2014. július 26. szombat, Anna, Anikó napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: gerincbetegségek
Találatok: hírek (1), cikkek (4), gyógyszerleírások (0) orvos válaszol (105), betegségleírások (2)
Összes találat: 112
Elég nagymértékű hátgerincferdülésem van. 26 éves vagyok. Nagyon szeretnék gyereket, de nagyon félek a veszélyektől, és attól is hogy okozhat csontritkulást Ön szerint?
Tisztelt Olvasó!

Visszafelé válaszolva kérdéseire: a gerincferdülés inkább következménye, mint oka lehet az esetleges csontritkulásnak.
A megszületéstől súlyosbodó gerinceltérések hátterében veleszületett ideg-, izom-, esetleg csontfejlődési zavarok állhatnak. Gerincferdüléssel leggyakrabban a hirtelen hossznövekedésnek indult fiatal szervezet vázrendszerénél találkozunk: ilyenkor a 'hanyag' tartás, aszimmetrikus terhelés akár maradandó változást okozhat. A probléma azonban nem csak kizárólag a gerincet, hanem a bordakosáron keresztül az általános terhelhetőséget: a szív és az tüdő teherbíró képességét is érintheti. Ezért oly fontos a korai felismerés, az idejében megkezdett ortopédiai - esetleg sebészeti - kezelés, gyógytorna, fűzők viselete stb.

Mindezek mellett gyermek bátran vállalható, bár a szülész-nőgyógyásznak pontosan tudnia kell, a gerinc melyik szakaszán, milyen típusú és mértékű az eltérés. Ez a magzat kihordásában ugyan akadályt nem jelent, a várandós kismama járóképességét, terhelhetőségét azonban befolyásolhatja.

Az ép támasztórendszerű kismamákhoz képest talán kissé hamarabb kerül sor ortopédiai javaslatra császármetszésre, de elvi akadálya általában nincsen a természetes úton történő szülésnek sem.

Később, az újszülött, majd a csecsemő ápolásánál is érdemes nagy figyelmet szentelni a kényelmes pelenkázásra, fürdetésre, öltöztetésre, gondozásra.

Jó egészséget kívánok.
Szakterület: ReumatológiaNeurológia
Tisztelt Doktor Úr!
Minden reggel ébredés előtt vagy lábfejgörcseim, vagy lábikra görcseim vannak. Ébredés fejfájással.
Kérdésem: Okozhatja ezeket a panaszokat a nyaki csatorna szűkület, ill, a gerincsérvem.
Tisztelettel egy olvasó
Tisztelt Kérdező!

Számos betegség okozhat végtag zsibbadást, és -görcsöt, az egyik ilyen a gerincsérv.
A gerinc csigolyákból és közöttük lévő porckorongokból (valamint ízületekből, szalagokból és izmokból) áll.
A porckorongoknak pedig van egy erősebb külső burka, és egy puhább belső része. Ez a belső rész teszi lehetővé a gerinc terhelhetőségét és rugalmasságát. Ha a porckorongok károsodnak, akkor ez a belső rész kitüremítheti a külső burkot, vagy akár át is törheti azt. Ezt a jelenséget nevezik gerincsérvnek.
Ez a kiboltosuló rész nyomhatja az ideggyököket, ezáltal fájdalmat, zsibbadást vagy izomgyengeséget okozhat a nyakban, hátban, derékban vagy a végtagokban (attól függően, hogy hol van a kiboltosulás és melyik ideggyökö(ke)t nyomja).
Az ideggyök károsodása\nyomása esetén az érzészavar legenyhébb és leggyakoribb formája a zsibbadás, amely kisugárzó jelleggel jelentkezik az ideggyök által beidegzett területen.
Ezeket a tüneteket azonban kiválthatja például a gerinc valamely kisízületének gyulladása, vagy akár tumoros megbetegedés is.
A betegség diagnosztizálása MRI-vel történik, kezelése pedig sebészi.

Tisztelettel:

dr. Dobróka Tamás
Szakterület: Radiológia
A 4-es ágyéki porckorong dehydralt. Bal oldalon minimális postop. hegesedés látható a praesacralis rés dorsalisan beszükült az L4 csigolya alsó zárólemezén schmorlhernia látható.
Tisztelt Hölgyem\Uram!


A beküldött MRI leletből az alábbiakat tudom megállapítani:
- a gerincoszlop ágyéki csigolyái közül az utolsó előtti csigolya (4-es) porckorongja a normálisnál kevesebb folyadékot tartalmaz
- a bal oldalán apró műtét utáni hegesedés látszik
- a farokcsont és az ötös ágyékcsigolya közti rés hátsó része szűkebb a normálisnál
- szintén a 4-es ágyéki csigolya alsó felén egy úgynevezett schmorl hernia (másnéven Scmorl-csomó) látható - ennek jelentősége nem mutat összefüggést a radiológiai képen látható elváltozás mértékével.
Általában ez egy panaszmentes degeneratív jel, amely azonban esetenként panaszokat is okozhat.

Üdvözlettel:

dr. Dobróka Tamás
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
Tisztelt Doktor Úr!

Lányom MRI vizsgálatának eredménye: protusio disci intervertebralis.

Ez tényleg gerincsérvet jelent? Még csak 18 éves lesz.
Köszönettel:
A csigolyák között elhelyezkedő porckorongok degeneratív betegségeinek több stádiumát és fajtáját ismerjük.
Az un. discopathia összefoglaló néven a porckorongok érintettségét jelöli, az enyhe kiboltosulástól a sérvig.
A protrusio kitüremkedést jelent, körkörösen jelentkezik és jellemzően ideggyök irritációt okoz.
A discus hernia, azaz sérv, a szalagrendszer átszakításával alakul ki, kompressziós tüneteket okozva.

Az Ön kérdésére válaszolva tehát: a ptotrusio kiboltosulás, még nem komplettálódott sérv.

Jobbulást kívánok,
dr. Altorjai Péter
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Tisztelt Szakértő!

60 éves vagyok. Nemrég több csigolyám összeroppant.fájdalmaimon egyedül a fentanyl sandoz tapasz segített. Viszont 4 hét után tolerancia alakult ki a szervezetemben, és mér a megszokott mennyiség nem csillapítja a fájdalmaimat.
Az orvosi könyvek szerint pár napos kihagyás után (persze az előtte használt dózistól függően) a tolerancia megszűnik és újra hatásos lesz a kezdeti dózis az opioid szerek esetén.Igaz ez? Függesszem fel pár napra a tapasz használatát?
Addig szedhetem a tapasz előtt használt, nem opioid fájdalomcsillapítót?
Válaszát előre is köszönöm!
Az Ön által leírt súlyos gerincprobléma esetén valóban csak az erős hatású fájdalomcsillapítók tudnak segíteni, ezek egyike a fentanyl is, amely az opiátok hatásával azonos nagyságrendű, tehát a jelenleg elérhető legerősebb fájdalomcsillapító szerek egyike. Alkalmazásakor valóban előfordulhat tolerancia (esetleg függőség) kialakulása is.

A pár napos kihagyás majd újrakezdés azonban nem egyszerű kérdés. A hirtelen elhagyás megvonásos tünete/ket eredményezhet, újrakezdéskor pedig csak fokozatosan, tehát legalább 1 nap után áll be ismét a kellő fájdalomcsillapító hatás.

A nem "kábító" hatású, tehát a nem opiát, gyengébb fájdalomcsillapítók adása ilyen esetben már nem tud kellő (tartós) hatást eredményezni.

A csigolyakompresszió/törés okozta fájdalom igen erős, súlyos tehát minden gyógyszerváltoztatást illetően érdemes - sőt kell is a kezelőorvossal egyeztetni!

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktor úr!

Néhány hónapja szültem a második gyermekemet, azóta zsibbadnak a lábujjaim, ég a bőröm. Úgy bizsereg és ég a nyelvem.
Lehetséges, hogy szülés közben az erőlködéstől megsérült egy ideg, vagy csak a hormonok okozzák?
Hová forduljak, hogy kiderüljön mi a gond, mert a háziorvos nem csinál semmit , és ez így nagyon kellemetlen.
Remélem tud segíteni!
Tisztelettel:
Gratulálunk a babához!
Az Ön által írt zsibbadásos tünetek levele alapján tartósan fennállnak, és nem múló jellegűek. Nem tűnik valószínűnek, hogy a hormonrendszeri változások okoznák, elképzelhető valamely ideg bántalma.
A háziorvostól neurológiai (ideggyógyászati) beutalást kellene kérni, részletes vizsgálattal kideríthető, hogy idegi, gerinc, mozgásszervi stb. egyéb probléma áll-e a tünetek hátterében.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Dokor úr!

Édesapám (67 éves) bal lába egy jó hónappal ezelőtt kezdett zsibbadni. Minél inkább zsibbadt neki, annál inkább esett nehezére a járás, mert ahhoz hogy meg tudja emelni a zsibbadó lábát kicsit a felsőtestét is megbillenti ellentétes irányba, amitől bicegve megy és így folyamatos izomláz és fájdalom van a csipőjében és a medencéjében. Az eddigi vizsgálatok (idegsebészet, MRI, reumatológia) megállapításai szerint 95%, hogy a gerincében az 5. és a 6. csigolya közötti porc elmozdult, ami nyom egy ideget (vagy ideggyököt) és egy eret, s ez okozza a zsibbadást.

Műteni nem szükséges, tangetort, víz alatti tornát és masszírozást írtak fel neki. Igen ám, de most nem volt ott az az orvos akivel beszélni szokott, egy idősebb orvosnő azt mondta (miután látta édesapán nehézkes menését és elmesélte neki a problémáit), hogy kérjen egy beutalót a neurológiára, mert ez oda tartozik, nem reumareumatológiai a gond. Kérdésem az lenne, hogy akkor most kinek van igaza?

Mi lehet Ön szerint a probléma? Köszönettel előre is.
A gerincet, csigolyákat érintő problémákat, esetleges gerincsérvet valóban három terület szakemberei látnak el érdemben: a reumatológus, a neurológus, és/vagy az idegebész. Mindig attól is függ, hogy a gerincet, a csigolyákat érintő elváltozás igényel-e műtéti beavatkozást, vagy ún. "konzervatív" módszerekkel, tehát éppen az Ön által említett torna, hidroterápia, masszázs stb, is elegendő.
Budapesten a gerincet érintő súlyosabb elváltozásokkal az Amerikai úti Idegsebészet, és a budai oldalon pedig az Országos Gerincgyógyászati Központ foglalkozik, ha ezekben a centrumokban nem jártak még édesapjával, akkor célszerű lenne valamelyik intézménybe beutalást kérni, és az előzményekkel együtt felkeresi őket!

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaOrtopédia
T.Doktor nő/Doktor úr!

Hónapok óta fennálló panaszom: ülve zsibbad a lábam végig illetve szúró fájdalom kíséri. Mindkét csípőm fáj és a derekam is, néha erőtlenséget érzek a lábamban. Fekvő helyzetben a panaszok hasonlóak, felkelés után a talpamban fájdalmat érzek ami pár perc után megszűnik, de a nap bármely szakában előjön ha leülök pihenni és felállok.
Nyaki porckorong műtétem volt, a nyakamba Solis cage-t helyeztek.
Nagyon kétségbe vagyok esve, háziorvosnál voltam, csak fájdalomcsillapító gyógyszert írt fel de az nem használ.
Hova forduljak? 3 gyermekem van...
Üdvözlettel:
A levelében leírtak alapján tovább kellene lépnie, ebben a kérdésben a háziorvos biztosan nem tud segíteni, hiszen ez már nem az ő kompetenciája.
Meg kellene keresnie azt a kórházat/klinikát, ahol annak idején a nyaki porckorong műtéte történt, kivizsgálás céljából. Elképzelhető, az említett tünetek szerint, hogy háti/deréktáji porckorong-bántalmai vannak.

A fájdalomcsillapítás természetesen szükséges, de kevés, tehát szakorvoshoz kell fordulnia!

(Amennyiben esetleg a régi műtétet végző helyen már nincs ilyen osztály, akkor ortopédia, reumatológia, illetőleg gerincgyógyászat, gerincsebészet, idegsebészet lehetnek a megcélzott kórházi osztályok az Ön lakókörzetében.)

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Tisztelt Doktor urak!

Az alábbi tünet megjelenése miatt fordulok Önökhöz kérdéssel, hogy mi lehet esetleg a kiváltó ok: az elmúlt néhány napban a bal oldali farcsontom először csak hosszas ülést követően, majd később mozgás és fekvés alkalmával is fáj.
Ülőmunkát végzek, rendszeresen sportolok, nem érte semmilyen olyan külső hatás, ami ezt indokolná (pl: nem ütöttem meg, nem estem rá)
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Mozgásszervi eredetű fájdalomnak más oka is lehet mint ütődés, sérülés, külső hatás.
Az ülőmunka végzése az sajnos az emberek jelentős részénél okozhat hosszabb távon nézve mozgásszervi tüneteket, panaszokat, akár kopás, akár gyulladás formájában.

A rendszeres sportolás az nagyon helyes, ebben csak bátorítani tudjuk. Természetesen kellő óvatossággal végezze, mint mindent.
Ha ez a fájdalom viszont fennáll tartósabban, érdemes reumatológiai kivizsgálást végeztetni, minimum egy röntgenfelvétel kellene a fájdalmas gerincszakaszról, hogy a szakorvos diagnózist mondhasson, és kezelést - ha szükséges.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Tisztelt Doktor úr!

Harmincas nő vagyok. Egy hétfői napon bekerültem a sürgősségi osztályra trombózisgyanúval. Hála az égnek ezt a tényt elvetették sok vizsgálat után.
Másnap jelentkeznem kellett a reumatológiai szakrendelésen vizsgálatra. Elküldtek röntgenre és a következőket állapították meg: mérsékelten ütésérzékeny a háti és a lumbális szakasz. A lumbális gerinc lateroflexiója kifejezetten beszűkült szimm. L-Schober 5 cm. Laségue bo. 70 foknál jelzett. Itisre utaló tünet nincs.
Kérdésem: Mit jelentenek ezek a tünetek? Mi a probléma?
Köszönettel:
Örülünk, hogy a trombózis-gyanút kizárták.
Ami a háti-deréktáji tüneteket illeti, a két "jel", a Schober-, és Laségue-jel rövid leírását alább megadjuk.

Schober-jel:
A lumbalis gerinc mozgásainak beszűkülése (egyenesen álló betegen az L5 processus spinosusától felfele 10 cm-t, maximális előrehajláskor a jelzés legalább 2,5 cm-t elmozdul, kisebb érték beszűkült flexióra utal), ill. az oldalmozgás („vigyázz” állásban, hátával a falnak támaszkodva a középső ujj elmozdulása stb.) lemérésével igazolhatjuk.
Laségue-jel:
Gyakran látható "antalgiás" tartás, melynek kapcsán a beteg a fájdalmas végtagját kimélendő az ép oldalit terheli. Nyújtási próba: Laségue próba: az adott ideget megfeszítjük és kóros esetben ez fájdalmat vált ki.

Miután a leletben ezt írták még "itisre utaló tünet nincs", tehát ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag nincsen gyulladásos elváltozás (arthritis) a vizsgált gerincszakaszokon.

Ettől függetlenül időszakos kontrollra szüksége lehet!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Traumatológia
Tisztelt doktor úr!

Esetem a következő lenne. Két hete autóbalesetem volt. Hátul ülő utasként, hátulról jöttek belénk, fékezés nélkül.
A mentő vitt el, nem tudtam menni, úgy fájt a gerincem lent. A rtg nem mutatott törést. Ortopéd orvos irt fel nyakmerevítőt, mert rá egy napra erős nyaki fájdalom lépett fel. A derekam is nagyon fáj, de rá kb. öt napra elkezdett fájni az alhasam is. A balesetnél csináltak hasi ultrahangos vizsgalatot, az nem mutatott bajt. Lehet ez összefüggésben a gerincemmel?
CT-t csináltak a nyakamra, de még mindig ugyanúgy fáj. Egész nap fekszem már két hete. Reggelente mostanában jobban vagyok, de aztán megint fáj, a lábaim, a vállam, a kezeim gyengék, alig tudok szorítani, és az alhasi fájdalom.
Várom mielőbbi válaszukat!
Az Ön által elszenvedett baleseti sérülést ún. ostorcsapás-sérülésnek (whiplash injury) nevezik orvosi műszóval.
A fej előre- majd vissza"bukásával" kapcsolatosan jön létre, sajnos tipikus autóbaleseteknél, sportolásnál, repülőgép-baleseteknél stb.
A röntgenvizsgálattal valóban a törést lehet kizárni (vagy igazolni), egyébként van egy diagnosztikai skála, ami osztályozza ennek súlyosságát (a QTF nevű), ez a tüneteken alapul. Amit Ön jelzett, ez a Grade 3, azaz ahol a nyaki fájdalom tünetek, panaszok mellett végtagokba kisugárzó fájdalom és ínreflex-zavar, gyengeség áll fenn. Az alhasi fájdalom lehet szintén a gerincből kisugárzó, de lehet esetleg sérülés is.
Érdemes lenne ezt kivizsgáltatnia, hogy az ütközésnél nem történt-e későbbi tünetekkel járó alhasi sérülés is. Valószínűbbnek látszik az ostorcsapás-sérülést követő - következményes fájdalom, mivel végeztek hasi ultrahangot, tehát azt lehetne még megismételni.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktornő/Úr!

A tölcsér mellkas kialakulásáról, esetleg gyógyításáról szeretnék tájékoztatást kérni.
Segítségét előre is köszönöm!
A tölcsérmell, (pectus excavatum) veleszületett, genetikai eltérés, deformitás, a mellkas és a bordák rendellenes helyzete, valóban egyfajta beesettség látható ezeken.

Sokan azt gondolják, hogy ez csak esztétikai szempontból zavaró, de ha súlyosabb, érintheti a szív és a tüdő működését is. Szociálisan is zavaró lehet, az illető kerüli pl. a nyilvánosságot, strandolást stb.

Mivel a szív éppen a mellkasban a szegycsont mögött fekszik, feltételezték, hogy a tölcsérmellű embereknek szívműködési, keringési zavaruk is kell legyen, de ez az összefüggés klinikai szempontból nem bizonyított.

A helyzet gyógyítása - javítása sebészi úton lehetséges, a megfelelő CT, EKG, légzésfunkció stb. vizsgálatokat követően.

A helyreállító műtéten túl végezhető még gyermek- ill. serdülőkorban egy kevésbé invazív beavatkozás, ez a Nuss-műtét, amelyben egy fémlemezt juttatnak a mellkasba, és az néhány évig az ott marad, amíg a csontok "átépülnek" és javul/megszűnik a tölcsérmell-alak.

Amennyiben gyermekről van szó, fel kell keresni a gyermek-háziorvoson keresztül gyermekkórházak, vagy gyermekklinikák sebészeti osztályát, pontos tájékoztatást, tanácsot kérni!

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Pár hete írtam Önnek kézzsibbadás miatt.
Elmentem reumatológushoz.Röntgen : Afiziológia nyaki lordosis kisfokú kóros kyphosisba megy át.a C IV-V-VI.csigolyák között a porckorongok kismértékben lelapultak a többi megtartotta megfelelő csigolyaperemszéleken csőrképződések.Vélemény:Discopathia et spondylosos cerv.Gyógyszerek:fortedol 2X1naponta milgamma 3x1 naponta voltaren injekció 5 napig 1.A jobb kezem zsibbad ,gyengébb érintésre sem érzem annyira mint a másikat.A jobb lábam vékonyabb .Mióta zsibbadok a bal kezem duzzadt állandó tompa fájdalom van benne.A bal lábamban szintén.
Elküldtek mri-re de csak febr.8-ra kaptam időpontot.Aludni továbbra sem tudok,fáj a derekam,zsibbadok.
Tisztelettel: kérem a véleményét mit tehetek még?
köszönöm:
Tisztelt Levélíró!

A zsibbadásos tünetek nagy valószínűséggel a gerinc-csigolyákon észlelt elváltozások következtében léptek fel. Ezt szeretnék tovább pontosítani az MRI felvétellel.

A felírt gyógyszerek, tehát a Fortedol és a Voltaren injekció ún. nemszteroid gyulladásgátlók és fájdalomcsillapítók. A Milgamma pedig B-vitamin-készítmény, amit idegi és reumatikus eredetű fájdalmak esetén adnak, mert ezekre jótékony hatású.

Mindenképpen meg kellene várni az MRI felvételt, és annak eredményét, az pontosabb képet fog adni részben a gerincet, a csigolyákat érintő eltérésekről, részben pedig hogy esetleg milyen egyéb idegi struktúrák érintettek abban, hogy állandó zsibbadást és fájdalmakat érez.

A felírt készítmények addig is mérsékelni fogják a gyulladását, (főként az injekciót követően), azzal együtt a fájdalom is mérséklődik.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor úr!

Nagyon sok jót hallottam a trambulinról , így hát vettem egyet magamnak. Ötvenes vagyok, 65 kg, a trambulin mérete 90 cm . Egy hónapja vettem naponta többször is ugrálok rajta 2-3 perceket . Viszont iszonyatosan fáj tőle a hátam . Éjszaka alig bírok megfordulni az ágyban a fájdalomtól , napközben is bizonyos mozdulatok nagyon fájnak . Ez izomláz , vagy pedig rosszat teszek vele magamnak ? Köszönöm a választ !
Kicsit utánaolvasva a trambulinoknank, azért néhány nem csekély veszély is leselkedik a felhasználókra. Nyilván itt főként a nagyméretű, vidámparki, vagy különböző fitness - strand- és egyéb szolgáltatóknál működtetett trambulinokról van szó elsősorban.

Ott hangsúlyozzák a sporteszközről való leesés veszélyeit, illetve hogy a nagyobb méretű trambulinokon egy időben ugrálók esetleg egymásra eshetnek, összeütközhetnek, így könnyen súlyos sérüléseket szenvedhetnek.

Az Ön által vásárolt "házi" trambulin nyilván egyszerre csak egy személy számára alkalmas sporteszköz. Itt inkább az lehet a probléma, hogy az ugráló mozgás, és azzal járó folyamatos terhelés ami a gerincre nehezedik, okozhat helyi fájdalmakat, főként a háti- és deréktájon. Az is belejátszhat mindebbe, hogy korábban (tehát mondjuk az előző években) aktívan sportolt-e bármit is, fennáll-e egy folyamatos edzettség, vagy ez most egy "hirtelen" ötlet volt, hosszabb évek mozgásszegény időszaka után.

Mindenesetre ha a fájdalmak hosszabb idő után is fennállnak, érdemes lenne reumatológusnak "megmutatni" a gerince állapotát, és tőle kérni szaktanácsot, hogy ezt a sporteszközt a továbbiakban használhatja-e.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaNeurológia
Tisztelt Doktor úr!

Kézzsibbadással kapcsolatos levelét megkaptam és köszönöm a segítségét! Kérdezett dohányzásról előforduló betegségekről. Dohányozni nem dohányzom, cukorbetegségről nem tudok /remélem nincs/derék, és gerinc, ill. nyak problémával kapcsolatban annyit, hogy pár hete meghúztam a nyakam és most is ha hirtelen fordulok fájdalmat érzek a nyakamban és a vállam egy részén.Lehet ennek köze a kézzsibbadáshoz?
Köszönettel:
Ezt most már csak levélben küldöm, nem tesszük ki az oldalra.

Azért kérdeztem rá néhány dologra, mert 1 tünet önmagában "ezerfelé" is elvihet.
Amit leírt most, azok alapján egy dolog valószínűsíthető, hogy ez egy kisugárzó fájdalom, amely feltehetően valamilyen gerinc (nyaki-, háti-, derék) bántalom talaján alakult ki.

Ennek megtalálására - vagy épp kizárására érdemes lenne megkeresni a területileg illetékes reumatológiát, lehet hogy egy gerinc rtg fényt derítene a panaszai okára. Innen kellene indulni, ha nem ez, akkor későbben felmerülhet egy neurológiai vizsgálat a fájdalom okának meglelésére.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaNeurológia
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Kb. 1 hónapja zsibbadnak az ujjaim a kezemen. A zsibbadás elsősorban éjszaka jelentkezik, de sokszor nappal sem múlik el. Emellett fáj a nyakam és a jobb vállam. A zsibbadást mindkét kezemen érzem, bár nem egyforma mértékben. Már több orvosnál jártam (reumatológus, nyaki röntgen, neurológus). A nyaki röntgen nem mutatott ki semmit. Kaptam beutalót ENG és EMG vizsgálatra, de addig is a neurológus B vitamint és Tegretol CR (200mg) gyógyszert írt fel. Elolvastam ennek a gyógyszernek a tájékoztatóját, és megijedtem. Ugyanis nekem semmi olyan problémám nincs, mint amire a tájékoztató szerint ez a gyógyszer való. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a gyógyszert a tájékoztatótól eltérő esetekben is szokták alkalmazni? Mert és sem epilepsziás, sem depressziós nem vagyok, és nem tudom, hogy merjem ?e bevenni ezt a gyógyszert.
Válaszát előre is köszönöm!
A levelében részletezett kézzsibbadás és a kísérő nyaki és vállból eredő fájdalmak felderítése ezek szerint bonyolultabb feladat, tehát nem egyszerűen nyaki vagy hát gerinckopásról, csigolyabántalomról lehet szó.

A B-vitamin és a Tegretol adása indokolt: a B-vitamin/ok általában is jótékony hatásúak az idegi eredetű problémákkal, fájdalmakkal kapcsolatban. A Tegretol (carbamazepin) adása pedig azért indokolt, mert ahogyan Ön írja - valóban elsősorban epilepsziákban és depressziós kórképekben adják, de az orvosi irodalomban jól ismert, hogy egyes antidepresszánsoknak jelentősebb fájdalomcsillapító hatásuk is van az ún. neuropátiás (speciális idegi eredetű) fájdalmakban. Így tehát az orvos által előírt dózisban alkalmazhatja a gyógyszert, a leírtaktól eltérő egyéb mellékhatás stb. nem várható.

Amennyiben a további vizsgálatokkal a fájdalmak pontosabb oka felderíthető, célzottabb kezelést lehet majd alkalmazni.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Dr. Székely Gábor főszerkesztő úrnak!
Korányi Pulmonológián diagnosztizáltak COPD-t.

Kórházban iv.szteroid után jobban lettem, de most három hónap után újra kétnaponta érzem a rohamszerűen fulladást Seretide Discus, Spiriva és Buventol szippantás mellett. Nem köhögök és nincs váladék, csak reggelente érzem, hogy nehezebb a mellkas.
Valójában azt szeretném kérdezni, hogy már több mint tíz éve a gerincproblémák miatt van egy erős háti és most már a mellkasba izomzatba áthúzó görcsös fájdalom, de ez mindennapos. Nem befolyásolhatja-e ez a myalgiaszerű erős fájdalom a COPD-t, és esetleg nem is annyira COPD, mint a rekszizom és a bordaközi izmok görcse, ami befolyásolja a légzést. Sajnos, már annyi orvosnál voltam a gerincemmel, de eddig ezt a problémát nem sikerült megoldani.

Köszönettel várom válaszát!
A COPD önmagában is elég komoly problémát jelent, és az Ön által leírtak alapján látszik, hogy a betegség alaposan gyógyszerelt, a Seretide, Spiriva, Buventol mind a hörgők tágítására alkalmazott szerek. Ha jól értem, jelenleg nem kap szteroidot. Igazából a hörgtágítók magát a gyulladás alapjelenségét nem befolyásolják, csak a hörgők tágításában hatnak. (Ezért volt jobban a szteroid adás idején, mert a gyulladás jelentősen mérséklődött).

Az Ön által igen szakszerűen leírt myalgia-szerű fájdalom, ha valóban a gerincproblémái miatt alakult ki, akkor lényeges összefüggésbe nem hozhatóak a COPD-vel. Itt ugye kisugárzó fájdalomról van szó, amely a gerinc kopása, bántalmai miatt kialakuló idegi típusú fájdalomérzet, sajnos "véletlenül" összeadódik a COPD-val járó kísérőtünetekkel.

Volt-e arra irányuló próbálkozás, terápia, hogy a myalgiás fájdalmat csökkentsék gyógyszeres úton? Ez ugyan a COPD-s légzési nehezítettséget nem javítja, de legalább a fennálló fájdalmat mérsékelné. Számos közepes és erős fájdalomcsillapító van ma már az orvosi fegyvertárban, ha indokolt, a krónikus fájdalmat mérsékelni, csillapítani kell, ez orvosi kötelesség - és felelősség is egyben.

Azt kell természetesen megnézni, hogy a fájdalomcsillapításra alkalmazandó szer ne lépjen esetleges kölcsönhatásba a COPD kezelésére adott gyógyszerekkel.

Tehát tanácsunk lenne a myalgiás fájdalom - ha nem is megoldása - de legalább csillapítása, valamely korszerű fájdalomcsillapító révén. Nyilván olyan szert kellene választani, amelyiknek nincsen légzésfunkciót rontó mellékhatása!

Jobbulást, sok erőt kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!

Discus herniaja a diagnózisom,ami ha jól tudom porckorong sérvet jelent.Azt szeretném meg kérdezni,feltétlenül meg kell-e műteni vagy van más mód is a gyógyulásra?Lehet-e ettől hányingerem?

Válaszát előre is köszönöm.
A porckorongsérvnek óriási irodalma van szakkönyvekben, interneten, elég sok forrásban megtalálható bőséges információ.

Itt röviden foglalunk össze néhány szempontot.
A gerincet érintő bántalmak oka gyakran lehet a csigolyák közötti rugalmas kötőszövet kipúposodása, és ez fájdalmat okoz, a környező idegeken, ízületeken.
Ha ez a szöveti ártalom valamilyen banálisnak tűnő ok (rossz mozdulat, lehajlás, tüsszentés, köhögés stb.) miatt tovább romlik és az előbolotosuló korong kifelé nyomul - létrejön a porckorongsérv. A kitüremkedett szövet ideget nyom, féloldali, végtagokba sugárzó erős fájdalom jön létre.
A kezelés lényege az ágynyugalom (ált. két hétig), fájdalomcsillapítás, és izomlazítás.
Javasoljuk még oldalunkon a:
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/derekfajas-isiasz-lumbago-102535.html
cikk megtekintését is.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor úr!
Tarkó halántéki ornyergi nyomás és fül nyomás. Fejem is zsibadt.Szédülök és néha visz a fejem.
Voltam röngenen kimutatta:a nyaki lordosis fokozott.Jobbra convex scoliosis.A zárólemezek kissé egyenetlenek.Az uncusok kihegyezettek.ciii-vi-ig a rések beszükültek.
Élég ramatyul érzem magam a szemem környéke olyan fekete mint akinek be húztak. mi tévő legyek.Előre is köszönöm.
A leírtak valóban utalnak egy nyaki gerincbántalomra, nyaki tünetcsoportra, tehát ezt a röntgenfelvétel is igazolta, a zárólemezek, csigolyavégek, csigolyák közötti rések tekintetében.
Valószínű, hogy a közérzetét is eléggé érinti, a zsibbadás, szédülés, nyomásérzés a napi tevékenységek minőségét, lehetőségét eléggé rontja.
A rtg birtokában járt-e reumatológusnál? A nyaki tünetcsoportot, lordosist, scoliosist, mint minden mozgásszervi, ez esetben gerinc eredetű problémát, fájdalmat lehet kezelni gyógyszer úton, fizioterápiás és egyéb nem gyógyszeres eljárások révén.

Célszerű a reumatológus szakorvos mielőbbi felkeresése, a terápia birtokában napi tevékenységei is javulni fognak.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaIdegsebészet
Témakörök: gerincbetegségek
T Doktor Úr!
Remélem megvan még az előzmény.Elkészült az MRI.: A lordosis kiegyenesedett.Acsigolyatestek magassága megtartott .a C-V-VII csigolyatest peremszélein minddkét forament szükitő vaskos osteophytak láthatók.A discusok dehydraltak.A myelon homogen szerkezetű.A C.V.-VI. discus bal oldali túlsúllyal körkörösen lelapult, a bal forament kifejezetten szűkíti.A C.VI.-VII. discus medialisan laposabb, a durat comprimalja. Orvosi vélemény: Spondylosis. Polydiscopathia. Protrusio disci C.V.-VII. Nem értem a kifejezéseket, mi a bajom. Kérem szíves válaszát! Tisztelettel:
Az MRI lelet lényegében a gerincben lévő csigolyatestek elváltozásait írja le. A sejtek vaskosabbak, a csigolyák folyadéktartalma csökkent. Az összdiagnózis a spondylosis, azaz a csigolyák elmeszesedése, a polydiscopathia arra utal hogy több csigolya is érintett ebben. A protrusio pedig előreesést, előreboltosulást jelent, ami általában a későbbi porckorongsérvet jelzi előre.
Tehát ebben az irányban kellene kezelni, akár reumatológián, akár idegsebészeten ha ezzel a lelettel keresi meg a szakorvosokat.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaIdegsebészet
Témakörök: gerincbetegségek
Kedves DoktorÚr/Nő!
Nemrég voltam orvosnál és spina bifidát és lumbalgiát állapított meg.Sajnos az itteni orvosban nem nagyon lehet megbízni.Én egy 17 éves fiú vagyok.'hónapja a derekam jobb oldalon kicsit fájt de azt hittem a növéstől.Egyik torna órán labdába akartam rúgni de ugy megfájdúlt a derekam hogy a mozgás is lehetettlennek tűnt.MAjd a tünetek enyhültek és szekrényugrás jött.Utánna a fájdalom megint előjött és fokozódott..érzem hogy a gerincm alsó részénél ha megnyomom fáj és a derekam felé sugárzik.Az lenne a kérdésem hogy a tünetek alapján maga szerint lehet e valami amit nem vettek figyelembe a röntgen alapján.vagy a vizsgálatok kapcsán(hozzá teszem kaptam nu**fent,gyulladáscsökkentő krémet és ennyi).
Ui: (a röntgenemem a [a hátsó felvételen] a medencém fölött átível valami ami minden csigolyámnál de itt a kettő nem ér egybe.nem tudom tudja e esetleg hogy az mi. ha nem nem gond mert megyek kontorollra de ha maga szerint lehet valami másik orvoshoz is elmegyek)
Köszönöm a választ!
A spina bifida(nyitott gerinc) születési rendellenesség, gyakorisága a szűrővizsgálatok rendszeresebbé és pontosabb válását követően jelentősen csökkent az utóbbi években.
Az ún okkult változata éppen a "nyitottság" miatt súlyos tüneteket tud okozni, de van olyan típus is, ahol akár egész életen keresztül ez rejtve marad, vagy ahogy Önnél is - egy más irányú vizsgálat mellékleleteként bukkant elő.
A legfontosabb ez esetben valóban kontroll, tehát a képalkotó vizsgálatok, valamint a klinikai orvos (reumatológus/ortopédus/idegsebész) szakvéleménye az Ön konkrét esetét, és az ajánlható, követhető életmódot illetően.
utalunk még oldalunkra is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/betegseg-es-tunet/nyitott-gerinc-spina-bifida-103707.html

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Témakörök: gerincbetegségek
54 éves nő vagyok. Nemrégiben MR vizsgálaton vettem részt. Szeretném tudni mit jelentenek a diagnózisban szereplő szavak.
Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis
Discopathia L.III., IV., V.
Protrusio disci intervert. L.IV., V
Secunder canalis spinalis stenosis
Arthrosis sacroiliacalis l. u.
Mindezen szavakat, kifejezéseket orvosi szótárunkban is megtalálhatja...

A magyarázatok az alábbiak:
(A betűk/számok a csigolyák helyére utalnak L=lumbalis, azaz ágyéki)
Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis = az ágyéki csigolyák meszesedése, kopása
Discopathia L.III., IV., V. = a csigolyatest betegsége, zavara
Protrusio disci intervert. L.IV., V = előreesés, a porckorongsérvet megelőző állapot
Secunder canalis spinalis stenosis = másodlagos, következményes gerincvelői szűkület
Arthrosis sacroiliacalis l. u. = keresztcsonti meszesedés

Feltehetően mindezeket reumatológus/ortopéd szakorvos/idegsebész kezeli a diagnózist követően.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Nyaki fájdalom miatt nyaki MR-en voltam.
A lelet az alábbi:
A nyaki lordosis kiegyenesedett, a C. IV- VII. között enyhe kyphosis észlelhető, ugyanitt a ventralis peremek kihegyezettek.
Vélemény: Spondylosis cervicalis min.grad.
Kérdezni szeretném, hogy a fentiek mit jelentenek, és mit lehet tenni?
Ülőmunkát végzek napi 8 órában számítógép előtt, 40 éves vagyok. Fáj a nyakam, és a jobb vállam, és zsibbadnak a kezeim.
Válaszát előre is köszönöm.
A nyaki lordosissal kapcsolatosan megküldött lelethez annyiban tudnánk hozzászólni, hogy maga a szó a gerinc kóros (elülső-hátulsó irányú) görbületét jelenti, tehát egyfajta deformáció. A spondylosis csigolya-elváltozás, enyhe fokú itt.
Sajnos mindenfajta ülőmunka kedvez a mozgásszervi betegségek kialakulásának. Általában mondhatjuk, hogy óránként szünetet kell tartani 5-10 percre és "tornásztatni", de javasolt lenne inkább reumatológus felkeresése, aki szakszerű terápiát tud erre javasolni, akár gyógyszeres, akár fizioterápiás módszer/ek alkalmazásával. A gyógyszerek a gyulladást és a fájdalmat mérséklik, a fizioterápia pedig javítja a gerinc, az ízületek, inak, izmok kimozgathatóságát, csökkenti a nyaki feszességet stb.

Javulást kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: gerincbetegségek
discus hernia
LV/SIintervertebrális rés szükebb,kp.fokú kisizületi arthrosis a ligamentum flavum megvastagodással és degenerativ cystákkal.A discus lelapult bal oldalon széles 6mm-es paracentrális hernia ábrázolódik ami a bal S1gyököt diszlokálja-komprimálja.KÉrdés:indokolt mütéti beavatkozás?
A porckorongsérveknek csak kis %-a kerül műtétre. Néhány szó a betegség kezeléséről:
Nagyobbrészt 6 hónapon belül spontán módon javulnak, gyógyulnak, és nem igényelnek műtéti beavatkozást. Egy vizsgálat szerint 12 hét után a betegek 73%-a javult műtét nélkül is.

Amennyiben súlyosabb a helyzet, akkor is megelőzi a műtétet a gyulladásgátló gyógyszerekkel való kezelés. Először az ún. NSASID-okkal (nem szteroid gyulladásgátlók), majd ezek sikertelensége esetén szteroid injekció révén, a fájdalmas csigolya közelébe. (epiduralis inj.)

Kiegészítő kezelés lehet még fizioterápia, enyhébb terhelés, mozgás, esetleg antidepresszáns adása (néhánynka van fájdalomcsillapító hatása is.)

Tehát a műtéti beavatkozás esélye csekélyebb, az esetek 5-10%-ánál nem több az indokoltnak látszó műtét porckorongsérv esetén.

Természetesen ez a szakorvos döntése: reumatológus/ortopédus/idegsebész aki végül dönt a kezelés ügyében.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaIdegsebészet
Tisztelt doktor ur/holgy

Édesanyámnak aki ..... eves van egy eléggé elorehaladott csontritkulása és ebbol kifolyolag osszeroppnat pár csigolyaja, amit feltoltottek mutét soran, de a gerince annyira megsullyedt hogy az also bordái belérnek a csipo/ medencecsontba ami nagy fajdlammal jár. van erre az esetre bármilyen jellegu mutét amivel ezt az osszecsuszást vissza lehet allitani normalisra, vagy legalább javitani rajta. és ha igen hol lehet ez irant érdeklodni, milyen korházan vegeznek ilyet magyarországon ha van ilyen egyaltalan.
segitségét elore is koszonom.
A levelében leírtak a csontritkulásnak valóban előrehaladott formáját jelentik, feltehetően ebben korábbi betegség, esetleg gyógyszeres kezelés (szteroidok?) is közrejátszhattak.

Nem tudjuk, mert a levél erre nem utalt, hol történt a csigolyák feltöltése, javasoljuk az Országos Gerincgyógyászati Központ (http://www.ogk.hu/) mielőbbi felkeresését, ott igen magas szinten felkészült gerincsebészek vannak.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt doktor úr!
Spondylosis dorsalis et lumbalis Discopathia TH VI a diagnózisom ettől a láb zsibbadhat és mi a teendőm kaptam rá kezelést egy éve de nem jobb sőt az utóbbi időbe egyre rosszabb.
A leletben foglaltak csigolyakopásra utalnak a háti gerincszakaszon. Ettől ez idegpályák miatt a láb valóban zsibbadhat, tehát ha az eredetileg kapott (gyógyszeres vagy egyéb) kezelés ezen nem javított, akkor várakozás nélkül fel kellene ismét keresni a reumatológus szakorvost.
Egyrészt célszerű lenne ismételt felvételt készíteni a gerinc jelen állapotát illetően, másrészt átbeszélni a kezelés lehetőségeit, a tünetek pontos ismeretében.

Javulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Üdvözlöm!
szeretném ha elmagyarázná nekem ezt az ambuláns lapot amit a reumatológián kaptam:
Status: kiegyenesedett gerincgörbületek. Erősen kötött C gerincmozgás. Spasticus trapesiusok.Kp.kötöttL-S gerinc.térdek mérs.crepitalnak.
Megállapított diagn.:
M5450 Derékfájás
M4790 Spondylosis, k.m.n
M2550 Ízületi fájdalom.
-----13 éve(középiskola óta) kűzdök derék, keresztcsonti fájdalmakkal és a két gyermekem születése óta egyre rosszabb.
Válaszát előre is köszönöm...
A lelet leírása alapján röviden:
A nyaki gerinc mozgásának kötöttségére utal, görcsös jellegűek a nyaki (m. trapezius) csuklyásizmok, közepesen kötött a derék-medencetáji gerinc, és a térdek mérsékelten "ropognak".
A reumatológián feltehetően nem csak a diagnózisokat írták fel, hanem kezelési javaslattal is ellátták Önt (?), szóba jöhet a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, fizioterápia, masszázs, fürdő, gyógytorna stb.
Mindenképpen a reumatológus kompetenciája és egyben feladata a követendő terápia meghatározása.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr !

Derékfájás majd később comb és térdfájás miatt kerestem fel az ortopéd orvost. Megállapította, hogy az ágyékcsigolyáim beszükültek a meszesedés miatt és ez okozza az ülőideg összenyomását emiatt a fájdaom. Kb 20 kg túlsúlyom van, azt mondta ha ezt leadom elmúlnak a fájdalmak. A járás és az állás is nagyon nehzemre esik, pihenek és fájdalomcsillapító injekciókat kapok.
Kérdésem: mit tehetek még, hogy hamarabb múljon a fájdalom ? Milyen diétát javasolnak egyrészt a meszesedés további kialakulása ellen illetve a fogyáshoz ?
A nyilvánvalóan közismert tény igaz, hogy a túlsúly természetesen nagyobb terhet ró, és nagyobb munkát igényel az összes ízülettől, porctól, a gerinc minden szakaszától. Nem véletlen a fájdalom, a csigolyák bántalmai.
Ami javasolható, az valóban a legnehezebb, megválni a túlsúlytól, valamilyen kiegyensúlyozott diéta folytatásával, és fokozatosan, lassú tempóban. 20 kg-t nem lehet (lehet, de visszajön) hetek alatt leadni. Nem a látványos eredmény lenne a lényeg, hanem a tendencia, hogy sikerül fogyni, és azt tartani. Ehhez nyilvánvalóan a diéta mellett mozgás is szükséges lenne, legalább napi 30 perc aktívabb, egyszerű testmozgás.
Emellett szükség lehet időlegesen gyulladás- és fájdalomcsillapítókra is: részben a gyulladás és azt kísérő fájdalom mérséklésére, részben ezáltal a kedélyállapot javítására.
A túlsúly leadásával a fájdalom csökkenni fog, de a meszesedés miatt aktív kezelés szükséges, ezt csak az ortopéd és/vagy reumatológus szakorvos hivatott megmondani!

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Kedves Doktor úr!
Kérem segítsen értelmezni az alábbi nyaki gerenc leletemet.
A nyaki lordosis kiegyenesített. Határozott prondylosis rad.jelei láthatók. A kp.nyaki szakaszon szűkebbek a procrések-polidiscopathia.
Segítségét köszönöm, üdvözli:
A nyaki gerinc kiegyenesedése, (tehát a normál görbület megszűnése), a spondylosis jelei, a polidiscopathia mind arra utalnak, hogy a nyaki szakaszon kopásos tünetek állnak fenn.

A reumatológus e képalkotó lelet alapján meg tudja adni a pontos diagnózist, és ami talán ennél fontosabb terápiát tud rendelni, a fizioterápia, masszázs, gyógytorna, fürdőkúra, gyógyszeres kezelés stb. formájában.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Tisztelt Székely Gábor!

Mióta kipucolták a fülem, tavaly nyáron történt ez, nem tudom összefüggésben van-e ezzel, de azóta érzem, hogy a bal fülemben, ahogy összezárom a szám erősen, roppanik valami, ezt a fülemben hallom ( természetes), egy hete kezdődött, hogy ha fordítom a fejem, a tarkómnál hallom, hogy recseg, nagyon zavaró, ezért elmentem röntgentre, aminek az eredménye a következő:
a nyaki gerinc alsó szakaszának lordosisa kiegyenesedett. a VII-es nyaki és I-es háti csigolyák közti rés kissé szűkebb.
Hova kell ezzel a problémával fordulnom, és milyen következményei lehetnek?
A fülével kapcsolatos kérdésre:
Ez dobüregi, dobhártyaproblémát jelenthet, az állkapocs zárásakor észlelhető reccsenő, roppanó hangjelenség, tehát ez fül-orr-gégészeti vizsgálatot igényelhet.
A másik jelenség, valószínűleg ettől független, a nyaki lordosis és a nyakcsigolyák közötti szűkebb rés, rossz tartás, életmódi probléma főként, esetleg mozgáshiány stb. okozza.
Ez viszont egyértelműen reumatológus kompetenciája a nyaki, háti... gerinc eltéréseivel, rendellenességével ők foglalkoznak, van Budapesten kimondott gerincosztály is, de elegendő lenne egy reumatológus szakorvost felkeresnie ebben az ügyben.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt doktor Úr!
Az Ön tanácsára elmentem reumatológiára és ideggyógyászatra , Mivel a Szabolcs utcai klinikán kezeltek az embolia után oda már nem tudtam elmenni. Elküldtek ct vizsgálatra melynek ez lett az eredménye: A kisizületekben a caudal felé fokozódó jelleggel kezdődő arthrosis jelei. AzL.IV: és az L.V. csigolyák 2-2 mm-rel retroponalt helyzetűek ennek megfelelően a kisizületekben kisfokú instabilitás jelei. Az L:I:-V. segmentumokban hernia nem látható.Az I: V:_s.I: segmentumban a porckorong széles alappal mediálisan előboltosul. At elváltozás a caudat eléri azon benyomatot nem okoz gyökök épek.
Szeretném megkérdezni mire számíthatok és milyen megoldások között választhatok.
Köszönöm a tanácsát.
Kedves Kati!

Rendkívül sok levelet kapunk minden nap, így nem tudom visszakeresni, kérem küldje meg az előző válaszomat is.

Erre a leletre (minden előzménytől függetlenül) annyit tudok mondani, hogy kisfokú instabilitást észleltek, gerincsérvet nem, a porckorong előboltosulás azonban előre jelezhet egy későbben kialakuló gerincsérvet. Általában a gerincsérvek nagy része konzervatív módon kezelhető, azaz nem szükséges operálni ma már.

Jobbulást kívánok, levelét várom!
üdvözlettel:
Tisztelt Dr.Úr!

a nyelvemmel van problémám egy ideje.Sokszor volt már érzéketlen a közepe,de legutóbb duplájára dagadt és selypítettem. ételallergiára tippeltem,kaptam kálcium injekciót és AERIUS tablettát. A dagadtság lement,de az érzéketlenség nem akar múlni.Félek a fulladástól,mert gyerekkoromban volt nyelvvisszapördülésem.Édesanyám mentett meg. további információként le kell írnom magamról,hogy ... éve magas a vérnyomásom,túlsúlyos vagyok,és több gerincsérvem is van. A munkám stresszes. ... éves vagyok.
NAGYON MEGKÖSZÖNÖM,HA MEGTISZTEL ESETLEGES MEGNYUGTATÓ VÁLASZÁVAL! TISZTELETTEL!
Köszönöm a részletes beszámolóját. Ami az egyéb betegségeket illeti, ebből a szempontból "nem számítanak" (elnézést érte), pontosabban a nyelvével kapcsolatos problémák és a többi betegség között nem vélhető bármely kapcsolat.
Amit leírt többféle allergiás jelenséget is takarhat:
1. Valóban lehet ételallergia, de akkor tisztázni lehetne, hogy amikor ez jelentkezett - azt megelőzően evett-e valami szokatlant, vagy amit máskor még nem fogyasztott (pl kínai leves, kínai ételek, nem ritka jelenség).
2. Lehetséges lenne még gyógyszerallergia is - de csak akkor, ha valami alkalmi gyógyszerszedésről, vagy újonnan beállított gyógyszerről van szó, felteszem ugyanis, hogy a magas vérnyomása gyógyszeres úton régebb óta kezelt.
Tehát ebben az irányban lehetne elindulni, lehetne még mosószer, kozmetikum, fémallergia stb, étrendkiegészítő... az allergia oka.
Talán célszerű lenne, ha megírná, hogy fentiek közül valamiben történt-e változás azt megelőzően, hogy ezt a jelenséget észlelte.

A legfontosabb azonban allergológiai vizsgálat lenne, bőrtesztekkel, amennyiben ilyen még nem történt, a tünetek alapján meg lehetne célozni olyan allergéneket, amelyek gyanúba foghatóak.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a véleményét kikérni,hogy a lapockám tájékán ha hírtelen megmozdulok akkor beleszúr és nyilal.Az lenne a kérdésem ,hogy ez izom meghúzódás lehet vagy ideggyulladás.Húzódásra gyanakszom,mert pár napja fáj ,de nem ennyire mint ma ,ma fokozódott és már arra ébredek ha rosszul fordulok akkor nyilal.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Az erősebb, szúró, nyilalló jellegű fájdalom inkább az idegi eredetet valószínűsíti, konkrétan egy becsípődés lehet esetleg a háttérben.

Célszerű lenne, főként ha fájdalomcsillapító helyi kezelés vagy tabletta hatására nem csökkennek - esetleg néhány napon belül romlanak - a tünetek, tehát célszerű lenne a reumatológia felkeresése, a pontosabb diagnózis céljából.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doki
nagyon sokat szenvedek a derekammal ;s lesugárzik ,vagyis eltünik az erő a lábaimból és néha a két karomból is.Mitévő legyek ki tud ezen segiteni?
Köszönöm tisztelettel válaszát és maradok teljes tisztelettel
A leírás alapján valamilyen gerinc-, csigolya-eredetű kizáródás, előreesés, esetleg sérv lehet a háttérben a végtagokba kisugárzó fájdalom, zsibbadás alapján.

Miután úgy tűnik, hogy ezek huzamosabban fennálló tünetek, várakozás nélkül fel kellene keresnie az illetékes területi reumatológiát vagy ortopédiát, ha van esetleg speciális gerinc-osztály, akkor azt.

Teljes és pontos diagnózisra van először szükség. Ezek a tünetek maguktól nem valószínű, hogy javulnak, tehát itt a szakember, szakorvos segítségére lenne szüksége először.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Édesanyám ... éves, elesett, orvoshoz mentünk!
Reumatológus szakorvos diagnózisa: M 4850 csigolya összeroppanás m.n.oi; M4790 Spondylosis,k.m.e; M1600 Elsődleges coxarthrosis, kétoldali.
Javaslata: Dolforin 25 mcg.-os tapasz.
A család orvosa és a gyógyszerész a fenti gyógyszer alkalmazását egyértelműen nem utasította el, de kételyüknek adtak hangot, de azt nem indokolták!
Mi a gond a Dolforinnal? Ragasszuk, vagy ne?
A "Beteg tájékoztató"-ból sem lettünk okosabbak, a fájdalmak nagyok, nem múlnak más fájdalom csillapítók szedése mellett.
Kérem, segítsenek!
Kiváló Tisztelettel:
A Dolforin (fentanyl) igen erős fájdalomcsillapító, az ópiátokkal, morfinnal egyenértékű.
Vannak azonban olyan mellékhatásai, veszélyei amelyek egyébként az ópiátokra is jellemzőek, amelyek miatt fokozott óvatosság szükséges, különösen idős korban. Lássuk!

- légzésdepresszió veszélye
- koponyaűri nyomásfokozódás
- alacsony vérnyomás, lassú szívműködés
- fennálló májbetegség esetén romló májfunkció
- időskori specifikum:
általában is csökken a gyógyszer-kiürülés, tehát ez esetben a fentanylé is, fokozott figyelem szükséges, dóziscsökkentés lehet indokolt.

Eleve van egy javaslat az orvos számára, hogy idős és ópiáttal még nem kezelt beteg (nem tudjuk, h kezelték-e már?) esetén nem ezzel a szerrel kell kezdeni a fájdalomcsillapítást.

Mindezek alapján a javaslatunk: a kezelőorvossal, ez esetben a reumatológussal kellene konzultálni erről, a ... éves néni bőven időskorúnak számít...
Ha a reumatológus nem elérhető, akkor a családorvossal kellene megbeszélni mindezt.
A fentanyl igen erős fájdalomcsillapító, hatása egyértelmű, de tekintettel a leírtakra, az időskori veszélyekre, valóban meggondolandó más gyógyszer alkalmazása.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Rtg-en: lordozis kiegyenesedett C IV-VII között discopathia, csőrképződéssel járó spondylosis. jobb oldalon 6 cm, bal oldalo 4 cm nyaki borda van.

Szeretném tudni, hogy lehet-e ettől fülzúgásom, s mit javasol, hogy elviselhető legyen a fájdalom, s az l éve tartó bal oldani fülzúgásom.?!

Köszönöm a segítségét.
A nyaki discopathia, tehát csigolyakárosodás okozhat jelentősebb idegi tüneteket, fájdalmat, esetleg egyéb jelenségeket is, de javaslom ezzel együtt a más irányú kivizsgálás megtételét is.

A levélben jelzett, tartósan (1 éve) fennálló fülzúgásnak lehet más oka is, tehát mindenképpen érdemes lenne:
1. a vérnyomás, magas vérnyomás irányában vizsgálatot kérni (kardiológia)
2. az esetleges belsőfüli betegség meglétét kivizsgáltatni (fül-orr-gégészet).

Amennyiben ezek negatív eredménnyel zárulnak, akkor a nyaki kopás és csigolyaproblémák lehetnek a háttérben, tehát erre kellene kezelni, amely reumatológiai/neurológiai feladat.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
jo napot--az én kérdésem a követkeö..megállapitott gerincsérvem van..mindkét oldalta hatalmas kiterjedésü..egyenlöre még nem mütik meg.mert még nem okoz bénulási panaszokat...én ugy tudom hogy egy évben 15 kezelést lehet kérni a szakorvostol.amit gyogyfürdökben végeznek,pl.tangentor.--stb.mivel ilyen helyre megyek egy pár napra nyaralni.lásd harkány..én is jogosult vagyok e kérni és kapni ilyen jellegü kezelésekre-jegyeket.soszor fáj a derekam .és folyamatosan brexint szedem..köszönöm elöre is válaszukat-
Valóban, jól tudja, egy évben 15 kezelést lehet kérni a szakorvostól bizonyos mozgásszervi betegségek kezelése céljából.

Érdekesség: mivel ez komplex szolgáltatás általában - így egyidejűleg négy kúrafajta is elrendelhető, tehát ez 60 egyedi kezelést is magába foglalhat.

Függően attól, hogy ki melyik egészségpénztárhoz tartozik, 50-85%-ot érhet el a kedvezmény mértéke. Attól is függ, hogy adott pénztár melyik gyógyfürdővel áll szerződésben. Érdemes tehát tájékozódni.

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
tisztelt doktor úr !

mivel a reumatológián, az ortopédián csak fél év múlva
akarnak számot adni, ezért önt szeretném megkérdezni
innen a távolból. a jobb lábam nagyon fáj. a forgótól -
térdem is. a lábfejem nem fáj, de a combom végig.
azt szeretném kérdezni, hogy mi az idegfájdalom, és mi
a reuma a kopás. hogyan különítik el a doktorok a kettőt ?
65 éves vagyok, eddig minden nap 1 órát gyalogoltam
még most is a hőségben késő este fél kilenckor.
hiányzik a gyaloglás, mert nincs kedvem a fájdalom miatt.

köszönöm válaszát tisztelettel
A reumatológián belül (ld. a linkünket is) elkülönülnek egymástól a gyulladásos és a kopásos eredetű ízületi betegségek.
http://www.egeszsegkalauz.hu/diagnosztika/kis-orvoskalauz-mit-vizsgal-a-reumatologus-108527.html

A reumatológus a vizsgálat alkalmával egyrészt kiindul a fizikális tünetekből, tehát amelyeket a beteg elmond, illetve amelyek mozgatással, speciális technikákkal kimutathatóak, képalkotó vizsgálatra, és laborvizsgálatra küldi a beteget. A képalkotó módszerrel (rtg, UH, CT egyéb) kimutatható az ízületek, csontok, egyéb elemek elváltozásának milyensége, a gerinc állapota, csigolyák stb.

A laborvizsgálat közelebbről utalhat a gyulladásra, immun-paraméterekre.

A fájdalom, amit jelez a levélben lehet kisugárzó fájdalom, tehát az "idegfájdalom" ez esetben elképzelhető, hogy gerinc-eredetű, pontosabban csigolya-elmozdulás, gerincből kilépő ideg, vagy esetleg porckorongsérvből származó fájdalomérzés.

Mindezeket reumatológus és/vagy ortopéd szakorvos képes és hivatott megállapítani, diagnosztizálni.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Tisztelt doktor úr!Nyaki panaszom miatt küldtek el röntgenre ahol a leletem a következő:A nyaki lordosis íve megtartott.A C III-V intervertebralis rések kissé szűkebbek.A csigolyatestek magassága megtartott,a zárólemezek épnek látszanak.Arthrosisra utaló rad.nem mutatható.Csontos nyaki borda nem látható.Ezek mit jelentenek ill.mi a teendőm.
Válaszát köszönöm:
Felteszem, hogy nyaki panaszai miatt (amit egyébként a levélben nem írt le) kapott rtg-beutalást, mozgásszervi bántalomra gyanakodtak.
A leletben ennek maximum annyi nyoma olvasható, hogy a csigolya közötti rések a gerincen kissé szűkebbek. Egyébként normálisnak tűnő észlelések.

Ha jól értem, a reumatológus nem rendelt ez alapján gyógyszeres ill. egyéb reumatológiai kezelést Önnek. Amennyiben a panaszok továbbra is fennállnak, esetleg romlanak, a következőekben neurológust lenne célszerű felkeresnie.

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
28 éves nő vagyok.A problémám a gerincemmel van, a felső háti csigolyák közül 2 (minden második) oldalirányban kijjebb van csúszva a gerinc vonalából.Ez a probléma már pár éve fenn áll,de mivel nem okoz problémát,eddig nem fordultam orvoshoz.Egyébként a testtartásommal nincs baj, egy picit szerintem túl jó is,lehet hogy ez a baj,hogy nagyon feszes a tartásom?!.Fájdalmat nem okoz,esetleg nagy terhelés után érzek kis zsibbadásszerűt azon a területen.
A kérdésem az lenne, hogy ezzel sportolhatok-e (futás), vagy azonnal keressem fel a háziorvosomat? Vagy Csontkovács?
Ahogy részletesen leírta a gerincproblémájával eddig nem fordult orvoshoz, de felteszem, hogy a csigolyák elcsúszását (valamikor) mégiscsak szakember kellett megállapítsa. (?)

Sportolás, vagy bármilyen megerőltető tevékenység űzése előtt javasolnám megkeresni - a háziorvoson keresztül - a területileg illetékes reumatológiát. A gerincről felvétel kellene, és ez alapján mondja meg a szakorvos, kell-e speciális terápia, űzhető-e megfelelő kondíciók és terhelés mellett sport, stb.

Csontkovácsot csak olyan szakembert javaslok, aki maga is reumatológus, vagy ortopédus, illetve akit a fentebb említett szakorvos tud majd Önnek ajánlani.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

... éves nő vagyok,évek óta visszatérő mandulagyulladásom van,ráadsásul tele van tüszővel.Lázat,levertséget nem okoz csak fáj meg kellemetlen érzés,viszont évek óta fáj a derekam,bár műtöttek gerinc sérvre.Lehet a kettő között összefüggés,mitől gyullad be újra,mitől termelődik újra a tüsző,és mit tehetek?Még szoptatok,gyógyszert nem is igazán szedhetek,ráadásul az augmentin nem is használ.
Köszönöm válaszát.
Egyszerű és könnyen adódik a góc, gyulladásos góc lehetősége valóban. A derékfájdalom, gerincsérv és a mandula visszatérő gyulladásai között lehet összefüggés.
Talán érdemes lenne tisztázni egyrészt a góc szempontjából, másrészt viszont abból a szempontból is, hogy a mozgásszervi betegségeknek, fájdalmaknak nem kevés esetben van immunrendszeri, pontosabban autoimmun hátterük is.
Ezt tisztázható lenne alaposabb belgyógyászati (reumatológia, immunológia) valamint részletes laboratóriumi vizsgálatokkal.
Felmerülhet esetleg a mandula mint góc kivétele, de erről az érintett orvosoknak, + fül-orr-gégésznek együttesen kellene dönteni.
Mindenesetre az nem szerencsés semmiképpen, hogy egy gyakorlatilag állandóan fennálló gyulladás van a szervezetben. Mindezt talán a szoptatás befejezése után lenne érdemes végigvinnie.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaTraumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor úr!

... éves nő vagyok,évek óta tartó derék fájással ,zsibadással küszködök ami az alsó végtagba sugárzik.Végig csináltam a kezeléseket (torna,masszázs,fiziko)de nem használt.Most kb fél éve borzasztóan fáj ill.zsibbad a derekam,lábam ami minden éjszaka problémát jelent.Nappal el vagyok,de este lefekszem és egy húsz perc-fél óra és kezdődik a kínlódás.Ilyenkor lefekszem a földre tornázni,nyújtani vagy kiülök egy székre akkor kicsit jobb,de aludni nem tudok a fájdalomtól(2-fél3 mire elalszok a földön).Nagyon fárasztó,már félek az estéktől.Még szoptatok,ezért gyógyszert nem szívesen veszek be.1998-ban operáltak gerinc sérvreL4-L5,ez lehet egy újabb sérv?Mit tanácsol Doktor úr mit tegyek?Az infúziós kezelés hatásos ilyen esetben?Mitől van az,hogy csak fekvő helyzetben jön ez a fájdalom?(olyan érzés mintha becsípődne vagy össze csúsznának a csigolyák és nyomja valami)
Köszönöm megtisztelő válaszát.
A több, mint tíz évvel ezelőtt operált gerincsérv nyomán fennálló deréktáji fájdalmak, zsibbadás valószínűleg azt jelzik, hogy a gerinc (Ön által L4-L5-nek jelzett) csigolyái magasságában jelenleg is fennállhat bántalom, gyulladásos folyamat.
Egyetlen dolog javasolható csak, fel kellene mielőbb keresnie vagy azt az ortopéd szakorvost/gerincsebészt, (ill. az osztályt) aki annak idején végezte a műtétet, vagy pedig megkeresnie az Amerikai úti Idegsebészetet illetve az Országos Gerincgyógyászati Központot. Budapesten ezek kompetens vizsgálóhelyek, természetesen más kórházak szakosított osztályai is foglalkoznak gerincbetegségekkel.
Amennyiben vidéken él, érdemes lenne a legközelebb eső orvosegyetemi város (Pécs, Szeged, Debrecen) klinikáit felkeresni a szakszerű vizsgálat és ellátás céljából.

Üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!

Zavarnám egy kérdéssel, van-e még segítség?
Endoszkópos gerincműtét utáni hegesedés miatt erősen zsibbad a talpam és a lábfejem külső oldala.
A gerincnyújtás - ha van ilyen? - és a Milgamma N nem használ, van-e még valami a szenvedésem megszüntetésére?

Előre is köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Minden műtét után van egy rehabilitációs, regenerációs időszak, nem is rövid, általában több hónapos.

Ami igen fontosnak látszik, a műtét után torna, gyógytorna. Erre itt nem tért ki különösebben.

A műtét utáni gyógytorna célja és lényege az állapotmegőrzés, a mellkasi mobilitás megtartása, a végtagi izmok nyújthatóságának növelése, a romlás megelőzése.

Szakképzett gyógytornász szükséges ehhez - és természetesen nagy türelem, kitartás és igyekezet.

A gerincsebésszel feltehetően megállapodtak a kontroll/ok időpontjában is. Ha úgy tűnik, hogy a javulás nem kellő mértékű. ill. állapotromlás áll be, akkor célszerű az operáló sebészt megkeresnie.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Én 30 éves férfi vagyok, és már kb, 3 éve "küzdök" harántboltozat süllyedéssel, amiből már kialakult kalapácsujj is. Általában a mozgásom nehézkes és fájdalmas. Különböző talpbetétekkel próbálkozok kisebb-nagyobb sikerrel! Az lenne a kérdésem, hogy az MBT cipő vagy a hozzá hasonló más gördülőtalpas cipők javítanának-e vagy használnának-e a problémámra? Válaszát előre is köszönöm!
Ebben a tekintetben, mivel már szövődménye is van a lábboltozat-süllyedésének, mindenképpen javasolnám az ortopéd szakorvos megkeresését. Az említett cég cipői hasznosak lehetnek - de nem minden esetben.
Fontos, hogy a szakember nézze meg egyrészt a láb deformitását, a testtartást, a gerinc helyzetét stb.
Sok esetben azt is láttam, hogy ezeket a cipőket csak a nap egy részében javasolt viselni, tehát hogy ne vezessen pl. hát- ill nyakfájdalom kialakulásához.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyám röntgenfelvételének eredménye a következő:
Az L.IV-S.I. intervertbralis rések jelentősen beszűkültek.
Venralis és lat. osteophyták. Diff. porosis.
Balra forduló scoliosis
Osteochondr. intervertebralis L.IV.-s.I
Spond. def. lumb
Osteoporosis
Sinistroscol. lumb. min. grad.
Szeretném tudni mik ezek a diagnózisok, gyakorlatilag
a csípője és a combja fáj térdig nagyon, lehet ezektől?
Köszönöm a válaszát! Tisztelettel:
Megpróbálom Önnek lefordítania a diagnózisokat. mindazonáltal az ortopéd/vagy reumatológus szakorvost fel kell keresniük ezzel a lelettel.

Intervertebralis = csigolya közötti
scoliosis = gerincferdülés
osteochondr = csontfelszíni kinövés
spond def lumb = csigolya gyulladás a deréktájon
osteoporosis = csontritkulás
sinistroscol... = balra történő minimális deréktáji eltérés

Ezeket részletesen meg kellene beszélni, ahogy látom talán inkább reumatológussal, a pontos kezelés beállítása céljából!

üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Egy reumatológia lelet kiértékelését szeretném kérni!

Diagnózisok:
M5190 Intervertebrális discus rendellenesség, k.m.n

Beavatkozások:
34424 CT gerinc(maximum 3 segm.) natív 1

Lelet:
A C/VI, VI/VII és A C VII/Th I-es rést vizsgáltuk.
A nyaki lordosis elsimult.
A C V-ös korong síkjából a lumenbe medialisan és jobbra egy széles alapú hyperdens képlet boltosul, mely a myelont eléri.
A C VI-os és C/VII-es résekben sérv nem látható.

Vélemény:
Protrsio disci iv. C V.
A lényeg a képalkotó vizsgálati lelet végén szerepel:

protrusio disci CV (volt benne egy betűnyi elírás is).

Ennek lényege a csigolya előboltosulása, amely - általában - gerincsérvet megelőző állapotot jelez. Nem okvetlen alakul gerincsérvvé, de a veszélye fennáll.

Javaslom reumatológus szakorvossal a mielőbbi konzultációt e lelet birtokában.

üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!

Anyukámnak nagy fájdalmai vannak esténkét, hol a csuklójában,hol a karjában,kézfejében most pedig a vállában. Ez a fájdalom korábban is jelentkezett,de akkor a reaumatológus doktor nő izületi gyulladásként kezelte, és a fájdalom elmúlt, nem is volt semmi baj.Most 1 hete ismét kezdődött a fájdalom, de mindig csak esti órákban kb.19:00-tól és esetleg másnap reggelre elmúlik. A fájdalom csak erősödik. Sajnos semmilyen krém, gyógyszer sem használ, még az a szeteroid sem, amit a doktornő írt fel. A vérkép megfelelő, kivéve, hogy a kálium szint elég magas. Remélem a leírtak alapján tud tanácsot adni.
Segítségét előre is köszönöm!
A részletesen leírt felső végtagi tünetek alapján kettősnek tűnik a teendő, mivel kisugárzó fájdalomról van szó valószínűleg:
1. belgyógyászati-kardiológiai vizsgálattal kizárni, hogy nem anginás, tehát nem szív-/ér eredetű a fájdalom
2. reumatológus/ortopédus/gerincgyógyász szakorvossal megnézetni a gerinc és a csigolyák állapotát ideggyöki károsodás, kiboltosulás, esetleg porckorongsérv irányában. A nyaki csigolyák elváltozásai okozhatnak felső végtagba kisugárzó fájdalmat.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!
Férjemnek görcsös feszítő fájdalmai vannak az egész jobb lábában.Néha a derék is néha "villog"va fáj.Úgy érzi mintha egy vas lenne a lábába hosszirányba beleszúrva. Röntgen felvétel a gerincsérvet nem mutatott ki,csipőfelvétel nor,a gerincnél ez van írva:a lordosis csökkent.AzL.III-IV.iv.rés jobb oldali zakasza,ill az L-S.átmenet kisfokban beszűkült.A IV.csigolya peremein kis spondylophyták láthatók.Ez mit jelent?A kapott gyógyszerek nem használnak.Nem tudom milyen orvoshoz kell menni ezután,aki talán segíteni is tudna.Válaszát köszönöm.
A fájdalom tipikusan kisugárzó gerinc eredetű fájdalom. A lelet alapján leginkább ennek hátterében a kis spondylophyták állnak, tehát a számjelölt csigolya apró csontkinövései ezek.
A kapott gyógyszerek nem használnak - hát ha esetleg megírná, milyen gyógyszerekről van szó (fájdalomcsillapítók? gyulladásgátlók?) akkor tudnék ebben is tisztábban látni.

Aki gerincproblémák esetén igazán segíteni tud, az ortopéd szakorvos, illetve van Budapesten (vidéken az egyetemi centrumokat javasolnám), tehát Budapesten az Országos Gerincgyógyászati Központ, http://www.ogk.hu/, vagy esetleg az Amerikai úti Idegsebészet.

Célszerű lenne nyilvánvalóan ezen centrumok valamelyikébe eljutni, és ott pontosabb diagnózist, és kezelést tudnának Önöknek javasolni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Tisztelt Doktor Úr!
Kb. két hónapja a jobb felső karomba izomgörcs keletkezett, a reggeli ébredéskor.Hiába tornáztatom, a kéz előre,oldalra és hátra emelésekor nagy a fájdalom. Eddig a Lóbalzsamot haználtam eredménytelenül. Mi a teendő?
Köszönöm válaszát. Tisztelettel:
Ha az izomgörcs, izomfájdalom már két hónapja fennáll, azt bizony komolyabb módon kellene megvizsgáltatni, és kezelni, mintsem beérni ezzel az általam nem ismert szerrel, ami egyébként nem kizárt hogy hasznos...

Mindenesetre az meglepő, hogy bármiféle orvosi diagnózis nélkül megpróbálni kezelni valamit - ezt igen bátor megoldásnak tartom.

Javaslat:
Fel kellene keresni várakozás nélkül a háziorvost és reumatológiai beutalást kérni. Amennyiben nem mozgásszervi eredetű a fájdalom, ő tovább fogja Önt küldeni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Klinikai onkológia
tisztelt doktot ur!40 x 35x 30 nagysagu agydagganat van a gerincen c3-c5 kozott.2evvel ezelot volt egy hirurgiai beavatkozas melyet alig eltem tul.mindossze 2-3mm kapartak le.6 honap kellett hogy a motorika ugy ahogy helyrealljon.ujabb mutetet nem ajanltak mert nem hiszik hogy tul elem.sugarzasra is tul nagy a tumor.eroteljesedett mostanaban mindket kez es labzsibogas idonkent megmerevedes is zavar.tudok e ezen szimptomok enyhitesere tenni valamit
Magam nem vagyok onkológus, csak általánosságban tudok Önnek bármilyen tanácsot adni.
Amennyiben a gerincén lévő daganatot nem lehet műtéti úton - és ezek szerint besugárzás révén sem kezelni, akkor maradhat még a kemoterápia, azaz a gyógyszeres, daganatgátló szerekkel történő kezelés lehetősége. A tumor nyilvánvalóan nyomja a gerincben futó idegeket, és ez okozza az érzés- és mozgászavarokat.

Orvosi szempontból teljes egészében az onkológiai szakértő, vagy csapat véleménye a döntő.
Amit kiegészítésképpen meg lehetne próbálni, az Avemar, mint daganatterápiában alkalmazott speciális tápszer.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
T Dr Úr !
Nyakamban néha éles fájdalmat érzek a csigolyáknál ,az érzés mintha kést forgatnának benne,közbe elzsibbad az a fejem hátsó része a tarkótól a fejem tetejéig.Ez a fájdalom és zsibbadás magától jön valamikor sima hanyatt fekvéstől is pedig nem kemény a párnám nem nyomja a tarkóm ! köszönöm előre is válaszát!!!!
A nyaki területen jelentkező fájdalomnak (mint általában minden fájdalomnak) többféle oka, eredete lehet.

Javasolt lenne először - főként a leírásban szereplő fájdalom jellege miatt - először a reumatológia felkeresése, egy felvétellel tisztázható, hogy becsípődésről, idegi, csigolya eredetű fájdalomról, tehát mozgásszervi panaszról van-e szó.
Amennyiben nem, a szakorvos tovább fogja irányítani Önt.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt dr. Székely Gábor!! Már 2 hónapja táppénzen vagyok a derék fáljdalommal,voltam röntgenen és CT-én is.A röntgen leletemre irták-.:A Th-Lgerincen balra convex scoliosis és mérs.spodylosis látható.A dorsalis kyphosis fokozódott.6db.L.csigolya ábrázolódik. A CT leletem a következő.Torsios scoliosis. Az L III. és az L V. résekben sérv nem látszik. Az L IV-es korong szélesen ellaposodott. Vélemény. Protrusio disci i.v. L IV. Szeretném tudni hogy mit jelentenek e vizsgálati leletek,hogy végül is mi a bajom !
Előre is köszönöm.Tisztelettel.:
A rtg és CT leletet oldalunk orvosi szótára segítségével szépen fel lehet térképezni... lássuk!
scoliosis: gerincferdülés, a gerinc oldalirányú görbülete.
kyphosis a csigolyák deformitása, túlzott mértékű flexió jellemzi (görög: kyphos = púp)
spondylosis a csigolyák elmeszesedése, bemerevedése
protrusio disci A discus herniát, porckorongsérvet megelőző állapot, ún. előreesés, általában követi maga a sérv kialakulása.
Tehát összegezzük akkor: mérsékelt fokú csigolya-elmeszesedés, gerincferdülés, csigolyadeformáció, porckorongsérvet megelőző állapot az L IV-es, azaz 4. ágyéki csigolya területén.
Reumatológus, ortopédus, ill. gerincbetegségekkel foglalkozó szakorvos tudja ezt követően a terápiát javasolni, beállítani Önnek!

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor úr!
Lumbálisgerinc MR vizsgálaton voltam és ezt az eredményt kaptam:
Az L.III.-IV.discus dehydrált. Az L.IV.-V. rés nagymértékben beszűkült.Ebben a magasságban körkörös protrusio,mely a foramen szintjében mk. gyököt megközelíti.A vizsgált területen az L.III.szintben lateralisan sérv nem látható.

Az ideggyógyász szakvéleményezése pedig:
IV.-es korong jelentősen lelapult,rajta mk.gyök. eredését elérő hernia látható,de gyöki kompr.nincs.
A kérdésem az lenne,hogy az MR eredmény mit jelent és az ideggyógyász véleménye mit jelent?
Kell-e műteni a porckorongsérvemet?Vagy egyáltalán mi a teendő?
Előre is köszönöm a válaszát
Tisztelt Levélíró!

Magam nem lévén sem neurológus, sem reumatológus csak rövid "fordítást" tudok adni Önnek a képalkotó leletről.
A medencetáji gerinc felvételen a IV-V. csigolya magasságát érintik az eltérések. A dehydratio jelentése kiszáradás, a protrusio előreesést jelent, amely ez esetben sérvelőző állapot. Gyöki kompresszió hiánya azt jelenti, hogy az érintett ideggyök nem megnyomódott.
Az operációt illetően csak a szakorvos nyilatkozhat, aki a beküldő volt (reumatológus, ideggyógyász, ortopédus, gerincgyógyász). Az esetek nem csekély százalékában nem történik műtét, hanem ún. konzervatív kezelés, mely részben gyógyszeres, részben fizikoterápiás és egyéb gyógyeljárás.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
... éves lány vagyok. Egy hete a bal lábamon a térd belső oldalánál úgy éreztem, mintha lenne ott egy darab takaró. Azóta ez már rendes fájdalomként felment a comb alsó részébe, majd tovább a lábszáramba. Elég ijesztően tud fájni. Nem csináltam semmit, ami előidézhette volna a fájdalmat. Legtöbbször akkor fáj, ha ülök vagy fekvő helyzetben vagyok. Járásra enyhül akár meg is szűnik. Ami nagyon érdekes benne, hogy nem folyamatos fájdalom, hanem a nap különböző szakaszaiban érződik. Általában az esti és éjszakai órákban a legrosszabb. Mi okozhatja ezt a fájdalmat? Mivel lehetne elnyomni? Van okom komolyabban megijedni tőle? A lábaim között szemmel látható különbség nincs. Valószínűleg ezt már a félelmem kreálja, de elég sokszor szédülök is és fáj a fejem mellé.
Válaszát előre is köszönöm.
A részletesen leírt lábfájdalom hátterében természetesen számos ok húzódhat meg. A szédüléssel és fejfájással való összefüggés véletlenszerűnek tűnik, ez akkor lenne oki kapcsolat ha minden adott alkalommal együtt jelentkeznének a tünetek. Próbáljunk sorban haladni!
Miután a tünetek egy hete állnak fenn, némi esélyt kellene adni annak, hogy csökkennek, megszűnnek. Amennyiben úgy érzi, hogy nem, akkor el kell indulni a vizsgálatokkal.

1. Idegbántalom: lehet kisugárzó fájdalom esetleg gerinc eredetű, valamelyik ideggyök bántalma kapcsán - reumatológia és/vagy neurológia
2. Éreredetű: amennyiben artéria, vagy vénaprobléma okozza, akkor angiológiai (érbelgyógyászati) vizsgálatra lenne szükség.
Amit még nem tudunk, de érdemes lenn tudni a vizsgáló orvosnak: előzetes betegségek, voltak-e korábban hasonló tünetek, a családban bárkinek volt-e hasonló problémája, jelenleg szed-e bármilyen gyógyszert, fogamzásgátlót stb.

Célszerű lenne a háziorvos megkeresése után elindulni a vizsgálatokkal.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr!
Akovetkezo a problémám.
Égnek a lábaim a fenekem a combom. zsibbadnak a combjaim a lábaim . Érzékelhetetlenné tudom elulni a fenekemet . a talpam is nagyon ég meg fály.
Mi lehet a probléma okozója?
A tünet leírása nagyon képszerű, de nem tudunk semmi előzményt, okot, tehát pl:
- mozgásszervi probléma?
- gerincbántalom?
- sérülés?
- allergia?
- fertőzés?
- végtagi érbántalom?
- égés? (ez nem valószínű persze)

Volt-e bármilyen ezirányú előzetes betegsége, van-e jelenleg, szed- e gyógyszert bármilyen (egyéb) okból?

Javaslat: háziorvoson keresztül kellene továbblépni. Elsőként ő lássa Önt, és egy alapvizsgálat után tovább tudja küldeni megfelelő irányba. Látatlanban bármit nehéz mondani, valószínűsíthető valamilyen mozgásszervi probléma, de lehet a felsoroltak bármelyike.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
sajnos honapok ota nem szunik meg 5 percre sem a nyakszirtemben a fajdalom. 2 szer voltam fizio terapian, utana akupunturan majd kaptam infiltraciot is. A csalad orvosom megnyugtatott hogy ez egy ilyen betegseg es most mar mindig fog fajni.
Foleg ejszaka ha akar milyen melyen alszom es megmozditom a fejem a fajdalomra felebredek. Az utcan ugy kozlekedek hogy teljes testtel fordulok ha valamit meg akarok nezni.
Remekül és alaposan leírta a kezelést, csak (számomra) az nem derült ki, hogy mi volt a diagnózis, milyen betegség, milyen vizsgálattal igazolták (reumatológia, ortopédia?) és hogy a fizioterápián kívül pl. gyógyszeres vagy egyéb pl. gyulladásgátló-fájdalomcsillapító kezelésben részesült-e.

Érdemes lenne a nyaki elváltozásoknak alaposabban utána menni, pl. gerincgyógyászati osztály, vagy idegsebészet.

Üdvözlettel:
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Dr.Úr! ... óta a fej nyaktartó izmán csomók alakultak ki, mely következtében a nyakam nehezen fordítom, a vállam és a jobb felső kar állandóan fáj, a mai napig. Contramall (1/2 szem) 1 hónapja szedem esténként, Aflamin rapid port reggelente veszem be. Lóbalzsam és különféle hűsítő fájdalom csillapító krémeket próbáltam ki, de a fájdalmam nem múlik. Néha sírok az idegességtől, így folyamatosan nyugtatót szedek (Xanax 1/2 szem esténként) Alvásom rossz, mert a fájdalomtól még zsibbadás is előlép. Előre hajláskor, emeléskor erősödik a fájdalom. Infektológus szerint minden rendben. Fogorvos szerint minden rendben.Idegsebész discus hrnia cervinális IV. et lumbalis II+IV+V. Stenósis canalis spinalis in alt. C V+V. Polydiscopathia, spopndylarthrosis cerv. Ezenkívül a forgók (Boka, térd, combnyak forgóim is fájnak.) Kérem segítsen tanácsával hová menjek a fájdalmam megszüntetéséért.
Segítségét előre is köszönöm
Tisztelt Levélíró!

Induljunk a másik végéről. Az idegsebészet által leírtak alapján nyaki porckorongsérv (discus hernia) és gerinccsatorna-szűkület (stenosis) áll fenn az Ön esetében. Ezzel kapcsolatos lehet a sokízületi gyulladás is a nagyízületek területén.
Javaslat:
A probléma a nyaki gerinc betegsége, célszerű lenne gerincgyógyászati - vagy részletes diagnózist leíró - idegsebészeti osztályt, központot felkeresni. Budapesten erre az Amerikai úti idegsebészet, vagy az Országos Gerincgyógyászati Központ alkalmas elsősorban, amennyiben vidéken él, akkor pedig az egyetemek (Pécs, Debrecen, Szeged) idegsebészettel foglalkozó intézetei. A fájdalmat természetesen csillapítani kell, de ők tudnának javasolni egyéb, oki jellegű kezelést.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaNeurológia
22 éves vagyok! rossz testtartásom van elég görbe vagyok! Nyári munkán strandon dolgozok napi 14 órát és egyik nap rosszul lettem beszédültem meg lezsibbadtam! elmentem orvoshos és mondták cervicalgia a bajom! kaptam gyulladáscsökkentőt el is mult a zsibbadás... de rá pár napra megint lezsibbadtam és beszédültem ha kihúztam magam jobb lett! azóta szédülök vagyis olyan rossz érzészavarom van. néha a kezemet is nehezemre esik felemelni! ha hátrahajtom a fejem csikorog a nyakam ssze vissza meg fáj is! járok gyógytornára de ez a "szédelgés" nem nagyon múlik! nehéz tartani a fejemet ha kihúzom magam fáj a nyakam! elküldtek rntgenre.. hétfőn megyek majd! n szerint mi lehet a megoldás?? Midetont és aflamin rapidot kaptam! de nem használ! mi lehet a probléma a nyakammal?
válaszát kszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Első megközelítésre két dolog lehetséges:

1. Nyaki csigolyákkal kapcsolatos eltérés, mozgásszervi probléma
2. Keringési zavar, ún. nyaki szindróma
A röntgen a mozgásszervi eredetű zavarra rávilágít, akkor abban az irányban kellene majd kezelni. Amennyiben nem csigolya/nyaki gerinc eltérésről van szó, akkor belgyógyász, vagy neurológus (ideggyógyász) tudja kezelni a keringési zavart, főként keringésjavító készítményekkel. Gyógytornásztatni csak akkor érdemes, ha lehet már pontosabban tudni, hogy mi a diagnózis, addig nem kellene.

Üdvözlettel:
Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne: Pár hónapja felváltva fáj a fejtetőm tenyér méretben, a kisagyam/koponyám, vagy olyan érzésem van, mintha hatalmas feszültség lenne a fejemben, és szét akarna robbanni. Voltam vérvételen, kimutatta, hogy gyulladás van a szervezetemben. Voltam 6 orvosnál, de nem találják a gyulladás helyét. Eddig voltam: nőgyógyász, urológus, bőrgyógyász, fogorvos, szemészet, fül-orr-gégészet, valamint háti-nyaki röntgenen. Semmi.
Van esetleg ötlete, merre induljak tovább? A tüneteim egyáltalán kapcsolódhatnak a gyulladáshoz?
Nincs magas vérnyomásom, nincs cukrom.
Hallottam un. rejtett magas vérnyomásról. Ez létezik?
Főleg a nyomás a fejemben a legzavaróbb talán...
Néha a nyaki csigolyám is fáj, de lehet rossz testtartástól is.

Válaszát megköszönöm.

Tisztelettel
Tisztelt Levélíró!

1. A vérképpel kapcsolatosan: amennyiben a tünetei jelenleg is fennállnak érdemes lenne kontrollt készíttetni a néhány hónappal ezelőtti vérkép ebben a tekintetben már nem biztos, hogy mérvadó, viszont a gyulladással kapcsolatos minden paramétert meg kellene nézetni.
2. Képalkotó vizsgálatok: fejet/agyat érintő tünetek esetén felmerül a CT/MRI igénye, amennyiben ez még nem történt meg, akár az agyi keringési problémák, akár esetleges térfoglaló folyamat tisztázására, ill. kizárására.
3. A nyaki szindrómát, tehát a nyaki csigolyák esetleges elváltozásait reumatológus tudja alaposabban véleményezni.
4. Amennyiben szervi eltérés nem igazolódik, felmerülhet a pszichoszomatikus érintettség, esetleges pánikzavar megléte, tehát érdemes lenne a fentieket követően ebben az irányban is vizsgálódni.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
T.Szakértő!
Nagyon komoly hátfájással szenvedek.Voltam ortopédián,ahol röntgen vizsgálatot készíttettek.Csigolyakopást mutat.De az orvos nem fejtette ki bővebben.Felírt 5 ultrahangos kezelést és 5 masszírozást.Ennek már vége,a csomókat amit talált a masszőr rendbe tette,de a hátam a kopás végett fáj ma is.Elküldöm a röntgen eredményem,kérem számomra is érthető módon legyen szíves elmagyarázni. A háti gerincen enyhe fokú S alakú scoliosis látható.Az iv.rések főleg a középső-alsó háti szakaszon beszűkültek.A fedőlapok egyenetlenek,scleroticusak.A csigolyák megnyúlt peremszakaszai között meszes csőr és kapocsképződések láthatóak.Kérdésem,hogy ezek a dolgok mit jelentenek,és a javulás érdekében én mit tudok tenni.Ismerősök javasolták,hogy szedjek valami porcképző készítményt.Nagyon elvagyok keseredve,mert nagy fájdalmaim vannak.Fizikai munkát végző,53 éves nő vagyok.Nagyon várom a válaszát az email címemre. erzseben@freemail.huTisztelettel: Hné.
Tisztelt Levélíró!

A lelet lényege a következő:
Enyhe fokú S alakú görbület, a csigolyaközti rések beszűkülésével. A fedőlapok egyenetlenek, elmeszesedettek. A többi önmagát jelenti...
Első közelítésben kopásos eltérésnek tűnik, célszerű lenne reumatológus szakorvossal konzultálni, vagy felkeresni az Országos Gerincgyógyászati Központot Budapesten pontos diagnózis és kezelés céljából.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni , hogy hátfájás ,miatt voltam röntgenen,és ezt a leletet kaptam: Th.gerinc: kyphosis megtartott,enyhe jobbra convex scoliosis látható.A csigólyatestek norm . magasságúak peremszéleik megnyúltak.Az intervertebralis rések számottevően nem szűkebbek. Vélemény: Spondylosis thoracalis.
Szeretném megkérdezni hogy a férjemnek csak éjszaka fáj a háta, volt ő is röntgenen. Eredményei: A háti kyphosis min. fokozódott. A kp. D csigolyák peremszélein kisfokú osteophyta képződés van, a jelzett csigolyák közötti discusok is szűkebbek. A csigolyatestek magassága megtartott. A csontszerkezet ép. Vélemény: Kyphosis dors. Spond. et discopathia dors.
Nagyon sokára kaptunk időpontot és szeretném megkérdezni hogy mivel tudnánk kezelni.
Válaszát előre is köszönöm.
Szabóné
Tisztelt Levélíró!

Előrebocsátom, hogy nem vagyok reumatológus, csak röviden írnék a leleteikről.
Az orvosi szótárunkban fellelhető szavak alapján:
kyphosis a csigolyák deformitása, túlzott mértékű flexió jellemzi (görög: kyphos = púp)
scoliosis gerincferdülés, a gerinc oldalirányú görbülete.
discopathia A discus/csigolyatest betegsége, elsősorban a discus intervertebralera értik. (disco- + G. pathos, betegség)

Tehát mindkét esetben enyhébb eltérésről van szó, de az igai szakvéleményt úgyis a reumatológus fogja kimondani.
Amivel kezelhető, ha szükséges, a vény nélkül kapható helyi fájdalomcsillapítók, (kenőcsök, krémek) ebben a patikus tud segíteni, esetleg gyógytorna, masszázs de ehhez is szakember szükséges.

Üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Most 6 napja kicsit fájt a derekam(olyan gyulladt érzés volt) ez 2 nap alatt elmúlt magától. Másnap a jobb tomporomba egész mélyen szörnyű húzó fájdalom lett. Gondolom az ülőideg. Azóta (3 napja) háziorvosom Voltaren szurit adott, Mydetont(2x1) és Aflamint(esti 1x) írt fel. Egy hétig kell feküdnöm.
Fájdalmam nincs de jobb lábamban húzó érzés van egészen bokámig és nem tudok a jobb lábammal lábujjhegyre emelkedni. Rendesen érzem a lábam, be is tudom az izmokat feszíteni, akármerre tudom mozgatni is de ha terhelem vagyis ráállok és lábujjra akarok emelkedni semmit sem csinál a lábam. Kérdésem lenne hogy ez helyrejön?Mennyi idő alatt? És kell e tornázni vagy a pihenés a jobb? és ha mindent érzek és rendesen tudom mozgatni a lábam akkor a sulyom alatt miért nem működik? Válaszát előre megköszönöm! Tisztelettel egy 36 éves anyuka.
Tisztelt Levélíró!

A háziorvosi kezelés mellett egy dolgot tudok Önnek javasolni, főként ha a tünetei e kezeléstől nem javulnak, esetleg romlanak, és tartósan fennmaradnak, keressen fel reumatológus szakorvost, vagy ha van lehetősége erre, akkor Budapesten az Országos Gerincgyógyászati Központot a diagnózis pontosítására, és a kezelési módozatok megbeszélésére.

Üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: gerincbetegségek műtét
Tisztelt Doktor Ur !
Felesegem kb. egy honapja hatgerinc serv muteten eset at (L4-L5).Azota is zsibbad a jobb laba ,ujabban a dereka is faj.Mijen rekuperalo eljarasok (masszazs,gyogytorna ,uszas)
vagy fizioterapia lenne ajanlott ? Szabad a szexualis kozosules? Jot tenne egy kis seta? A telyes zsibbasztas-altatas befojasolhatja a mamoriat?
Tisztelettel
Tisztelt Levélíró!

A gerincsérvműtét (és általában is a nagyobb műtétek) után 3-6 hónap a rehabilitációs idő, amíg a műtét által érintett terület, és a kapcsolódó működések lényegében helyreállnak.
Tehát a javaslatom a rehabilitációs időszakban elsősorban a mozgásszervrendszer helyreállítása, valóban a gyógytorna, és a szakember által ajánlott egyéb módszerek segítségével.
Ami a szexet illeti, éppen azért, hogy ne fájdalommal és kellemetlen élménnyel végződjön, érdemes várni, amíg a működések már javarészt rendeződnek.
A műtéti altatás érdemben nem befolyásolja a memóriát, a beteg legfeljebb a műtétet megelőző és követő rövid időszakra nem emlékszik pontosan.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
... éves vagyok és Kb. kettő éve van fülzúgásom. Voltam fül orr gégészeten kétszer is két különböző orvosnál. Elküldött ez első orvos hallás vizsgálatra és hang rezonancia (egy csőszerű dolgot raktam a füleimhez és pattogó hangot adott ki) vizsgálatra. A vizsgálatok eredménye az, hogy minden rendben van. Ezután elküldött Neurológushoz és ott is mindent rendben talált az orvos. Szemfenék vizsgálaton is voltam és ott is rendben találtak mindent.
Az tény, hogy ideges típus vagyok, de korábban is az voltam. A nyakam ahogy tekergetem ropog és a vállaimmal együtt le van keményedve. Ez okozhatja a fülzúgást? Masszíroztassam ki masszőrrel és/vagy súlyfürdőre mennyek el? Mert azt hallottam, hogy az segíthet a nyaki erek esetleges szűkületében.
A fülzúgás állandó és sokszor erősebb. Ha futok, lihegek, gyorsabban ver a szívem akkor erőteljesen felerősödik a fülzúgásom. Lehet keringési probléma, mert szédülékeny fajta vagyok, mondjuk régebben jobban volt igaz. Ha hirtelen felállok akkor hirtelen megszédülök.
Tisztelt Levélíró!

A fülzúgással kapcsolatosan küldök Önnek egy cikket, és egy centrum-nevet, akik kimondottan fülzúgásos problémákkal foglalkoznak.
http://www.egeszsegkalauz.hu/ful-orr-gegeszet/gyakoribb-mint-hinnenk-a-fulzugas-109726.html
és a szervezet akik ezzel foglalkoznak: Magyar Tinnitus Egyesület
Ami még javasolható a már elvégzett vizsgálatok mellett: a nyaki gerinc alaposabb vizsgálata (reumatológia vagy ortopédia), esetleg a nyaki keringési viszonyok vizsgálata (carotis-Doppler v. egyéb célzott vizsgálat).

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaTraumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Nő/Úr !

Talán ott kezdeném, hogy volt egy gerinc műtétem kb ... éve ami jól sikerült. Majd minkét térdemet meg kellett műteni. Az egyikben oldalt volt egy un. Becker ciszta a másikat kopás miatt. ... éves vagyok. A következő problémám van jelenleg:
A jobb lábszár jobb oldalán tenyérnyi részen olyan érzésem van mit amikor hideg huzat éri a bőrt. Először ritkán éreztem de ez mostanra állandósulni látszik. Minkét kezem könyöktől lefelé zsibbad, csuklótól a kézfejemig. A z ujjaim nem csak a kézfejet borító bőrön érzem és ez néha fájdalommal is jár.. A jobb vádlim és a sípcsontot borító szövetekben néha érdekes akaratlan mozgások ideg rángások vannak. Ez szemmel látható mozgás. Elég fáradékony vagyok az utóbbi időben . Gyógyszert nootropilt szedek Fülzúgásra . Ezeket a tüneteket milyen probléma okozhatja ? Kell e aggódnom az elkövetkező időkben ?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

A korábbi gerincműtétet követő tünetek (zsibbadás, fájdalom, érzéketlenség, hidegérzés) eléggé egyértelműen jelzik az idegrendszeri érintettséget, pontosabban a lefutó idegekben észlelhető, gerinc/csigolya eredetű zavart.
Feltehetően a műtét után néhány éven át voltak kontrollvizsgálatok erre vonatkozóan.
A problémával kapcsolatosan mindenképpen kellene lépni, ha vissza tudna menni az operációt végző idegsebészhez/ill. az intézménybe, talán az lenne a legjobb mivel ott minden adat meg kell legyen az Ön betegségét, műtétjét illetően.
Ha ez valamilyen ok miatt már nem megoldható, akkor fel kellene beutalóval keresni gerincgyógyászati osztályt, javaslom pl. Budapesten az Országos Gerincgyógyászati Központot, ill. vidéken a vonatkozó betegségekkel foglalkozó egyetemi intézmények valamelyikét (Pécs, Szeged, Debrecen).

Üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Több, mint egy éve küzdöm a következő problémával. Felkelés után, vagy röviddel azután a fejem hátsó, nyakszirt feletti részén vagy esetenként két oldalt a fülem fölötti területeken nehezen megfogalmazható, zsibbadáshoz hasonlítható érzés tölt el. Ahogy haladunk előre a napban, úgy szűnik ez az érzés. Többnyire délelőtt elmúlik. Délután vagy este csak akkor jelentkezik, ha csökken az éberség, elálmosodok, vagy erős fizikai terhelés ért. Sajnos reggel azonban minden kezdődik, elölről. Vannak napok, amikor teljesen jól vagyok, ezek általában a frontmentes napok közül kerülnek ki. Fáradékony nem vagyok, sokat mozgok, sportolok is. Gondolkoztam, vérnyomás vagy vércukor probléma lehet, de ezek a lehető legnagyobb rendben vannak. Nem tudom, mi lehet ez! De nagyon aggaszt. Elképzelhető, hogy szorongás, stressz, feldolgozatlan problémák okozzák? (tartós munkanélküliség, magány, szexuális élet teljes hiánya).Előre is nagyon köszönöm segítségét!
Tisztelt Levélíró!

Figyelmesen áttanulmányoztam levelét. A fejet, nyakszirtet érintő zsibbadásérzés látszik vezető tünetnek. Az nem derült ki, hogy pl. szédülés, esetleg mozgászavar társul-e tünetként mindehhez.
Induljunk a szervi betegségek felől:
1. Gerinc, kopás. nyaki problémák - reumatológián tisztázható
2. Agyi keringési zavar - a nyaki ereket kardiológus tudja vizsgálni.
3. Központi és környéki idegrendszeri bántalmak - neurológia.

Amennyiben eljut az első szakorvoshoz, onnan már felfejthető a szál tovább.
Ha végül is nem szervi eredetű bántalmakról van szó, akkor lehet pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulni.

Üdvözlettel:
Szakterület: KardiológiaReumatológia
Tisztelt doktor nő-úr!
Édesanyám fül alatti égesi fájdalmat érez,ősztöl tavaszig,amit hirtelen vérnyomás csökkenés követ.Voltunk már fül orr gége orvosnál,idegorvosnál,pajysmirigy orvosnál,és azt mondták hogy nem találtak semmit,ami ilyen tüneteket válthatna ki.Édesányám 49 éves,és volt műtve sérvvel.Hova kéne forduljunk?
Tisztelt Levélíró!

Kérdése nem tűnik egyszerűnek, próbáljuk meg kissé rendezni a tapasztalatokat.
1. Tünetek:
fül alatti (mögötti?) égés, fájdalomérzés, hirtelen vérnyomáscsökkenés
Kérdés: van-e ezekkel kapcsolatosan bármi egyéb tünet, panasz, észlelés?

2. Diagnózis:
Fül-orr-gégészet, neurológia, endokrinológia (pajzsmirigyre nézve). - ezek mind negatíve zárultak.

Ez annyira egyedi "izolált" tünetnek tűnik, hogy nem könnyű megközelíteni. Volt-e korábban bármilyen hasonló tünet, betegség, előfordult-e a családban hasonló probléma? Szed-e esetleg valamilyen egyéb betegségére gyógyszert, ami mellékhatást adhat?

Javaslat:
1. Reumatológia, a nyaki gerinc, csigolyák átvizsgálása
2. Kardiológia: a nyaki, és fejet érintő keringés vizsgálata.

Üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt válaszadók!

39 éves férfi vagyok. 2012 szeptember óta enyhe szúrást érzek a sternumom két oldalán, mikor a mellizmaim megfeszülnek (például összeteszem a két kezem és így feszítem). sportolok, fekvenyomás közben (azaz hanyatt fekve a mellkastól felfelé nyomva a súlyt nem fáj, ellenben fekvőtámasz közben, mikor a talajtól felfelé nyomom magam igen.). hason fekve vagy hanyatt (itt alváspozícióra utalok) nem jelentkezik, de oldalt, mikor a karjaim keresztezik egymást érzem. nyomásra sehol sem érzékenyek a bordaízületek, sem a mellcsont (néha a hirtelen mozgatásra pattan). csak is izomfeszítéskor fáj, még akkor sem, ha csupán finoman közelítem a karjaimat egymás felé. nagy mellkas rtg 1 éve és 5 éve készült - negatív. sosem dohányoztam. az elmúlt 2 és fél hónapban igyekeztem pihentetni, de igazából se jobb, se rosszabb nem lett. egyéb tünet (vérkép tökéletes, se egyéb gyanús): a háti gerincem is testhelyzettől függően érzékeny, néha pattan. costochondriotis? esetleg más?
köszönettel
Tisztelt Levélíró!

Javaslom, ha ez a tünet/együttes nyugtalanítja, és a mindennapos tevékenységét bármilyen tekintetben akadályozza, gátolja keressen fel egy ortopéd (vagy reumatológus) szakorvost.
Eléggé speciális kérdésről van szó, elképzelhető hogy megfigyelésen (watchful waiting) kívül jelenleg nem igényel semmilyen orvosi beavatkozást, csak időszakos kontrollt az anatómiai jellegű eltérés - és a labor paraméterek tekintetében.

Üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaKardiológia
Jó estét!

Koponya MR vizsgálatomat szeretném megérteni.

Sagittalis síkú T1 súlyozott, axialis síkú T2 súlyozott és protondensitású, valamint coronalis síkú FLAIR méréseket készítettünk a koponyáról.A kamrarendszer normális helyzetű és tágasságú.Az extracerebralis liquorterek egészében normális tágasságúak.A cerebellaris tonsillák, főleg a jobb oldali, kissé a foramen magnum szintje alá ér.Intracerebralisan pathológiás folyamatra utaló intenzitás
eltérés nem található.

Szédülés miatt volt ez a vizsgálat, volt hogy napokon át szédültem, szédülésem után hányingerem volt,egyszer volt eszméletvesztésem rövid időre, és gyakran szoktam megszédülni. Otoneurológiáról (ahol semmit nem találtak) küldtek el MR vizsgálatra.

Előre is köszönöm a sgeítséget!
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén radiológus, csak általánosságban tudok írni Önnek: az MR vizsgálatban "intracerebralisan pathologiás folyamatra utaló intenzitás, eltérés nem található", azaz az agy állományában kóros eltérést nem találtak a lelet szerint.

A szédülését ezek szerint otoneurológus már vizsgálta, tehát ha jól értem, nem belsőfül-eredetű a probléma. Amit még lehetne javasolni ezügyben:
1. Reumatológiai vizsgálat a nyaki gerinc állapotának felmérésére
2. Kardiológiai-angiológiai vizsgálat az agyi keringési viszonyok tisztázására (carotis-Doppler pl.)

Felmerülhet még a stressz alapú szédülés (esetleg pánikzavar) de kizárólag ha valamennyi szervi vizsgálat negatíve záródott.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
Tisztelt szakértő!
Már több mint két éve tart nálam az az állapot?, amiről most írok önnek! 35 éves nő vagyok! Talán két éve elkezdett fájni a bal lábam! Elmentem egyszer egy nyaralás alkalmával egy masszőrhöz, aki azt mondta, hogy bal lábas vagyok, azt terhelem jobban!
Aztán ahogy telt az idő egyre többet és egyre jobban fáj! Elmentem a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy viszeresedik a lábam( térdhajlatban vannak ugyn. seprűvénák), és, hogy munkaköri általom (pénztáros vagyok)! Mivel nem múlt el a fájdalom, barátaim ajánlására felkerestem egy másik orvost, aki szerint egy 3 évvel ezelőtti balesetemkor megütődőtt a gericem, és az utolsó gerinc csigolya és az első ágyéki csigolya összecsúszott és nyomja az idegszálat! Adott Flektor granulámot és Condrosulf kapszulát! De ez is csak egy ideig hatott! Nem tudok hason aludni, mert úgy érzem, hogy szétszakad a derekam és a bal lábam! Ha dolgozom és állnom kell nagyon fáj és akkor este is nem tudok rendesen lefeküdni! Mi lehet a bajom? Köszönettel: Vargáné!
Tisztelt Levélíró!

A tüneteket valóban részletesen leírta, de egy dolgot pont nem látok a számos orvosi/masszőri megállapítás között. A lábáról és/vagy a gerincéről készült bármilyen képalkotó felvételt (rtg, esetleg MRI egyéb?).
Természetesen lábfájdalmat számos probléma okozhat, valóban a perifériás érbetegségektől kezdődően, egészen a gerinc csigolyák összecsúszása/előreesése, gerincsérv stb.
Azt egy kicsit meglepőnek tartom, hogy pontosabb kivizsgálás nélkül (?) kap gyógyszeres kezelést, javaslom a következő szakorvosok valamelyikének felkeresését:
ortopéd szakorvos, reumatológus, idegsebész.
Különösen abban az esetben - ahogy jelzi - hogy a panaszok, tünetek nem javulnak, romlanak, és a mindennapos tevékenységét zavarják, akadályozzák. Alapos diagnózis mentén lehet csak gyógyszeres és/vagy fizioterápiás, esetleg sebészi kezelést rendelni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Szeretném megtudni, hogy a betegségem velejárója-e a gerin fájdalom a derék tájékán? Ha lehajolok, akkor a felálláskor, ha fekszem hosszabb ideig, akkor alig tudok felkelni. Mit javasol, mert eddig nem szedtem fájdalom csillapítot? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A Parkinson-betegséggel valóban járnak együtt bizonyos mozgászavarok is, de elsősorban az arc, a kéz, felső végtag és láb területén, a merevségen, remegésen át, a meglassulásig, indulási zavarokig, fogaskeréktünetekig stb.
A leírtak alapján nem valószínűsíthető a kapcsolat - különösen nem, ha egyébként betegségére megfelelő gyógyszeres kezelést kap - tehát inkább a gerincbetegségek, reumatológia területén kellene tájékozódni.
A gerinc fájdalmas jelenségei jelezhetnek csigolyaproblémát, meszesedéses folyamatokat, fel kellene keresni reumatológiai szakrendelést, az érintett gerincszakaszról felvételt készíttetni. Ez alapján tudna a szakorvos pontosabb diagnózist mondani.

Üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt doktor ur a fiam erdekeben szeretnek kerdezni mar amugy egy evvel ezelott tortent hogy eross derekfajdalmai voltak a korhazban is beutaltak 2 honapig fekudt bent es megsem tudtak megallapittani a diagnozistmost vegre a tegnap azt mondtak hogy spondilozis en azt szeretnem megtudni ha ez kezelheto vagy egy eletre szol? a fiam csak 24 eves nagyon ketsegben vagyunk esve esetleg lehetne kezelni magyarorszagon?nem tudom mar mi tevok legyunk mert harom honapja szedi az eros fajdalom csilapitokat de megis fajdalmai vannak most mar nem csak a dereka hanem a feje ,terde ,meg a sarka kerem szepen a tanacsukat KOSZONOM

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

A levelében említett diagnózis ezek szerint spondilózis (spondylosis) azaz a gerinc csigolyáinak bemerevedése, elmeszesedése.

Egy bizonyos, és sajnálatos, hogy ilyen fiatalembert sújt ez a probléma, hogy célzott intézménybe lenne érdemes eljutniuk.
Ez lehetne pl. (nem tudom hogy vidéken laknak-e, vagy Budapesten) vagy reumatológiai kórházi osztály, esetleg gerincbetegségekkel foglalkozó intézmény, idegsebészet, ortopédia.

Néhány konkrét javaslat: Budapesten az ORFI (Országos Reuma- és Fizioterápiás Intézet) ill. az Országos Gerincgyógyászati Központ. Vidéken az egyetemi városok (Debrecen, Szeged, Pécs) klinikái akár reumatológiai, akár idegsebészeti, akár ortopédiai profillal.

Ezt kellene a háziorvossal megbeszélni, és célzott beutalást kérni a fiatalember számára.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaNeurológia
Témakörök: gerincbetegségek
Elnézést kérek, mindenkitől akinek nem inge!!!!!!!!!!!!!!!!
Most fordult velem harmadszor elő, hogy évekig nem találták meg mi a bajom. Az első kettőt, ha késve is de korrigálni tudták. A mostanit nem lehet, mert annyira előre haladott. Sajnos nem halálos és így ki tudja még hány évig kell a fájdalomnak tűrni. Mivel operálni nem lehet a gerincgyógyászati központba még tisztességes magyarázatot sem kaptam! A háziorvosom azt javasolta, hogy keressek egy neurológust, mert sokkal többet fog tudni segíteni. 70 éves vagyok, ami még hátra van szeretném kevesebb fájdalommal leélni. Sajnos nincs akiben megbíznék, a XVI. kerületben lakom, a segítségüket kérném, olyan neurológushoz szeretnék menni, a fájdalmaim és a pánikbetegség miatt, akinél nem kell sokat várakozni.
Sajnálatos módon, 20 éve félek az orvosoktól és a kórháztól,ez a félelem majdnem elviselhetetlen.
Tisztelt Levélíró!

Megértve személyes problémáját, vissza kell kérdeznem, milyen problémáról, milyen fájdalomról, és milyen tünetekről van szó, mert pontosan a levélben ez nem került megnevezésre. Tehát így segíteni sem tudok érdemben,

válaszát várom!

üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
Tisztelt Dr.Úr!
Én egy 30 éves fizikai munkát végző férfi vagyok, szabadidőmben testépítéssel és küzdősporttal foglalkozom. Betegségemmel kapcsolatban nem észleltem semmiféle előzményt, nem emlékszem sérülésre, illetve rándulásra sem. Lassan 3 hónapja szenvedek egy jobb oldali lapocka tájéki fájdalommal, ami bizonyos mozdulatoknál elég erőteljesen jelentkezik. Például vállkörzésnél, mély levegővételnél, illetve ha lehajolok, és mind a két karomat lefelé lógatom, erős fájdalom nyilall a lapockám körül. Voltam vele gyógymasszőrnél, ahol a masszírozás hatására 1-2 óráig enyhült a fájdalmam, de aztán újból felerősödött. Majd felkerestem egy szakorvost is, ahol felírtak egy Mydeton nevű gyógyszert, mondván, (miután látták, hogy eddzek) hogy biztos meghúztam. De egy héttel a gyógyszer szedése után sem érzek javulást. Ezért írok Önnek, bízva a segítségében, hogy merre induljak el a betegség felderítésében, illetve, hogy mi lehet eme fájdalom kiváltó oka.
Tisztelt Levélíró!

A leírásában részletesen szereplő lapockatáji fájdalommal kapcsolatosan javaslom, hogy készíttessen egy felvételt a kérdéses területről. Miután a jelenség már néhány hónapos, ez krónikusnak tekinthető, és ha jól értem, akkor javulás ezen időszak alatt - még a Mydeton izomrelaxáns szer adása ellenére sem mutatkozott.
Tehát érdemes /célszerű/javasolt lenne ortopédus és/vagy reumatológus szakorvost felkeresnie egy alaposabb kivizsgálás céljából. A fájdalom kiváltó oka valószínűleg mozgásszervi eredetű bántalom.

Üdvözlettel:
Szakterület: IdegsebészetOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!
Január 16-án voltam CT vizsgálaton, eredménye: A C.III.-IV. interverbális discuson kp. foku med. protrusio látható, mely a durat kissé komprimálja. C.IV.-V. interverb. disc-on kp. foku széles alapú med. protr. ábrázolódik, mely a durat kissé deformálja. C.V.-VI. csigoláyk közti korong laposabb, ebben a szintben a gerinccsatornát és a forameneket meszes spondylophytak szűkititk, a duran benyomatot képeznek. C.VI.-VII. intercorporalis korongon bal oldalon paramdeiálisan caudalisan húzódó nagykiterjedésű előboltosulás látható, mely a durát kompimálja. Ebben a rigióban apró meszesedések vannak. Javasolt MR, aminek az időpontja majd csak márc. 22.
Tartós fájdalam van a nyaki és lapocka területén, a bal karom, főleg a kéz és ujjak zsibbadnak. Kb. 1 hete a jobb lábam hol érzzékeny, még tusoláskor a vízcsepptől is fáj, hol éréketlen. Korábbi CT kimutatta, hogy valamennyi szegmensben a gerinccsatorna fejdődésileg szűkebb. Mi lehet a baj?
Válaszát előre is köszönöm.
Szné Csilla
Tisztelt Levélíró!

A fejlődéstanilag szűkebb gerinccsatorna sajnos genetikai adottság. A CT leletben szereplő, több alkalommal említett protrusio magyarul előreesést jelent, amely általánosságban a gerincsérv - pontosabban a porckorongsérv - előszobája lehet. Nagy valószínűséggel a fájdalmas, és zsibbadással járó tünetek is ennek a következményei.

Az MR vizsgálatig nyilván célszerű és szükséges a fájdalom csillapítása, ezt vagy a beküldő orvossal, vagy háziorvosával beszélje meg, rendszeres, napi szintű fájdalomcsillapítás lenne indokolt.

Az MR után lehetne pontos diagnózist mondani - és célzott terápiát kezdeményezni.

Üdvözlettel:
Szakterület: IdegsebészetOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!
Már nagyon régóta vannak nyaki fájdalmaim, jobb felkarom zsibbad. nemrég kaptam meg az MR leletet. Ebben szeretném a segítségét kérni, hogy milyen kezelések jöhetnek szóba.
"A nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek magassága, szerkezete normális. C 5, C. A csigolyatesteken durva ventralis és dorsalis osteophyták vannak. Dehidrált discusok. A C5, C6 discusok ellapultak, C 5 discuson jobb oldali mediolateralis, a C 6 discuson jobb oldali foraminalis hernia látható. A jobb oldali C 6 gyök mérsékelten, a C 7 kifejezetten komprimált. A hátra domborodó discusok a myelonon is benyomatot képeznek, itt a canalis centralis diszkrétenn kitágult. Vélemény: Polydiscopathia cervicalis. Hernia disci C 5-6, C 6-7. C. V., VI. korongok magasságában jobb o.-on a gyökcsatornák spondylosis következtében kifejezetten beszűkülte. "

Legyenszíves javasoljon valamilyen kezelést, mert a gyógyszerek, fájdalomcsillapítók nem hatnak. Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Kezelést természetesen "innen" nem tudunk javasolni, leírom röviden a lelet főbb megállapításait először. A csigolyákon mindkét irányban csontkinövéseket képező sejtek láthatóak, nyaki területen a csigolyák károsodtak, sérves elváltozás észlelhető.
Javaslom ezzel a lelettel, ha van lehetősége, az Országos Gerincgyógyászati Központot felkeresni, vagy az Amerikai úti Országos Idegsebészeti Intézetet szakszerű ellátás céljából. A szakorvosoknak mérlegelni kell, hogy műtéti eljárás szóba jöhet-e, vagy milyen egyéb, konzervatív terápia, fizioterápia javasolható, a szokásos fájdalomcsillapítás mellett.

Üdvözlettel:
Témakörök: gerincbetegségek
2010-ben motorbalesetem volt Ausztriában minek következtében 12 részre és sok kisebbre tört a medencém.Öt csigolyám sérült melyekből roncsolódott az ágyéki egyes csigolyám és a keresztcsontom is.Az Osztrák orvosok szerint szinte az összes kilépő ideg elszakadt,minden belsőszervem sérült a jobb vesém kivették.Deréktól lefelé szakaszosan lebénultam.Medence részen és jobb térdtől lefelé semmit nem érzek.A többi részen zsibbadok.Vizelési és székelési inger sincs.Járni nehezen de tudok.Iszonyatos ideg és csontfájdalmaim vannak a lábaimban,főleg időváltozáskor de néha még akkor is mikor beindítanak mellettem egy autót.Szeretném tudni hogy mi lehet az oka ezeknek a fájdalmaknak és hogy az idegek összeforrhatnak-e vagy rendbe jöhetnek .e valaha.A kórházban megjelent rajtam az övsömör is és azóta folyamatosak derék övön az idegfájdalmaim.Fájdalmaimra Cimbalta nevü gyógyszert adtak nem fájdalomcsillapító szer.Sok mindent próbáltam de semmi se segített,a fájdalomcsillapítók is csak gyengé használnak.Van segítség?
Tisztelt Levélíró!

Miután e témában nem vagyok járatos, egyetlen javaslatot tudok adni Önnek. Nem tudom, hogy itthon hol zajlott a kezelés, és milyen tekintetben, de (ha ez még esetleg nem történt meg) két intézményt tudnék Budapesten ajánlani:
1. Országos Gerincgyógyászati Központ
2. Amerikai úti Országos Idegsebészeti Intézet

Ebben a kérdésben csak szakértő orvosi team tud választ adni, gerincsebész, ortopéd sebész, idegsebész, neurológus stb...

Jobbulást kívánok,

üdvözlettel:
Témakörök: gerincbetegségek
Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja a jobb oldali tompa, olykor nyilalló, égő hasi fájdalmamat, ami kisugárzik jobb oldalra a derekamba is? Mindez a havi vérzést követően rögtön vagy 1-2 napon belül jelentkezik, pár napig fennáll, majd 2-3 napos szünet után újra fellép és ez sokszor így váltakozik egészen a menstruáció előtti hétig, amikor teljesen megszűnik. (Menstruációs görcseim nincsenek).
Nőgyógyásznál már voltam, ahol problémát nem találtak, de akkor mitől lehet ez?
Válaszát előre is köszönöm!
A hasi fájdalmak gyakori oka valamilyen gerincbetegség. A leírtak alapján panaszai a menstruációs ciklussal semmilyen összefüggést nem mutatnak,így nőgyógyászati eredetük valószínűtlen.Reumatológiai vagy ortopédiai vizsgálatot javasolok.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaIdegsebészet
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!
Körülbelül ... hónapja hogy egy rossz mozdulattal becsípődött a nyakam és azóta egyre csak romlik az állapotom.Több orvosnál jártam különböző gyogyszereket irtak fel, amik nem hatottak semmit, inyekciókat is kaptam a nyakcsigolyámnál és azok sem voltak eredményesek. Viszont már a fejemben erős nyomást érzek. Mi lehet ezek közt az összefüggés? Mi segítne rajta? Lehetnek súlyosabb következményei?
Előre is köszönöm a válaszát!!!

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Ezekkel a panaszokkal (nem tudván milyen orvosi ellátásban részesült ezidáig) célszerű lenne mielőbb felkeresni az Országos Gerincgyógyászati Központot, vagy az Amerikai úton az Országos Idegsebészeti Intézetet, alaposabb vizsgálat céljából!

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatUrológia
Témakörök: vesekő gerincbetegségek
Kedves Doktor úr!

Már megint kiújult a derékfájdalmam. Lehet ez vesekő tünete?
Tisztelt Levélíró!

Egyszerű kérdésre egyszerű válasz... Természetesen lehet, de talán érdemes lenne körültekintően eljárnia.
Hölgyeknél a derékfájdalom női problémákat is jelezhet, esetleg felmerül a gerincbántalom is.
Amennyiben a fájdalom jellege kínzó, görcsös erős, és "lefelé" kisugárzó, esetleg vizelési problémákat is okoz, felmerül a vesekövesség - vesehomok kérdése. Főként ha korábban már volt ilyen tünete.
Javaslat: ha a fájdalom a leírottakhoz hasonló jellegű, ajánljuk a Rowatinex vénynélküli készítmény alkalmazását. Természetesen konzultáljon háziorvosával is.
A vesekövességgel és a készítménnyel kapcsolatos cikkünk itt olvasható:
http://www.egeszsegkalauz.hu/vesebetegseg/egy-hatasos-megoldas-vesekovesseg-eseten-112045.html

üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!

Körülbelül ... hónapja tapasztaltam gyaloglás közben hogy, ahogy lépek a fejemben hátul pattog -kattog valami, ez sajnos azóta is fennáll sőt ha mozgatom a fejem , nyakam recseg ropog mindenem ez a testemre is vonatkozik . ... éves ... cm és ... kg vagyok és folyamatosan ülő munkát végzem, talán ez okozza a problémát abszolút mozgásszegény az életmódom. Futni szerettem volna , de nagyon zavar a pattogás futás közben szeretném elmulasztani, nem vagyok benne biztos hogy most inkább mozogjak vagy sem mi tesz jót? Elkezdtem kalcium tablettát szedni, gondoltam hátha van valami hiány a testemben. Pár hete futólag rákérdeztem egy Reumatológián (kisérő voltam csak) hogy mitől lehet de viccesen rám nézve csak annyit mondott az orvos hogy hízzak egy kicsit és elmúlik. Nem hinném hogy ez a baj, mindig ez volt a súlyom kivéve amikor szültem. Mi tévő legyek? Kérem segítsen milyen irányba induljak. Télen volt egy elhúzódó fülkürthurutom. Egyébként semmi fájdalmam nincs. Olyan mintha be lennék rozsdásodva.
Tisztelt Levélíró!

A nyaki gerincszakaszon észlelhető pattogó/kattogó hangra utalt, amelyet mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Az egészen bizonyos, hogy az ülő életmód ennek nem kedvez (általában az egészségi állapotnak nem kedvez egyáltalán.)
El kellene jutnia, főként ha ezek a tünetek tartósabban nem múlnak, esetleg romlanak, vagy egyéb tünettel társulnak, tehát el kellene jutnia reumatológiai, vagy ortopédiai szakrendelésre mielőbb. Egy nyaki felvétel fontos lenne, látni, hogy konkrétan van-e eltérés, pl, kopás vagy egyéb elváltozás. A szakorvos tud majd ebben diagnózist mondani és - ha szükséges - kezelési módot ajánlani.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
T Dr Úr!
kérdésem a következő lenne,MRI-vél.
Sodylosis et spodylartrosis lumbalis.
Multiszegmentális discus degemeráció protusiokkal.
Tűdö CT
sodylosis thoracalis mal.grad.polydiscopáthia thoracalis.
Dexa.vizs.
A lumbális gerincen pathologális mértékű a csontsürüség csőkenése.
Ezek mit jelentenek és okozhatnak e gerinc és hát fájdalmat mely kisugárzik a melkosom felé és légzési nehézséget is okozhat e . ashmám,copd,tűdö fibrozisom is van.arthropias psoriasis.
Válaszát előre is köszönőm T.Horváth László
Tisztelt Levélíró!

Írjuk le először pontosan, ami leletben volt:
- MRI
Spondylosis et spondylarthrosis lumbalis.
Multiszegmentális discus degeneráció protrusiokkal.
- Tüdő CT
spondylosis thoracalis mal.grad.polydiscopathia thoracalis.

Tehát mindkét lelet a gerinc artrózisos, gyulladásos elváltozására utal, valamint a csigolyák, csigolyatestek degenerációjára, eltéréseire. A csigolyatestek több területen is eltérőek, ún. "előreesés" mutatkozik, amely általában a gerincsérv előjele.
Ezzel összefügg a dexa-vizsgálaton mért csontsűrűség-csökkenés is a gerinc területén.

A levelében leírt diagnózisok mellett (asztma, COPD, fibrózis stb.) tehát ortopéd és/vagy reumatológus szakorvos kell foglalkozzon ezzel a problémával, ami a gerinccel kapcsolatos elváltozásokat érinti.

Üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Discopathia lumbális Radiculitis L5-S1 ls.umboischalgia diagnózist állapitott meg az ortopéd orvos,meg nem magyarázta mit jelent,viszont a bal lábam összes izma fáj, alig merek elindulni, a lábszáram és a térdhajlatom minden mozgásnál fáj,nem tudok se leülni se felállni fájdalom nélkül.Nem tudom hogy a mozgás, séta jót tenne vagy a pihenés segitene.Gyógyszereim: Voltaren SR-75 1x1,Mydeton 50 mg.3x1, Milgamma 3x1.amik még nem segitettek viszont már a gyomrom is fáj.Mit tegyek ,mi ez a betegség számomra is érthető nyelven,milyen orvoshoz forduljak?Köszönettel.
Tisztelt Levélíró!

A dicsopathia a csgolyák (csigolyatestek) bántalmát jelenti, a lumbalis pedig deréktáji. Következményes jelenség a fájdalom, lábfájás, és járási nehezítettség. A gyógyszerek: nem szteroid gyulladásgátló, izomrelaxáns, és B-vitamin komplex az idegi eredertű bántalmakra.
A gyomorfájás ezek egyikének vélhető mellékhatása (Voltaren).

Célszerű lenne reumatológust felkeresnie, vagy ha nagyon súlyosak a tünetek, esetleg az Országos Gerincgyógyászati Központot Budapesten. A gyógyszerelés mellett felmerülhet esetleg gyógytorna, vagy fizikoterápia.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
Egy éve röntgenezték meg mindkét térdemet és porckorong kopást állapítottak meg.Azonkívül a jobb térdemben van egy kis csont kinövés is.Egy éve használok pulzáló mágneses terápiás derékaljat napi két alkalommal.Rövid időn belül újra tudtam járni,de most újra nagyon kínoz a csont kinövés.Tavaly az interneten találkoztam a Porcőr nevű kapszulával és a házi orvosom tanácsára azóta is szedem napi kétszer két kapszulát.Tavaly a Web Patika vezető gyógyszerésze tanácsára Schlüsser-féle só Nr.1 tablettákat is szedtem kb fél évig.Kérdésem: mennyiben befolyásolja a csont kinövést ez a tabletta és Ön szerint szedjem-e újra és meddig?Vagy esetleg tudna ajánlani valami más kúrát?
Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

A porckorong kopás és a csontkinövés kezelése egyértelműen reumatológiai/ortopédiai feladat. A pulzáló mágnesterápia és a Schüssler-sók tekintetében nem tudok nyilatkozni.
A Porcőr a szokásos porcjavító anyagokat (ízületi kenőanyagok) tartalmazza, tehát biztosan nem ártalmas.
A térdben lévő csontkinövés esetén a szakorvos kell eldöntse, hogy kell-e ill érdemes-e esetleg műtéti beavatkozást végezni.
Mindenképpen javaslom a fent megjelölt szakorvosok, ill. gerincgyógyász felkeresését (Országos Gerincgyógyászati Központ).

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

2 és 1/2 éve nyomásra érzékeny jobb oldalon a hasam. Nőgyógyász nem talált semmit, menstruációm rendben van, gasztroenterológián epekövet találtak. Tavaly volt epeműtétem. Voltam gyomor-és vastagbéltükrözésen is, refluxom van, mást nem találtak. Asztmás vagyok. Kb. 3 hónapja fokozatosan rosszabbodik, folyamatos fájdalmat érzek jobb oldalon a medencecsontom felső részétől balra az ágyékomig és a köldököm felett is. Szinte állandóan belenyilall a fájdalom és kisugárzik a derékba, főleg jobb oldalon. Jobb oldalon nem tudok aludni, mert olyan, mintha belülről nyomna valami és a fájdalom is erősebb, a jobb lábam enyhén zsibbad. Járás közben jobban érzem a fájdalmat. Pár nappal ezelőtt sebész megvizsgált, vakbélgyulladás gyanújával beküldtek a sürgősségire. Nem a vakbelem volt, a laborleleteim jók lettek, ultrahang, röntgen nem mutat semmit. Nem tudom merre indulhatnék tovább. Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A leírása alapján érdemes lenne ortopéd/reumatológus szakorvoshoz fordulni, mert a tünetek utalhatnak gerincpanaszokra, esetleg a csigolyák elváltozásaira, ahonnan kisugárzik a fájdalom a has irányában. Erre utal a lábzsibbadás is.

Mivel a belbetegségeket (lényegében) kizárták, ezért is javaslom a gerinccel kapcsolatos vizsgálatokat elvégeztetni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Tisztelem!
35éves nő vagyok, alapvetően nem ülő munkát végzek és rendszeresen biciklizem és futok.Egy hónapja egy nagyobb verseny után elkezdett fájni a farokcsontnál ami kisugárzott farba, és bal combba.Pár napja egy nagyobb emelés hatására éles fájdalom hasított a derekamba kiegyenesedni alig tudtam.Kórházi ügyeleten neurológus vizsgált. Lumbagót ischiassal állapított meg. felírt gyógyszerek:Mydeton, Brexin, Flector.Fájdalmaim nem enyhültek így reumatológushoz mentem, aki vizsgálata után gyógytornát, fizikóterápiát és masszázst javasolt valamint röntgent kért de nem magyarázta meg az eredményt, ami a következő:
"Szabályos alakú csigolyatestek.A presacrális rés dorsalisan szűkebb. S.I hátsó íve atípusosan záródott. Számottevő spondylosis nincs" Kérdésem az volna hogy mit jelent ez és hogy ez okozhatja a fájdalmaimat.Továbbá Rheumon injekcót javasolt 3 napig.2 adag beadása után fájdalmaim keveset enyhültek.Mit tudok még tenni a mielőbbi gyógyulás érdekében?és hogy pontosan most mi is a diagnózis
Tisztelt Levélíró!

A képalkotó lelet alapján: nem állapítható meg komolyabb mértékű spondylosis, azaz a csigolyák és a csigolyaközti porckorongok degeneratív (elfajulással járó) betegsége.
A lényeges kérdés a fájdalom csillapítása mellett valóban az egyéb terápiás eljárások (gyógytorna, fiziko és masszázs) alkalmazása.

Amennyiben néhány héten belül fenti kezelés mellett nem javulnak a tünetek, ismét fel kellene keresni a reumatológust.

Üdvözlettel:
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor úr!
Több hónapja zsibbadnak végtagjaim a karom és lábam (térdtöl lefele) pl.:ha 5 percnél tovább vagyok egy helybe zsibbad a karom , reggel már arra kelek fel hogy zsibbad a karom ,néha a lábam is ! Segítségét szeretném kérni hogy mégis mi az oka és hogy lehet ezt meg szüntetni?! Néha a nyakamtól megy a zsibbadás a kézfejig! Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A végtagzsibbadás tünetei mögött számos ok húzódhat meg. Értelemszerűen az orvosi diagnózis nem megkerülhető. Néhány javaslat, tanács az elinduláshoz:
1. Gerinc eredetű ok, tehát csigolyákkal, porckorongokkal kapcsolatos ok a háttérben - reumatológia
2. Idegi eredetű ok, neuropátia, idegbántalom - neurológia
3. Keringési zavaron alapuló zsibbadásérzés - kardiológia

A leírt sorrend bizonyos mértékig egyfajta valószínűséget is kíván tükrözni, tehát javaslom, hogy a reumatológián/ortopédián kellene kezdeni, a gerincbántalmak kivizsgálásával. Ehhez lehetséges hogy MR-felvétel is szükséges. Egy bizonyos, hogy mielőbb el kell indulni a vizsgálatokkal, a probléma magától nem fog megoldódni.

üdvözlettel:
Szakterület: ReumatológiaOrtopédia
Spondylarthrosis. A sacrumban compacta sziget. Mérsékelt spondylosis.
Protrusio disci L.III-V.
Hernia disci medialis L.V.-S.I..
kérdésem a következő:Mi a problémám?mivel tudom kezelni
Tisztelettel Kováts Lászlóné
Tisztelt Levélíró!

A feltehetően képalkotó eljárással (MRI?) készült lelet az ágyéki-keresztcsonti tájékon (LV - SI) lévő porckorongsérvre, és az ágyéki magasságban (LIII - LV) porckorong-előreesésre utal.
A kórképet reumatológus/gerincgyógyász szakorvos tudja szakszerűen kezelni, a gyulladásgátló, fájdalomcsillapító gyógyszerektől kezdődően a fizikoterápián, és egyéb nem gyógyszeres terápiákon (masszázs, gyógyfürdő stb.) át az ún. biológiai terápiákig bezárólag.

üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaOrtopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Enyhe discopathia jelei.
Canalis spinalis absolut foku stükülete az L 4/5 magasságában, melynek oka a kisizületi arthrosis,illetve elsősorban a bal oldali kisizület ganglion-cistaja, mutatta ki az MR vizsgálat.
Milyen megoldások léteznek erre az esetre,mert félek a műtéttől!
Köszönettel : Bundika aki 62éves férfi
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén gerincgyógyász, szakirodalom alapján leírok Önnek néhány dolgot a gerinccsatorna szűkületével kapcsolatosan.
A szűkület, (canalis spinalis stenosis), lehet veleszületett, vagy degeneratív porckorongbetegség: porckorongsérv, porckorong rostos gyűrűjének megvastagodása, meszesedés következménye. Emellett a csigolyák közti kisízületek is hozzájárulhatnak a szűkület kialakulásához.

Következmények: 1. nyaki és háti szakaszon gerincvelő károsodás, ágyéki gerincszakaszon az idegfonatok összenyomódása alakulhat ki.

2. Általános következmény: idegek összenyomódása, fájdalom, érzészavar (zsibbadás)és mozgató, motoros zavar (izomgyengeség).

A kiváltó okokat szakorvos tudja tisztázni, pl.: idegsebész, ideggyógyász, ortopédus. Vizsgálatok: panaszok és tünetek elemzése, fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, képalkotó diagnosztika.
Kezelés: fájdalomcsillapítás, valamint oki kezelés, mely az alapbetegégtől függ. Megfelelő életmód, optimális testsúly beállítása, megfelelő testmozgás, testtartás javítása, helyes táplálkozás. Számos nem műtéti terápiás lehetőség biztosított, amellyel a panaszok megszüntethetőek és az alapbetegség is kezelhető.

Üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktor úr!

Az utóbbi néhány napban jött elő ez a kellemetlen fájdalom. Belégzéskor enyhe tompa fájdalmat érzek, ami a szegycsont és vállam körül érződik, viszont ha nyújtózom, nevetek, köhögök, akkor a jobb oldalam és a jobb mellkasomnál jön elő ez a tompa szúrás. Allergiás nem vagyok, gyógyszereket nem szedek. 22 éves férfi vagyok.
Olyan, mintha be lenne szorulva valami oda.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdv.
Tisztelt Levélíró!

A jobb oldali felső végtag környéki fájdalom többféle eredetű, a leírtak alapján valószínűsíthető az ún mellkas-kimeneti szindróma. Ennek több válfaja létezik.
Érdemes lenne neurológiai és/vagy reumatológiai vizsgálat, és főként képalkotó vizsgálati felvétel az érintett területről, mely megmutatja mi van a szindróma hátterében. Lehet ún. nyaki borda megléte, egyoldalú megterhelésből származó izomzat eredetű panasz (scalenus szindróma), vagy pedig az I. borda és a kulcscsont közé szoruló erek miatt kialakuló panasz.

Keresse fel a szakorvos/okat mielőbb!

üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Kedves Doktor Úr !
Évek óta fáj a hátam, most egy gerinc röntgent csináltak és érdeklődnék, hogy ez mit jelent. 55 éves nő vagyok .
" A háti kyphosis enyhén fokozottabb. A porcrések, csigolyák épek. Mérs. fokú spondylosis" nagyon nem szeretnék gyógyszert szedni, de fáj a hátam. Kérem segítségét . Köszönettel: Hamar Ildikó
Tisztelt Levélíró!

Lássuk a szavakat először: kyphosis = a gerinc háti görbületének fokozottabb volta, spondylosis = a csigolyák nem gyulladásos, hanem kopásos elmerevedése, merevsége. Itt ez mérsékelt leírással szerepel a leletben.

Javaslom mindenképpen reumatológus szakorvos felkeresését, a mozgásszervi problémákat számos fizikoterápiás módszerrel is lehet kezelni a gyógyszereken kívül, de ebben a szakorvos véleménye és javaslata a döntő.

üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr / Nő
mr lelet: Lumbalis loedisis csökkentebb ívű. Csigolyák peremei megnyúltak. Az L II porckorong szintje alatt a gerinccsatorna jelentősen szűkebb. Az L III és V korongok enyhén szétterülnek. A szétterülő IV korongon bal oldalon latero-foraminalisan a prostrusió kifejezett. A cauda szabályos. Problémáim : erős derékfájás, székletnehézségek, prostata tultengéssel kezelt vizelési ingerek és gyakori vizelés. Prostata műtét előtt állok. / Psa 7.4 - 68 éves vagyok. / Tisztelettel várom javaslatait problémáim enyhítésére.
Tisztelt Levélíró!

A gerincről készült MRI-lelet lényeges pontja, hogy porckorong-előreesés (protrusio) észlelhető, mely általában a gerincsérvet megelőző állapotnak tekinthető.
A székelési nehézség részben ennek is betudható, ha az ágyéki idegek "nyomása" miatt a székelési ingerrel kapcsolatos ideg működése károsodott. A vizeléssel kapcsolatos panaszok feltehetően a prosztataproblémákkal hozhatóak összefüggésbe.
A prosztataműtét, és azt követő rehabilitáció után célszerű lenne ortopéd/traumatológus/gerincsebész szakorvossal megbeszélni, hogy milyen terápia javasolható a csigolyaproblémák javításáara. Egyáltalán nem biztos, hogy műtétet kellene végezni, gyógytorna, fizikoterápia, gyógyfürdő stb. szóba jöhet.

Mindezekről a szakorvossal kellene konzultálni, a fent felsoroltakon kívül reumatológus is szóba jöhet e tekintetben.

üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
... éves nő vagyok, évek óta kűzdök éjszakai gerincfájdalommal, mely mozgásra javul,és főleg nappal szegycsont környéki fájdalommal, szorító érzéssel .Hosszú ideig kezeltek Lyme kórral ami miatt rengeteg, szerteágazó tünetem voltak. Az összes megszűnt, kivéve a fennt említett két panaszt. Elmentem reumatológushoz, aki SPA gyanú miatt vérvételre és röntgenre küldött. A vérvétel eredmény HLA B 27:negatív WE 27.
A lumbális gerinc röntgen eredménye:Sacrum acutum állás fokozott presacralis lordosissal, felette kiegyenesedett lumbalis lordosis és kyphosis. Th IX X. costovertebralis arthrophytosis.
A kérdésem az lenne, hogy pontosan mit jelent a gerinc röntgen eredmény?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Elnézést a késedelemért, melynek technikai okai voltak.

A gerincröntgen pontos értékelése reumatológus és/vagy ortopéd szakorvos feladata. Nem valószínű, hogy ezek az elváltozások összefüggésben állnak a Lyme-kórral de itt csak a titer alapján lehet bármi is kizárni.
Felmerülhet a fizikoterápiás kezelés lehetősége, esetleg biológiai gyógyszeres terápia, de mindebben csak a szakorvos dönthet.

üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt doktor,

Érdeklődnék, hogy következő panaszokkal kell-e reumatológushoz fordulnom? Mostanában sokat fáj a nyakam, mikor mozgatom, csikorog, ropog, az izmaim sokszor kötöttek, cseng a fülem, és néha enyhén szédülök is, valamint sokat fáj a fejem(nem tudom, ettől-e). Volt december végén nyaki gerinc mri-m, ami negatív lett, csak enyhe degeneratív elváltozásokat írtak le. Koponya MRI-m is készült novemberben, az is negatív. 32 éves vagyok, egy hónapja elkezdtem táncolni és úszni mert van egy kis túlsúlyom is. Doktor szerint milyen vizsgálat kellene még, vagy mit kellene megpróbálnom, hogy javítsak a helyzetemen? Elképzelhető, hogy a fülcsengés és a fejfájás is a nyaki gerinc meszesedéséből fakad?
Válaszát köszönöm!
Tisztelt levélíró!

Ha jól látom, múltkor anginával kevert pánikproblémákkal keresett meg. Célszerű lett volna a további betegségeit, problémáit is egyben kezelni, mert nyilvánvalóan összefüggnek egymással.
A nyaki gerinc meszesedése reumatológiai kérdés, ha ez észlelhető a reumatológus jelzi Önnek.
A fülcsengés, szédülés ezzel - de a korábbi levelében szereplő pánikbetegséggel is - kapcsolatos lehet. Ezt kellene pontosan tisztázni (neurológia, pszichiátria ebben a sorrendben).

üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!
...-n elkezdtem dolgozni egy gyárban. 8-12 órás állómunkáról van szó. Jelenleg .... hete zsibbad a jobb combom, de csak az elülső és külső része, néha égő érzés, néha mintha tűk szurkálnák, érintésre a zsibbadásból kifolyólag kissé érzéketlen. Néhány fórumon gerinc problémák tüneteként említették. A derekam már több mint ... éve érzékeny a megerőltetésre, de eddig nem volt ilyen zsibbadásom. Érdeklődni szeretnék, hogy valóban gerinc probléma lehet, vagy csak a hirtelen váltás ülőmunkáról állómunkára okozza a zsibbadást esetleg. Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

A végtagi zsibbadásnak számos oka lehet, de jellemző valóban bizonyos gerincbántalmak esetén.
Célszerű lenne reumatológiai beutalást kérnie, és képalkotó vizsgálattal tisztázható (rtg, CT, MR) hogy esetleg valamilyen gerinc/csigolya eredetű probléma áll a furcsa érzés hátterében. Természetesen közrejátszik az életmódváltás is valóban.

üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!
Az Mr lelet mit igazolt ?
MR leletet!

A lumbais lordosis megtartott.
A conus szabályos helyzetű és jelitenzitású,az L.II csigolya felső zárólemezéig ér.
Lumbosacracralisan durva MODIC 2-es típusú,subchondralis degeneratio,osteochondrosis van.A két csigolya között 1 cm -es lépcsőképződéssel járó anterolisthesis látható.Néhány milliméteres lépcsőképződéssel járó retrolisthesis az L.IV.szintben is látszik .Spinalis csatorna stenosis nincs.Lumbosacralisan csontossan a foramenek szűkebbek.
A töbi lumbalis szintben szabálys viszonyok.
Ezt szükséges műteni ? vagy mit jelent?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Kedves Kérdező!

Leletét részletesen az Önt MR-vizsgálatra küldő szakemberrel tudja megbeszélni, mivel ő ismeri az Ön kórtörténetét, ő vizsgálta Önt és ő fogja tudni eldönteni, szükséges-e a műtét vagy elégséges a konzervatív kezelés.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Orvosnő (Orvosúr)!

Egy éve fája fejem és nyakam.Amikor oldara forditom vagy előre-hátra mozgatom éles nyílaló fájdalmat érzek és olyan mintha recsegne-ropogna.A fájdalom a fej hátsó felébe is kisugárzik.Amikor picit több ideig tartom hátrahajtva a fejem hányinger érzése ér el.Röntgen felvétel készült a nyakról:a nyaki lordosis megtartott.A C VI/VII.rés dorsalisan enyhén szűkebb,egyebekben a csigolyatestek magassága és a rések tágassága megtartott.Csontos nyakiborda nem látható.Kérem szépen a lelet értelmezését és azt,hogy van-e összefüggés a nyaki fájdalmam és a fejfájásaim között.
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Ha a fejfájás nem kizárólag a nyak mozgatásával kapcsolatos, akkor nem lehet egyértelműen kimondani, hogy a nyaki kopás következménye lenne. A leleten a C (cervikális, nyaki) rések szűkebb voltán kívül egyéb eltérés nem látható.
Javaslom mindenképpen neurológia, fejáfájás-ambulancia felkeresését, az elsődleges fejfájások meglétének (migrén, tenziós fejfájás, cluster) tisztázására. Leírása alapján inkább tűnik mégis mozgásszervi eredetű fájdalomnak.
Ajánlom ezzel kapcsolatos cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/fejfajasok-es-kezelesi-lehetosegeik-110175.html

üdvözlettel:
T doktor úr!
Fiam 11 éves,az MR leletén ez olvasható:A lordisis íve enyhe dysharmonikus, a sacrum dőlésszöge normális. Az L5-SI szinten minimális antepozició sejthető. Az L5 ívein mindkét oldalon kisméretű csontvelő öedema,valamint spondylolysis jelei figyelhetők meg.A canalis spinalis normális tágasságú.A conus medullaris az L1magasságban végződik,eltérés nélkül. Mit jelent ez,mi lehet a probléma.Illetve versenyszerűen úszik,azt folytathatja-e. Mi a teendő a továbbiakban,mert már 3 orvos 3 véleményt mondott.Válaszát előre is köszönöm.Egy kétségbeesett édesanya.
Kedves Kétségbeesett Édesanya!

Nem írja, vannak-e a fiának panaszai és ha igen, azok milyen mértékűek. A spondylolysis gyakran fordul elő olyan sportolók esetében, akiknél a gerinc túlzott hátrahajlása fordul elő, pl. tornászoknál, súlyemelőknél, birkózóknál, az állapot ilyenkor rendszerint trauma következménye, azonban kialakulhat genetikai hajlam talaján is, trauma nélkül. A teendők eldöntése érdekében kezelőorvosukkal tudnak egyeztetni, mivel ő ismeri a kórtörténetet és aktuális fizikális státust. Az úszást javasolhatom, mivel e során nem terhelődik a gerinc, azonban az iskolai testnevelés órákon kerülni kellene a gerinc hátrahajlásával és a cipeléssel (medicinlabda, társ stb.) járó gyakorlatokat, esetleg gyógytestnevelés órákon részt venni (ha van rá lehetőség).

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: gerincbetegségek műtét
Jó napot kívánok!

... éves kisportolt férfi vagyok. Kérdésem lenne, hogy porckorongsérv-műtét után kb. mennyi idővel leszek munkaképes? Hetekben, vagy hónapokban gondolkodjak? Gépjármű vezető vagyok.

Tisztelettel:

Megjegyzések:

2014-04-09 23:01:29
dr. Pallay Kinga 2014-04-10 10:59:02:
Kedves Tamás!

Gépjárművezetőként valószínűleg fizikai munkát végez, ezért körülbelül 10-12 hétben gondolkodjon.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: műtét gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!
Gerincsérvre műtöttek ...-ben. Rendszeresen tornázom.Kerékpározok majnem naponta .Próbálok nem nehezet emelni.A lábam helyre jött ,nem fáj és nem zsibbad,de a jobb oldalamon a csipő tájékán állandó fájdalom van.Nem mondom ,hogy nem kibírható.Csak az a furcsa ,hogy a bal oldalamon volt a sérv.Miért fájhat a másik oldal?
Szedjek valami fájdalom csillapítót?Vagy még több torna,?Válaszát köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Első kérdésem, ha az operáció tavaly ősszel volt, hogy járt-e azóta kontrollon?
A rendszeres testmozgás, ha az orvos ezt jóváhagyta, javasolt és célszerű, természetesen túlerőltetés nélkül.
A csípőtáji állandóként jellemzett fájdalom valamilyen gerinc eredetű eltérésre utalhat. Mindenképpen - és mielőbb fel kellene keresnie operáló orvosát, esetleg egy képalkotó vizsgálattal tisztázható, van-e valamilyen változás, elváltozás akár a műtét helyén, akár a jobb csípő területén.

üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt Doktor Úr!
Én egy 36 éves 2 gyermekes anyuka vagyok!Egy jó fél éve hagytam ott az élelmiszer boltot ahol dolgoztam és már akkor éreztem a kar zsibbadást,de akkor még csak a jobb kezemen (jobb kezes vagyok) ! Az új munkahelyem is fizikai munka,így biztos hogy köze van a problémámhoz ami most már jelen pillanatban már mindkét karomban meg van és sokszor éjjel már nem zsibbad hanem fáj,és NEM gyengén,reggelre feldagadnak..... Napközben (munka közben is) meg marad a zsibbadás csak akkor nem állandó,és mivel állok vagy ülök ,helyzetváltoztatás után kiáll a zsibbadás ,de ez nem mindig van így... Elég kellemetlen mert van hogy "kárt" okozok a cégnél... illetve elejtek,kiöntök fellökök a saját kezemmel dolgokat...
Nem voltam reumatológíán csak háziorvosnál aki vitaminon kívül mást nem írt,meg egy beutalót (reum....)
Kérdésem az lenne hogy ez mitől van és mit lehet ellene tenni ? Gyógyszer vagy tuti kezelés amivel elmúlik... A munkahelyemet nem igazán szeretném otthagyni...
Köszönettel
Kedves Kérdező!

Panaszait a nyaki gerinc porckorongjainak elváltozása is okozhatja. A fájdalom csillapítására rövid távon alkalmazhat valamilyen vény nélkül kapható nem-szteroid típusú fájdalomcsillapítót, amely a gyulladást is csökkenti, ezen kívül segíthet a nyugalomba helyezés és a fizikoterápia is. Reumatológusa ezeken felül injekciós kezelést is javasolhat.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Szakterület: OrtopédiaAngiológia
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!
Kérem, szíveskedjék értelmezni a leletem:

"Mérs.fokú balra konvex torsios scoliosis a D-L átmenetben és a lumb.szakaszon az L-S.átmenetben enyhe jobbra konvex torsios scoliosis. A D-L átmenet mérs.kyphotieusan ívelt. A XII.bordák csökevényesek. Kp.fokú spondylosis.Mérs.fokú kisizületi arthrosis.Az L-I-V.porcrés mérs.beszűkült. Ép.sacroiliacalis izületek. Spina bifida occulta S.I. Az aorta falában kiterjedt sclerosis.
Mk.csípőizületben enyhe vápadysplasia, kisfokú coxarthrosis, kisfokú coxa valga. A medencebemenet kissé aszimemetrikus. A jobb csípőlapát hypoplasiás. A csontszerkezet ép."

Bal lábam forgónál fáj, alig tudok egy utcahossznyit sétálva megtenni. (erősen visszeres mindkét lábam!) 62 éves nő vagyok.
Próbáltam "kiszótározni" a diagnózist, de ez túl összetett, bonyolult.
Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: frézia

Megjegyzések:

2014-05-27 21:42:39
Dr. Székely Gábor 2014-05-28 16:18:55:
Tisztelt Levélíró!

A gerincről készült felvétel leletében számos eltérés észlelhető.
Néhány "megfejtés"

- scoliosis = scoliosis gerincferdülés, a gerinc oldalirányú görbülete. Pl.:

scoliosis habitualis a rossz álló- és üló helyzeti tartásból származó scoliosis.
scoliosis idiopathica ismeretlen eredetű scoliosis.

- spondylosis = a csigolyák elmeszesedése, bemerevedése

- arthrosis = arthrosis ízület degeneratív elváltozása, kopása (arthro- + gör: -osis, állapot)

- coxarthrosis = csípő arthrosis, csípő kopás

Mindez még egy dologra világít rá: valószínűleg csontritkulás miatt is lehetnek a gerincproblémák, tehát ezirányban kellene vizsgálódni.

A másik tünet, a láb artériás érbetegségére utal (dohányzás a háttérben?) ezt az ún. Fontaine-stádiumok szerint osztályozzák, és itt valóban jelentős a járástávolság is. A perifériás érbetegségekkel angiológus és érsebész szakorvosok foglalkoznak.

üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt doktor ur/nő

Már fél év óta minden nap napról napra joban fáj a nyakam és ha hátra hajtom a fejem nem tudom mert nagyon fáj.Már több fájdalomcsillapítót is bevettem de nem tudok minden nap bevenni ilyet.A lapockám két oldalt a vége is most a jobb fáj a legjoban ez mitől lehet?Most el van törve a nyakam és azért nem tudom hátrahajlítani fájdalom nélkül?Mennyire fájna ha el lene törvbe a nyakam?üdvözlettel.
Tisztelt Levélíró!

A nyaki fájdalom oka valószínűleg gerinc- és/vagy idegi eredetű. Szakszerű diagnózist csak reumatológus tud mondani, nyaki felvételt követően. Kezelni a fájdalmat lehet "házilag is". Korrekt kezelést azonban csak a szakorvos tud adni, ha a felvétel alapján diagnózist készít, mi áll a nyaki fájdalom hátterében.

üdvözlettel
Szakterület: Neurológia
Témakörök: migrén gerincbetegségek
Üdvözlöm
Âprilis ota 7x volt aur?s migrénem arra kaptam gyogydzert de azota is fâj a tarkom meg a nyakam ?getö folytonos fâjdalom zsibbad az arcom es a hal?ntékom a. Neurologus depressziot allapitott meg most antidepresszanst kapok a kedvem jobb de a fajdalom nem sz?nik nyaki röngenen is voltam ott sem mondtak semmit. Honapok ota nem tudom mu lehet a bajom!!!!???
Tisztelt Levélíró!

Néhány dolgot szeretnék Önnek tisztázni bármilyen javaslat előtt.
1. Az aurás migrén diagnózisát neurológus állapította meg?
2. Milyen gyógyszert kapott erre?
3. Neurológus általában nem állapít meg pszichiátriai betegséget (depresszió), kivéve ha van ilyen szakvizsgája is.

A nyaki problémák célzott (reumatológiai) vizsgálata, rtg mellett CT vagy MRI történt-e, ott mit mutattak ki?

Javaslatom a reumatológiai, azt követően esetleg idegsebészeti/gerincgyógyászati szakvizsgálatot. Kérem írja meg kérdéseimre a válaszokat.

üdvözlettel:
Szakterület: Ortopédia
Témakörök: gerincbetegségek
Tisztelt szakértő orvosok,

Holnaphoz lesz ... hete hogy munkahelyemen emelés közben üzemi baleset ért. Sajnos az emelés (kb15-18kg) hozzátartozik a munkakörömhöz. Mentőket kellett kihívni a céghez, akik helyben elláttak, ágyéki idegbecsípődésre injekcióval. Majd haza. Ezt követően ... hete "járok" a háziorvoshoz tens kezelésre + Diprophos és Lidocain injekciózásra. ... évesen ez volt az első idegbecsípődésem, viszont azóta is jobb lábam zsibbad, valamint izomlázérzet jelentkezik, nem beszélve a hátfájdalmakról. Érdekel, hogy kb. mennyi ennek a gyógyulási ideje és hogy érdemes-e orthopéd orvos szakvéleményét kikérve egy CT avagy MRI vizsgálatot is kikérnem? Válaszukat előre is megköszönve maradok tisztelettel:
Kedves Levélíró!

Mivel panaszai ... hét után sem enyhültek, javaslom, hogy keressen fel egy ortopéd szakrendelést, esetleg gerincgyógyászt, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után pontos diagnózist tud felállítani és kezelést tud javasolni.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 
Hirdetés