2014. október 20. hétfő, Vendel napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: gyógyszer
Találatok: hírek (1), cikkek (32), gyógyszerleírások (8), orvos válaszol (66), betegségleírások (0)
Összes találat: 107
Tisztelt Doktor Úr!

A férjem és köztem bizonyított az immunológiai összeférhetetlenség,ezért már 2 missed abortuszom volt. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, intravénás immunglobulin kezelést kapok, hogy esélyem legyen a terhesség kiviselésére.Mivel a partner elleni reaktivitás immunológiailag nagyon magas Prednisolon szedését javasolják napi 25 mg mennyiségben, a 6. héttől a 19. hétig.Okozhat a babának gondot ez a nagy mennyiségű kortikoszterid?Emellett bromocriptint, merckformint,aspirin protectet, utrogestant és L-thyroxynt is szednem kell.Nagyon nehéz a döntés, mert ha nem szedem a Prednisolont vetélés esélye nagy, de beteg gyermeket sem szeretnék szülni.Előre is köszönöm válaszát!
A leírtakból csak a prednisolonnal kapcsolatban tudok Önnek választ adni. Ahogy látom, itt egy komplex gyógyszeres kezelés folyik nyilvánvalóan a terhesség megőrzése céljából, és ehhez még néhány járulékos gyógyszer.

Megnéztem a prednisolone jelenlelg érvényes alkalmazási előírását ebben az alábbiak szerepelnek:
"Humán terhesség alatti biztonságos alkalmazására vonatkozóan nincs elegendő adat, ezért a terhesség első harmadában nem adható, a későbbiekben pedig csak az előny/kockázat gondos mérlegelése után alkalmazható. (Kicsi a valószínűsége a szájpadhasadék és az intrauterin fejlődési rendellenesség kialakulásának)."

Javaslom ezt mielőbb megbeszélni kezelőorvosával!

Jó egészséget kívánok, és sikeres terhességet!
üdvözlettel:
Témakörök: antibiotikum gyógyszer
16 éves, 60 kg -os fiatal hogyan szedje az Ospen 500 mg-os tbl.-t? Felső légúti fertőzése van.
Serdülőknek (>40 ttkg) és felnőttek (>60 ttkg):
8 óránként 1 db Ospen 1000 filmtabletta, azaz 2db Ospen 500 tabletta javasolt.

Az Ospen terápiát a tünetek visszafejlődése után még 2-5 napig kell folytatni. Streptococcus fertőzésekben a késői szövődmények elkerülése érdekében a kezelés minimális időtartama 10 nap.
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer
Érdekelne, miért nem teszik közzé a közgyógyellátásra felírható gyógyszerek listáját!
Vajon hol találom?

Üdv.: Magdi
Tisztelt Olvasó!

Azért nem teszünk közzé ilyen listát, mert egy korábbi rendelet értelmében a kezelőorvos a közgyógyellátásra jogosult beteg számára bármilyen, támogatásban részesülő készítményt felírhat a beteg közgyógyellátási keretének terhére, természetesen azon belül.

Tehát a közgyógy lista a teljes gyógyszerlistával egyenlő.

Üdvözlettel: Klein Arnold
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer terápia
Mit jelent az EP szó a gyógyszer nevében.
Ha jól tudom a Retard a hosszan felszívódó.
Hol található ilyen lista magyarázattal?
Köszönettel:
VV
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük kérdését.
A névben szereplő "EP" rövidítés a hatóanyag (diclofenac) új sójára, az epolamin származékra utal. Ennek előnye, hogy gyorsan és teljesen felszívódik, fájdalomcsillapító hatása a bevételt követő 15 perccel már megkezdődik, a hatás maximuma kb. 40 perc múlva várható.
Ami a kérdés másik részét illeti, összefoglaló "gyógyszerészeti" szótárat az interneten ilyen értelemben nem talál jelenleg. Az egyes szavakra, mozaikszavakra, rövidítésekre egyedileg célszerű rákeresni, evidensen egyik igen alkalmas forrás erre pl. a Wikipédia, ill. a Wikiszótár.
Könyvként ajánljuk: Orvosi és gyógyszerészeti szakkifejezések 11 nyelven, Akkord Kiadó, 2003.

tisztelettel:
Szakterület: SzemészetGyógyszerészet
Témakörök: szembetegség gyógyszer
Szeretném megkérdezni, hogy az atropin szulfátot milyen betegségek kezelésére alkalmazza az orvos. Köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük kérdését az atropin orvosi alkalmazásait illetően. Ismert tény, hogy a szer az Atropa belladonna, tehát a nadragulya néven ismert burgonyaféle növény alkaloidja, az ókortól ismert, méregként is. Mivel igen erős ún. szekréciógátló hatású, gátolja a nyál-, könny- gyomorsav stb. elválasztást. Régebben gyomorbetegségekben, illetve műtétek előtt alkalmazták, ma már erre sokkal alkalmasabb és veszélytelenebb gyógyszereink vannak. Jelenleg már csak szemészetben kerül alkalmazásra, egyes diagnosztikai vizsgálatok előtt a pupilla tágítása céljából.

Tisztelettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Témakörök: bőrbetegség gyógyszer
A fenti kenőcs derékra alkalmazható-e és mi módon. Köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük a Pasta antiphlogistica gyógyszerkészítménnyel kapcsolatos levelét. Ez a kenőcs alapvetően bőrgyulladások, kisebb sebek kezelésére alkalmazható, tehát helyi kezelésre. A derékfájdalom enyhítésére - amely lehet idegi, gerinc, kopásos stb. eredetű, ilyen értelemben nem alkalmas. Mozgásszervi fájdalmakra számos kenőcs, krém, gél áll rendelkezésre, melyek a gyógyszertárban vény nélkül is kaphatóak. Amennyiben a derékfájdalom tartósabban áll fenn, akkor érdemes a háziorvoshoz, illetve reumatológushoz fordulnia!

Tisztelettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer
A Fromilid 500 helyettesíthető-e Meromycin 500-al
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük a gyógyszerek helyettesítésével, változtatásával kapcsolatos kérdését a Fromilid ill. Meromycin vonatkozásában.
Általában mondható, hogy ez a csoport az ún. makrolid típusú antibiotikumok, hatásuk lényege, hogy meggátolják bizonyos baktériumok további növekedését. A csoport tagjai hatékonyak többféle légúti, húgyúti és egyéb belszervi fertőzés ellen, és jól adhatóak akkor is, ha esetleg penicillin-allergia áll fenn a betegnél. Ami a két szer egymással való helyettesítését illeti: a Fromilid hatóanyaga az újabb vegyület (klaritromicin), míg a Meromyciné a régebbi, a csoportban elsőként kidolgozott eritromicin.
Mivel ismert fogalom ma már a baktériumok rezisztenciája, tehát valószínűbb, hogy a kórokozó a régebb óta forgalmazott szerre már rezisztens, ezért ez a csere, gyógyszerváltoztatás nem tűnik szerencsésnek. Az újabb származékra, tehát a Meromycin hatóanyagára még kisebb a baktériumok ellenállása, rezisztenciája.

Tisztelettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer
Az egyik ismerősömnek megszüntették a közgyógy támogatást a Lucetam gyógyszerre. Kérdezem mivel lehet helyettesíteni. Ö egy több perces szívmegállás következtében komoly agykárosodást szenvedett. Fontos lenne az agy keringés támogatása.
Tisztelt Olvasónk!

Ennek megválaszolására nem vállalkozhatunk. Javasoljuk, kérdésével forduljon gondozóorvosához vagy családorvosához. A Lucetam felírásának javallatait és a beteg állapotát csak ők ismerhetik kellő mélységig.
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer
Milyen gyógyszerrel helyettesíthető a Ludiomil?
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük a Ludiomil gyógyszerrel kapcsolatos szíves érdeklődését. A szer antidepresszáns, tehát a kedélyállapot, hangulat zavaraiban alkalmazzák. Amennyiben (feltételezzük, hogy tartósabb) adását követően a hangulatzavar, a depresszió tünetei nem javulnak kellő mértékben, célszerű ismét felkeresni a pszichiáter szakorvost, és vele mindezt megbeszélni.
A depresszió, vagy a bipoláris típusú hangulatzavarok kezelésére ma már számos korszerűbb készítmény is rendelkezésre áll, de ezek rendelésének eldöntése mindenképpen pszichiáter szakorvos jogköre és egyben feladata is.

Tisztelettel:
Sokat olvastam erről a csodaszerről, ami 650 féle kórokozó elpusztítására alkalmas, köztük a vírusokéra is. Valóban hatásos? Ha igen, miért nincs a patikákban? Hepatitis B közömbösítésére alkalmas lehet? Ha nem, mit javasolnának?
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük szíves érdeklődését az ezüst antibakteriális hatásával kapcsolatosan.
Az ezüst (és más nehézfémek) közismert módon rendelkeznek baktérium- és gombaellenes hatással. Ezek régi tapasztalatok, azonban csak újabban kezdték szisztémásan is vizsgálni az ezüst nanorészecskéknél pl. az E. coli, penészgombák, és S. aureus elleni hatást, ellenőrzött körülmények között. Orvosi, gyógyászati célra az ezüst-nitrát oldatot, ill. az ezüstöt tartalmazó lapis pálcikát alkalmazzák, helyi fertőzések ellen jelenleg is.
Elképzelhető a kiterjedtebb alkalmazás, de ehhez ma már jól megtervezett és végrehajtott klinikai vizsgálatok szükségesek, melyek igen hosszú időt vesznek igénybe. Hepatitis "közömbösítésére" bizonyosan nem alkalmas, amennyiben májgyulladás valamely típusa áll fenn, ennek kezelése hepatológus és/vagy infektológus szakorvos feladata.

Tisztelettel:
Szakterület: Addiktológia
Témakörök: gyógyszer
Tisztelt Dr.Úr!!

Édesapám Logimax 50, Aspirin protect 100 mg, és Tenaxum 1 mg, gyógyszereket szed. Kérdésem az, hogy
milyen hatással lenne rá, az alkoholfogyasztás. Jönnek az ünnepek, családi és baráti találkozások. Köszönettel: Hné M.
Tisztelt Kérdező!

Az alkohol vasodilatator, azaz a perifériás erek tónusát csökkentő szer, ezáltal erőteljes vérnyomáscsökkentés érhető el vele. Mint vegyület, a májban kerül lebontásra, így az itt lebomló gyógyszerek vérszintjét befolyásolhatja. Ezeket mindenképp figyelembe kell venni fogyasztásakor.

A LOGIMAX 5/50 retard filmtabletta alkalmazási előirata szerint a gyógyszer hatóanyagául szolgáló egyik, komponens, a bétablokkoló "... metoprolol plazmakoncentrációját a [...] alkohol [...] emelheti. A betegtájéoztató szerint pedig a "Logimax túladagolás tünetei súlyosbodhatnak, ha alkoholt fogyaszt vagy egyéb vérnyomáscsökkentőt is szed [...]"

Az ASPIRIN PROTECT leirata így szól: "alkohollal való együttes alkalmazás esetén az acetilszalicilsav fokozhatja a gyomorvérzés kockázatát".

A TENAXUM nem a májban, hanem a vesén keresztül metabolizálódik, tehát akár alkalmas is lehetne 'melléivás' esetén, mindezek ellenére "A kezelés alatt alkohol fogyasztása nem ajánlott."

Ezek figyelembevételével döntsenek az alkalmi ivást illetően.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Klinikai farmakológia
Témakörök: gyógyszer
Mit rendelhetnek Chinotal helyett?
Tisztelt Kérdező!

A Chinotal hatóanyaga a pentoxifillin. Ilyen hatóanyaggal bír a magyarországi forgalomban lévő PENTOXIFYLLIN-B 100 mg oldatos injekció, a PENTOXYL-EP 400 mg retard filmtabletta, a közismert TRENTAL 400 drazsé és végül a TRENTAL injekció.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Klinikai farmakológia
Témakörök: gyógyszer
A proenzi 3 és az aspirin protekt valamint koverexAS szedhetö e együtt
Igen ezek között semmilyen kölcsönhatás nem feltételezhető. A CoverexAS nincs a Magyarországon törzskönyvezett gyógyszerek között. Ha a névben szereplő AS netán aspirint jelentene, nyilvánvalóan nem szedhető az Aspirin protecttel együtt.
Szakterület: Klinikai farmakológia
Témakörök: gyógyszer
Apo-fluoxetint szedek és most a kardiológián Rytmonormot kaptam. Szedhetem együtt a kettőt. Válaszát köszönöm.Éva
Tisztelt Asszonyom!

Igen, a két gyógyszer között nincs kölcsönhatás. Mindazonáltal a Rythmonormnak nagyon sok kölcsönhatása van, ezekre nagyon oda kell figyelni, különösen más ritmusszabályozó gyógyszerekkel, antihisztaminokkal, eritromicin-származékokkal és minden egyéb gyógyszerrel, mely az EKG-n a Q és T hullámok közötti távolságot megnyújtja, nagyon kockázatos a szedése.
Tisztelt doktor úr/ urak!

2008-ban volt egy tüdő embóliám. Azóta szedem a Syncumart napi 4 mg vagy 4.5 mg INR. függően.
Sikerül nagy nehezen beállítani illetve magam is elfogadtam ( ami enyhe túlzás), hogy életem végéig szednem kell. Háziorvosom felajánlotta a Marfarint ami kb. 1,5 éve ismert kis hazánkban.
Mit tanácsolnak váltsak, merjek váltani, mit tegyek? teljesen tanácstalan vagyok.

A Syncumar mellett már tudom, hogy táplálkozzam, mellékhatásként bőrnekrózist stb találtam annak idején.

A Marfarin mellékhatásait olvasva hát.... nem valami biztató.

Előre is köszönöm válaszukat
Tisztelt Kérdezőnk!

Köszönettel vettük a véralvadásgátlókra vonatkozó kérdését.
A Syncumar (acenocumarol) és a Marfarin (warfarin) mindkét szer lényegében azonos gyógyszertani csoportba tartozó véralvadásgátló gyógyszerek. Mindkettő ún K-vitamin antagonista, a K-vitamin függő alvadási faktorok (II,VII,IX,X) szintézisét gátolja. és az ún. Protein C és Protein S fehérjék szintézisét is.
Tehát lényegi különbség a kettő között nincsen, mellékhatásprofiljukban is szerepelnek a vérzések és a bőrnekrózist keltő hatás.
A legfontosabb, ahogy Ön is említette az INR viszonylag pontos beállítása, tehát ezt kellene a korábbi gyógyszer lecserélését követően újra, és megfelelő gondossággal beállítani a kezelőorvosnak. Természetesen figyelni kell, hogy esetleg egyéb nemvárt hatás jelentkezik-e de a két szer lényegében hasonló karakterű.
A kezelőorvosi konzultáció azonban elengedhetetlen, a laborellenőrzésekkel együtt!
Tisztelettel:
dr. Székely Gábor
Tisztelt Doktor úr!

2010 áprilisában kerültem be a szombathelyi kórház haematológiai osztályára 2-es Thrombocyta szinttel, aminek ugye 150 és 400 között kéne lennie. Mint kiderült 2 gyógyszer kölcsönhatása miatt történt az egész.
Azóta szedem a Medrol nevű gyógyszert. 96 mg 1hétig, 64 mg 4napig, 32 mg 1 hétig. Majd vissza kellett mennem kontrollra. Ahol a laboreredményből kiderült hogy az ANA pozitív(80 unit).
A kórházból átirányítottak egy immunológushoz, aki további gyógyszerszedést írt fel. 24 mg 2 hétig, majd 16 mg 1 hónapig, 12 mg 2 hétig és ismét kontroll.
Azt hittem, hogy végre megszabadulok a gyógyszertől? Hát nem így történt. 8mg 2hónapig majd 6 mg a következő kontrollig.
Rendben értem én hogy lassan lehet vele csak leállni, de amikor megkérdeztem hogy meddig kell még szedni?
A válasz hogy 1 évig. Eléggé lesápadtam. Mért kell 8 mg-ot 1évig csökkenteni? Amikor 96-ról 8 mg-ra három hónap alatt lelehetett csökkenteni.
Nem látom se én, se a családom ebben a logikát.
Köszönöm előre is válaszát!
Az ANA (autonuklearis antitest = a saját sejtmag ellen termelt antitest) pozitív vérlemezke-hiány hátterében több betegség is állhat (SLE, ITP, stb.). Az Ön esetében észlelt súlyos hiány szteroidos kezelése mindenképpen indokolt - bármennyire is tartunk a mellékhatásoktól, a vérzések elkerülése ilyenkor előnyt élvez. A gyógyszer adagjának csökkentésére akkor kerülhet sor, ha a klinikum és a laborok is ezt lehetővé teszik. A leépítés fokozatosságára pedig azért van szükség, mert a szteroid mellett 'ellustul' a szervezet saját termelőüzeme, mellékvese kéregállománya és amint hirtelen elhagynánk a külső, gyógyszeres bevitelt, krízisállapot alakulna ki 1-2 napon belül.

Bár nem vagyok immunológus, azt gondolom, a logikailag is helyes válasz tehát: addig kell szednie a gyógyszert és abban az adagban, amíg a tünetek / panaszok azt igénylik; ha ez egy év, akkor ennyi, ha 6 hónap, akkor pedig annyi.

Amennyiben további immunológiai tanácsra van szükséges, érdemes a nyugati országokban teljesen természetes 'second opinion'-ra hivatkozva egy másik intézet másik szaktekintélyének véleményét is kikérnie. Ehhez azonban az itt, Ön által leírtakhoz képest a TELJES dokumentációra szükség van.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Pszichiátria
T. Doktor úr!

Érdekelne, hogy a legtöbb antidepresszáns miért hizlal? Nagyon sokan ezért is hagyják abba, főleg női sorstársaim. Paroxatot szedtem közel 1 évig és legalább 5-6 kg-ot híztam tőle, majd elhagytam, le is fogytam, de valószínű a fogyás oka az erős szorongás újjáéledése volt. Most este Valdoxant szedek és nappal reggel 1/2 Paroxatot, amit szeretnék úgy szedni, hogy csak minden másnap felet.Van ismerősöm aki 20 kg-ot hízott a Rexetintől, most ő is csak másnaponta szed felet. Neki azt mondta ismerős pszichiáter hogy így is lehet szedni. Igaz ez?
Köszönettel vettük a pszichiátriai gyógyszerekkel kapcsolatos levelét.
Általában mondható, hogy e szerek mellékhatásai között valóban előfordul néhány olyan, pl. az emésztéssel kapcsolatban, hogy székrekedést kelt, valamint az általánosak között a vizeletretenció (tehát vízvisszatartás). Ezek már önmagukban alkalmasak arra, hogy emeljék a testsúlyt, tehát tartósabb alkalmazásban a beteg "hízhat" emiatt.

A pszichiátriai gyógyszerek beállítására jellemző, hogy igen gondosan kell eljárni - természetesen más esetekben is:-)

Itt két dolog játszik szerepet, elsősorban az antidepresszánsoknál, hogy pl. a terápia elején nincsen "mérhető" hatásuk, és el kell teljen egy idő, mondjuk néhány hét, ameddig észlelhetővé válik a hatásuk. másik fontos tényező pedig a pontos, helyesebben a betegre szabott dozírozás, azaz egyénileg kell kititrálni, milyen dózis a hatásos egy adott betegnek. Ez lehet, hogy hosszabb ideig is eltarthat. Célzok itt arra, amit említett a levele végén.
A legfontosabb, hogy az adagolást - és annak módosítását mindig és kizárólag a pszichiáter állítsa be! Itt nem lehet barátra, ismerősre hallgatni, és bizony önmagunk se módosítsuk, ne hagyjuk el/ki, mert bekövetkezhet egy nemvárt állapotromlás.
A kezelőorvossal kell konzultálni a dózisok változtatása ügyében!

Tisztelettel:
Tisztelt Dr. Úr!

Azt szeretném kérdezni hogy hát- és vállfájásomra az orvosi ügyeleten Flector Ep Rapidot írtak fel bár kérdezte az orvos az allergiámat de teljes választ nem tudtam adni. Ugyanis penicillin és dalacin érzékeny vagyok de arra nem tudtam választ adni, hogy diklofenák családra is érzékeny lennék e.
Azt szeretném tudni hogy szedhetem e a gyógyszert nyugodtan? ugyanis eddig még nem mertem bevenni belőle. Illetve tudna egy olyan biztos támpontot, hogy mely gyógyszerek lehetnek veszélyesek számomra?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
A gyógyszerallergiáknak is többféle típusuk lehet.
Az Ön által említett antibiotikumokra kialakuló allergia, inkább talán érzékenység (penicillin, klindamycin) speciálisan arra a gyógyszercsoportra korlátozódik. Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a diclofenac típusú vegyületekre is érzékeny. Biztos támpont nem adható, mert ez egyéni genetikai "diszpozíció" és enzimek kérdése, hogy melyik ember melyik gyógyszerre lesz érzékeny - ha egyáltalán.
Mindenesetre célszerű lenne egy szemet kipróbálnia, ha allergiás jelenség lép fel, pl. orrdugulás, könnyezés, szemviszketés stb. már az első tabletta bevétele után, akkor abba kell hagyni, és megkeresni várakozás nélkül a háziorvost!

Jobbulást kívánva, üdvözlettel:
Témakörök: dopping gyógyszer terápia
T. Doktor úr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a béta-blokkolót lehet-e alkalmazni a szorongás leküzdésére fiatal korban(16 éves vagyok)
Én tulajdonképpen elég aktív életet élek, versenyeken veszek részt, és néha kell több ember előtt is produkálnom. Az ilyen esetekben hirtelen pánik tör rám, a pulzusom magas,verejtékezek és elpirulok. Szóval nekem alkalmi esetekre kellene, amikor szükségem van valamire ami elálmosít és ellazít.
A második kérdésem pedig hogy ha lehet, akkor melyik béta-blokkolót ajánlja nekem és azt fel írhatja-e egy háziorvos?
Köszönettel:
A szorongás ellen számos gyógyszert, gyógyszercsoportot alkalmaznak. Ezek között, természetesen nem első helyen, és nem specifikusan, szerepelnek valóban a béta-blokkoló szerek is. Ennek gyógyszertani alapja, hogy szív-érrendszerre ható szerek, fő hatásuk a vérnyomás és pulzus csökkentése, mérséklése, tehát a szorongást ezen keresztül, mintegy áttételesen csökkentik.
Azt azonban tudnia kell, mint versenysportolónak különösen hogy a doppinglistán (oldalunkon is megtalálja) szerepelnek a béta-blokkolók, tehát legjobb tudomásunk szerint ezek szedése sportolónak, versenyzőnek (versenyek idején) nem megengedett.
Célszerű egyébként mindezekről orvosával (mivel 16 éves - a gyermekorvos és/vagy sportorvos) beszélnie, mivel a nagyon erős szorongás valóban ronthatja a sportteljesítményt, érdekes módon azonban a csekély szorongás még spannolhatja is a versenyzőt a jobb eredmény elérésére.

Jó egészséget és jó eredményeket kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném a véleményét kérni az Adipex nevű gyógyszerről. Sok fogyókúrát kipróbáltam már, de tényleg és kitartó is voltam, eddig:(
A túlsúlyom 30 kg, és ez már fáj. Egészséges vagyok,nincs semmilyen betegségem, és még fiatal is talán, harmincas. A környezetemben akik szedték-szedik ezt a gyógyszert,szépen és látványosan fogynak tőle. Én kissé féltem a májam és a veséim.
Köszönöm a választ!
A kérdéses gyógyszer, hatóanyaga phentermin, hazánkban nem törzskönyvezett és nem forgalmazott gyógyszer, ezt mindenképpen tudnia kell.
Ennek nagy valószínűség szerint az az oka, hogy az amfetamin-családba tartozik kémiai szempontból, tehát szimpatikus idegrendszeri izgatószer, ennek egyik (mellék)hatása maga az étvágycsökkentő hatás is.
Őszintén szólva jó szívvel nem tudjuk e szert javasolni. E szereknek itthon a 60-70-es években is volt egy "fellángoló" korszakuk, azután mind lekerültek a gyógyszerpalettáról. Akkor még többen használták nem kimondottan fogyasztó célzattal is...
Miután a szimpatikus idegrendszert serkenti mellékhatásai: emelkedik a vérnyomás és a pulzus, nyugtalanság, álmatlanság jelentkezhet. Hosszabb távon pszichés hozzászokás jöhet létre.
Nem tudom, hogy elhízás-specifikus belosztályt megkeresett-e már, a +30 kg azért nem kevés, tehát érdemes lenne ebben hozzáértő szakembert keresni és találni.
Fennállhat esetleg, hangsúlyozom esetleg a háttérben cukorbetegség, magas vérnyomás, koleszterin-zavarok, mindezeket - ha eddig nem - érdemes lenne ki/megvizsgáltatnia!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Tisztelt doktor úr!

Én azt szeretném kérdezni hogy már évek óta a Rexetin gyógyszert szedem és most tudtam meg, hogy 8 hetes terhes vagyok.
Szeretném tudni hogy ez a gyógyszer - ja és még a Nitromint retard - árt e a magzatnak. Már 43 éves is vagyok, van már 4 egészséges gyermekem.

Gondolkodom rajta hogy mit is tegyek ezzel a magzattal, kérem segítsen nekem a döntésben. Előre is köszönöm!
Tisztelettel
A terhesség alatti gyógyszerszedés a gyógyszertan és a klinikai orvoslás egyik igen fontos kérdése. Általában mondhatjuk, hogy terhesség alatt a legtöbb gyógyszer - kivéve azokat amelyeknek szedése tilos - csak fokozott óvatosság mellett adható!

Kérdéseire válaszolva:
Rexetin: terhesség alatt csak nagyon megalapozott esetben alkalmazható. A kezelőorvosnak mérlegelnie kell az egyéb terápiás lehetőségeket a nőknél, akik terhesek vagy terhességet terveznek. Hirtelen abbahagyását terhesség alatt kerülni kell. Az újszülötteket meg kell figyelni, ha az anya folytatja a szedést a terhesség későbbi szakaszaiban, különösen, ha a harmadik harmadban is szedi azt.

Nitromint retard:
Nincsenek adatok a nitrátok káros hatásairól terhesség és szoptatás idején.
Mivel a nitrátok biztonságossága ezekben az állapotokban nem bizonyított, terhesség (különösen az első harmadban) és szoptatás idején csak szigorú orvosi mérlegelés után rendelhető a készítmény.

Tehát mindkét esetben célszerű és javasolt az orvosi felügyelet, ugye az első esetben pszichiáter, a másodikban kardiológus vagy háziorvos rendelte a gyógyszereket.

Jó egészséget kívánunk, és fokozott óvatosságot!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

A kicsi fiam három és fél hónapos, szoptatom. Nagyon meghűltem, majd köhögni kezdtem. Már egy hónapja tartanak a tüneteim, de a köhögésem egyre rosszabbodott. Az orvosom Augmentint írt fel a hörgőgyulladásomra, (ami penicillin származék, így ha jól értettem, szedhetem és szoptathatok is vele), ACC-220-at és Nurofen-t. A két utóbbi gyógyszer betegtájékoztatóján az áll, hogy szoptatás alatt NEM AJÁNLOTT.

A kérdésem az, hogy például a Nurofen esetében, ha a három hónapos gyerek kaphat, akkor miért nem ajánlott szednie a szoptatós anyának? Ami pedig az ACC-t illeti, miért írta fel a családorvos, ha nem szedhetem? Mit okozhat a babának? Mi a kisebbik rossz, ha nem szedem, és nem tisztul ki, vagy nem elég gyorsan a tüdőm, vagy ha beszedem, MIT OKOZHAT a babának?
Válaszát előre köszönöm!
A gyógyszerek terhesség és szoptatás alatt való szedése, adhatósága köteteket felölelő szakirodalom. A legfontosabb bármely gyógyszer esetében mindig az, hogy sem anyai, sem magzati ártalmat ne okozzon. Itt is többféle kategória lehetséges, ugyanis vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel (forgalomba hozatal idején) még nincsen tapasztalat, ezeket a "nem javasolt, nem ajánlott" kategóriába sorolják.

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek egyértelműen, és bizonyítottan teratogének (magzati fejlődési ártalmaz okoznak), ezek adása teljesen egyértelműen, deklaráltan tilos. Vannak viszont olyan gyógyszerek is, amelyeket éppen az anya védelmében kell/ene adni, pl. állandó betegségeinek gyógyszere (cukorbetegség, magas vérnyomás, epilepszia stb.) Ezeknél általában azt a megkötést teszik, hogy az anya számára elérhető haszon a kezelésből nagyobb legyen, mint a gyógyszerszedés kockázata. Ezeket a kezelőorvos tudja megítélni.

Konkrét kérdésére:

ACC esetén: nincsen klinikai tapasztalat terhesség/szoptatás idején - ezért nem ajánlott. Újszülötteknek is csak súlyos esetben és kórházi körülmények mellett.

Nurofen esetén: szoptatás alatt kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe, de nincsen tapasztalat arra, hogy a babának bármilyen károsodást okozna, tehát alkalmazható. (Megjegyezzük, hogy terhességben az első 2 trimeszterben csak nagy óvatossággal, a 3.-ban pedig tilos alkalmazni egyes fejlődési rendellenességeket generálhat.)

Remélem, tudtam ezzel segíteni Önnek, jó egészséget a Családnak!
üdvözlettel:
Témakörök: terápia gyógyszer
Tisztelt Doktor úr!

Prednisolon kúrán vagyok éppen. Ez befolyásolhatja-e a labor eredményeimet??
Szóljak-, hogy szedem???
Köszönettel:
A szteroid terápia a szervezet számos gyulladásos eredetű betegsége esetén igen hatásos gyulladáscsökkentő, tehát ebből a szempontból rendkívül hasznos.

A labor-eredményeket annyiban befolyásolja, hogy a szervezetben (hosszabb) szteroid terápia negatív nitrogén-egyensúlyt okoz, azaz megkezdődik a fehérjék lebomlása (pl. a vázizmok esetében lehet ez jelentősebb).

Érdemes tudni, hogy melyek a szteroid terápia főbb ellenjavallatai:
Cushing-kór, tromboembolia, veseelégtelenség, herpes, varicella, kanyaró, aktív tbc, szisztémás fertőzések, gyomor- ill. nyombélfekély, súlyos csontritkulás.
Ez magában hordozza a várható mellékhatás-veszélyeket is egyben.

Természetesen mindez akkor igaz, ha tartósan, és nagy dózisban kap valaki szteroid-kúrát. A laborvizsgálatnál érdemes szólni, fentebb utaltunk, hogy mit befolyásolhat.

jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Rocephin 500 mg injekció calciummal való beadása után csomós a beadás helye és ég mi a teendő mert nagyon fájdalmas nem lesz nagyobb baj belőle mert most olvasom nem lett volna szabad beadni calciummal??
Valóban van a Rocephin injekció leírásában a kalciummal való beadással kapcsolatos figyelmeztetés, ami arra irányul, hogy az antibiotikum és a kalcium kölcsönhatása (kicsapódás) miatt vagy két különböző helyre adják, vagy nem egyidejűleg.

Amennyiben mégis megtörtént ez a hiba, a beadás helyén képződött csomó lassan fel fog szívódni, ahogy a gyógyszer fokozatosan távozik onnan. Súlyosabb fájdalom, gyulladás esetén célszerű lenne a gyógyszert rendelő orvossal mielőbb beszélnie!

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: allergia terápia gyógyszer
A napokban megvoltam hűlve és fájt a torkom. A karomon megjelentek apró piros foltok, a meleg fürdővíztől a lábamon is megjelentek de azok percek alatt el is múltak.Én arra gyanakszom hogy talán egy orvosságra vagyok allergiás.A foltok nem viszketnek csak jelen vannak.Az orvosság szedését még nem hagytam abba, és abban reménykedek ha már nem szedem az orvosságot a foltok is eltűnnek.Lehetséges h egy gyógyszer váltotta ki ezeket a foltokat?
Előre köszönöm válaszát!
Allergia bármilyen életkorban előfordulhat, kialakulhat (számos külső tényezőre, kiváltó okra).

A gyógyszerekkel kapcsolatosan kialakuló érzékenység, allergia többféle típusú és megjelenési idejű lehet, nem ritka jelenség ez sem.
A levelében leírtak valóban utalhatnak gyógyszerérzékenységre is, de ha megírná nekünk, hogy milyen gyógyszer/eket szed jelenleg is, akkor utána tudnánk nézni, hogy ez/ek okozhatnak-e allergiás jelenséget, bőrreakciót.

Addig is látatlanban - célszerű lenne e gyógyszer szedését felfüggeszteni, és megfigyelni, abbamaradnak-e a tünetek. Egyébként pedig mindezt háziorvosával is meg kellene beszélnie.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Hetvenhez közel járó nő vagyok. 20 éven át hormonkezelést kaptam, csontritkulás kezeléseként. Abbahagynám, de iszonyú hőhullámok és alvászavarok jelennek meg és a recept nélkül kapható szerek nem hatásosak. Most az estrofem 2 mg-os - negyed/nap - szedek, Ez hatásos, de vajon mennyire káros?? Immár 5 éve szedem a negyedeket naponta.
Köszönettel:
A hosszú ideig tartó hormonpótló kezelés, főleg idősebb korban, növeli az érrendszeri szövődmények kockázatát (pl. trombózis, embólia). Ezért további szedése nem javasolt.

Abbahagyásához egy hónapon keresztül szedjen a megszokott Estrofem tablettával együtt hormonmentes, gyógynövénytartalmú készítményt (pl. Remifemin Plusz-t), majd a hormontablettát hagyja abba.

Szükség esetén átmenetileg nyugtató és altató szedésével enyhítheti még a panaszait.
Témakörök: gyógyszer terápia
Tisztelt Doktorúr! 44 éves nő vagyok. Jan. 21-én a háziorvos torokgyulladásra felírt Az Sandoz 500 mg-ot, Ambroxol-Q 30 mg-ot, bevettem 1 db Nurofen rapi 200 mg-ot és napi 3x1 Panadolt. A 4. napon hasmenés, hányinger, gyengeség, szájszárazság, roszz szag az orromban jelentkezett. 5. napon pánikroham (remegés, gyors szívverés, izzadás, félelem és olyan érzés, mintha "elmenne a józan eszem"). Az orvos diétát javasolt és felírt napi 2 Frontin 0.25 mg-ot. A tünetek csökkentek, de még szorongok. Okozhatták-e ezeket a tüneteket a gyógyszerek, mikor múlnak el véglegesen és mit tehetek ennek érdekében? Előre is köszönöm a válaszát, tisztelettel:
Nagyon érdekes jelenség, amit leírt, nagy valószínűséggel gyógyszerallergiával kapcsolatos tünetek voltak. Az Ön által szedett gyógyszerek közül ilyen értelemben az AZI Sandoz (azithromycin) és a Panadol (paracetamol) fogható gyanúba. Mindkettő esetén előfordulhatnak a részletesen leírt tünetek, természetesen ritkán, de mindig az az egy beteg számít, akiről éppen szó van, vagyis saját magunk...
Esetleg az nem deríthető fel, hogy:
1. volt-e korábban bármilyen gyógyszerre ismert gyógyszerallergiája?
2. az említett kettő közül valamelyiket, akár az antibiotikumot, akár a Panadolt szedte-e már korábban?

A szerek adásának abbahagyása után csökkentek a tünetek, a teljes kiürülést követően (néhány nap) fokozatosan el fognak múlni, legrosszabb esetben is további néhány napon belül, max. 1 hét.

Érdemes lenne megjegyezni tehát a gyógyszerek hatóanyagnevét (azithromycin és paracetamol) egy következő esetet megelőzendő ezeket jelezni az orvos felé. A gyógyszerallergiát egyébként a háziorvos is nyilvántartja, illetve vele is meg lehet beszélnie.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: allergia terápia gyógyszer
Lehetséges-e arcon megjelenő arcpír, továbbá a bőrfelszínből kiemelkedő határozatlan alakú piros foltok, abban az esetben, ha egyszerre szedte a feleségem a Doxium nevű antibiotikumot, illetve az Atorvastatin Hexal nevű koleszterin-csökkentő tablettát, és Dormikum nevű altatót használ?
Utánanéztem a felsorolt gyógyszerek kölcsönhatásainak, mellékhatásainak.
A leírt bőrpír, bőrkiütés egyedül az Atorvastatin koleszterin-csökkentő esetén fordul elő fentiek közül, tehát gyanítható, hogy ez esetben egy "egyszerűbb" mellékhatással állunk szemben.
Célszerű lenne a gyógyszert felíró orvossal ezt megbeszélni, ma már igen sok és egyben sokféle koleszterincsökkentő készítmény elérhető, tehát lehet, hogy más szerre, ill. más típusú. más kémiai csoportba tartozó gyógyszerre kellene kicserélni. A Doxium egyébként nem antibiotikum, hanem keringési betegségekben alkalmazott szer, a Dormicum valóban altató-nyugtató. Ez utóbbiaknál nem találtam hasonló jelenséget, mint amit leírt.

Javaslom tehát a koleszterincsökkentő kiváltását másik gyógyszerrel.

Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel:
Témakörök: gyógyszer terápia
T.DOKTOR UR.SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY A RIVOTRIL 2mg-os KVENTIAX 200mg-os KEPPRA500mg-os gyógyszerek egymásra hatása milyen mértékben befolyásolja a májat, és a test súly növekedést.
Utánanéztem a felsorolt gyógyszerek májra ill. testsúlyra gyakorolt (mellék) hatásainak, ezek az alábbiak:
Rivotril: egyik tekintetben sincsen jelentősebb tapasztalat, Kventiax ronthatja a májműködést (meglévő májelégtelenségben nem adható), és kezdeti időszakban okozhat testsúlynövekedést, a Keppra májhatása nem ismeretes jelenleg, testsúlynövelő mellékhatása lehetséges, nem ritka.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: terápia gyógyszer
Tisztelt Szakértők!

Régóta használom a fokhagyma tinktúrát,most is elkészítettem a következő adagot és másnapra zöldre színeződött a készítmény.Semmit nem változtattam az eddig megszokott módszeren. Mi a teendőm,mi lehet a jelenség oka?
Köszönettel:
Nyilvánvalóan valamilyen kezelési hiba adódhatott, tehát gondolok arra, hogy esetleg az üvegben (amiben az oldat készült) valamilyen tisztítószer, vagy egyéb - esetleg egészen kevés - maradék maradhatott, amely elszíneződést okozott a hatóanyag/okkal.

Meg kellene próbálni új tinktúrát készíteni, teljesen "tiszta" körülmények között, ha ez is elszíneződik - nem a szokásos színre - akkor magával a hatóanyaggal (feltehetően ez porból hígítással készül) lehet a probléma, tehát akkor viszont a termék hibás, esetleg lejárhatott a szavatossága. (?)

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: terápia gyógyszer
Miért nem lehet égen földön DORITHRICIN tablettát kapni???????????????
Az Egészségkalauz gyógyszerinformációval, egészséggel, betegségekkel kapcsolatos tájékoztatással foglalkozó weboldal, azonban gyógyszerforgalmazási kérdések nem a mi hatáskörünk.
Annyit látunk, hogy a Dorithricin nem támogatott (tehát szabadáras), vénymentesen kapható készítmény.

Célszerű lenne felhívnia valamelyik gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó céget az időszakos hiány ügyében.

Üdvözlettel:
Témakörök: szoptatás gyógyszer
Tisztelt szakértők!
Kisfiam 2 éves. Még szopik 1-2x naponta, de még 3 hónappal ezelőtt napi 3-4x is szopizott. Akkortájt mentem a nőgyógyászomhoz (rákszűrésre). Akkor beszéltük, hogy majd lassan elakarom venni a cicit kisfiamtól. Javasolta a rendes (nemszoptatós)fogamzás gátló szedésének az elkezdését, hogy az majd elapassza a tejet. Ez szerintem meg is történik hamarosan, mert már kezd kellemetlen lenni a szoptatás. El is kezdtem a gyógyszert, bízom is az orvosomban, de kíváncsi lennék más véleményére is. Igazából az az aggodalmam, hogy nem okozok-e ezzel kisfiamnak gondot a későbbiekben ? Hiszen csak hormonkészítményről van szó (bár az Azália amit szedtem 3 hónapig, az is hormonkészítmény). Egyébként a Tri-Regolt szedem.
Válaszukat előre is köszönöm.
Bár a fogamzásgátló tabletta hormontartalma kis mennyiségben átjut az anyatejbe, ez a csecsemő számára semmilyen káros hatást nem jelent.
Szedése mellett a tejelválasztás meg fog szűnni.

Üdvözlettel:
Témakörök: gyógyszer terápia
Tisztelt Doktor Úr!

Szorongás ellen szedtem 0,5 mg xanaxot.Most kaptam egy koleszterin csökkentőt az Atoris 20 nevű gyógyszert.Mióta ezeket együtt szedem reggelre mintha bedagadna az arcom és kiszárad a torkom,néha alig kapok levegőt.Lehet ennek a 2 gyógyszernek valami kölcsönhatása?
A két szer leírásának átnézése után úgy tűnik, hogy itt nem interakcióról, tehát kölcsönhatásról lehet szó. Valószínűbb a mellékhatás, a tünetek alapján. Ezek inkább allergiás jelenségre utalnak, a duzzanat, a kiszáradás, és főként a légvétel nehézsége.

Célszerű lenne mielőbb a koleszterincsökkentő gyógyszert felíró orvosnak jeleznie a mellékhatást, feltehető, hogy a szert másik készítményre kellene cserélni.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: gyógyszer
Gyógyszerek szedése miatt lehetséges-e 146 GAMMA GTeredmény?
Kérem Tisztelt Dr Úr szíves tájékoztatását. Tisztelettel: ...
Soha egyetlen korty italt sem iszom.
Legyen kedves megírni pontosan, milyen gyógyszerekről van szó, így látatlanban ez nem megfogható, válaszát várom,

üdvözlettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer antibiotikum
Tisztelt Doktor Úr
Lehet-e alkoholt fogyasztani leflokin 500 mg gyógyszer szedése közben. ( csak egy-két sör )
A kérdéses antibiotikum alkalmazási előírása konkrétan nem utal az alkohollal kapcsolatos megkötésre.

Azt viszont érdemes figyelembe vennie, hogy a gyógyszerek nagy részének felszívódása (és hatása) megváltozhat alkohol jelenlétében, részben a pH viszonyok miatt, részben pedig a gyógyszerek alkoholos közegben másképpen oldódnak, mint a "szokásos" plazmában. Tehát óvatosság ajánlatos minden esetben.
Ahol viszont a leírás, vagy a betegtájékoztató tételesen említi az alkohol kizárását ill. az óvatosság betartását, az pedig egyértelmű.

Üdvözlettel:
Témakörök: májbetegség gyógyszer
Dr Úr ! A GAMMA GT-m 146. Az általam szedett gyógyszerek: PK-Merz, Chinotál.EGITROMB,Mirapexin 1,05 Frontin 1-es, 3X1 ,Madopar, 3X1/4 Medrol. 3X1 Furon, Kálium, Qumatael, Chinota 3X1lNitromint R. 2X2 Kedves Dr.Úr! A gyógyszerek ismeretében várom vékleményét a megemelkedett GAMMA GT miatt. Tisztelettel
Megmondom Önnek őszintén, hogy azt hittem, a gyógyszerek ismeretében egyszerűbb lesz a helyzet... hát itt ha jól összeszámolom 12-féle gyógyszerről van szó, és ezekből következtetve Parkinson-kór, valamilyen trombózissal kapcsolatos állapot, vízhajtás, szívproblémák, de ez csak a gyógyszerek nevei alapján.
A helyzet az, hogy a két első készítménynél rögtön azt írta az alkalmazási előírás, hogy változtathatja a májfunkciós értékeket...
Minden gyógyszer lebontása a szervezetben a májban történik, ott válnak hatástalanná, és vízoldhatóvá a gyógyszerek, hogy utána kiürülhessenek.
Elég nagy terhelést jelent - a betegségek mellett a máj számára ez a 12-féle gyógyszer, tehát már kisebb mennyiségnél is előadódhat a májfunkció enyhébb-nagyobb eltérése ez egyáltalán nem tekinthető különlegesnek ennyi betegség - és ennyi gyógyszer rendszeres szedése mellett.
Utalunk még cikkeinkre is, kérem, olvassa el, mert pont ezzel a máj és gyógyszerek kérdéskörével foglalkozik:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/gyogyszerek-es-a-maj-1-107176.html
és a másik:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/gyogyszerek-es-a-maj-2-107192.html

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Tisztelt Dr. Székely Gábor Úr! Hálásan köszönöm két ízben is elküldött részletes véleményét. A gyógyszerek alapján valóban nagyjából tisztán leírta betegségeimet amelyek a következők: Parkinson kór, Raynaud szindróma, keringési rendellenesség, egy éve trombózis, súlyos, mély depressió, itt a Triapidált is kiírták, de mivel ezzel együtt sem tudtam 3 óra hosszánál többet aludni, így abbahagytam a szedését. Köszönöm türelmét. Szakács Tiborné Most látom csak, hogy a csontritkulásról, a szívritmuszavarról, az ödémás lábaimról nem is írtam.
Kedves Levélíró!

Örülök, hogy legalább ennyiben tudtam Önnek segíteni. Sajnos ahol már több betegség - és emiatt lényegesen több gyógyszer fordul elő, ott minden egyéb tényező nehezebben szűrhető ki.
Különösen igaz lehet ez idősebb korban, amikor már a gyógyszerek lebontása is lassabb, és a szervezet alapanyagcseréje is lassul.

tisztelettel, üdvözlettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer terápia
Tisztelt dr. Székely Gábor!

Szeretném megtudni - ha tudja a választ -, hogy miért nem lehet Rivotrilt kapni (pl. Vác környékén sehol). A gyógyszertárakban azt mondták, hogy nem hoztak be az országba, de hogy mi miatt azt nem tudják. Van magyar megfelelője, millió mellékhatással, ezt nem (őszintén) javasolják az orvosok. Van, aki tizenéve szedi ezt a gyógyszert, mert ez vált be - és ez nagyon nem mindegy. Szeretném megtudni az okot, és azt is, hogy meddig nem lehet hozzá jutni a gyógyszerhez.
Tisztelettel:
Oldalunk egészséggel-betegséggel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik elsősorban, természetesen gyógyszerinformációval is, de forgalmazási problémák, gyógyszerhiányok nem a mi kompetenciánk.

Amit javasolni tudok Önnek: az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) oldalán (www.ogyi.hu) az átmeneti gyógyszerhiányokkal kapcsolatban van tájékoztatás, illetve meg lehet kérdezni a gyógyszernagykereskedelmi cégeket (pl. Hungaropharma, Medimpex) hogy mi lehet a hiány oka.

Megjegyzés: a forgalomban lévő helyettesítők egyébként - ez nemcsak a Rivotrilra vonatkozik, hanem bármire - ami tehát törzskönyvi és forgalombahozatali engedéllyel bír Magyarországon, az hatásában azonos, ún. generikus termék minden esetben.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer alkohol
Tisztelt Doktor Úr!

Szeretném megérdeklődni, hogy van-e kockázata napi 1-1,5 dl bor elfogyasztásának abban az esetben, ha az alábbi gyógyszereket szedem: 2,5 mg Bisoblock, 2*150 mg Rytmonorm.
Köszönöm válaszát előre is!
Utánanéztem mindkét gyógyszer alkalmazási előírásában, és egyéb publikus forrásokban is, egyik sem utalt arra hogy e gyógyszerek és az alkoholfogyasztás között (ezen a szinten) bármiféle nemkívánatos mellékhatás, kölcsönhatás alakulna ki.
Mindazonáltal az alkoholfogyasztás - mint Ön is jól tudja - számos képességet ronthat, többek között a koncentrációt és a finom mozgáskoordinációt, a kérdezettnél nagyobb mennyiség elfogyasztása esetén.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: gyógyszer szoptatás
Tisztelt Doktor Úr!
Szeretném megkérdezni, h. szoptathatok-e Ciprinol500 szedése mellett??
A kislányom ráadásul Supraxot szed, mert tüdőgyulladása volt.
Előre is köszönöm!
A kérdéses gyógyszer kinolon típusú antibiotikum, alkalmazási előírásában a következő szerepel:
"A ciprofloxacin kiválasztódik az anyatejjel. Az ízületi károsodás lehetséges kockázata miatt a ciprofloxacin szoptatás alatt nem alkalmazható."

Tehát meg kellene beszélni a kezelőorvossal más, szoptatás alatt alkalmazható antibiotikum felírását.

A gyógyszer egyébként közismerten ínkárosító hatású lehet, tehát fejlődésben lévő korosztályoknak, egészen 17 éves korig csak az előny/kockázat alapos mérlegelését követően lehet adni!

Üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy napi 1-szeri Pentasa (2g-os), és heti 2 Entocort szuszpenzió okozhat-e vmilyen problémát terhesség alatt. 9 hetes terhes vagyok, eddig alkalmaztam ezeket..... Hozzáteszem, az orvosom azt mondta ezek mind alkalmazhatók terhesség alatt.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Megkerestem Önnek mindkét gyógyszerleírás vonatkozó részét a terhességgel- és szoptatással kapcsolatosan.
Entocort:
"Vemhes állatoknak adott budezonid, más glükokortikoszteroidokhoz hasonlóan, a magzat fejlődésében rendellenességet okozott. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a készítmény hasonló elváltozásokat okozna humán alkalmazás esetén. Mint más gyógyszerek alkalmazása esetén, az Entocort végbélszuszpenzió is csak az előny/kockázat gondos egyedi mérlegelésével szabad alkalmazni terhesség ideje alatt."

Tehát nem ellenjavallt, az orvos gondos mérlegelésére bízott a kérdés.

Pentasa:
Terhesség és szoptatás alatt akkor adható, ha a kezelőorvos gondosan mérlegeli a terápiás előny/kockázat arányát.
(A teherbeesésre lehetőség szerint gyógyszermentes vagy csak kevés gyógyszer szedését szükségessé tevő időszakot kell választani.) Ha a kórlefolyás lehetővé teszi, a terhesség utolsó 2-4 hetében a kezelést fel kell függeszteni.

Tehát ez sem ellenjavallt, kivéve a terhesség utolsó hónapjában.
Mindkét készítmény alkalmazásával kapcsolatban javasolt ezen túl is a kezelőorvossal való egyeztetés!

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Kedves Doktor Úr!
Kb. ..... hetes terhes lehetek. Tervezett terhesség, nagyon szeretnénk már babát a párommal. Sajnos van egy problémám, xanaxot szedek (0.25, napi 1-et). Úgy tudom, hogy az .... hétig nem árthat a babának. Az lenne a kérdésem, hogy után .... héttől ártalmas-e ez a kis mennyiség?
Alább mutatom Önnek a Xanax alkalmazási előírás vonatkozó részét a terhességgel és szoptatással kapcsolatosan:

"Ha a Xanaxot terhesség alatt alkalmazzák, vagy ha a beteg a Xanax-szal történő kezelés alatt esik teherbe, tájékoztatni kell a beteget a magzati károsodás veszélyéről.
Terhesség tervezése vagy már fennálló terhesség esetén a kezelés felfüggesztése ajánlott.
Az alprazolam koncentrációja az anyatejben alacsony, ennek ellenére a szoptatás időszakában nem alkalmazható."

Tehát javaslom a szülész-nőgyógyásszal való gyors konzultációt, hogy ő javasolja-e a továbbszedést.

Minden jót kívánok!

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!
11 hetes terhes vagyok és a terhesség megtartása érdekében rengeteg gyógyszert kell szednem. (Korábban volt 2 intrauterin elhalásom.)A jelenleg szedett gyógyszerek: Merckformin, Bromocriptin, Ulcogant, Prednisolon, L-thyroxin,Utrogestan, Duphaston,Aspirin Protect. Természetesn ez a sok gyógyszer megviseli a májamat, főleg a szteroid.A GOT értékem78 U/l, a GPT 151 U/l. Javasolt terhesség alatt májvédő Legalon tablettát szednem? Nem lehet ártalmas a babára? (Főleg az egyébb gyógyszerek mellett....)Előre is köszönöm válaszát!
A kórelőzmény pontos ismerete nélkül / az elhalások ideje és oka/ a szedett gyógyszerek feltétlenül szükséges voltáról nem tudok nyilatkozni.A felsoroltak közűl a Duphaston és az Utrogestan segíti a terhesség megtartását, de ezek együttes szedése általában nem szükséges, az Utrogestan erre önmagában is alkalmas. A többi gyógyszerrel kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával. A Legalon terhesség alatti szedésével kapcsolatban értékelhető tapasztalat nincs, de amennyiben májkárosodása a gyógyszerek mellékhatásaként alakult ki, célszerűbb a nem feltétlenül szükséges gyógyszerek szedését abbahagyni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr!
Sokizületi gyulladás miatt kb. 3 éve biológiai terápiával kezelnek - nem tudom mennyire fontos ez az információ itt és most. 58 éves asszony vagyok. Hónapok óta érzem, hogy fájdalmas az ülés a bal farpofán.
Háziorvosom vastagbéltükrözésre akart küldeni, de a tünetek nem azon a tájékon, hanem sokkal kijebb, a medence és combcsont alatt jelentkeznek. A fájdalom egy kb. 5 forintos nagyságú területre koncentálódik, és igen intenziv. A röntgenvizsgálat nem állapitott meg különösebb szervi elváltozást, csak hogy a medence laterálisan megnyúlt. Végül - tükör segitségével - megnéztem mi lehet ott - és meglepetéssel tapasztaltam, hogy mindkét farpofám alsó részén és középen kb. egy fagylaltgombóc nagyságu tölcsérszerű bemélyedés található.
Nem tudom, hogy ez valamilyen betegség tünete e, vagy az öregedés természetes jele. De nagyon fáj, és nagyon kellemetlen.
Kérdés:1.) mi lehet ez?
2.)Kihez forduljak ezzel a problémámmal?
Köszönöm válaszát.
Tüzetes elolvasás után azt gondolom, hogy ez a jelenség, amelyet Ön ilyen részletes alapossággal leírt - tekintve, hogy képalkotó módszerrel, fizikális vizsgálattal sem igazolódott szervi elváltozás - valamilyen nem szokványos betegség, pontosabban eltérés lehet.

Bármi egyéb (és az előzmények) ismerete nélkül arra gondolhatunk esetleg, hogy csak az vázizomzat elváltozása, tekintve, hogy a farpofán az izmok kivételével más nemigen található. (Most mondhatnám, hogy izomsorvadás, de ennek egyéb jelei is lennének).

Általános belgyógyászati vizsgálatra lenne szüksége. Abban lehetne esetleg tisztázni + nagylabor, hogy milyen eltérésről van szó. Belejátszhat a gyógyszerszedés is, említette a biológiai terápiát, ami igen hatásos - ám egyáltalán nem veszélytelen. Miután nem írta meg, pontosan, melyik gyógyszerről van szó, csak általában mondhatom, hogy okozhatnak csont-izomrendszeri problémákat, az egyiknek a leírásában szerepelt konkrét utalás a rhabdomyolysisra (izomsorvadás). Tehát érdemes lenne ennek - ilyen értelemben is - utánamenni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Hepatológia
Témakörök: májbetegség gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!

Élettársam vérképében évek óta a következő magasabb értékek szerepelnek, legfrisebb, néhány napos értékek: vércukor 117 mg/dl, Gamma GT: 176 U/l, koleszterin: 247 mg/dl, Triglyceride 291 mg/dl (HDL 45 mg/dl). Különösen a magas Gamma GT érték nyugtalanít bennünket, mivel alkoholt alig fogyaszt (2-3 hetente 1-1 pohár). Olvastam az ehhez kapcsolódó szakértői válaszát (tavaly májusi), amelyből kiderül, hogy az alkoholizmuson kívül más betegség következménye is lehet. Azonban nincs panasza sem az epéjével, sem a szívével. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy sajnos kb. 10 éve antidepresszánst szed (Seroxat), ill. éjszakára altatót (Trittico retard). Néhány éve az egyik lábszárában kialakult trombózissal kezelték.
Az Ön véleménye szerint milyen területen haladjunk a további kivizsgálása érdekében?

Nagyon köszönjük válaszát!

Üdvözlettel:
Utánanéztem a két gyógyszernek (Seroxat, azaz paroxetin, és Trittico, azaz trazodon).
Meg kell mondanom, hogy mindkettő esetében, a gyógyszer orvosi leírásában szerepel a májkárosodás veszélye két módon is:
1. fennálló májkárosodás esetén nem javasolt az adásuk
2. maga a két szer, tehát a paroxetin és a trazodon is (különösen tartós alkalmazásban) emelheti a májenzim-szinteket, lásd itt a gamma-GT értéket.
Javaslatom: érdemes lenne az e szereket felíró orvossal konzultálni erről a kérdésről, esetleg dózismódosítással, más hasonló hatású (vannak) gyógyszer megkeresésével megoldani ezt a problémát, főként ha tünetek is kísérik.
Emellett további aggályok esetén hepatológust is érdemes felkeresni, de valószínűbbnek tűnik a gyógyszerek mellékhatása a háttérben.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer terápia
Tisztelt Válaszoló! Kérdésem az lenne,hogy miért nem lehet A XANAX SR retard 1mg-os gyógyszert már hetek óta kapni. Nagyon kellene de nincs,ha esetleg valmit tudnak erről kérem váaszukat köszönöm:)
Gyógyszerekkel és betegségekkel kapcsolatos szakmai információkkal foglalkozunk, ellátási, kereskedelmi kérdésekkel nem.

Támpont lehet:
http://www.ogyi.hu/_atmeneti-termekhiany_/
illetve a gyógyszer-nagykereskedők cégek, pl. Hungaropharma, Medimpex megkeresése ezzel a problémával.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Ma a kórházban a térdproblémámra Condrosulf 800 mg-os tablettát írtak fel. Az lenne a kérdésem, hogy a Jangee (3 miligramm / 0,02 miligramm filmtabletta, drospirenon/etinösztradiol) fogamzásgátló mellett szedhetem e, és a fogamzásgátlóra van e valamilyen hatással?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Megnéztem mindkét gyógyszer orvosi leírását, egyikben sem utalnak a másikra mint potenciális kölcsönhatás, vagy mellékhatás forrására. Ezek alapján a két gyógyszer együttes alkalmazásának nincsen ellenjavallata.

Ha esetleg még betegség, probléma miatt egyéb gyógyszert is szed (hosszabb távon), azt érdemes lenne megírnia, hogy utánanézhessünk.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!
Második gyermekemmel vagyok állapotos. Most a 10.-ik hétben. A fongantatás első napjaiban bevettem egy doxepint és egy fél carbamazepina LPH 200 mg-t. Nem szedtem rendszeresen ezeket a gyógyszereket, csak ha már nagyon nem tudtam aludni. Egy évvel ezelőtt irta fel nekem egy orvos, de nem szedtem rendszeresen, mert nagyon álmosnak éreztem tőle magam egész nap. Most az aggaszt, hogy vajon nem-e volt hatással ez egy Doxepin és a másikból egy fél, az akkoriban fogant babára.
Köszönöm válszát!
Legyen egészen nyugodt. A terhesség ilyen korai szakában semmilyen gyógyszer nem okozhat magzati károsodást, még sokkal nagyobb adagban sem!

Üdvözlettel:
Szakterület: Klinikai onkológia
Tisztelt Főorvos Úr!
Tavaly novemberen volt agydaganat műtétem, nem rég ellenőrizték, egyelőre nem újult ki. Mivel ez áttét, januárban elkezdték a kemoterápiát, amely május közepéig tartott.
Bár gyógyszerrel és diétával karbantartott refluxom van, de a kemoterápia óta nem múlt el a reggeli hányingerem. (azelőtt igen ritkán volt) Létezik, hogy ez még kemoterápia hatása?
Köszönettel, kata

Megjegyzések:
Kedves Kata!

Köszönöm szépen, nem vagyok főorvos, gyógyszerész vagyok egyébként :-)

Az sajnos közismert tény, hogy a daganat-kemoterápiás szerek jelentős hányada okoz hányingert, hányást. A gyógyszerek hatása valóban lassan múlik el, vannak viszont kimondottan ebben az esetben adott hányáscsillapítók (pl. ondansetron hatóanyagú szerek), amelyeknek ez a fő javallata: kemoterápia okozta hányás.
Tehát arra célzok, hogy ezeket kellett kapja a kemoterápia idején( vagy annak legalább egy szakaszán).
A beállított refluxterápia helyes, de a másikkal nem hozható összefüggésbe természetesen.

Üdvözlettel:
Témakörök: fogyókúra gyógyszer
TISZTELT DR.ÚR !ADIPLEX RETARD NEVÜ FOGYI TABLETÁT SZEDEK !LEHET HOGY TERHES LETEM AZ LENE A KÉRDÉS LEHETE BAJA A BABÁNAK TÖLE?
Tisztelt Levélíró!

Magyarországon az Adipex (phentermine) nincsen forgalomban, tehát az OGYI, a magyar gyógyszerhatóság ezt nem fogadta be. (Nem véletlenül)

A gyógyszer orvos leírásából idézek Önnek, forrás:
http://www.rxlist.com/fastin-drug/warnings-precautions.htm

Alkalmazás terhesség esetén: a terhességben való biztonságos alkalmazása nem igazolt. Mindazon nőknél, akiknél a terhesség ténye igazolt, vagy gyanított, illetve a terhesség első harmadában vannak, a kezelőorvos kell mérlegelje a várható előnyök - és a gyógyszer okozta kockázatok arányát az anya és a magzat tekintetében.

Szeretném felhívni figyelmét még néhány dologra:
Gyógyszerfüggés, dependencia: a phentermine az amphetamin-ok rokonvegyülete. Stimuláns, használata pszichés függéshez, és szociális működészavarhoz vezethet. Magas dózis utáni hirtelen abbahagyása extrém fáradtságot, depressziót okozhat. A krónikus mérgezés tünetei lehetnek: súlyos bőrgyulladás, alvászavarok, irritáltság, hiperaktivitás, személyiségváltozás, pszichózis.

Mindezt azért jegyeztem meg Önnek, mert az Adipex veszélyes gyógyszernek számít, kérem konzultáljon mielőbb orvosával minderről!

üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: aranyér gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!
Egy hete vettem észre előszór ,hogy széklet ürítés után friss piros vér van a székletemen,akkor szorulásom volt és arra gondoltam az erőlködéstől van.De ma ismét tapasztaltam és elég soknak tűnt. Aflamin gyógyszert szedek amelynél mellék hatásként felsorolja a végbél történő vérzést.
Mi tévő legyek,abbahagytam a szedését ,várjak egy kis ideig
míg a gyógyszer kiürül a szervezetemből és megszűnik-e a vérzés?
Várom megtisztelő válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Egy pillanatra válasszuk szét a két dolgot, tünetet:
1. A végbélből történő vérzés
2. Az Aflamin esetleges mellékhatása

1. Aranyér fennállása esetén minden egyéb nélkül is előadódhat valóban erőlködés alkalmával a vénafal megrepedését követő friss vérzés, amely ijesztőnek tűnik, de oka (általában) ez.
2. Az Aflamin, mint az NSAID-ok (nem szteroid gyulladásgátlók) mellékhatásként fokozhatja a vérzési hajlamot, de itt inkább a tartós szedés esetén lehet erre gondolni.
és végül
3. Elképzelhető, hogy a két hatás összegződött, a fennálló, és esetleg komolyabb tüneteket nem okozó aranyér + a gyógyszerszedés.

Érdemes lenne kezelőorvosával mielőbb konzultálnia. A gyógyszerszedés önkényes abbahagyása nem szerencsés (más esetben sem), tehát beszéljék meg ezt a kérdést!

Üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Témakörök: akne gyógyszer
16 éves vagyok és Roaccutan gyógyszert szedek. Mivel a vállízületemmel is gond van, tegnap az orvos porcképző szedését javasolta (Synotabs kúrát). Kérdésem az lenne, hogy Roaccutan mellett szedhetem a Synotabs porcképzőt vagy nem.
Tisztelt Levélíró!

Megnéztem a Roaccutan orvosoknak szóló alkalmazási előírását, abban gyógyszerkölcsönhatás az alábbiakat érinti:
A-vitamin, tetraciklinek, helyi akne-ellenes szerek.
Tehát a leírás alapján a porcképző szer alkalmazása nem kizárt a Roaccutan kúra mellett.

Természetesen mindezt orvosával is meg kell beszélnie.

Üdvözlettel:
Témakörök: allergia gyógyszer
Szeretném megkérdezni , hogy a fiam ... éves allergiás poratkára állandó vízszerű orrfolyása van fül- orr- gégészeten voltunk. Javasolták az Avamys orrsprayt, de a mellékhatásai közt olvastuk, hogy gátolja a gyermek növekedését. Ön szerint ez mennyire befolyásolja a növekedést. Vagy tudna-e javasolni valami mást esetleg.
Tisztelt Levélíró!

Az Avamys kortikoszteroid tartalmú gyógyszer (flutikazon).
A szteroidokról valóban tudott, hogy gátolhatják a növekedést. Nézzük meg a jelenleg elfogadott orvosi álláspontot a szteroidok tartós alkalmazását illetően.

Az orvosi előírásokban javasolt nazális (orrnyálkahártyán át felszívódó) kortikoszteroid adagok csökkenthetik a mellékvese működését. Minden speciális élethelyzet meggondolást igényel (pl. műtétek, akut fellángolás stb.) de az általában mondható, hogy a kortikoszteroid adagját a lehető legkisebb - még hatásos dózisra kell beállítani. Ez különösen akkor fontos, ha pl. a nazálisan adott szteroid mellett még szisztémás (szájon keresztül adagolt) szteroid alkalmazása is felmerül.

A növekedés esetleges visszamaradása miatt a tartósan szteroid-kezelt gyermekek növekedését javasolt rendszeresen ellenőrizni. Ha a növekedés lelassul, a terápiát felül kell vizsgálni, a dózist illetően (ld. fentebb), és javasolt a gyermekgyógyász szakorvoshoz való irányítás is emellett.

(A szöveg az Avamys orvosi alkalmazási előírásából került rövidítésre.)

Üdvözlettel:
Témakörök: gyógyszer terápia
Szeretném megkérdezni, hogy a kurkumát - nem a kapszulát -
a fűszert napi rendszerességgel fogyaszthatja-e az várom válaszát.aki véralvadásgátló gyógyszert szed?
Köszönettel
Tisztelt Levélíró!

A kurkumában lévő flavonoid típusú szerek, és a warfarin típusú véralvadásgátlók közötti kölcsönhatásnak első körben nem látom tudományos cikkekben való ismertetését, bemutatását.

A véralvadásgátló adása melletti rendszeres labor-kontroll bármilyen eltérése egyébként erre is utalhat.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Témakörök: terápia gyógyszer
Intron A kezelés mellékhatásai, meddig tartanak .Annyira szörnyű lenne ? Lehet-e kivédeni ,megoldást szeretnék. 1 év hosszú idő,a leírtak alapján. G3 étrend kiegészítő ,valóban csodákra képes ? (Onkológus ajánlata )
Köszönöm
Tisztelt Levélíró!

Röviden írok Önnek az alfa-interferon (Intron A) mellékhatásairól. Nem derült ki milyen betegség/javallat alapján kapja a kezelést? Az orvosi leírásban 8 különböző betegség kezelésére javasolt ugyanis.

Ettől függetlenül, gyakoribb általános mellékhatások az alábbiak:
- különféle fertőzések
- vérképzőszervi eltérések
- belső elválasztású mirigyek zavara (főként pajzsmirigy)
- depresszió, álmatlanság, szorongás
- szédülés, fejfájás, koncentráció zavara
- ...
a mellékhatások gyakorlatilag majdnem minden szervrendszert érinthetik, tehát érdemes kezelőorvosával ezt alaposan átbeszélni, ha még lehetséges. Ő pontosan tisztában van a kezelés előnyeivel - és kockázataival.


Üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Témakörök: bőrbetegség gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!
... éves lány vagyok. Októbertől kb. fél évig kellett szteroidot szednem (Medrol) ízületi fájdalmakra. ... hónap után az államon kis hólyagszerű bőrkinövések jelentek meg. Nincs közepe nem más a színe így elég nehéz leírni, lényegében olyan mintha kis puklik lennének az államon. A szteroidokat már lassan ... hónapja nem kell szednem de az állam nem lett jobb és pár napja elkezdett viszketni is. Esetleg lenne valami tanácsuk, hogy mi ez vagy mit tudnék vele csinálni?
Válaszát előre is köszönöm!
Bőrelváltozásai valószínűleg nincsenek összefüggésben a régebbi szteroid szedéssel. Keressen fel egy bőrgyógyászati szakrendelést.
A kérdésem az lenne, hogy Abilify (15mg) szedése mellett vállalható-e terhesség?
Üdvözlettel
Ide másolom Önnek az Abilify jelenleg érvényben lévő orvosi előírásának rövidített vonatkozó részét a terhesség/szoptatást illetően.

"Terhes nőkön nem végeztek megfelelő és jól kontrollált vizsgálatokat. Fejlődési rendellenességeket jelentettek, bár az ok-okozati összefüggéstét nem tudták megállapítani. A betegekkel közölni kell, hogy értesítsék kezelőorvosukat, ha terherbe esnek vagy terhességet terveznek a kezelés ideje alatt. Elegendő humán gyógyszerbiztonsági adat hiányában és állatokon végzett reprodukciós vizsgálatokból származó adatok alapján, ezt a gyógyszert nem lehet alkalmazni terhesség ideje alatt, hacsak a várható előny egyértelműen meghaladja a potenciális magzati kockázatot."

"Azon újszülötteknél, akik a terhesség harmadik harmadában antipszichotikumok szedésének voltak kitéve, születésük után fennáll a mellékhatások (pl. extrapiramidális és/vagy elvonási tünetek) jelentkezésének kockázata, amelyek változó súlyosságúak és időtartamúak lehetnek. Beszámoltak izgatottság, hypertonia, hypotonia, remegés, aluszékonyság, légzési elégtelenség vagy táplálási zavarok előfordulásáról. Ezért az újszülötteket szoros megfigyelés alatt kell tartani.

"Nem ismeretes, hogy az aripiprazol az emberi anyatejbe is kiválasztódik-e. A betegekkel közölni kell, hogy ne szoptassanak, ha aripiprazolt/Abilify szednek."

Tehát fentiek alapján terhességben (általában) nem alkalmazható és szoptatás idején sem. Ezt úgy lehet interpretálni, hogy már a terhesség tervezésekor tájékoztatni kell a kezelőorvost!

Kérem beszélje meg ezt természetesen nőgyógyászával ill. a gyógyszert felíró szakorvossal is.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Kedves Doktor Úr/Hölgy!
... óta prednisolon tablettát szedtem. ...-án vettem be az utolsó szemet(mg volt) 85 mg-mal kezdtem. Ezt fokozatosan csökkentettük. ... óta 10 mg-ot szedtem, ...-tól pedig csak 5 mg-ot. ... éves vagyok ... hetes terhes. A fogantatás napja ... -re tehető,tehát a terhesség első hónapjában szedtem a szteroidot.(vashiányos,vérszegény,vérzékeny vagyok). Eddig minden eredményem megfelelőnek mondható. Szeretném tudni, hogy milyen károsodás érheti a magzatot? Az előző ... gyermekemet nagy súllyal, simán szültem meg, de indítással,mert tágulni sem nagyon tudtam és a fájások is gyengék voltak. Szülés után nem tisztultam ki kellett kaparni. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy melyik lenne a megfelelő és biztonságos szülés?(sima v. császár?)A válaszát előre is köszönöm!!!

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan,hogy a terhesség első három hónapjában szedett Prednisolon magzati fejlődési rendellenességet okozna./Igaz,az ellenkezőjére sincs./Az a tény ,hogy két nagysúlyú gyermeket hüvelyi úton szült jó eséllyel kecsegtet a hasonló szülésre.Ha egyéb körülmény nem teszi szükségessé-ez adott esetben csak a terhesség végén derül ki-nincs akadálya a természetes úton való szülésnek,amely ebben az esetben megfelelő és biztonságos lehet.
Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a terhesség első három hónapjában szedett Prednisolon magzati fejlődési rendellenességet okozna. (Igaz, az ellenkezőjére sincs.)
Az a tény, hogy ... nagysúlyú gyermeket hüvelyi úton szült jó eséllyel kecsegtet a hasonló szülésre. Ha egyéb körülmény nem teszi szükségessé-ez adott esetben csak a terhesség végén derül ki-nincs akadálya a természetes úton való szülésnek, amely ebben az esetben megfelelő és biztonságos lehet.

Üdvözlettel:
Szakterület: Fogorvoslás
Szájfenék tumor műtét utáni sugárkezelést alkalmaznak édesapámnál, ami alatt szúró torokfájdalom jelentkezett, érdeklődnék hogy van e olyan készítmény ami alkalmazható a fájdalom csökkentésére ? Köszönettel
Tisztelt Levélíró!

Első közelítésben azt javasolnám Önöknek, hogy a normál terápiában alkalmazott fájdalomcsillapítókat kellene megpróbálni, természetesen kizárólag orvosi javaslat alapján. Ha a sugárterápiát végző orvos erre nem tesz külön javaslatot, akkor a háziorvossal kellene feliratni ún. NSAID (nem szteroid gyulladásgátlót) ezeknek elég jelentős a fájdalomcsillapító hatásuk, akár ilyen speciális fájdalmak esetén is. Amennyiben ez esetleg nem lenne elegendő, a háziorvos jogosult erősebb hatású fájdalomcsillapító felírására is.

üdvözlettel:
Szakterület: Andrológia
Üdvözlöm!!

... éves férfi vagyok! Köszvényes beteg vagyok évek óta! Most szeretném elkezdeni szedni a MILURITOT! napi szinten, megelőzésre!!! A kérdésem az lenne hogy a párommal szeretnénk gyereket vállalni ,de azt hallottuk hogy e gyógyszer mellett ez nem a legszerencsésebb!! Szóval a milurit vagy a köszvény ellenes gyógyszer befolyásolja- e a gyermek vállalást??
Fontos lenne....

köszönöm a válaszát!!!
Tisztelt Levélíró!

Érdekes kérdést vetett fel, azonban a készítmény (Milurit, allopurinol) orvosi leírása sem tartalmaz több információt, csak annyit, hogy a férfi meddőség (infertilitás) előfordulásának aránya 1:10.000 alatti.
Küldök Önnek egy amerikai linket, ahol mellékhatásokat elemeztek az allopurinolt illetően:
http://www.ehealthme.com/ds/allopurinol/infertility+male
Lényegében ebből is hasonló arány látszik, adott esetben közel 47 000 eset között fordult elő 1 férfi infertilitás. Esetleg érdemes klinikai genetikust megkérdezniük még.

üdvözlettel:
Szakterület: Diabetológia
Témakörök: gyógyszer cukorbetegség
Tisztelt Doktor Úr!
2.-es tipusú cukorbeteg vagyok,és ...éves. Kezdetben a Meforál,majd később a Metfogamma nevű gyógyszert szedtem. Mind a két gyógyszertől hasmenésem volt. A mikor már csak széntabletával mertem elmenni itthonról,akkor szakorvoshoz fordultam. Most Velmentia nevü gyógyszert szedek 2 hete. Megint hasmenésem van. Létezik nekem olyan gyógyszert találni amitől nincs hasmenésem?
Tisztelt Levélíró!

A metformin-tartalmú gyógyszerek (Meforal, Metfogamma) valóban okozhatnak hasmenést, maga a hatóanyag is.
A Velmetia esetén erre konkrét utalásként az orvosi leírásban "nem gyakori"-nak jelölik.

Célszerű lenne - mivel cukorbetegség elleni tablettás típusú gyógyszer elég sok elérhető a metformin mellett is - olyan készítményt találni, amiben metformin még kombinációban sem szerepel.

Ezt beszélje meg kezelőorvosával, feltehetően a hasmenéses panaszok így megszüntethetők.

üdvözlettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer
Évek óta alkalmazom a NEOCAPIL készítményt. jelenleg a környékemen lévő gyógyszertárakban (borsod, heves megye) hiánycikk. Kérdésem hol, melyik gyógyszertárba lehet kapni a NEOCAPILT ?
Tisztelt Levélíró!

Gyógyszerforgalmazással kapcsolatos kérdésekkel nem foglalkozunk, javaslom valamelyik nagykereskedő cég (pl. Hungaropharma, Medimpex stb.) megkeresését a gyógyszerhiány problémájával.

üdvözlettel:
Témakörök: gyógyszer terápia
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
A nagymamám ... éves. Magas vérnyomásos. Az alábbi gyógyszereket szedi:
Roxera 15mg 1x1
ASA Protect 100mg 1x1
Medazempam TEVA 10mg reggel 1/2 este 1
Valsocard HCT 160mg/12,5mg regggel 1
Milurit 100mg reggel 1
Talliton 6,25mg 2x1
Furon 2x 1 héten fél szem.
A kérdésem a következő: Elkapta a mamát egy megfázás, mandulája, torka fáj, volt láza is. A fent említett gyógyszerek mellé szedhet-e Algopirynt, vagy milyen gyógyszert szedhet a láz ill fájdalomcsillapításra, ami nem akad össze a fenti gyógyszerekkel?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem az Algopyrin gyógyszer-kölcsönhatásainak. A kedves mama által szedett gyógyszerek egyikével sem ad kölcsönhatást, tehát ha szükséges, az előírt dózisban bevehető a láz vagy a fájdalom csillapítására.

üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: gyógyszer
Hol kapható a feltüntetett áron a fenti vakcina, mert én 8500 forintos áron találkoztam vele a patikákban, ahol meg akartam venni.
Köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Az FSME Immun vakcina szabadáras, nem támogatott készítmény, tehát ilyen esetben a nálunk feltüntetett "árak" kizárólag tájékoztató jellegűek, pontosan a gyártói-forgalmazói szabadáras kategória miatt.

üdvözlettel:
Szakterület: Gyógyszerészet
Témakörök: gyógyszer
Tisztelt doktor Úr/Nő !

Érdeklődnék hogy a Loratadin Hexal gyógyszer amit az orvosom adott allergiás panaszaimra szedhető-e egyidejűleg a Flector Rapid és a Frontin gyógyszerrel. És az érdekelne hogy nem e lehet mondjuk a Loratadin tablettát helyettesíteni a Calcium sandoz pezsgőtablettával.
Tisztelt Levélíró!

Orvosi oldalunk interakció-keresőjében megnéztem, a kérdéses gyógyszerek között klinikai szempontból jelentős interakció, kölcsönhatás nem várható, tehát együttes szedésüknek nincsen akadálya.
A Loratadin és Ca-Sandoz egymással azért nem helyettesíthető, mert az előbbi ún. szisztémás antihisztamin (H1-receptor gátló), a kalcium pedig egyszerűen, ionos hatásán keresztül ható szer, (csökkenti a kiserek áteresztőképességét). Valódi, pollen- vagy egyéb allergia esetén nem bír jelentős hatással.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!

Harmadik gyermek vállalását tervezzük. Férjem szinte mindenre allergiás, így ahhoz, hogy levegőt kapjon és tudjon éjszakánként aludni Nasonex orrsprayt használ naponta 1-2 alkalommal (orrdugulása folyamatos egész éven át, nem szezonális). Kérdésem, hogy az említett szteroid tartalmú orrspray károsíthatja e a baba egészségét, ha ennek használata közben vállalnák gyermeket.

Válaszát előre is köszönöm
Aggodalomra semmi oka,az alkalmazott gyógyszer nem befolyásolja születendő gyermeke egészségét.
1  2  3  4  5  6  7 
Hirdetés