2014. április 18. péntek, Andrea, Ilma napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: idegrendszeri betegség
Találatok: hírek (4), cikkek (32), gyógyszerleírások (0) orvos válaszol (140), betegségleírások (12)
Összes találat: 188
Szakterület: Szemészet
Hogyan lehet elmúlasztani a monitor előtti fejfájást?
Tisztelt Olvasónk!

A monitor speciális terhet ró látószerveinkre. Még a korszerű LCD kijelzők képe is képes kissé vibrálni, illetve az sem mindegy, milyen világítási környezetben kell több órán keresztül táblázatokat böngészni: az optimális esetben a háttérvilágítás pont annyira tréningeli szemeinket, mint amennyire a monitor fényereje igénybe venné.

A monitor előtti fejfájás mindazonáltal valószínűleg nem a fentiek, hanem a látásélességben fennálló probléma miatt jelentkezhet. A nem jól látó szem folyamatos beállítást próbál végezni a megfelelő izmok segítségével, ezen erőfeszítést, illetve a nem tökéletesen éles kép látványát éljük meg fejfájásként. Nem kérdés, hogy fel kéne keresnie egy szemorvost, vagy legalább egy optikai szaküzletet, tájékozódó látásélesség vizsgálat elvégzése céljából.

Ha itt nem találnak eltérést, célszerű a megvilágítási viszonyokat ellenőrizni, ha teheti, gyakrabban szünetet tartani.

Amennyiben a fejfájás a monitor nélkül is jelentkezne, negatív szemészeti eredmény birtokában fülészeti, fogászati, laborvizsgálatok válhatnak szükségessé az ideggyógyászati vizsgálatot megelőzően.

Jó egészséget kívánok,

Dr. Altorjai Péter
Szakterület: Neurológia
Pár napon belül újra jelentkezett a krízis, pár száz méter gyaloglást követően, szemhéjcsüngés, zsibbadás arcon, lebénult lábak. Mi lehet az oka? APS, Sjögren sy, RA, az SLE-ben már megállapított. Hol foglalkoznak ezzel a betegséggel?
Tisztelt Kérdező!


Az Ön által leírt tünetek a myasthenia gravis nevű autoimmun betegség tünettanába tartoznak, de ezzel nyilván Ön is tisztában van. Arra a kérdésére, hogy mi lehet az oka annak, hogy pár napon belül ismét jelentkezett Önnél a myastheniás krízis, nehéz látatlanban válaszolni, mivel számos provokáló tényező létezik. Előidézheti például lökésben adott szteroid kezelés.
Levelének második felét sajnos nem tudtam értelmezni.
Arra a kérdésére pedig, hogy hol foglalkoznak ezzel a betegséggel, a budapesti Jahn Ferenc Kórház (Dél-Pesti Kórház) neurológiai szakrendelését, valamint Organikus Idegosztályát tudom ajánlani, mint a betegség kezelésének országos centrumát (1024 Budapest Köves u.2-4. Telefon: +36-1-284-7610).

Ezenkívül, a betegség ritkaságára való tekintettel, szeretném figyelmébe ajánlani a myastheniás betegek magyarországi önsegítő csoportját, a MEOSZ MG Önsegítő Betegcsoport-ot.

Remélem segíthettem!

Üdvözlettel:

dr. Dobróka Tamás
Szakterület: Neurológia
Azt szeretnem kérdezni nem tudnak egy jo neurológust már 15 éve kezéles alatt állok és még most sem gyógyultam meg teljesen, nincsenek nagy rohamaim. Előre is köszönöm, szép napot.
Tisztelt Levélíró!

Köszönettel vettük az epilepsziával kapcsolatosan írt sorait. Levelében jelezte, hogy már 15 éve kezelés alatt áll, ami feltehetően azt jelenti, hogy gyermekkorában jelentkeztek először az epilepszia tünetei. Nyilvánvalóan gyermek-neurológiai szakrendelésen kezelték korábban. Ezzel kapcsolatban a betegségről meg kellett kapja a szükséges tájékoztatást a kezelés és a javulás esélyeit illetően is. Célszerű lenne - ha az elmúlt időszakban nem tette - neurológus szakorvost felkeresnie. Ez alkalmasint jelenti a területileg illetékes neurológiai szakrendelés, vagy kórházi osztály felkeresését a háziorvosa javaslata alapján. Az epilepszia ma már a jól kezelhető betegségek közé tartozik, és a megfelelő kezelés mellett az életminőség jó, a munkaképesség sem kell csökkenjen. A gyógyulási esélyek megítélése a neurológus szakorvos feladata.

Tisztelettel:
Szakterület: Nefrológia
Majdnem minden nap fáj a fejem, kivizsgáltak, a vérképem nem mutat eltérést, reumatologiai renelleneség nem mutatkozik. Epeműtétem volt 15 éve, emésztésem nem igazán jó, köszönettel.
Tisztelt Hölgyem!

A megadott információk alapján nehéz specifikus választ adni a kérdésére. Az elvégzett reumatológiai vizsgálat alapján ezek szerint kizárható az izomeredetű fejfájás.
Jó volna azonban tudni, hogy Ön milyen munkát végez, mennyi stressz éri naponta, hogyan alszik, stb.
Javaslom, hogy keressen fel fejfájásra specializálódott ideggyógyászati (neurológiai) szakrendelést, illetve esetleg egy szemész szakorvost is (ugyanis a fel nem ismert, nem megfelelő látásélesség is okozhat rendszeresen előforduló fejfájást)!

Remélem segíthettem!

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Az elindulás bizonytalanság érzetének megszüntetésére mit tanácsol SM betegségnél?
Tisztelt Olvasó!

Mindenekelőtt tisztázni kellene, milyen eredetű a bizonytalanság-érzete?

Panaszát nyilván könnyű lenne alapbetegségére, az SM-re fogni, de érdemes egyéb irányba is tapogatózni: keresse fel háziorvosát általános belgyógyászati vizsgálat elvégzése céljából, majd konzultáljon neurológusával.

Jobbulást kívánok,
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
43 éves nő vagyok. Nem iszom,nem dohányzom.Vérnyomásom rendben.Könnyen tanulok meg bármit(vagyis használom az agyamat). A problémám:gyakran ejtek el dolgokat(naponta2-3-szor).Mi okozhatja?
Tisztelt Olvasó!

Tünetei hátterében vitaminhiányos állapottól (elsősorban B komplex) kezdve akár neurológiai betegségig (SM, kisagyi eredetű mozgáskoordinációs zavar,stb.) sok minden állhat. Laborvizsgálatot követően feltétlen neurológiai kivizsgálást javaslok az Ön korában!

Jobbulást kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Neurológia
Érdeklődni szeretnék , milyen kezelést igényel az inszomnia?
Tisztelt Kérdező!

Az insomnia, azaz alvászavar kezelése komplex, több orvosi szakág esetleges bevonásával járó folyamat kell, hogy legyen, ugyanis hátterében fül-orr-gégészeti, idegrendszeri, pszichiátriai problémáktól kezdve akár banális, hibás gyógyszerszedési szokás, életvezetési probléma is állhat.

Célszerű lenne tehát felkeresnie háziorvosát, vele megbeszélni az Ön alvási szokásait, a környezet (esetleg feleség, gyermekek) észleléseit, átnézni a szedett gyógyszereket, esetleg vérnyomás- vagy fülészeti kivizsgálás is szóba jöhet. Ahogy 1-2 hazai gyermekkórházban, úgy felnőtt intézményekben is léteznek már alváslaborok, centrumok. Ezek felkeresése ezen tájékozódó háziorvosi vizsgálatsor után javasolt, beutalóval.

Amennyiben a ma divatos, több helyen is, de vény nélkül kapható készítményekkel próbálkozik, feltétlen említse meg kezelőorvosának, egyes esetekben a kölcsönhatások alakulhatnak ki a szedett gyógyszerek között.

Jó egészséget kívánok!
Szakterület: PszichiátriaNeurológia
Demencia kezelése, gondozása.
Tisztelt Kérdező!

A demencia a szellemi tevékenységek fokozatos és visszafordíthatatlan romlásával járó állapot. Kezelése alapvetően palliatív eszközöket takar, melyekkel a már kialakult állapot vissza nem fordítható, a további állapotromlás azonban emberibbé tehető.

A legfontosabb tehát az érzelmi kontaktusra alapozva élhető környezetben, szeretetteljes elfoglaltságok keresése. Ilyenkor célszerű a még meglévő funkciókra építeni és azokat végeztetni, közösen végezni a demens beteggel.

A fent megjelölt pszichoterápiás foglalkozások mellett egyes esetekben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Antipszichotikumokat használnak a pszichotikus, túlizgatottsági állapotok leküzdésére; másoknál antidepresszánsokat használnak súlyos fokú introvertáltság javítására - ez azonban tovább ronthatja a demenciát. A különféle táplálékkiegészítők általánosan elmondható, hogy többé-kevésbé sikertelenek a szellemi hanyatlás gyógyításában.

Mivel a fentiekből is látszik, a demencia kezelése igen komplex feladat, célszerű több helyről, többféle típusú segítséget is igénybe venni.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
29 éves vagyok. Pár hete elkezdett zsibbadni a bal kezemen a kis- és a gyűrűsujjam, és onnan felfele az alkarom. Ez nem mindennapos de mostanában fáj is. lehet ez komoly baj és orvoshoz kellene fordulnom?
Tisztelt Kérdező!

Az Ön által említett zsibbadásos, fájdalmas panaszok feltehetően idegi eredetűek: igen nagy valószínűséggel a nervus ulnaris nevű ideg nyomódhat a könyök magasságában, vagy feljebb. Ennek felderítése és az esetleges kompresszió hátterének vizsgálata neurológusra tartozik, ehhez a háziorvostól beutalót kell kérnie.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Szerkesztők!

Kérdésem az alábbi:
66 éves nő, alig észrevehető fejbólogatása van, nem állandóan.
Okozhatja-e ezt valamilyen betegség?
köszönettel:
Köszönettel vettük több alkalommal is megküldött levelét a fejbiccentéssel, fejbólogatással kapcsolatosan. Mivel e levelében szerepelt, hogy az illető 66 éves, feltehető, hogy esetleg kezdődő Parkinson-betegség állhat a tünet hátterében.
Javaslatunk:
Amennyiben még nem történt meg, e tünettel keressék meg a háziorvost, aki valószínűleg neurológus (ideggyógyász) szakorvoshoz fogja tovább küldeni Önöket.
A Parkinson-kór jellemező tünete az ún. finomhullámú tremor, (remegés), valamint a mozgások meglassulása, leszegényedése, az arcmimika csökkenése.
Ha valóban ez a betegsége kezdődne, ennek jól beállítható ma már a gyógyszeres terápiája, melynek rendelése és beállítása is a neurológus szakorvos feladata.
Tisztelettel:
dr. Székely Gábor
Szakterület: PszichiátriaNeurológia
Tisztelt Doktor úr!

A citromfűtea nagyon bevált nekem, mint hangulatjavító, nyugtatószer.
Kúraszerűen kell használni, vagy állandó élvezeti teaként?
Üdvözlettel:
Tisztelt Levélírónk!

Köszönettel vettük a citromfű teára vonatkozó kérdését.
A citromfű, Melissa officinalis illó olajokat tartalmaz (citronellál, geraniál, egyebek)
A készítmény jótékony idegrendszeri hatása mellett mellékhatásként esetleg szédülést, bizonytalanságérzést okozhat.
Egyéb figyelmeztetés: terheseknek, szoptató anyáknak és kisgyermekeknek nem javasolt az alkalmazása.
Az előírt mennyiséget használhatja, nem kell kúrát tartani.
Ha bármilyen mellékhatást észlel, meg kell beszélni a háziorvossal!
Tisztelettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Üdvözlöm!
Szeretném megtudni mit jelent az alábbi lelet. Koponya MRI: a hátsó scala nem kóros, a IV. kamra centralis helyzetű, középtág. A supratentorialis kamrarendszer középállású mérs. aszimmetriás, de kórosat nem mutat. A külsö liquorterek szabályosak. Jobb oldalon az oldalkamra ventralis harmada mellett a capsula externának megfelelően látható egy keskeny, bő 1 cm hosszú, csaknem folyadék-jelmenetű elváltozás, térfoglaló jellege nincs. Jobb oldalon a cella media ventralis és kp. harmada határán a laterális kontúr mellett látható egy legnagyobb átmérőjében 7 mm-es keskeny, FLAIR képeken is jelfokozott góc. Kissé magasabb és dorsalisabban két apró, hasonló jelmenetű fehérállományi góc is van. Nyomásos tünet itt nincs, középvonal a helyén áll.
VÉLEMÉNY: jobb oldalon a capsula externában látható elváltozás lehet ischaemiás eredetű. A FLAIR képen is magasabb jelű elváltozások mibenléte nem derült ki egyértelmüen, demyelinisatiós eredet lehetséges.
TEHÁT EZT SZERETNÉM TUDNI HOGY MIT JELENT EZ, VÁROM VÁLASZÁT, ÜDVÖZLETTEL:
Köszönjük a koponya MRI lelet megküldését. A tüneteit nem írta le, ezt jó lett volna tudnunk.
A véleményben foglalt ischaemiás eredetű elváltozás (lehetősége) a keringés zavarára utal. A demyelinisatiós eredet (szintén csak mint lehetőség) utalhat esetlegesen kezdődő sclerosis multiplex-re.
Természetesen mindennek megállapítása és a diagnózis felállítása a fenti MRI lelet alapján a neurológus szakorvos feladata!

Tisztelettel:
Szakterület: ReumatológiaIdegsebészet
Tisztelt Szakértő!

Egyik nyaki csigolyámon sarlós kinövések keletkeztek. Sok kellemetlenséggel és fájdalommal jár. Lehet-e ezt műtéttel korrigálni, vagy ez már így marad?

Köszönöm a választ!
Tisztelt Kérdező!

A nyaki területen elhelyezkedő csigolyák deformitásainak, porckorong sérveinek stb. műtéti kezelése többé-kevésbé rutin idegsebészeti feladat napjainkban, bizonyos kivételektől eltekintve. Ennek eldöntése, illetve annak megállapítása, gyógyszeres és egyéb ún. nem-invazív eszközökkel meddig is milyen javulás érhető el, reumatológus és idegsebész orvos feladata. Idegrendszeri tünetek - szédülés, zsibbadás a karokban, stb. - mindenképpen neurológiai konzultáció is szükséges!

Jobbulást kívánok,
dr. Altorjai Péter
Szakterület: ReumatológiaNeurológia
Tisztelt Doktor úr!

Spondylosisom és discopáthiám van, zsibbadhat tőle a lábam ujja?

Köszönettel:
A spondylosis a csigolyák csontos testének és a csigolyák közti porckorongok degeneratív betegsége. Amennyiben a MEGFELELŐ ideg akár kilépéskor, akár lefutása közben kompresszió alá kerül, változatos neurológiai tünetegyüttes észlelhető, beleértve a zsibbadást is.
Ennek megítélésére érdemes reumatológiai és neurológiai szakorvos segítségét kérnie.

Jobbulást kívánok,
dr. Altorjai Péter
Tisztelt Doktor úr!

Keringési panaszom van.
Folyadék ivás után egy percen belül megfájdul a fejem, hátul a tarkónál - már elég régóta tart ez a panasz.

Kérem válaszoljon, mi lehet az oka ennek?

Köszönöm!
Köszönettel vettem kérdését.
A lehetséges okok között csak találgatni tudok : a tarkótáji fejfájásnak rengeteg oka lehet, az, hogy ez folyadékfogyasztásával kapcsolatban alakul ki, esetlegesen felvetheti a gége-garatbemenetet, vagy a környező nyaki területeket érintő elváltozás lehetőségét; de akár egyéb idegrendszeri betegség is szerepelhet kórokként.
Mindenképpen kivizsgálást javaslok: a háziorvosnál érdemes kezdeni, aki a későbbiek koordinálásáért is felel.

Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor úr!

68 éves vagyok már, lassan 20 éve szenvedek myasthenia gravis betegségben. Azóta szedem a Mestinon nevű gyógyszert. Úgy néz ki, hogy a szervezetem nem bírja tovább, és tudni szeretném, hogy van-e ezt helyettesítő gyógyszer?
Köszönöm a válaszát!
Pyridostigmin tartalmú gyógyszer ma Magyarországon egy van, ez pedig a 60 mg-os Mestinon drazsé.

Érdemes lenne az Önt gondozó ideggyógyásszal konzultálnia, melyek az Ön panaszai a Mestinont illetően, (mellékhatások), ezek hogyan lehetnének orvosolhatóak - hiszen a pyridostigmin-t folyamatosan szednie kellene.

Jobbulást kívánok,
dr. Altorjai Péter
Szakterület: OrtopédiaNeurológia
Tisztelt Szakértők!

SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI MI LEHET AZ OKA A KÖVETKEZŐ TÜNETEKNEK. JOBB OLDALI NYAKI FÁJDALOM, HA JOBBRA FORDíTOM A FEJEM, PATTOG A NYAKAMBAN VALAMI. ÉRZÉSCSÖKKENÉS ÉS MOST KB EGY HETE OLYAN MINTHA SZÉTAKARNÁ NYOMNI VALAMI A FÜLEIMET. BIZONYTALAN JÁRÁS, NYELÉSI NEHÉZSÉG, SZÉDÜLÉSÉRZET.
TÖBB ÉVE ÍGY SZENVEDEK, DE EZ MOST FELERŐSÖDÖTT, ÉS TÁRSULT HOZZÁ KÉZ ÉS LÁB FÁJDALOM. A NYAKAMON A C3 KORONGON MEDIÁLIS A C4 KORONGON KIS PROTROSIO LÁTHATÓ, KÉT ÉVES MRI ALAPJÁN. FULLADÁSÉRZÉSEM IS VAN.
LEHET E EZ AZ ÁLLAPOT A NYAKAMTÓL?
KÖSZÖNÖM A VÁLASZT!
Tisztelt Levélíró!

Az Ön által leírtak, tehát a jobb oldalra korlátozódó nyaki fájdalom - csak a panaszok alapján - lehet gerinc, csigolya eredetű is. Mivel az utolsó mondatában utalt a C3 és C4 protrusio-ra, javasoljuk a háziorvosán keresztül neurológus tehát ideggyógyász, illetőleg gerincgyógyász, gerincsebész megkeresését, ha még ez eddig nem történt meg korábban.
A szakszerű diagnózist és kezelési eljárást ők fogják tudni megállapítani!

tisztelettel:
Szakterület: IdegsebészetNeurológia
Jó napot kívánok!
A férjem mentővel került a kórházba, nagyfokú fejfájás, hányás, verejtékezés miatt. CT-t készítettek, s megállapították, hogy agyi bevérzés történt. 10 nap külünbséggel 2 angiográfiát készítettek, de semmit nem találtak (agyi aneurizmát feltételeztek). 2 hét után kiengedték a kórházból, a következő diagnózissal: subarachnoidealis vérzés. Nagyon nyugtalanok vagyunk, úgy érezzük, hogy a probléma nincs megoldva, s félünk, hogy bármikor történhet egy újabb agyi bevérzés.
Mit tegyünk? Ez lenne a kérdésem.
Köszönöm szépen a választ!
Köszönettel vettük a subarachnoidealis vérzéssel kapcsolatos levelét.

A kedves férjénél megállapított diagnózis általában valóban agyi aneurizma megrepedését követően alakul ki, és orvosilag sürgősségi ellátást igényel. Ha nem találtak aneurizmát (érkiboltosulás), és 2 hét elteltével nem jelentkeztek újabb panaszok (ez utóbbit kérdezzük is egyben-), akkor is ismételten fel kellene keresni a kórházi / klinikai kezelőorvost, szakorvost, és tisztázzák mi a teendő!

Ebben nem kell várakozni, akár a háziorvoson keresztül, vagy a zárójelentés alapján, mint közvetlen hozzátartozó keresse meg a kezelőorvost mielőbb, és mondja el neki aggályait!
Fennállhat a veszélye valóban egy újabb bevérzésnek.

tisztelettel és jobbulást kívánva:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Dr.-Úr!

A problémám gyerekkoromra nyúlik vissza. Felnőtt koromra 18-19 évesen megállapította egy ortopéd szakember, hogy enyhe balra ívelő gerincferdülésem van, amivel a mai napig is problémám van. Most már odáig fajult a fájdalom, hogy ha fáj a nyakam, akkor elkezd zsibbadni a tarkóm és hátul az egész fejem. Emellett szívritmuszavarom van, hozzáteszem voltam EKG-vizsgálaton és semmi szervi elváltozást nem találtak. Úgy érzem, hogy a nyakam zsibbadása nem megfelelő vérellátásának, köze lehet ehhez az előbb említett problémámhoz.
Tulajdonképpen ez lenne a kérdésem,és hogy hova lehetne ezzel a problémámmal forduljak.
Előre is köszönöm válaszát!!
Az Ön által leírt tünetek, panaszok alapján gondolni lehetne a mozgásszervi elváltozások mellett esetleg az ún. vertebrobasilaris szindrómára, mely kiserek bántalma a nyaki gerinc és az agyalapi erek területén. A szívritmuszavarral egyáltalán nem biztos, hogy ez összefügg. Ha vannak szédüléssel, esetleg bizonytalan járással kapcsolatos tünetei is, elképzelhető a fent említett betegség.
Mindenképpen javasolt - ha még nem volt - neurológiai kivizsgálás, amellyel a fenti igazolható - vagy éppen kizárható. Érdemes lenne a nyaki elváltozás pontosítása, tehát hogy kopás, esetleg csigolyaprobléma, gerincsérv egyebek nem okozhatják. Ehhez még szükséges lehet a reumatológiai szakorvosi vizsgálat is.
Háziorvosa tudja mindezekhez megadni a szükséges beutalást!

tisztelettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Tisztelt Doktor Úr!

Huszonéves lány vagyok, egy igen kellemetlen problémával fordulok önhöz. Először júniusban vettem észre, hogy egy rendezvényen leves evés közben remegni kezd a kezem. Ezt barátom is észrevette és szóvá tette. Nagyon kellemetlen volt. Szinte kiborítottam a kanálból a tartalmat, mire a számhoz értem vele.
Utána egy hónapig nem volt semmi probléma. Vasárnapi ebédre voltunk hivatalosak párommal, ahol levesevés közben újra előfordult a kézremegés. Iszonyatosan ciki volt, 3kanál után abba is hagytam az étkezést. Utána nem is nagyon jártam társasági étkezésekre.
Új munkahelyre kerültem, ahol mindenki közösen étkezik. Már nem tudok mit kitalálni, hogy miért nem eszek főtt ételt. Diétára hivatkoztam(almát, ivójoghurtot stb eszek).
Rizst már abszolút nem merek enni. Ha egyedül eszem, akkor általában nem jön elő, mert nem félek attól, hogy mikor kezd el remegni újból.
Várom mielőbbi válaszát, mert ez nem állapot!!

Üdvözlettel:
A levelében említett kézremegésnek természetesen számos oka lehet.
A leírtak alapján könnyen elképzelhető, hogy stressz okozza, vagy olyan életmód-, élethelyzetbeli változás történt Önnél, ami ezt kiváltotta, provokálta (munkahely, párkapcsolat, stb.)
Elképzelhető azonban az is, hogy ez valamely egyéb betegség kísérő tünete, bár ez kevésbé valószínű (belbetegség, mozgásszervi, esetleg idegrendszeri betegség).
Mivel levelében magán a kézremegés tényén kívül egyéb tünetet nem tüntetett fel, így csak a következőket tudjuk javasolni:
keresse fel háziorvosát, csináltasson egy laborvizsgálatot, ebből már bizonyos dolgok kizárhatóak. A továbbiakat belgyógyász, ill. neurológus szakorvos tudja diagnosztizálni, attól függően, hogy milyen egyéb tünetei jelentkeztek még.
Esetleg nem szed gyógyszert, fogamzásgátlót, gyógyhatású terméket, fogyasztószert?
Jó egészséget kívánunk,
tisztelettel:
Szakterület: TraumatológiaNeurológia
T. Doktor úr!

Szeretném megtudni, vajon mi lehet a problémám. Szinte állandó fejfájás, ritkábban hányinger,hányás, szédülés, mintha kettőslátásom volna, vagy csak foltokat, apró formákat latok, végtag egyoldali zsibbadása, vagy lebénulás érzete a lábamban, gyakori felejtés, pillanatról pillanatra. Időzavar, van, hogy kiesik 5perc után - hogy mit csináltam, és nem tudok visszaemlékezni.
Előre is köszönöm válaszukat!
Az Ön által leírt tünetek, valamilyen sérülésre utalnak, ami alkalmasint akár egy baleset utáni állapotot is tükrözhet, ez leveléből nem derült ki! Mindenképpen az agy egyfajta "rázódása, rázkódása" lehet a háttérben.

Különösebb késedelem nélkül neurológushoz, tehát ideggyógyászhoz kellene fordulnia, a tünetei mögött álló idegrendszeri eltérés tisztázása céljából!
Háziorvosa tudja neurológus szakorvoshoz utalni.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

A bal fülem nagyon súg, főleg este hallom. A bal felől a fejembe gyakran vannak bizonyos pontokon zsibbadások, de van amikor az egész fél fejemet kirázza a hideg.
A férjemnek is magas a vérnyomása szed rá gyógyszert prenessat és Co prenessat, de ma is 147/ 88 és a pulzusa 53 volt , mennyire normális ez?
Előre is köszönöm a választ!
Az Ön által leírt tünetek a fül "súgása", tehát a fülzúgás, a féloldali zsibbadásérzés a fejben agyi keringési zavarra utalhat.

Mindenképpen, és mielőbb javasolt ennek kivizsgálása, ez vagy angiológiai (ér-belgyógyászat), vagy neurológiai (ideggyógyászat) szakrendelésen történik, meg kell vizsgálni az erek (főként a nyaki erek) állapotát. Elképzelhető a háttérben vérnyomás-ingadozás, vérnyomásproblémák megléte is, meg kellene nézetni a koleszterinszintet is, tehát érdemes lenne egy nagyobb kivizsgálásnak nekiindulni. Minden kezeletlen betegség veszélyes lehet, különösen igaz ez pl. a magas vérnyomásra!
A kedves férjével kapcsolatosan:
Amennyiben a vérnyomás nem csökken kellő mértékben, akkor változtatni kell a gyógyszer dózisán, esetleg még egy szerrel kombinálni, de ezt a kezelőorvossal kell megbeszélni.

Ne halogassa saját kivizsgálását az érrendszeri és vérnyomás betegségek számos egyéb súlyos betegség alapját jelentik!

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktor úr!

Néhány hónapja szültem a második gyermekemet, azóta zsibbadnak a lábujjaim, ég a bőröm. Úgy bizsereg és ég a nyelvem.
Lehetséges, hogy szülés közben az erőlködéstől megsérült egy ideg, vagy csak a hormonok okozzák?
Hová forduljak, hogy kiderüljön mi a gond, mert a háziorvos nem csinál semmit , és ez így nagyon kellemetlen.
Remélem tud segíteni!
Tisztelettel:
Gratulálunk a babához!
Az Ön által írt zsibbadásos tünetek levele alapján tartósan fennállnak, és nem múló jellegűek. Nem tűnik valószínűnek, hogy a hormonrendszeri változások okoznák, elképzelhető valamely ideg bántalma.
A háziorvostól neurológiai (ideggyógyászati) beutalást kellene kérni, részletes vizsgálattal kideríthető, hogy idegi, gerinc, mozgásszervi stb. egyéb probléma áll-e a tünetek hátterében.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor Úr!
Férjem 48 éves, és problémája van a memóriájával. Elfelejt időpontokat, megbeszéléseket. A napokban egy rendezvényen nem ismert fel valakit, akit amúgy viszonylag jól ismerünk. Ettől nagyon megijedt, és orvoshoz szeretne fordulni, de nem tudjuk, hogy ez a probléma milyen területhez tartozik.
Hova forduljunk? Köszönettel:
Az Ön által leírt panaszok valóban memóriazavart jelenthetnek. Elképzelhető hogy csak enyhébb problémáról van szó, mely pl. agyi keringésjavítással megoldható.
A memóriazavarokkal elsődlegesen a neurológus (ideggyógyász) foglalkozik, tehát a háziorvostól neurológiai szakrendelésre szóló beutalást kellene kérjenek!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: KardiológiaBelgyógyászat
Azt szeretném kérdezni,hogy milyen vizsgálatra kérjek beutalót a háziorvosomtól?

Tavaly májusban történt,hogy egyik pillanatról a másikra erős fájdalmat éreztem a bal kezem csuklójában ezt követően zsibbadást és dagadást.Az erős fájdalom és az összes többi tünet csütörtök délután 4órától hétfő délelőtt kb.11óráig tartott.Ekkor a fájdalom és zsibbadás is lassan mút el.Ez a kezem azóta is dagad és zsibbad.A zsibbadás nem állandó viszont van egy úgynevezett tűzfolt ezen a karomon és ujjaimon és a kisujjam meg agyűrűsujjam állandóan dagad.

Hova forduljak segítségért? Családomban halmozottan előforduló betegség volt a magasvérnyomás és agyinfarktus. 46 éves vagyok és több betegséggel is küzdök.
Várom válaszát!
Köszönettel:
Az Ön által leírtak alapján, és főként egyéb betegségeink említése alapján egy elképzelhető változat a cukorbetegséggel járó ún. neuropátiás fájdalom, másik pedig valamely gerinc-csigolya eredetű kisugárzó fájdalom.

Távdiagnózist természetesen nem lehet felállítani, és amit jelzett, azt alapos kivizsgálás tudja csak eldönteni, melyik betegség, esetleg melyik meglévő betegségével függ össze, vagy annak egy szövődménye, következménye.

Egy tünet lehet egyébként gyógyszermellékhatás is, tehát ez sem kizárt, mivel írta, hogy több betegséggel küzd, feltehetően ezekre gyógyszer/eket is szed.

Ha a családban a leírt betegségek halmozottan fordultak elő, fontos az óvatosság, és egy alapos belgyógyászati (főként kardiológiai irányú) vizsgálat kérése a háziorvostól, és mielőbb!

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktornő/Úr!

Legyen szíves vélemény, tanácsot adni nekem! Panaszaim 5 hetesek. A bal kéz kis- és gyűrűsujja, a hozzátartozó tenyérrész, ill. az alkarom alsó 1/3-a zsibbad, de nem fáj. Az ujjaim ügyetlenebbek, mozgásban elmaradnak. A panaszaim kicsit már csökkentek, de nem szűntek meg.

Neurológián ulnáris alagút syndroma a dg, ahol kaptam ENG vizsgálatra időpontot október közepére. Egészségügyis rokonom azt mondja, ennyi idő alatt akár végleges károsodás is kialakulhat, és kérjek ortopédiára beutalót.

Szeretném megkérdezni, hogy mi az ön véleménye erről, mire számíthatok, ha kivárom a 2 hónapot.

Köszönettel várom megtisztelő válaszát!
A levelében említett alagút-szindróma, pontosabban carpalis alagút-szindróma nem ritka betegség, inkább nőkön fordul elő. Lényege a nervus medianus nevű ideg zavara, bántalma, mely a csukló magasságában lévő (ín)szalag alatt összenyomódik, szűk résen, "alagúton" halad át ui.
Az ujjak, és a tenyér zsibbadása jellemző tünetek.

Kezdeti stádiumban vagy egyszerűen rögzítést alkalmaznak, tehát gipszelést ill egyéb flexibilis rögzítést, illetve lehet szteroid injekció adását is megkísérelni, a gyulladás tartós mérséklésére.

Ha ez az ún. konzervatív kezelés nem jár eredménnyel, akkor műtét következhet, ahol az ínszalag átvágás révén elmúlik a fájdalom és a tünetek is, az esetek mintegy 80-90%-ában.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:
Tisztelt Szakértők!

A stroke megelőzésére milyen gyógyszereket kéne szedni mivel feleségemnek már volt mélyvénás trombózisa ebben az évben szív és agyinfarktusa magas vérnyomására magas L.D.L KOLESZTERIN SZINTRE KAP GYÓGYSZERT EXFORGE 5/160-AST ÉS ATORVA-TEVA DOXAZOSIN , ATRIX RÖGÖSÖDÉS ELLEN 100MG-OS NOTROPILT AGYI VÉRKERINGÉS JAV. MINT A BILOBIL PARKINSRA PK-MERC, REMERON, REQUIP, DOXIUM SZÍVRE, RIVOTRIL DEPRESSZIÓRA 2MG,ÉS 0,5MG-OS NITROMINT 2,6MG-T PAJZSMIRIGYRE L-THYROXIN 50MG-OS CONCOR 5MG-S PULZUSRA REGGEL 1 TABLETTA ÉN MÉG B-6 VITAMINNAL MEGSPÉKELTEM ,+E VIT +MAGNÉZIUM PEZSGŐTABLETTA CSONTRITKULÁSRA KÁLIUM D3VITAMINT IS VESZEK PEZSGŐTABLETTÁT
KELLENE E MÉG AZ AGYINFARKTUS MEGELŐZÉSÉRE SZEDNI MÉG VALAMIT???? KÖSZÖNETTEL:
Köszönjük az igen alapos, és sok mindenre kiterjedő levelét. Sajnáljuk, hogy kedves feleségét ennyiféle betegség, és probléma érte, és sújtja jelenleg is.

Ha rendszerezzük a leírtakat:
1. mélyvénás trombózis, 2. szívinfarktus, 3. agyi infarktus (stroke) 4. magas vérnyomás, 5. Parkinson-kór, 6. depresszió, 7. pajzsmirigybántalom, 8. csontritkulás - ha mindezeket jól értelmeztem.

Mivel számos nagyhatású gyógyszer szerepel a kezelésben semmiképpen nem javasolt ennek további bővítése. A gyógyszerek között előadódhatnak interakciók - kölcsönhatások, melyek réven egymás hatását erősíthetik, vagy gyengíthetik.
Előadódhatnak mellékhatások is, azaz egy-egy gyógyszer olyan nemvárt, kellemetlen stb. mellékhatásokat okoz, ami további problémákat jelenthet a kezelés során.

Nyilván az Ön által felsorolt betegségeket valahogyan kezelni kell, és sokszor az orvos kezében sincsen más terápiás fegyver, lehetőség, mint a gyógyszerek adása.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: PszichiátriaNeurológia
Tisztelt Doktor Úr!
Az utóbbi hónapban rendszeresen tör rám szédülés (mozdulatra, vagy akár fekvés közben), melyet sokszor az agyamban áramütés-szerű őrjítő érzés kísér. 5 éve pánikbetegséggel kezelnek, szóval az orvosaim mindent ennek tudnak be. Én is megtanultam kezelni a dolgokat, és sokszor én is a pánikra fogok mindent, és jókedvűen élni. Mostanában kicsit visszaestem. Nem mondom, egy MRI megnyugtatna (otoneurológián 2-3 éve voltam), de félek, a pánik miatt sehol nem vennék komolyan ezt a dolgot. Tény, hogy xanax-ra enyhül ez az ijesztő érzés. És tudom, hogy az idegrendszer bármit tud produkálni. De ilyen áramütés-érzést is?
Köszönettel!
Ági
A pánikbetegség - főleg ha ez diagnosztizált módon az - bizony produkálhat eléggé meglepő tüneteket a halálfélelemtől kezdve a tömegiszonyon át... de hát ezt valószínűleg Ön is tudja, és nyilván sok vonatkozó irodalmat elolvasott már mindezt illetően.

Ha járt már otoneurológián, lehet hogy célszerű lenne visszatérnie, mert valóban az idegrendszer sok mindent produkálhat, de mégis talán jobb kizárni a bajt - mint elszenvedni. Az, hogy Xanax-ra enyhül az említett áramütés-szerű érzés, valóban azt sejteti, hogy összefüggésben áll a pánikbetegségével - de ezt mondja ki a neurológus szakorvos, a vizsgálat elvégzését követően...

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztel Uram Hölgyem!
A napokban kerültem be a sürgősségire mert nagyon fájt a fejem és zsibbadt a jobb oldalam! Teljesen zavart voltam, nem tudtam meg mondani hol vagyok és egyszerű kérdésekre nem tudtam válaszolni! Sokszor görcsösen fáj a fejem és bevettem egy gyógyszert amit nem túl régen írt a háziorvosom (ZALDIAR) és amikor be vettem jobban görcsölt a fejem!A kórházban azt mondták valószínű hogy a gyógyszer okozta ezt nálam!A CT eredménye negatív lett!Kaptam egy infúziót és haza engedtek!Azt mondták hogy menjek el a fejfájás ambulanciára és még ott is megvizsgálnak! Lehet epilepszia,agyvérzés vagy valamilyen tumor.Mi lehet ez?
A levelében jelzett görcsös fejfájás és a jobb (fél) oldali zsibbadás elvben valóban utalhatnának agyi eseményre. Ha a CT-n ennek nem volt nyoma, akkor viszont más lehet a háttérben, ezért érdemes talán inkább az epilepszia irányában tovább vizsgálódni. Sokféle epilepszia létezik, és nem mind nagyon látványos tünetekkel.
Volt esetleg valami ami kiváltotta, "provokálta" ezt a görcsös fejfájást?
A Zaldiar (tramadol/paracetamol) adása valóban nem volt ez esetben szerencsés, mert a tramadol ugyan kiváló fájdalomcsillapító, de leírása szerint görcskeltő is lehet bizonyos esetekben.
A fejfájás-ambulancián nyilván fognak EEG-et készíteni, ami az agyi működésekről plasztikus képet ad, megmutathatja - az esetlegesen fennálló - epilepsziás gócot, vagy egyéb elváltozást. Nagy valószínűséggel csak múló, átmeneti jelenségről lehetett szó, de jobb az óvatosság, és mielőbb menjen el a fejfájás ambulanciára!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt doktor úr!

Nekem az a kérdésem van, hogy a kislányomnak lehet-e szűkebb a látótere?
mivel ő 24. hétre született 60 dkg-mal, és volt egy lézeres szemműtétje. Akkor azt mondták az orvosok, hogy lehetséges hogy szűkebb lesz a látótere mint egy normális embernek. Most már 3 éves és észrevettük hogy elmegy mellettünk, mikor keres minket, de a doktornő, akihez járunk kontrollvizsgálatra azt mondta, hogy csak később tudja biztosra megmondani.
Köszönöm a választ!
Köszönettel fogadtuk kérésüket. A látótér kiesésének vagy beszűkülésének lehetnek szerzett, veleszületett, szemészeti de akár neurológiai okai is.

Koraszülöttek, alacsony születési súlyúak esetében a ROP (Retinopathy Of Prematurity) vagy régebbi nevén RLF (RetroLentar Fibroplasia) kialakulásával kell számolnunk. Elsősorban a relatív oxigénhiány, vagy a lélegeztetés következtében megjelenő oxigéngyökök toxicitása tehető felelőssé megjelenésében. Ilyenkor ugyanis a még nem teljesen kialakult retina érhálózat fejlődése (a periféria felé sugárirányban) megtorpan és kóros irányba terelődik. Az abnormális erek egy része felszívódik, mások azonban folyamatosan fennmaradva a környező területek hegesedését okozzák. Ez enyhébb esetben látászavarhoz, súlyos esetben a retina leszakadása miatt vaksághoz vezet, de a ROP-os felnőttek között gyakrabban alakul ki kancsalság, glaukóma, szürkehályog és rövidlátás.

Súlyos esetben szemészeti lézerrel perifériás retina ablációt végeznek: a retinát húzó heges kötegek leválást okozhatnak, az ablációval leválasztják a retinát, így tehermentesítik. Ez azonban nem teljesen szövődménymentes és veszélytelen beavatkozás.

Az Ön kislányánál szükség lehet kiterjedt szemészei ellenőrzésre - vizsgálatra: Sényi Katalin főorvosnőt jó szívvel javaslom a Tömő utcai Klinikán. Szemészeti eltérés híján pedig neurológiai irányban kell továbblépni.

Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor úr!

18 éves lány vagyok, és amióta emlékszem magamra, mindig rosszul aludtam. Még kisebb koromban is sokat járkáltam és beszéltem álmomban. Az utóbbi időben nem tudok rendesen elaludni, és ha sikerül is, nem érzem, hogy teljesen aludnék, emlékszem, hogy sokat forgolódtam az éjszaka közepén, többször fel is ébredek, s reggel kivétel nélkül, mindig álmosan ébredek, sosem éreztem eddig, hogy az éjszaka kipihentem volna magam.
Ezen kívül, ami nagyon zavaró, hogy testvéreim és szüleim elmondása szerint minden éjjel beszélek álmomban, valamint sokat kiabálok "zaklatottan". ( emiatt az utóbbi években az osztálykirándulásokat is kihagytam)
Nincs valami ötlete, vajon miért alszom ilyen rosszul?
Válaszát köszönettel várom!
Az Ön által leírottak elég tiszta formában azonosíthatóak az ún. szomnambulzimus, közkeletű nevén alvajárás fogalomkörével. Ma sincsen ennek az alvászavarnak pontos magyarázata, feltehetően a központi idegrendszer érésének egyfajta zavarával kapcsolatos, ettől nem kell megijednie, mert minden egyéb funkció - az Ön esetében is - biztosan érintetlen maradhat.

Csak éppen az alvás nehezített, és jelentkeznek ezek a "nem éber állapotban, de mégis fent vagyok" típusú észlelések - amelyekről a többiek számolnak be, és tipikusan Ön nem emlékszik rá - hiszen aludt...

Érdemes lenne mindenképpen, ha eddig ezirányban nem vizsgálták, neurológushoz fodulnia, egészen pontosan alvásambulanciára, vannak olyan helyek, osztályok, ahol kimondottan alvásneurológiával, alvászavarokkal foglalkoznak. Mivel Ön, ahogy írja, éppen most 18 év körüli, tehát felkereshet még gyermekneurológiát is ezügyben.

Javasoljuk, hogy ezt tegye meg mielőbb, mert érdemes komplettebb vizsgálatot végezni az alvásmintázatra, esetleg EEG-et is, tisztázni, hogy nem áll-e fenn, valamilyen kísérő jelenség a háttérben.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Tisztelt Doktor Úr!

Két hete szédülök, különböző intenzitással.Nem vagyok hypertóniás, a laborom is negatív lett. 40 éves vagyok, nincs nőgyógyászati problémám.
A szédülésről annyit mondhatok, hogy nincs mihez kötnöm, járás közben, ülve, fekve is előfordul. Kb. két hete erős tarkótáji fejfájásom volt, ami spontán szűnt, azóta vannak meg ezek a szédüléses panaszaim.
Gyógyszert rendszeresen nem szedek, bár igen rossz alvó vagyok, elaludni, ill. átaludni sem tudom az éjszakákat. Semmilyen különösebb megterhelés nem ért az utóbbi időben, sem fizikálisan, sem pszichésen.
Nem tudom, hogy neurológushoz, vagy pszichiáterhez forduljak ezzel a kellemetlen tünettel?
Válaszát várva, köszönettel:
A szédülés számos betegség kísérő tünete lehet, főként ha tartósan fennáll, ahogy írta is - minden testhelyzetben észleli.

Menyire biztos abban egyébként, hogy nem hipertóniás? Mikor mérte legutóbb a vérnyomását? Nem szeretném mindenképpen az irányba terelni, de érdemes időnként ellenőrizni a vérnyomást - ingadozhat is.

Az erős tarkótáji fejfájás azért nem igazán jellemző, mert ahogy írja spontán megszűnt - akkor lenne fontosabb, ha visszatért volna, vagy visszatérne rendszeresebb időközönként. Lehetett átmeneti keringési zavar a háttérben.

Az alvászavar már nem szerencsés viszont, feltehetően régebb óta fennáll, de ezt csak a leírtak alapján gyanítom.

Mindent összevéve talán a neurológus felé lenne érdemes elindulni, hangsúlyozom, hogy a szédülés csak tünet, nyilván az intenzitása is változó, valamihez tudja kötni, hogy mikor és mivel kapcsolatban válik erősebbé, kíséri-e fülzúgás, változik-e a járása, mennyire zavarja a napi tevékenységben stb.

Kérjen tehát első körben a neurológiára beutalót, ha ott kizárható az ok, akkor kellene talán pszichiáterhez fordulni, de erről írnék külön, ha igényli.

Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Hölgyem/Uram!

Harmincas vagyok, 12 éves koromban volt az első rosszullétem, 6 éve roham-/tünetmentes vagyok.
Rosszulléteim mindig éjszaka jelentkeztek, és kb. 2-3 percesek voltak. A 12 év alatt körülbelül 9 rosszullétem volt.
Jelenleg 200mg-os Lamictalt szedek 1-0-1, reggel és este egy darabot.
Évek óta próbálok a szakorvosomtól jogosítványhoz való igazolást kérni, de még mindig nem kaptam meg.

Utánaolvastam az interneten de számomra nem egyértelmű, hogy milyen betegeknek adható és kiknek nem.

Tudnának ez ügyben nekem segíteni?
Köszönettel:
Nem könnyű kérdést feszeget ez a problémakör, az epilepsziás beteg gépjárművezetésének témája.
Lássuk a szakértők ajánlásait: (a végén megadom Önnek a linket is).

"Az epilepsziával élő emberek a gépkocsivezetés engedélyezése szempontjából különböző megítélés alá esnek. Akinek eszméletvesztéssel járó megbetegedése volt vagy van, annak alkalmassága csak epileptológus, illetve az epilepsziás betegek kezelésében járatos szakorvos véleménye alapján állapítható meg.

Ezt az újonnan életbelépett szabályozás -nagyon helyesen- elő is írja. Ehhez minden esetben ragaszkodni is kell, különösen amíg az új szabályozás nem eléggé ismert az alkalmasságot elbíráló orvosok körében.

Az epilepsziák egy jóindulatú csoportjánál, amelyben megfelelő gyógyszerelés esetén teljes rosszullétmentességet lehet elérni az esetek 85-90%-ban, a páciens egy év rohammentesség után már kaphat magángépjármű vezetői engedélyt. Az engedély csak megfelelő gondozás, szigorú gyógyszerelés és epileptológus javaslata mellett adható meg. Egy másik csoportban legalább 2 év gyógyszeres rohammentesség szükséges ahhoz, hogy a vezetés szóba jöhessen. Akiről megállapították, hogy úgynevezett "alkalmi" epilepsziás rohama volt, csak 1 év türelmi idő után vezethet újra, amennyiben ez alatt nem jelentkezett újabb rosszullét.

Általánosságban az a szabály, -ha egyéb tényezők ezt nem módosítják-, hogy gépkocsit vezethet minden gyógyult beteg, vagyis aki 3 gyógyszeres rohammentes év után még két évig gyógyszermentesen is rosszullétmentes maradt.

Aki nem tartozik a gyógyult kategóriába és gyógykezelésben részesül, az hivatásos gépjárművezetõi jogosítványt nem kaphat.

Különleges elbírálást igényel és szakember megítélésétől függően esetleg vezethet, akinek pl. csak alvásban vannak rosszullétei vagy aki jóelőre következetesen megérzi, hogy rosszulléte lesz, és/vagy a rosszullét nem jár a gépjárművezetői képesség elvesztésével. Ezek azonban igen ritka kivételek lehetnek.

***
Ahogy levelében leírta, ön 6 éve rohammentes, tehát ilyen szempontból alkalmas lenne. Természetesen mindezt a gyógyszerszedés mellett, felteszem az folyamatos, állandó.
Valószínűsíthetően a neurológus, epilepszia-szakember is óvatos ebben a kérdésben, és feltehetően azért, mert egy vezetés közbeni véletlenül előadódott roham - vagy akár egy kisebb "kihagyás", valamilyen provokáló tényező fellépése - is komoly veszélyekkel járhat.

Érdemes lenne a kezelőorvossal egyszer komolyan megbeszélni ezt, ha fontos az Ön számára az autóvezetés!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:

az oldallink az alábbi: http://www.c3.hu/~mavideg/epi_tan.htm#II
Tisztelt Doktor Úr!

Fél éve kezdődtek szédüléses panaszaim, ami mára már mindennapossá váltak. Vérképem, vérnyomásom tökéletes. A helyi neurológiai szakrendelést felkerestem ahol MR vizsgálatot kértek. Az MR vizsgálat eredménye, hogy a két arcüregben egy egy 6-8 mm es retentios cyta ábrázolódik, ill. a fehérállományon egy egy apró magas jelintenzitású góc látható a T2 súlyozott és FLAIR felvételeken. Ma voltam a fül orr gégén ahol azt mondták nem lehet a cystától a szédülés. Néha már olyan elviselhetetlen hogy nem merek egyedül elindulni mert elindul a föld, forgó jellegű szédülésem van, remeg a lábam.
A neurológus kedélyjavitót( stimulotont ) irt fel(?), amit elkezdtem szedni de olyan mellékhatásai lettek, hogy remegtem egész nap, éjjel semmit nem aludtam, féltem mindentől még a férjemtől és gyerekeimtől is, rémálmaim voltak, hánytam
Így abbahagytam. A családom megijedt tőlem. Ma felkerestem a házi orvosomat, aki megerősitett az abbahagyásában. Ma felirt egy Elven nevű tablettát.
Szeretném az Ön véleményét kikérni!
Ejtsünk néhány szót a forgó szédülésről!

Itt valószínűsíthető a leírtak alapján, hogy nem arcüregi eredetű - hacsak nem egy komolyabb fertőzés kiterjedéséről, és annak melléktünetéről van szó.

Valószínűbb okai a forgó szédülésnek sokkal inkább idegrendszeri eredetűek, lássuk!
Jellemzők:
- hirtelen kialakuló, forgó szédülés
- vegetatív tünetek: sápadtság, verejtékezés, hányinger, vérnyomásesés
- szemtekerezgés
- dőlés, félremutatás
- állás-, járászavar

Leginkább a belső fül betegsége állhat a háttérben.

1. Az egyensúlyozó ideg gyulladása
A belső hallójárat idegdúcának funkciókiesése
Kiváltó ok:
• influenza, más vírus, pl. Lyme-kór)
• keringési zavar
Lefolyás : az erős tünetek néhány napig is eltarthatnak, majd javulás kezdődik
Az esetek többségében maradéktalanul gyógyul, de bizonytalanságérzés maradhat vissza.

2. Belső fül kristályzavarai
A belső fülben lévő apró mészkristályok egyike leszakad, és kórosan ingerli az érzékelősejtet
Oka: nyakrándulás, rossz mozdulat. Rohamszerű forgó szédülés, általában 10-20 sec-ig tart, csak bizonyos helyzetben jelentkezik, pl. forduláskor. Spontán is megszűnhet, általában kezelés szükséges.

3. Ún. vestibularis schwannoma

AVIII. agyideg (halló/egyensúlyozó) burkából kiinduló jóindulatú daganat.
• forgó szédülés
• fülzúgás
• idegi típusú halláscsökkenés

Lefolyása a kezelés függvénye, jól kezelhető, áttétet nem ad (mivel jóindulatú).

4. A belső hallójárat gyulladása
A belső fül vírusos, vagy bakteriális eredetű savós vagy gennyes gyulladása. Napjaikban ritka betegség.
• forgó szédülés,
• idegi típusú halláscsökkenés kíséri.

Vigyázat! Süketséget okozhat, és súlyos agyi szövődmények forrása is lehet. A kezelés mihamarabbi megkezdése javasolt, de hallás- és/vagy egyensúlyzavar gyakran marad vissza.

5. Meniére-betegség
A belső fülben lévő folyadék rohamszerű felszaporodása
• hirtelen kialakuló, fél-2 óráig tartó forgó szédülés
• fülzúgás, amely a roham alatt fokozódik
• idegi típusú halláscsökkenés

A rohamok gyakorisága egyéni, az érintett oldalon tartós fülzúgás alakulhat ki.

Mindezek miatt Önnél igen alapos neurológiai /és fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Erre kevesen szakosodnak, ez az ún. otoneurológia, a két ágazat határterülete.

Célszerű lenne mielőbb klinikát megkeresni, vagy Budapesten, vagy az egyetemi városokban (Debrecen, Pécs, Szeged), ott lehetne erre felkészült szakembereket találni!
(Az Elven/betahistin hasznos lehet, de amíg nincsen diagnózis így nem célszerű kezelni!)

Üdvözlettel, jó egészséget kívánva:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktor Úr!

Hetek óta állandósult szédelgéseim vannak, ami bármilyen helyzetben és tevékenység közben előjön. Időnként jobban megszédülök (pár másodpercig forog velem a szoba) és időnként olyan érzésem van, mintha enyhén szédelegnék. Képernyő előtt dolgozom és az is megfordult a fejemben, hogy esetleg a szemem miatt tapasztalom a tüneteket, mert pár hónapja messzebbre kell tartanom pl.az újságot is ha olvasok, mert szinte bántja a szememet a közelség.
40 éves múltam, a vérnyomásom mindig alacsony volt, igaz, mostanában nem mérték. Áprilisban, egy céges eü.szűrésen a vesém és májam között egy kb.diónyi hemangiómát mutatott az uh, ami, ha jól tudom érfal tágulatot jelent. Előfordulhat, hogy az érrendszeremmel, vérnyomásommal függhet össze az állandó szédelgés? Vagy netán a szememmel? Tudom, hogy "látatlanban" nehéz tippelni, de bennem már az agydaganat lehetősége is felmerült.
Köszönettel:
A szédülésnek számos oka lehet, igazából tünet, és sokféle alapbetegség tüneteként jelenhet meg, mint igen kellemetlen kísérőjelenség. Nézzünk néhány támpontot mindehhez:
- Vérnyomásproblémák. Az alacsony vérnyomás önmagában is generálhat szédülést, esetleg a hirtelen felkeléssel együtt (ortosztatikus hipotónia).
- Szemészet: itt inkább a látáserősség romlása a jellemző a számítógépes munkakörökben, nem annyira a szédülés.
- Nyaki problémák: ez lehet egyrészt egy egyszerű kopás, ahol a nyaki csigolyák kopása, elmeszesedése következtében kísérőtünetkén jelentkezik a forgó szédülés, vagy lehet ún. vertebrobatiláris szindróma, ami a nyaki keringéssel is kapcsolatos
- Belső fül zavarok: néhány levéllel ez előtt írtunk egy betegtársának éppen a forgó szédülés kapcsán egy hosszabb elemzést, tehát lehet hogy a belső fülben lévő szemcsék okozta elmozdulás, izgalom stb váltja ki a szédülést.

Mindenképpen neurológiai (a fül esetén otoneurológiai) vizagálatra lenne szüksége, tehát ehhez kellene beutalást kérni. Amennyiben nyaki gerinc eredetűek a tünetek, akkor reumatológiai konzultáció (is) szükséges lehet!

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!

Egy hete állandó zsibbadást érzek a nyelvem végén. Nem egy erős érzés inkább kellemetlen. Szeretném megtudni mitől lehet és ki kellene-e vizsgáltatni.
Várom válaszát.
Tisztelettel:
Azt azért visszakérdeznénk Öntől, hogy a levelében említett nyelvvégi zsibbadáson kívül semmilyen más tünetet nem észlelt, valamilyen reflexzavart, esetleg látással, hallással, bármely érzékeléssel kapcsolatos zavart, időleges kiesést?

Amennyiben a tünet nem múlik, és esetleg nem valamilyen gyógyszerszedéssel kapcsolatosan alakult ki mint mellékhatás, akkor érdemes lenne a háziorvosától neurológiai beutalást kérni.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt doktor úr!

45 éves, sportos férfi vagyok. Kb. egy hete a jobb combomban izomgyengeséget érzek, ami nem erősödik/ gyengül, de érezhető, némi idegesítő bizsergő érzéssel együtt. Ismerőseim szerint lehet,, hogy "megfázott" a hidegben, de mivel hallottam az izomsorvadásról is, tudni szeretném a hátterét illetve elmulasztani.
Nyilván nem tud ennyiből diagnózist adni, de kérdésem elsősorban az, hogy melyik szakterületi orvoshoz forduljak, illetve esetleg tud-e ilyet ajánlani, beleértve a magánorvosokat is.
Előre is köszönöm!
A levelében leírottak valóban nem nyújtanak túl sok támpontot, egy hete fennálló izomgyengeség még önmagában nem tűnik igazán jellemzőnek. Mindazonáltal természetesen, mint minden tünetnek, különösen ha az illetőt zavarja, esetleg mindennapi tevékenységében korlátozza, utána kell járni.

Mivel ez izomprobléma - de valószínűleg (tekintve a bizsergő érzést) idegi, tehát beidegzési eredetű, célszerű lenne neurológus felkeresése.

Azt nem írta le, hogy esetleg egyéb betegsége fennáll-e, gondolunk itt cukorbetegségre, magas vérnyomásra, bármely egyéb ismert szervi eredetű betegségre, és ha valamelyik fennáll, kap-e, szed-e arra, azokra gyógyszereket?

A neurológus szakorvos felkeresése - ha a tünet továbbra is megmarad - mindenképpen célszerű lenne!

Boldog Újévet kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Érdeklődnék,hogy mi okozhatja a hirtelen, teljes látáskiesést az egyik szemre.Pár percig tart és mikor jön vissza a látás, fényes és szivárványos a kép. Már többször előfordult.
Válaszát előre is köszönöm.
A szemet érintő bármely típusú (igen sokféle ok rejtőzhet a háttérben) látászavar, látáskiesés, még féloldali és átmeneti látáskiesés is mielőbbi szakorvosi vizsgálatot igényel.

Amint újra indulnak a rendelések kérem, haladéktalanul keresse fel a szemész szakorvost, és pontosan írja le neki a tüneteket. Arról is számoljon be, hogy szemtünet/ek mellett bármilyen egyéb szervet, rendszert érintő panasza, tünete van-e, (pl. keringési zavar, magas vérnyomás stb.) volt-e az utóbbi időben!

Javasoljuk tehát, hogy mielőbb keresse fel a szemészetet, ha esetleg további vizsgálat szükséges (pl. neurológiai) azt a szakorvos jelezni fogja Önnek!

Boldog Újévet, jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Szédüléses, hányingerrel jelentkező panaszaim miatt Mr-re küldtek.
A lelet:
Sagitalis síkú T1, coronalis síkú T2, axiális T2, flair és diffúzos sekventiák készültek. A kamra rendszer norm. helyzetű és tágasságú. Az extracerebralis liquor terek szabályosak. Jobb oldalon frontálisan egy apró a T2 méréseken fokozott jelű góc látható, melynek kórjelző értéke kérdéses. (ezen aggódom!!! - én) Az agyállományban egyéb kóros jelintenzitás, eltérés nem mutatható ki.
Kóros intracranialis elváltozás nem igazolható.
Köszönöm a válaszát előre is!!!
Az MRI felvétel leírásából főként az derül ki, hogy a koponyán belüli térben kóros eltérést nem találtak, a jobboldali apró góc kivételével.

A levélből nem derült ki, hogy mióta áll fenn a szédülés, hányinger, állandó, vagy csak időszakonként jelentkezik, esetleg egyéb betegség mellett, azt megelőzően, vagy követően, szed-e esetleg valamely gyógyszert, ami ilyen tüneteket okozhat?

Történtek-e egyéb megelőző (belgyógyászati, egyéb) vizsgálatok, feltehetően nem azonnal MRI-ra küldték e tünetek elmondását követően.

Esetleg többet tudnánk segíteni Önnek, ha kicsit jobban körvonalazódnának a fentiek.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
6 hós a kisfiam, 8 kg súlyú (szül. 3200 g ) 38.hétre született vákummal. Nyaki hypothóniája volt, csak bal oldalra állt a fejecskéje. 2 hósan tudta középre, majd 4 hósan jobbra fordítani. A fejére duplán volt rátekeredve köldökzsinór és az egyik kezére is, bár ezt a UH-n nem vették észre. (szerintem O2 hiányos áll.ban lehetett a pocakban). 5 hósan fordult át a hasára, de csak jobb oldalról fordul, bal oldalról nem, hátára sem fordul és más mozgást sem végez. A gyógytornász szerint képes lenne rá, mégsem teszi. Csak a jobb kezét használja, azzal dobol a másikat nem. Sajnos a viselkedése is ?furcsa?: hanyatt fektetve ordít, csak akkor hajlandó enni, ha félálomban van, éber állapotban nem (alig eszik, régen ez nem volt gond), csak 5 percre köti le a figyelmét egy-egy játék, és nem hajlandó önállóan játszani sem, többnyire csak ölben lenne. Éjszaka is sokszor felébred és órákig nem alszik vissza.Kérdésem az lenne, hogy lehet-e esetleg bármi idegrendszeri problémája a leírtak alapján és hova tudnék fordulni.
Köszönettel vettük kérdését.

Vegyük sorra: a vákuum extractio önmagában már jelenthet neurológiai veszélyforrást, ilyenkor mindenképpen szoktunk korai koponya- (és hasi) szűrő UH vizsgálatot végeztetni, eltérés esetén kontrollálni; valamint szorosan követni a csecsemő mozgásfejlődését és lemaradás esetén gyógytornászi, konduktor vagy akár fejlődésneurológiai segítséget kérni.

A többszörösen a magzat testére tekeredett köldökzsinór elképzelhető, hogy a köldökön keresztüli keringést ronthatta - ez utólag igen nehezen igazolható (koponya UH képen észlelt kamra körüli 'felvillanások', cysták utalhatnak ilyesmire).

Az oldaliság (egyik kezét használja, egyik oldalra fordítja a fejét stb.) lehet alkati dolog is, de MINDIG keresni kell az okát: a szülés következtében nincs-e egy idegköteg (plexus) vagy csont sérülése, egy vérömleny az ellenkező oldali fejbiccentő izomban, stb, stb??? Mindez alapos neurológiai gyermekorvosi vizsgálattal felderíthető.

6 hónapos kor felett szoktunk aggódni, ha nem forognak a csecsemők; azonban huzamosabb ideig önállóan játszania ebben az életkorban még biztos, hogy nem elvárt.

Az összképet illetően tehát azt kéne tisztázni, megvan-e a kutacsa: ha igen, és nem volt koponya UH, minél hamarabb legyen! Annak eredményétől függetlenül érdemes lenne egy fejlődésneurológusnak megmutatni, mert édesanya sok észrevételéből arra következtetek látatlanul, hogy több dolog hátterében is ilyen irányú betegséget sejtet.

Jó egészséget kívánok,
dr. Altorjai Péter
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Egészségkalauz.hu!

A kérdésem arra vonatkozik, hogy van-e ma Magyarországon kapható tikkelés elleni gyógyszer. Természetesen arra az esetre, ha a vizsgálatok kizárják a komolyabb betegség lehetőségét.
Köszönöm a választ!
Tisztelettel:
A "tic" néven ismert jelenség számos neurológiai mozgászavarnak, mozgásbetegségnek lehet kísérőjelensége, tünete. A kérdés azért "előzi meg saját magát" mert úgy tűnik, hogy pontosabb diagnózis nélkül szeretne gyógyszeres kezelésben részesülni...

Néhány szó a mozgászavarokról.
Az akaratlagos mozgások létrehozásában az agy-gerincvelői piramispálya, az ún agyi magrendszerek (bazális ganglionok) és a kisagy vesz részt (igen vázlatosan).
Melyik károsodás mit okozhat?
1. a piramispálya zavara: fokozott izomtónust, bénulásokat.
2. a bazális ganglionok bántalma: akaratlan mozgásokat, túlmozgásokat vagy éppen mozgásszegénységet
3. kisagyi károsodások: a mozgások kivitelezése, pontos koordinációja szenved zavart.

A tic-ek az ún. dyskinesisek nagyobb csoportjába tartoznak, vagyis önkéntelen nem ismétlődő, esetleg sztereotíp mozgások, változatos formában. Sokféle típusa lehet, az Ön által kérdezett jelenség a tic, illetve a Tourette-szindróma.
A tic az egyszerűbb eset: általában gyermekkori ideges sztereotipia (pislogás, köhögés) mely később megszűnik, sokszor normális viselkedés "eleme" is lehet.
A Tourette-szindróma genetikai betegség, ebben igen összetett tic-jelenség/ek lehetnek. A mozgászavart hangjelenségek is kísérhetik. Nem folyamatosak, és érdekes módon a beteg "akaratlagosan" néhány percre le tudja állítani.

Kezelésére a mai terápia szorongásoldókat, súlyos, igen súlyos esetben antipszichotikumokat alkalmaz (tehát a lelki zavarokban, pl. skizofréniában adott szereket). Ez utóbbiakat valóban csak igen súlyos esetben, nem kevés a mellékhatás ugyanis.

Tehát célszerű lenne pontosan utánajárnia a tic jelenségnek, neurológus szakorvos kell a diagnózis kimondásához, elkülönítéséhez, hogy pontosabban milyen típusú mozgászavarról van szó.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: IdegsebészetNeurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Üdvözlöm!

Jan:11.én agylágyulást találtak nálam.A ct nem talált semmit csak az MR mutatta ki a 3mm-est lágyulást,rendszeresen szedem a gyógyszereimet és most egy bő hete ujra szédülök,/kóválygó szédülés/ és fáj a fejem.Mondtam a háziorvosomnak aki nem nagyon reagált rá semmit azt mondta lehet,hogy a gyógyszerektől van.Betacerc24mg 2x1,nootropil 1200mg1-1-0,Aspirin protect 100mg1x1,szedek.A fejfájásra meg algopirint szoktam bevenni.31 éves vagyok és kicsit idegesit ez a dolog mert sokszor vagyok egyedül a 2 éves lányommal és nem szeretnék az utcán rosszul lenni vele.VAgy ez normális hogy ujra szédülök.HA kell a leleteim másolátát is eljutattom önnek és ha ugy jobban tud tanácsot adni.Remélem tud nekem segiteni,mert el vagyok keseredve.És megfogok e rendesen gyógyulni?És még trombózisra is gyanakodnak de arra csak május 17 re kaptam a trombofiliára időpotot.
KÉrem segitsem előre is nagyon köszönöm!
Kérem szépen hogy korábbi leleteit valóban megteszi, hogy megküldi.

Természetesen a távolból diagnózist nem tudunk adni, csak egy támpontot, javaslatot a továbblépéshez, ehhez kórházi neurológus /idegsebész szakember kell, aki igazán pontos diagnózist tud mondani mindezek ismeretében.

A leírt gyógyszerek közül a Betaserc a szédülés ellen hat, a Nootropil agyi keringésjavító, az Aspirin protect pedig az esetleges vérrögképződés meggátlására szolgál.

Jobbulást kívánunk,
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
34 éves vagyok, 3 éve és kb.3 havonta köv. tüneteim vannak és csak éjszaka alvás közben / néha hajnalban, néha két órakor, vagy elevásom után 10 percire/: csámcsogással kezdődik, majd végtaggörcsök, eszméletvesztés kb. 2-5 percig és amikor magamhoz térek már nagyon erős migrénem van ! 3-4 napra is legyengít ! ui.11 éves koromtól migrénes vagyok !Már több neurológusnál jártam, mind másként diagnoszitzált /EEg, Emg,Ct is rendben. Köszönöm
Alaposan áttanulmányoztam levelét. Így első olvasatra, minden egyéb előzmény és adat ismerete nélkül ezek a jellemző tünetek utalhatnak epilepsziára is.

Leírnék Önnek néhányat (igen sok epilepsziafajta van természetesen)
a tüneteivel egybecsengésben, hogy mire mutathatnak.
- automatizmusok
- csámcsogáshoz hasonló kényszermozgás
- izomrángás, görcs a test egyik oldalán
- izommerevség, szintén féloldali
- nem kontrollálható izommozgások
- látászavarok
- akusztikus hallucináció (hanghallás)

Ezek a tünetek az ún. komplex parciális epilepszia tünetei lehetnek.

Tehát érdemes lenne olyan neurológussal beszélnie, aki kimondottan epilepszia-specialista, akár megcáfolja fentieket -akár megerősíti. Amennyiben epilepszia lehet a háttérben, abban az EEG vizsgálat tud döntő támpontot adni.

A migrén az más kérdés, azért megkérdezném, hogy orvosilag diagnosztizált migrénről van szó, vagy pedig egy fejfájás, amit a továbbiakban már nem specifikáltak.

Remélem tudtunk Önnek valamit segíteni mindezzel!

Üdvözlettel:
Szakterület: Reumatológia
Tisztelt Doktor Úr!

Néhány hónapja kezeim zsibbadnak(főleg a kézfejem).Kivizsgálás során nem találtak semmit(de nem is nagyon vizsgálgattak(nyaki röntgenre küldtek és kész).Mi lehet az oka?46 éves nő vagyok,fizikai munkát végzek. Most már mindennap előjön ez a problémám,főleg,ha felfelé emelem a karjaimat.Ritkán múlik el,akkor is csak átmenetileg.Hová fordulhatnék?Köszönöm válaszát!
A végtagzsibbadás, mint tünet mögött számos ok rejtőzhet, egyet szeretnénk felemlíteni - minden egyéb, és minden előzmény ismerete nélkül természetesen.
Az pedig az ún. TOS, (thoracic outlet syndrome), azaz mellkaskimeneti szindróma, ami azt jelenti, hogy a nyaki régióban van esetleg egy ún. fölös borda, és ez nyomja az onnan kilépő idegeket, vagy pedig a nyak izmai eléggé merevek, és ez maga gyakorolhat nyomást az ottani idegekre, melyek azután a végtagok irányában haladnak tovább.
Ez természetesen csak egy lehetőség, elképzelhető egy nyaki, vagy háti kopás is a csigolyák valamelyikén, esetleg többön is egyidejűleg.
Mindenesetre reumatológus szakorvos szükséges mindezek pontosabb megállapításához, itt és most kevés tünetből csak egy javaslatot tudtam tenni Önnek.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
A párom munkahelyi károsodás miatt,maradandó látás károsodást szenvedett továbbá fém érzékenység,az után alvás
zavar, endokrin CCA 199 magas érték, MRI vizsgálat központi
idegrendszer demenciát ,SM gyanú,keringési elégtelenség,
a vascularis eltérés meszesedés,törékenység,és egyéb gócok
kialakulását jelzik.Több gond is van ,de nem férne bele a
karakterbe.A Notropinra immúnis,vérellátás elégtelen.Mi a
további teendő sajnos igen nehézkesen halad maga csak
a vizsgálat EEG hullám szegény.Igazán kezelés az alvás
zavaron túl nem történt. Koordinációs zavarok,beszéd készség zavaros,emlékezet romlás stb. Milyen kezelést
vagy milyen lehetőség van pl.Testi degeneratív elváltozásra
agyi tevékenység vagy a keringési elégtelenség helyre állí-
tására vagy stagnálására esetleges sub-ok elkerülésére.
Van-e alternatív mód ezek javítására vagy gyógyszer mellékhatásokkal. Tisztelettel
Megpróbálom röviden összegezni a leírtakat.
Tehát egy (nem ismert?) munkahelyi károsodás (fémszennyezés?) nyomán kialakult látáskárosodás volt a vezető tünet, majd későbben alvászavarok, demencia, és agyi keringési elégtelenség, valamint SM gyanúja.
Feltehetően amíg idáig eljutott/ak ehhez legkevesebb egy neurológiai és agyi keringési vizsgálat, CT és/vagy MRI vizsgálat lehetett.
Mi a konkrét diagnózis? Vaszkuláris demencia? Munkahelyi károsodást követő kezdődő sclerosis multiplex? Mindkettő?
Ha megtenné, hogy megküldi a pontos diagnózisokat, azzal egy kicsit közelebb kerülhetnénk a válaszadáshoz is.
Az bizonyos, minden egyéb, előzmény, egyéb betegségek stb. ismerete nélkül, hogy ez, egészen tisztán neurológiai betegségnek látszik, amelynek eredete ilyen értelemben többféle is lehet.
Mind a vaszkuláris (éreredetű) demencia, mind az SM kezelése is a neurológus feladata és döntése, egyik sem könnyű, nyilván ezt nem lehet egy "agyi keringésjavító" adásával elintézettnek tekinteni. Elképzelhető a leírtak alapján valamely (nem azonosított) krónikus fém-mérgezés, toxikózis, de erre pontosabban Ön sem utalt, tehát nem tudok utánanézni, milyen fémről lehetett szó.

További levelét várom, most ennyit tudtam segíteni,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
.... éves vagyok, vestibularis neuritissel feküdtem kórházban. Már két hete itthon vagyok, de a tünetek ugyan enyhültek, de még mindíg szédülök, imbolygok, bizonytalanul megyek. Szedem a notropilt, az elvent, B1 vitamint, augmentin duot. Itt azt olvastam, hogy visszamaradhat halláskárosodás és a szédülés. Hova forduljak? Mit tegyek, meddig legyek türelemmel?
Várom mielőbbi válaszukat. Köszönettel!
A vestibularis neuritis kellemetlen fül- és egyensúylozó szervi tünetekkel járó, fertőzéses alapú idegkárosodás, főként az egyensúlyozó ideget érinti.

A leírt kezelés teljesen korrekt (keringésjavító, szédüléscsökkentő, vitamin és antibiotikum). A gyógyulás, javulás általában lassabb, tehát több hét után javulnak jelentősebben a tünetek. Célszerű lenne még 1-2 hét türelemmel lenni, figyelni a szédülés és egyéb kísérőtünetek alakulását, és utána felkeresni a kórházi osztályt ismét, ha nincsen javulás (neurológia? fül-orr-gégészet?, esetleg otoneurológia volt?).

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaNeurológia
Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Egy kedves ismerősöm problémájáról kérnék tanácsot.
50 év feletti nő.10-15 évvel ezelőtt arcidegzsábája volt-ha jól emlékszem mumsz után.És diagnosztizáltak nála polineuropátiát,mely a hátán,hüvelykujján és combján,enyhe formában jelentkezett.
A mostani problémája 2-3 hete kezdődött,enyhe huruttal,mely úgy tűnt elmúlik.Ezután a vérnyomása ugrott ki(170/100 Hgmm),mely nehezem,napok alatt rendeződött.Újabb hurut jelentkezett,a hangja elment,arcüreggyulladása lett,melyet antibiotikummal kezeltek-erre javult.
Viszont most azt vette észre,hogy sorvadt az egyik szemhéja,érzékeny az egyik oldalon a szája fölötti rész.
A kérdése,hogy ez arcidegzsába lehet?mi lehet a következménye?Merre forduljon segítségért és esetleg tud-e ajánlani valakit?
Köszönettel:
A részletes beszámolót köszönöm az előzményekkel, kórtörténettel.
Néhány szó a szemhéjcsüngésről.

Oka a szemhéjemelő izom rendellenes működése, mely lehet fejlődési rendellenesség és beidegzési zavar következménye is. A beidegzési zavar mögött gyakran idegbénulás vagy központi idegrendszeri sérülése áll. Ritkán sérülések, gyulladások, műtétek, fertőző betegségek, vérellátási zavarok és mérgezések tüneteként jelentkezik.

Tehát az elmondottakkal összefüggésben valóban elképzelhető az arcüreggyulladással kapcsolatos "bénulás", de visszautalhat a régi, vírusfertőzést követő arcidegzsábára is.

Javasolt a neurológus mielőbbi felkeresése ennek tisztázása céljából, neki is részletesen be kell számolni természetesen a korábbiakról, a levélben leírt előzményekről.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: GyermekgyógyászatUrológia
üdvözlöm én csak asz szeretném kérdezni mindék hugy hojag gyuladásban vagyok volt ugy hogy véris jöt a hugy hojagom bol vizelés után és nagyon fáj meg csip is 1-2havonta bene vagyok mindég
Kedves Heni!

Mivel két levelet is írt, most egy helyütt válaszolnék, és nem teszem ki az oldalra, csak levélben küldöm Magának.

1. Hólyagprobléma, felnőttön:
Egészen bizonyos, hogy fertőzés okozza a fájdalmat, csípős vizeletet, és a vérzést, ha ezzel társul. Feltétlenül meg kell keresni az urológiát, ahol ha valóban fertőzésről van szó, antibiotikumot fognak adni a húgyúti fertőzés megoldására. Mivel régóta fennáll, ezzel nem szabad várni.
2. Gyermekének problémája: bekakilás, szellemi fogyatékosság.
Ha a gyermek valóban már 8 éves (csak visszakérdeznék, hogy gyerekorvos a nyolc év alatt ezzel sosem foglalkozott, vagy Maga nem említette?) A szellemi fogyaték, amennyiben fennáll, súlyos probléma, ezzel szakemberek sora foglalkozik, a minimum, hogy gyermekneurológusnak, gyermekpszichiáternek, gyógypedagógusnak stb. látnia kell, hogy egész pontosan kiderüljön, mi áll a probléma hátterében.
A gyermeket Ön neveli?

Kérem, haladék és várakozás nélkül intézze el fentieket, a háziorvos és a házi gyermekorvos ad beutalókat ahová szükséges. Ezek a problémák önmaguktól nem oldódnak meg, tehát tenni kellene érte a saját és főleg a gyermeke érdekében!

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Édesapámnak (... éves) fülfájás másnapján "kifakadt" a füle, másnap reggelre pedig arcideg bénulásos tünete jelentkezett, még aznap orvoshoz ment (háziorvos, fülészet, ideggyógyászat), ahol Bell-paresist diagnosztizáltak, kezelést és gyógyszereket írtak fel. Nem javult, járása bizonytalan lett így másik orvoshoz is elmentünk, ahol ugyanezen betegséget állapították meg, amit herpes vírus okozott (ezt az előző orvosnál kizárták). Most infúziót, kezeléseket, gyógyszereket kap. Még sohasem volt herpeses tünete.
Érdeklődöm a gyógyulás hosszáról, ill. annak lefolyásáról. Ilyet el lehet-e kapni gyógyfürdőben?
Tisztelt Levélíró!

Először is célszerű lenne tisztázni, hogy milyen kórképpel állunk szemben. Leírnék Önnek néhány szempontot, amit természetesen a szakorvosnak kell tudnia - hogy milyen irányban is kezeli a beteget.
1. Bell-paresis, Bell-féle bénulás
Amennyiben valóban ez a diagnózis, a betegség lényege éppen az hogy "idiopátiás" tehát nincsen megfogható oki tényező az arcidegbénulás hátterében. A bénulás sok esetben magától is oldódik, általában 10 napon belül javul, vagy el is múlik. A szteroid-kezelés gyorsítja a javulást.
2. Víruseredetű bénulás, ez lehet herpes zoster, tehát herpesvírus okozta "övsömör", vagy lehet az ún. Ramsay-Hunt szindróma ami hasonló jellegű tehát idegi vírusfertőzést követő, a fülben jelentkező fájdalom, bénulás, ízérzési zavar.
A második eset/ek/ben a szteroid kezelés hatástalan, itt vírusellenes szerek, speciális fájdalomcsillapítás alkalmazható.
Felteszem az infúzió a járászavart hivatott korrigálni (?).

Tehát a diagnózis pontossága ebben az esetben igen lényeges, hogy mire is kezeljük a beteget.
A gyógyfürdő nem valószínű, ún. nyugvó herpesvírus fel tud lángolni idősebb korban, ez sajnos nem ritka jelenség.

Célszerű lenne a szakorvossal újra konzultálni a diagnózist és a kezelést illetően.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Mi lehet az ok?
.... éves nő vagyok. Az utóbbi időben többször is előfordult velem,hogy nem azt olvastam ,ami le volt írva.Nagyon kellemetlen,hiszen többször is visszapillantottam,hogy nem jó,amit az újság írt,aztán rájöttem,én olvastam rosszul.Valami nincs rendben ,de mi?Mi okoz ilyet?Ijesztő volt,és többször is előfordult.Nem figyelmetlenség az oka,az biztos.
Ha valaki tud ja a választ,kérem írjon!Köszönöm!
Nyilvánvaló, hogy látatlanban, tehát bármely előzmény, korábban fennállt - vagy jelenleg fennálló betegség, jelenlegi egyéb körülmények, gyógyszerszedés stb. ismerete nélkül felelőtlenség lenne bármi konkrétumot mondani.

Egyetlen dolog javasolható, ha az említett tünetek nem múlnak, esetleg romló tendenciát mutatnak, várakozás nélkül fel kellene keresnie a területileg illetékes neurológiai (ideggyógyászati) szakrendelést alapos vizsgálat és a diagnózis megállapítása céljából!

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Székely Gábor!

Köszönöm válaszát!"Olvasási zavar" okait keresem.Előzmények:Soha semmi bajom nem volt.Két műtét van mögöttem,az egyik vakbél (20 évesen a másik pajzsmirigy(50 évesen).Göbös volt,szinte a teljes állományt kivették.Csak ennek pótlására szedek gyógyszert,Euthyrox 100 mikrogramm ,napi 1 tablettát.Nincs magas vérnyomásom,nem fáj soha a fejem.
Tisztelt Levélíró!

Ezt már nem teszem ki, itt válaszolok Önnek...

Nem véletlenül kérdeztem vissza a korábbi betegségekre, ugyanis feltételezhető volt, hogy esetleg gyermekkorában, vagy valamikor későbben lehetett idegrendszeri (neurológiai) problémája. A levélben leírt műtéteknek - természetesen - nincsen közük a tünethez.
Megnéztem még az Euthyrox mellékhatásait is, itt maximum nyugtalanság, izgatottság szerepel, de ilyen speciális mellékhatás nem. Ebben a tekintetben a magas vérnyomás sem okolható...

Javaslatom a következő:
először is figyelni kellene ezt a bizonyos olvasási zavart, tehát hogy a tünetek enyhülnek, stagnálnak, romlanak, gyakoribbá válnak stb...

Ha úgy tűnik, hogy nem javulnak, akkor bizony érdemes, sőt szükséges is neurológushoz fordulni elsőként, így nem lehet tippelni, de idegrendszeri alap- és rutinvizsgálatokkal azért tisztázható lenne, mi lehet a tünet hátterében.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Tisztelet Doktor Úr!

A helyi ideggyógyászt felkerestem a tüneteimmel,melyek a következő:szédülés,rosszullét,szem káprázása izom gyengeség,a váll izületeim elég merevek,nagyon fáj a nyakam,napi több alkalommal jönnek rám a rosszullétek,az új hegyeimet mintha tűvel szurkálnák és egyensúly zavarom van(jobbra tartás)
AzEz az egész tünet együttes kb.8 héttel ezelőtt kezdődött,lehajoltam és mint ha kés döftek volna a fejembe.1 hétig elviselhetetlen fejfájásom volt ezt 2 hetes újabb már gyengébb követte.Most jenleg nem fáj a fejem de az a tünetegyüttes marad vissza amit korábban leírtam .
Az orvosom azt mondta hogy egy vírus fertőző betegségből maradhatott vissza ez az egész!De nekem korábban nem volt semmi bajom!
Küldött röntgenre,eredménye:A nyaki lordosis íve elsimult,a csigolyák és a porckorongok magassága megtartott,nyaki borda nem látható.
Az orvosom nem magyarázott el semmit,kérem hogy segítsen nekem ebben.
!
Előre is köszönöm!
Elég részletes képet kaphattunk a problémáról, és ebből úgy tűnik, hogy részben mozgásszervi, részben pedig idegi eredetű bántalmakról van szó, tehát ez valahol mégis csak a reumatológus és a neurológus működésének határterületére esik...

Amennyiben valóban fertőző betegségre (konkrétan átvészelt vírusfertőzésre) gondolnak, akkor ennek lehetne még pontosabban utánamenni (liquorminta-vétel, vírustenyésztés, azonosítás). Ha valóban erről van szó, akkor a vírus valahol az idegek mentén rakódhatott le, és az okozhatja ezeket a kicsit diffúznak tűnő fájdalmi tüneteket.

Ha a kórokozó - víruseredet nem igazolódik, akkor viszont mégis vissza kell kanyarodni a mozgásszervi (vagy esetleg belsőfülből származó) kóreredethez.

Egyelőre ennyiben tudok Önnek segíteni,

jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt szakértő!

kisfiam két éves egy éve áll kezelés alatt. tünetei viszont 3 hónaposan kezdődtek. síráskor nem vett levegőt. 10 hónaposan ismét sírást követően megint elkékült majd görcs roham zajlott le. egy hónapig nem kapott gyógyszert mert affektív apnoe,az állandó rohamok ellenére sem. mivel csak én láttam a rohamokat nem hittek nekem hogy az amit látok az pontosan olyan mint a lányom epilepsziás rohamai. végül beállitották nála convulexet. szedte rendesen már 6 millinél jártunk de a rohamok nem szüntek,nem volt minden másnap az igaz de a heti egy az még mindig megvolt. kértem hogy váltsunk gyógyszert ha egy év alatt nem használ ez akkor ,nem vagyok orvos de csak kéne módosítani rajta. a másik ,hogy az EEG másodszor is negatív lett. már fogyó türelemmel kértem az orvosát ,hogy mivel itt nincs meg hozzá a felszerelés küldjön máshová ,egy komolyabb kivizsgálásra,alvásmegvonásos EEG stb.

az lenne a kérdésem ,hogy jogos volt e a kérésem az orvos felé? mit tehetek ha nem támogatnak a továbbiakban?
Tisztelt Kérdező!

Minden kérdés jogos és minden kérdésnek van értelme - még ha erre csak elhangzásuk után jóval később is jövünk rá. Arról nem beszélve, hogy a kételkedés görgeti előre a tudomány kerekét is ...

DE: Az affektív apnoe egy általában ártalmatlan dolog: a sírás vagy egyéb erős érzelmi élmény kapcsán légzéskimaradás lép fel, mely akár ájulást is okozhat. Egy bizonyos idő után azonban reflexes belégzés indul, amivel rendeződik az állapot - de ide általában nem szoktuk hagyni, hogy eljussanak gyermekeink. A gyermekorvosi rendelőben sem ritkán látott jelenségről van szó; elsősorban az orvosukat nem, vagy kevéssé ismerő fiatal kisdedek reagálhatnak így vizsgálatkor, vagy a kiscsecsemők akár oltáskor is.

Fizikai stimulusra - erős arcra, illetve szájbafújásra, a talpak vagy a hátközép masszírozására, esetleg az arc hidegvizes spriccelésére - azonnal reagálnak a gyermekek. Ha valóban igen gyakori, akár aurával - azaz bevezető tünetekkel, majd a 'roham' után szokatlan csendességgel, esetleg hirtelen elalvással találkozunk, mindenképpen indokolt neurológiai vizsgálat.

Egyébként a negatív EEG nem jelenti az epilepszia hiányát, ahogy a pozitív sem jelenti annak meglétét feltétlenül. Alapos gyanú esetén video EEG monitoring szükséges - mind az epilepszia kezelésében, mind a diagnosztikában az MRE Bethesda Kórház Neurológiai Osztályát javasolnám.

Minden jót kívánok,
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Szerkesztők!

Már lassan egy hete olyan problémával küszködök, hogy a szemem alatt ugrál az ideg. Máskor is volt már ilyen panaszom, de akkor 1 nap után elmúlott. Azt mondják azért van ez, mert biztos idegeskedem. Pedig nyugodt vagyok, nincs okom idegeskedni. Mit tudok csinálni? Kell-e szemészetre mennem ezzel a problémával?
Válaszukat nagyon várom, és előre is köszönöm!
Tisztelettel:
A leírtak alapján talán nem is szemészetre, inkább neurológiára (ideggyógyászat) lenne célszerű beutalót kérnie, ez valamelyik agyideg (feltehetően az arcideg) bántalma lehet, tehát neurológiai vizsgálattal nagy valószínűséggel kideríthető, milyen probléma húzódik meg a háttérben.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
jó estét!

talán ... éve éjjelente nagyon leizzadok és a párom szerint görcs szerű rángatozásaim vannak,és mind e mellet nagyon fáradékony vagyok!nappal kéz remegés,rosszul léteim vannak.kérem segitsenek,voltam már orvosnál de csak felesleges vizsgálatokra küldenek,mert minden lelettem negativ.Nagyon meg köszöném ha tudnának segiteni,
köszömettel
A levelében leírtak alapján elég nehéz lenne irányt mondani Önnek, hogy merre lehet ne továbbmenni, mivel a tünetekre utalt, de arra már nem hogy milyen vizsgálatok történtek egészen konkrétan mindennek felderítésére.

Segíteni ez esetben annyit tudok, hogy ezek a tünetek utalhatnak egyszerűen fáradtságra, szellemi és fizikai kimerültségre, a fokozott stresszre, utalhatnak párkapcsolati problémákra, ill mindezek együttesére, tehát arra próbálok célozni, hogy pszichés eredetű testi zavarra, amely mögött nem áll fizikai (szervi) betegség.
Ezt természetesen így kimondani minden egyéb, előzmény stb. ismerete nélkül nem lehet.
Javaslat:
1. alaposabb belgyógyászati vizsgálat (a szervi okok kizárására)
2. neurológiai, vagy pszichiátriai konzultáció az esetleges idegi - vagy lelki okok, eredet felderítése tekintetében.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Kedves Doktor!

6éves kislányom 1 vesével született, 2 éves korától szobatiszta volt de kb 1 éve újra bepisil alvás közben,van hogy 2*is egy éjszaka!Igaz nem az édesapjával élünk,de évek óta nyugodt családban élünk,alapban nagyon jó kedvű ,beszédes,barátkozó és igen eleven kislány.4éve asztmás is melyre gyógyszert és be fuvó spay-ket kap.Ezért sem gondolom,hogy lelki okai lehetnek.
Kérem segítsen mit javasol!?
Tisztelt Kérdező!

A bepisilés okai közül ki kell zárni a szervi okokat, ezután van csak értelme foglalkozni az esetleges lelki okokkal.

Szervi okok lehetnek pl. húgyúti fertőzés, hormonális eltérések, anyagcsere eltérések, anatómiai okok, stb. Kezdésnek több egymást követő napon, tisztán levett vizelet vizsgálatára van szükség - ezek negativitása esetén értelme továbblépni. Gondolom, az egy vese miatt időnként nephrológus szokta látni a kislányt - érdemes az ő segítségét kérni a kivizsgálásban.

Minden jót kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Jó napot!
Van egy ... hónapos kisfiam és a születési zárójára az van ráírva,hogy tremor észlelhető nála!Érdeklődni szeretnék,hogy ezt kinőheti vagy egyáltalán mivel jár?Mik a tünetei amikre figyelnem kellene?
Köszönettel.:
Tisztelt Édesanya!

A megszületéskor észlelt tremor = remegés hátterében több ok is állhat: lehet idegrendszeri fertőzés, induló epilepszia, oxigénhiány, esetleg metabolikus zavar, mint ioneltérések (calcium!), ingadozó vércukor, stb.. stb..

Ha jól olvasom, jelenleg már ... hónapos a kisfia - amennyiben még jelenleg is észleli a végtagrángást és nem volt vizsgálva a gyermek (bár ez nehezen elképzelhető), feltétlen látnia kell neurológusnak, ahová a házi gyermekorvosától fog kapni beutalót.

Amennyiben az élet első napjaiban megszűntek ezek a panaszok, feltehetően valamilyen átmeneti kórok lehetett a háttérben - metabolikus eltérés esetleg?


Ebben az esetben, ha teljesen tünetmentes a gyermek egyéb belgyógyászati illetve fejlődésneurológiai szempontból, kevéssé várható, hogy kései hatásai lennének a zárójelentésben feltüntetett tremornak.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!

... éves nő vagyok, és már ... évesen elkezdődtek a tüneteim: szem előtti fényes vibrálás, általában félkör-kör alakú, mellette csőlátás. Ezt általában "félrebeszélés" kíséri, nem jutnak eszembe a szavak. Kb. fél-egy óra után helyre jön mindkettő, de ezt követően erősen fájni kezd a fejem. Algopyrin bevétele után lassan elmúlnak a tünetek .... évesen kivizsgáltak (vérkép, MR, neurológus), és minden negatív volt, idegkimerültséget diagnosztizáltak, pihenést, rendszeres étkezést javasoltak. A tünetek azóta is előjönnek, az utóbbi 2 napban 3x is, és nagyon ijesztő... Mi lehet a probléma? 1 hónapja tökéletes volt a vérképem, a vérnyomásom pedig sosem volt magas.
Várom szíves válaszát!
A részletesen leírt tünetek nagy valószínűséggel idegrendszeri és/vagy mozgásszervi okú eltérésre, zavarra utalnak.
Inkább neurológiai lehet az eredet, tekintve a látászavart, a "félrebeszélést", szótévesztést, erős fejfájást.

Mivel azt írja, hogy e tüneteit utoljára 16 évvel korábban vizsgálták ki, ez azonnali lépést tesz szükségessé.
különösen akkor ha ezek a tünetek tartósan ismétlődőek, és nem mutatnak javuló tendenciát.

Ezt nem lehet "idegkimerültséggel" elintézni, szükség lenne ismét alapos neurológiai vizsgálatra, felvételekre, EEG-re stb.
A vérkép és vérnyomás arra utal, hogy valószínűleg nem szív- érrendszeri jellegű ok húzódik meg a háttérben.
Szükség lehet a látászavarok miatt szemészeti vizsgálatra, a szemfenék ellenőrzésére is.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: AngiológiaOrtopédia
Tisztelt Doktor Úr !

Mindkét lábszáramban égető érzést érzek kb. 1 1/2 hónapja mióta elhagytam a mankót.. Az erek duzzadtak. 10 hete a bal térdemet műtötték mozaik plasztikával. A műtőt lábamban egy visszér kijött. Az érsebész azt mondta ezzel nem kell foglalkozni megszűnik magától 2-3 hónap alatt. A visszér csak úgy nem szűnik meg magától szerintem. Kérdésem, mit tegyek a lábszár égető forró érzése érdekében Előre is köszönöm a válaszát.
Ha jól értem a leírásból, ortopédiai irányú térdműtétet hajtottak végre Önön, a közelmúltban.
Már ez önmagában elegendő ok lehet, a műtéti terület lassabb gyógyulása, a megsértett erek, szövetek stb. helyreállása tekintetében.
A láb, lábszár égő érzése keringési problémából, sérülésből, intenzív erőkifejtésből adódhat, valamint a combon futó ideg kompressziójából is. Okozhatja még a perifériás neuropátia nevű idegbántalom, amely sok esetben cukorbetegség, alkoholizmus, egyéb idegrendszeri betegségek szövődött zavara.

Érdemes lenne tehát mielőbb megkeresni a műtétet végző érsebészt, főleg abban az esetben, ha a fájdalom, az égő érzés nem szűnik, tartós, és nem csökken az intenzitása.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaPulmonológia
Tisztelt Doktor Ur/No!
Van egy furcsa betegsegem, de csak egyetlen laboratoriumi vizsgalatom lett pozitiv, a CV-2 (CRMP5). A tobbi paraneoplazias/immunologiai/rutin vizsgalat mind normalis lett. Emelkedett az FVs, de a normal tartomanyon belul van meg, a limfocitan alatta van a normal tartomanynak, ennyi. Ezzel nem igazan tudnak mit kezdeni. Milyen egyeb vizsgalatokat javasolnanak meg?

Udvozlettel
Magam nem lévén klinikus, utánanéztem az Ön által megjelölt CV2 (CRMP5) antitest-vizsgálatnak.
Miután tüneteit, panaszait nem írta le, így csak a feltalált labordiagnosztikai cikkből tudok "tippelni", hogy neurológiai, tehát idegrendszeri tünetei lehetnek, esetleg mozgászavarok formájában (?)
Amit javasolni tudnék:
1. neurológiai szakorvosi vizsgálat
2. A CV2 eredmény birtokában tüdőgyógyász szakorvossal való konzultáció lenne szükséges.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor Úr!
Rendszeresen szoktam edzeni, egy héten 3-4 alkalommal 1 órát kifejezetten lábra és egy kicsit fenékre elég intenzíven (ugrálás, kitörés, stb.). Az utóbbi időben azt tapasztaltam (már másodjára), hogy remeg a fejem, nem kicsit, hanem elég rendesen. Külön érdekesség, hogy húgomnak is voltak ilyen problémái, ő mondta, hogy szerinte a tornától van és ha abbahagyom, akkor el fog múlni. Igaza lett, három hete tornáztam utoljára és azóta szép lassan elmúlt a fejremegés. Szeretném folytatni a tornát, de félek, hogy újra előjön. Mitől lehet ez? Valami hiányállapot? Nem szedek semmilyen gyógyszert.
Tisztelettel:
Valóban elképzelhető, hogy az erősebb, intenzívebb edzés okoz egyfajta kifáradást az izomzatban, ebben az esetben a nyakizmokban. Azért meglepő, mert azt írja, hogy főként lábra és fenékre vonatkozó gyakorlatokat végzett.
Javaslom, hogy mindezzel együtt érdemes lenne egy alap-neurológiai vizsgálatot kérnie, az idegek, a reflexes működések kivizsgálása céljából, esetleg egy családi, vagy személyes kórelőzmény is rávilágíthat valamire, amire itt nem tért/ünk ki a levél keretében.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor Úr!

Egyik nap rosszullét jött rám!Ami abból állt,hogy elkezdett a szemem előtt minden vibrálni,alig láttam.Lezsibbadt a szám,a szájpadlásom,valamint a nyelvem,ezután a bal,majd a jobb kezem is!Ez tartott vagy 20 percig.Miután ezek a tünetek elmúltak,jött egy elviselhetetlenül erős fejfájás.,ami szinte egész nap,gyógyszerek ellenére sem múlt el.Csak egy kiadós alvás után másnapra.Ezután a rosszullét után vagy két napig olyan "másnapos" állapotban vagyok!Gyenge vagyok,és olyan mintha egy plexin keresztül látnám a világot.Egy két nap után visszaáll minden a rendes kerékvágásba.
Ezek a tünetek 2-3-4 havonta jelentkeznek,nyolc éves korom óta.Akkor a szüleim elvittek mindenféle vizsgálatra,de nem találtak semmit!Annyit mondtak az orvosok,hogy majd elnövöm! ... éves elmúltam,és még mindíg előjön ez a probléma!
Szeretném megtudni ennek a "betegségnek" az okát,és szeretném ebben az Ön segítségét kérni!
Kezdjük a végén, ha lehet... Ha jól veszem ki szavaiból, nyolc éves kora óta ezekkel a problémákkal nem járt orvosnál, és 2-4 havonta jelentkeznek? Emellett tud dolgozni, vagy egyéb napi tevékenységét végezni?
Tehát sem gyermek- sem felnőtt háziorvosa ezekről nem tud, nem kereste fel őket?

A tünetekkel kapcsolatosan: természetesen rosszullétet, zsibbadást, fejfájást számtalan dolog, tünet, betegség okozhat a szervezetben.

A leírás alapján azt javaslom Önnek, hogy várakozás nélkül kérjen neurológiai (ideggyógyászati) szakrendelésre beutalót, elképzelhető, hogy e tüneteket speciális fejfájás, vagy egyéb típusú, az idegrendszert érintő betegség okozza.

Neurológus, fejfájás-specialista ebben a kérdésben tájékozott szakértő, tehát vagy kizárja az ismétlődő panaszok ilyen eredetét, és továbbküldi Önt más irányba, vagy megállapítja, milyen típusú idegrendszeri probléma áll a háttérben, és azt hogyan lehet kezelni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Belgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm előző válaszát a nehézfém lerakódás kimutatására. Azt szeretném megtudni, hogy a 1999-ben végzett több hónapos szórópisztolyos műanyag- festés okozhatja-e az autoimmun betegség körébe sorolt, de nem igazán kezelt , kezelhető problémákat: SM gyanú, ízületi, szem, bőr és nyálkahártya problémák. Az első probléma 2000-ben jelentkezett és azóta folyamatosan halmozódik. Milyen vizsgálatot javasol Doktor Úr, kihez forduljak? Előre is köszönöm válaszát.
Tisztelt Levélíró!

Ezt már csak levélben küldöm Önnek, nem tesszük ki.
Mivel a nehézfém-mérgezés kimutatása nem egyszerű dolog, javaslok alább egy vizsgálóhelyet majd.
Azt viszont valahogy tisztázni kellene, hogy:
1. Biztosan nem egyéb betegségről van szó, tehát neurológiai, általános belgyógyászati vizsgálattal kizárni az egyéb lehetőségeket, pl. az SM-et is.
2. Meg kellene próbálni normál orvosi laboratóriumban olyan kiterjedt vérkép és vizeletvizsgálatot (egyéb testnedvek is) kérni, amely nehézfémekre vizsgál.
3. elvileg 1978 után az ólomtartalmú festékek betiltásra kerültek
4. meg kellene keresnie:
http://www.peterfykh.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=151&Itemid=182
címen Dr. Zacher Gábor főorvost, jelenleg ő az hazánkban, aki klinikai toxikológia tekintetében a legkiterjedtebb ismeretekkel rendelkezik.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr ! Mindenhol azt olvasom, hogy a magnézium tablettát vagy bármilyen más formában , felesleges szedni, csak pénzkidobás, mert úgysem szívódik fel a bélrendszerben . Egy helyen azt olvastam, hogy kelát formában , tablettában, kalciummal együtt viszont felszívódik . Ezek szerint a Panangin-nak sincs semmilyen hatása ?Kérdésem lenne, hogy ez igaz-e és ha nem , akkor Ön mit javasol , hogyan és mit szedjek , mert nagy szükségem lenne rá ?! Injekció nem megoldható.
Köszönöm válaszát !
A magnézium felszívódását illetően eléggé szkeptikus véleményeket olvashatott... mi csak (bárminemű reklámszándék nélkül) utalunk a Magne B6 orvosoknak szóló alkalmazási előírására:
"...A magnézium a szervezetben átlagosan 17 mmol/kg koncentrációban van jelen, melynek 99%-a intracellulárisan található. A bevitt magnézium 40-50 %-a a vékonybél nyálkahártyájáról szívódik fel, és a vesén át választódik ki.
Az intracelluláris (sejten belüli) magnézium közel fele a csontokban, a többi a sima- és harántcsíkolt izmokban, parenchimális szövetekben és vörösvértestekben található.
A magnézium főként a vesén keresztül ürül."

Tehát nem tűnik reménytelennek a Mg-adás. A Panangin esetében sem, csak abban az időszakban (1960-as évek) még nem végeztek farmakokinetikai vizsgálatokat (ezek többek között a gyógyszerek felszívódásával ,eloszlásával, kiürülésével foglalkoznak), ezért arról nincsen adat.

Egyetlen dolog nem derült ki számomra, hogy milyen céllal, milyen problémával kapcsolatosan kívánna magnéziumot szedni, ennek elsődleges javallata ugyanis az ideg-izom ingerületáttevődés zavarainak javítása , a harántcsíkolt izomzat működésének támogatása, szívproblémák (pl. szívritmuszavarok) kiegészítő kezelése, stresszállapotok mérséklése.

Igaz, hogy vénymentes szerek, de érdemes az orvossal konzultálni, főleg ha valaki egyéb gyógyszereket is szed/kap (pl. antiparkinzon-szerek, egyes antibiotikumok stb.)

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
46 eves no vagyok,eros szeduleseim,fejfajas es rosszulleteim voltak.MRI vizsgalatot kertek,ami 33/21mm baloldali agyi arahnoidian cisztat es agysorvadast mutatott ki.Nem kaptam ra kezelest .6 honap utan ujra kertek a vizsgalatott a ciszta merete ugyanaz viszont az agysorvadas elorehaladott.Ezeket a gyogyszereket kaptam:
Cerebrolysin 10mg/10 db havonta 3 honap,
Egitromb 75mg 1/nap 90 nap,
Aflen 300mg 1/nap 90 nap,
Torvazin 10mg 1/nap 90 nap,
Actovagin 200mg 2/nap 90 nap,
Xefo R8 injekcio 10db/havonta 3 honapig,
Aflutop injekcio 10db/havonta 3 honap,
Pramistar 600mg 1/nap 3 honap,
Procor 1/nap 30 nap,
E vitamin 1/nap 3 honap.
Szeretnem velemenyet kerni ,szuksegem van ennyi sok gyogyszerre? Mennyire sulyos az allapotom?
Elore is koszonom valaszat!
A subarachonidealis cysta és az agysorvadás ezek szerint klinikai diagnózisok voltak.
A gyógyszereket illetően azért nincsen teljes átlátásom, mert több esetében Mo-n más neveken lelhetőek fel:
Aflen, Torvazin, Actovagin, Aflutop, Pramistar.
Kérem legyen kedves megírni a dobozon található hatóanyagneveket, azok alapján tudom beazonosítani.
Egy bizonyos, tízféle gyógyszer már alapvetően is soknak tűnik.

Válaszát várom,
üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Főiskolai hallgató vagyok, és olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy lehet-e okom aggodalomra az alábbi tünetek miatt.
Írás közben legyen az kézírás, vagy számítógéppel való írás, gyakran tapasztalom (főleg, amikor gyorsan kell írni), hogy felcserélek betűket. Mintha gondolatban előrébb járnék, mint ahogyan a kezem mozog. Már hónapok óta tapasztalom ezt. Korábban sosem volt semmilyen hasonló problémám.
Mi okozhatja?

Válaszát előre is köszönöm!
A számítógépes írás, azaz írógépelés meglehetősen tönkretette egyébként mindannyiunk írását több szempontból is:
egyrészt valóban sok a hiba, kivéve akik megtanultál a tízujjas, szabályos gépelést
másrészt leromlott a kézírás-minősége, mivel egyre kevesebbet ír mindenki szabad kézzel.
Ezzel együtt, ha aggályosnak látja, érzi ezt a problémát - esetleg észrevehető a romlási tendencia hosszabb időn át megfigyelve, - akkor érdemes lenne neurológiai szakrendelést felkeresnie ezzel a tünettel!

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!!!
Aggódom Édesanyám miatt.64 éves, aktív nyugdíjjas,nem szed gyógyszert,a vérképe is jó.Amit észre vettem h kb 1éve furcsán öltögeti a nyelvét,s nem tudom hová tudnék fordulni vagy mi állhat a háttérben.Az Ő Édesanyja 67 éves korában hunyt el,s nála is láttam ezeket a jeleket,majd agylágyulást kapott amiből sajnos nem épült fel.Ez örökölhető lehet?Mit tudnék tenni h ez a nyelvöltögetés stabilitálódjon?Mitől lehet ez?Mi okzhatja?
NAGYON NAGYON VÁROM VÁLASZÁT ÉS ELŐRE IS HÁLÁSAN KÖSZÖNÖM!!!Szép napot!Üdvözlettel:Zs. Adrienn
A kérdéses probléma (természetesen csak akkor, ha semmilyen egyéb betegség, gyógyszerszedés nem áll fenn) nagy valószínűséggel neurológiai zavarra utalhat (esetleg az egyik agyideg működési zavara?), tehát mielőbb érdemes lenne neurológiai szakrendelést felkeresniük!

Örökletes tényező is lehet mögötte mint igen sok betegség esetén, de ez így bármi egyéb nélkül nagyon "izolált" tünetnek tűnik, keressék fel mielőbb az ideggyógyászt.

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Tisztelt Doktor Úr!
33 éves Nő vagyok.A problémám visszatérő utoljára nyáron volt ilyen gondom..Az érzésem úgy kezdődik,hogy érzem a vérnyomásom magasabb a megszokottnál 120/80 ilyenkor pedig 147/90 ha jól emlékszem .Aztán rosszullét,szédülés remeg a kezem,olyan mintha nem lennék teljesen a testemben,gondolkodni nem olyan gyorsan tudok lelassulok,elzsibbad a nyelvem azután a szám,nyáron olyan érzésem is volt mindeközben mint akit fejbevágtak hátulról,és melegem lesz..Először azt hittem nem eszem rendesen,de igen,de persze azóta is ilyenkor gyorsan eszek valamit.Egy varrodában dolgozom,az érdekes ebben az,hogy ma itthon nem voltak ezek a rosszulléteim,pedig már időhöz is tudom kötni,délelőtt 10-11 között és délután 3 óra iylenkor szoktam roszul lenni.Nyáron azért kivizsgáltak annyira hogy volt egy ct hogy kizárják a stroke-ot.Azzal minden rendben volt,azt mondták ha visszatér a rosszullét,adnak beutalót MR -re.
Válaszát előre is köszönöm.
Több irányban is el lehetne indulni a leírása alapján:
1. Nagylabor, benne vércukorvizsgálat, a hirtelen hipoglikémia (vércukorszint-zuhanás) is okozhat erős rosszullétet
2. A vérnyomást rendszeresebben kellene méregetnie, mert magas vérnyomás is okozhat rosszullétet (főleg ha kiugróan magas értékek)
3. Neurológiai alapvizsgálat, rendben vannak-e a reflexek, agyidegek, nyaki gerinc, esetleg görcsroham volt-e stb.
4. Elképzelhető egy pszichés stressz alapú pánikbetegség fennállása is - de csak és kizárólag abban az esetben, ha az előbb felsorolt tünetek, panaszok, szervi kérdések már kizárásra kerültek, tehát nincsen a háttérben szervi ok, betegség.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor Úr. Az fenti témával kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. 2010 elején a kezem remegését vettem észre. Egyaránt mozgás és nyugalmi állapotban. Pár hónap után már napi szinten fordult elő és volt olyan eset is amikor egyszerűen nem éreztem a kezembe lévő tárgyakat, ezáltal el is ejtettem. Félre nyúltam, láttam a tárgyat és mégis mellé nyúltam. Sajnos ezt nem tudom másképpen elmagyarázni. Ekkor fordultam neurológushoz, ahol egy MR vizsgálat kisebb fehérállományi laesio mindkét oldali frontális periventriculáris fehérállományba ami lehet ischaemiás leasio is. Vélemény: célspecifikus tremor. Viszont a neurológus nem küldött további vizsgálatokra, mondván semmi komoly és felírt nyugtatót. Azóta fokozottak a tünetek sokszor szédülök és fáj a fejem is. A kérdésem az lenne, hogy érdemes lenni további vizsgálatokat kérnem magam a kezelő orvostól? Tisztelem az orvosokat és a szakértelmüket és nem szeretném megkérdőjelezni azt a tudást ami több évi tanulás és munka eredménye. Előre is köszönöm
A nagyon képszerűen megfogalmazott, leírt tünetek (amennyien természetesen más egyéb betegség, gyógyszerszedés, bármilyen más kórelőzmény nincs jelen) mégiscsak valamilyen idegrendszeri, ún. motoros zavarra utalnak, amit ilyen értelemben az MR képalkotó vizsgálat is alátámaszt.
Természetesen kizárandó az esetleges korábban elszenvedett enyhébb agyvérzés (stroke), de csak a tünetek alapján valószínűbbnek látszik a mozgászavar megléte.
Azt javasolnám Önnek, ha a levélben említett neurológus a nyugtatón túl nem rendel más kezelést, egyéb vizsgálatot, akkor érdemes lenne beutalás révén felkeresnie a területileg illetékes kórház neurológiai osztályát egy behatóbb vizsgálat céljából!

Üdvözlettel:
Szakterület: IdegsebészetNeurológia
Tisztelt Dr Ur
Évek óta fejfájástól szenvedek voltam már kivizsgáláson fekudtem kórházban 2004-ben megállapitották hogy van egy 2 cmm-es arachnoidealis cysta a kisagy hidszögletben. De pár hete a fejfájás jellege megváltozott szédülök sokször mintha ringispirben ülnék hányingerem van néha sugárszerüen hányok is a fájdalom éjszakára fokozódik a halántékomtól a fülem melett begörcsöl az ér nem tudom hogy mi ez ! Volt már enyhe orrvérzésem is!! Ez migrén?? Kicsit megijjedtem kérem válaszát mert nagyon nyugtalan vagyok ! Köszönöm
Tisztelt Levélíró!

Néhány tudnivaló az arachnoideális cystákról - ha ez Önnél megállapított diagnózis.

A betegség veleszületett, általában már gyermekkorban, ritkábban serdülőkorban kimutatható.
Az agy területén belül több helyütt is előfordulhat.
Sok esetben véletlen észlelés, mert nem mutat tüneteket, kivéve a nagyobb cystákat.
A tünetek változatosak, attól függően, hogy az agy mely részén van a cysta, milyen területeket irritál, érint.
Néhány jellemzőbb tünet:
• gyermekkori fejdeformáció
• speciális fejmozgások gyermekkorban
• fejfájások, migrénszerű vagy tenziós fejfájás.
• görcsrohamok
• emelkedett koponyaűri nyomás
• hányinger, hányás
• a viselkedés megváltozása
• féloldali bénulás
• mozgászavarok
• hallucinációk

Diagnózis:
általában MRI képalkotó eljárással, tesztek kitöltésével.
Kezelési lehetőségek:
A lényeg a cysta nyomásnövekedésének megszüntetése, ez elsősorban sebészi úton történhet, többféle eljárással.

Javaslatom: tekintve hogy intenzív tünetei vannak, célszerű lenne mielőbb eljutnia a területileg illetékes magas szintű idegsebészeti intézetbe ennek a helyzetnek a megoldására!

Üdvözlettel és jobbulást kívánok:
Szakterület: NeurológiaBelgyógyászat
Témakörök: idegrendszeri betegség
Édes anyámnak 2009-ben diagnosztizáltak agykéreg sorvadást. A kérdésem az lenne mennyi ennek a betegségnek a lefolyási ideje amíg teljesen leépül.
A sajnálatos betegséghez a megnevezésen kívül semmilyen egyéb támpontot nem adott (előző betegségek, társbetegségek, gyógyszerszedés, műtét, bármilyen egyéb előzmény) így csak általánosságban tudok néhány tudnivalót írni az "agysorvadásról" (encephalopathia, EN).

Általában az EN az agy betegsége, és az esetek jelentős részében az egész agykérget érinti.
Folyamatos, degeneratív károsodás, és nem megfordítható. Okozhatja sérülés, vagy az agytól távoleső szerv betegsége is. Lássunk néhány példát:

Glicin EN - genetikai betegség, enzimbontási zavar
Hepatikus EN - a máj cirrózisából eredő betegség
Hipoxiás, isémiás EN - agyi keringési zavar az ok
Urémiás EN - a károsodott veseműködés miat felhalmozodó toxinok okozzák
Hipertenziós EN - akut magas vérnyomás miatt
Lyme EN - kullancsbetegésg a háttérben
Toxikus EN - mérgezések miatt kialakuló zavar
stb.

Jellemző tünetek:
megváltozott tudati állapot, személyiségváltozás, felismerő funkció romlása, letargia, koncentráció zavara, idegrendszeri jelek, pl, izomrángások, izomtónus vesztése, szemtekerezgés, remegés, stb.
Diagnózis:
vérkép, gerincfolyadék levétel, EEG, képalkotó vizsgálatok, de a diagnózis általában klinikai, tehát a tüneteken alapul.
Kezelés:
A típustól függ, tehát hogy maga az alapbetegség (ld. fentebb) kezelhető-e. Étrend, diéta is szóbajöhet, súlyosabb veseproblémák esetén dialízis, veseátültetés.
Kórjóslat, kimenetel:
A célzott szervi kezelés javíthat a beteg állapotán. Sajnos bizonyos esetekben az agysejtek károsodása már nem megfordítható.

Azt kellene tudni, amit feltehetően tudnak is, hogy milyen betegség húzódik meg a háttérben. Ha az kezelhető, a célirányos szakorvossal kell ezt megbeszélni.

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Dr. Úr/ Nő !
Kolleganőm 18 éves leánya több alkalommal lezsibbad: hol a szája, keze, fél arca, bal oldalon, illetve a jobb oldala is. A háziorvos, illetve az általa beutalt ideggyógyászat sem talált erre érdemleges magyarázatot, sem orvoslást.
A zsibbadás 2-3 órán keresztül tart, mialatt nem tud fogni sem a kezével. Fáj a feje, gyengének érzi magát. Megtörtént több esetben, hogy a Keresked. Iskolából kellett hazahoznunk, mert rosszul érezte magát. Ez történt ma is.
Kérném Önöket, hogy segítsenek, mert nem tudjuk, hogy mit jelentenek ezek a ünetek, esetleg valami rosszabb betegség előjele? Segítségüket, tanácsukat előre köszönjük.
Aggódó szülők.
Ebből a leírásból magán a zsibbadásos jelenségen - mint tüneten kívül sajnos több nem derül ki, például:
- volt-e hasonló jelenség az illetőnél korábban, gyerekkorban, serdülőkorban
- volt-e esetleg valamely szüléssel kapcsolatos zavar, rendellenesség, kezelték-e azt
- átvészelt fertőző betegségek
- szed- e gyógyszert (esetleg kábító hatású anyagot, amiről nem lehet tudni?)

Amire még szükség lehet: alapos belgyógyászati vizsgálat, részletes többirányú nagylabor, esetleg lumbálpunkció (agy-gerincvelői folyadék vizsg.)
- EEG vizsgálat
- agyi képalkotó vizsgálat (CT, MRI)

Hirtelenjében csak ennyi, tehát több irányban érdemes elindulni, a neurológiai vizsgálatokat elmélyíteném, de érdemes lenne - esetleg - pszichiáterrel/addiktológussal is konzultálni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Kedves Doktor Úr!

A mimikai izomzat rendellenes mozgására ,hunyorgásra van -e valamilyen megoldás,ill.gyógyszer?Köszönöm előre is a válaszát.
A leírásából túlzottan sok nem derül ki az egyedi tünet tapasztalásán túl, tehát pl.:
életkora, neme, a tünet mióta áll fenn, milyen intenzitással, van-e bármely kísérőtünet, előzetes ezirányú, vagy másirányú betegségek, szed-e gyógyszert, vagy bármilyen más szert (koffein, alkohol, nikotin, egyebek). Volt-e esetleg balesete, fejsérülése?

Ha a tünet állandó, vagy visszatérő jellegű, nem szűnik, konkrétan tudja hogy mi váltja ki, javaslom mielőbb neurológus szakorvos felkeresését.

Üdvözlettel:
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt doktor Úr!

Válaszát köszönöm szépen.Kislányom MR vizsgálatát gyermekneurológus kérte. A részleges üres sella-ról konkrétan nem mondott semmit. Javasolta az idegsebész megkeresését. Nem tudom mit tud tenni a sebész.Fejfájás naplót még nem vezetek de ha segíthet bármely orvosnak elkezdem.A hormontermelés érintettsége kihatással lehet a későbbiekben a lányom menstruációjára(még nincs) valamint az ő gyermek vállalására?Vért még eddig senki nem akart venni tőle mondván amíg jól tanul nincs baj.Engem az nem nyugtat meg.Következő válaszát is előre megköszönöm.

Egy még jobban aggódó anyuka.
Tisztelt Szülő!

Az endokrin=hormonális kivizsgálást azon betegeknél érdemes kezdeményezni, ahol már hiánytünetek alakultak ki; itt hormonpótló kezelés lehetősége is felmerül. Idegsebészeti megoldást - bár egyes esetekben szóba jön -, irodalmi adatok alapján ritkán javasolnak.

Minden jót kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktor Úr!
2000-ben porckorong sérvet állapítottak meg. 2006-ban csípőprotézissel műtöttek.2008-ban elviselhetetlen fejfájással kerültem orvoshoz.Vélemény:Spondylosis cerv., Discopathia C IV.-VI., Costa cerv. I.d. 4cm-es nyaki borda látható.Tilcotilt 2009-ben negatív CT. 2011-ben izűleti fájdalmaim lettek, ami kéz dagadással járt. Dg.:Polyarthrosis,k.m.n, Rheumatoid arthritis,k.m.n.Gyogysz.Trexon,Medrol,Kardyum.2011.dec. ismét erősebben kezdett fájni a fejem.2012 ápr.-ban elájultam,kórházba kerültem.Lement a vérnyomásom(80/50),felment a cukrom(10.4).Májusban neurológiai vizsgálaton voltam.EEG-t csináltak.Orvosi vélemény:Alpha és betha háttértevékenység mellett többnyire bal féltekei indulású helyenként generalisalt epilepsia.Klinikai dg.:Syncope és Collapsus. CT-re előjegyezve. Azóta is erősödött a fejfájás, lüktetés, a fejtetőtől a gerincbe a lapocka alá, fülzúgás, váll- és kézfájás,nehéz bizonytalan fogás. Önnek mi a véleménye, mit javasol milyen orvoshoz forduljak. Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

A leírtak alapján eléggé komplexnek tűnik ez a sok probléma, próbáljuk meg összeszedni:
- porckorongsérv
- fejfájás
- poliartrózis, reumatoid artritisz
- generalizált epilepszia

Javaslatom lenne (amennyiben az Ön számára budapesti intézmény elérhető), az Amerikai úti Idegsebészet, vagy a budai oldalon a Gerincgyógyászati Központ mielőbbi megkeresése, kiváló szakorvosok vannak mindkét helyen.
Vidéken az egyetemi városok fenti szakirányú klinikáit javasolnám, Pécsett, Szegeden, ill. Debrecenben.

üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Dr. Úr/Nő!

14 éves öcsém mindkét kézfeje (ujjak) nyugalmi, előre nyújtott állapotban remegni szokott. Akkor is, ha előtte nem végzett semmilyen fizikailag megerőltető dolgot. Hormonális probléma lenne?
Válaszát előre köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Serdülőkorban valóban sokféle változás zajlik a szervezetben, azonban a leírt nem valószínű, hogy ezekhez tartozna. Feltehető, hogy valamely egyéb tünet is fennáll, nem csak a kiragadottnak tűnő kézremegés. Kérem figyeljék meg néhány napon át, hogy ez a tünet változik-e (erősödik, gyengül, megszűnik) vagy egyéb tünet is jelentkezik mellette.
Amennyiben tartós, nem múló jelenségről van szó, a gyermek-háziorvos, illetve gyermek-neurológus kellene megvizsgálja az illetőt.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tiszteletem!
... éves lány vagyok, nem volt eddig különösebb betegségem, gyógyszereket sem szedek, még csak az allergiámra kiírt tünetcsillapítókat sem használom.
Egy hónappal ezelőtt történt meg velem először, hogy egyfajta hőhullám járta át testemet nagy gyorsasággal, s közben a gerincemen, deréktájon, további esetekben a végtagjaimon is apró, tűszerű szúrásokat éreztem. De ez pillanatok leforgása alatt történik meg..., azóta több alkalommal is előfordult. Figyeltem magam, hogy nem köthető-e különböző helyzetekhez, de nem találtam logikát a tünet körülményei közt. Nem tudom, mire véljem ezt a fajta bizsergést.
Örülnék, ha tudnának segíteni, tanácsot adni.
Köszönettel.
Tisztelt Levélíró!

Egy tünetnél, jelenségnél igen fontos kérdés, hogy egyszer fordul/t elő, vagy pedig ismétlődő jellegű. Természetesen látatlanban és az előzmények ismerete nélkül (pl. korábbi betegségek, esetleges műtétek, gyógyszerszedés, családi hajlamok stb.) nehéz megfoghatót mondani. Néhány gondolat:
1. Figyelni kellene ennek az idegi eredetűnek tűnő tünet"csoportnak" az ismétlődését, valóban azt is hogy köthető-e bármihez, napszakhoz, ételhez, helyzethez, fizikai aktivitáshoz, van-e bármilyen inger ami kiváltja.
2. Figyelni kellene a tünet gyakoriságát, erősségét és tartamát is.
3. Célszerű lenne, főleg ha az ismétlődő jelenség nem szűnik, a tünetek romlanak, erősödnek, esetleg egyéb kísérőtünetek is jelentkeznek, mielőbb neurológiai, tehát ideggyógyászati szakrendelést felkeresnie.

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Tisztelt orvos!

Férjem már kétszer is rosszul lett az utóbbi másfél évben! Eredetileg asztmás, de most nem befulladt, hanem lezsibbadt a két karja és szinte lebénult mozogni nem tudott és a látása is elment, ez az állapot 45 percig tartott! Nagyon megijedtem :( nagyon sok energiaitalt ivott és napi két doboz cigit szív azóta is! az energiaitalt már nem issza szerencsére! Vajon mi lehetett ez? stroke? de még olyan fiatal! :( most éppen kisbabát várunk! nagyon aggódom! milyen vizsgálatot ajánl és mi lehet ez? a férjem szerint a gyógyszertől van amit az asztmára szed! szerintem meg a cigitől! Kérem segítsen! Előre is köszönöm!

Üdvözlettel
Gabriella
Tisztelt Levélíró!

Alaposan áttanulmányoztam levelét, tehát a következő kockázatokat látom:
1. túlzott energiaital-fogyasztás (nagy mennyiségű koffein)
2. túlzott nikotinfogyasztás
3. fennálló asztma (nem derült ki milyen gyógyszert szed?)
4. fokozott stresszhatások (ezt feltételezem)

Amennyiben valóban a leírt "bénulásos jellegű" tüneteket észlelték, még ha azok múlóak voltak is, célszerű lenne mielőbb neurológiai szakrendelés felkeresése az aktuális állapot felmérésére.
Az energiaital-fogyasztás felszámolása mellett fontos lenne a dohányzás mérséklése, majd abbahagyása és fizikai aktivitás beiktatása a mindennapokba. A szakrendelést mindenképpen keressék fel!

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tiszelt Doktor Úr!
21 éves két gyerekes anyuka vagyok. Május óta elég komoly szédülések jelentkeztek, amik egyre hosszabb ideig tartottak. Ezek a késôbbiek során ájuláshoz is vezettek. Kb. június elején oda kerültem, hogy egyedül már nem mertem sehova elindulni. Aztán társult orrvérzés, hányás. 6.12-én beutaltak F-O-G szakrendelésre, ott negatívak lettek az eredmények. Audiólógián szintén. Ideggyógyászaton annyi volt a véleményezésben, hogy periferias vestibularis laesio (romberg balra dôl, vakjárás széles alapú, balra devial.) koponya ct negatív lett. felírtak 2x24mg Betahistin-t, 1-1-0 Nootropil 1200mg szedését. Nem lett jobb semmi. Kontroll után ezeket a gyógyszereket elhagytuk, helyette kaptam atarax-ot, valamit fizioterapiat. ismételten nem lett jobb semmi. Ma már az ágyból alig tudtam felkelni, ha sikerült is 20percet ültem az ágy szélén, mire el tudtam indulni, és közben forgó jelleg? szédülés, tarkó fájás, hányinger és elég erôs nyomást éreztem. Maga szerint hogyan tovább? Válaszát köszönöm.

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Alaposan áttanulmányoztam levelét. Az minden bizonnyal valószínűsíthető, hogy a neurológiai leletben leírt "perifériás vestibularis laesio" és az ezt igazoló Romberg-jel nyomán lenne célszerű haladni. Betahistint valóban szoktak adni szédülésben, a Nootropil pedig agyi keringésjavító, de itt nem valószínű, hogy keringési zavarról lenne szó.
Ami elképzelhető viszont, az ún. BPPV-nek nevezett kórkép, lásd cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/ful-orr-gegeszet/egy-kevesse-ismert-szedulessel-jaro-betegseg-106606.html
Természetesen ezt a neurológussal kellene megbeszélnie (elképzelhető, hogy egy másikkal, mint a korábbi).
A cikkben szerepelnek a kérdéses, belsőfüli kristályokat helyzetükből kimozgató manőverek, de ezt is célszerű megbeszélni, egyszerű gyakorlatok ezek, de bizonyos felügyelet szükséges lenne hozzájuk.

Mindazonáltal egyébirányú betegségekre való neurológiai vizsgálat is célszerű, pont azok kizárása céljából.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!
Egy furcsa helyzetben írok.
Egy kedves imerösöm kint él Angliában, aki már 6 hónapja orvosokhoz jár.Nem beszél az itthoniakkal a betegségről.Amit tudunk hogy izomsorvadása van és steroidos kezelést kap havonta 1 hetet van kórházban ez miatt.A kezeléseket abba hagyta mert fájdalmai lettek és ezt ő ennek tudta be, így már nem jár kezelésekre.Decemberben az egyik ás áprilisba már mindkét kezét alig tudta használni, valamikor javul valamikor romlik az állapota.Tudom kevés információt írtam le, de esetleg tudna nekem választ adni arra hogy mi lenne a helyes?Vagy hogy mire lehet számítani kezelés nélkül? Én hiszem ha gyogyítani nm is lehet de lassítani igen.
Előre is köszönöm a válaszát
Tisztelt Levélíró!

A leírásából minden egyéb ismerete nélkül csak tippelni lehetne. Az "izomsorvadás" és a szteroidos kezelés utalhat pl. kezdődő sclerosis multiplexre (SM), de ennek megállapításához korrekt neurológiai vizsgálatra lenne szükség!
Az hogy nem beszél a betegségről, nem helyes, mert mint minden esetben, kezdődő kórkép esetén még több lehet a kezelési lehetőség, mint későbben. Oldalunkon külön rovat foglalkozik az egyébként az SM-mel:

http://www.egeszsegkalauz.hu/idegrendszeri-betegsegek/sclerosis-multiplex/

Természetesen ismétlem, ez csak tipp maximum, tehát fel kell keresni a szakorvost, és minél előbb. Kezelés nélkül gyorsabb lehet az állapotromlás, nincs mire várni...!

üdvözlettel:
Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne: Pár hónapja felváltva fáj a fejtetőm tenyér méretben, a kisagyam/koponyám, vagy olyan érzésem van, mintha hatalmas feszültség lenne a fejemben, és szét akarna robbanni. Voltam vérvételen, kimutatta, hogy gyulladás van a szervezetemben. Voltam 6 orvosnál, de nem találják a gyulladás helyét. Eddig voltam: nőgyógyász, urológus, bőrgyógyász, fogorvos, szemészet, fül-orr-gégészet, valamint háti-nyaki röntgenen. Semmi.
Van esetleg ötlete, merre induljak tovább? A tüneteim egyáltalán kapcsolódhatnak a gyulladáshoz?
Nincs magas vérnyomásom, nincs cukrom.
Hallottam un. rejtett magas vérnyomásról. Ez létezik?
Főleg a nyomás a fejemben a legzavaróbb talán...
Néha a nyaki csigolyám is fáj, de lehet rossz testtartástól is.

Válaszát megköszönöm.

Tisztelettel
Tisztelt Levélíró!

1. A vérképpel kapcsolatosan: amennyiben a tünetei jelenleg is fennállnak érdemes lenne kontrollt készíttetni a néhány hónappal ezelőtti vérkép ebben a tekintetben már nem biztos, hogy mérvadó, viszont a gyulladással kapcsolatos minden paramétert meg kellene nézetni.
2. Képalkotó vizsgálatok: fejet/agyat érintő tünetek esetén felmerül a CT/MRI igénye, amennyiben ez még nem történt meg, akár az agyi keringési problémák, akár esetleges térfoglaló folyamat tisztázására, ill. kizárására.
3. A nyaki szindrómát, tehát a nyaki csigolyák esetleges elváltozásait reumatológus tudja alaposabban véleményezni.
4. Amennyiben szervi eltérés nem igazolódik, felmerülhet a pszichoszomatikus érintettség, esetleges pánikzavar megléte, tehát érdemes lenne a fentieket követően ebben az irányban is vizsgálódni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Egészségkalauz Kérdező (CMPMedica) bejelentése: Kérdésének témája
Tisztelt Szakértő!! Tíz éve volt egy balesetem, és akkor eltörött az arccsontom a szemem alatt.Nem mentem orvoshoz mert annyira nem volt bedagadva és én azt hittem ,hogy csak zúzódás.Most pedig az a problémám,hogy a két szemem nem egyszerre mozog (pl: ha tükörbe nézek vagy ha fényképezőgépbe kell néznem) erősen kell hunyorítanom,hogy egyenesben tartsam őket és a fejemet is kicsit ferdén kell tartanom.De külön külön rendesen mozognak ha az egyik szemem lecsukom. Ez már egyre kellemetlenebb nekem és azt szeretném kérdezni, hogy ezzel műtét nélkül lehet -e valamit kezdeni? Válaszát előre is köszönöm. .
Tisztelt Levélíró!

A balesetet követően mindenképpen orvoshoz kellett volna fordulnia, ha másért nem, akkor
1. az agyrázkódás kizárására
2. szemészeti vizsgálatra
3. a munkából való kiesés, táppénz stb. igazolására
Jelen helyzetben javaslatom, keresse fel területileg illetékes szemészetet e panaszaival.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
T.Doktor Úr!
Kb. 2010-óta félévente 1szer szédülök vagy hányingerem van 1hétig.2012 eleje óta a tünetekhez hozzájött a fejfájás(mintha szöget ütnének a fejembe mindig máshol ,ezek kb 2-5p tartanak).2010ben egy hétig úgy szédültem,hogy az utat se nagyon láttam amerre megyek...elmentem ügyeletre és kiírtak CT-re.Másnapra enyhült és nem mentem el CTre.Azóta enyhébbek a tünetek,de sűrűbbek mint félévente.Idegesítő,hogy nincs olyan hét,hogy ne lenne valami bajom.Nem tudom,hogy ezek hozzátartozhatnak-e:úgy gondolom depressziós lehetek és a memóriám is rosszalkodik,3napja reggelente fáj a bal fülem is.
Elnézést,ha zavarosan fogalmaztam.Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Tisztelt Levélíró!

Nem fogalmazott rosszul, megpróbálom sorba rakni a tüneteit:
1. szédülés (+ hányinger)
2. fejfájás
3. memóriazavarok (?)
4. depresszió (?)
5. fülfájdalom

Ezek közül az 1-2-5 ami pontosabban megfogható, neurológiát, tehát ideggyógyászati szakrendelést kellene felkeresni ezek tisztázására.
A memóriazavarok és a depresszió inkább pszichiáterre tartozik, de ha a neurológusnál jár és megemlíti neki ezeket a problémákat is, elképzelhető, hogy tud tanácsot, javaslatot adni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Diabetológia
Tisztelt Doktor úr!
2.típusú cukorbeteg vagyok ... éve. A lábaimon semmilyen sérülés nincs, nagyon vigyázok rá.Azonban fél éve zsibbad a lábujjam és állandóan fázik. Még nyáron is zoknit kell húznom.Hallottam a milligrammról,jó lenne,de cukorbeteg nem szedheti. Kérem,ajánljon valamilyen gyógyszert ,talán érszűkületem van.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

A cukorbetegségnek számos szövődménye alakulhat ki hosszabb távon, lássuk melyek ezek:
1 retinopátia, látásromlás, szemben lévő kiserek keringési zavara
2 nefropátia, a vesében lévő keringési zavar miatti elégtelen működés
3 neuropátia, idegműködési zavarok, fájdalmak, bizsergő érzés, zsibbadás stb.

Javaslom hogy keresse fel a kezelőorvosát ezzel a problémával, mert előfordulhat, főleg ... év után, hogy kialakult ez az idegbántalom. Megfelelő (neurológiai) kivizsgálást követően tudnak Önnek ebben gyógyszert, ill. egyéb kezelést javasolni.
Megnéztem a Milgamma leírását, diabéteszes neuropátiában adható, sőt ez az egyik lényeges javallata.

Üdvözlettel:

megjegyzés: amennyiben pedig érszűkületről van szó, angiológiai szakrendelés javasolt.
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Dr. ur .nő. Az a kérdésem,naponta már 6-8 szem magne b6-ot eszem calcium.magnesium tablettát görcsoldó tablettát is Mydeton-t .Ennek ellenére mindég fogja a görcs a lábamat főleg éjszaka.Nem iszom alkoholt Nem dohányzom.A gyomorsavammal küzdök nap mint nap mert túl sok .Mi okozhatja az izomgörcsöt? Mit lehet a gyomorsav ellen tenni ? Köszönöm válaszát.
Tisztelt Levélíró!

Először is azt kellene tisztázni, milyen típusú görcsökről van szó, és ezek hol jelentkeznek (testszerte, belső szervekben, végtagokon stb.) Volt-e már ezzel kapcsolatosan szakorvosi vizsgálaton:
- neurológián (ideggyógyászat)
- diabetológián (cukorbetegség vizsg.)
- reumatológián (mozgásszervi betegségek)

Tehát akkor célszerű bármilyen gyógyszeres/nem gyógyszeres kezelést alkalmazni, ha ismert maga a betegség, a diagnózis. A napi 6-8 szem biztosan sok, és egyben felesleges is! A savtúltengést ki kell vizsgáltatni szintén.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Dr UR!
... eves no vagyok. A minap nagyon varatlan es eos fajdalom gyotort a tarkom,es a halantekom,majd a fullem,es jott egy iszonyatos hanyas ram .megmertem a vernyomasom ami sosem volt magas most 180/105.volt es szajzsibadasom volt.A ferjem mentot hivott,a korhazban 24 ora allatt sztabilizaltak az alapotom,es haza engedtek,de nem mondtak semmi magyarazatot,amivel megnyugtattak vola,azota nem volt problemam,de szeretnem,ha valaszt adna menjek e tovabbi kiviszgalasra,es hogy holva,vagy On szerint komoly okom van agodnom. Tisztelettel varom mielobbi valaszt. Elnezest az ekezetekert,de kulfuldrol irok.
Tisztelt Levélíró!

Csak a leírottakra tudok támaszkodni. Az erős tarkótáji fájdalom és társuló tünetek utalhatnak valamilyen fertőzésre, ill. valamilyen neurológiai eltérésre. Ahogy látom, a kórházi ellátás kvázi sürgősségi belgyógyászat lehetett valószínűleg.
További kivizsgálásra értelemszerűen akkor van szükség, ha ezek a tünetek esetleg visszatérnek bármilyen intenzitással is. Amennyiben ilyen helyzet adódik elő, akkor neurológust kellene valószínűleg felkeresni. Az incidentálisan észlelt magas vérnyomás lehetséges, hogy csak következményes tünete volt a leírtaknak.

Üdvözlettel:
Tisztelt Dr. Hölgy / Úr !

Azért fordulok Önökhöz mert két éve folyamatos szédülésem van. Számos vizsgálaton résztvettem ( Ct, MRi, füll orr gége, EEG, labor, röngen , dopler, jártam phisziátriára, phszihológushoz voltam akupunkturán csontkovácsnál és gyógymasszáson stb ) Ezen vizsgálatok és kezelések mindegyikének eredményessége sikertelen volt . Legutóbb voltam ismét egy EEG- ahol ezt véleményezték :MKo n. VIII. laesio AEP képe. De erre kontkrét választ nem kaptam, hogy mit tegyek ellene. Ezzel a betegséggel türelmeten vagyok és ideges is erre szedek nyugtatót. Szédülésemről még annyit hogy féloldalas a jobb oldal felé huz és nyomást is érzek .

Azért fordulok Önökhöz , hogy tancsot adjanak hogy mikét lehe ezt kezelni !

Válaszukat előre is köszönöm !
Tisztelt Levélíró!

A leletben szereplő n. VIII, a 8. agyidegre utal (egyensúlyi és hallóideg). Az AEP vizsgálatról alább néhány sor:

Akusztikus kiváltott válaszok (AEP). Gyors egymásutánban adott, halk hangingerek. A válasz öt, agytörzsi komponensét regisztrálják a koponyán kívül felhelyezett elektródokkal. Végezhető újszülöttek, demens vagy eszméletlen betegeken is.
Kiken végzik?
- Tesztelhetô a csecsemôk hallása, kizárhatók a nagyothallás pszichogén okai, kimérhetô a hallásküszöb.
– Sclerosis multiplex (SM): érzékenyen kimutatja a károsodott gócot, hosszú távon követhetô a funkciókiesés változása.
– Agytörzsi vascularis (érededetű) folyamatok, tudatzavar stb.
Tehát neurológus és/vagy fül-orr-gégész szakorvos tudna ebben döntőbb szót kimondani, mivel a lelete az egyensúlyi és hallóideg esetleges károsodására utal.

Üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaHepatológia
Jobb oldali Bell-féle arcidegbénulást (súlyos perif. n. VII. laesió) diagnosztizáltak nálam. Gilbert kórom van (emelkedett bilirubin érték) emiatt a neurológus kezelőorvos nem írt fel sem szteroidot, sem antibiotikumot, arra hivatkozva, hogy a máj nem biztos, hogy jól le tudja majd bontani. Jelenleg csak B-vitamin koncentrátumot és fizikoterápiát kapok. Eddig semmi javulás.

Álláspontja szerint a Gilbert kór ellenére adható szteroid ill. antibiotikum az arcbénulás kezelésére vagy sem?
Ha igen, úgy mit javasol és milyen adagolással?
Ha nem, úgy mennyivel és miben lesznek rosszabbak a gyógyulási esélyek?

Köszönettel.
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem néhány szteroid és antibiotikum orvosi leírásában a Gilbert-kórral kapcsolatos utalásokra. Erre konkrétan nem találtam megjegyzést, legtöbb esetben azt jelzik a "figyelmeztetés" címszó alatt, hogy amennyiben májbetegség, a máj károsodása áll fenn, akkor a szokásos dózisokat csökkenteni kell, ill. szorosabb orvosi ellenőrzés szükséges.
Az kétségtelen, hogy a máj metabolizál (tehát minden idegen anyag lebomlása itt indul), ezért csökkentebb metabolizáló képesség esetén alacsonyabb dózissal lehet csak "terhelni".

Ajánlom két vonatkozó cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/gyogyszerek-es-a-maj-1-107176.html
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/gyogyszerek-es-a-maj-2-107192.html

Mindezt meg kellene beszélnie a kezelőorvossal is.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Üdvözlöm. A tüneteim: hirtelen erős fájdalom a gyomorban, szorító felfele haladó érzés, fülzúgás, távolodó hallás, eszméletvesztés rövid időre. Szeretném tudni mi lehet a baj. Köszönöm, ha válaszol. További szép napot.

Tisztelt Levélíró!

A rendkívül képszerű leírás alapján azért felmerül néhány kérdés:
1. Egyszeri jelenség volt, vagy ismétlődő tünetcsoport?
2. Ha ismétlődött más alkalommal, a tünetek erősebbek/gyengébbek voltak, változtak?
3. A leírásból kiindulva célszerű lenne neurológiai szakrendelést felkeresnie, bármely egyéb előzmény, betegség ismerete nélkül ez idegrendszeri jellegű és/vagy belsőfül eredetű problémának tűnik. Neurológiát javaslok első körben.

Üdvözlettel:
Tisztelt Levélíró!

A rendkívül képszerű leírás alapján azért felmerül néhány kérdés:
1. Egyszeri jelenség volt, vagy ismétlődő tünetcsoport?
2. Ha ismétlődött más alkalommal, a tünetek erősebbek/gyengébbek voltak, változtak?
3. A leírásból kiindulva célszerű lenne neurológiai szakrendelést felkeresnie, bármely egyéb előzmény, betegség ismerete nélkül ez idegrendszeri jellegű és/vagy belsőfül eredetű problémának tűnik. Neurológiát javaslok első körben.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
T. Doktor Úr/ Úrnő!
Ma éjszaka a bal oldalamon fekve felébredtem és kinyitva a szememet a világ elkezdett velem forogni./szédülés?/
A jobb oldalamra fordultam és aludtam tovább. Reggel fél hétkor ébredtem és eszembe jutott a szédülés?. Bal oldalamra fordultam csukott szemmel, majd kinyitottam és megint az a furcsa érzés volt. Igy rájöttem, hogy nem álmodtam és felkeltem. Mosakodás közben belenéztem a tükörbe és azt hittem rosszul látok, mert az alsó ajkam jobb oldalán egy kb. 1 cm hosszú és 5 mm széles véraláfutás-szerűséget láttam. Nem dudorodott ki, teljesen a bőr felületében volt.
Nagyon ideges lettem tekintettel arra,hogy ilyen problémáim még sohasem voltrak.
Kérem ha tud erre mondani valamit, várom válaszát.
Tisztelettel: Csurgay Imre László
Tisztelt Levélíró!

Javaslom, hogy sürgősen keresse fel háziorvosát, célszerű lenne eljutnia ezt követően neurológiai szakrendelésre. Ezt a háziorvos dönti el úgyis!

Üdvözlettel:
Tisztelt doktor nő/úr! Vastagbéltükrözésem lesz a jövő héten. Tavaly volt egy félórás TIA-m látás, beszédzavarral. A vérnyomásom alacsony, Betaloc Zok-ot szedek szapora pulzus miatt, Xanax 0,25 3x1-t és Euthyroxot . Egyszer már le kellett mondanom az időpontomat mert a Pricoprep-től olyan rosszul voltam, hogy 1 éjszakára a kórházban maradtam és kaptam infúziókat de hajnali fél 2-kor még mindig hánytam/ a szinte semmit , mivel diétáztam már 3-4 napja./ Az állandó visszatérő hányás miatt és az alacsony nátrium szint miatt voltam bennt. Most a Fleet phospo-soda-t irták ki ,de ettől meg a vérkeringésem miatt félek , nem igazán jó, és hát a TIA miatt is. Az orvosom szabin van,. és nekem hétfőre van időpontom. Legyen szives tanácsot adni mit tehetnék, vagy mire figyeljek. Remélem még vasárnap előtt tudna válaszolni.Vasárnap kell bevennem a béltisztítót. Minden jót, üdvözlettel. Márta
Tisztelt Levélíró!

A leírt korábbi tünetek, a keringési problémák és a TIA miatt nyilván fokozott óvatossággal kell eljárni.
Nálunk erről részletes leírás nincsen, ajánlom figyelmébe egy másik orvosi oldal vonatkozó tájékoztatóját:
http://www.medicalonline.hu/gasztroenterologia/cikk/a_kolonoszkopos_elokeszitesrol
Célszerű lenne - ma még talán elérhető orvoskolléga - a gasztroenterológián, akivel tudna telefonon beszélni, egyeztetni. Felteszem, hogy a Fleet-et felíró orvos tudtában volt az Ön szív-érrendszeri, és TIA-val kapcsolatos kórelőzményének egyebekben (?)

üdvözlettel:
Témakörök: idegrendszeri betegség
Üdvözlöm!
Kislányomnak öt éve agyvelő-agyhártyagyulladása volt. (leukémiás is volt közben). Azóta nem jól érzi az illatokat, időváltozás előtt rosszul van. Székrekedés is kialakult, csak hashajtóval tud eredményt produkálni. Az lenne a kérdésem, hogy ez idegrendszeri károsodás, vagy esetleg más is lehet?
Várom válaszát.
üdv.
Tisztelt Levélíró!

Elképzelhető valóban a következményes idegrendszeri károsodás, amely a lefutó beidegzéseket is érinti.

Célszerű lenne gyermek-neurológussal konzultálnia, és egy alaposabb vizsgálatot végeztetni, van-e esetleg egyéb idegi működés, amelynek zavara nem került feltárásra, vagy nem produkál közvetlen tüneteket (pl. egyéb érzés- ill. mozgászavarok). a szakorvost tájékoztatani kellene a leukémia diagnózisról, és a betegség kezeléséről is.

Amennyiben e vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, akkor lehetne konkrétan a bélproblémával foglalkozni, gyermek-gasztroenterológiát felkeresni.

Üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaReumatológia
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Több, mint egy éve küzdöm a következő problémával. Felkelés után, vagy röviddel azután a fejem hátsó, nyakszirt feletti részén vagy esetenként két oldalt a fülem fölötti területeken nehezen megfogalmazható, zsibbadáshoz hasonlítható érzés tölt el. Ahogy haladunk előre a napban, úgy szűnik ez az érzés. Többnyire délelőtt elmúlik. Délután vagy este csak akkor jelentkezik, ha csökken az éberség, elálmosodok, vagy erős fizikai terhelés ért. Sajnos reggel azonban minden kezdődik, elölről. Vannak napok, amikor teljesen jól vagyok, ezek általában a frontmentes napok közül kerülnek ki. Fáradékony nem vagyok, sokat mozgok, sportolok is. Gondolkoztam, vérnyomás vagy vércukor probléma lehet, de ezek a lehető legnagyobb rendben vannak. Nem tudom, mi lehet ez! De nagyon aggaszt. Elképzelhető, hogy szorongás, stressz, feldolgozatlan problémák okozzák? (tartós munkanélküliség, magány, szexuális élet teljes hiánya).Előre is nagyon köszönöm segítségét!
Tisztelt Levélíró!

Figyelmesen áttanulmányoztam levelét. A fejet, nyakszirtet érintő zsibbadásérzés látszik vezető tünetnek. Az nem derült ki, hogy pl. szédülés, esetleg mozgászavar társul-e tünetként mindehhez.
Induljunk a szervi betegségek felől:
1. Gerinc, kopás. nyaki problémák - reumatológián tisztázható
2. Agyi keringési zavar - a nyaki ereket kardiológus tudja vizsgálni.
3. Központi és környéki idegrendszeri bántalmak - neurológia.

Amennyiben eljut az első szakorvoshoz, onnan már felfejthető a szál tovább.
Ha végül is nem szervi eredetű bántalmakról van szó, akkor lehet pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Szeretném a segítségét/segítségüket kérni, mert nem tudom, hogy mi lehet a bajom. Körülbelül 3 hónapja érzem rosszul magam. Van, hogy nap mint nap (kevés alvás esetén sűrűbb), van, hogy hetente 1x. A tünetek mindig ugyanazok. A felkeléstől számítva 1-2 óra elteltével kezdenek előjönni a tünetek. Fáj a fejem, a mozgásom nehéz, szédülök, szinte lehúz a testem. Nagyon rossz közérzet, nehéz nyak-tarkó. A beszédem és gondolkodásom is némiképp nehezedik. Furcsa minden. Orvoshoz nem volt időm elmenni, mert Pesten vagyok egyetemista és a háziorvosoknál időpontot sem kapok veszprémi lakcímmel.. Nem tudom mitévő legyek.
Várom válaszát.
Köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A leírt tüneteit, főleg ha ezek ismétlődőek, mondhatni "krónikusan" fennállnak, mindenképpen ki kellene vizsgáltatnia, még ha akármennyire is úgy érzi, hogy nem ér rá. Ha nem Budapesten, akkor Veszprémben, első körben neurológiát kellene megkeresnie, esetleg még fül-orr-gégészetet. A neurológus tudja már továbbküldeni más irányban (pl. gerinc problémák, reumatológia).

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor úr,
Közel két hete kezdődtek panaszaim és nem tudom mire véljem őket. Állandó fáradtságot és fáradékonyságot, szédülést, bizonytalan járást tapasztalok, reggel fájnak az ízületeim., főleg az ujjamban. Végtagjaim zsibbadnak és gyengék, fogásom ügyetlen, olyan érzés mintha ujjaim tenyerem felé húzódnának. Szemfájdalmam is volt, ami 4 nap után elmúlt, de a vele párosult alkalmankénti homályos látás megmaradt, olykor elvesztem a fókuszt mikor olvasok és koncentrációs problémáim vannak, olykor az írás is nehézséget okoz. Vérnyomásom is talán ingadozik, mivel sokszor mikor felállok erősen szédülök és nyomás érzek a fejemben. Sűrűn kell vizelnem, de a székletem normális. Erőtlennek érzem magam és bizonytalannak, hangulatom változékony. 21 éves vagyok, családomban van immunbetegségre hajlam, remélem nem sklerózis multiplexről van szó. Mire számíthatok illetve milyen kivizsgálást ajánl elsődlegesen?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A leírtak természetesen sokféle problémát rejthetnek. Azt javaslom Önnek, hogy amint lehet, keresse fel a területileg illetékes neurológiai szakrendelést mindezekkel a tünetekkel. Ha a tünetek nem idegrendszeri eredetűek, a neurológus tovább tudja majd Önt küldeni más szakirányban. Célszerű felemlíteni a családi előzményeket is.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Szerkesztőség! Szeretném megtudni,hogy mi a véleménye,SM vagy agyi kisérbetegség,mert 7 évig úgy tudtam,hogy SM. MR leletem:
Normális tágasságú, középvonali helyzetű, szimmetrikus kamrarendszer ábrázolódott.A felszíni liqourterek is normális tágasságúak.Az occipitalis kamraszarvak körül a fehérállomány változatlan mértékben jelintenzív. A kamraszarvak körül, a corpus callosum területén enyhe baloldali túlsúllyal, számos 3-5 mm-es, a T2 jellegű képeken jelintenzív góc ábrázolódott, melyek száma és mérete az előző vizsgálathoz képest nem változott. Kóros kontraszthalmozás sem a leírt gócok megfelelően, sem máshol nem ábrázolódott.Vélemény:Multiplex fehérállományi lassio mindkét oldalon, enyhe baloldali túlsúllyal, melyek morfológia és lokalizáció alapján demyelinisátiós gócok megfelelnek. Az előző satushoz képest progresszió nem igazolható. A ...-i vizsgálaton a 7 évvel ezelőtti i satushoz képest baloldalon a gócok száma növekedet.Köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Az MR képen egyetlen jelzés utalhat az SM meglétére:
"Multiplex fehérállományi laesio mindkét oldalon, enyhe baloldali túlsúllyal, melyek morfológia és lokalizáció alapján demyelinisátiós gócok/nak megfelelnek." Ezen kívül a lelet egyéb jelentős eltérést nem tartalmaz, nincsen kóros kontrasztanyag-halmozódás.
Természetesen az SM diagnózisát csak és kizárólag a neurológus szakorvos mondhatja ki. E lelet alapján agyi kisérbetegség nem valószínűsíthető.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Szerkesztőség! Férjemnek 2011. nyara óta zsibbadnak a láb ujjai, most már a lábfeje, talpa is zsibbad és ég is, izomrángásai először a jobb, most már a bal lábában is mutatkozik. 2012. nyara óta jobb testfelét gyengébbnek érzi, fáradékony, járása bizonytalan, jobb lábát nem tudja rendesen emelni, izmai csökkentek. Vizeletürítési és merevedési problémái is vannak.Vizsgálatok: 2012.12.04. nyaki és háti MR vizsgálat : tartási rendellenesség.Vizelet és vér vizsgálat: negatív.Ideggyógyászati vizsgálat:Babinski mko pozitív,jobb kifejezettebben.A hasi idegreflex jobb oldalról nem váltható ki. Orthopediai vélemény: izomatrophia. Férjem dolgozni nem tud, már menni is nagyon nehezen, egyre romlik az állapota, de nem tudják megmondani milyen betegség okozza a tüneteket.
Férjem 20 évig volt lapterjesztő, napi 8-10 órákat gyalogolt és biciklizett.
Doktornő szerint okozhatta e a több évig tartó gyors menés és a tartós kilók cipelése? Van remény a diagnózisra és a gyógyulásra? Köszönöm válaszukat!
Tisztelt Levélíró!

A leírás alapján nézzük a vezető tüneteket:
1. Zsibbadás az alsó végtagban és járásproblémák
2. Vizeletürítési zavarok, merevedési zavar
3. Reflexzavarok
4. Izomsorvadásos tünetek

Természetesen ezek a tünetek egymástól függetlenek is lehetnek. Azonban mindenképpen célszerűnek látszik egy igen alapos neurológiai vizsgálat, javasolnám hogy ez kórházi-klinikai osztályon történjen ahol nagyobb a tapasztalat, és szélesebb körűek a vizsgálati lehetőségek is. Valószínűnek tűnik, hogy valamilyen speciális idegi, idegrendszeri eredetű zavar, probléma áll a háttérben.

Üdvözlettel:
Voltam a szakrendelésen és semmit nem álapíttotak meg
de tünetek nem szüntekmeg
Tisztelt Levélíró!

Megértve problémáját ezen 1 mondat alapján nem valószínű, hogy hathatósan tudnánk Önnek segíteni.
A fülzúgással kapcsolatosan lehet hogy már látta cikkünket, de ismét felhívom rá figyelmét:
http://www.egeszsegkalauz.hu/ful-orr-gegeszet/gyakoribb-mint-hinnenk-a-fulzugas-109726.html
és
http://www.egeszsegkalauz.hu/ful-orr-gegeszet/a-fulzugas-uj-kezelesi-modszere-110796.html
Ezen kívül a Magyar Tinnitus Egyesület honlapja:
http://tinnitus.hu/
Miután tüneteit nem írta le, jelzem, hogy az alábbi szakrendelések jöhetnek szóba:
- fül-orr-gégészet - belsőfül zavar
- neurológia - idegrendszeri probléma
- kardiológia - agyi keringés esetleges zavara
- reumatológia - nyaki gerinc kopásával kapcsolatos járulékos tünet

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!

Az anyukámnak, aki 85 éves a CT vizsgálaton az alábbi diagnózist írták le.
A konvexitás sulcusai az agykamrák és subarachnoidealis liquorterek mérsékelt fokban tágabbak. Az agyállományban kóros hypo-, hyperdensytas nemlátható. Középvonal normális helyzetű.
Vélemény: Diffúz corticalis atrophia

A kérdésem az, hogy ez az eredmény milyen betegségre utal.
Köszönettel,
Kovácsné Buzás Katalin
Tisztelt Levélíró!

A CT lelet végén található diagnózisban az atrophia a sorvadás szó megfelelője. Ebben a magasnak tekinthető életkorban nem tekinthető különösen kóros jelenségnek már ez a felismerés, diagnózis.
A lehetséges kezeléssel kapcsolatosan a kezelőorvossal / a vizsgálatra beutaló orvossal kellene konzultálni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Szerkesztőség!
Férjemnek 2011. nyara óta zsibbadnak a láb ujjai, most már a lábfeje, talpa is zsibbad és ég is, izomrángásai először a jobb, most már a bal lábában is mutatkozik. 2012. nyara óta jobb testfelét gyengébbnek érzi, fáradékony, járása bizonytalan, jobb lábát nem tudja rendesen emelni, izmai csökkentek. Vizeletürítési és merevedési problémái is vannak. Vizsgálatok:nyaki és háti MR vizsgálat : tartási rendellenesség.Vizelet és vér vizsgálat: negatív. Orthopediai vélemény: izomatrophia. EMG és ENG vizsgálat: polyneuropathia k.m.n. carpalis alagut sy dg.t. Az orvos Neuromultivit-Ep vitamint írt fel. Ettől a vitamintól várható javulás? Dolgozni már hónapok óta nem tud és napról-napra romlik az állapota. Mik a várható kilátások? Gyógyítható a betegsége? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:
Tisztelt Levélíró!

A részletesen leírt tünetek (gyengeségérzés, zsibbadás, izomrángások, merevedési zavar, vizeletürítés zavara, polineuropátia) felvethetik - hangsúlyozom, minden előzmény, betegség stb. ismerete nélkül - az SM, azaz a sclerosis muliplex gyanúját is.
Nem tudom, hogy ezirányú vizsgálat, tájékozódás történt-e. Amennyiben neurológus szakorvos nem vizsgálta, fontos lenne e lehetőség megerősítése - avagy kizárása.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Érdeklődnék,hogy ... óta epilepsziás vagyok.Ez mellé társul a reflux oesephagitis,colloid cysta éscerebellarisan pontszerű meszesedés ábrázoldik balról,a tentorium mellett. És ... óta hetente 3-4-szer erőteljesen fáj a fejem és rá fél óra múlva a számban sós ízt érzek és utána pedig a hányás elkap és addig megy ez amig teljesen ki nem ürül a gyomrom,de a fejem tovább fáj.Legtöbbször társul hozzá szédűlés és látászavar is.És ezúton szeretném megkérdezni,hogy le-e százalékolnak-e,mert így nem megy a munka nekem,hogy mindig haza küldenek és betegállományban vagyok.Elöre is köszönöm válaszukat.
Tisztelt Levélíró!

Köszönöm a sok problémát felsorakoztató, igen részletes levelét. Próbáljunk sorban haladni:
1. epilepszia - feltételezem, ha diagnózisa van, akkor (állandó) gyógyszeres kezelésben részesül
2. reflux - ez is megoldható, ma már igen sok szer alkalmas a reflux kezelésére
3. az agyi kolloid cysta általában műtéti megoldásra szorul (idegsebészet)
A leszázalékolásról csak felülvizsgáló bizottság tud nyilatkozni, de javasolnám a leírtak miatt, hogy (amennyiben budapesti lakos) az Országos Idegsebészeti Intézetet, vidéken pedig az egyetemi klinikákat (Pécs, Szeged, Debrecen) kellene felkeresnie, megfelelő beutalás alapján mindezen problémák együttes mérlegelésére.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Szerkesztőség! Megkaptam levelemre 2013.02.04-én a válaszukat.Az EMG vizsgálatot követően az ideggyógyász írta fel férjem részére a Neuromultivit-Ep vitamint a polyneuropathiára. További vizsgálatot nem végzett ezzel kapcsolatosan, és időpontot sem adott kontrollra. Kihez tudunk fordulni segítségért? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Nemcsek Gáborné
Tisztelt Levélíró!

Feltehetően a területileg illetékes neurológus intézkedett így. Egyetlen dolgot tudok javasolni, független intézmény szakemberétől lehetne ún. második szakvéleményt kérni, a tünetek, leletek stb. ismeretében.

Elképzelhető, hogy közelebb lehetne így jutni a megoldáshoz.

Üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaBelgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr!
... éves fiam tanulási nehézségekkel küzdött kisgyermekkora óta, (diszlexia, diszkalkulia, diszgráfia tüneteivel). mindig panaszkodott arra, hogy vizsgahelyzetben elfelejt mindent, mintha elfutná a vér az agyát, máskor átmeneti szédülésre panaszkodott, és nagyon elfáradt az agya, nem volt terhelhető. Ez a panasz gyakorlatilag mind a mai napig megvan. Nem tudom, az agyi erek állapotát egy agyi CT-vel nem lenne-e érdemes megvizsgálni, vagy ahhoz komolyabb betegség kell? Amikor korábban, úgy ... éves kora körül ezt felvetettem, akkor a gyerekorvos azt mondta, hogy a CT-t főleg komolyabb betegségek jelenlétekor/ gyanúja esetén használják, és kockázatai is vannak. Nincs egyéb tünet, pl fejfájás, vagy rosszul lét, de ... éves korában kiszűrték hypertóniával, azóta gyógyszert szed(szervi bajt nem találtak, a stressz okozta a magasabb értéket). Nem tudom, mit mutathatna ki egy CT, és érdemes-e belevágni...?
Köszönöm, ha válaszol!
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értelmezem a levelében foglaltakat, a tanulási "nehézségeket" kivéve, más agyi eredetű jelenség, probléma az évek során nem került észlelésre (pl. gyermekkori epilepszia, mozgászavarok stb.)
Ezzel együtt, mivel már felnőtt fiatalemberről van szó, és írja a diagnosztizált /és kezelt (?) fiatalkori hipertóniát, érdemes lenne körültekintőnek lenni.
Azt nem gondolom, hogy azonnal CT és/vagy MRI vizsgálatot végeztetni, de egy alaposabb neurológiai vizsgálat valóban nem lenne felesleges, különös tekintettel az agyi erek állapotára. A szakorvos megmondja majd az előzmények és a fizikális vizsgálat ismeretében, hogy érdemes és kell-e képalkotó vizsgálattal, esetleg agyi angiográfiával (érfestés) utánamenni az elmondottaknak.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor Úr!

Az alábbiakban szeretném kérni szíves segítségét, tanácsát.

Pár szó rólam, mely akár segítségére lehet:
? 28 éves vagyok
? a munkám miatt kimondottan stresszes az életem, elég sokat is dolgozom
? nem dohányzom, nem iszom alkoholt
? napi alvás max. 6 óra; melyet hétvégén próbálok délutáni pihenéssel pótolni
? rengeteget fáj a fejem, mely okán hamarosan neurológust fogok felkeresni (beutaló a kezemben van, csak időm nincs elmenni)

Az elmúlt 5 évben ? azóta dolgozom jelenlegi munkahelyemen ? többször tapasztaltam furcsa érzést a fejemben/agyamban. Valójában mindez egyre nagyobb ?roppanásban? ? elnézést, de nem tudom máshoz hasonlítani ? valósult meg, mintha a fejemben egy vékonyabb faágat törtek volna ketté, vagy kilyukasztották volna az eret benne. Ilyenkor reflexből a fejemhez kapok és nyomom össze, habár nem is tudom miért. Eközben olyan érzésem van, mintha elájulnék (ilyen nem történt) pár másodpercre, vagy eszméletem veszteném - sajnos nem tudom jól leírni.
Tisztelt Levélíró!

A levelében nagyon képszerűen szereplő jelenségek valóban - így nem megfogható - de valószínűleg idegrendszeri + esetleg agyi keringéssel kapcsolatos jelenségeket mutatnak. Ezért akármennyire is elfoglalt, célszerű lenne mielőbb eljutnia, főként ha a beutaló a kezében van a neurológiai szakrendelésre. Egy igen alapos neurológiai vizsgálat és képalkotó (CT, MRI) vizsgálat is lenne szükséges a diagnózis kialakításához. Az is fontosnak tűnik, hogy mindezek a tünetek a jelzett időszakban (elmúlt 5 év) milyen gyakorisággal és milyen intenzitással jelentkeztek, illetőleg, hogy jellegük romló tendenciát mutat-e, többféle tünet áll fenn, mint korábban stb.
Az sem tisztázott (a levélből) hogy pl. voltak-e korábbi betegségei, esetleg műtét, fennáll-e jelenleg valamilyen gyógyszerszedés (pl. fogamzásgátló), a leírtakra volt-e a családban hajlam, bármilyen hasonló betegség.
Még egyszer megerősíteném, hogy erősen javaslom a neurológus mielőbb felkeresését, erre mindenképpen szakítson időt, a probléma magától nem fog megoldódni...

Üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatNeurológia
Évek óta éjszakánként két inkább három alkalommal kell vizelnem. Nappal szintén ennyi a szám, de négy -öt óránként. A vizelet mennyisége mindig bőséges, nem akadozó. A gyakori felkelés miatt nem tudom magam kipihenni.
A másik gondom, hogy évek óta írás közben elkezdem a tollat szorítani és szinte képtelen vagyok a nevem is leírni. Kimondottan nagy erőfeszítések árán tudom a betűket kanyarítani.. Ha táblára írok nagy betűkkel akkor nincs gondom. Nagyon kellemetlen. Ha vonalat húzok vonalzó mellett még ha ott kezdem is el ahol szeretném, de nem ott fejezem be. Reménykedve és kíváncsian várom válaszukat. Üdvözlettel
Tisztelt Levélíró!

A gyakori éjszakai vizelésnek lehet többek között igen egyszerű oka is, vércukorszint-probléma. Természetesen a kérdést érdemes - és fontos alaposan kivizsgáltatni, de teljes vérkép - vizelet alapján ez pl. már eldönthető. Ha valóban erről van szó, akkor ez gyógyszeres úton + megfelelő diétával jól beállítható.
Az írásprobléma valamilyen idegrendszeri zavart jelez a "motoros" tehát a mozgató működésben. Ez esetleg összefüggésben állhat egy feltételezett cukorbetegséggel, de lehet attól teljesen független.
Javaslat: először a belgyógyászati problémát kivizsgáltatni, háziorvos, belgyógyász, diabetológus. Ha nem cukorpobléma álla a háttérben, érdemes esetleg mnég urológussal konzultálni. (jóindulatú prosztata-megnagyobbodás?)
A másik problémát pedig neurológussal (idegrendszeri betegségek szakorvosa) kellene megbeszélnie.

Üdvözlettel:
Szakterület: Traumatológia
Tisztelt Doktor Úr!
... hónapja a kocsimba rohant egy kamion az autópályán, azóta fáj a fejem-nyakam, szédülök, emlékezet kiesési problémáim vannak, magas vérnyomás és egyéb panaszaim vannak. Várható-e az, hogy ezeknek a panaszaim csökkenek valamikor is? Korábban nagyon jó volt a memóriám, de ma ha lemegyek a boltba, már fel kell írnom mindent, mert elfelejtem őket. Eddig kb. 20 féle gyógyszert írtak fel, de ennyit talán képtelenség volna beszedni. Mit tanácsolnak?
Kérem ha van idejük válaszoljanak!
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

A leírtak alapján arra az egyszerű dologra tudok következtetni, hogy a balesetet követően agyrázkódása, (feltehetően ezzel együttjáró ostorcsapás sérülése) lett. Mivel erről nem ír, gondolom, hogy a 20féle gyógyszer nagyobb részét feltehetően neurológus írta fel Önnek + a magas vérnyomás kezelésére a háziorvos/belgyógyász.

Ami a feledékenységet illeti, itt jó lett volna azt is tudni, hogy hány éves, illetőleg a gyógyszerek neveit legalább, amelyeket szednie kell.

Javaslatom, hogy ezekkel a tünetekkel keresse fel mielőbb a neurológiai szakrendelést, vagy azt a kórházi osztályt, ahol a balesetet követően az elsődleges ellátást kapta.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor úr!
A problémám a következő: egy hete, mindennap és naponta többször a bal kezemben, az ujjaknál forróságérzet fut végig, nem tudom mi lehet ez, próbáltam rákeresni a neten de erről semmit nem találtam. Talán a keringéssel lehet összefüggésben? ... éves vagyok, egészséges, problémamentes, normál alkatú. Lehet ez normális és csak átmeneti panasz? Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Egy viszontkérdés a válasz előtt: a téli hónapokban volt-e a kezében lilulással járó, keringészavarral társuló érzéskiesés, érzésgyengeség stb.
Javasolt lenne neurológiai szakrendelés felkeresése annak tisztázására, hogy ez a jelenség idegrendszeri bántalom-e, vagy esetleg kezdődő Raynaud-jelenség tünete, arról csatolok egy cikket is.
http://www.egeszsegkalauz.hu/erbetegsegek/miert-hidegek-az-ujjaink-109128.html
(ilyen értelemben a hideg/forróságérzet "azonos" kategóriának számíthat).

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Olyan tüneteim vannak mostanában erös fájdalom jön a jobb lábujjamba a kis uj mellet ugyenez van a kezembem is a jobb oldalon a kis uj és a gyürüs ujban erös zsibbadást érzek 1- 2 percig. Szedtem kurkumát meg omega3 at most leáltam nem tudom nem e azok okozták. Válsazát köszönöm
Tisztelt Levélíró!

A láb- és kézfájdalommal kapcsolatosan:
1. meg kellene figyelnie milyen helyzetekben adódik ez, pl. ülés, állás, fekvés, helyzetváltoztatás, terhelés, cipekedés, nyugalomban stb.
2. célszerű lenne háziorvosán keresztül megkeresni (ha a tünetek nem javulnak, romlanak esetleg egyéb tünet is társul) a területileg illetékes neurológiai (ideggyógyászati) szakrendelést.
Mellékkérdés: vércukra rendben van, nem cukorbeteg?

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm gyors válaszát. A válaszom a kérdésére:
Nem volt soha lilás a kezem illetve érzéskiesés. Bár fázós vagyok így a kezem sokszor hideg, de nem állandóan és csak hideg időben. Kicsit alacsony a vérnyomásom, ezt nem írtam múltkor, 95-100, a másik értékre nem emlékszem.
Elolvastam a cikket amit belinkelt, köszönöm. Egyelőre más panaszom nincs, csak ez az egyoldali forróságérzés és ha jól érzem, mindig csak a 3.és 4. ujjamban.
Köszönöm válaszát!

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró, kedves Judit!

Ha jól értem leírása alapján, akkor itt nem valószínű a Raynaud-kór vagy - szindróma fennállása. Mindenesetre két dolgot javasolnék azért megfontolni:
1. ha ez a tünet hosszabban is fennáll, esetleg romlik, egyéb tünet társul hozzá, mégis érdemes lenne neurológust felkeresnie.
2. Nem tudom kérdeztem-e, hogy a vércukorszintje rendben van-e, tehát hogy nem cukorbeteg-e véletlenül, és ha igen, akkor megfelelő kezelésben részesül-e. (cukorbetegségnek ui. nem ritkán lehet idegrendszeri típusú szövődménye, a neuropátia).

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktörnő/Úr!
Édesanyám 64 éves.Tavaly volt neurológiai szakrendelésen.Panaszai:
-időnkénti szájremegés
-nyelvnyújtogatás
Diagnózis:
-essentialis tremor,-agyi arteriosclerozis
Tiapridalt,kapott,fél évig jó volt aztán visszatértek a tünetek.Madopar,aztán stalevot kapott,volt Koponya Ct-n minden rendben,júniusban lesz MRI.A gyógyszerek pár napig hatásosak aztán mindig visszatének a tünetek.
Ön szerint is Parkinson???Tudna valamit javasolni?Mi állhat még a háttérben?Mit tudnánk tenni,hogy panaszmentes legyen?
Nagyon várom válaszát!Nagyon köszönöm előre is!!
Tisztelettel:Zsóka Adrienn
Tisztelt Levélíró!

Amennyiben valóban (tehát diagnosztikusan igazolt) esszenciális tremorról (ET) van szó, néhány sort írnék Önnek erről.

Az ET progresszív idegrendszeri betegség, legjellemzőbb tünete a remegés a kezeken, végtagokban, étkezés, írás stb, idején.
Kísérheti szorongás, depresszió, 65 év felett demencia is. 40 év felett gyakoribb, és a népesség mintegy 4%-át érinti, nőkben gyakrabban fordul elő. Jellemző lehet még a nyelvnyújtogatás, a vibráló énekhang, a tűbefűzési képtelenség, egyéb finommozgások kivitelezésének képtelensége.
Oka nem ismert, feltehetően genetikai eredetű. Diagnózisát a klinikai kép alapján megállapítja a neurológus. ET esetén kb 4x gyakoribb a Parkinson-kór kialakulásának kockázata, de nem "kötelező".
Terápia: csak tüneti kezelés lehetséges: egyes béta-blokkolókkal, egyes epilepszia-ellenes szerekkel. néhány újabb keletű fájdalomcsillapító szerrel (gabapentin). Mivel nincsen oki kezelés, ezek csak átmeneti eredményeket hoznak.
A fennálló esetleges Parkinson-kór megállapítása a neurológus feladata. Amennyiben igazolódik, annak kezelésére számos opció áll fenn, amely az agyi dopamin-háztartás rendezésére irányul.

Üdvözlettel:
Problémám a kisfiammal van,juniusban lesz 5 éves.Penteken kezdödött elalvás után kb 2-3 ora mulva befogja a fülét forgolodik kiabal.Nem reagâl semmire,pedig szemét kinyitja rânk n?z.Vagy engem vagy az anyukáját szolitja is.Szerencsere pár melc mulva magahoz t?r de nem emlékszik az egészre.Elég ilyesztö,aggodunk miatta.Mi lehet a probléma?
Vâlasz?t köszönom!

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Meg kell figyelni a gyermeket: amennyiben a tünet rendszeresen ismétlődik, (pl. egy héten át minden nap) célszerű lenne gyermek-neurológiai vizsgálatot kérniük.

Üdvözlettel:
Témakörök: idegrendszeri betegség
Azt szeretném kérdezni hogy 1 hónapja erős egyoldali fejfájásom és bal oldali végtag gyengeségem van. Vannak napok amikor elmondhatatlanul fáradt vagyok. Messzire egyre nehezebben látok. Szinte minden vizsgálatom (ct,rtg labor) negatív. MR vizsgálati leletem Kopony MR és Vénás MRA vizsgálat
T1 súlyozott sagittalis,T2 icv,FLAIR axialis, T2 sulyozott coronalis síkú diffusisos felvételek. A kérdésem az hogy az így végzett MR-ből kimutatható az SM vagy más fajta MR-t kell végezni ?
Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Az SM, a sclerosis mulitplex diagnosztikája és az egész kórképpel kapcsolatos ismeretek és kutatás igen kiterjedt és szerteágazó.
Csak néhány vezérszó ezek közül: a központ idegrendszert érintő gyulladásos, az idegsejtek myelinhüvelyének degenerációjával járó betegségek kutatása, képalkotó idegrendszeri vizsgálatok, a vér-agy gát rendszert érintő betegségek, klinikai genetika, terápia, rehabilitáció, pszichológiai módszerek.
Az SM diagnózisának kimondása nem alapulhat pusztán képalkotó vizsgálatokon (MRI és továbbiak). Ez egy hosszú folyamat, amelyben a neurológus (és esetleg a klinikai immunológus) kizárják mindazokat a kórképeket, amelyek NEM lehetnek, és ezek után állapítják meg az SM diagnózisának fennállását.
Az ismertetett tünetek (fejfájás, végtaggyengeség) számos egyéb betegség jele, tünete lehet. Érdemes a neurológusnak végigmennie a diagnosztikus "lépcsőkön" és pontosítani miről is lehet szó. Fentiek alapján egyáltalán nem valószínű az SM, de diagnózist csak és kizárólag a szakorvos mondhat.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Dr Úr-Nő!
Segítségüket kérem. Nem tudom kihez forduljak vagy kitől kérhetnék segítséget. Gyakori szédülés, gyengeség, aluszékonyság, ritkán előforduló homályos látás, rendkívül gyakori fejfájás, egyensúly vesztés, remegés, személyiség zavar ezek a tünetek mit takarhatnak?
Tisztelt Levélíró!

Néhány kérdést feltennék, aztán egy javaslat.
- Mióta állnak fenn a leírt tünetek?
- Volt-e mostanában bármilyen (diagnosztizált) fertőző, vagy egyéb betegsége?
- Korábbi, hasonló tünetekkel járó betegségei voltak-e?
- Bármilyen gyógyszert, egyéb szert használ-e?
- Korábbi esetleges műtétek?

Ha minden fent felsorolt kérdéstől eltekintenénk, akkor valamilyen stresszreakciónak lehetne tekinteni a tüneteket. Javaslatom: elsőként neurológust kellene megkeresnie és vagy fül-orr-gégészt a szédüléses, egyensúlyzavaros tünetek kapcsán.
Elképzelhető pánikzavar is, de először ki kell zárni az egyéb betegségek lehetőségét. A pánikzavar a pszichiáter szakterülete.

Üdvözlettel:
Szakterület: OrtopédiaReumatológia
Tisztelt Doktor Úr! kb. 3 éve jelentkezett először a bal vállamban a fájdalom, ami mára már olyan mértékűvé vált, hogy szinte mozgatni sem bírom.éjjelente sokkal jobban fáj, sokszor arra ébredek, hogy elviselhetetlen a fájdalom.nappal mérséklődik a fájdalom, de a kezem a fejem fölé akkor nem bírom emelni és hátra felé sem.az öltözés is nehezen megy már. elmentem vele az orhtopédiára, csináltak röntgent, ami kórós elváltozást nem mutatott sem a nyaki csigolyámnál, sem a váll izületben- ezért a meszesedést és kopást kizárták. voltam UH vizsgálaton is, ahol pedig a lágy részek gyulladását szakadását zártál ki. így maradt az, hogy a váll izommal lesz a probléma. a kérdésem az lenne, hogy ez lehet izomsorvadás?? válaszát előre is köszönöm.!
Tisztelt Levélíró!

Áttanulmányoztam leírását, ha jól értem, akkor
1. csontokat érintő elváltozást nem találtak,
2. lágyrészek szakadását sem igazolták.
Egyetlen javaslatom lenne, célszerűnek tartanám neurológus felkeresését, esetleg TOS szindróma (mellkaskimeneti szindróma) vagy egyéb, a területi idegek bántalmát jelentő probléma lehet még a háttérben. A neurológus feltehetően pontos diagnózist tud megállapítani a tünetei alapján.

üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor úr/ Hölgy! Az lenne a kérdésem,hogy 8mm-es porckorongsérv okozhat e súlyos izomgyengeséget a lábban?Nekem motoneuron betegséget diagnosztizált a neurológus de azt mondta,hogy a tünetek nem szokványosak.Mindkét lábam a combomnál nem mozognak.Ha valahogy feltudok állni,akkor pár lépést tudok menni,de csak járókerettel.Felállni is csak háttal tudok úgy,hogy térdelésből engedem le a lábam.Szemből nem tudok felállni.Minden leletem negatív lett./MR CT gerinclumbálás,röntgenek ultrahangok. A vérképben volt a CK érték 622. Egyedül a gerinc MR mutatott 8mm-es porckorongsérvet amire azt mondták,hogy az nem okozhatja.Riluteket szedek.Nem lehetséges,hogy mégis tévednek és nem motoneuron a betegségem? Menjek tovább vagy nyugodjak bele?Kérem adjon tanácsot egy elkeseredett asszonynak! Köszönettel!
Tisztelt Levélíró!

A levelében leírt porckorongsérv és a motoneuron-betegség között nem valószínű, hogy összefüggés állna fenn. Ha valóban diagnosztizált motoneuron-betegség áll a háttérben a gerincvelő mellső szarvi motoros idegsejtjének károsodásából adódik. Többféle típusú betegség, főként végtagi mozgászavarok kialakulásával jár. "Szemből nem tudok felállni".

Bizonyos, hogy ebben a tekintetben a neurológus kellene kimondja a pontos diagnózist, még ha nem is szokványosak a tünetek.
Ő kellene javasoljon a Rilutek (riluzol) mellett valamilyen kiegészítő terápiát (fizioterápia, gyógytorna), esetleg segédeszközök alkalmazása kerülhet még szóba.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Ur!!... eves vagyok es ... eve volt egy autobalesetem es a baleset utan korhazban voltam ... napig holandiaban.A baleset utani 4napban nyakfajasom volt es minden ejjel a baleset pillanatait lattam magam elott.De aztan 4nap utan minden rendbe jott semmi fajdalmam nemvolt es ujra nekialtam munkaba.2honap utan a munkahejemen meghalt egyik munkas es csak mind azon gondolkoztam h csak ugy hogy ne beteg valaki ijen konnyen meghalhat es egy par napra ra nagyon rosszul ereztem magamat nagyon izzadt a testem ess a fejemben furcsak szurasokat ereztem es nagyon magas vernyomasom lett.Elvittek a korhazba kivizsgalasra es a Doktor Ur aszt kozolte velem hogy semmi komoly dolog csak nay kalcium hiany eshogy keressek fel egy pszichiátert amit megis tettem es az azt kozolte velem hogy lehetsseges hogy ezek a baleset kovetkezmenyei es galgonya teat kell innom.Es azota mar eltelt ket ev deh a tuneteim nem szunnek.A nyakam ugy bekemenyszik,mindig faradtnak erzem magam ,szedulok,a homlokomfeszeslesz.
Tisztelt Levélíró!

Nem ismerem az autóbaleset körülményeit, de a leírás alapján felteszem agyrázkódás, és/vagy ostorcsapás-sérülés is bekövetkezhetett Önnél.
Mindenképpen indokolt lenne még ennyi idő eltelte után is, nem pszichiátert, hanem neurológus szakorvost felkeresni ezekkel a "maradványtünetekkel".
Elképzelhető, hogy lehetne rá alapos vizsgálatokat, és esetleg nyaki + agyi CT/MR-t követően megfelelő terápiás módszert találni a tünetek enyhítésére.
A pszichés része az ún. poszttraumás stressz, azaz a balesetet követő lelki megrázkódtatás, nyilván ezt is kellene kezelni, talán inkább nem gyógyszeres úton, hanem pszichoterápiával.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!
... éves nő vagyok, jó általános egészségi állapottal (kitűnő vérkép, ideális vérnyomás, sok mozgás, nincs krónikus betegség, egészséges étrend). Mégis mostanában úgy érzem valami nincs rendben. Többször szédülök, melynek eredetét meg sem tudom határozni, és egyre többször memóriazavarral küszködök. Néha nehezen jutnak eszembe a szavak, hiába olvasok, nem tudok odafigyelni, a tanulás is nagyon nehezemre esik. Nagyon pörgős típus vagyok, folyton jár az agyam valamin, sosem tudok csak egy dologra koncentrálni, általában több dolgot csinálok egyszerre., mégis úgy érzem ez is inkább hátrányomra válik, mert semmiben nem tudok elmélyedni. Figyelmem kapkodó és szétszórt. Lehet ennek valami szervi oka?
Köszönettel:
Tisztelt Levélíró!

Természetesen minden fizikális-mentális tünetnek áll valami a hátterében. Egyrészt (csak mivel Ön említette életkorát) feltehetően indulnak a változókorral kapcsolatos változások, másrészt elképzelhető ettől független jelenség, panasz, tünet is.

Javaslatom kettős:
1. célzott nőgyógyászati vizsgálat, ha amúgy is jár rendszeresen, akkor külön szükségtelen.
2. neurológus szakorvos felkeresése a memóriával kapcsolatos problémák miatt. Előfordulhat, hogy egyszerű ok, az agyi keringés átmeneti - időszakos csökkenése áll a szédülés és memóriaproblémák hátterében. Érdemes lenne főként ha ezek a tünetek nem múlóak, romlanak, egyéb kognitív jellegű tünet társul - részletesebb neurológiai vizsgálatot kérnie. Az agyi keringésre vonatkozó vizsgálatot is célszerű lenne elvégeztetni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
37 éves vagyok és azt a problémát diagnosztizálták nálam,hogy van egy velem született plusz ér a jobb agyféltekémen aminek nem kellene ott lennie.Egyfolytában úgy érzem magam mint aki bevan rúgva,pedig egy csepp alkoholt sem iszok.Tegretol CR gyógyszert szedek ami abban segített hogy már ne érezzem a fagyást és a zsibbadást a kezeimben és a lábamban valamint a fagyó-égő érzést a bal szemem körül viszont az az érzés ami arra hasonlít mintha be lennék rúgva még mindíg fennáll.Az orvosom epilepsziára gyanakszik.Mit tegyek?
Tisztelt Levélíró!

Csak kérdezem, hogy korábban - tehát gyermek- és serdülőkorában volt-e diagnosztizált epilepsziája, vagy bármely más agyi esemény, történés, rendellenesség, fejsérülés, bármi egyéb tünet?

Ami javasolható: mielőbbi alapos neurológiai vizsgálat, beleértve az EEG-t is. Akkor lehetne pontosabb diagnózist mondani, pillanatnyilag egyáltalán nem biztos hogy arról van szó, de valamilyen neurológiai zavar bizonyára, főként hogy jelezte a fejlődési rendellenességet az agyi erek tekintetében. Egy bizonyos, alapos vizsgálat szükséges, utána lehet terápiát beállítani.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!
Évek óta kínoz nyaranta az idegzsába. Akkor jön elő, ha huzatot kap a fejem, vagy a légkondi éri pl autóban. 1-2 hétig is eltart. A fejtetőm baloldalán kezdődik a görcs és lehúzódik az arccsontomig. Mintha hasogatnák, kb 10 percig. Szinte pontosan óránként jelentkezik. A gyógyszereket nagyon rosszul viselem, sok mindenre allergiás vagyok. A Cataflamot viszonylag bírom, éjszakára veszem be, hogy tudjak aludni. A Milgamma használna e, vagy valami más szelíd gyógyszer vagy gyógymód. ... éves vagyok, különösebb betegségem nincs.
Köszönöm a választ.
Tisztelt Levélíró!

Ha jól értem, akkor Ön a trigeminus neuralgiára (arcidegzsába) gondol, amely valóban pl. hidegre, huzatra stb. is érzékeny lehet. Az nem derül ki leveléből, hogy neurológus (esetleg fül-orr-gégész) látta-e már ezekkel a panaszokkal, tünetekkel.
Pontos diagnózis nélkül kezelni (egyébként bármit is) nem célszerű, főleg nem az önkezelés. Az más kérdés, hogy a fájdalmat csillapítani kell, de az okot az értelemszerűen nem kezelii.
Javaslom, hogy mielőbb keressen fel neurológust, másrészt amennyire lehet, kerülje el az idegzsábát provokáló tényezőket.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A hétvégén biciklitúrán voltam, ahol összesen kb 200 kilómétert bicikliztem. Valószínűleg a nagyon erős kormányfogástól mind a két kezem alsó fele, a gyűrűs és a kisujjam elzsibbadt, és azóta kb 4 napja folyamatosan zsibbad. Ha víz éri akkor még erősebb a zsibbadás. Ha kinyújtom a karomat akkor egészen a könyökemig érzem a húzó fájdalmat. Mit tegyek hogy elmúljon. Mielőbbi válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Erika
Tisztelt Levélíró!

Elképzelhető, hogy a megerőltetéstől a kéztőben futó idegek valamelyike megnyomódott.

Érdemes lenne, ha a panaszok, tünetek nem mérséklődnek, neurológust felkeresni ennek tisztázása céljából.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor úr!
Fiam 18 éves, alacsony, vékony, de energikus, sokat mozgó kamasz. 13 éves korában egyik osztálytársa tarkón vágta. Pár óra múlva arra panaszkodott, hogy villódzást lát, fáj a feje, hányingere van. Az orvos szerint enyhe agyrázkódása lehetett. Aludt egyet, másnap még kicsit fájt a feje, harmadnapra elmúlt. Tavaly ősszel egyik délután a fent leírt tünetekre panaszkodott. Megmértem a vérnyomását, normális volt, de a pulzusa 120-130 között. Elmondta, hogy focizás közben egy nála nagyobb gyerekkel egymásnak háttal ütköztek. Az orvos azt mondta, agyrázkódás. A gyerek aludt egyet, reggelre normális lett a pulzusa, teljesen jól érezte magát. Pár napja ismét szemvillódzásra, enyhe fejfájásra panaszkodott, hányingere nem volt, a pulzusa kb. 90. Elmondása szerint leugrott 6 lépcső magasságból betonra. Nem volt hajlandó orvoshoz menni, lefeküdt aludni, pár óra múlva semmi baja nem volt. Kérdésem, hogy kaphatott-e ekkora ugrástól ismét agyrázkódást, ill. lehet-e erre hajlama valakinek.
Köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Úgy tűnik elmondása alapján, hogy egy ismétlődő jelenségről van szó. Célszerű lenne, ha ez nem történt meg valamelyik alkalommal, tekintve hogy a fiú éppen 18 éves, gyermek- vagy felnőtt neurológiai szakrendelésen célirányos vizsgálat, esetleg EEG elvégzése, provokációs vizsgálat a migrén irányában, agyi keringés vizsgálata stb.

Javaslom ezt mielőbb megtenni, a későbbi esetleges problémák (pl. gépjárművezetés, nagy figyelmet igénylő munkák) megelőzése céljából.

Üdvözlettel:
Szeretném megkérdezni,hogy a biológiai terápia miből áll és milyen mellékhatása van.Voltam már tüdő vizsgálaton és kardiológián
Tisztelettel Kováts Lászlóné
Tisztelt Levélíró!

Látom két levélben küldte meg kérdéseit, megpróbálok Önnek egyben válaszolni.
Másik levélből:
NPH és atherosclerosis.
NPH = normál nyomás melletti vízfejűség, azaz több víztartalom (agy-gerincvelői folyadék) az agy területén, de a víz nyomása nem nagyobb. Oka lehet: pl. fejsérülés, gyulladás a koponyán belül, esetleg agyműtét utáni állapot)
atherosclerosis = érelmeszesedés
Ebből a levélből:
biológiai terápia, ezek új típusú gyógyszerek (ún. monoklonális antitestek), amelyeket a következő betegségekben alkalmaznak: egyes reumás betegségek, gyulladásos betegségek, egyes rosszindulatú betegségtípusok.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
... éves fiam beszéde nehezen érthető, végtagjainak mozgása lelassult, lábát nehezen emeli húzza (csoszog) keze is erőlenné vált. CT, MR, labor stb. minden jó nem mutat sehol változást. Egy betegségre utalnak. Kérem Önt , hogy a leírtak alapján mi a diagnózisa? Válaszát előre is köszönöm, maradok tisztelettel.
Tisztelt Levélíró!

Csak a leírottakra tudok támaszkodni, előzmények, korábbi betegségek, gyógyszerszedés, műtétek stb. ismerete nélkül. A tünetek valószínűleg neurológiai, tehát idegrendszeri zavarra utalnak. A képalkotó vizsgálatok negativitása elgondolkodtató, de egy gyanú megfogalmazódhat az SM, vagy ezzel rokonítható neurológiai betegség irányában.
Amennyiben csak a képalkotó diagnosztika zajlott le, de neurológus még nem látta, kérem keressék fel a területileg illetékes szakrendelést mielőbb.

Üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaSzemészet
tiszteletem szeretném kérdezni bal szemem becsukodik mijért van sok kávét iszok és cigaretázok
Tisztelt Levélíró!

Azért nem egyszerű a válasz, mert ehhez azért bizonyos előzményeket, korábbi betegségeket ismerni kellene. A koffein, nikotin önmagában ilyen jelenséget nem valószínű, hogy okozna. Valamilyen idegrendszeri, és/vagy szemideg probléma lehet a háttérben. Javaslat:
1. szemész szakorvost felkeresni
2. ideggyógyászt (neurológus) felkeresni.

Könnyen lehet, hogy egy alaposabb szemészeti vizsgálat már elegendő.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődnék minek a tünete lehet a balra húzó bizonytalan járás,és szédülés?
Tisztelt Levélíró!

A szédülésnek igen sokféle oka, kiváltó tényezője lehet. A "balra húzó bizonytalan járás" valamilyen idegrendszeri zavar talaján bontakozhatott ki. Természetesen nem látunk semmilyen előzményt, tehát korábbi betegségek, műtét, gyógyszerszedés, szerhasználat, alkohol, dohányzás, családi hajlam, öröklődés stb. mind ismeretlen.

Ami javasolható: ha a tünet magától nem szűnik, esetleg romlik, egyéb tünet is társul, mielőbb fel kellene keresni a területileg illetékes neurológiát / ideggyógyászat, egy alapos kivizsgálás céljából.

Ajánlom a szédüléssel kapcsolatos általános cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegestunetkereso/szedules-110407.html

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr,

Párom problémája miatt szeretnék önhöz fordulni, mert nem tudunk rájönni, hogy mi okozhatja problémáját és már több kivizsgáláson is voltunk. A probléma lassacskán 2 éve fent áll, de ritkán fordul elő, mikor párom nagyon stresszes, ideges, kifáradt állapotba kerül akkor hajlamos arra hogy szédülést érezzen vagy ami roszabb az, hogy szinte összeesik, de magánál van csak nem tudja mi történik körülötte és arra se emlékszik hogy mi történik ilyenkor utána és a legrosszabb hogy van olyan eset is mikor eszméletét veszti 5-10 percre is akár. Ez eddig 6 alkalommal fordult elő, háziorvosa elküldte sziv és agy vizsgálatra de nem találtak semmit, a párom pedig nem akar többet orvoshoz fordulni. Meg tudná állapitani hogy miről lehet szó és hogy mit lehetne megpróbálni a probléma elkerülése érdekében? Köszönom előre is válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A leírottak alapján valamilyen, tünethez köthető jelenség mégiscsak fennállhat. Azért nem írok betegséget, mert "... elküldte szív és agy vizsgálatra de nem találtak semmit". Ezzel a mondattal azért nehéz bármit kezdeni, mert látni kellene a leleteket, hogy legalább tájékozódni, tippelni lehessen a "semmiről".
Szív-ultrahang? Holter? Agyi CT és MR? Milyen vizsgálatok történtek, és hol? Kórházban, szakrendelésen?
Voltak korábban tünetek? Gyermekkori vagy későbbi betegség? Hány éves az illető? Volt műtéte, fejsérülése, epilepsziája? Szed bármilyen gyógyszereket?

Bármiféle támpont nélkül annyit javaslok, hogy neurológus, neurológiai és/vagy idegsebészeti vizsgálat kellene az idegrendszer épségének/betegségének megállapításához.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr/Nő
A milgamma drazsét orvosi ajánlásra szedtem egy évig. Úgy éreztem nagyon jót tett a lelki egyensúlyomnak, a fejfájásokra. Egy év után rettenetesen fájni kezdtek a lábaim. Diagnózis Neuralgia és neuritis. A milgamma okozhat ilyen mellékhatást. Milyen kezelést fogadjak el érzem hogy a milgamma miatt van, de ezt nem ismerik el. Mit tegyek a gyógyulás érdekében.
Tisztelt Levélíró!

A készítmény orvosi előírása szerint nem okozhat ilyen mellékhatást. Talán érdemes lenne:
1. Vércukorszintet méretni és cukorbetegség irányában vizsgálatot kérni
2. Neurológussal megvizsgáltatni a lábfájdalom idegrendszeri okát

Kezelni diagnózis nélkül nem célszerű.

üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Segítségüket szeretném kérni. 80 év feletti nagynéném és nagybátyám ügyében írok. A nagybátyám már 20 éve agyvérzés következtében jobb oldalára lebénulva él, a felesége szintén neurológia problémák miatt alig mozog, az állapotuk egyre rosszabb. A kérdésem az lenne, hogy van-e valahol olyan kórházi/szanatóriumi kezelésre lehetőség, ahová együtt tudnának befeküdni (infúzió kúra, mozgásszervi terápia, stb.), ugyanis egyikük sem tud a másik segítsége nélkül élni. Az sem lenne baj, ha kell érte valamit fizetni, csak kaphassanak valamilyen kezelést, gyógykúrát.
Nagyon hálás lennék egy használható információért.
Köszönöm szépen.
Redling Anna
Tatabánya
Tisztelt Levélíró!

Problémájukat megértve nem tudom, hol - milyen intézményeknél - próbálkoztak eddig, javaslom mindenesetre az OORI megkeresését a háziorvoson, vagy szakorvoson keresztül:

http://www.rehabint.hu/

Amennyiben magánintézményt keresnének meg, azokat tudomásom szerint a TB nem támogatja, viszont ők a különféle egészségpénztári kártyákat (ki melyiket) elfogadják, ha van Önöknek ilyen lehetőségük.

Mivel stroke utáni bénulásról, ill. egyéb neurológiai betegségről van szó, elsőként mégis az OORI megkeresését javasolnám Önöknek.

Üdvözlettel:
Kedves dr ur! a kislányomnál west szindromát állapitottak meg aminek a tünetei fennakad szemek és lilla száj. ami még a gyogyszerek melett is elöfordul. biztos hogy jo a diagnozis???
Tisztelt Levélíró!

Magam nem lévén gyermekgyógyász, sem neurológus, röviden írok Önnek a betegségről.
A West-szindróma újszülött- és csecsemőkori epilepsziaforma, ennek diagnosztizálása gyermekneurológusi feladat.
Hogy a diagnózis jó-e, azért nehéz kérdés, mert összesen két tünetet jelölt meg, amelyek között nem szerepel a klasszikus West-szindróma egyik tünete, jellegzetessége sem:
1. kóros EEG-hullámok
2. görcsök jelentkezése
3. fejlődési visszamaradás
Általában a 3-5. hónap között jellemző, oka lehet szülés közbeni zavar, organikus agyi probléma, agykárosodás.
A jellemző rohamtípusok a villámszerű roham, a bicska-roham és a biccentő típusú roham.
Kezelése akkor lehet eredményes, ha a betegséget mielőbb felismerik. Alkalmaznak epilepszia-ellenes szereket, és szteroidokat is.

A legfontosabbnak az Önök esetében mégis azt tartom - ami a levélből nem derült ki - hogy ezt a diagnózist csecsemő-gyermek neurológus állapítsa meg minél előbb, és javasolja az alkalmazandó kezelést.

A legjobb epilepszia-centrumok az orvosegyetemi klinikákon vannak, Budapesten ezen kívül a Heim Pál Gyermekkórházban
http://www.heimpalkorhaz.hu/index.php?menu=2&tab=rovat_al&id=202

üdvözlettel:
Már lassan 1 hónapja, minden reggel hányingerrel utazom. Gyakran napközben hirtelen szédülés lép fel és utána fejfájás. Ülő munkát végzek (köztisztviselő vagyok), hetente 2* járok táncolni. A táplálkozásom rendszeres és változatos. Állapotos biztosan nem vagyok.
Nem értem a rosszullétek okát. Szeretném, ha elmúlna. Kérem segítsenek, hogy mit tegyek!

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Ha ez visszatérő és rendszeres tünet/együttes, akkor mindenképpen kérjen alapos orvosi kivizsgálást. Első körben egy belgyógyászati vizsgálatot + teljes vérképet, hasi ultrahang vizsgálatot.
A szédülés és fejfájás miatt célszerű lenne neurológiai vizsgálat is.

üdvözlettel:
Kedves Szakértői csopor!
Kislányom 6 éves lesz. Rendkívül magas intelligenciával rendelkezik. 4 évesen egyedül tanult meg olvasni, 5 évesen pedig írni. Érzelmileg stabil, jókedvű és egészséges. Jóval érettebb a koránál.
Az elmúlt héten vettem észre nála, hogy elkezdte a szavak végén az utolsó szótagokat ismételni. Pl: elkezdtem-tem-tem, mondtam-tam-tam. Ez eddig nem állt fenn nála, sőt, kifejezetten választékosan és tisztán beszél. Egyre gyakoribb ez az ismétlés. Van, hogy egy mondaton belül 3-4 szó végét is ismétli. A múltban semmilyen trauma nem érte a gyereket. Így nem tudom hová tenni ezt a problémát. Nem tudom, hogy ez dadogásnak számít, vagy esetleg valamilyen neurológiai tünet lehet?
Eléggé aggódom emiatt, köszönöm válaszukat.

Üdvözlettel,
Tisztelt Levélíró!

A dadogás tipikus fejlődéssel, növekedéssel járó betegség, amely általában 30 hónapos kor körül kezdődik. Felnőttkorra javarészt elmúlik, kb. az esetek 20%-ában marad meg. Ebben az értelemben nem valószínű, hogy a "klasszikus" dadogás problémája állhat fenn gyermekénél.
Javaslom, főként ha a tünetek hosszú távon fennállnak, nem múlnak - esetleg egyéb tünet is társul, keressenek fel gyermek-neurológust, és/vagy gyermekpszichológust. A neurológiai vizsgálat nem ártana, megtekinteni az idegrendszer épségét.

Természetesen mindezt beszéljék meg gyermek-háziorvosukkal is.

üdvözlettel:
Myasthéniás beteg vagyok, a reumatológián felírták az Epolar trio 70mg gyógyszert, melynek mellék hatása lehet a légzési és nyelési probléma. Nem merem bevenni a gyógyszert, mert nekem nehéz a légzésem, és gyenge a nyelésem.
Várom válaszát, amit előre is köszönök!
Tisztelettel
Tisztelt Levélíró!

Észrevétele jogosnak tekinthető, lássuk a gyógyszer orvosi leírását!
"Az alendronát a felső gastrointestinális nyálkahártya helyi irritációját okozhatja. Mivel fennáll a meglévő betegség súlyosbodásának veszélye, az alendronát csak fokozott körültekintéssel adható olyan betegeknek, akik a gyomor-bélcsatorna felső szakaszának aktív megbetegedéseiben szenvednek, pl. dysphagia, nyelőcsőbetegség, gastritis, duodenitis, fekélyek, egy éven belül lezajlott súlyos tápcsatorna-betegség, pl. akut gyomorfekély... (stb.)"

Tehát a lényeg, hogy a tabletta bevételének körülményei igen fontosak. Nem szabad a nyelőcsőben "megüljön" (ezért kell a legalább 200 ml víz), minél hamarabb el kell érje a gyomrot, ezért nem szabad fekvő helyzetben sem használni.

Mivel , ahogy jelezte Ön myastheniás beteg, és ezek szerint nyelése nehezített, valóban felmerül, hogy más megoldást kellene találni a csontritkulás kezelésére, amelyre szolgálna az Epolar kezelés.

Ezt célszerű lenne először háziorvosával, majd a reumatológussal is megbeszélni.

üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Tisztelt Doktor Úr!
Az előző kérdésemhez (Fejfájás és kezelése) szeretnék feltenni még egy kérdést, hogy mitől lehet az hogy rengetegszer remeg a párom szemhéja amikor fáj a feje és anélkül is!Mitől lehet ez?
Előre is köszönöm!


üdvözlettel:
Tisztelt Levélíró!

Ezt természetesen látatlanban nem lehet megmondani, neurológiai vizsgálattal kideríthető a probléma oka.

üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
Üdvözlöm!
MR vizsgálaton voltam tenziós típusú fejfájások miatt. Fél éve pánikbetegséget is állapítottak meg nálam ami rohamokban jelentkezett. 40 éves nő vagyok. A kérdésem az lenne Öntől, hogy mit jelent az MR leletem? Mindkét agylebeny fehérállományában elszórtan 3mm-es jelintenzív folt található. Más kóros elváltozás nincs.
Nagyon szépen kérném, el tudná nekem mondani mire is számíthatok, vagy súlyos e diagnózis?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Nem lévén neurológus, annyit tudok Önnek javasolni, hogy ezzel az MRI-lelettel (nem tudom ki volt a beküldő) mindenképpen keressen fel neurológus szakorvost, a jelintenzitás fokozódás utalhat esetleg kezdődő agyi éreltérésre, vagy egyéb idegrendszeri eredetű problémára.

A lelet, meglévő tünetei és korábbi betegségeinek ismerete alapján kizárólag a neurológus tud szakszerű diagnózist megállapítani.

üdvözlettel:
T.Doktor Úr!
... éves lányom nagyon felidegesitette magát, ezután fülzugás lépett fel. Németországban él, csináltak nála CT-t, fül vizsgálatot minden betegséget kizártak. Stressz hatásként értékelik antidepresszánst kapott és altatót. Feltétezhető-e hogy bizonyos /olvasataim szerint fél év/ alatt rendszeres gyógyszerezés és pszichiátriai gondozás mellett megszünik a fülzúgás, amely időközönként csak zizegés és sipolás.Köszönöm válaszát
Tisztelt Levélíró!

A fülzúgás számos betegség tünete lehet. Nyilván elsősorban a fizikális betegségeket kell kizárni, ahogy látom leírásából, erre irányult a fülészet és a CT. Neurológiai vizsgálat, nyaki erek vizsgálatának nyomát nem látom.

Tehát pszichés tünetként akkor lehet mindezt értékelni, ha valóban minden számbavehető szempont kizárásra került.

A németországi helyzetet e tekintetben nem ismerem, de itthon létezik egy fülzúgás - tinnitus központ, őket a neten is meg lehet találni. A probléma nem egyszerű, van néhány módszer, amivel kezelik e betegeket.

üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Témakörök: idegrendszeri betegség
T. Dr Úr!

...éves nő vagyok. Évekig szedtem Sirdaludot antidepresszánssal zoloft, rexetin ,és végül még Coverexszel.
Idült conjunctivitis van mkét szememen, ég, piros, főként a belső szemzug piros. A szemrés összeszűkült, nehezen tudom fordíitani a szemem.Volt mucotómia, DCR, FESS, rostasejt műtétem emiatt, de csak a fesstől lett jobb, rövid ideig. Azóta a szempanaszok folyamatosan megvannak.Nem allergia, nem immun eredetű, ezeket kizárták.
A kérdésem, hogy okozhatták -e a fenti gyógyszerek? És milyen szakorvoshoz forduljak, hisz mindenki a másiktól vár meroldást.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Tisztelt Levélíró!

Alapkérdésére a válaszom: egyik gyógyszerrel sem várható a Sirdalud (tizanidin) interakciója, tehát klinikai szempontból jelentős kölcsönhatás nem valószínű.
Egyéb: a Zolfoftnál (sertralin), mint mellékhatás:
"Zárt zugú glaucoma
A szertralin hatással lehet a pupilla méretére. Ez a midriatikus hatás potenciálisan szűkíti a szemzugot, így megnövekedett szembelnyomást és zárt zugú glaucomát eredményez, különösen az erre hajlamos betegeknél. A szertralint ezért óvatossággal kell alkalmazni ha a kórtörténetben zárt zugú glaucoma szerepel."
Ugyanez jellemző lehet a Rexetinre is (paroxetin).
A Coverex esetén ennyi szerepel "látászavarok" ami ilyen szempontból jellegtelen információ.

Tehát ezt lenne érdemes megbeszélnie a háziorvossal, azon túl pedig a neurológussal.

Az nem derült ki számomra pontosabban, hogy a Sirdaludot milyen indikációval kapta: szklerózis multiplex, vagy valamely más idegrendszeri betegség?

üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor Úr!
Kérem szépen a leleteim értelmezését. Segítségét előre köszönöm!
Koponya CT: Acut,nativ. A kamrarendszer középállású,szabályos tágasságú,csupán a bal oldalkamra frontalis szarva tágabb kissé az ellenoldalinál.A cisterna magna kissé tágabb,a foramen Magendie magasságában 8 mm sagittalis átmérőjű.A külső liquorterek egyebekben normális tágasságuak.az agyban kóros densitas-eltérés nem látható.Vérzésre,tömegeltolódásra utaló jel nem ábrázolódik.Vélemény:Megacisterna magna variatio.
Alvásdeprivációs EEG: 24 órás alvásmegvonást követően végeztünk EEG vizsgálatot,melyen IV. stadiumig mélyülő alvás EEG jelei ábrázolódtak.Az éber szakaszokon szimmetrikus,szabálytalan,beta keveredést mutató hátsó területi aktivitás,rostralisan beta.A felvétel során több alkalommal manifesztálódik kétoldali,bal oldali túlsúlyú frontotemporalis theta paroxysmus.Vélemény:kóros synchronisatio gyanúja mindkét oldalon frontotemporalisan.Egyebekben szabálytalan alaptevékenység,physiologiás alvási jelekkel.
Tisztelt Levélíró!

A leletek értelmezésének kisebb nehézségét az okozza, hogy semmilyen tünetet nem tüntetett fel leírásában, tehát hogy milyen panaszokkal került CT és EEG vizsgálatra.
A CT-ről:
anatómiai jellegű eltérést ír le a lelet (megacisterna magna variatio), kóros eltérés, vérzés, térfoglaló folyamat nincsen.
EEG-ről:
alvászavar jelei mutatkoznak, részben élettani alvási jelek észlelése mellett.

A lelet pontos értelmezését a tünetek, kórelőzmény és fizikális vizsgálat ismeretében kizárólag neurológus szakorvos hivatott megadni Önnek.

üdvözlettel:
Szakterület: BőrgyógyászatNeurológia
Tisztelt Doktorok!
Nagyon furcsa problémám van sok-sok éve, nem nagy, de furcsa, kellemetlen, és eddig nem kaptam választ az okra.
Időnként, van hogy évente többször, de most például több éve nem volt, szinte el is felejtettem, de igen erősen viszketnek a bal oldali lábujjaim, kivűlről befelé, a nagyujj már nem viszket. Ez a viszketés görcsös, úgy percenként változó az intenzitása, és ha szerencsém van, akkor csak egy óráig tart, de most pl. már több, mint egy napja. A bőröm érintetlen, nincs bőrkeményedés. Aztán ahogy jött, úgy egyszercsak el is múlik, de amíg van igen nagyon kellemetlen, főleg mert leginkább hajnalban kezdődik, amikor még aludnék. De általában elmúlik egy-két-max. három óra múlva, de most már kb. 36 órája tart. Nincs érszűkületem, nincs azon a lábamon semmi visszér, vagy bármi rendellenesség. Alapvetően nincs semmi szervi bajom, és szerencsére ez sem állandó, de azt sejtem, valaminek az előjele lehet ez a kb. 20 éve vissza-vissza térő kellemetlenség. Köszönöm előre válaszukat!
Tisztelt Levélíró!

Egy dolog nem derült ki számomra részletes és igen alapos tünetleírást tartalmazó leveléből. Ugyanis az, hogy ennek a jelenségnek bármilyen célzott diagnózisa és/vagy kezelése történt-e az elmúlt 20 évben.

Hogy alapvetően nincsen semmilyen szervi baja, annak igazából csak örülni lehet, de ez is feltehetően orvosi szakvéleményen alapul.

Minden egyéb kórelőzmény, egyéb betegségek stb. ismerete nélkül javaslatom az alábbi:
1. bőrgyógyászati-allergológiai vizsgálat
2. neurológiai vizsgálat, az esetlegesen fennálló neuropátiás jellegű probléma tisztázására.

Cukorbetegség irányában történt-e vizsgálat az évek során?

üdvözlettel:
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14 
Hirdetés