2014. november 1. szombat, Marianna napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: terhesség
Összes találat: 274
2mg-os rivotril gyógyszert szedek több éve. Gyermeket szeretnék de előbb le akarok szokni a gyógyszerről. Hogyan és mennyi idő kell ahhoz, hogy egészséges gyermeket szülhessek.
Tisztelt Asszonyom!

A Rivotril biztosan nem magzatkárosító gyógyszer, gyermekvállalásának tehát nem lehet akadálya a gyógyszer szedése. A leszokás pszichiáter szakorvos felügyelete mellett javasolt, mert a leszokás is lehet veszélyes és az orvos részéről speciális szakértelmet igényel.
Témakörök: terhesség
Kedves Doktor Úr!!! 31 éves vagyok, van 2 kisfiunk (4 ill.2 éves), nagyon szeretnénk egy kislányt. Mit tehetnénk,hogy teljesüljön a vágyunk? Mi a véleménye a Jónás módszerről?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Asszonyom!

A baba neme akkor befolyásolható, ha pontosan ismerjük az ovulációja napját. Ehhez az ébredési hőmérsékletét kellene mérnie (hüvelyben, reggel, ágymelegben). A hőgörbe ismeretében tudnám Önnek megmondani, hogy mely napokon nagyobb a fiú- és mely napokon nagyobb a leánygyermek fogamzásának valószínűsége. A módszer teljes ismertetésére a jelen keretek nem elégségesek, de elmagyarázásában, telefonon, készséggel állok rendelkezésére.
Témakörök: terhesség
33 éves nő vagyok. A 10. terhességi héten sajnos elhalt a magzatom, ezért műszeres megszakításra került sor. Két hét múlva kell 1 hónapos kontroll vizsgálatra mennem. a magzatvédő vitamin szedését abbahagytam. Kérdésem, hogy addig is tehetek-e valamit a mielőbbi regenerálódásért, mint. pl. E vagy egyéb vitamin, sima vagy magzatvédő vitamin készítmény, teák stb. vagy az első menstruáció jelentkezéséig inkább ne szedjek semmit?
Célszerű a magzatvédő vitamin további szedése, ebben ugyanis a szervezet regenerálódásához szükséges vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok megtalálhatóak .Különös tekintettel a Folsavra amely szedésével a remélhetően néhány hónap múlva bekövetkező sikeres terhességét is előkészíti.

Üdvözlettel:
Tisztelt doktor úr!
2011 decemberében elveszítettem egy terhességet a 7-ik hétben (elhalt magzat). Ezekután genetikai vizsgálatokat vegeztek, aminek eredmenye:
1. Faktor V Leiden mutáció ? negativ
2. Faktor II (protromb) G20210A mutáció ? negativ
3. Faktor XIII Val34Leu mutáció ? negativ
4. PAI-1: genotipus 4G/4G mutáció ? homozigota
5. MTHFR C677T mutáció ? negativ
6. MTHFR A1298C mutáció ? heterozigota
Ezen eredmények után Aspenter (75 mg, aszpirin tartalmú) tablettát és folsavat szedek. A kérdésem az lenne, hogy elegendő ez a kezelés, vagy milyen vizsgálatokat kellene még elvégeznem? Nem szeretném újra átélni a fent leírtakat. Meg megemlíteném, hogy 3 évig fogamzásgátló tablettát is szedtem, amit augusztusban hagytam abba. Válaszát előre is köszönöm!
A fogamzásgátló tabletta szedésének nincs köze terhessége sikertelenségéhez. Az elkezdett gyógyszerszedés mellett feltétlenül javasolt valamelyik magzatvédő vitamin szedése. A magzat elhalása okának esetleges kiderítésére magzati elhalást okozó fertőzések irányában történő vizsgálat is szóba jön.
Kérje nőgyógyásza segítségét!

Üdvözlettel:
Mivel már 2 éve nem esek teherbe, ha egy alakalommal szendém a Gynevac szuszpenziós injekciót akkor helyre jöhetnék-e, teherbe tudnék-e esni?
Tisztelt Asszonyom!

A meddőség nem egy betegség, hanem több száz (ezer?) férfi/női betegség közös tünete. Először az alapbetegséget kell megkeresni, majd azt célzottan gyógyítani. A meddőség gyógyítása tudomány a tudományban, akár a cukorbaj a belgyógyászaton belül. Jobban tenné, ha meddőségspecialistához fordulna. Az orvostudomány ennyire azért nem egyszerű. Amennyiben személyesen is lehetek segítségére, kérem, hívjon fel: +36209562513
Tisztelt Doktor Úr!

A férjem és köztem bizonyított az immunológiai összeférhetetlenség,ezért már 2 missed abortuszom volt. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, intravénás immunglobulin kezelést kapok, hogy esélyem legyen a terhesség kiviselésére.Mivel a partner elleni reaktivitás immunológiailag nagyon magas Prednisolon szedését javasolják napi 25 mg mennyiségben, a 6. héttől a 19. hétig.Okozhat a babának gondot ez a nagy mennyiségű kortikoszterid?Emellett bromocriptint, merckformint,aspirin protectet, utrogestant és L-thyroxynt is szednem kell.Nagyon nehéz a döntés, mert ha nem szedem a Prednisolont vetélés esélye nagy, de beteg gyermeket sem szeretnék szülni.Előre is köszönöm válaszát!
A leírtakból csak a prednisolonnal kapcsolatban tudok Önnek választ adni. Ahogy látom, itt egy komplex gyógyszeres kezelés folyik nyilvánvalóan a terhesség megőrzése céljából, és ehhez még néhány járulékos gyógyszer.

Megnéztem a prednisolone jelenlelg érvényes alkalmazási előírását ebben az alábbiak szerepelnek:
"Humán terhesség alatti biztonságos alkalmazására vonatkozóan nincs elegendő adat, ezért a terhesség első harmadában nem adható, a későbbiekben pedig csak az előny/kockázat gondos mérlegelése után alkalmazható. (Kicsi a valószínűsége a szájpadhasadék és az intrauterin fejlődési rendellenesség kialakulásának)."

Javaslom ezt mielőbb megbeszélni kezelőorvosával!

Jó egészséget kívánok, és sikeres terhességet!
üdvözlettel:
Jó napot kívánok!

Parlagfű allergia miatt kialakult orrdugulásra alkalmazott Nasivin sanft 0,05% orrspray melletti terhesség tervezése, illetve teherbeesés káros hatással lehet- e a magzatra? Köszönöm válaszát előre is!
Köszönettel vettük a Nasivin orrspray és terhesség kérdésével kapcsolatos levelét.
A készítmény hatóanyaga az oximetazolin, mely érszűkítő hatású szer. Helyi adagolású, ún. szisztémás, tehát a teljes szervezetre kifejetett hatása elenyésző. Esetleges lenyelése vérnyomás-emelkedést okozhat.
Terhesség és szoptatás alatt mindig mérlegelni kell - az orvosnak - a várható előnyök és kockázatok arányát, és ennek megfelelően dönteni alkalmazásáról.
Javasoljuk tehát a háziorvossal és/vagy a nőgyógyásszal e gyógyszer alkalmazását megbeszélni!

tisztelettel:
Tisztelt Doktor úr!

Szeretném megkérdezni, hogy a szalmonella baktérium milyen veszélyt jelent terhesség alatt? Veszélyezteti e magzatot? Valamint még egy kérdés, amennyiben a kismama szervezetében szalmonella baktérium van, a baba megszülethet e természetes úton?

Köszönöm előre a válaszát!
A salmonella fertőzést - amennyiben biztos a diagnózis - terhesség alatt is lehet kezelni.
először tisztázni kell, hogy tényleg ez a fertőzés áll fenn!
Fel kell keresni az infektológiai szakrendelést (fertőző osztályt ) kivizsgálás céljából.
Konkrét fejlődési rendellenességet - jelenlegi ismereteink szerint nem okoz - de vezethet esetleg vetéléshez.
A salmonellosis megfelelő, hatékony antibiotikummal kikezelhető, tehát a baba megszületésekor elvileg már nem lehetne az anyai szervezetben a baktérium.

Jó egészséget kívánva,
üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves Doktor úr!

A naptár szerint 6+4 hetes terhességben vettem részt uh-n. Az ovulációm a ciklus 14. napja körül volt, előtte és utána nem voltunk együtt a férjemmel. Az uh-n láttak egy 24x10 mm-es petezsákot, benne egy 4 mm crl-ű magzatot. A y.s.4x4mm.
A neten azt olvastam, hogy ebben az időszakban fele ekkorák a petezsákok és nagyobbak egy picit az embriók. Ön szerint, ad aggodalomra okot ez a nagy különbözőség?
Tényleg nagy a petezsák és kisebb a baba? Köszönöm segítségét!
A terhesség első hónapja vége körül először a petezsák, majd nem sokkal utána a szikzacskó is azonosítható. A petezsák kb. 1 mm-t nő a 9. gesztációs hétig, a szikzacskó pedig általában a 6 mm-es méretig növekszik. Az embrió méretére vonatkozóan általában egy-egy földrajzi területre vonatkozó populációs adatokból táblázatok állnak rendelkezésre.

Az Ön terhessége 6+4 hetes - ez mit jelent? A gesztációs kor nem az embrió aktuális korát méri, hanem többnyire - mivel a koncepció általában félidőben történik - 2 héttel több ehhez képest; azaz 28 napos ciklusokat feltételezve, az utolsó menses első napjától számolódik.

A leírásban szereplő 'y.s.' a yolk sac = szikzacskó angol kifejezésre utalhat, melynek mérete megfelelőnek tűnik.

Az embrió mérete (CRL) 6 hetes terhességben 4mm, 8 hetesen 17mm, 10 hetesen 34mm körül van; míg petezsák méretei rendre: 1.7mm, 3.1mm, 4.5mm.

A korai ultrahangok inkább a méhen belüli (vagy kívüli) beágyazódásról tájékoztatnak, a méretek többnyire tájékoztató jellegűek. A 12. hetes kontrollon mindazonáltal további méret és terminuspontosítás várható, részletgazdagabb képpel a magzatról.

Minden jót kívánok mindhármuknak!
Tisztelt Doktor úr!!

Szeretném megkérdezni, hogy a Frontin és Asentra nevű hangulatjavító szedése alatt lehet-e gyermeket vállalni?
Mit okoz a babának? Ha teherbe esnék mindenképpen el kéne vetetnem???
Kérem mielőbbi válaszát!
Köszönöm:
Megnéztem mindkét gyógyszer alkalmazási előírását, az alprazolam (Frontin) és a sertralin (Asentra) esetén is kizáró a terhesség, tehát egészen konkrétan a Frontin nem szedhető terhesség idején, a másik gyógyszer esetén pedig idézem a szöveget:

"Nem bizonyított, hogy a sertralin biztonságosan alkalmazható-e a terhesség és a szoptatás időszakában. Kizárólag egyedi elbírálás alapján, feltétlenül szükséges esetben adható – ha ennek az anya kezelése szempontjából várható előnyei felülmúlják a magzatot/szoptatott csecsemőt fenyegető kockázatot."

Tehát javaslatunk: konzultálnia kellene a "hangulatjavító" szereket felíró orvosával, és a tervezett terhességet megemlíteni. Feltehetően változtatni fog a gyógyszerelésén.

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Tisztelt Dr. Nő/ Dr. Úr!

Én már lassan 4 éve szedek Stimulotont a 2006-ban diagnosztiázált OCD-mre. Az akkor felírt 100 mg-ost sikerült lecsökkentenem 25 mg-ra. A Xanax SR-már régesrég elhagytam. Az volna a kérdésem.hogy szeretném elhagyni teljesen, örökre a gyógyszert, mivel egyszer gyermeket is szeretnék. Lehetséges ez, és ha igen - hogyan?
Segítségét előre is köszönöm!
A diagnosztizált OCD-re adott Stimuloton (sertralin) teljesen adekvát kezelésnek látszik. A pszichiátriai szerek dózisának beállítása igen alapos, körültekintést igénylő feladat főleg az orvos oldaláról, hiszen ő rendeli a dózisokat, és a beteg részéről is, hogy mit észlel, hogyan változnak a tünetei, panaszai.
A Xanax elhagyása önkényesen történt, vagy megbeszélték egyébként?

A gyermekvállalással kapcsolatosan: a sertralin jelenleg csak akkor adható terhességben, ha megfelelő előny/kockázat mérlegelés történt, tehát adása nem tilos, kellő óvatosságot igényel. Szoptatás idején hasonlóképpen.

Így nem kizárt a sertralin melletti terhesség sem, de ezt meg kell konzultálni a kezelőorvossal, és nyilván az fontos, hogy az OCD-t valamilyen módon karban kell tartani. Elképzelhető esetleg az is, hogy a dózist a lehető legminimálisabbra csökkentik, a pszichiátriai gyógyszerek elhagyása - főleg ha az hirtelen történik, általában állapotrosszabbodást eredményez, tehát ez megfontolandó, és egyeztetni kell a kezelőorvossal!

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt dr.úr!

Férjemmel (3 hónapja próbálkozunk) szeretnénk kisbabát, már azt hittem lesz, mert mostanában reggel és napközben szédülök, hányingerem(minden szagra) aluszékony vagyok és a fejem is fájdogál.
Szedem a béres gravida multivitamint is. Viszont a teszt negatívat jelzett és most megjött a menzeszem is, nem sokat - de fáj a hasam.
Forduljak orvoshoz?
Előre is köszönöm!
A korai terhességben sok a bizonytalanság, különösen az első 4 hétben, mert lehet, hogy a terhesség miatt vannak a rosszullétei, de lehet ennek természetesen más, banálisabb oka, esetleg valamely betegség (pl. hormonzavar, anyagcsere-betegség, ciszta). Természetesen jó esetben nincsen szó ezekről.
Mindenképpen javasolt a nőgyógyász mielőbbi felkeresése, a fennálló terhességet ő tudja megállapítani, elvileg már 10 napos vérzéskimaradás után is hüvelyi UH-val, de ismételt vizsgálat növeli ennek biztonságosságát.

Jó egészséget kívánunk a babaváráshoz!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Most tudtam meg, hogy 5 hetes kismama vagyok. Vastagbélgyulladásom van, ami nem erős, de azért gyógyszert kell szednem rá, napi 1x Salofalk-ot és alkalmanként Salofalk kúpot is használok. Érdeklődnék, hogy ezek a gyógyszerek ártanak-e a babának? Pláne ilyen korán, az első harmadban.
Köszönöm előre is válaszát, tisztelettel:
A colitis ulcerosá-nak az egyik szuverén kezelése a mesalazin, amely e gyógyszernek a hatóanyaga.
Az alkalmazási leírásban (mindkettő esetén) az szerepel, hogy terheseken nem áll rendelkezésre nagyobb számú adat, a meglévőek alapján sem a magzatnak, sem a kismamának nem okozott ártalmat, toxikus hatást. Mindazonáltal az orvosnak (mindig) mérlegelnie kell, hogy a gyógyszer adásától várható előny nagyobb az esetleges kockázatoknál. Ez a hivatalos szöveg, nem szerepel benne utalás az első harmadra egyébként.

Jó egészséget Önnek és a babának is!
üdvözlettel:
Témakörök: terhesség sugárártalom
Tisztelt Doktor Úr!
4 hetes terhes vagyok,a nagybátyám sajnos sugár terápiás kezelést kap,véletlenül a mai nap több órát is a közelében voltam a kezelése után,akaratom ellenére! Igyekeztem tőle távolabb tartózkodni,de elkerülhetetlen helyzet volt!Milyen hatással lehet ez a magzatra,lehet e egyáltalán valamilyen következménye?
Aggodalomra semmi oka. A sugárterápia csak annak okoz károsodást, aki kapja. Nyugodtan látogassa nagybátyját, és viselje örömmel terhességét.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyomorfekély
Kedves Doktor Úr!
12 hetes, 42 éves, utolsó lombikos kismama vagyok. A terhesség fenntartása érdekében hatalmas mennyiségű ösztradiol tartalmú hormont szedettek velem (napi 9 db) három hónapon át. Már két hét után jeleztem a meddőségi központ nőgyógyászának, hogy rendkívüli gyomorfájásom van, mire az volt a válasz, vagy szedem a taplettákat vagy elvetélek. Nem tehettem mást. Pontosan tudtam, hogy a terhességi tünetektől eltérően mennyire más jellegű ez a fájdalom: állandó erős nyomásérzés, mardosás a gyomorszáj tájékán, szinte folytonos ?lyukérzés?, mintha iszonyú éhes lennék, de enni nem kívánok semmit a világon, ha valami mégis bemegy, akkor egy rövid ideig jobb, de rövidesen újra kezdődik. Próbáltam többször keveset enni, de olyan, mintha a gyomorrontásra kellene még ráennem. És-bár abbahagyhattam a gyógyszert egy ideje, nappalokon,éjszakákon át fájdalom gyötör, nincs egy percem sem kínzó fájdalom nélkül. Már a terhestüneteket is elhagytam, de ez nem múlik.
Folytatom egy másik levélben...
Szeretném majd közzétenni a levelét - ha hozzájárul, de a részletek tisztázása céljából kérem írja meg konkrétan milyen gyógyszer/eket szedettek Önnel, mert annak is szeretnék a válaszadás előtt utánanézni. Ami a lúgosító étrendet illeti, a múltkor volt egy ilyen levelünk, ha kicsit visszamegy a levelekben megtalálja, de majd kitérek erre is.

válaszát várom, üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Tisztelt doktor úr!

Én azt szeretném kérdezni hogy már évek óta a Rexetin gyógyszert szedem és most tudtam meg, hogy 8 hetes terhes vagyok.
Szeretném tudni hogy ez a gyógyszer - ja és még a Nitromint retard - árt e a magzatnak. Már 43 éves is vagyok, van már 4 egészséges gyermekem.

Gondolkodom rajta hogy mit is tegyek ezzel a magzattal, kérem segítsen nekem a döntésben. Előre is köszönöm!
Tisztelettel
A terhesség alatti gyógyszerszedés a gyógyszertan és a klinikai orvoslás egyik igen fontos kérdése. Általában mondhatjuk, hogy terhesség alatt a legtöbb gyógyszer - kivéve azokat amelyeknek szedése tilos - csak fokozott óvatosság mellett adható!

Kérdéseire válaszolva:
Rexetin: terhesség alatt csak nagyon megalapozott esetben alkalmazható. A kezelőorvosnak mérlegelnie kell az egyéb terápiás lehetőségeket a nőknél, akik terhesek vagy terhességet terveznek. Hirtelen abbahagyását terhesség alatt kerülni kell. Az újszülötteket meg kell figyelni, ha az anya folytatja a szedést a terhesség későbbi szakaszaiban, különösen, ha a harmadik harmadban is szedi azt.

Nitromint retard:
Nincsenek adatok a nitrátok káros hatásairól terhesség és szoptatás idején.
Mivel a nitrátok biztonságossága ezekben az állapotokban nem bizonyított, terhesség (különösen az első harmadban) és szoptatás idején csak szigorú orvosi mérlegelés után rendelhető a készítmény.

Tehát mindkét esetben célszerű és javasolt az orvosi felügyelet, ugye az első esetben pszichiáter, a másodikban kardiológus vagy háziorvos rendelte a gyógyszereket.

Jó egészséget kívánunk, és fokozott óvatosságot!
üdvözlettel:
Én 19 hetes kismama vagyok és tegnap mondták meg a magzatomnak mind a két oldalú plexusában cysta helyezkedik el. Egyik oldalt 5 mm a másik oldalt 6 mm.
Azt szeretném megtudni, mire számíthatunk tovább. Ott csak annyit mondtak, két hét múlva kontroll szükséges, de az sok idő és aggódunk.
Köszönöm a választ!
Mindkét oldali agykamrában (történeti okokból I és II-es számmal illetve) 1-1 érboholy (vagy gomolyag) helyezkedik el, mely az arteriás keringéssel van kapcsolatban. A boholy külső, tehát kamra felőli felszíne speciális, a központi idegrendszerre jellemző hámmal, az un. ependymával van fedve, melyen keresztül jelentős transzportfolyamatok zajlanak. Itt keletkezik például az agyi folyadék, a liquor is, mely az I-II-es kamrákból a III-as, majd IV-es kamrán keresztül a gerincvelőt is körülöleli.

Az érgomolyag cystás elváltozásait nem ritkán észleljük a magzati ultrahang vizsgálatok során. Többségük teljesen spontán elmúlik a harmadik trimeszterre, ultrahangos követésük szükséges mindösszesen. Ha itt növekedés, vagy változatlan állapot észlelhető, valóban indokolttá válhat genetikai amniocentezis vizsgálat elvégzése, az esetleges kromoszómaeltérések (pl. 18, ill. 21 triszómia) kizárása végett - még akkor is, ha az egyéb - pl. AFP, nyaki redő stb. - vizsgálatok negatív eredményt mutatnak.
Az érboholyból nagyon ritkán daganatok is kialakulhatnak melyeknek nagyobbik része jóindulatú papilloma és tüneteket általában csecsemő- vagy kisdedkorban okoznak.

A javasolt 2 hetes ultrahang kontroll kellő óvatosságot feltételez a nőgyógyász részéről, ennek követését javaslom én is.

Jó egészséget mindhármuknak (leendő szülők és kicsi magzat)!

dr. Altorjai Péter
Témakörök: székrekedés terhesség
Székrekedésre érdeklődnék: terhes nő esetében káros lehet-e a paraffinolaj használata?
Köszönettel!
Terhesség, várandósság esetén "minden más", így kérem olvassa el pontosan mit javasolunk székrekedés esetén.

Az orvos javasolhatja székletlazítók, pl. ásványi olaj (paraffinolaj) használatát is, ezáltal a széklet meglágyul, könnyebben halad át a beleken. Egyébként kerülje a székletlazítók rendszeres használatát, ezek számos további problémához vezethetnek!

Orvosa hashajtók szedését is javasolhatja, azonban ezek alkalmazása mellett számos szövődmény alakulhat ki. A paraffinolaj megakadályozhatja a zsíroldékony vitaminok (A, D, E, K) felszívódását, félrenyelés esetén a tüdőbe jutva tüdőgyulladást okozhat.

Éppen ezért lefekvés előtt NE használja ezeket a készítményeket!
A legfontosabb tanács, hogy a székletlazítók, hashajtók szedése előtt mindenképpen beszéljen kezelőorvosával! Esetleg étrendi úton is lehetne segíteni.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr/Nő!

11 hetes terhes vagyok és a reumatológus condrosulf szedését ajánlotta korábbi porckorongsérvem és az elkövetkezendő időben várható súlygyarapodás miatt. Kérdésem, hogy a reumatológus nem tudta megmondani, hogy ez árthat-e a babának.
Köszönettel
Utánanéztem a Condrosulf leírásában, a terhességre vonatkozó résznek, ide másolom Önnek:
"A hatóanyaggal kapcsolatban nincsenek terhességre vonatkozó klinikai adatok.
Az állatkísérletek nem utalnak a terhességet, az embrionális/magzati fejlődést, szülést, vagy a szülés utáni fejlődést közvetlenül vagy közvetett módon károsan befolyásoló hatásra.
Terhes nőknek csak gondos mérlegelést követően rendelhető."

Tehát ez teljes egészében a kezelőorvos döntésén múlik, hogy rendeli-e a gyógyszert, hiszen ahogy látja kísérletes adatok, vizsgálatok nem utalnak arra, hogy terhességben bármely anyai-magzati károsító hatást okozna. A gyógyszer leírását betegtájékoztatóban a mi oldalunkon is megtalálja, vagy a részletes leírást az ogyi.hu oldalon.

Ilyen értelemben tudna a gyógyszert felíró orvossal konzultálni, amit a fentiekben idéztünk.

Boldog Újévet és jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: terhesség antibiotikum
Azt szeretném megkérdezni, hogy november 3. körülre tehető a megtermékenyülés (ut.menses 10.21), utána november 10-én urológus dr. sumetrolimot írt fel nekem 2x2 tíz napig, utána 2x1-et tíz napig.
Ekkor még sajnos nem gondoltam, hogy terhes vagyok, most pár napja derült ki számomra. A gyógyszer tájékoztatójában azt írja, terheseknek nem ajánlott, mert befolyásolja a folsav anyagcserét. Érdeklődnék, és nagyon aggódom, hogy mit okozhat ez a magzatomban (nyitott gerinc, autizmus)?
Szeretném megtartani a babát, de azt sem szeretném, ha beteg lenne. Ajánlana egy genetikai szűrést? Nagyon várom a választ.
Köszönettel:
Sumetrolim terhesség alatti szedésével kapcsolatban nincs elegendő bizonyíték arra, hogy nem okoz fejlődési rendellenességet – igaz, ennek az ellenkezőjére sincs bizonyíték.

A Sumetrolim szedése fólsavhiányt, és ennek következtében a terhesség kezdeti időszakában ún. velőcsőzáródási rendellenességet (pl. nyitott hátgerinc) okozhat, ennek a kockázata azonban rendkívül csekély.

Amennyiben feltétlenül szükséges valakinek Sumetrolimot szednie a terhesség alatt, akkor kiegészítő fólsavkezelés javasolt.

Az Ön esetében azt javaslom, hogy keressen fel a területileg illetékes Genetikai Tanácsadót, ahol pontos tájékoztatást adhatnak a kockázatról és a teendőkről.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Az utolsó menstruációm okt. 1-én volt, a férjemmel okt. utolsó hetében voltunk együtt, nem védekeztünk. Nem emlékszem, hogy okt-végén, nov. elején lett volna menstruációm. Nov.12-én megszakítással védekeztünk, nov. 19-től émelygés, hányinger, nov. 22-én pozitív terhességi teszt, nov. 23-án uh-on 4,7 mmx2,6mm-es petezsák volt látható.
Melyik időpontra tehető a teherbeesés valószínűsége?
Az együttléttől számított 10. napon elképzelhető-e pozitív terhességi teszt (rögtön két erős piros csíkkal), valamint a 11. napon uh kimutathat-e 4,7mmx2,6mmm-es petezsákot?
Nagyon fontos lenne tudnom.

Nov. 23-án az uh-on az orvos azt mondta, hogy anovulációs időszakban történhetett a teherbeesés, és hogy 4 hetes a terhesség. Ez most azt jelenti, hogy valóban 4 hetes vagy 2 hetet vonjak le belőle.

Köszönöm válaszát!
A terhességi heteket – amennyiben az ismert – az utolsó menstruáció első napjától számítjuk.

Így a négy hetes terhesség valószínű fogantatásának időpontja a vizsgálatot megelőző 14. nap körülre tehető.

A november 23-án végzett UH-vizsgálattal mért petezsák-nagyság alapján valószínű, hogy a fogamzás nov. 10. körül történt meg.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Gyomortükrözéssel reflux oesophagitist állapítottak meg.
Terhességet tervezek, nincs még gyermekem, 36 éves vagyok, és az alábbi gyógyszereket szedem: Pariet napi 40 mg reggel 20mg, este 20mg. Kérdésem az lenne hogy a fenti gyógyszerrel tervezhetek-e terhességet vagy szükséges-e más gyógyszerrel helyettesíteni a baba egészségét figyelembe véve.
Válaszát előre is köszönöm!
A Pariet (rabeprazol) alkalmazási előírásában szereplő, terhességgel kapcsolatos megállapításokat itt mellékelem Önnek.

"...ellenjavallt terhesség alatt. Nincs adat a rabeprazol emberi terhesség alatti biztonságosságáról. Patkányon és nyúlon végzett reprodukciós vizsgálatok nem utaltak a rabeprazol által kiváltott csökkent fertilitásra vagy magzati károsodásra, jóllehet alacsony foeto-placentaris transzfer előfordul patkányban. A Pariet filmtabletta nem adható szoptatás alatt. Nem ismert, hogy a rabeprazol kiválasztódik-e az emberi anyatejbe. Nem végeztek vizsgálatokat szoptató anyákkal. A rabeprazol viszont megjelenik a patkány emlőváladékban."

Tehát a rabeprazollal valójában nincsen klinikai tapasztalat, illetve állatkísérletes toxikus hatásra utaló eredmény, ennek ellenére ellenjavallt. Ez természetesen óvatossági rendszabály, amely kötelező.

A terhességet megelőző időszakra ez nem vonatkozik, tehát javasolt az alábbi: amikor a terhesség már kimutatható megfelelő tesztekkel biztonságosan, akkor abba kell hagyni a rabeprazol szedését, és más reflux-ellenes szerrel helyettesíteni. Vannak pl. olyan savkötők, amelyek ugyan megkötésekkel, de adhatóak terhesség idején.

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:

Munkaóra:
Csatolt dokumentum(ok):
Tisztelt Doktor Úr!

Korábban már kérdeztem Öntől és ezúton köszönöm a válaszát.. Több éve volt egy toxikus májgyulladásom, amit Antaxon okozott, bár valószínűleg hozzájárult a szerhasználatom is. Jelenleg több mint 3 éve absztinens vagyok és 10 hetes terhes vagyok. Sajnos magas a vérnyomásom, erre a nőgyógyász Dopegytet írt fel 3x250 mg/nap. A májamat évente ellenőrzik, a legutóbbi hasi UH-on rendben volt (alig nagyobb, de homogén szerkezetű) és a laboreredményeim is jók. Nem tudom, hogy végig kell-e szednem a gyógyszert a terhesség alatt, bár tudom, hogy ha a baba és saját egészségem miatt ez szükségszerű.
A Dopegyttel kapcsolatosan szeretném tudni, hogy huzamosabb szedése esetén kell-e számítanom arra, hogy esetleg májkárosodáshoz vezethet?
Válaszát előre is köszönöm!
Emlékszem, hogy már leveleztünk, és örömmel látom, hogy az élete, a dolgai jó irányba fordultak. Az absztinencia is helyes, és gratulálok a terhességéhez is...
Ami a Dopegyt-et illeti, ide másolom a gyógyszer leírásában található információt, némi magyarázattal:
"Állatkísérletekben, későbben humán alkalmazásban a terhesség mindhárom trimeszterében publikált adatok alapján, terhesség alatti alkalmazása során csekélynek tűnik a magzatkárosodás esélye."

Azaz terhesség ideje alatt (megfelelő orvosi ellenőrzés mellett) adható, egyébként a gyógyszer főként a vesén át ürül, tehát a májműködést ilyen értelemben nem vagy igen csekély mértékben érinti csak.

Jó egészséget mindkettejüknek!
üdvözlettel:
Témakörök: genetika terhesség
T Doktor Úr!
Jelenleg 19 hetes terhes vagyok 32 éves a 2.babámat várom.Az integrált teszetem eredménye a Down kórra:1:310 negatív az ultrahangos vizsgálat tökéletes lett.Elküldtek genetikai tanácsadásra amitől nagyon félek a magzatvízvételt nem szeretném ha nem muszáj.egy statisztikai kockázat ennyit számít?Esetleg menjek el egy másik Ultrahangos orvoshoz is?Az első babám is teljesen egészséges.Kérem adjon megnyugtató tanácsot ha tud előre is köszönöm.
Nyugodtan menjen el genetikai tanácsadásra, amelyen szakember segítségével megbeszélhetik a problémát, és ahol felvilágosítják az esetlegesen szóba jöhető vizsgálatokról, azok előnyeiről és veszélyeiről. A genetikai tanácsadáson való megjelenés nem kötelezi semmilyen, Ön által nem kért vizsgálatra.
Ezek után dönthet, hogy kéri-e a vizsgálatot vagy sem.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Kisbabát szeretnék, de sajnos évek óta gyógyszereket szedek refluxra. Most rabyprexet és motiliumot szedek napi 1-et mindkettőből. Ezek a gyógyszerek mellett a gasztroenterológusom szerint nem vállalhatok terhességet. A nőgyógyászomat is megkérdeztem , Ő azt mondta, konzultáljak egy belgyógyásszal. Ő pedig visszairányított a gasztroenterológushoz. Kérem segítsen, tényleg nem vállalhatok babát, vagy van estleg olyan gyógyszer ami terhesség alatt is szedhető?
Tisztelettel:
A terhesség alatt is fennálló reflux kezelése - mint minden terhességi betegségé - kicsit bonyolultabb, de azért megoldható némi megkötésekkel.
Az Ön által jelzett szerek (tehát a proton-pumpa gátlók és a Motilium) valóban nem szedhetők terhesség idején, ebben nincsen engedmény.
Ami gyógyszeres területen járható lenne: az ún. bevonószerek alkalmazása, a gyógyszertárban erről tudják pontosan tájékoztatni (sucralfat).
A H2-gátlók (pl. ranitidin) szintén nem ellenjavallottak terhességben, pontosabban:
"Más gyógyszerekhez hasonlóan terhes és szoptató anyáknak csak az előny/kockázat gondos egyedi mérlegelésével adható."
Ami még ajánlható, a diéta olymódon való alakítása, amit nyilván Ön is ismer, tehát pl.: napi néhány nagy mennyiségű étkezés helyett gyakoribb, de kisebb mennyiségű étkezés, szénsavas italok, kávé, kakaó, savas gyümölcslevek elhagyása. Alkalmas egyszerűbb mechanikus módszer még alvás idején a magasabb párnázaton való alvás is.
A gyógyszereket illetően ez javaslat, meg kell konzultálnia a kezelőorvossal!

Jó egészséget kívánunk,
üdvözlettel:
18 éves vagyok, 8 hónapja szedek fogamzásgátlót (Yasminelle). Miután november elején együtt voltam a párommal, rá néhány napra éles fájdalom jelentkezett a bal petefészkemnél, hányingerem és megnövekedett folyásom is volt. Elmentem nőgyógyászhoz, aki petefészek gyulladást állapított meg. Kaptam gyógyszert, kúpot és kenőcsöt. Egy hét múlva visszamentem, mert még mindig fennálltak a panaszaim, de elküldött, hogy akkor ez nem nőgyógyászati eredetű. Elmentem egy másik orvoshoz, aki azt mondta, valószínűleg nekem gyenge a fogamzásgátló és cisztára gyanakodott. Elküldött hüvelyi ultrahangra, ahol mindent rendben találtak. Ezután kezdődő méhgyulladást állapított meg és erre kaptam gyógyszert, de a panaszom még mindig nem szűnt meg. Ön szerint lehetséges-e hogy terhes vagyok, mert a gyógyszer nem védett megfelelően? Eddig két teszt negatív, de felerősödtek a Montgomery-mirigyek, és az utóbbi napokban mellem nyomásra fáj, bimbóim érzékenyek.
Válaszát előre is köszönöm,
Mivel a fogamzásgátló tabletták sem nyújtanak 100%-os biztonságot, illetve védettséget (főleg nem előírás szerinti szedés mellett, vagy egyéb gyógyszerek egyidejű szedése és a fogamzásgátló közötti kölcsönhatás miatt), előfordulhat, hogy terhesség jön létre. Ennek meglétét azonban az ultrahangos vizsgálattal nagy biztonsággal meg lehet állapítani.
Panaszainak egy részét – a fájdalom kivételével – a fogamzásgátló tabletta mellékhatásai is okozhatják. Szóba jön az Ön által szedettől eltérő hormontartalmú tabletta szedése.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség vesekő
33 éves nő vagyok, 17 hetes terhes. 2-3 napja alhasi görcseim vannak. Bal oldali, egy ponton késszúrás szerű, de kisugárzik az egész hasamra (majdnem olyan érzés, mikor sokáig visszatartja az ember a pisilését és ez miatt begörcsöl). Vizelettel nincs gondom és lázam sincs.
2011.01.01-én este elmentünk nőgyógyászati ügyeletre, ahol mind hüvelyi, mind hasi uh-t csináltak de nem találtak semmit (St: jelenleg nem contractilis grav.ut., ci: 2000, szabad körny. Élő magzat).
Az ügyeletes orvos aktív pihenést, napi 3x1 magne b6-ot javasolt és állapot rosszabbodás esetén, azonnal kórház és befekvés megfigyelésre.
Az lenne a kérdésem, hogy mi ez az egész és hogy lehetséges-e, hogy az előző szülésem (6 éve), ami császár volt, annak az oka?
Válaszát előre is köszönöm!
Panaszait nagy valószínűséggel a bal oldali méhszalag – a terhes méh növekedésével bekövetkező – görcsös feszülése okozza, amely kellemetlen ugyan, de a terhességre nézve semmilyen kockázatot nem jelent. Pihenés és ilyen esetekben állott-vizes (szobahőmérsékletű vízzel történő) borogatás segíthet rajta.
Az előző császármetszés – mint minden hasi műtét – után kialakulhattak hasüregi összenövések hasonló panaszokkal, de ez sem veszélyezteti a terhesség kihordását.
Bár vizelési panasza nincs, felmerül a lehetősége a húgyvezetékbe szorult kis vesekő oki szerepének. Ennek tisztázására keressen fel egy urológiai szakrendelést.

Üdvözlettel:
Tisztelt Dr.Ur!

Több eve pajzsmirigy alulmukodesem van. 8 hetes terhes vagyok. 100mcg l-thyroxint szedek reggel etkezes elott 20 perccel. Mult heti vertesztemen(THS:6.23,T4:16.7,T3:3.7)korzeti orvosom felemelte az adagomat 125mcg-re. Hozzatette, hogy nyugodtan szedjek olyan terhesvitamint amiben van jod. Vettem is egyet es abban 250mcg jod van. Most azt szedem. Sokkal jobban erzem magam es nem vagyok annyira aluszekony sem. A hormonpotlas mellet mennyi jodot szabadna beszednem? A masik kerdesem pedig a Gravida lenne.Rajta van a tajekoztaton, hogy:csak kezeloorvosanak ellenorzese mellett alkalmazhato egyutt l-tiroxinnal.Szedhetem vagy nem? Kulfoldon elek, itt egyiket sem ismerik, velemenyt nem mondhatnak.Edesanyam kuldi oket otthonrol. Ha beszedem mire figyeljunk a korzetimmel?
Elore is koszonom valaszat.
A magzat egészséges fejlődéséhez kb. 200 mg jód napi bevitelére van szükség. A Gravida 150 mg jódot tartalmaz. Nyugodtan szedheti bármelyik vitamin-készítményt.
A kezelőorvos feladata a pajzsmirigy-hormonok rendszeres ellenőrzése, illetve amennyiben Ön a pajzsmirigy-hormonok túladagolására utaló tüneteket észlel (szapora szívdobogás-érzés, verejtékezés, álmatlanság, gyengeség), ezen tünetek értékelése és esetleg a gyógyszer adagjának a csökkentése lehet szükséges.

Üdvözlettel:
Szakterület: Orvosi genetika
Tisztelt doktor úr!

... éves lány vagyok ajak és szájpadhasadékkal születtem édesapámtól örököltem. A papám(apu apja) testvéreinek is születtek így unokái. Mennyi az esélyem hogy az én gyerekem is így szülessen. illetve a párom egy kicsit kancsal szemüveggel nagyon jól korrigálták de arra is kíváncsi lennék hogy a kancsalságot hogyan lehet örökölni?
Válaszát előre is köszönöm!
Az ajak- és szájpadhasadék Mo-n kb 1-2 ezrelék arányban fordul elő, érdekes módon az ajakhasadék bal oldalon gyakoribb. Oka sokféle lehet: fejlődési rendellenesség, kromoszómazavar, teratogén (magzati) ártalom, öröklődés.

Kérdésére: Családi halmozódása kb 30 %. "Nem szabályos " domináns öröklődés, jellemzi. Az ún. izolált szájpadhasadék lányokon, a többi fiúkon gyakoribb. Ha az első gyermek hasadékosan született, a második gyermek hasadékának 4% a valószínűsége. Ha az egyik szülő - és az első gyermek hasadékos, a köv. gyermek 17%-os valószínűséggel lesz az.

Kancsalság: korai szűrést igényel. Örökölhető úgy is - hogy sem az anya sem az apa nem kancsal, csak más rokonok. Célszerű a szűrést minél hamarabb megejteni: legkésőbben 8 hó -1 éves kor között.

Jó egészséget kívánunk, és sok sikert!
üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Idflu 15 mikrogramm
Én ... hetes kismama vagyok. Ezt az oltóanyagot írta fel az orvos. ... éves vagyok,de ez 60 és afelettieknek adható elméletileg.
Miért ezt írta fel miért nem a 9 mikrogrammosat?
Válaszát előre is köszönöm!
Helyesen jelezte számunkra, hogy önnek az Idflu 9 mcg/törzs védőoltás az előírt adható kezelés.

Javasoljuk kezelőorvosának is ezt mielőbb jelezni, mert az Idflu 15 mcg/törzs védőoltás valóban csak 60 év felettieknél kerül alkalmazásra az érvényben lévő alkalmazási előírások szerint.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Xanaxot szedek több éve és most párommal szeretnénk babát. 46 éves vagyok, 2 nagy gyermekem van már, ez a második házasságom. A 0,5-ből szedek napi felet-egészet. Most próbálkozom a Sedatif Pc szedésére átállni ami állítólag nem káros a terhesség alatt. Saját magam próbálok leszokni róla, de szeretném megtudni, hogy milyen hatással lenne a magzatra ha nem sikerülne mégsem. Esetleg mennyi idő alatt ürül ki a szervezet, egyik napról a másikra nem tudom abbahagyni, mert pánikérzés fog el és be kell vennem egy felet még. Válaszát köszönöm
Amennyiben jól értettem, a Xanaxot (alprazolam) a pánikérzés/pánikbetegség kezelésére kapta és szedi hosszabb idő óta. Bármely pszichiátriai szer - ez ui. elsősorban szorongásoldó hatású - abbahagyása csak lassan, fokozatosan és a szakember ellenőrzése mellett történhet, különösen hogy a kezelés már több éve tart.

A homeopátiás szerről érdemben nem tudok nyilatkozni, a leírásban foglaltak lehetnek mérvadóak, a hatás erőssége sok esetben magán a betegen is múlik.

A terhesség vállalása ebben az életkorban, még a meglévő nagy gyermekek mellett bátor cselekedet, és igen gondos nőgyógyászati-genetikai állapotfelmérést és tanácsadást feltételez, tehát enélkül semmiképpen sem szabad belevágni/uk.

Jó egészséget kívánok!
üdvözlettel:
Tisztelt Címzett!

Érdeklődni szeretnék, hogy az eredményeim eltérnek e, és ha igen, akkor mi lehet a probléma? Esetleg lehet e PCO-szindromám? A vért a menstruáció 5. napján vették le: FSH ( ECLIA) 5,9 U/I LH ( ECLIA) 2,9 U/I Tesztoszteron 1,6 nmol/l SHBG 19,8 nmol/l Szabad teszt. 0,081 Anti hTg 16,17 IU/ml Szérum FSH 5,3 U/I Szérum LH 1,46 U/I Szerum prolaktin 191,1 mIU/L Total tesztoszteron 3,36 nmol/l Szérum estradiol 40,86 pg/ml DHEA-S 8,1 mol/l Inzulin vizsgálat: Éhgyomri: Glükoz: 5,43 nmol/l Inzulin: 29,80 mU/L 1 órás: Glükoz: 9,90 nmol/l Inzulin: 284,30 mU/L 2 órás: Glükoz: 4,13 nmol/l Inzulin: 86 mU/L Érdeklődni szeretnék, hogy ilyen értékekkel , megpróbálkozhatok e baba vállalással, teherbeeséssel?

Az előző terhességemnél a baba a 6. hónapban meghalt méhlepény elégtelenség miatt és újra megszeretnék próbálni a teherbeesést, érdeklődni szeretnék, hogy a leleteim alapján, újra lehet e próbálkozni?

Segítségüket előre is köszönöm!
Leletei nem szólnak egyértelmüen PCO szindróma mellett.

Terhesség vállalásának természetesen nincs akadálya,bár az inzulinanyagcsere enyhébb eltérése miatt, a terhesség elősegítésére gyógyszeres kezelésére szükség lehet. Teherbeesés után rendszeres terhesgondozással a lepényi elégtelenség következtében bekövetkező magzati elhalás megelőzhető,szükség esetén a terhesség korai befejezésével.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség vesebetegség
Tisztelt Doktor Úr!

... éves kismama vagyok és a terhességem 33. hetében járok. ... éves koromban eltávolították a jobb vesémet, mivel a működése fokozatosan csökkent (a műtétet évekig tartó kiújuló gyulladások, bakteriális fertőzések előzték meg). A bal vesémmel sem akkor, sem azóta nem volt gond.

Szeretnék tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e felkeresnem egy urológus/nefrológus szakorvost, hogy megbeszéljük megszülhetem-e a babát természetes úton, illetve egyáltalán kell-e foglalkoznom ezzel a kérdéssel, okozhat-e bármi komplikációt az egy vesém szülés során?

Válaszát előre is köszönöm!
Az a tény hogy egy, de egészséges veséje van, sem a terheség alatt sem a szülésben nem jelent komplikációt,szülhet természetes úton.

Természetesen a vese működését ellenőrizni kell. Különösen figyelmet kell fordítani a vizeletben tünetmentesen előforduló bakteriális fertőzésre,mivel terheseknél ez az állapot gyakrabban vezethet vesegyulladáshoz mint nem terhes állapotban.Ennek rendszeres ellenőrzése a terhesgondozás keretében megtörténhet, ezért nem szükséges egyéb szakrendelést felkeresnie.

Üdvözlettel:
Kisfiam Parvo B19 vírusfertőzésen esett át,épp mikor teherbe estem.Kiütései a peteérés után 3,5 nappal jelentkeztek Nála és 12 nap után tűntek el (az elmaradt menstruáció után 2 nappal).

Nekem semmi tünetem nem volt .A 6. hétben elvégzett Parvo B19 ellenanyag vizsgálata nálam az alábbi értékeket adta: IgG 99IU/l "pozitív", IgM 0,9 "kétes",emiatt visszahívtak kontrollvérvételre,ennek 2 hét múlva lesz az eredménye. Ha jól értem,akkor átestem a fertőzésen és kétséges,hogy a közelmúltban történt-e.

Bár,mivel sosem találkoztam még ezzel a betegséggel kisfiam előtt, valószínű, friss a fertőzés.Ha jól tudom,a kiütések megjelenésekor már nem fertőzőképes és kb egy héttel a kiütések előtt már fertőzhet. Eszerint a barázdálódás időszakában,vagy a megtermékenyülés előtt fertőződhettem meg Kérdésem, hogy ebben a korai szakaszban elszenvedett fertőzés okozhat-e fejlődési rendellenességet,illetve anaemiát a magzatban?

Milyen teendőim vannak e kérdésben (vizsgálatok, stb.) ? ... hetes terhes vagyok.Köszönettel :
Ismereteink szerint a szülőnők 50%-a átesett tünetmentes parvovirus fertőzésen élete során,tehát a fogamzás időpontjában már védett a fertőzéssel szemben.

A fertőzés időpontja az ismételt vizsgálattal tisztázható. A terhességnek Ön által említett korai időszakában elszenvedett fertőzés a magzatra nézve veszélytelen. Magzati anaemiát a terhesség 20. hete után a méhlepényen átjutva okozhat, amennyiben az anya a terhesség ezen időszakában frissen fertőződik.
Aggodalomra tehát nincs oka,és ezzel kapcsolatos teendői sincsenek.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr,
... hetes terhes vagyok, és egyik napról a másikra jelentkezett a problémám. ... napja voltam terheléses vércukor vizsgálaton, és azóta érzem rosszul magam. Gyomrom fáj, néha úgy érzem, hogy gyomorsavam van, nehezen büfögök fel, ezáltal marad a rossz érzés, nyomás, émelygés.
Nem tudom mit ehetek, félek, hogy azzal meg a babának ártok, ha nem eszek, vagy rosszul táplálkozok. A vérvétel után 1 napig hasmenésem volt, azóta elmúlt, csak maradt ez az émelygős gyomorfájás. Lehetséges az, hogy a terheléses cukorvizsgálattól alakult ki ez a helyzet? Mi ilyenkor a teendő? Válaszát megköszönve, Tisztelettel:
Panaszainak a vércukorterheléssel való összefüggése teljesen kizárt.
Valószínűleg egy ilyenkor gyakori, a gyomor bélrendszert megfertőző banális vírus- vagy baktérium okozta fertőzésről van szó. Enyhébb esetben diétával néhány nap alatt elmúlik. vitamindús táplálkozás, bő folyadékfogyasztás, a nehéz fűszeres ételek mellőzése eredményes lehet.A terhességet nem veszélyezteti.
Amennyiben néhány nap alatt nem múlik,vagy állapota súlyosbodik forduljon orvoshoz.
Tisztelt Doktorúr!

Babát szeretnénk,a férjem hosszadalmas antibiotikus kezelésben áll/3 hónapja Dalacint szed/,kontrasztanyagos gerinc MRI előtt áll. A kérdésem az lenne hogy mennyit kell várnunk ill.ha véletlenül teherbe esnék most,milyen veszéllyel járna az ő terápiája és maga a vizsgálat a babára nézve.
Köszönettel.
Az antibiotikus kezelés az Ön által említett vonatkozásban teljesen közömbös.Az MR vizsgálatnak a spermiumokra gyakorolt káros hatására vonatkozóan nincs adat ,és a vizsgálat lényegének ismeretében valószínűleg ilyen hatás nincs.

Azonban amennyiben lenne káros hatása -figyelembe véve a hímivarsejtek fejlődési ciklusát- három hónapos várakozási idő biztonsággal kiküszöbölné.
Tisztelt Doktor úr!

A problémám a következő: 23 éves vagyok, márciusban menstruáltam utoljára. Szóval 2 hónapja nincs. Nem tudom, hogy ennek mi az oka. Terhesség kizárva, bár rendszeresen élek nemi életet. Sosem szedtem fogamzásgátlót. Nem volt teljesen rendszeres a vérzésem soha, de most jobban aggaszt ez a dolog, mint idáig. Volt, hogy egyik hónap végéből belement a másik hónap elejébe és így egy menzesszel "letudtam" két hónapot. Máskor előtte egy hétig fájt a hasam alja, de most semmi. Mi lehet az oka? A tavaszi munkálatokból eléggé kivettem a részem és éreztem is, hogy ki vagyok merülve fizikailag. Ideges természet vagyok, ez is lehet ok? Előre is köszönöm válaszát!
Az Ön helyében rendszeres nemi élet mellett én nem zárnám ki a terhesség lehetőségét sem,bár kétségtelenül egyéb oka is lehet a menstruáció elmaradásának,pl.a hormonális müködés zavara vagy petefészek ciszta,de akár pszichés ok is.

Mindezek tisztázására nőgyógyászati vizsgálat szükségeltetik.

Üdvözlettel:
Tisztelt doktor úr!

... éves pcos-s, ... hónapos anyuka vagyok.A terhességi diabétesz miatti diétának köszönhetően egy grammot sem híztam a 9 hónap alatt. Ám a szülés óta hirtelen,nagyon drasztikusan megnőtt az étvágyam,3 hónap alatt már 3,5 kg-ot szedtem fel.Nem csupán esztétikailag zavar,hanem úgy vettem észre,hogy ezzel a hízással a PCOS tünetei is erősödtek(hajhullás,erősebb szőrösödés,izzadás,izületi fájdalmak,lábdagadás).Ezek a tünetek egyértelműen a pcos-ra utalnak?
Lehetséges,hogy "erősödik" a pcos,vagy ezek teljesen normális dolgok?A 3 hónapos kislányom inszeminációk után fogant meg és aggódom,hogy egy esetleges újabb baba is ilyen nehezen fog-e sikerülni,vagy reménykedhetek-e,hogy már könnyebben fogan meg?
Válaszát előre is köszönöm!
Az Ön által leírt tünetek lehetnek a PCOS következményei ,azonban ilyen rohamos jelentkezések esetén egyéb endokrin betegség lehetősége is felmerül.

Ennek tisztázására keressen fel egy belgyógyászati,illetve endokrinológiai szakrendelést. Amennyiben a nehezített teherbeesésnek a PCOS-nkivül egyéb oka /pl. összeférhetetlenség /nem volt, így jó esélye van arra,hogy a következő terhessége gyógyszeres kezelés hatására inszemináció nélkül is sikeres lesz.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség elhízás
Tisztelt Doktor Úr!

Párommal babát szeretnénk. Több vizsgálat után kiderült, hogy az FSH és a Progreszteron szintem nincs rendben! A fog.gátló abbahagyása óta cseppekben jön meg csak a menzeszem, vérzik az orrom, puffad az egész testem. A hajam régóta hullik, talán ez is a hormonra vezethető vissza!?! A gyógszeres kezelést megelőzően én magam mit tudnék tenni (étkezés, diéta, torna stb.) annak érdekében, hogy normalizálódjanak, vagy jó irányba mozduljanak el az értékeim?
Köszónöm
Az Ön általt közölt meglehetősen kevés információból elég nehéz diagnózist felállítani,illetve ennek megfelelően javaslatot adni.
Tény azonban,hogy a nőgyógyászati hormonális rendellenességek jelentős részének rendezésében fontos szerepe van az életmód váltásnak,így az Ön által nagyon helyesen meghatározott étkezésnek és tornának, illetve ha Ön súlyfelesleggel küszködik,a jól megválasztott diétának.Ilyen esetben a diéta lényeges eleme a szénhidrátbevitel csökkentése,és a naponta többszöri kis étkezések alkalmazása.
A torna ,a fizikai aktivitás növelése ugyancsak fontos eleme a rosszul működő hormonális rendszer helyreállításának, a nagy izomcsoportokat megmozgató mozgás ajánlott ,heti hat alkalommal,alkalmanként minimum 3o percig.A dohányzás,az alkoholfogyasztás,sőt a mértéktelen teafogyasztás is csökkenti a teherbeesés esélyét.A terheség létrejöttének a jelentős súlytöbblet komoly akadálya.Amennyiben a BMI, a testtömegindex/ a testfelület és a testsúly aránya/ nagyobb mint 25kg/ négyzetméter testfelület, a teherbeesés nehezített.
A fogyókúra,illetve a diéta alkalmazásánál ezt a célt kell kitűzni.A részletek megbeszélésében a háziorvos, dietetikus illetve nőgyógyász segíthet.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

A párommal gyereket szeretnénk, ... óta próbálkozunk.Tudom ez még nem olyan sok idő,de sajnos a menstruációm rendszertelen (25-35nap között jön meg,általában elég gyengén és eltart 5-6 napig is.)Már voltam hormonvizsgálaton,a ciklus 2.napján,melynek eredményei PROL 22,87ng/ml;LH 6,2 mlU/ml;FSH 3,9mlU/ml;INS 4,4 uU/ml; ESTR 21,0 pg/ml;TTE 1,94 nmol/l;TSH 2,55 ulU/mlFT3: 2,43 pg/ml;FT4: 0,95ng/dl.Május hónapban clostilbegyt tablettát szedtem a ciklus 2-5 napján.A 12.napom készült ultrahang eredménye: uterus 65x32mm,endometrium 4mm-es,foll.rajzolatú.Jobb ovarium 36mm,benne 19mm-es dom.foll.Bal ovarium 29mm,PCO szerkezetű.A Douglas negatív.Az orvosom szerint minden normális és úgy váltunk el,hogy szeretné ha legközelebb már kismamaként mennék vissza hozzá.Sajnos nem sikerült teherbe esnem,azóta már eltelt 2hónap.Ön mit javasol? Várjak még vagy további vizsgálat,gyógyszeres kezelés szükséges.
Válaszát köszönöm.
Mielőtt további vizsgálatra és kezelésre szánná magát szükséges a párja andrológiai vizsgálata,valamint a petevezető átjárhatóságának vizsgálata.

Ezen vizsgálatok kedvező eredménye esetén lehet tovább lépni.A közölt hormonvizsgálati eredmények csak nagyvonalú jóslásra adnak lehetőséget,durva hormonális rendellenességet azonban nem valószínűsitenek. Teljes kép kialakításához a ciklus második felében/21-24 nap között /elvégzett hormonvizsgálat is szükséges.

Bár az ultrahangos vizsgálat eredménye,a Clostilbegyt kezelés hatására domináns tüszőt igazolt,amely megtermékenyítésre alkalmas érett petesejtet tartalmaz, megtermékenyités csak akkor jöhet létre,ha a tüsző megreped ,és a petesejt kiszabadul.

Ez a közölt adatokból nem derül ki,ismételt ultrahang, vagy hormonvizsgálat igazolhatja.Problémát jelenthet a méhnyálkahártya vastagsága,amely a mért adat alapján az adott időben a megtermékenyitett petesejt befogadására nem elég vastag.

Mindezen vizsgálatok elvégzése után lehet pontosabb képet adni a teherbeesés esélyéről,bár lehet hogy amíg ezeket elvégzi minden kezelés nélkül teherbeesik, mivel eredményei alapján ez sincs kizárva.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség májbetegség
Tisztelt Doktornő/Úr!

....-ban toxicus eredetű májgyulladásom volt, melyből teljesen felépültem Jelenleg .... hetes terhes vagyok. A hasi ultrahangon a következő leletet kaptam: a máj mérs. nagyobb diffuse echodúsabb: Mit jelenet ez pontosan?

Segítségét előre is köszönöm,
A kórelőzményben szereplő bármilyen eredetű májgyulladás következtében megváltozhat a máj nagywsága és szöveti szerkezete.

Ezt igazolja az ultrahangos vizsgálat eredménye.A nagyságbeli illetve szerkezeti változásnak azonban sem a terhességen kívül, sem a terhesség alatt önmagában semmi jelentősége nincs,A máj működéséről a vérvételből elvégezhető májfunkciós vizsgálatok eredménye ad pontos felvilágosítást.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztellt doktor ur...

olyan kérdésben fordulnák önhöz...hogy a vetélés okát mondjuk két honapos korig..lehet e befolyásollnia anönek hogy vetélést idézzen elö és ha igen azt hogyan?...ugyanis a párom állapotos maradt és másfél honap körül elvetéllt...ugymond véresen cafatokban jött belöle ki....köszönettel
Szerencsére a terhesség megszakadását a terhes nő előidézni nem tudja.Egy egészséges terhessségnek a kénköves eső sem árthat.
A szülészet történetével foglalkozó régi tankönyvekben olvashatók a terhesség megszakítására irányuló, elmúlt századokban alkalmazott bizarr kísérletek/ hasbarúgás, vágtató lóról való ledobás, kötőtűvel felszúrkálás, szekéren rázatás zötyögős úton stb./
A terhesség megszakadását azonban nem, az asszony halálát viszont gyakrabban okozták, így alkalmazásuk lekerült a napirendről.

Üdvözlettel:
Szakterület: Neurológia
Tisztelt Doktor Úr!
... éve diagnosztizálták nálam az idiophatis generalizált epilepsziát. 2*100mg lamotriginnel kezdtem és egy vasárnap reggel rosszulléttel ma már 3*100mg lamitrigint és 2*2 500mg-os kepprat szedek. A rosszulléteim csak ébredés után jönnek rám és 10 perc alatt már teljessen tiszta vagyok. Minden esetbe elindulok valahova csak azt nem tudom hova. Utánna ugyan ugy elmegyek dolgozni mintha semmi sem történt volna. Mi okozza a reggeli rosszulléteket? Reggel 4 órakkor kelek és kb. 7-8 órát alszom. húsz percet még ébredezem az ágyba ülve. van arra valami esély hogy egyszer teljessen rohammentes leszek és nem kell ennyi gyógyszert szednem, Mivel 26 éves vagyok szeretnénk a párommal kisbabát csak félünk atól hogy valami baja lesz a babának vagy nekem. Van valamio természetes gyógymód amivell kicsit kompenzálhatnám a mellékhatásokat?, vagy a rohamopkra hatással vannak és esetleg elhagyhatom a gyogyszert.?
Meggyogyulhatok valaha? Mire figyeljek oda a megelőzés érdekében.
Tisztelettel
Az epilepsziáról rengeteg tudás, szakirodalom található, olvasható. Röviden csak a lényeget mondanám itt el:
az epilepszia a görcsrohamokkal járó betegségek egyik formacsoportja. (A másik a nem ismétlődő rohamok, pl. lázas állapot, koponyasérülés). Epilepsziában jellemző módon ismétlődőek a rohamokkal járó állapotok, de számos alcsoportra osztható tovább éppen e rohamok tipizálása szerint.
Az idiopathiás csoport esetén nem található nyilvánvaló ok a háttérben, feltehetően genetikai tényezők miatt alakul ki. A rohamok lehetnek parciálisak, azaz agykéreg egyes részeit érintőek, vagy generalizáltak, mint az Ön esetében, ahol diffúz módon, de az egész agykérget érintik.
A leírt gyógyszerekkel történő kezelés azt jelenti, hogy feltehetően egy adott gyógyszerrel nem lehetett uralni a rohamok megjelenését, erősségét. A kombináció erre alkalmas lehet, mivel a több gyógyszer más és más támadásponton hat.
A betegség kimenetele, prognózisa, a babavárás, a terápia beállítása mind-mind olyan kérdések, amelyeket a neurológus szakorvos, az epilepsziabetegség kezelésében jártas szakember tud és hivatott megválaszolni.
Javaslom tehát, főként hogy babát szeretnének, e szakember - aki nyilván egyben a kezelőorvosa is - felkeresését, a célzott kérdések megtételét.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy napi 1-szeri Pentasa (2g-os), és heti 2 Entocort szuszpenzió okozhat-e vmilyen problémát terhesség alatt. 9 hetes terhes vagyok, eddig alkalmaztam ezeket..... Hozzáteszem, az orvosom azt mondta ezek mind alkalmazhatók terhesség alatt.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Megkerestem Önnek mindkét gyógyszerleírás vonatkozó részét a terhességgel- és szoptatással kapcsolatosan.
Entocort:
"Vemhes állatoknak adott budezonid, más glükokortikoszteroidokhoz hasonlóan, a magzat fejlődésében rendellenességet okozott. Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a készítmény hasonló elváltozásokat okozna humán alkalmazás esetén. Mint más gyógyszerek alkalmazása esetén, az Entocort végbélszuszpenzió is csak az előny/kockázat gondos egyedi mérlegelésével szabad alkalmazni terhesség ideje alatt."

Tehát nem ellenjavallt, az orvos gondos mérlegelésére bízott a kérdés.

Pentasa:
Terhesség és szoptatás alatt akkor adható, ha a kezelőorvos gondosan mérlegeli a terápiás előny/kockázat arányát.
(A teherbeesésre lehetőség szerint gyógyszermentes vagy csak kevés gyógyszer szedését szükségessé tevő időszakot kell választani.) Ha a kórlefolyás lehetővé teszi, a terhesség utolsó 2-4 hetében a kezelést fel kell függeszteni.

Tehát ez sem ellenjavallt, kivéve a terhesség utolsó hónapjában.
Mindkét készítmény alkalmazásával kapcsolatban javasolt ezen túl is a kezelőorvossal való egyeztetés!

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség antibiotikum
Tisztelt Szakértő!

Férjemmel kisbabát szeretnénk. A peteérés az elkövetkezendő napokban várható, de mandulagyulladás miatt antibiotikumot kell szednem (Augmentin 625gr.)
Szeretném megkérdezni, hogy próbálkozhatunk e, vagy az antibiotikum miatt inkább hagyjuk ki ezt a hónapot.
Köszönöm válaszát.
Az Augmentin orvosi alkalmazási előírásának megfelelő részét másolom ide, némi magyarázattal.

"Az állatkísérletek nem utalnak a terhességet, az embrionális/magzati fejlődést, szülést vagy a szülés utáni fejlődést közvetlenül vagy közvetett módon károsan befolyásoló hatásra. Az amoxicillin-klavulánsav humán terhességben való alkalmazásával kapcsolatban rendelkezésre álló kevés számú adat nem utal a congenitalis malformatiók nagyobb kockázatára. Egy időelőtti burokrepedést elszenvedő nők bevonásával végzett vizsgálat eredményei alapján arról számoltak be, hogy a profilaktikus amoxicillin/klavulánsav-kezelés következtében újszülöttekben fokozódhat a nekrotizáló enterocolitis kockázata. Ezért a készítmény alkalmazása terhesség alatt kerülendő, kivéve, ha az orvos azt nélkülözhetetlennek tartja."

Congenitalis malformatio = veleszületett rendellenesség
nekrotziáló enterocolitis = súlyos bélkárosodást okozó hasmenés

Természetesen mindezek esélye igen csekély. A koraterhességre a szövegben nem történik utalás. Ezzel együtt okosabb lenne valóban kihagyni ezt a hónapot, pontosabban a gyógyszerszedés befejezését követően minimum még egy hetet, ennyi idő alatt teljesen kiürül a szervezetből.

Jó egészséget kívánok Önöknek!
üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Kedves Doktor Úr!
Kb. ..... hetes terhes lehetek. Tervezett terhesség, nagyon szeretnénk már babát a párommal. Sajnos van egy problémám, xanaxot szedek (0.25, napi 1-et). Úgy tudom, hogy az .... hétig nem árthat a babának. Az lenne a kérdésem, hogy után .... héttől ártalmas-e ez a kis mennyiség?
Alább mutatom Önnek a Xanax alkalmazási előírás vonatkozó részét a terhességgel és szoptatással kapcsolatosan:

"Ha a Xanaxot terhesség alatt alkalmazzák, vagy ha a beteg a Xanax-szal történő kezelés alatt esik teherbe, tájékoztatni kell a beteget a magzati károsodás veszélyéről.
Terhesség tervezése vagy már fennálló terhesség esetén a kezelés felfüggesztése ajánlott.
Az alprazolam koncentrációja az anyatejben alacsony, ennek ellenére a szoptatás időszakában nem alkalmazható."

Tehát javaslom a szülész-nőgyógyásszal való gyors konzultációt, hogy ő javasolja-e a továbbszedést.

Minden jót kívánok!

üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr.
Inzulinrezisztencia betegséget állapítottak meg, ADIMET gyógyszert írták fel, nem merem beszedni, mert sok mellékhatása van. Egyébként még pajzsmirigy túlműködésem van.
Magzatelhalásom ... éve volt, azóta nem esek teherbe. Terhesség előtt hormonvizsgálatot készítettek, de minden rendben volt.Akkor még nem derült ki a fenti inzulinr. betegség. Kérdésem , hogy van -e összefüggés a két betegség között? A családomban nem volt cukorbeteg egyáltalán. Viszont az elmúlt években igen stresszes állapotban voltam. .... éves vagyok és szeretnék babát, de sajnos az állandó hüvelygombásodásom miatt a szexuális együttlét is lecsökkent.
Mit javasol? Forduljak diabéteszes orvoshoz, vagy szedjem be, amit a nőgyógyászom felírt? Nincs más kezelés a fenti betegségemre? A pajzsmirigy ellenőrzésem évente történik, eddig még nem volt szükség kezelésre. Műtétre gondoltak, de csak szülés után. A másik problémám, hogy a körmöm állandóan töredezik és lemezes, ez is összefüggésben van a fentiekkel? Köszönettel
Tekintettel arra, hogy gyermeket szeretne, ezt pedig az inzulin rezisztencia akadályozhatja, kezelése mindenképpen szükséges. Ennek hatásos gyógyszere az Adimet.
A gyakorlatban a leírt mellékhatások általában nem jelentkeznek. Amennyiben észleli azokat, a szedést abba kell hagyni. Az inzulinrezisztencia és a feltehetőleg enyhe - mivel kezelést nem igényel - pajzsmirigy túlműködés között összefüggés nincs.
A hüvely gombás gyulladása, szükség esetén a partner egyidejű kezelésével jól gyógyítható.
Forduljon kezelőorvosához! Körömproblémája a fentiekkel nincs összefüggésben, bőrgyógyász segíthet rajta.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség allergia
Október második felére inszeminációra készülünk, ám előjött az allergiám (különböző növényi és poratka). Loratadin hatóanyagú kúrát szoktam kapni ilyenkor, több mint egy hónapon át.
Szeretném tudni, hogy ez a készítmény szedhető e a tervezett terhesség előtt. A betegtájékoztató szerint a terhesség első három hónapjában nem javasolt. Ha ezt nem szedhetem, akkor volna javaslata arra, hogyan kellene kezelnem az allergia igencsak kellemetlen tüneteit?
Hálásan köszönöm válaszát!
A loratadine a terhesség első három hónapjában nem javasolt,mivel terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalat sem ártalmatlanságára ,sem ártalmas voltára vonatkozólag.Ezért az óvatosság indokolt.Azonban a terhesség előtt nyugodtan szedhető,mivel a májon és a vesén keresztül gyorsan kiürül.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves Doktor Úr!

A véleményét szeretném kikérni a leletemről .... hetes terhes vagyok.

fehérvérsejt:22,7K/ul Ref.ért:4-8
Neutrocyta%:75,9% Ref.ért:50-70
Lymphocyta%:16% Ref.ért:32-40
Neutrocita:17,3k/ul Ref.ért:2-7,4
Monocyta:1,2k/ul Ref.ért:0,2-0,8
MCV(vvt átl.térfogat):98fl Ref.ért:80-96

Azokat írtam le amik eltérnek és nagyon aggasztanak.Mire utalhatnak?Valami komolyabb betegség?
Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel:
Aggodalomra semmi oka. A megadott referencia értékek nem terhes állapotra vonatkoznak, az eltéréseknek semmi jelentőségük, amennyiben Önnek semmilyen panasza nincs. A laboratóriumi eredményeket mindig a klinikai képpel együtt kell értékelni, ezt kezelőorvosa biztosan megteszi.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
A barátommal megszakított közösüléssel védekeztünk ...-n, az menstruációm első napja ...-n volt.A ciklusaim általában ... naposak(ritkább eseteben több). Mennyi az esély arra h teherbe estem?
A megszakított közösülés nem a legmegfelelőbb módja a terhesség elleni védekezésnek. Amellett,hogy teljesen megbízhatatlan, hosszú távon tartós panaszokat okozhat a nőnek. Számtalan jobb módszer létezik,válasszanak mást. Figyelembe véve ciklusa átlagos hosszúságát, peteérése a menstruáció első napjától számított tizenharmadik nap körül várható-plusz-mínusz két nap fogamzóképes. Így aztán a teherbeesés esélye elég nagy.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség vesebetegség
Tisztelt Doktor Úr!
... éves nő vagyok. Babát szeretnék és hormonvizsgálat alkalmával kiderült, hogy magas a prolactin szintem. Ez év februárjában már kissé csökkent a hormonszint, de még mindig a maximum 530 mU/l-hez viszonyítva 682,5 volt. A nőgyógyászom Norprolac gyógyszert írt fel nekem, amit 6 hete szedek (75 mikrogram/nap).
Nem tudom, hogy mi okozza nálam ezt a hormonproblémát, szinte minden kizárható (PCO, agyalapi mirigy daganat, pajzsmirigy probléma..stb) kivéve a vesebetegséget. Kisgyermek korom óta magas a vér a vizeletemben, minden egyes vizsgálat alkalmával, de soha nem voltak panaszaim így az orvosaim sem foglalkoztak vele,nem került sor vizsgálatra. Most felkerestem egy urológus szakorvost, aki UH vizsgálat során az alábbit állapította meg: bal vese részlegesen osztott, parenchyma 37 mm-re szélesedett, egyebeken ép. Jobb vese ép. Vizeletben a vér erősen pozitív,egyebekben negatív. Cystoscopiat javasolt. A Norprolac vesebetegség esetén ellenjavallt..
Önnek mi a véleménye? Köszönöm válaszát!
Károsodott veseműködés esetén valóban nem javasolt a Norprolac szedése. Azonban eddigi vizsgálati eredményei a veseműködés károsodását nem bizonyítják. Ennek bizonyítására vagy kizárására további vizsgálatok szükségesek. A javasolt cystoscopia mellett a vesemükődésről információt adó laboratoriumi vizsgálatok eldönthetik a kérdést.
Az eredmények birtokában dönthető el, hogy szedheti-e a gyógyszert.
Témakörök: terhesség meddőség
T. doktor úr!
... éve próbálok teherbe esni, sikertelenül :(!
Ön szerint mi lehet az oka, hogy a peteérésem stimuláló gyógyszerek hatására sem középidőben, hanem spontán a menzesz előtt, vagy menzeszkor van?(Már ha van,mert rendszeres anovulációs ciklusaim vannak)! Amit a laboromból tudni lehet, enyhén emelkedett prolaktin (623), magas ösztradiol,és a méhnyálkahártyám is mindig vékony! Köszönöm válaszát
A meddőség kezelése sok esetben jelent komoly kihívást a kezelőorvos számára.

Bár egyéb fontos tényezők leveléből nem derülnek ki /pl.a petevezetők átjárhatósága, a partner andrológiai vizsgálatának eredménye/ elmondása alapján a meddőség oka nagy valószínűséggel a petefészek helytelen működése.
Ennek korrigálására több kezelési séma is alkalmazható,tehát további próbálkozástól várható eredmény. Az enyhén emelkedett Prolaktin szint gyógyszerrel jól kezelhető, bár nem valószínű, hogy meddőségének ez lenne az oka. A méhnyálkahártya megtermékenyített petesejt befogadására alkalmas vastagsága gyógyszeres kezeléssel ugyancsak elérhető. A siker érdekében keressen fel egy Meddőségi Központot.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség vitaminhiány
Tisztelt Szakértő!

Terhességet tervezünk férjemmel. Szeretném kikérni véleményét arról, hogy ajánl e már a terhesség előtt speciális vitaminkészítményt szedni. Továbbá a terhesség első felében? Orvosom szerint amennyiben nem kell diétáznom, s minden tápanyagot megehetek, akkor nem szükséges külön vitamint szedni. Ezt a véleményt a védőnő nem osztja.
Köszönöm megtisztelő válaszát.
Bizonyított tény, hogy a fogamzás előtt három hónappal elkezdett folsav szedése csökkenti bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulási gyakoriságát./pl. nyitott hátgerinc./ Ezért a tervezett terhesség előtt célszerű elkezdeni a folsavtartalmú un.terhesvitaminok valamelyikét, amely a folsav mellett egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, és amelyekre a várandósnak szüksége van. Ezeket a készítményeket a terhesség egész ideje alatt, sőt a szoptatás idején is ajánlott szedni.
Számtalan ilyen készítmény kapható recept nélkül a gyógyszertárban, a gyógyszerész tud Önnek ajánlani ezek közül.
Tisztelt Doktor Úr!

Nagy dilemmában vagyok, mert ... hete kezdtem el az Adimet szedését a nőgyógyászom javaslatára ... éves vagyok. A párom unszolására kikértem egy diabetológus tanácsát, hogy kell-e szednem. A főorvos úr azt mondta, hogy teljesen normálisan működik a szervezetem, Ő nem javasolja, hagyjam abba, mer felesleges. A nőgyógyászom azért írta fel, mert volt egy magzatelhalásom pár éve, és Ő azt mondta, hogy az inzulinrezisztencia miatt is nehezen esek teherbe, ill. az elhalást is okozhatja a nem megfelelő működése.
Most jelen esetben ... hetes állapotos vagyok, és tanácstalan, hogy mit csináljak? Azt javasolják többen hogy váltsak nőgyógyászt... A terhesség első harmadában nem ajánlatos gyógyszereket szedni.... A doktor úr írt még fel duphastont napi 3 adagot, amit el is kezdtem szedni, egyébként pajzsmirigy túlműködésem is van, ez a hormon befolyásolhajta a működését ?.Ő azt állítja, hogy ha elhal a magzat megint, akkor én vagyok hibás. Kérem szíves tanácsát.
Üdvözlettel
A petefészek bizonyos rendellenessége-az un.PCO szindróma esetében valóban van szerepe az inzulin rezisztenciának. Amennyiben ez laboratóriumi vizsgálattal igazolást nyer, az Adimet kezelés helyénvaló a teherbeesés elősegítése érdekében, sőt a terhesség alatt is tovább folytatható.
A terhesség alatt elkezdeni-bár káros hatása nincs, aligha indokolt. A terhesség korai szakaszában bekövetkező spontán vetélések egyik lehetséges oka a petefészek terhességet támogató hormonjának,a sárgatest hormonnak a hiánya. Ennek pótlására szolgál a sárgatesthormon hatású Duphaston. A kórelőzményben szereplő sikertelen terhesség miatt is indokolt a szedése.
A várandós nő és a kezelőorvos kapcsolatának legfontosabb eleme a bizalom. Bár leveléből én nem látok olyan okot, amely a bizalmát megingathatta volna, ha a bizalma elveszett, valóban mindkettőjük számára jobb, ha másik orvoshoz fordul.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!
11 hetes terhes vagyok és a terhesség megtartása érdekében rengeteg gyógyszert kell szednem. (Korábban volt 2 intrauterin elhalásom.)A jelenleg szedett gyógyszerek: Merckformin, Bromocriptin, Ulcogant, Prednisolon, L-thyroxin,Utrogestan, Duphaston,Aspirin Protect. Természetesn ez a sok gyógyszer megviseli a májamat, főleg a szteroid.A GOT értékem78 U/l, a GPT 151 U/l. Javasolt terhesség alatt májvédő Legalon tablettát szednem? Nem lehet ártalmas a babára? (Főleg az egyébb gyógyszerek mellett....)Előre is köszönöm válaszát!
A kórelőzmény pontos ismerete nélkül / az elhalások ideje és oka/ a szedett gyógyszerek feltétlenül szükséges voltáról nem tudok nyilatkozni.A felsoroltak közűl a Duphaston és az Utrogestan segíti a terhesség megtartását, de ezek együttes szedése általában nem szükséges, az Utrogestan erre önmagában is alkalmas. A többi gyógyszerrel kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával. A Legalon terhesség alatti szedésével kapcsolatban értékelhető tapasztalat nincs, de amennyiben májkárosodása a gyógyszerek mellékhatásaként alakult ki, célszerűbb a nem feltétlenül szükséges gyógyszerek szedését abbahagyni.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség asztma
Tisztelt Szakértő!

Allergiás asztmát diagnosztizáltak nálam, melynek kezelésére Budesonid (0,20mg)port kaptam.
Várhatóan december első hetében inszeminácóm lesz. A tüdőgyógyászom szerint a fenti készítményt egészen az inszeminációig szedhetem, nincs szükség bizonyos időre, hogy a hatóanyag kiürüljön a szervezetemből. Tehát a leendő babámat semmilyen veszély nem fenyegeti, ha alkalmazom az asztmámra kapott inhalációs port a beavatkozás előtt.
Szeretném az Ön véleményét is kérni.

Köszönöm válaszát.
Tisztelt Levélíró!

A gyógyszerről néhány szó:

1. Miután a gyógyszer inhaláció, tehát elsősorban helyileg, a légutakon hat, ún. szisztémás, szervi felszívódása csekély.
2. A terhességgel kapcsolatos gyógyszerleírás néhány részlete az alábbi:
"2000, inhalációs budezoniddal kezelt terhes nőt megvizsgálva azt találták, hogy az inhalációs budezonid alkalmazása nem fokozta a teratogenitás kockázatát."

"Terhességben az inhalációs budezonid csak akkor alkalmazható, ha annak előnye jelentősebbnek bizonyul a lehetséges kockázatnál. A budezonid terápiát a lehetséges legalacsonyabb, még hatékony, az asztma kontrollját eredményező dózisban kell megállapítani."

Ez indirekt módon tehát arra is utal, amit kérdezett: a kevéssé felszívódó hatóanyag szervezetbeni mennyisége nem jelentős - és terhességben is szedhető, bizonyos megkötések mellett.

Így eredeti kérdésére azt a választ tudom adni, hogy a beavatkozás előtt alkalmazott inhalációs por nem mutat ártalmat a leendő baba számára.

Természetesen ezt a kezelőorvossal (alkalmasint a nőgyógyásszal) is érdemes megbeszélnie.

Üdvözlettel:
Témakörök: epilepszia terhesség
Jó napot kívánok!
Férjemmel gyermeket szeretnénk de ő epilepsziás és félünk hogy örökli a baba.A családban édesapján kívül nem volt senki epilepsziás.Férjem az ötödik gyermekként született,egyik testvére sem beteg.18 éves korában diagnosztizálták nála ami miatt depresszióba esett-a mai napig orvosi segítségre szorul de nem kap gyógyszert.Epilepsziájára először Convulexet kapott de nem segített ezért Keprára váltottak ami 3 évig jó volt majd a Kepra mellé Neurotopot kapott.Az utóbbi évben ismét sok rohama volt,ezért még a Convulexet is felírták és a Keprát kell leépíteni,jelenleg tünetmentes.A kérdésem:Mennyi az esély rá hogy örökli a gyermek az epilepsziát?
A pszichológus és a neurológus nem sok jóval biztatott minket.
Köszönöm: Szabina
A kiváló magyar epilepszia-szakértő prof. Dr. Halász Péter vonatkozó leírása alapján tudok Önnek e kérdésben választ adni.

"A gyermekvállalás kérdését két kérdéskör szempontjából kell vizsgálni. Az egyik az öröklődés kockázata. A génhiba következtében keletkező ún. idiopatiás epilepsziák esetén a génhiba lehet örökletes.

Az öröklődési mechanizmus általánosságban nem ismert. A kockázati tényezők iránt az epilepsziával foglalkozó szakembernél tanácsos érdeklődni.

Az öröklődés csak az epilepsziák nagyon kis részében történik nemzedékről nemzedékre (ez az autoszomális domináns öröklődés, amikor az érintett családban a gyermekek 50%-ánál jelentkezhet a betegség).

Leggyakrabban az öröklődés kockázata ennél sokkal kisebb 10% alatt marad. Az öröklődés csak a gén eredetű epilepsziákban fordul elő és a kockázat meglétét illetőleg mértékét általában nem a genetikai tanácsadás tudja megadni, hanem az epilepsziával foglalkozó szakemberek.

Kötelező a terhesnek a magzatvédő vitaminoknál nagyobb dózisú Folsav (napi 4 mg) szedése már fogamzás előtt és az első három hónapban mindenképpen. A problémás esetekben a szülésznek az epileptológussal együtt kell működnie.

A klinikai genetikus és az epileptológus véleménye igen fontos tehát!

Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel:

a link az alábbi: http://www.halaszpeter.hu/090_betegtajekoztato_08.html
Témakörök: terhesség
nekem az lene a kérdésem hogy most szeptember 24-e otta nem jöt meg a menszeszem voltam az orvosnál és nem tudja el dönteni hogy méhen kivüli vagy nem de azt irta a leletre hogy terhes vagyok és van petezsák!!!! kérem válaszol jon!
Amennyiben a leletben az szerepel hogy a petezsák méhen belül helyezkedik el, a méhen kívüli terhességtől nem kell tartania. Kivéve azt a rendkívül ritka esetet, hogy a méhen belüli terhességgel egyidejűleg méhen kívüli terhesség is előfordulhat. A terhesség nagyon korai szakában még ultrahangos vizsgálattal sem lehet a terhesség meglétét bizonyítani. Ilyen esetben célszerű a vizsgálatot egy hét múlva megismételni.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

... éves nő vagyok. Az elmúlt három évben ... spontán vetélésem és ... missed ab-om volt a 6. és 8. hetek között. Számos vizsgálatot elvégeztem, mindegyik negatív, kivéve a kromoszóma vizsgálat eredményei: nálam 46,XX, a páromnál 46,XX[13]/47,XYY[3] mozaik.
Kérem segítsen értelmezni az eredményt! Lehet-e kapcsolatban a vetéléseimmel? Mennyire befolyásolhat egy következő terhességet?
Válaszát előre is köszönöm.
Rendkivül ritka kórképet valószínűsit párja kromoszóma vizsgálati eredménye,amely vetéléseit okozhatja.Kérdéseire pontos választ genetikustól kaphat.Keressen fel egy genetikai tanácsadót.
Témakörök: terhesség
köszönöm a választ de már tudom hogy méhen belüli már a kis köny vet is meg kaptam és már 7 hetes terhes vagyok!
2012 julius 1-re várom és remélem fiu lesz mert már van egy fiam bár mindegy csak egészséges legyen .
Gratulálunk!

üdvözlettel,
a szerkesztők
Témakörök: terhesség hepatitisz
Tisztelt doktor úr!
Néhány éve kiderült, hogy bár tünetmentes vagyok, de hordozója vagyok a Hepatitisz c vírusának. Feleségemmel felvetettük a lehetőségét egy második gyermek vállalásának, de aggódunk, hogy a spermiumok esetleg megfertőzik a pici jövevényt, így komoly mérlegelés előtt állunk. A feleségem nem hordozója a vírusnak, egészséges, ezért szeretnénk tudni, mekkora esélye van a vállalt gyermek esetleges megfertőződésének? Válaszukat előre is köszönjük...
A Hepatitis-C vírus fertőzés szexuális úton átadható ugyan, de a születendő magzat ettől fertőzést nem kaphat. Amennyiben az anya is vírushordozóvá válik, akkor is igen kicsi a magzat méhlepényen keresztüli fertőződésének lehetősége. (Mindössze 2-7%). Nincs bizonyíték arra sem, hogy a fertőzés a szoptatás során az anyatejjel átvihető. Ezek alapján bátran vállalhatják a további gyermekeket.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

A 3. sikertelen inszeminációt követően egy petefészek működését vizsgáló vérvételt kért a kezelő orvosom. Az eredmények értékelésében szeretném kérni az Ön véleményét. Ezek az értékek kizárják a további inszeminációk sikerességét?
Inhibin B: 44,8- Referencia érték: 25,0-325,0
Anti-müllerian horm: 0,3- Referencia érték: 0,2-14,6
Egyéb info:
- normál mennyiségű, minőségű tüsző
- tüszőérés és repedés rendben
- a hormon stimulációk során rosszullétek, tartós hasfájások, fájdalmas menstruáció
- gyógyszeresen kezelt pajzsmirigy alulműködés és inzulin rezisztencia, PCT teszt pozitív
- más egyébre utaló nyomot nem találtak

Köszönettel:
A közölt adatok alapján a sikeres inszeminációnak akadálya nincs. Azonban tudni kell,hogy a meddőség oka az esetek mintegy 15%-ban ismeretlen, azaz normális vizsgálati eredmények mellett sem jön létre fogamzás ,és az inszemináció is csak az esetek mintegy 20%-ában eredményes.
Az Ön esetében további folytatása mindenképpen javasolt és reméljük eredményes lesz. A jelenlegi gyakorlat szerint hat sikertelen inszemináció esetén további próbálkozásnak nincs értelme, ún. lombikprogram ajánlott.
Témakörök: cukorbetegség terhesség
Üdvözlet!

http://www.egeszsegkalauz.hu/orvos-valaszol/?search=1&searchid=2527

A fenti linket kaptam a kérdésemre válaszként azonban 'nincs találat' , kérhetem, hogy mégeygszer küldjék el?Köszönettel:magviki
Kedves Levélíró!

Lehet, hogy tévesen adtuk meg a linket, íme a helyes változat:
http://www.egeszsegkalauz.hu/orvos-valaszol/lombikprogram-inzulin-rezisztencia-2527.html

üdvözlettel:
Tisztelt doktor ur!

Tegnap tudtam meg genetikai vervizsgalat eredmenyekent, hogy Gaucher-kor hordozoja vagyok. A ferjem veret most vizsgaljak, idopontunk genetikushoz januar kozepere van.

Mivel a negyedik gyerekunket tervezzuk, ezert addig is szeretnem a segitseget kerni, hogy pontosan ertsem, mirol beszelunk. Ugy tudom, hogyha a ferjem nem hordozo, akkor a meglevo es tervezett gyerekeink csak maximum szinten hordozoi lehetnek ennek a betegsegnek. Ez igy van?

Ha a ferjemrol is kiderul, hogy hordozo, akkor milyen eselyunk van ra, hogy egeszseges gyerekunk szulessen? Az interneten ugy tajekozodtam, ha nem ertettem felre valamit, hogy 1/4-hez esely van ra, hogy ket hordozo szulonek beteg gyereke szulessen. Ez igaz?

Koszonom
Ismeretei pontosak.
A Gaucher-betegség egy recesszív öröklődéssel átadható enzimhiány következtében alakul ki. Amennyiben férje nem hordozó, születendő gyermekük egészséges lesz. (hordozó lehet.) Ha férje is hordozó, 25-25% a statisztikai valószínűsége az egészséges, illetve a beteg gyermek születésének, és 50% valószínűséggel hordozó lesz.
A betegség szűrésére azonban a terhesség alatt van lehetőség, így abban az esetben ha férje is hordozónak bizonyulna, ilyen irányú vizsgálatot kell végezni.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség cukorbetegség
Tisztelt Doktor úr!

A párommal ... éve küzdünk babáért, és a kivizsgálások során a 3. ciklusnapon vett vérvizsgálat eredményei miatt elküldtek inzulin terheléses vizsgálatra is. Ezek az eredményeim születtek:
értékek)

LH 10.28 mIU/ml
FSH 5.06 mIU/ml
PRL 307.10 mIU/ml
Estradiol 81.66 pmol/l
TSH 2.078 mIU/ml

Glükóz 4,9 mmol/L 3,5 - 6,1
Glükóz terhelés 60' 6,5 mmol/L 3,1 - 10,5
Glükóz terhelés 120' 5,4 mmol/L 3,1 - 7,5

Inzulin 6,6 mIU/L 1,9 - 23,0
Inzulin terhelés 60' 43,8 mIU/L
Inzulin terhelés 120' 24,3 mIU/L

A nőgyógyászom azt mondta, hogy az inzulinom határeset, de az lh-fsh arányom nem túl jó, de még gyógyszert nem kell erre szedni és 160 ch-s diétát, valamint sportot írt elő. Ő azt mondja, hogy belevághatunk ettől még az inszeminációba de nekem kétségeim vannak efelől. A baba megtapadását nem akadályozzák ezek az értékek? Nagyon köszönöm a válaszát.
A közölt eredmények nem zárják ki a terhesség létrejöttét abban az esetben, ha párja andrológiai vizsgálatának eredménye rendben van, az Ön petevezetői átjárhatók és van peteérése is, mert ezek az igen fontos feltételek leveléből nem derülnek ki.
Amennyiben ezek a feltételek adottak,és két éve eredménytelen a családtervezés, valóban szóba jön az inszemináció.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Teherbeesés
Jó estét! Nekem az lenne a kérdésem, hogy próbálkozunk a babával és miután együtt vagyunk utána fekszek 20 percet vagy akár 1 órát is akkor is ha felállok "kifolyik". Ez baj? vagy a felesleg folyik csak ki? Ettől még sikerülhet a baba? Kérem segítsen! Előre is köszönöm válaszát!
Aggodalomra semmi oka. A leírt jelenség teherbeesését nem fogja gátolni. Amennyiben rendszeres együttlét ellenére egy év alatt nem sikerül teherbe esnie,keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést az esetleges egyéb ok kiderítésére.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

... éves nő vagyok. Kedves párommal szeretnénk kisbabát ezért ...-tól nem védekezünk.Azóta még nem jártunk sikerrel ezért elmentem orvoshoz . A menstruációm 14.napján UH-os vozsgálatot készítettek ahol megállapították hogy nincs peteérésem. Következő menstruációm 4. napján hormonprofil vizsálaton vettem részt és tökéletes eredményem lett.Tehát nem értem mi lehet a probléma lehetséges, hogy nem a 14. napra esik a peteérésem vagy, hogy egyáltalán nincs nekem? ... - ... éves koromig fogamzásgátló gyógyszert szedtem. Azóta hogy nem szedem eltelt 2 év...talán várnom kellene még? Nem tudom mit tehetnék! Várom a segítséget!
Nagyon köszönöm! Szép napot!
Üdvözlettel!
A leírtak alapján, kérdésére válaszolva azt tanácsolom, hogy ne várjon.
Az elvégzett két vizsgálatból lényegében még semmilyen következtetés nem vonható le. További vizsgálatokra van szükség. Egy teljesen egészséges nőnek sincs minden ciklusban peteérése, és ha van is, akkor sem feltétlenül a 14.napon. A peteérés bizonyítására a peteérés várható idejében végzett ultrahangos vizsgálatsorozatra, valamint a ciklus második felében, tehát a peteérést követően hét-tíz nappal végzett hormonvizsgálatra van szükség. Keresse fel orvosát a további vizsgálatok elvégzésére!

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!
... hónapban 2 hete kimaradt a menstruációm csináltam terhességi tesztet ami pozitív lett. Elmentem az orvoshoz, de az ultrahangon nem látott terhességet, elküldött laborba HCG szint mérésre ami szintén pozitív lett. Este elkezdtem vérezni és ezért bementünk a kórházba. Ott 2 vizelet tesztem is pozítiv lett de terhességet nem láttak. Csináltak egy vizsgálatot, hogy kizárják a méhen kívüli terhességet és vettek szövettant,ami nem mutatta ki a terhességet.
Ennek az eredményén nem értek pár dolgot. Azt írja: A stroma közepesen compact, amelybe igen kiterjedten figyelehető meg fibrinthrombusok átmetszetei. A mirigyek proliferatios jellegüek, azonban a proliferatio végének megfelelő érettségüek. kissé kanyargós lefutásuak, helyenként elongáltak, egy-egy mirigy területén sub, ill. supranuclearis vacuolisato jelenléte is megfigyelhető. Más területen olyan mirigy átmetszetei is megfigyelhető melyek lumenéban kevéske secretum jelenléte azonosítható..
Válaszát előre is köszönöm!
A terhesség laboratóriumi módszerekkel történő megállapítása a terhességre jellemző hormon, a HCG kimutatásán alapul.
A vizeletből történő kimutatás egyéb hormonok jelenléte miatt adhat tévesen pozitív reakciót. A vérből végzett vizsgálat rendkívül érzékeny, és pozitív lehet amikor az esetleges megtermékenyítés bekövetkezett, de a megtermékenyített petesejt még nem ágyazódott be a méhbe. A szövettani vizsgálat a terhességet kizárta. A kép a menstruációs ciklus közepének megfelelő méhnyálkahártya nem teljesen szabályos képét mutatja. Ez a petefészek hormontermelésének átmeneti zavarára utalhat.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Gyermeket szeretnénk férjemmel.Kiszámoltam mikor van peteérésem,úgy érzem sikerült,reggelente hányingerem van.étvágytalan vagyok és fájnak a melleim.Lehetséges ez a megtermékenyítés után 1 nappal érezni ezeket a tüneteket?A menstruációm december 26 lesz,28 napos ciklusom van.Utolsó menstruációm november 29 volt.Van még egy érdeklődésem,sajnos volt hüvelyfertőzésem ez idő alatt,amire canesten hüvelytablettát ajánlottak,nem árt ez az embriónak?Elkezdtem szedni az eElevtet,sajnos hajlamos vagyok a fertőzésekre,legtöbbször menstruáció után ujjul ki.Még van egy nagy gondom,mióta a fiamat megszültem aki már 7 éves azóta harcolok a sárga folyás ellen ami csak egy időre múlik el.Nem tudják mért jön vissza újra,pedig odafigyelek mindenre ahogy csak lehet.Tünetmentes csak zavaró nagyon
Válaszát előre is köszönöm.
A terhességre jellemző tünetek a fogamzás után egy nappal legfeljebb pszichés alapon mutathatók ki.
A gyógyszertárban kapható terhességi tesztek a várt menstruáció kimaradását követő néhány napon belül már pozitív eredményt adnak. A terhesség biztos kimutatására az ultrahang vizsgálat a legalkalmasabb, a fogamzást követő három-négy héttel. A még nem bizonyított terhesség időszakában alkalmazott Canesten kezelés nem ártalmas, rendellenességet nem okoz.
A bővebb hüvelyi folyás a terhesség alatt természetes jelenség. Esetleges kóros voltára a terhesség alatt kötelezően elvégzendő vizsgálatok fényt derítenek,és a szükséges kezelést meg fogja kapni.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
T Doktor Úr!
....-ban szültem és utánna ... éven belül ... terhességmegszakításom volt :( 2010. ... óta semmilyen formában nem védekezünk és sajnos nem sikerül a baba.A kérdésem az lenne,hogy menjünk a férjemmel együtt kivizsgálásra vagy várjunk a csodára?Nem igazán szeretnék beavatkozást,ha jönni akar akkor jöjjön magától :)
Válaszát előre is köszönöm!!!
Terhességmegszakítások után előfordulhatnak olyan-sokszor egészen enyhe tünetekkel járó, vagy tünetmentesen lezajló gyulladások, amelyek következtében a petevezetők elzáródnak, és a teherbeeés lehetetlenné válik.
Ezért érdemes a petevezető átjárhatóságának vizsgálatát egy nőgyógyászati osztályon elvégezni. Ha a petevezetők elzáródtak, ne várjanak a csodára. Természetesen a férje andrológiai vizsgálata is fontos lehet az esélyek megítélésében. Amennyiben ezek az alapvizsgálatok jó eredményt adnak, további vizsgálatokat is érdemes elvégezni /pl.peteérés/. Az eredmények birtokában dönthetnek arról, hogy amennyiben szükséges, vállalnak -e valamilyen beavatkozást.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség sugárártalom
... éves nő vagyok, jelenleg ... hetes terhes. ... hetes terhes voltam (fogantatástól számítva ... hetes) amikor megröntgenezték a sürgősségin a térdemet kétszer is. Nem tudtam hogy terhes vagyok, mivel PCOS vagyok és 2009 óta hiába próbálkoztunk, nem jött össze a baba, most meg spontán módon megfogant. Bár kaptam egy keskeny ólomkötényt, amit én idióta (máig nem értem miért), de felhúztam a hasamra, hogy azt védje. Tehát a méhemet szabadon hagytam. Ezt a mai napig nem tudom megbocsátani magamnak. Miután kiderült a 7. héten, hogy terhes vagyok az orvosom Duphastont írt fel, aminek a szedését a napokban kellett abbahagynom, valamint Ladeevitet kezdtem el szedni. Milyen fejlődési rendellenesség alakulhat ki a gyermekemnél? Mit tehetek? Milyen plusz vizsgálatot kellene elvégeztetnem, hogy megbizonyosodjak felőle, hogy a gyermekem egészséges lesz? Tönkretettem a gyerekem életét?
Válaszát előre is köszönöm.
Szerencsére aggodalma teljesen alaptalan. A terhesség korai időszakában - tehát jelen esetben is - az úgynevezett "Minden vagy semmi "törvénye érvényesül. Tehát a megtermékenyített petesejt vagy elpusztul, vagy zavartalanul fejlődik tovább. Másrészt még a sugárzás ártalmas hatására legérzékenyebb későbbi (4-7) hetes terhességi korban is csak a terápiás dózisú röntgensugárzás okoz ártalmat, a diagnosztikus röntgenvizsgálat biztosan nem. Szedje a Ladeevitet,és várja örömmel és nyugodtan egészséges gyermekét!

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
12 hetes UH-on (11+0-nál) derült ki, hogy ikreket várok. Akkor 5 mm volt a különbség a két magzat között. Most, 1 héttel később már 9 mm, jelenleg A magzat 61 mm, B magzat 52 mm. Nem jelent bajt ez a különbség? Másik kérdésem: azt írták, hogy Elválasztóburok: T-jel látató. Ez azt jelenti, hogy egypetéjűek közös méhlepénnyel és magzatburokkal?

Előre is köszönöm!
Ikerterhességben nem ritka a magzatok közötti súlykülönbség a szüléskor, és az egyenlőtlen fejlődés a terhesség alatt. Ez azonban nem feltétlenül jelent problémát. Mindenesetre a magzati növekedés rendszeres ultrahangos ellenőrzésére van szükség, az esetleges probléma időbeni felismerésére.
Az ultrahangos vizsgálat során talált kép valóban az egypetéjű ikerterhességre jellemző. Közös méhlepényük van, de a két magzatot körülölelő magzatvizet vékony magzatburok választja el egymástól. A fentiek alapján a terhesség fokozott kockázatúnak tekinthető, de remélhetőleg két egészséges gyermeket eredményez.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Szakértő!

Szeretném az Ön véleményét is kérni.
Másfél havonta festetem a hajam, ám terhességem ... hetében járok s nem tudom, ártok e a babámnak ezzel az eljárással. Az orvosom szerint semmi gond nem lesz, és a lelki állapotomnak is jót tesz, hogy szépnek érzem magam. Én szeretném az Ön véleményét is kérni.
Köszönöm válaszát!
Az orvosa által mondottakkal mindenben egyetértek. A terhesség alatti hajfestés semmilyen káros hatást nem gyakorol a magzatra,így továbbra is megszokott hajszínével élhet.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
... éves lány vagyok,és már lassan szeretnénk egy babát. De a problémám az, hogy párom édesapjának a testvére, születésétől fogva szellemi fogyatékos.Senki más nem beteg náluk a családban.Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az esélye annak hogy ez öröklődjön? Ezt ki lehet e mutatni valahogy? Előre is köszönöm válaszát!
A közölt tény elég kevés ahhoz, hogy az igen távoli rokon szellemi fogyatékosságának esetleges családi vonatkozásáról véleményt lehessen mondani. Nagy a valószínűsége egy szülési sérülés következményének. Ez a tény, az egyedi előfordulás, valamint a rokonsági fok az öröklődés lehetőségét nagy valószínűséggel kizárja. Azonban a biztos tudás elérésének érdekében a beteg rokon orvosi dokumentumaival felszerelkezve keressen fel egy Genetikai Tanácsadót.

Üdvözlettel:
... éves molett nő vagyok. Olyan problémával fordulnák a doktor úrhoz, hogy volt két férjem is és voltak kapcsolataim is de nem sikerült teherbe esnem.Voltam kivizsgálásokon is és minden rendben találtak és még sem estem teherbe.
A menstruációm rendszertelen erre sem kaptam gyógyszert.Kérem ha tudna valami segítséget vagy gyógymódot tanácsolni kérem segítsen. Koszönettel
Leveléből úgy tűnik, hogy jelenleg a gyermekvállalás kérdése nincs napirenden, így az ezzel kapcsolatos problémák teljeskörű vizsgálata nem aktuális.
A rendszertelen menstruáció a hormonális működés zavarának lehetőségét veti fel, ez a teherbeesésnek is akadályát képezheti. Ilyen irányú laboratóriumi vizsgálatokkal ez pontosan kórismézhető és az esetek döntő többségében gyógyszeres kezeléssel rendezhető. Kérje nőgyógyász segítségét.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
Idén ... éves vagyok. December 10-én terhességem ... hetében elvesztettem kisbabámat. Nyakára tekeredett a köldökzsinór kétszer, plusz egy valódi csomó volt rajta. A pici farfekvéses volt, meg akart fordulni, ekkor megszorult a csomó... Megszültem Őt természetes úton. Most borzasztó nagy a fájdalmam, de nagyon szeretnék újabb kisbabát. Minél előbb szeretnék újból szülni, már a korom miatt is. A baba egyébként teljesen egészséges volt. Mennyi idő múlva javasolja az újabb teherbe esést? Én már most készen lennék rá. Tudom, hogy lelkileg még nagyon mély a seb, de olyan nagy a baba utáni vágyam, hogy akár most is megszülném a következőt. Milyen vizsgálati módszerek vannak erre a köldökzsinór szövődmény kiszűrésére, ami nálunk történt? Tényleg nem lehet látni az ultrahangon? A 3D-s ultrahang sem mutat meg mindent? Hogyan tudom megnyugtatóan kihordani következő kisbabámat?
Nagyon köszönöm szíves válaszát!
Fájdalmát és türelmetlenségét megértem, azonban életkorát is figyelembe véve a terhesség vállalását fél éven belül mégsem tartanám szerencsésnek.
A köldökzsinór különböző rendellenességeinek felderítésére az ultrahangvizsgálaton kívül egyéb lehetőség nincs, azonban ennek teljesítőképessége sem száz százalékos. Megnyugtatására azt tudom mondani, hogy a valódi köldökzsinórcsomó sem túl ritkán, a köldökzsinór nyakra csavarodása pedig igen gyakran fordul elő, és elvétve - rendkívül ritkán - okoz olyan tragikus következményt, mint amely Önnél előfordult.
Ezért csak bátorítani tudom egy következő,már sikeres terhesség vállalására, mert a szövődmény ismétlődésétől igazán nem kell tartania.

Üdvözlettel:
Témakörök: HPV-fertőzés terhesség
Tisztelt Doktor úr!
Magas kockázatú hpv vírust diagnosztizáltak szervezetemben, az immunrendszer erősítésével elérhető, hogy megszűnjön a szervezetben a vírus? Szülés esetén a babát megfertőzheti az anya, a véren keresztül?
Köszönöm válaszát!
A 20-30 év közötti nők mintegy 30%-ában kimutatható a magas kockázatú HPV valamely típusa. A fertőzés az esetek döntő többségében átmeneti. A vírus minden kezelés nélkül eltűnik a szervezetből. A HPV-re ható vírusellenes szer jelenleg nincs. Az immunrendszert erősítő gyógyszerek szedésének a HPV fertőzés leküzdésében bizonyított szerepe nincs, bár a kérdésben megoszlanak a vélemények. Mivel rosszindulatú elváltozást csak a vírus tartós jelenléte okoz,és csak elenyésző mértékben,célszerű a HPV tesztet évente megismételni. A méhnyakszűrés-helytelen kifejezéssel rákszűrés -ilyen esetekben fél évenként ajánlott.
Terhesség, illetve szülés alatt az újszülött semmilyen módon nem fertőződhet.

Üdvözlettel:
... éves,... gyermekes anya vagyok. ... éve diagnosztizáltak nálam fekélyes vastagbélgyulladást. Igaz lehet-e az az információ,amit nemrég közöltek velem? Mégpedig az,hogyha vállalnánk még egy gyermeket,akár el is múlhat a betegségem!
Sajnos arra vonatkozóan, hogy a fekélyes vastagbélgyulladás/colitis ulcerosa/ a terhesség alatt javulna, egyáltalán nincs tapasztalat. Amennyiben tünetmentes állapotban következik be terhesség az esetek felében sajnos a tünetek kiújulására lehet számítani. A rendelkezésünkre álló adatok szerint a terhesség vállalása a gyógyulás esélyei egyáltalán nem javítja.

Üdvözlettel:
Tisztelt Cím!
... éves vagyok, ...-ban volt egy terhességem,és a 12.heti vérvételen kiderült,hogy a Rubeola vírus IgG és IgM értékek is pozitívak lettek!IgG 38,95U/mL,IgM 28,49.Gyermekkoromban védőoltást kaptam.
Az adott időben semmilyen tünetem nem volt.
Nem igazán foglalkoztak vele,minden ment tovább,majd a 18.héten sajnos kiderült,hogy végtagfejlődési zavar alakult ki,és meg kellett szakítani a terhességet.Nem derült ki,hogy mi okozta a bajt,csak találgattak...
Most,hogy újra szeretnénk babát,így egy újabb vérvétel eredményét megkaptam,és még mindig pozitív!
IgG 43,83,IgM 24,32 lett!Reaktív,küszöbérték index>15.
Ilyenkor mi a teendő?Mi történik,ha így esek teherbe?Károsodik a magzatom?Újra védőoltást kell kapnom?Sok lehet az ellenanyag a szervezetemben,és ezért állandóan pozitív?Kihez forduljak segítségért?
Elnézést a sok kérdésért,de nagyon kétségbe vagyok esve!
Válaszukat előre is köszönöm!
A rubeola-ellenes ellenanyagok a vérben vagy egy tünetmentesen lezajlott fertőzés, vagy az alkalmazott védőoltás következtében jelennek meg, és védettséget jelentenek.
Fejlődési rendellenességet csak a terhesség alatt szerzett friss fertőzés okozhat, és a védett személyek újrafertőződése extrém ritkán fordul elő. Valószínű, hogy az előző terhességében kialakult fejlődési rendellenességet sem rubeola fertőzés okozta, az ugyanis elsősorban szem-, szív- és központi idegrendszeri rendellenességet okoz és nem végtagfejlődésit.

Így, véleményem szerint aggodalomra nincs oka, bátran vállalhat egy következő terhességet. Aggodalmát végképp eloszlathatja egy személyes beszélgetés egy Genetikai Tanácsadóban. Keressen fel egyet!

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség meddőség
Tisztelt Doktorok!
Én egy egygyermekes anya vagyok,de szerenék a párommal mégegy gyermeket.mártöbb mint egy éve probálkozunk és még mindíg nemsikerült.az első gyermekem nem közös gyermek ,de vele is nagyon sokáig kellett probálkoznimíg sikerült teherbe esnem vele.menstruális ciklusom az jó,de a havi vérzés nem tart csak max 2 napig.kérem válaszoljanak levelemre,előre is köszönöm.a korom nem tudom mennyire lényeges 34 éves vagyok.
Amennyiben egy év alatt, rendszeres fogamzásgátlómentes szexuális együttlét mellett sem következik be terhesség meddőségről beszélünk. Mivel a meddőség számtalan oka mind a nőben, mind a férfiben keresendő, így Önnek nőgyógyászati, párjának pedig andrológiai vizsgálat javasolt.
Keresse fel nőgyógyászát, aki elindítja a szükséges kivizsgálást.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Visszatérő Trichomonas problémával küzdök.A kérdésem az lenne,hogy lehet ezt a problémát megszüntetni.Antibiotikumtól is kijön a probléma.hüvelykúpot is használtam már! A közel jövőbe már Babát is szeretnék
A Trichomonas okozta hüvelygyulladás elsősorban szexuális úton terjedő betegség, következésképpen a partnert is kezelni kell.
Kezelésére megfelelő gyógyszer a Klion, akár szájon keresztül, akár nőknél helyileg hüvelykúp formájában. A trichomonas okozta fertőzés gyakran egyéb kórokozókkal társul (pl. candida, különböző baktériumok). Ilyen esetben természetesen ezirányú kezelésre is szükség van. Nőgyógyászati vizsgálattal a gyulladás jellege általában tisztázható. Visszatérő hüvelygyulladás esetén a megelőzésben jól használhatóak a recept nélkül kapható, a hüvely fertőzésekkel szembeni ellenállását javító helyileg alkalmazható készítmények, pl. Vitagyn C.
Tisztelt Doktor Úr!
Én 20 éves és 34 hetes terhes vagyok. Nemrégiben fürdés közben a csiklómon egy furcsa kinövést vettem észre, mérete nem nagy, a hasamtól nem látok oda, de tükörből megnézve nekem szemölcsnek tűnik. Néha viszkető érzést is szoktam tapasztalni. Október közepén vettek tőlem kenet mintát, ami teljesen negatív lett. Nagyon megijedtem, hogy ettől megfertőződhet e a babám, vagy nem. Kezeltessem e magam, vagy majd csak szülés után? Ilyenkor mi a teendő?
Előre is köszönettel
Menjen el kezelőorvosához. Lehet,hogy valóban szemölcsről van szó,annak egyik fajtája a Condyloma acuminatum/hegyes függöly/amely igen gyorsan elszaporodhat az egész szeméremtesten, és hatalmasra nőhet.
Ilyenkor a hüvelyi szülést is lehetetlenné teheti. Amennyiben szükséges, idejében elkezdett kezeléssel mindez megelőzhető, és születendő gyermekére sem leselkedik veszély.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség szülés
38 éves két egészséges lánygyermek édesanya!
2011.10.25.-én meg kellett szülnöm 20 hetes magzatomat mert kiderült Edvard syndromás!!Nekem wpw syndromám van és 2001-ben St.p.conis.(Ca.in situ),de most jol vagyok.A férjemmel nagyon szeretnénk kisbabát!Ön szerint nagy kockázatot válalok???Ui:a lányaim teljesen egészségesek!!
Kockázatvállalás helyett keressenek fel egy genetikai tanácsadót, ahol pontos felvilágosítást kaphat további családtervezési elképzelésével kapcsolatban.
Az biztos, hogy az Ön egészségi állapota, illetve a régebben elvégzett méhszájműtét terhessége sajnálatos kimenetelében nem játszott szerepet.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Üdvözlöm! 22 éves lány vagyok.2008 februárjában abortuszom volt.Következö hónapban fogamzásgátlót kezdtem szedni.1 évig szedtem.Abba hagytam a szedést,azóta probálok teherbe esni ,de nem sikerül.2011.10.04-én voltam HSG vizsgálaton.Az eredményem A jobb kürt átjárható,bal fimbrialisan zárt,de kifejezett tágulat nem látható.A kontrasztanyag a szabad hasüregben jobb o-on megjelenik.Ez mit jelent?Teherbe eshetek majd?Miért nem jön össze a baba?Kérem segitsenek!Köszönöm
A teherbeesés alapvető feltétele a petefészekből származó petesejt és a hímivarsejt/spermium/ találkozása.Ennek feltétele az átjárható petevezető.
A HSG vizsgálat alapján ez a lehetőség adott, hiszen az egyik petevezetője átjárható. Ezt bizonyítja a röntgenfelvételen a kontrasztanyag kijutása a szabad hasüregbe.
Azonban a teherbeesésnek több feltétele is van, erről, és a szükséges vizsgálatokról kérdezze kezelőorvosát.
Témakörök: terhesség herpesz vírus
Tisztelt Szakértő!

10. hetes kismama vagyok. Sajnos az ajkakon megjelenő herpesz gyermekkorom óta megkeseríti az életemet. Most, hogy várandós vagyok már második alkalommal jelenik meg az ajkamon. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen szerrel kezelhetem biztonsággal. Nőgyógyászom és háziorvosom szerint használhatom a Zovirax krémet, a babának nem lesz semmi baja.
Szeretném az ön véleményét is kérni.
Köszönettel és tisztelettel.
Amennyiben valaki herpeszvírussal fertőződik, egész életére hordozóvá válik, és különböző provokáló tényezők hatására herpeszes kiütések ismételten jelentkeznek.A Zovirax teljes biztonsággal alkalmazható a terhesség egész ideje alatt. /zárójelben némi szkepticizmussal megjegyezve a herpeszes kiütések gyógyulásának ideje kezeléssel hét nap - kezelés nélkül pedig egy hét/.

Üdvözlettel:
Témakörök: cukorbetegség terhesség
Kedves Doktor Úr/!

A 120 perces cukorterhelésem eredménye
0': 5,96mmol/l, 60': 4,13mmol/l, 120': 3,5mmol/l,
inzulin: 0': 5,1mIU/l, 60': 15,6mIU/l, 120': 15,1mIU/l

Az orvosom szerint inzulin-rezisztenciám van. Önnek mi a véleménye erről?
Erre Merckformin 750 mg gyógyszert, diétát, mozgást javasoltak. (52 kg vagyok, heti 4-5x mozogtam már eddig is, és eddig is odafigyeltem a táplálkozásomra). Mindezek alkalmazásával elmúlhat-e a betegség, vagy javítható és tudunk gyereket vállalni? Érdemes-e 1-2 hónap múlva újból cukorterhelést végezni, vagy ez hosszabb lefutású?

Válaszát, segítségét előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Orvosával mindenben egyetértek. A PCO szindroma , amely Önnél diagnosztizált, a fenti kezelés hatására teljesen rendbe jöhet. A további teendőket családtervezési elképzelései határozzák meg. Az alkalmazott kezelés hatása 3-6 hónap alatt érvényesül, így a vizsgálat ismétlésének ez idő eltelte után van értelme.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

27 éves nő vagyok! Szeretnék kisbabát, de sajnos 8 hónapja nem sikerült! Többszöri vizsgálat után, mindig minden rendben volt, megfelelő nyálkahártya vastagság, petefészkek stb! Egy vérvételből derült ki, hogy a prolaktin szintem magas, így kaptam rá napi fél bromocriptint. Majd a jan. 20-ai menstruációm 3. napjától Clostilbegytet szedtem 5 napon át! Majd kiváltottam egy injekciót, tüszőrepesztésre, de a 13. napon még nagyon kicsik voltak(15 és 17mm)így nem kellett, majd a 15. napon a vizsgálaton már látszódott, hogy volt tüszőrepedés! A kérdésem az lenne, hogy most a 18. nap van és reggel pici vér(gombostűfejnyi)+kis csík barna jelentkezett du is. Valamint egy rosszullét, hányingerrel és szédüléssel! Lehet e ez a beágyazódás jele? vagyis a terhesség jele?
Köszönettel:
A beágyazódás a megtermékenyülést követő 7-12. napon következik be. Így tünetei nem a beágyazódás következtében alakultak ki, bár a terhesség - remélhetőleg - ennek ellenére is bekövetkezhet.
A legérzékenyebb, gyógyszertárban kapható terhességi tesztek a várt menstruáció elmaradását követő1-2 napon belül válhatnak pozitívvá, megfelelő időben csináljon egy ilyen tesztet, és pozitív esetben forduljon orvoshoz.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
... éves lány vagyok. Azért kerestem fel magát,mert a párommal együtt voltam és nem védekeztünk.megszakitásal voltunk együtt de már késön szakitotuk meg.Lehetek terhes?Ha együttlét közben nincs orgazmusom akkor nem lehetek terhes?
Köszönöm válaszát
A leírtak alapján fennállhat az esélye a terhességnek, tesztet érdemes lenne elvégeztetni. A patikában kapható terhességi teszt rendkívül megbízható, csaknem 100%-ban.

A terhességi hormonszint csak akkor mérhető, akkor lesz a teszt pozitív, ha a termelt HCG mennyisége elért egy értéket. Ez általában a fogamzást követő 10-12. napnál következik be. Ha ez után végezzük a tesztet, akkor az eredményben biztosak lehetünk.

Fennállna még a sürgősségi fogamzásgátló tabletta alkalmazása, az az aktust követő lehető leghamarabb - de maximum 72 órán belül hatékony csak.

Az orgazmus meglétének vagy hiányának ilyen értelemben a fogantatáshoz, teherbeeséshez nincsen köze, tehát lehetséges a terhesség.

Amennyiben a teszt pozitivitást mutat célszerű lenne nőgyógyászt felkeresni a továbbiakat illetően.
Amennyiben nincsen terhesség, és a partnerkapcsolat stabil, javasolt lenne a "rendes" hormonális fogamzásgátlást megbeszélnie a szakorvossal.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Konzultáltam az orvosommal és a Nebivolol helyett a Betaloc ZOK 25mg retard tablettát ajánlotta. Ezt a gyógyszert biztonsággal szedhetem majd a terhesség alatt is?
Köszönettel:
Oldalunk gyógyszerkereső rovatában bármely gyógyszer betegtájékoztató szövege megtalálható, így Betaloc ZOK-é is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/keresok/gyogyszer/betaloc-zok-25-mg-retard-tabletta-11390.html
Egyébként pedig általában is szigorúan jár el a hatóság a terhességi gyógyszeradás tekintetében, tehát "valamilyen" megkötés szerepel, akár a terhesség bizonyos fázisaiban való ellenjavallat, vagy teljeskörű ellenjavallat, vagy fokozott óvatosság és rendszeres orvosi ellenőrzés stb. Orvosa tehát indokoltnak látta a gyógyszer adását - és fokozott figyelemmel fogja kísérni a terhesség idején.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves Doktor Úr,
Én eg Romániaban élő 20 hetes kismama vagyok. Tegnap voltam UH. ahol az orvos több kisebb eltérést látott, ami engem nagyon megijeszt.
Az egyik probléma a köldögzsinorban két vérér talalható a három helyett, de a keringes rendben van.
A masik elterést a vesén látta, ez eminket oldalon tagultabb 4-5mm (ez van az ultrahangos papirra méretnek írva).
A 12. heti UH minden rendben talaltak Nyaki redő 1,1mm.
Január 5. volt ismét UH ahol az orvos megjegyezte maganak a vesetégulatot de nekem akkor nem szólt.
A triplatesz (igy mondjak nalunk), ami csak biokémiai labor jo lett 1:5284(21. kromoszomat és 18. triszomat néztek).
A kérdésem az lenne, hogy Önnek mi a tapasztalata ilyen esetben, mennyi a esélye hogy minden rendben van és esetleg Ön milyen tovabbi vizsgalatokat javasolna?
Válaszát köszönöm.
Kétségtelen,hogy a köldökzsinór ér- rendellenesége együttjárhat egyéb magzati fejlődési rendellenességgel, ez azonban nem jelenti azt,hogy minden esetben így is van.A vesetágulat mértéke is jóval azon a határon belül van, amely vesekárosodást okozhat.
Így tehát az eddigi eredményei alapján jó esélye van egészséges magzat születésének.
Természetesen a szokásosnál gyakoribb ultrahangos ellenőrzésre van szüksége,akár kéthetenként is. Ennek szükségességét kezelőorvosa eldönti. Ilyen szempontól a rendszeres terhesvizsgálaton kívül egyéb vizsgálatra nincs szükség.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Szakértő!

12 hetes és négy napos kismama vagyok. Ma a 12. heti UH vizsgálaton az orvosom megállapította, hogy a méhlepény a hátsó falon tapad de eléri a belső méhszájat. Azt mondta, ha sokat pihenek, nem erőltetem meg magam, akkor nem lesz gond.
Szeretném az Ön véleményét is kérni erről.

Köszönettel és tisztelettel várom válaszát.
Nagyon gyakran fordul elő, hogy a terhesség kezdeti szakaszában a méhlepény a belső méhszájhoz közel, mélyen tapad.
Az esetek döntő többségében azonban a terhesség növekedésével a méhlepény fentebb vándorol, és elkerül a méhszáj közeléből, és semmilyen problémát nem okoz. Amíg ez a folyamat le nem játszódik, fokozottabb terhelésre valóban jelentkezhet vérzés, tehát bizonyos fokú fizikai kímélet javasolt.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség menopausa
Tisztelt dr. Úr
43 éves vagyok gyermeket szerenenk,de sajnos kb egy eve nincs menstr. hasznalok egy progreszteron kremet es neha megjott a menstr.de ez meg nem elleg ahoz hogy gyermekem legyen.voltam lombik koszpontban is de nem foglalkoztak vellem mondvan hogy menopauza ,csak akkor miert van neha verzes ,
van e lehetoseg a menstr rendezesere ,tudna e a segitsegemre lenni szerintem ez meg korai a menopauzara ,es nagyon szeretnek gyereket
koszonom a valaszt
Menstruációjának elmaradása valóban lehet korai menopauza következménye.
Ezt hormonális kivizsgálással lehet tisztázni. További lehetőségeit a kivizsgálás eredményének birtokában kell kezelőorvosával megbeszélnie. Amennyiben a korai menopauza igazolható, gyermekvállalásra sajnos igen kevés esélye van.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség depresszió
Tisztelt Cím!
36éves nő vagyok,6éve szedek antidepresszánst(cymbalta 60mg),depresszióra.Gyereket akarunk vállalni de elötte szeretnénk tisztába lenni az antidepresszáns szedése miatti lehetséges kockázatokkal.A kérdésem az lenne, hogy vannak-e erröl szóló kutatások ill. tapasztalatok?
Válaszát elöre is köszönöm!
A duloxetin (Cymbalta) kevert hatású, újabb típusú antidepresszáns, amely egyidejűleg hat a szerotonin- és noraderenalin-rendszerre (azok visszavételének gátlásán keresztül). Ez azún SSRI és SNRI hatás. Ami a terhességgel és terhességvállalással kapcsolatos kérdését illeti:
1. Fennálló terhesség:
A gyógyszer orvosi leírása szerint állatkísérletek ilyen irányú toxikus hatása lehet, emberben ezt nem vizsgálták, de ha az anya terhesség alatt szedte, a megszülető babán esetleg ún. elvonási tüneteket okozhat. A terhességben való adását a kezelőorvos dönti el.
2. Terhesség vállalása: minden pszichiátriai szer általában hosszútávon adandó, tehát itt az orvosnak azt kell mérlegelni, hogy a kezelésből származó előny nagyobb - vagy a majdani magzatra gyakorolt esetleges kockázat. Célszerű a terhesség tervezésekor abbahagyni ezeket a szereket, amennyiben lehetséges. Ez gondos orvosi körültekintést igényel, a beteg aktuális állapotának megfelelően.
Szoptatás idején adása nem javasolt, mert kiválasztódik az anyatejbe.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Főorvos Úr'

A trombolfilia szűrés eredményem MTHFR heterozygóta, Homocystein 23 mmol/ml, a többi negatív, normál érték. Nagy bajban vagyok vagy tudok ezen az állapoton változtatni?
hogyan tudok babát vállalni?
lehet komolyabb bajom? nem mondtak semmi csak hogy szedjek folsavat és B6ot?

Válaszát köszönöm:
Az emelkedett homocystein szint egy rejtett formában öröklődő anyagcserezavar következménye, amelyben egy enzim hiánya miatt a felhalmozódott anyagcseretermék-homocystein az érfalak károsítása révén-bár rendkívül ritkán-de hajlamosít a trombózis kialakulására.
Amennyiben a káros anyag felszaporodása tüneteket okoz - bár ez Önnél nyilvánvalóan nem következett be - B6 vitamin illetve fólsav adása mellett megfelelő diéta hatására lényeges javulás várható. A gyermekvállalás esélyeit nem befolyásolja, a tervezett fogamzásig azonban a hormonális fogamzásgátlók szedése nem javasolt, vagy legalábbis erősen megfontolandó.
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
Két gyermekem született császármetszéssel, mindkettő sürgősségi műtét volt. 20 és 12 évesek.Jelenleg 3. gyermekemet várom, 24 hetes terhes vagyok.Az elmúlt hetekben egyre gyakoribbá vált, hogy a köldököm felett erős izomfájdalom jelentkezik, mintha szét szakadna a hasfalam.A nőgyógyászom természetesen megvizsgált.Véleménye szerint az előző 2 műtét miatt érzem ezt a fájdalmat, a párhuzamosan futó izmok átvágása miatt.Most távolodnának el egymástól az izmok, ez a feszülés okozza ezt a fajdalmat.Nem tudott a fájdalom megszüntetésére gyógymódot javasolni.Kérdésem az lenne, hogy létezik-e bármilyen megoldás a fájdalom javítására, megszüntetésére?Gondolok itt esetleg tornára, amely ezt a területet célozná , vagy valamilyen gyógykészítmény: kenőcs vagy gyógyszer amely alkalmazható lenne.Amennyiben nem feltétlenül indokolt, nem szeretném fekve tölteni a hátralévő heteket.Sajnos sem állni, sem ülni nem tudok, mert akkor a fájdalom szinte elviselhetetlen.
Előre is köszönöm a segítségét!
Megfelelő haskötő viselése javíthat a panaszain,melyet szakemberrel kell megcsináltatnia.

A fájdalomcsillapítókon kívül egyéb gyógykezelés nem jön szóba.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség meddőség
35 éves vagyok, évek óta babát szeretnénk a párommal. Nem találtak sem nálam, sem a páromnál problémát. Voltam most pajzsmirigy és cukorterheléses vérvételen. Az eredményeim: éhgyomri cukor: 5,3, 120 perc után: 6,2. TSH: 1,07; FT3:3,43 ; FT4:13,13. Az egyik értékem alacsonyabb, mint a normál tartomány. Kérem, értékelje az eredményemet, illetve az a kérdésem, forduljak-e szakorvoshoz. Előre is köszönöm.
Közölt eredményei nem magyarázzák eddigi sikertelenségüket. A meddőségnek számtalan oka lehet,és az esetek mintegy 10%-ában az ok ismeretlen, tehát mindkét fél kiváló eredményei mellett sem jön létre terhesség. Amennyiben az ismert okok kiderítésére vonatkozó vizsgálatok megtörténtek, és ezek eredménye jó, mindenképpen kérje szakember segítségét elsősorban egy Meddőségi Központban.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

... éves vagyok, és PCO-t diagnosztizáltak nálam néhány éve. Nincs teljes peteérésem (mármint nem jut el tüszőrepedésig), s a petefészkeimben 3-5 kisebb ciszta sorakozik. Súlyproblémám nincs, cukros ételek fogyasztása után vagyok kicsit rosszul. Másfél éve szedem a Diane 35 tablettát, a nőgyógyászom más gyógymódot - bár már hallott azokról - nem ismer el, és csak a hormongyógyszerekre esküszik.
Egy hónapja, autodidakta módon elkezdtem a PCO-ra javasolt diétát. és rendszeresen sportolok is.
Nyilván ez utóbbi nem árthat, de a diétában nem vagyok biztos... Belátható időn belül szeretnék teherbe esni, de a peteérést ösztönző hormontablettáktól nagyon tartok. Ön szerint van esély arra, hogy ha abbahagyom a fogamzásgátló szedését, akkor diétával és sporttal rendbe hozzam a peteérésemet, vagy hormongyógyszer nélkül ez kivitelezhetetlen?
Válaszát előre is köszönöm!
Kétségtelen,hogy a PCOS kezelésében jelentős szerepet játszik az életmódváltoztatás. Elsősorban a rendszeres testmozgás - naponta legalább harminc perc, minden nagyobb izomcsoportot megmozgató mozgás. Fontos a diéta szerepe is, kevés és lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételek, gyümölcsök, főzelékek, teljes kiőrlésű gabonaféléből készült ételek, gyakori kis étkezések.
Testsúlycsökkentésre csak elhízás esetén van szükség. A koplalás káros. Mindezzel jelentős javulást lehet elérni. Azonban amennyiben gyógyszeres kezelésre lenne szüksége a várt terhesség elérése érdekében, a gyógyszeres kezeléstől sem kell idegenkednie.

Üdvözlettel:
6 hónappal ezelőtt thyreoiditist diagnosztizáltak nálam.Voltam endokrinológusnál.Azt mondta,hogy jelenleg nem mutat alul működést(ugyanis azért is kerestem fel,mert nagyon sokat híztam),és már egy előző vérképből kiderült,hogy a pajzsmirigyem gyulladásban van,ezért gondoltam felkeresek egy szakembert.Letrox 50-et szedek,napi fél szemet,valamint 3-4 havonta kell nézetnem a TSH-t(amikor az orvos nézette akkor 2.6 volt).Azt mondta,hogy nincs akadálya a gyermekvállalásnak,de mi úgy döntöttünk váruk egy kicsit.Tegnap voltam vérvételen,ma meg is lett az eredmény,azt mondta a háziorvos,hogy tökéletes. Eredmény:TSH:2.042 mIU/l; T3:5.09 pmol/l; Szabad thyroxin:14.20 pmol/l Kérdésem az lenne,hogy Ön,mint szakember szerint ezen eredmények ismeretében merjünk e babát vállalni?

Válaszát előre is köszönöm!
Eredményei tökéletesek, a gyermekvállalásnak ilyen szempontból nincs akadálya. Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel:
Szép napot!
Betegségem a pajzsmirigy elégtelenség, 4-ik hónapja derült ki és azóta szedem az Euthyrox 50-et és a szeléniumot. 3 hónap után egy hétig nem szedtem, mivel nem tudtam visszamenni az orvosomhoz, de azóta megint szedem és csak egy hónap múlva jutok újra endokrinologushoz. .... éves vagyok és lehetséges , hogy terhes lettem-leszek és a kérdésem az ,hogy okozhat-e ez valami gondot a babának?Nagyon szeretném a babát( a másadikat .... év után) csak attól félek valami baja lehet. -ha szedem azért, ha nem akkor meg azért.Kérem sziveskedjen válaszolni , nem ülhetek kételyek közt még ennyi idejig.
Köszönettel
A nem kezelt pajzsmirigy - alulműködés esetén az esetleges létrejövő terhesség során nagyobb gyakorisággal fordulhat elő a magzatnál veleszületett rendellenesség. Mindezzel a megfelelően kezelt esetben ettől nem kell tartania. Szedje a javasolt gyógyszert,amely biztosan nem árt a terhesség alatt, születendő gyermekének.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Jan-ban diagnosztizálták a pajzsmirigy túlműködést. TSH értéke 0,005 volt, míg az FT4 és az FT3 magas értékeket mutatott. Metothyrint kaptam 2x2-vel. 2 hónapig el sem mozdultak ezek az értékek. Márc-ban helyreállt az FT3, a TSH is 3,02 volt, így a gyógyszert lecsökkentették 2x1-re. A legutóbbi vizsgálaton viszont iszonyú magas lett a TSH (33,12), míg az FT3 és FT4 értéke lecsökkent. Most napi fél szem gyógyszert kell szednem, viszont kezd visszatérni a szapora szívverésem is.( évek óta Huma-pronolt szedek 2x1-et) Mivel nem endokrinológushoz járok, hanem a háziorvoshoz, a kérdésem, hogy jó- e egyáltalán ez a gyógyszer és az adagolás? Ami igazán bosszant, hogy 4-5 hete újra csomó van a bal mellemben, ami fáj is. Már korábban voltam ezzel uh-n (2 éve), ott akkor azt mondták, túl mirigyesek a melleim. Lehetséges, hogy ezt is a gyógyszer vagy a hormonok okozzák?
Az utolsó kérdésem pedig az lenne, kigyógyulhatok-e ebből? Ha nem, vállalhatok-e egyáltalán babát? Válaszát előre is köszönöm
Keressen fel egy endokrinológust, aki a gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseit is megválaszolja. A Metothyrin terhesség alatt nem szedhető, így mindenképpen másik gyógyszerre van szüksége. Mellpanaszai sem a betegségével sem a gyógyszerekkel nincsenek összefüggésben,ezért a mell röntgen-, illetve ultrahangos vizsgálata javasolt, amelyeket sebészeti szakrendelés segítségével bonyolíthat.

Üdvözlettel:
Most fogamzásgátlót szedek hány hónapot várjunk a párommal még biztonságosan teherbe eshetek?
A fogamzásgátló abbahagyása után három hónapot célszerű várni a teherbeeséssel. Ez alatt az idő alatt valamilyen hagyományos védekezési módszer ajánlott. /óvszer, helyileg alkalmazható kúp, illetve kenőcs/. Célszerű a várakozási idő alatt bármelyik úgynevezett magzatvédő vitamin szedése, amely bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulási gyakoriságát csökkenti.
Tisztelt Doktor úr!
Olyan problémával fordulok önhöz hogy ... éves vagyok.Van egy ... éves fiam.Négy abortuszom volt már azóta folyamatosan gyulladásom van és fertözésem.most ... hetes terhes vagyok.Nem biztos hogy megtudom tartani.Az lenne a kérdésem hogy mennyire lenne veszélyes ha ujból elvettetném?Nagyon félek töle.Kérem minél elöbb válaszoljon!Köszönöm.
Figyelembevéve a terhesség előrehaladott korát, már valószínűleg nem dönthet a megszakítás mellett, mivel ez csak tizenkét hetes korig végezhető el szociális javallat alapján, így válaszomnak csak elvi jelentősége van. Sajnos a terhességmegszakításnak lehetnek akár súlyosabb következményei is. Súlyosabb gyulladásokon túl, bekövetkezhet a méh sérülése, amely műtéti megoldást igényel, és akár a méh elvesztésével is járhat. Célszerűbb tehát a nemkívánt terhesség megelőzése.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség menopausa
Tisztelt Doktor út!

Következő kérdéssel fordulok Önhöz: ... éves vagyok, a menstruációm ... éve egyik hónapról a másikra teljesen problémamentesen elmaradt. azóta voltam nőgyógyászati vizsgálaton is, mindent rendben találtak, és azt mondták, hogy nem szükséges tovább védekeznem. Én azért a biztonság kedvéért csináltattam egy ösztrogén-szint mérést is, melynek eredményei a következők lettek:
ösztradiol: 171,8 pmol/L
follikuláris fázis: 99,1-447,9 pmol/l
ovuláció fáz.: 348,7-1589,5 pmol/l
luteális fáz.: 179,9-1068,3 pmol/l
posztmenopauza:
Egyszeri ösztrogén meghatározásból - főleg a laboratóriumi referencia értékei nélkül - semmilyen ilyen irányú következtetés nem vonható le.

Azonban orvosával egyetértve terhesség elleni védekezésre szerintem sincs szüksége.

Üdvözlettel:
Témakörök: thalassaemia terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

... éves nő vagyok. Gyermekkorom óta hematológiai gondozott,alfa thalassemia hemoglobin H betegségem van. Sajnos sok panaszom van,nehéz légzés,szédülés,gyengeség,utóbbi időben erős szívdobogás,végtag zsibbadás. Folsav szedése javasolt. Nemrég terhes lettem,ikerterhességet állapítottak meg. Betegségem miatt orvosomhoz fordultam,aki a terhesség megszakítását "parancsolta". Mivel én szerettem volna megtartani,ezért más szakvéleményre is kíváncsi voltam. Sajnálatosan mire a vizsgálatok eredménye meglett,elvetéltem. Nagyon szeretnék babát! Első kérdésem az lenne hogy van-e valami gyógymód erre a betegségre,mert a folsav sajnos nem segít? A másik kérdésem pedig hogy van-e remény babavállalásra, illetve hogy kihez fordulhatnék segítségért?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel!
Kérdéseit kizárólag a haematológus tudja megválaszolni!

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség vitaminhiány
Kedves Doktor úr!

Párommal babát tervezünk és már most szeretnék elkezdeni szedni terhesvitamint.Pajzsmirigy problémám van. Thyreoiditist diagnosztizáltak nálam.Letrox 50-et szedek rá,napi fél szemet.Kérdésem az lenne,hogy mely terhesvitamint ajánlaná a számomra ebben az esetben?

Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel:
A terhesvitaminok legfontosabb alkotóeleme a folsav, melynek fogamzás előtti szedése bizonyos fejlődési rendellenességek/ nyitott gerinc,koponyafejlődési rendellenességek/megelőzésében fontos szerepet játszik. Ezt mindegyik készítmény a megfelelő mennyiségben tartalmazza. Alapbetegsége ezek bármelyikének szedését lehetővé teszi.

Üdvözlettel:
Témakörök: abortusz terhesség
Kedves Doktor Úr!
7 hetes terhes vagyok. Kb. egy hete barnás-rózsaszínes folyásom van. Rögtön elmentem orvoshoz. Ő azt mondta hüvelyi fertőzés. Kaptam Duphaston gyógyszert és kúpot is. Az ultahangon láttuk a magzat szívműködését. A magzat mérete 2,8 mm, a petezsák pedig 11 mm. 5 nappal később megint mentem ellenőrzésre. A magzat mérete 7,8 mm, a petezsák viszont még mindig 11 mm. Szívműködés van. Az orvosom szerint a magzatvíz mennyisége kevés és nem biztos, hogy megmarad a terhesség. Valóban erre számíthatok?
Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel:
Sajnos az igazolt terhességek mintegy tizenöt százaléka vetéléssel fejeződik be az első három hónap során, sokszor minden előzmény nélkül.
Igazából az orvostudománynak nincs hatásos kezelése ez ellen.
Az Ön által közölt adatokból messzemenő következtetést levonni azonban nem lehet, így ezek ellenére van esélye a terhesség sikeres kiviselésére.

Üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr!

A kérdésem az lenne, hogy a terheségem alatt WPW szindrómát diagnosztizáltak, de sajnos a kardiológusok és a nőgyógyászok véleménye nem ugyanaz a témában. A fő kérdésem az, hogy ebben az esetben mi jelent nagyobb kockázatot, a császármetszés vagy pedig a természetes úton történő szülés. A kardiológusok egyike császárt javasolt, a másik kettő pedig kardiológiai ügyelet közelségét, de persze egyikük sem adta írásba. A nőgyógyászok pedig azt mondják, hogy ők nem kardiológusok, de ennek ellenére, ragaszkodnak a természetes szüléshez, csak azt nem tudom ezt mire alapozzák. Önnek mi a véleménye?
Válaszát előre is köszönöm.
A WPW szidróma önmagában nem jelenti a hüvelyi szülés ellenjavallatát, amennyiben szükség esetén, a szülés alatt fellépő probléma megoldására kardiológus segítsége elérhető.

A szülés módjára vonatkozóan azonban a kardiológus véleménye a döntő, ezt feltétlenül írásban kérje!

Üdvözlettel:
Témakörök: emlő betegség terhesség
Egészségkalauz Kérdező (CMPMedica) bejelentése: fibroadenoma
Tisztelt Doktor Úr!
Én egy ... éves nő vagyok az lenne a kérdésem mi az a fibroadenoma? Mitöl alakulhat ki? A kialakulása összefüggésbe van e a haj hullássával és az arc bőrön keletkező pattanásokkal? Nekem más fél éve volt a műtétem és azt mondták,hogy nem alakul ki újból,de sajnos nem igy lett és megint kialakult.Meg lehet e ezt akadályozni valahogyan? Fontos a műtét? Lesz e valamilyen hatással ez ha gyerekem lesz a szoptatásnál?
A fibroadenoma elsősorban az emlőben előforduló jóindulatú daganat, okát nem ismerjük, gyakran többszörös, tehát kiújulhat.
Hajhullással és pattanásokkal nincs összefüggésben. Megelőzni nem lehet. A kisméretű elváltozások az Ön korában nem feltétlenül igényelnek műtéti megoldást, ha a daganat jóindulatú volta egyértelműen igazolható. Kisméretű elváltozás, vagy annak műtéte a szoptatást nem befolyásolja.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Szakértő!

... hetes kismama vagyok. Urológiai UH vizsgálat alkalmával kiderült, hogy a jobb oldalon vesetágulatom van, amit valószínűleg a baba nyomása idézett elő.
Szeretném megkérdezni, mit tehetek annak érdekében, hogy elkerüljem a helyzet súlyosbodását.
Nagyon köszönöm válaszát!
Tisztelettel
A terhesség alatt gyakran fordul elő, hogy a terhes méhhez vezető megduzzadt ér nyomja és beszűkíti a húgyvezetéket.
Ennek következtében nehezül a veséből a vizelet elvezetése, ami a vese tágulatához vezet. Mivel a terhes méh általában a gerinc jobb oldalán helyezkedik el, az elváltozás a jobb vesében jelentkezik. Javíthatja a helyzetet, ha a terhes a bal oldalán fekszik.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség leukémia
Tisztelt Szakértő!
... hetes kismama vagyok,a páromnak (... éves korában) Akut Lymphoid Leukémiát diagnosztizáltak,2 évig kemoterápiás kezelést kapott.Azóta teljesen tünetmentes(10-éve)Semilyen gyógyszert nem szed.Fél évente controll vizsgálatokra jár.Az lenne a kérdésem,hogy születendő gyermekünk örökölheti-e.Véleménye szerint szükséges e valamilyen vizsgálat elvégzése?Válaszát előre is köszönöm.
A leukémia nem örökletes betegség,így aggodalomra semmi oka.A terhesség alatt kötelező vizsgálatokon kívül-melyeket kezelőorvosa nyilván elvégez-egyéb vizsgálatra nincs szükség.
Témakörök: terhesség sugárártalom
Tisztelt Doktor Ur!
Kerdesem a kovetkezo lenne. En CT-ben dolgozom rontgen aszisztenskent,es szeretnek gyereket vallalni.On szerint lehetseges ezen a munkahelyen egy terhesseget kihordani,van minimalis eselye is annak hogy karosithatja a magzatot a szekunder sugarzas ami minket er?Olom kopeny hasznalata teljes vedelmet nyujtana elso honapokban? Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel
A sugárterhelés elsősorban a terhesség első két hónapjában - a szervfejlődés idején - okoz fejlődési rendellenességet, amennyiben a terhelés mértéke nagyobb mint 1 Gy.
A szekunder sugárzás elkerülésének érdekében - amennyiben erre lehetőség van - kérje más munkakörbe helyezését.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Tisztelt Doktor Úr!

Az A tipusu refluxom miatt 4 hónapja diétán vagyok és a pazolexát szedem. Közben teherbe estem. Szeretném megkérdezni mit tegyek? Nem árt-e a diéta a magzatnak? Győgyszert szedhetek-e? Mi lenne jobb, ha belgyógyászt keresnék fel a problémámmal (mert eddig a háziorvosom kezelt), vagy homeopátiás szerekkel kezeltetném magam? Fogalmam sincs hogy étkezzek a továbbiakban. Válaszát előre is köszönöm
Tisztelt Levélíró!

A kérdéses gyógyszerrel kapcsolatban (hatóanyaga pantoprazol) a terhességi részben az orvosoknak szóló előírás a következő:

"A pantoprazol terhesség és szoptatás idején csak akkor alkalmazható, ha az anyánál várható haszon meghaladja a magzatot/gyermeket érintő potenciális kockázatot."

Pontosan ezért javaslom a szert felíró orvossal ezt mielőbb megkonzultálni. Számos reflux/fekélyellenes szer van fogalomban, több hatásmechanizmussal, tehát meg lehet találni azt, amely terhesség esetén is (biztonsággal) adható.
Ha a háziorvos ebben nem tud érdemben nyilatkozni, akkor gasztroenterológus szakorvos - viszont igen.

A diétára általános elv, hogy a savas, savasító ételek kerülendőek, inkább a lúgosító étrend felé lenne érdemes áttérni.

Üdvözlettel:
Évek óta vannak gyomorfájásos panaszaim.Előállt néha ,fájt egy darabig ,és aztán megszünt.A tavaly augusztusban megtükrözték a gyomrom ,és a diagnózis .2 cm hernia ,nyitott cardia és gastritis ,refluxos panaszok. Most ... hetes terhes vagyok ,és sokat küszködöm a gyomrszáji fájdalommal ,van mikor evés után jelentkezik ,van ,mikor evés után megszünik.Evés után böföfgési kényszerem van .Voltam gasztroenterológusnál ,és Ranitidin tabletát írt fel ,egy hónapra,és valamilyen savközömbösítő port.Egy hete szedem ,valamennyit enyhült a fájdalom ,de nem sokat.Még ugyanúgy érzek egy tompa fájdalmat a bordák alatt,ami sugárzik,és félek ,hogy nem szünik meg? mitól van ez?
Tisztelettel
Sajnos, panaszainak enyhülése nem várható a terhesség előrehaladtával. A terhes méh növekedése mellett kezelés nélkül panaszai akár fokozódhatnak is, azonban a javasolt kezelés biztosítja a terhesség további zavartalan kiviselését.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
T. Doktor úr!

Terhességem végefelé hüvelykenetet vettek tőlem, az eredmény: Staphilococcus aureus- sok telep. A nőgyógyász azt mondta, ezzel nem kell foglalkozni, nem árt a babának. nemrég az interneten ennek az ellenkezőjét olvastam. Azóta megszületett a baba (hüvelyi úton), már 2 éves. Én azóta sem kaptam semmiféle kezelést. A kislányomnak azonban néhány hónapos kora óta visszatérő külsőfül-gyulladásai vannak, melyet vagy szteroidos vagy antibiotikumos krémmel kezelnek. Felmerült bennem, hogy okozhatja-e a gyulladását a S. aureus ,amit esetleg elkaphatott tőlem? A kislány bőre nagyon érzékeny, pl. mosószert nem használhatok a ruháihoz, fürdetőtől viszket a tenyere, szeme. A fejbőre is kiskora óta viszket, sokszor varasra kaparja. Hogyan mutatható ki nála a S. aureus megléte? A fül-orr-gégész tud mintát venni vagy más specialistához kell fordulni?

Köszönettel:
Timea.
A hüvelyben számtalan baktérium és egyéb mikroorganizmus telepedhet meg akár terhességben akár azon kívül. Néhány kivételtől eltekintve, ezek kezelése nem szükséges a terhesség alatt sem.
A Staphylococcus jelenléte sem indokol kezelést. A kórokozót mikrobiológiai vizsgálattal pontosan meg lehet határozni, de mivel a Staphylococcus általánosan előforduló baktérium, kimutatása esetén sem valószínűsíthető a szülés alatt szerzett fertőzés.

Üdvözlettel:
Üdvözlöm. A párom ... hetes terhes,és az ultrahangos vizsgálaton a hasi nagyerek mentén ... db inhomogén kifejezetten echoszegény gócot találtak!Pathológiás nyirokcsomók.Kérdésem az lenne,hogy ezt kell e műteni,veszélyben van-e a baba? Válaszát előre is köszönöm.
A patológiás nyirokcsomók valamilyen belgyógyászati betegség kísérő tünetei is lehetnek, ezért hasi ultrahangvizsgálat és belgyógyászati vizsgálat szükséges. A terhesség ilyen elváltozást nem okoz.A szükséges teendőket a belgyógyászati vélemény határozza meg.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Szakértő!
Családtervezés miatt terheléses vércukorvizsgálatra küldtek. Az éhgyomri érték 4,5 mmol/l, a 120'-es 4,3 mmol/l. Szeretném megkérdezni, hogy ez rendben van-e így?
Válaszát tisztelettel köszönöm! Böbe
Teljesen rendben!

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Párom 68 éves nö,én 59 éves férfi ,lehet e közös gyermekünk.Ha igen milyen modon
Tisztelt Levélíró!

Megtisztelő volt, hogy ilyen kérdéssel keresett meg minket. Ha pontosan értelmezem kérdését jelen esetben a hölgy az idősebb, tehát éveit tekintve már kb. és legalább 10 éve túl van a változókoron, ami azt is jelenti hogy a peteérés már megszűnt.
Az Ön részéről a hímivarsejtek termelése még sokáig működhet, azonban "hagyományosnak tekinthető" módon közös gyermekre az esély a nullához közelít a másik felet is tekintve.
Amennyiben egyéb - ma már elérhető megoldásokban gondolkodnak - fel kell keresni egy szülész-nőgyógyász szakorvost, aki ebben a kérdésben pontos és korrekt tájékoztatást tud adni Önöknek.

Üdvözlettel:
szép napot! A férjem most volt sperma vizsgálaton a eredményei:2ml,norm kül,normviszkozitásúejac.40perceselfolyósodásteljes.ph:7,7 A+B=progmozg 20% C=hejben mozgó 40% D=álló:40%vitalitás 80%élő .Morfológia.4%norm alak.spermakoncentráció:8millio/ml Az lenne a kérdésem hogy ezzel az eredménnyel lehet e babánk?van e rá esélyünk??köszönöm szépen
Bár a spermavizsgálat eredménye nem a legkiválóbb, gyermekük természetesen lehet.
A biztos eredmény és a gyorsabb siker érdekében keressenek fel egy meddőségi központot.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség diagnosztika
Tisztelt Doktor!
... éves kisbabára vágyó nő vagyok, ... éves koromtól rendszertelen ciklussal(30-57 napos) a BMI 34,5. 2 éve próbálkozunk babaügyben sikertelenül. Párom eredménye jó. Eddig eredményeim: Tavaly májusban: OGTT 0?: 4,7 és 120?: 5,1 inzulin 0?: 6,4 és 120?: 73,7 PRL: 2061 Tavaly júniusban: színes látótér vizsgálat negatív Tavaly aug: PRL: 270. Idén június: TSH 2,98 PRL 368 Tesztoszteron 1,97 SHBG 29,1 FSH 5,3 LH 11,8 ösztradiol 268 cortisol 330. Idén még: húsvét előtt volt 1 nagyon halvány + tesztem, de rá pár napra újra -. Idei menzesz: jan.14. normál, rendes vérzéssel; ápr. 30. és jún.04. és júl. 07. barnázás, maszatolás 1,5 hétig.Ilyen sosem volt.A gyógyteákkal borítottam fel? (idén: jan. 2 hétig ittam málnalevél teát, 2 hétig palástfűt, mivel nem jött meg, így tovább ittam a palástfüvet egész februárban, márciusban nem ittam, április első 2 hetében ittam palástfüvet, azóta semmit.)Kaptam Adimetet jún. 1-től 2x1-et, ősszel lesz laparoszkópiás műtétem.Ön mit javasol?Miért barnázgatok?
Köszönöm
Tüneteit és problémáját-a családtervezés eddigi sikertelensége-a petefészek rendellenes működése okozza.
Ezen az állapoton a különböző gyógyteák fogyasztása aligha segíthet,viszont biztosan nem is ront. A leírtakból kiderül - az elvégzett vizsgálatok, a megkezdett gyógyszeres kezelés, a tervezett laparoszkópia - hogy a probléma megoldása megfelelő szakember kezében van. Fogadja meg tanácsait és az eredmény biztosan nem marad el.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor úr!
Terhességem elején járok,kb.....héten.(ultrahangra jövő héten megyek)A problémám az,hogy mikor nem tudtam hogy állapotos vagyok,addig esténként a párommal megittunk jópár üveg sört és hozzá pálinkát-nem sokat,de ittunk belőle. ... éve nem estem teherbe az előző terhességem óta,úgyhogy eszembe se jutott,hogy babás lehetek...Nem erőltettük az újabb babaprojektet,mert van már egy ... éves ördögünk. Amióta pozitív a tesztem,természetesen egy kortyot se ittam. Az a kérdésem,hogy lehet e ettől a gyermekemnek valami fejlődési rendellenessége (nyúlszáj,magzati alkohol szindróma...stb) Korom miatt amúgy is mennem kell genetikai tanácsadásra(... éves vagyok)azon kiderül,ha esetleg ártottam a babának?
Köszönettel:egy eléggé aggódó mami
Kedves egészségükre! Az elfogyasztott alkoholmennyiségtől magzati károsodás nem várható.

Üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr!
... hetes kismama vagyok! Egyenlőre egészségügyi probléma nélkül, bár túlsúlyos vagyok de több éve, így a terhességem alatt is folyamatosan (heti3X)aerobikozom, figyelek magamra és a babára is.
Egy problémám azonban adódik, ami nem a terhesség alatt merült fel, hanem már főiskolás korom óta adott: gyakori extrasystole..van hogy nagyon gyakran érzem, van hogy hetekig semmi...nagyon jól tudom hogy ez vegetatív dolog, hiszen számos vizsgálaton estem át. A terhességem első heteiben is elmentem a kardiológushoz, ahol volt ultrahang, 24h-s holter stb. és semmi kórosat nem talált a doktor úr...megkérdeztem tőle, hogy emiatt szülhetek? amire az volt a válasza, hogy hármas ikreket is. :) Igen, de mi van ha a szülőágyon is lesz extrám?? Okozhat az bajt?? Károsíthatja a terhesség alatt a magzatot???? Ez az egyetlen félszem a szüléssel kapcsolatosan,tudom hogy fájni fog, és hogy erősnek kell lennem, de ha a szívem rendetlenkedik??
Válaszára várva köszönettel:
Aggodalomra semmi oka!
Ha a kardiológus nem látta veszélyesnek a hüvelyi szülést sem Önre, sem a magzatra, akkor hinnie kell neki. Az extrasystolia egyébként egyáltalán nem veszélyezteti a magzatot. Nem az Ön esetére vonatkozik, de higgye el,hogy a szülészeten minden vészhelyzet megoldására felkészült orvosok dolgoznak.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség abortusz
Tisztelt Doktor Úr!

.... hetes kismama vagyok és Rh negatív a vércsoportom. Sajnos tavaly ...-ben, az első terhességemmel, missed abortionom volt. Ezután a nőgyógyászom azt ajánlotta, hogy nem kell mennem kivizsgálásra, nyugodtan próbálkozzunk a következő babával. A párommal vártunk egészen tavaszig, amikor újra megfogant a gyermekünk (természetes úton, és első próbálkozásra)
Pár napja vérzéssel kellett az ambulanciára mennem. Ott elláttak és a magzattal is minden rendben volt, korának megfelelő mérettel és szívműködéssel. Két hét ágynyugalmat javasoltak, és Duphastont és Magnerotot írtak fel. A vérzés azóta elmúlt.
Kell-e aggódom, hogy a Duphaston negatív hatással van a magzatra?
Nem kellett volna AntiD ellenanyagot kapnom a vérzés után?
Nagyobb esélyem van-e magzati megbetegedésre illetve magzati elhalásra a vércsoportom miatt?
Kérem, hogy adjon hasznos tanácsot.
Köszönettel:
Aggodalomra semmi oka. A Duphaston sárgatesthormon származék, amelyet a petefészek által termelt sárgatest hormon megfelelője, és a terhesség zavartalan fejlődése szempontjából kiemelkedő jelentősége van, a magzatra tehát semmilyen káros hatása nincs.
Amennyiben a vérzés miatt történt ultrahangos vizsgálatnál mindent rendben találtak - pl. nem volt nagyobb vérömleny a méhfal és a terhesség között, amely okozhat vérzést a terhesség alatt, - nincs szükség Anti D adására.
Ha az előző terhessége sajnálatos befejeződése után részesült Anti D védelemben, akkor a vércsoportja semmilyen fokozott kockázatot nem hordoz.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

Kicsivel több mint 1 éve szedem a Yadine nevű fogamzásgátló tablettát, eddig sosem történt olyan h "elment" volna bennem a partnerem. A nőgyógyászom javaslatára elkezdtem használni a Nuvaring hüvelygyűrűt. A Yadine szedése utáni egy hetes szünetben (amikor meg kell jönnie a menstruációnak) , a 7. nap végén helyeztem fel a Nuvaring hüvelygyűrűt, és már aznap együtt voltam a barátommal védekezés nélkül. Az aktus során "elment" bennem. Lehet, hogy terhes vagyok, vagy az 1 éves Yadine szedés elegendő védelmet biztosított. Előre is köszönöm!
A leírtak szerint a terhesség kizárható.
A hormonális fogamzásgátlás, akár tabletta, akár a hüvelygyűrű, a szünet idejére is megfelelő védelmet biztosít.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!
Második gyermekemmel vagyok állapotos. Most a 10.-ik hétben. A fongantatás első napjaiban bevettem egy doxepint és egy fél carbamazepina LPH 200 mg-t. Nem szedtem rendszeresen ezeket a gyógyszereket, csak ha már nagyon nem tudtam aludni. Egy évvel ezelőtt irta fel nekem egy orvos, de nem szedtem rendszeresen, mert nagyon álmosnak éreztem tőle magam egész nap. Most az aggaszt, hogy vajon nem-e volt hatással ez egy Doxepin és a másikból egy fél, az akkoriban fogant babára.
Köszönöm válszát!
Legyen egészen nyugodt. A terhesség ilyen korai szakában semmilyen gyógyszer nem okozhat magzati károsodást, még sokkal nagyobb adagban sem!

Üdvözlettel:
paizsmirigy tulmukodesem vnan,ket eve szeretnenk kisbabat de sajnos remenytelenul.azt szeretnem megkerdezni hogy okozhatja e ez a pajzsmirigy a meddoseget.szedek ra gyogyszert de meg mindig het egesz ot az ertek.inszeminaciot javasoltak de en varnek meg mert abban bizok ha beall a pajzsmirigy sikerulne .
Amennyiben az eddigi sikertelen próbálkozásainak a pajzsmirigy működési zavarán kívül nincs más oka, a jól beállított kezelés mellett számíthat a spontán teherbeesésre.
Az inszeminációval azonban valószínűleg gyorsabban eléri célját!

Üdvözlettel:
Üdvözlöm!
Tegnap már írtam önnek de talán még egy pár adatra szükség lenne amit most pótolnék.június-14-19.ig volt menzeszem. majd a következőt Július 10.ére vártam. junius 24 től -28.áig minden nap együtt voltunk a párommal,mikor 28.án szeretkezésünk közben bara vérzésem volt igaz csak pár csep. Sosem tapasztaltam még ilyet. " napig nem is voltunk ár utánna együtt,csak legközelebb július 1-én. A kérdésem az lenne h ez ovuláció lehett vagy beágyazódás? Egy ovulációs internetes oldalon 26-27 ére számolták az ovulációmat de sajnos már pontosan nem emlékszem rá. Melyik napon fogganhatott a baba? 9hetesen elvették tőlem,mert nem volt szívhangja és árnyékot sem láttak. Normális az hogy 9 hetesen 33 mm es a petezsák?
Kérem segítsenek!
Számomra fontos lenne ezekre a kérdésekre választkapni,mert itt senki nem mondd semmit.
Válaszukat köszönöm!
Az ovuláció idején előfordulhat kis mennyiségű vérzés, nincs jelentősége.
Az Ön által közölt időpontban a beágyazódás kizárható, az ugyanis az ovulációt követő 8-12. napon következik be. Az, hogy melyik napon történt a fogamzás, csak mesterséges megtermékenyítés esetén tudható biztosan. A terhesség nem megfelelő növekedése és a korai elhalás az esetek zömében valamilyen élettel összeegyezhetetlen rendellenesség miatt következik be. Fél év múlva próbálkozhat újabb terhességgel, de három hónappal a tervezett terhesség előtt kezdjen el szedni magzatvédő vitamint - recept nélkül kapható - ezzel a fejődési rendellenesség előfordulásának lehetőségét csökkenti.

Üdvözlettel:
Tisztelt doktor úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz ,hogy kb ... hónapos terhes vagyok, ... éves. Nagyon zsibbad a kezem reggelente ég az arcom görcsölök..szedem sajnos a 0,5mg rivotrilt és a sertapepi25mg-ot. Nem tudom mit tegyek mert próbáltam abba hagyni de csak rosszabbul voltam akkor (ez árthat a babának?

köszönettel:
Az Ön által említett gyógyszerek szedése terhesség alatt csak abban a nagyon indokolt esetben javasolt, ha fokozatos leépítése, illetve elhagyása, vagy egyéb gyógyszerrel való helyettesítése állapotának romlásával járna.

Kérje kezelőorvosa segítségét, aki a fenti gyógyszerek szedését Önnek még nem terhes állapotban javasolta.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség érbetegségek
Tisztelt dorktor úr/hölgy!
A nővérem terhes, és a lábán (elvileg,legalábbis ezt mondták neki bent a kórházban) érgyulladás van. Elküldték mindenféle vizsgálatra, de sehol nem találtak semmit. Augmentint kell szednie, de még mindig nem akarják hazaengedni, pedig sehol nem találtak semmit. Kérdésem, hogy ha tényleg érgyulladása van a lábán, akkor hogy az veszélyes-e a magzatra, és hogy esetleg ezzel vissza mehet-e dolgozni (irodai dolgozo), mert még csak ... honapos terhes???? A választ előre is köszönöm!
Amennyiben felületes visszérgyulladás az említett állapot, akkor sem a betegség, sem az alkalmazott kezelés nem veszélyes a magzatra.
Az, hogy a terhesség hátralevő idejében dolgozhat-e, egyéni mérlegelés tárgya. Elvileg nem kizárt.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség trombózis
Kedves Doktor Úr!

... hónapos terhes vagyok. Mindig is voltak súlyproblémáim. A lábamon régóta vannak nagyon duzzadt erek, amik eddig nem okoztak problémát. 2 hete elkezdtek fájni. Voltam orvosnál, adott rá venoruton tablettát, meg krémet, és harisnyát. A terhesség miatt a harisnyát nem tudom sokáig hordani, mert vizesedik a lábam és akkor nagyon szorítja. Ma reggel mikor felkeltem iszonyatos fájdalmat éreztem a bal lábamban (ahol dagadtak az erek), feszítő, lüktető érzés. Felemeltem a magasba derékszögbe csak akkor volt jobb, de letenni nem tudtam. 5-6 perc elteltével lábra tudtam állni, de az a lábam most is feszít , de csak kicsit. Ez trombozis jele, vagy csak egy izomgörcs akart lenni?
Várom válaszát. Köszönettel
Feltétlenül forduljon orvoshoz a trombózis diagnózisának felállítása, vagy kizárása csak orvosi vizsgálattal lehetséges.
Amennyiben nincs trombózisa, az eddig alkalmazott kezelés mellett pihenés és a lábak felpolcolása segíthet. Harisnya helyett a rugalmas pólya használata is célszerűbb.

Üdvözlettel:
Tisztelt doktorok!
Kérem segitsenek mert nem birom igy tovább. Tavaly megszuletet 4. gyermekem és mivel már nem szeretunk volna töbet viszont a LINDINETTE fogamzásgátlotol terhes lettem igy kiprobáltam a DEPO-PROVER injekciot. Jo de azota beszoktam görcsölni teljesen váratlanul.Voltam kivizsgáláson de senki nem tud semmit. SZeretném ha nem attol kéne retegnem mindig hogy mikor görcsölök be mikor itthon a pcibabám. Kérem mielöbbi válszukat. köszönöm
Sajnos panaszának okát levele alapján nem, csak sorozatos vizsgálatokkal lehet kideríteni.
Az biztos, hogy a kapott fogamzásgátló injekció nem lehet oka. Ismételt vizsgálatot javasolok, amennyiben lehetséges, panaszainak fennállása idején.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség depresszió
Tisztelt Doktor Úr!

Több éve diagnosztizáltak nálam kényszerbetegséget, amelyre több gyógyszert is próbáltam. Sajnos sokszor voltak depressziós szakaszok is.Tavaly nyáron már elég jól éreztem magam és abba is hagytam az akkor szedett gyógyszert(fokozatos dóziscsökkentéssel). Karácsonyra sajnos annyira visszaestem, hogy szilveszter éjszaka kórházba kerültem. Akkor elég sokféle gyógyszert kaptam, de szerencsére a folyamatos pszichiátriai konzultációknak köszönhetően ma már csak napi fél 50 mg-os Stimulotont szedek. A pszichiáteremmel együtt arra jutottunk, hogy a teljes gyógyszermentesség nálam sajnos egyelőre nem lehetséges. Most gyermeket tervezünka férjemmel. Az orvosom megnyugtatott, hogy ezzel a dózissal nyugodtan vállalhatunk gyermeket és szedhetem a terhesség alatt.
Tisztelt Levélíró!

A terhesség alatti gyógyszeralkalmazás minden esetben kényes kérdés, és erre vonatkozóan az újabb szereknél minden esetben történnek a gyógyszerfejlesztés időszakában állatokon vizsgálatok, majd későbben (bár ez lényegesen kevesebb) terhességben is történhet gyógyszerkipróbálás.
Ide másolom Önnek a kérdéses gyógyszer orvosi leírásának vonatkozó részét:
"A szertralin terhesség alatti alkalmazása során néhány szertralint kapó anya újszülöttjénél a megvonási reakciókhoz hasonló tünetekről számoltak be. Ezt a jelenséget más SSRI antidepresszánsnál is megfigyelték. A szertralin alkalmazása terhesség alatt nem javasolt, csak ha az anya klinikai állapotában a kezelés haszna várhatóan meghaladja a lehetséges kockázatot."
Tehát a pszichiáter szakorvos kell eldöntse fentiek, és az Ön állapota mérlegelésével, hogy a várható terhesség idején is szedheti-e ezt az antidepresszáns hatású készítményt.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Üdvözlöm!
Szövettani laborban dolgozom. Sajnos veszélyes vegyszerek között. Ha a formalin- és xylol- terhelést kikerülöm, még a paraffingőz ott van. Kérdésem a következő: mennyire ártalmas a paraffingőz? Lehet-e paraffinos helységben dolgozni terhesen?
Nem találtam adatot a paraffingőz káros hatására vonatkozóan,de kérje egy Genetikai Tanácsadó véleményét.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves Doktor!
Szeretném a segítségét kérni,van három gyermekem én RH- vagyok.Mindig megkaptam az anti-d injekciót,viszont most sajnos volt egy abortuszom amikor nem kaptam ellenanyagot!!!A kérdésem az lenne,hogy így mi fog történni,ha még egyszer gyermeket szeretnék???A családvédelmiseknél a védőnő azt mondta,hogy nem gond,ha már van három gyermekem!Lehet-e ebből probléma a babával és mik lehetnek azok???Nagyon várom a válaszát!
Köszönettel:
Terhességmegszakítás esetében is előfordulhat, hogy magzati vörösvértestek kerülnek az anya vérkeringésébe.
Abban az esetben,ha a magzat Rh pozitív, az Rh negatív anya szervezetében ellenanyagtermelés indul meg, és a következő terhességben az Rh pozitív magzat keringésébe kerülve, magzati károsodást okozhat. A magzati vörösvértestek elpusztítása következtében a magzatnál vérszegénység, sárgaság alakulhat ki, akár olyan súlyos fenyegető következményekkel, amelyek a terhesség idő előtti befejezését teszik szükségessé. Ezt a folyamatot akadályozza meg az Anti-D injekció. Elmaradása esetén sem törvényszerű a káros folyamat beindulása - különösen ha a terhességmegszakítás a terhesség igen korai szakaszában történt -, de nem zárható ki.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség meddőség
Kedves Doktor Úr!
Lombikkezelésben veszünk részt és meg kellett újítanom az IR laboromat. Ebben kérném az Ön segítségét, hogy ezen eredmények problémát jeleznek-e vagy rendben vannak. Belevághatunk-e a következő lombikba?
Az eredmény a következő:
Glükóz 0 perces: 4,3
60 perces: 2,7
120 perces: 4,2

Inzulin 0 perc: 12
60 perc: 32,9
120 perc: 14,9
Inzulin rezisztencia (HOMA index) 2,3
/Normális: 2. 5 (felnőtt)
Valószínű:>3. 2 (gyerek és serdülő)
Diabetes:>5. 0/
Eredményei teljesen rendben vannak.Bátran belevághatnak a - reméljük sikeres - lombikprogramba.
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

Az én kérdésem a gynoxin hüvelykapszulával kapcsolatos.Az,egy napos hüvelykapszulát reggel használtam és este a párrommal együtt voltunk.Nagy valószínűséggel akkor estem teherbe.Ön szerint lehet valamilyen problémája e-miatt a babának,vagy arra nem hat ki?!Előre is köszönöm a válaszát?
Aggodalomra semmi oka.Az esetleges terhességre az alkalmazott gyógyszer az adott időpontban semmilyen hatással nem bír.Nyugodtan és örömmel viselje terhességét!

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

Kérem, engedje meg, hogy levelemmel zavarjam, és tanácsát kérjem.

17 hetes kismama vagyok, 3. gyermekemet várom. A toxoplasma eredményem sajnos ezúttal pozitív lett. (Az első két terhesség során és az életemben még sosem végeztek toxoplasma vizsgálatot.)

IgM/Elisa: 1,2 ;
IgG/Elisa: 81 IU/ml ;
IgG/Elfa: 36 IU/ml ;
IgG aviditás/Elfa: 0,51 (magas). A leletre ez van még írva: A magas aviditás miatt a 4 hónapon belüli toxoplasma gondii fertőzés nem valószínű.

Azóta a második vérvétel eredménye is megvan, ami még rosszabb lett:
1. vérvétel: IgM:1,2 IgG:81
2. vérvétel: IgM:1,4 IgG:125

Ezek szerint FRISS a fertőzés? A 16. héttől szedem a Rovamycin 1,5 tablettát, napi 2x3. Ön szerint nem gond az, hogy a terhesség első 16 hetében nem szedtem ezt az antibiotikumot? A magzati ultrahangon eltérést egyelőre nem láttak. Nyakam mindkét oldalán kisbabnyi nyirokcsomót észleltek.

Köszönöm megtisztelő válaszát!
egy aggódó kismama
Eredményei nem bizonyítanak friss fertőzést,de sajnos biztosan nem is zárják ki,de ennek valószínűsége igen kicsi.

Mindenesetre a gyógyszer szedése,és a rendszeres ultrahangos ellenőrzés mellett terhességét aggodalom nélkül viselheti.

Üdvözlettel:
Tisztelt Szakértő!
Problémám nyáron kezdődött. Röviden: derékfájás főként bal oldalt, reumatológus 2 gyógyszer, ami enyhítette a tünetet. 1 hét után csalánszerű kiütések ajakdagadással. Góckutatás-helicobacter pozitivitás, 1 hét antibiotikum, nem segített. (tünete a helicob. nincs) Vizeleteredményem emelkedett baktériumot jelzett (tenyésztés nem mutatott semmit) Erre általános baktériumellenes gyógyszert kaptam. Bal szemem 2-3 hetente bedagadt 1 napra. Szeptember végén terhes lettem (1 egészséges gyermekem már van), 6. héten elhalt a magzat, missed ab műtétem volt egy hete. Terhesség alatt újabb bal szem dagadás, amit csak szteroidos krém mulasztott el. Fáradékony is vagyok egy jó ideje. Kérdésem lenne, hogy ezek a tünetek utalhatnak-e immunológiai betegségre? Párommal szeretnénk még egy babát, de nem merek addig próbálkozni, míg ki nem derül, hogy semmi bajom nincs, mert nem szeretnék még egy missed ab.ot átélni.
Egymástól függetlennek látszó szerteágazó panaszai nem jellemzőek immunológiai betegségre,és egyik sem olyannak tűnik,amely a terhesség sajnálatos befejeződését magyarázná.Egy alapos belgyógyászati kivizsgálás negatív eredménye után bátran vágjanak bele a családtervezésbe.
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

Ma voltam 18 hét 6 naposan genetikai ultrahangon, a leleteim alapján minden rendben, ami viszont aggaszt, hogy van egy mondat, amire nem kaptam magyarázatot, hogy mit jelenthet, kell-e aggódnom miatta, mire kell figyelnem, ebben szeretném a tanácsát kérni:

" Az uterus mellső és hátsó fala közt a fundus közelében amniális köteg feszül ki."
Szíves válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Az amniális köteg a kettős magzatburok belső részének szakadása során alakul ki,és az esetek csak igen elenyésző részében okozhat problémát.
Aggodalomra semmi oka, a köteg leírt elhelyezkedése miatt teljesen valószínűtlen, hogy a magzattal érintkezésbe kerülve, annak fejlődési rendellenességét okozná. Mindennek ellenére az átlagosnál gyakoribb ultrahangos ellenőrzés javasolt, amit orvosa bizonyára el is végez.

Üdvözlettel:
Tisztelt Címzett,
érdeklodni szeretnék, hogy lehetséges-e hogy csak a terhesség alatt legyek lisztérzékeny. A terhességem alatt, vérvétellel az lgA szint ... volt, a terhességem után elmentem a csolenyelos vizsgálatra, az eredmény pedig negatív lgA ... volt. Lehetséges ez, vagy csak egy laborbeli hibáról van szó? Esetleg másfelé kell elindulni a válasz megtalálásában, nem a lisztérzékenység felé. A kérdés megválaszolása azért foglalkoztat, mert negyedszer vetéltem el ismeretlen okbol, a kovetkezo vizsgálatokon már túl vagyok: lisztérzékenység, genetika, cross match, pajzsmirigy, hematológia... már lassan nem marad, amit a klasszikus orvostudomány vizsgálhatna. Tisztelettel és koszonettel,
Az ismétlődő, szokványos vetélésnek számtalan oka lehet. Vélt lisztérzékenységét nem tartom ezek közé tartozónak. Az okok közül a leggyakoribbakat / genetikai,endokrinológiai,haematológiai/a vizsgálatok során valószínűleg kizárták.
Nem ír azonban az esetleges andrológiai, vagy nőgyógyászati okok vizsgálatáról /pl. a méh fejlődési rendellenességei, vagy a petefészek működési zavara/.
Szóba jöhet még ezeken kívül pl. immunológiai ok is.Ennek kizárására belgyógyászati vizsgálat szükséges.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

Jelenleg ... hetes terhes vagyok, viszont a beágyazódás hetén beteg voltam (köhögés, orrfolyás, gyengeség) és egy napig, valószínűleg pont a beágyazódás napján 37,6-38 fokos hőemelkedésem/lázam volt. Ez egy délután és éjszakán át tartott (gyógyszert nem vettem be), másnapra szerencsére elmúlt. Az lenne a kérdésem, hogy ez árthatott-e valamit a babámnak? Alakulhat-e ki emiatt valamilyen betegség nála? Genetikailag befolyásolhat ez valamit?

Válaszát előre is köszönöm.
A beágyazódás idején az anya szervezetét ért bármilyen ártalom nem okoz a magzatnál semmilyen fejlődési rendellenességet. Ilyenkor a minden vagy semmi törvénye érvényesül. Vagy elhal a megtermékenyített petesejt,vagy zavartalanul fejlődik tovább. Aggodalomra tehát nincs oka.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy jelenthet-e veszélyt (akár most, akár később) a jelenleg ... hetes magzatomra, ha ND-Yag lézerrel és villanófénnyel dolgozom? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Aggodalomra nincs oka. Munkaköre a - munkakörre előírt rendszabályok betartásával - a magzatra nem jelent ártalmat.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt dr.Úr!
14 hónapja császármetszés alkalmával lekötöttek,de most újból terhes lettem.Az orvos szerint rekanalizáció történt.Meg lehet valahogyan állapítani,hogy az előbbi vagy az orvos gondatlansága okozta-e a terhességet? Miért csak 14 hónap elteltével lettem várandós?
Ez a 4.terhességem,ezért a 4. császármetszésem is.Ön szerint nagy rizikóval jár kihordani a babát és az újabb műtét?Sajnos a bal lábam már most /16.hétben járok/ nagyon visszeres,fáj,bokától combtőig csúnya.Kompressziós harisnyát hordok és Venoruton Fortét szedek.
Megint le fog kötni az orvos,mennyire bízhatok a fogamzásgátló hatásban?
Többen javasolták indítsak pert,Ön véleménye szerint lenne értelme?
14 hónapos kislányomat jelenleg is szoptatom okoz ez valamilyen hátrányt a babának?
Várom mielőbbi válaszát,elnézést kérek a sok kérdésért!
Egy aggódó anya
Közismert tény, hogy a művi meddővé tétel/ a petevezető elzárása, lekötése, vagy roncsolása /után1-2%-ban előfordul ismételt terhesség és ez valóban rekanalizáció - a petevezető csatornájának újbóli átjárhatóvá válása - következménye, és egyáltalán nem az operáló orvos hibája.
Ez természetesen ugyanilyen arányban az ismételt lekötés után is előfordulhat. Pernek tehát semmi értelme. Minden újabb terhesség és császármetszés fokozott kockázattal jár, a döntés a terhesség sorsáról az Ön kezében van. A szoptatás természetesen semmilyen kockázatot nem jelent a terhesség szempontjából, és a terhesség során rövidesen el is fog apadni a teje.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Megszeretném kérdezni ... -án hagytam abba a NEOTIGASON 25 mg orvosság szedését. Terhes vagyok , mit javasol mit csináljak mert az informácio az orvosi papirban benne volt hogy 2 évig nem lehet teherbe esni. Muszálj a gyereket elveteni és mi lesz ha megtartom? Válaszát köszönöm.
Mindenképpen indokolt a terhesség megszakítása, mert a Neotigason szedése következtében igen nagy a veleszületett, súlyos magzati fejlődési rendellenesség valószínűsége.
Következő terhességgel tanácsos megvárni a javasolt két évet.
Nekem az lenne a kérdésem, hogy az normális ha állandóan változik a Tsh-m és ez befolyásolhatja-e azt, hogy már 6 éve nem sikerül teherbeesnem? Nézték 2012.07.09-én akkor 4,46 volt. Utána 2012.10.01.-én 3,64. Most 2013.01.08.-án meg 0,3 lett. Az nőgyógyász nem mondott rá semmit.
Önmagában a TSH normálértéktől nem túl jelentős eltérése miatt nem lehet a meddőség okára magyarázatot találni.
Ennek kiderítésére az Ön és partnere alapos kivizsgálásra van szükség. Keressenek fel egy meddőségi központot.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség abortusz
Kedves doktor úr!
Az a problémám,hogy nem rég,pontosan ... -én volt egy abortuszom,mert nem volt szívhangja a babának,ő lett volna a harmadik babánk,mely tervezett volt,az első kettő császármetszéssel született.Sajnos az orvosom,akihez már ... éve járok,cserben hagyott,nem ő csinálta a műtétet,és aki csinálta,nem adott semmi féle információt az abortusz utáni házaséletre.Meggig nem lehet sexuális életünk a férjemmel,és mikor vállalhatunk újból babát?És még azt szeretném kérdezni,hogy normális e hogy az abortusz után 2 nappal,azaz ... -án megjött a menstruációm,mely nem olyan intenzím,mint volt,csak enyhe vérzés,de folyamatos a vérzés,és tiszta vér,nem barnás,darabos.Válaszát előre is köszönöm!
Üdv:
Terhessége sajnálatos befejeződése után két héten belül bármikor jelentkezhet változó mennyiségű vérzés. Ez nem tekinthető menstruációnak. A menstruáció a terhesség befejeződését követően négy-hat hét múlva jelentkezik. A következő terhességgel minimum három hónapot kell várnia, és ajánlatos ez alatt az időszak alatt valamilyen "magzatvédő vitamint" szedni.
Házasélettől a műtétet követő két hétig tanácsos tartózkodnia, illetve ameddig vérzése tart.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Segítségét szeretném abban kérni, hogy melyik terhes vitamint ajánlja abban az esetben ha szklerózis multiplex betegségem van, de nem állok vele kezelés alatt?
Betegsége nem befolyásolja a terhesvitamin-választást, bármelyiket szedheti. Mindegyik megfelelő mennyiségben tartalmazza a szükséges vitaminokat, nyomelemeket.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
... hetes terhes vagyok,az utobbi 1 hetben tobbszor is elofordult (altalaban reggel),hogy fajt az alhasam jobb oldalon,ez kihatott a derekamra is, pihenes utan altalaban el szokott mulni. Ad okot aggodalomra ez a panasz? Valaszat nagyon koszonom!
Valószínűleg teljesen ártalmatlan, a terhesség sikeres kihordását nem veszélyeztető tünetről van szó, amely származhat a méhszalag feszüléséből, vagy akár az alhasba kisugárzó gerinc eredetű problémától. Ennek ellenére javasolt egy terhesgondozói vizsgálat az esetleges veseprobléma, vagy a fenyegető koraszülés kizárására.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves Dr Úr/Nő! .... hetes kismama vagyok.pajzsmirigy alulműködésem van. jelenleg euthyrox 75-öt szedek.A terhes gondozáson hüvely gyulladásra a vitagyn c nevű hüvely krémet ajánlották: főbb hatóanyagai a c vitamin és az ezüst,használhatom? Nem gátolja az euthyrox hatását?Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
A Vitagyn C terhesség alatt is használható,é s nem befolyásolja egyéb szedett gyógyszerek hatását. Bár elsősorban a hüvely gyulladásokkal szembeni ellenállóképességét növeli, a fertőzések számára kedvező körülmények kialakulásának megakadályozásával, szerencsés esetben önmagában is hatásos lehet a gyulladás kezelésében. Amennyiben mégsem, kiegészítő kezelésként egyéb gyógyszerek mellett is jótékony hatású.
Tisztelt Doktornő/Úr!
Másfél éve próbálkozunk aktívan, hogy babánk legyen, de sajnos nem sikerül. Fogamzásgátlót kettő éve nem szedek, kivizsgáltattuk magunkat a következő eredménnyel: férjem andrológiai vizsgálata teljesen rendben van, az én hormonvizsgálatom is (eredmények a 3. napon: TSH: 1,590 mIU/L, FSH: 9,1 IU/L, LH: 5,6 IU/L, Progesteron: 0,86 nmol/L, Oestradiol:135 pmol/L, Testosteron: 1,73 nmol/L, Prolactin: 286 mIU/L). A menstruációm rendszeres, általában 28-30 napos a ciklusom. Rendszeresen nem repednek meg a tüszőim, és 30mm-esre nőnek meg. Ezt orvosoltuk már Duphastannal és Norcoluttal is, a tüsző eltávozott, de lett helyette új, ami nem repedt meg, ez rendszeressé vált. Az orvosom azt mondta, hogy hormont nem mer adni, nehogy cisztám legyen, jelenleg a tüsző nem okoz panaszt.
A kérdésem az lenne, hogy ezek a laboreredmények jók-e, valamint hogy mit lehet tenni a tüszőrepedés beindítására. A meddőségi klinikát esetleg elkerülnénk, amíg van más megoldás.
Köszönettel,
A közölt eredményekből önmagában nem sok következtetés vonható le.
A petefészek hormonális működésének pontosabb megítélésére előnyösebb a ciklus második felében történő hormonvizsgálat eredménye, bár ha igazoltan a tüszőrepedés elmaradása okozza az eddig sikertelen próbálkozásokat, ez is lehet a kezelés alapja. Azonban a tüszőrepedés segítésére kizárólag hormonkészítmények alkalmasak. Kétségtelen, hogy a meddőség kezelésére alkalmazott készítmények alkalmazása során lehet a petefészekben ciszták kialakulásával számolni, de ez nem a tüsző repesztését szolgáló hormonkészítmények következménye .
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor! 33 éves vagyok a párommal babát szeretnénk 9 hónapja sajnos sikertelenül. 2012 novemberében elkezdtem nagyon vérezni és görcsölni a menstruációm akkor hamarabb jött 4 nappal és tele volt hatalmas alvadt vér darabokkal el mentem orvoshoz meg vizsgált de az ultrahang szerint a méhem üres volt fel írta az Ergam cseppet mert a méhem nem akart össze húzódni azóta mindig a rendszeres időben jön meg a menstrúációm de 1 nappal rövidebb ideig tart és görcsös derékfájással igen intenzív és rengeteg alvadt vérrel csináltam terhességi tesztet ami sajnos negatív lett, mi lehet a bajom? már van két gyermekem és volt egy abortuszom az orvos nem mondott semmit ön mit javasol mit tegyek nagyon szeretnék kisbabát .válaszát előre is köszönöm .
Türelmetlenségre egyenlőre nincs oka. Egy év sikertelen próbálkozás után viszont indokolt nőgyógyász segítségét kérni.
A leírt vérzés alapján következtetés aligha vonható le, bár egy nagyon korai vetélés lehetősége nem zárható ki. A meddőségnek - egy év eltelte után beszélhetünk erről - számtalan oka lehet. Az ok nőgyógyászati kivizsgálás során általában kideríthető, és sikeresen kezelhető.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr,

a kérdésem az lenne hogy 6 és fél hónapos terhes vagyok és érintkeztem rubeola gyanús gyermekkel,(a himlő megjelenése előtt három nappal) milyen veszélye van a magzatomra?mit tehetek?nem voltam rubeolás, voltam vérvizsgálaton három hónapos terhesen, mind a két érték negatív lett.Várom válaszát: egy aggódó kismama
A terhesség alatti rubeola fertőzés az első három hónapban jelent komoly veszélyt a terhességre illetve magzatra.
A magzat fertőződésének kockázata a 16. terhességi hét után már minimális. Amennyiben mégis megtörténik, korántsem okoz olyan súlyos következményeket, mint a terhesség elején. A terhesség alatt a fertőzés kialakulását megakadályozó lehetőség nincs. A lehetséges fertőzés után 2-3 héttel az Önnél végzett ismételt ellenanyagvizsgálat eredménye a szülés után a gyermekorvosnak adhat információt az újszülött esetleges fertőzéséről.

Üdvözlettel:
Üdvözlöm Önöket! ... -ben mesterséges megtermékenyités utján sikerült teherbe esnem.Sajnos a ... -ik héten elvesztettem a magzatot, mint utolag kiderült listeria fertőzés miatt. A baba elvesztése után az infektologus antibiotikumot irt fel, miután beszedtem az összes gyogyszert sajnos még mindig maradt bennem baktérium.Azt szeretném kérdezni, hogy ennek ellenére merjek-e vállalni ujabb beültetést és születhet-e egészséges gyermekem?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ameddig a Listeria kórokozó kimutatható a szervezetében, az újabb terhesség vállalása ismét kockázattal jár, és nem javasolt. Megismételt antibiotikus, esetleg kombinált kezelés után, várhatóan eltűnik szervezetéből a kórokozó, és siker reményében vállalhat újabb terhességet.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Ur!

12hetes uh on a combinalt tesztes vizsg nal mellsofali norm. lepenyt allapitottak meg.
Kezeloorvosom a 15heten mellso fali lepenyt placenta praeviat dg.Hogy a mehszajat mennyire fedi vagy eleri errol bizonytalan valszt adott. Eddog panaszom nem volt, verzes gorcsok sem. Kimelem magam a kisfiam 16honapos 13 kilo az o emelgeteseben is a szulok segitenek, igy egy uj szakrmberhez kell mennem a koltozes miatt jovo heten.Nemi elet kizarva, femibiont szedek.

Szeretnem kerdezni erdemes e meg extra magneziumot szedni ha nincs tunet?Milyen esellyel huzodhat fel a lepeny a terh. elorehaladtaval.Milyen tav ra kell lennie a mehszajtol egy esetleges normal szulesnel? Miert nem jeleztek a 12heten...vandorolhat akar lejjebb is?
Halasan koszonom valaszat.

Jade Petit
A terhesség első felében végzett ultrahang vizsgálat során a méhlepény gyakran látható a méhszáj területében, és a terhesség során általában feljebb "vándorol".
Így az elöl fekvő lepény diagnózisa csak a terhesség második felében állítható fel. Ekkor már ultrahangvizsgálattal pontosan megállapítható a méhlepény és a méhszáj viszonya. Ha a szülés idején a méhlepény a belső méhszájtól 2cm távolságra van, már nem beszélünk elöl fekvő lepényről. 1-2 cm távolság esetén a szülés lefolyása, és a tünetek - az esetleges vérzés - határozzák meg a szülés módját. Amennyiben ez a távolság kisebb mint egy centiméter, császármetszés szükséges. Fizikai kíméleten kívül, panaszmentes esetben nincs szükség kezelésre.

Üdvözlettel:
Témakörök: szorongás terhesség
Tisztelt doktor úr! Évek óta vannak gyakori vizelési ingereim, urológiai vizsgálatok minden területét megjártam. semmi szervi problémát nem találtak, így kiderült, hogy "idegi" alapon van. ... éve szedem a frontint, ami csökkentette a problémámat, de kisbabát szeretnék, mennyire lehetséges így? próbáltam abbahagyni a gyógyszert, de nem ment.ismét sűrűsödtek a tünetek, most 3*3 frontint szedek a 0,25-ből. Mit okoz a babának? szellemi, agyi károsodást? Elevitet szednék és csökkenteném a frontin adagot, úgy lehetséges? Köszönöm válaszát előre is!
Tisztelt Levélíró!

Utánanéztem a Frontin (alprazolam) orvosi előírásában esetében a terhességi alkalmazásnak, néhány sort idézek ebből:
"A benzodiazepinek (mint pl. az alprazolam is) az első harmadban fokozzák a magzat fejlődési rendellenességeinek kockázatát, így az alprazolám az első trimeszterben nem adható, a terhesség további részében pedig csak alapos orvosi megfontolást követően az előny/kockázat szigorú mérlegelése után."
"A benzodiazepinek átjutnak az anyatejbe, így szoptatás alatt nem alkalmazhatóak."

Tehát ez ahogy látja is igen gondos mérlegelést igényel a kezelőorvos részéről. Kérem alaposan konzultáljon vele a várandósság tervezéséről, és gondolják át a gyógyszeralkalmazást!

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség antibiotikum
Tisztelt Doktor Úr!
Kérdésem a következő:
2012márc. volt egy terhességmegszakításom és kb augusztustól kezdett csak normális ciklusom lenni, de nem pontosan 28nap, hanem 28-29-30-31. Mikor fog teljesen pontosan megjönni?
Illetve a mostani és múlthavi megvonásos vérzésnél a következőt tapasztaltam: 29napra "jött meg" de csak kicsi rózsaszín foltként. Persze azonnal terhességre gondoltam.
3.napra megjelentek a sötét darabok, de nem folyamatos a vérzés lényegében, Van alhasi ,néha szúró fájdalom,már a kezdés előtt is volt4-5nappal, néha az egész hasamon érzem,tehát középtájon, felül is. Mindenképp megcsinálom a tesztet ha elmúlt a vérzés. De lehetek terhes ha?:
Megfáztam januárban, aminek arcüreggyulladás lett a vége-Ambroxol,Echinacea és egy 6szemes antibiotikumot szedtem,ezek mind gyengítik a fogamzásgátló hatását és kiegészítő védekezés nem vollt.
Forduljak orvoshoz vagy ez természetes,csak túlaggódom?
Olyan sokan esnek teherbe úgy,hogy véreznek közben..
Köszönöm a választ!
Aggodalomra nincs oka, a 28-31 napos ciklus teljesen normális.
Kétségtelen, hogy vannak bizonyos antibiotikumok, amelyek a fogamzásgátló tabletták hatását csökkentik együttes szedés esetén, tehát ilyen esetben a terhességi teszt elvégzése mindenképpen ajánlott. Ha a terhességi teszt negatív, terhesség nagy valószínűséggel kizárható. Néhány nap múlva ismételje meg, és ha ismételten negatív, a terhesség kizárható.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

... hetes kismama vagyok. ... hetesen este rosszullétem volt (hirtelen szomjúság, nagyon-nagyon szapora szívverés, utána hasmenés, melegségérzés, zsibbadás, légszomj) A vérkép alapján jelenleg úgy tűnik pajzsmirigy túlműködésem van. (TSH 0.13 t4 szabad frakció 18.08, T3 sz. f. 5.67) Azóta többször volt a szapora szívverés, és úgy tűnik a vérnyomásom is megemelkedett 110-ről 150-160 ra. Terhesség előtt nem tapasztaltam ilyet, ez terhességi pajzsmirigy probléma? Ha igen, el fog múlni terhesség után? Jelenleg mivel tudom házilag kezelni, mert nagyon sokára kaptam ultrahangra időpontot. Mit tegyek, mit egyek? Már a sima fekvés esetén is nehéz a légzés, és fáradt vagyok, zsibbadok.

Köszönöm előre is!
Bár nem derül ki leveléből, hogy milyen ultrahangra vár, teendői szempontjából ennek nincs jelentősége.
Házilag ne kezelje magát, keresse fel háziorvosát,aki majd elirányítja a megfelelő belgyógyászati kivizsgálásra. Kétségtelen, hogy az Ön által tapasztalt tünetek lehetnek a terhesség természetes velejárói, azonban ha mégsem azok, belgyógyászati kezelést igényelnek.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség érbetegségek
Tisztelt Doktor Ur!
20 hetes kismama vagyok, kb egy honapja fajdalmas, duzzadt visszerek jelentek meg a szemeremajkak belso felen, illetve combtonel (tavaly volt epp azon az oldalon visszermutetem)- eloszor azt hittem kiujult a mutott lagyekservem, mert epp ott volt a duzzanat, csak meg nagyobb (doppler vizsg. ezt kizarta). Erproblemat allapitottak meg. Sajnos a mai napon pisiles utan friss vert talaltam (egyelore kis mennyisegben) ami a kituremkedett erfalbol jott. Mivel meg csak a terhesseg elejen jarok, aggodom, kesobb ez kifakadhat-e, illetve mire szamithatok? Letezik valamifele hatasos prevencio? Krem, stb. Aggodom a gyakori szuro fajdalom, illetve foleg a verzes miatt... Valaszat elore is nagyon koszonom! Udvozlettel: Molnar Renata
Sajnos a szeméremtáji visszerek tágulása a terhesség előrehaladtával fokozódhat.
Sérülésük, és az ebből származó, néha igen kifejezett vérzés a legkisebb fizikai traumára bekövetkezhet. Ilyen szempontból fokozott óvatosság ajánlott. Amennyiben van rá lehetősége, a pihenés megemelt medencével, a folyamat romlását lassíthatja. Gyógyszeresen a vénás keringést javító szerek,pl. Venoruton gél és kapszula, tüneteit enyhíthetik.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
... éves vagyok, ... éve szeretnék teherbe esni, de sajnos nem sikerül. Az orvosom IR-re gyanakszik ezért el küldtek terheléses vérvételre és ilyen eredményeim lettek:
0' glu: 5,9 mmol/l 120' glu: 5,7 mmol/l
0' inzulin: 11,3 mIU/l 120' inzulin:42,1 mIU/l
Az érdekelne ez alapján fenn áll-e az Inzulinrezisztencia?
Eredményei alapján az inzulinrezisztencia nem igazolható.A meddőségnek mind a nő,mind a férfi részéről számtalan oka lehet.Sajnos azonban az is előfordul,hogy jó vizsgálat eredmények mellett sem jön létre terhesség,a sikertelenség oka ismeretlen marad.
Keressen fel egy meddőségi központot.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktornő/Úr!

... hetes terhes vagyok, és sajnos elkaptam egy tüszős mandulagyulladást, ami 1 napig (nem folyamatosan) 38 C lázzal járt. Felírtak augmentin tablettát, a láz csillapítására panadolt vettem be, összesen 3 szemet (nőgyógyászom engedélyével, illetve tudtával). Még C vitamint szedek, és calciumot ajánlott a fül-orr-gégész doktornő.
Kérdésem lenne, hogy ez mennyire árthat a babámnak? Sajnos ... hónapban volt egy missed ab műtétem, így most duplán aggódom a terhességem miatt.
Köszönettel:
A szedett gyógyszerek egészen biztosan nem ártottak,és a rövid ideig tartó hőmérséklet emelkedés miatt sem kell aggódnia.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség terápia
Kedves Doktor úr!

Több nőgyógyász jelezte hogy kérdésemmel inkább genetikában jártas emberhez forduljak, hátha Ön tudna segíteni az alábbiakban:

... -án megállapították, hogy kisbabát várok(azt mondták kb ... hetes, akárhogy számolom sztem csak ... hetes körül lehet).
Sajnos pont ebben az időszakban írt fel nekem a nőgyógyász
- fluconazol-q pharma 150mg (heti 1, össz.2db, első tabletta április 18., a második 5 nappal rá),
- m-cns hüvelykúp (április 19-től kezdtem használni, 1 hétig minden nap, majd hetente kétszer),
- pimafucor krém(április 18-tól, minden nap)
Nagyon félek, hogy pont beágyazódás alatt kapta a kicsi ezt a sok ránézve káros anyagot, lehet még be se ágyozódott, de ha beágyazódott is az orvos azt mondta korábban hogy vérzékeny a méhnyálkahártyám, teljesen kétségbe vagyok esve!!!!!! Várnám gyors visszajelzését! :(
Idejét előre is nagyon köszönöm!
Aggodalma alaptalan!Nincs arra semmilyen bizonyíték,hogy az Ön által alkalmazott gyógyszerek a megszokott adagban bármilyen magzati károsodást okoznának a terhesség bármely időszakában.Másrészt,az igen korai terhesség alatt-nincs jelentősége,hogy négy vagy öt hetes terhességről van szó-az úgynevezett "minden vagy semmi"törvénye érvényesül.A károsító tényező hatására -jelen esetben pedig erről sincs szó-a megtermékenyített petesejt megsemmisül,vagy zavartalanul fejlődik tovább.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség terápia
Tisztelt Dr. Úr!

Problémám a következő: 29 éves nő vagyok. Babát szeretnénk, de az a baj, hogy pánikbeteg vagyok 5 éve. 4éve szedem a cipralex (10mg) ami mellet teljes életet tudok élni. Már többször próbáltam abbahagyni, de egyszer sem sikerült, sőt csak a felezésig jutok el...aztán jönnek a tünetek: elmondhatatlan derealizáció, szomorúság, nagyon erős szorongássál, fizikailag is legyengültem ,még az utcára sem vagyok képes kimenni, így nem vállalhatok be egy terhességet. Ezért csak ezzel a gyógyszerrel lennék képes babát vállalni. Már próbáltam homeopátiás készítményt is, de az sem vált be. Én úgy tudom, hogy a cipralex fejlődési rendellenességet nem okoz....Elolvastam a betegtájékoztatót,és tudom ennek ismeretében kell mérlegelnem, de kérem adjon tanácsot,érdemes e belevágni mert nem tudok dönteni!
Tisztelt Levélíró!

Tulajdonképpen két orvossal kellene mindezt tisztázni, megbeszélni:
1. a pszichiáterrel, aki a Cipralexet rendelte
2. a szülész-nőgyógyásszal

Alapvető, hogy terhességben pontosan az anya és a magzat védelmében gyakorlatilag bármely gyógyszer fokozottabb óvatossággal adható - kivéve a teljes tiltás eseteit.

Támpontként megküldöm Önnek a gyógyszer orvosi előírásának vonatkozó pontját a terhességet és szoptatást illetően.

"... Terhesség

Csak kevés klinikai adat áll rendelkezésre az eszcitaloprám terhességben történő alkalmazásáról.
Eszcitaloprámmal patkányokban végzett reprodukciós toxikológiai vizsgálatokban megfigyeltek ugyan embrio-, foetotoxikus hatás, de a fejlődési rendellenességek előfordulási gyakorisága nem növekedett. A Cipralex alkalmazása terhesség alatt általában nem, csak egyértelműen indokolt esetben, az előny/kockázat gondos mérlegelése után javasolt.

Az újszülöttet megfigyelés alatt kell tartani, ha az anya a terhesség késői szakaszában, különösen, ha a harmadik triszemeszterben is Cipralex kezelés alatt állt. A kezelés hirtelen megszakítása a terhesség alatt kerülendő.

A terhesség késői szakaszában alkalmazott SSRI/SNRI szerek az újszülöttnél a következő tüneteket okozhatják: respiratorikus distress, cyanosis, apnoe, görcsök, hőmérséklet-labilitás, táplálási nehézség, hányás, hypoglycaemia, hypertonia, hypotonia, hyperreflexia, tremor, idegesség, ingerlékenység, lethargia, állandó sírás, aluszékonyság és alvászavar. Ezek a tünetek szerotonerg hatásokat vagy diszkontinuációs tünetcsoportot egyaránt jelezhetnek. Az esetek nagy részében a szövődmények a szülés után azonnal vagy rövid időn belül (<24 óra) jelentkeznek.

Epidemiológiai adatok azt mutatták, hogy az SSRI-k terhességben, különösen a késői terhességben történő alkalmazása növelheti az újszülöttkori persistáló pulmonalis hypertensio (PPHN) kialakulásának kockázatát. A megfigyelt kockázat mintegy 5 eset 1000 terhességre vonatkoztatva. Az átlagos lakosságban 1-2 esetben fordul elő PPHN 1000 terhesség esetén.

Szoptatás
Az eszcitaloprám feltételezhetőleg kiválasztódik az anyatejbe. Ezért a szoptatás a kezelés alatt nem javasolt..."

Ajánlom még figyelmébe kapcsolódó cikkünket is:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyogyszerterapia/gyogyszerek-es-a-terhesseg-1-107215.html

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor úr!
A lánykám első unokámat várja.:) Nagyon aggódom ezért szeretnék tisztában lenni a 18.genetikai uh vizsgálattal. Pl:milyen szerveit kell a babának megvizsgálni ahhoz hogy nyugodtak lehessünk abban nem lesz-e beteg? Pl:lehet látni "rendesen"a kis veséjét,gerincét is már? Az esetleges szervi rendellenességek észrevehetőek? Hisz számomra olyan picikék még. :) Mindenhol ugyanúgy végzik el ezeket a vizsgálatokat esetleg menjünk szakértőhöz? Ne haragudjon ha sokat kérdeztem csak szeretnék nyugodt lenni.:)
Előre is köszönöm válaszát.
Egy aggódó Nagymama
A 18 hetes genetikai ultrahang vizsgálatot minden erre kijelölt intézményben nagy gyakorlattal bíró felkészült szakemberek végzik.
Természetesen, mint minden szűrővizsgálat, csak bizonyos - elsősorban alaki - rendellenességek kiszűrésére alkalmas, és nem garantálja a magzat minden egyéb ártalomtól való mentességét. Mindenesetre 18 hetes terhességi korban már a teljes csontrendszer és az összes belső szerv tökéletesen vizsgálható, és a vizsgálat meghatározott protokoll szerint, mindenre kiterjedően történik.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: epekő terhesség
Tisztelt Doktor Úr!

... éves vagyok. Férjemmel kisbabát szeretnénk. Mivel epekövem van, ezért minden orvos azt javasolta, hogy még a terhesség előtt műttessem meg magam, mivel az epekő egy időzített bomba.
Másfél éve találtak véletlenül egy 7mm-es epekövet. Múlt héten a biztonság kedvéért elmentem még egy ultrahangra és kiderült, hogy megnőtt és megsokszorozódott az epekövem.Így jelenleg van egy 19mm-es és több 7-8 mm-es epekövem.Az orvosok azt mondták, hogy így ne vállaljam be a terhességet, mert nagyon komoly baj lehet.Műtétet ajánlottak még a terhesség előtt.
Igazából nincsenek nagy problémáim.Néha picit fáj a hasam és puffadok, de szerintem ez akár az étkezéssel, vagy az ülőmunkával, illetve a stresszel is összefügghet. Sosem volt epegörcsöm.

A problémám az, hogy ha kiveszik az epehólyagomat, azt már sosem tudom visszacsinálni. És én ezt nem szeretném, mert szerintem az epehólyagra szüksége van a szervezetemnek.De a leendő gyermekemet sem szeretném veszélyeztetni. Mit tanácsol?
A terhesség hajlamosít az epekövesség kialakulására,és az epekövesség szövődményeire (pl. gyulladás).
A terhesség alatt azonban ezek megfelelő kezelése nehezebb, és súlyosabb esetben akár a magzatot is veszélyeztetheti. Ezért célszerű a későbbiekben valószínűleg egyébként sem elkerülhető műtétet a terhesség vállalása előtt elvégezni.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség cukorbetegség
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olyan problémával fordulok Önhöz hogy 1,5 hónapja többször mértem a vércukrom mivel szeretnénk kisbabát a férjemmel és a kislányommal is cukros voltam írok Önnek egy pár értéket:R,E:6.1,R,U 2 órával:7.5 E,E:6.8 E,U 2 órával:9.2 V,E:6.3 V.U 2 órával:8.2 rá 1 hétre R,E:6.1 R,U 2 órával:5.9 E.E:5,6 E,U: 2 órával:8.9 V,E:5.3 V,U 2órával:6.9 és lefekvés előtt este 10 óra:13.1 1 hét múlva rá R,E:5.6 R,U 2 órával:5.9 E.E:5.0 E,U: 2 órával:7.0 V,E:7.8 V,U 2órával:5.9 lefekvés előtt este 10 óra:11.00!Ezek az értékek amiket mértem voltam cukorgondozóba és ott megjött a labor eredményem Hba1c:5% azt mondta a Doktor Úr akinél voltam hogy jó a cukor terhelésem normális volt mert azt is nézette!De én nem értem hogy miért mozog és hogy miért van az hogy 10 mmol feletti is van!Mikor oda figyelek az étrendemre is!Mi ilyenkor a teendő,Ön szerint ez kezdőd cukor betegség meg ?Lehet még kisbabánk?
Várom Szíves Válaszát! Tisztelettel:
Aggodalomra semmi oka. Természetesen vállalhatja az újabb terhességet, különösebb kockázat nélkül.
Vércukorértékeinek ingadozása a táplálkozással arányosan a normál tartományban van,és mint azt a HBA1c eredménye is bizonyítja,vércukor értékei az elmúlt három hónapban megfelelőek voltak. A terhesség bekövetkezte után-tekintettel az előzményre-a szokásosnál korábbi időben, a terhesség 12-16.hetében kell a cukorvizsgálatot elvégezni. Kétségtelen,hogy a terhesség alatt fellépő cukorbetegség előre jelezheti a későbbi cukorbetegség kialakulását, emiatt a szülés után rendszeres ellenőrzésre lesz szüksége, de ezt eddig is megtette.
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
...- ban született meg a lányom.Utána ... hónapig Azaliát szedtem,majd Cypromixet írt fel az orvosom.Mivel újabb babát szeretnénk abba hagytam a tablettát április végén.
Azóta mindenféle problémával küzdök:tejcsorgás, szabálytalan ciklus és furunkulus szerű pattanások intim részen.
Voltam ... nőgyógyásznál is az egyik azt mondta ez természetes,hormonváltozáson megyek át-várjak.
Másik prolaktin emelkedésre gyanakodott,(csinált teljes vizsgálatot, és Uh-t)így csináltatott egy vérvételt.Itt normál értéken volt a prolaktin szint,így az orvos azt javasolta,hogy kezdjem el szedni a Premenst és 2hónap múlva újabb vérvétellel ellenőriz majd.
2hete szedem már a fent említett gyógyszert, de a pattanások ugyanúgy megvannak,-sőt mintha több lenne.
Kérdésem:mi a teendőm?Tényleg érdemes várni,vagy keressem fel újra az orvosom?
Bár tünetei kétségtelenül felvetik valamilyen hormonális rendellenesség lehetőségét,de ennek pontos megállapításához nem elégséges a prolaktin szint meghatározása.Amennyiben ez megtörtént,és eredményei normálisak,nyugodtan kezdjék a baba projektet.Bőrelváltozása miatt keressen fel egy bőrgyógyászt.

Üdvözlettel
Jó napot.
... -én reggel arra ébredtem,hogy elöntött a vér, ... -én menstruáltam,tehát a mensest kizártam. Délutánra se csillapodott úgyhogy kórházba vittek ahol hüvelyi uh-t csináltak amin annyit látott az orvos, hogy a nyálkahártyám megvan vastagodva. 3lehetőséget mobdott, hogy vagy terhes vagyok és valami nincs rendben,vagy voltam és ez vetélés vagy a fogamzás gátló nem szívódott fel. Írt fel Norcolutot amit 10napig naponta 2x1 esével kell szednem. Ez elvileg elállítaná a vérzést, de én ugyanugy vérzek, jele sincs, hogy el akarna múlni. A reggeli höm 37.1 és 37.5 között mozog. Tesztet csináltam 1 hete, de az negatív lett. Kérem, hogy ha tudják mi lehet a gond írják meg,mert az én orvosom kifogyott az ötletrkből. A segítséget előre is köszönöm. Üdvözlettel:
Bár életkora nem ismeretes, de általában az a szabály, hogy ha a rendellenes vérzés hormonális kezelésre nem múlik el - márpedig a Norcolut hormontartalmú gyógyszer - méhkaparást kell végezni. A méhkaparék szövettani vizsgálata magyarázatot ad a rendellenes vérzés okára, és ha szükséges meghatározza a megfelelő kezelést is.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Szakértő!

Petefészek-kimerülés miatt lombikprogramban kell részt vennünk. A kivizsgálás során terheléses cukor-vizsgálatra is küldtek, melynek eredménye: 0 perces éhgyomri inzulin kevesebb, mint 2, cukor-ivás után a 120 perces inzulin eredményem: 16,5. Más eredményem nincs ezzel kapcsolatosan. Szeretném megtudni, hogy ezekkel az értékekkel kell e további kivizsgálás, fennállhat e inzulinrezisztencia lehetősége, kell e endokrinológus szakorvost keresnem, vagy a nőgyógyász is tud segíteni - mivel nőgyógyász küldött a vizsgálatra, illetve az inzulinrezisztencia okozhatja e a petefészek csökkent működését, és ezáltal az FSH hormon emelkedését?
Válaszát előre is köszönöm, mert ha az IR-nek köze lehet a magas FSH-hoz, akkor lehet hogy ennek kezelésével nekünk is elérhetővé válik az álmunk, és gyermekünk lehet.

Tisztelettel:
Az inzulin-rezisztencia kétségtelenül szerepet játszhat a meddőségben, de ez az Ön eredményei alapján nem mondható ki.
Felesleges endokrinológushoz fordulnia, fogadja el nőgyógyásza javaslatait.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!
Gyerekkoromban ITP-ben szenvedtem, mely hét éves koromban, lépeltávolítást követően múlt el. Az azóta történt ellenőrzések alkalmával a thrombocyta értékeim normálisak voltak. Tünetmentes vagyok, semmilyen gyógyszert nem szedek, valamint betegségek iránt sem lettem fogékonyabb. Kérdésem az lenne, hogy egy esetleges terhességre lehet-e bármi kihatása ennek a betegségnek? Számítanom kell-e esetleg további problémákra?
Válaszát előre is köszönöm!
Mivel hosszú ideje tünet-és panaszmentes, régi betegségét elfelejtheti. Nyugodtan vállalhat terhességet, emiatt nem kell problémára számítania.

Üdvözlettel:
Tisztelt doktor Úr/Nő!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy milyen hatása lehet a magzatra vagy embrióra az, ha én napi 2-szer 1 mg Xanax sr-t, napi két valdoxant, és napi 1 cipralexet, és napi 1 0,25 mg-os xanaxot szedek? Azt is meg szeretném kérdezni, ha teherbe esnék, meg szabadna-e tartanom a babát- egészséges lenne-e?
Köszönettel!
Az Ön által szedett gyógyszerek mellett terhesség vállalása nem ajánlott, illetve a terhesség felismerésekor abbahagyásuk javasolt, magzati fejlődési rendellenesség várható fokozott kockázata miatt.

Üdvözlettel:
Tisztelt Dr Úr !
A párommal 1 éve probálkozun babával eddig hiába . Nála gyermekkorában autoimmun arteritist diagnosztizáltak , renovascularis hypertoniát . Plusz az egyik veséjét ki vették szintén gyermekkorában. Okozhatja ez a betegség hogy most azoospermiát állapitottak meg nála 39 évesen.? Van e erre valami gyógymód vagy nem lehet saját gyermekünk ? Válaszát előre is köszönöm
Sajnos párjának régi betegségei következtében természetes úton nem lehet gyermeke.

Az esetleges lehetőségek reményében keressenek fel egy meddőségi központot.

Üdvözlettel:
Tisztelt Szakértő!

28 éves nő vagyok a gyermekvállalás küszöbén. Öcsémet 21 éves korában synovialis lágyrész sarcoma miatt veszítettem el.
A kérdésem az lenne hogy örökölheti ezt a betegséget a gyermekem? Sajnos nem sokat tudtak a betegségről még a kezelőorvosok sem, mert annyira ritka. Nem ismerek olyan családot ahol nem fordult elő daganatos betegség, de ez a ritka, és fiatalkori fajtája nagyon aggaszt.
Érdemes genetikai vizsgálatot végezni? Esetleg a tumormarkerek szűrésével előrébb lennék?
Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Nem öröklődő betegségről van szó, így minden ilyen irányú vizsgálat felesleges. Aggodalomra nincs oka.

Üdvözlettel:
A kérdésem az lenne, hogy Abilify (15mg) szedése mellett vállalható-e terhesség?
Üdvözlettel
Ide másolom Önnek az Abilify jelenleg érvényben lévő orvosi előírásának rövidített vonatkozó részét a terhesség/szoptatást illetően.

"Terhes nőkön nem végeztek megfelelő és jól kontrollált vizsgálatokat. Fejlődési rendellenességeket jelentettek, bár az ok-okozati összefüggéstét nem tudták megállapítani. A betegekkel közölni kell, hogy értesítsék kezelőorvosukat, ha terherbe esnek vagy terhességet terveznek a kezelés ideje alatt. Elegendő humán gyógyszerbiztonsági adat hiányában és állatokon végzett reprodukciós vizsgálatokból származó adatok alapján, ezt a gyógyszert nem lehet alkalmazni terhesség ideje alatt, hacsak a várható előny egyértelműen meghaladja a potenciális magzati kockázatot."

"Azon újszülötteknél, akik a terhesség harmadik harmadában antipszichotikumok szedésének voltak kitéve, születésük után fennáll a mellékhatások (pl. extrapiramidális és/vagy elvonási tünetek) jelentkezésének kockázata, amelyek változó súlyosságúak és időtartamúak lehetnek. Beszámoltak izgatottság, hypertonia, hypotonia, remegés, aluszékonyság, légzési elégtelenség vagy táplálási zavarok előfordulásáról. Ezért az újszülötteket szoros megfigyelés alatt kell tartani.

"Nem ismeretes, hogy az aripiprazol az emberi anyatejbe is kiválasztódik-e. A betegekkel közölni kell, hogy ne szoptassanak, ha aripiprazolt/Abilify szednek."

Tehát fentiek alapján terhességben (általában) nem alkalmazható és szoptatás idején sem. Ezt úgy lehet interpretálni, hogy már a terhesség tervezésekor tájékoztatni kell a kezelőorvost!

Kérem beszélje meg ezt természetesen nőgyógyászával ill. a gyógyszert felíró szakorvossal is.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség sugárártalom
Szeretném megtudni, milyen kockázatokkal jár az arcüregről álló helyzetben készített 1 felvétel erejéig röntgen-készítés akkor, ha az alhasamra nem kaptam védelmül takarásnak a máskor alkalmazott "ólomköpenyt".

Sajnos a röntgenorvos szélsebes és határozott fellépése gondolatnyi időt sem hagyott, így csak utóbb jöttem rá, mi hiányzott.
Gondolom, ha a dolog teljesen veszélytelen lenne,, kollégájuk nem hagyta volna el a helyiséget a felvétel elkészítése idejére.

39 évesen végre családot tervezek, aggódom, halasztanom kell-e a gyermekvállalást, vagy így maradandó károsodást szenvedhettek- e a petesejtjeim.
Mérhető-e bármilyen módon a sugárterhelés?
Válaszukat előre is köszönöm!
Aggodalomra semmi oka. Az Önről készített röntgenfelvétel semmilyen kockázatot nem jelent születendő gyermekére nézve. Az pedig természetes,hogy a felvétel elkészítésében résztvevők elhagyják a helységet, ők ugyanis naponta számtalan felvételt készítenek, amelyek sugárterhelése összeadódik.
Tisztelt Doktor Urak!

... éves vagyok. Lindinette-t szedtem 5 hónapig, majd úgy döntöttünk a párommal, hogy babát szeretnénk. Leálltam a gyógyszerrel. Óvszert használunk. Azt szeretném megtudni mennyi ideig kell még várnunk a baba project-tel?

Hallottam olyan esetről, amikor a Lindinette szedése mellett esett valaki teherbe, mégis egészséges lett a baba. Nagy a kockázat?

Nem szeretnénk türelmetlenkedni, de sokáig kell várakozni?

Válaszukat előre is köszönjük!
A terhesség vállalásáig három hónapot célszerű várni a fogamzásgátló szedése után, és ez alatt az idő alatt tanácsos valamilyen magzatvédő vitamint szedni. Ez bizonyítottan csökkenti bizonyos fejlődési rendellenességek előfordulását. Egyébként a rövidebb idő alatt bekövező terhesség sem jelent jelentős kockázatnövekedést, de tudatos családtervezésnél javasolt a fentiek betartása.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség epilepszia
Tisztelt Doktor Úr!

Én epilepsziás vagyok, ezért Lamictalt és Depakine-t kell szedjek. Az orvosom szerint csak az utóbbi veszélyes, ha gyermeket szeretnék vállalni. Azt mondta, hogy kb. 2-3 hónappal azelőtt kell szóljak neki, mielőtt gyereket szeretnék, mert akkor csak Lamictalt fogok szedni, de más adagolásban. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint mennyi ideig várjak, hogy biztosan kiürüljön a szervezetemből a gyógyszer? Félek, hogy a 2-3 hónap nem elég egy ilyen erős gyógyszer kiürülésére.
Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

A Depakine valóban magzatkárosító hatású, ez állatkísérletekben igazolt, tehát terhesség alatt, és ahogy orvosa jelezte kb 2-3 hónappal a várható terhesség előtt adását fel kell függeszteni. Az effektív kiürülés a szervezetből hamarabb megtörténik mint ez az időtartam, de általában, minden gyógyszer felfüggesztését követően szükséges hagyni egy "időablakot" akár a terhesség vállalása, akár egyéb gyógyszer alkalmazása, akár egyéb ok miatt.
A Lamictal adható terhesség idején is, azzal a megkötéssel, hogy a lehető legkisebb, még hatásos dózist kell megtalálni, és azt alkalmazni az esetleges görcsök kialakulásának meggátlására. Fontos teendő az élettani változások miatt a Lamictal vérszint rendszeres kontrollja a terhesség alatt, és az azt követő időszakban is.

Beszélje meg mindezt a neurológussal is természetesen.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor úr.
Lehet,hogy idióta kérdést fogok feltenni,de aggódom.Még fiatal vagyok és szűz,viszont a párommal pettingeltünk és a nemiszervemre élvezett.Meglehet,sőt biztos,hogy nem töröltük le mind.Meglehet,hogy feljutottak a hüvelyembe és megtermékenyült a petesejtem?Elnézést ha butaságot kérdeztem.
Gyakran előforduló kérdése egyáltalán nem buta, de aggodalomra nincs oka.

Ilyen esetben a teherbeesés inkább elméleti lehetőség. Ennek ellenére a menstruáció kimaradása esetén vásároljon egy, a patikában kapható terhességi tesztet .

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Fiatal lány vagyok és szűz. Volt kapcsolatom fiúval, de nem feküdtünk le. Mostanában alhasi fájdalmat érzek ha köhögök , vagy ha nevetek akkor erősebb, emellett még enyhe hányingerem is van. Fertőzés lehetséges?
Nehezen értelmezhető hogy volt kapcsolata fiúval, de nem feküdtek le, de tünetei nem az Ön által vélt fertőzésre utalnak.
Lehetnek enyhe kismedencei gyulladás tünetei,amelyek spontán gyógyulására számíthat, ha nem szűnik, keresse fel háziorvosát.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr/nő!
Kb .... ével ezelőtt zsírmájat állapítottak meg nálam kissé túlsúlyos is vagyok..most ... hetes terhes vagyok .érdekelne nem okozhat ez gondot a terhességem alatt.?és hogy egy lezajlott cmv fertőzés ami szintén 3 éve volt visszatérhet e és okozhat e komolyabb károsodást a magzatomnak? várom válaszát!
köszönöm.
A zsírmáj és a súlytöbblet adott tények. Ezen már változtatni nem tud. Terhesség alatt fogyókúrázni egyáltalán nem tanácsos, viszont az ajánlott diéta betartása feltétlenül szükséges.
Kérje kezelőorvosa és védőnője tanácsát, és ha betartja, emiatt jelentős kockázatfokozódástól nem kell tartania. A CMV fertőzés kiújulhat, de ellentétben a terhesség alatt szerzett friss fertőzéssel rendkívül ritkán okoz magzati fejlődési rendellenességet. Mindenesetre tájékoztassa kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!
Dermyc kapszulát szedek hüvelygombára, 4 szemet egy héten 1-et, páromnak krémet kell használnia. 1 szemet már bevettem, nem tudom, hogy terhes vagyok e, még korai lenne tesztet vennem. Ha mégis az vagyok, árthat a babának a gyógyszer? És ha nem vagyok terhes akkor az egy hónap alatt védekezzek a párommal? Mennyi ide múlva tűnik el a gyógyszer a szervezetemből?
Előre is köszönöm a válaszát.
Bizonyított terhesség esetén a Dermyc szedése nem javasolt.Igaz ugyan hogy nem szól adat az ártalmassága mellett,de nincs bizonyíték az ártalmatlanságára sem,így ajánlott az óvatosság.Ha terhessége biztossá válik hagyja abba a szedését,ha nem terhes,védekezzen a szedés ideje alatt.Az eddig szedett mennyiség biztosan ártalmatlan,terhesség esetén sincs mitől tartania.Ha kezelése befejeződött,várakozási idő nélkül nyugodtan vállalhat terhességet.

üdvözlettel:
Tisztelt doktor Úr/Nő!
Férjemmel gyermeket szeretnénk. Tavasszal elmentem nőgyógyászhoz egy általános ellenőrzésre, a védekezés abbahagyása előtt. Nagyszámú candidát találtak a hüvelyen, majd újabb törletvétellel enterococcust a méhnyakon. Pár hónap kezelés után (antibiotium, kúp) rendbe jöttem. A nőgyógyász javaslatára férjem is elment urológushoz. Nála is találtak enterobacter-t, amit antibiotikummal kezeltek. Ezt orvosolták is,viszont az újabb törletvételen staphylococcus baktériumot találtak prosztatavizsgálatkor. Szedett rá gyógyszert, de nem múlott el neki. Mindkettőnk chlamydia tesztje negativ. Kérdésem az lenne, hogy mivel tudomásom szerint a túl sok gyógyszer szedése sem kedvez a szervezetnek, a staphylococcus megléte mellett ajánlatos-e próbálkozni a teherbeeséssel?! Mivel olvastam olyat is, hogy sok embernél jelen van ez a baktérium, és nem igényel feltétlenül kezelést!? Egyenlőre továbbra is védekezünk!
Tisztelettel!
Természetesen a teherbeesésnek nincs akadálya. A hüvelyben élettani körülmények között számtalan baktérium és egyéb kórokozó található,közöttük Candida is. Panaszmentes esetben ez semmilyen kezelést nem igényel. Az esetleg fennálló prosztatagyulladás viszont befolyásolhatja a megtermékenyítőképességet, ezért férje andrológiai vizsgálata javasolt.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Decemberben leszek 18 éves, és a barátommal 9 hónapja vagyunk együtt. Nagyon vigyázunk szeretkezésnél, de ma hajnalban történt egy kis baj. A gumi lecsúszott és valószínűleg valamennyi sperma került belém. A menstruációm 1-2 napja múlt el. Ön szerint mennyi az esély arra hogy teherbe esek? Mit kéne tennem? Válaszát előre is köszönöm!
Bár a teherbeesés a jelzett időszakban nem valószínű,feltétlenül mihamarabb keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést és kérje úgynevezett esemény utáni tabletta felírását,amely az esemény bekövetkezte után 72,illetve 12o órán belül,természetesen minél hamarabb bevéve ,megakadályozza a terhesség létrejöttét.A hatástartam készítménytől függ,ezért kérdezzen rá,hogy melyik készítményt kapja.Egyúttal megbeszélheti egy tartósan védelmet biztosító fogamzásgátló tabletta szedését is.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség genetika
kedves doktor ur aszt szeretnem meg kerdezni hogy masodik unokatesvereknek lehet e kozos egeseges gyermekuk akkor ha az anya rh negativ es elozo parja is az volt kitol 2 egeseges gyermekuk van es a mostani parjatol ki egyben unokatesver volt man egy terheseg megszakitas az anya nem kapot vedo oltast.valajanak e gyermeket?koszonom szepen tisztelettel
A rokonsági fok nem jelent lényeges kockázatfokozódást, emiatt nem kell aggódniuk.
Ha jelenlegi párja Rh pozitív, akkor a terhességmegszakítás következtében termelődhetett ellenanyag az anya vérében, és ez a következő terhességben károsíthatja a magzatot. Ezt azonban egy vérvétellel tisztázni lehet. Keressenek fel egy nőgyógyászati rendelést, ahonnan beutalhatják a szükséges vérvételre. Amennyiben jelenlegi párja Rh negatív nem lehet ilyen probléma.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség gyógyszer
Kedves Doktor Úr/Hölgy!
... óta prednisolon tablettát szedtem. ...-án vettem be az utolsó szemet(mg volt) 85 mg-mal kezdtem. Ezt fokozatosan csökkentettük. ... óta 10 mg-ot szedtem, ...-tól pedig csak 5 mg-ot. ... éves vagyok ... hetes terhes. A fogantatás napja ... -re tehető,tehát a terhesség első hónapjában szedtem a szteroidot.(vashiányos,vérszegény,vérzékeny vagyok). Eddig minden eredményem megfelelőnek mondható. Szeretném tudni, hogy milyen károsodás érheti a magzatot? Az előző ... gyermekemet nagy súllyal, simán szültem meg, de indítással,mert tágulni sem nagyon tudtam és a fájások is gyengék voltak. Szülés után nem tisztultam ki kellett kaparni. Ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy melyik lenne a megfelelő és biztonságos szülés?(sima v. császár?)A válaszát előre is köszönöm!!!

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan,hogy a terhesség első három hónapjában szedett Prednisolon magzati fejlődési rendellenességet okozna./Igaz,az ellenkezőjére sincs./Az a tény ,hogy két nagysúlyú gyermeket hüvelyi úton szült jó eséllyel kecsegtet a hasonló szülésre.Ha egyéb körülmény nem teszi szükségessé-ez adott esetben csak a terhesség végén derül ki-nincs akadálya a természetes úton való szülésnek,amely ebben az esetben megfelelő és biztonságos lehet.
Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a terhesség első három hónapjában szedett Prednisolon magzati fejlődési rendellenességet okozna. (Igaz, az ellenkezőjére sincs.)
Az a tény, hogy ... nagysúlyú gyermeket hüvelyi úton szült jó eséllyel kecsegtet a hasonló szülésre. Ha egyéb körülmény nem teszi szükségessé-ez adott esetben csak a terhesség végén derül ki-nincs akadálya a természetes úton való szülésnek, amely ebben az esetben megfelelő és biztonságos lehet.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

...-e óta hasi fájdalmaim vannak bal oldalt. Eleinte a köldök alatti résznél éreztem erős szúrós, görcsös fájdalmat, azonban a napokban közvetlen a köldök mellett is érzem. Ritkán alhasi fájdalmaim is vannak. A derekam azonban többször is fáj. Néha úgy érzem fel vagyok puffadva. ...-án voltam orvosnál. A vérsüllyedésem 40 mm/óra volt. A hasam puha tapintású. A diagnózis alapján vírusos bélfertőzés lehet. Gyógyszert nem kaptam. A panaszaim azóta sem enyhültek.

Kicsit jobban aggódok, mert ...-én együtt voltam a párommal, peteérésem volt. Lehet közben baba is lehet a dologban. Ha az lenne, nem szeretném, ha lenne valami baja...

Lehet komoly bajom?

Válaszát köszönöm!
Remélem azóta panaszai megszűntek, ha nem, menjen vissza kezelőorvosához.
Esetleges terhessége miatt ne aggódjon, a terhesség ilyen korai időszakában semmilyen rendellenességet sem okozhat egy vírusfertőzés.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Szakértő!
Szeretném megkérdezni, hogy ha van tüszőm, akkor abban biztosan van-e petesejt. 3 inszemináción vagyunk túl, ... éves vagyok, PCOS-em van. Mindhárom inszemináció alkalmával több tüszőm is volt.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
A petefészek normális működése esetén is több tüsző indul érésnek, azonban ezek döntő többsége az érés fázisában elpusztul. Végül egy - az úgynevezett domináns tüsző - tartalmaz megtermékenyítésre alkalmas petesejtet. Ezzel ellentétben a petefészek működését elősegítő gyógyszeres kezelés hatására, pl. az inszemináció alkalmazása előtt, több megtermékenyítésre alkalmas petesejtet tartalmazó tüsző is megérik.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves doktor Úr!

24. hetes kismama vagyok, 34 éves. A második babánkat várjuk. A tegnapi ultrahangon a leletre rá volt írva, hogy a lepény a hátsó falon mélyen tapad. Ez jár valamilyen veszéllyel, illetve mit tudnék megtenni a biztonság érdekében? A 18.hetes uh-n még az volt írva, hogy a lepény a hátsó falon jó helyen tapad. Ilyen gyakran változik? Köszönettel várom mielőbbi válaszát.
A terhesség alatt gyakran előforduló jelenség a lepény vándorlása. Komolyabb veszélyt csak akkor jelent, ha a lepény olyan mélyen tapad, hogy eléri a méhszájat. A mélyen tapadó lepény a méhösszehúzódások hatására, nagyobb fizikai megterhelésre vérzéssel járhat, de ez a terhesség sikeres kiviselését nem zavarja. Kerülje a megerőltető fizikai terhelést,és vérzés esetén forduljon orvoshoz.
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
Egy kérdéssel fordulok Önhöz!
21 éves nő vagyok, 8 hónapja vagyok együtt a párommal, rendszeres nemi kapcsolattal.Már gondolkodtunk a gyerek vállaláson, de valahogy nem jön össze, de ebben a hónapban 5 napot késik már a menstruációm, és reggelente is émelygek és hányingerem is van és azt szeretném kérdezni, hogy van-e köze a terhességhez?
Tisztelt Levélíró!

Biró Balázs főorvos úr távollétében egy rövid válasz:
1. készítsen terhességi tesztet
2. Általában 1 évet minimum ki szoktak várni rendszeres nemi élet mellett, ha az nem látszik termékenynek,
azt követően kellene mindkettejüknek nőgyógyászati - illetve andrológiai vizsgálaton részt venni a női - férfi termékenység/meddőség eshetőségének tisztázása céljából. Tehát most még korai lenne.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség epilepszia
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Olvasási és ébredési epilepsziában szenvedek,több mint 10éve.most 28éves vagyok.szeretnénk gyermeket vállani.Depakine Chrono 500mg-ot szedek naponta,így már 8 éve rohammentes vagyok.leszámítva egy kis szájremegést,de eszméletvesztés nem volt.Korábban szedtem Lamictalt,allergiás voltam rá.most a családtervezéshez a Levetiracetamot javasolta azorvosom,de ettől nagyon szédültem,hánytam.Akérdésem az lenne ,hogy 500mg Depakine Chrono szedése mellett mennyire kockázatos a terhesség?úgy tűnik csak ez válik be,előtte nagy rohamaim voltak.Estleg van -e valami módszer,vitamin amivel csökkenthetném a gyógyszer okozta kockázatok előfordulását?Köszönöm válaszát!
Tisztelt Levélíró!

Epilepszia (anyai ep.) esetén igen nagy szakmai gondossággal kell eljárni a kezelésben az anyai/magzati kockázatok mérlegelésekor. Csatolom a Depakine Chrono orvosi előírásának vonatkozó részletét:
"Ez a gyógyszer nem alkalmazható terhesség alatt, illetve fogamzóképes korban lévő nőknél kivéve, ha az egyértelműen szükséges (pl. olyan esetekben, amikor más kezelés hatástalan, vagy nem tolerálható). Ezt mérlegelni kell a Depakine első alkalommal történő felírásakor vagy amikor egy kezelés alatt álló fogamzóképes korban lévő nő terhességet tervez. Fogamzóképes korban lévő nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk a kezelés alatt. A fogamzóképes nőket részletesen tájékoztatni kell a terhesség során alkalmazott valproát kezelés veszélyeiről és előnyéről."

A folsav szedése fokozottan javasolt egyébként.

A lényeg, hogy a neurológus kezelőorvos kell eldöntse a fennálló státusz és a kockázatok alapján, hogy a terhesség alatt is javasolja-e a Depakine szedését, és a dózist ennek megfelelően kell alakítsa (ha úgy dönt, hogy igen.)

Kérem keresse meg mielőbb kezelőorvosát ennek megbeszélésére!

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr
Április óta próbálkozunk kistesóval, sikertelenül. A fogamzásgátló abbahagyását követően 2-3 ciklusom 30-31 napos volt, tudtam mikor van ovulációm (hasfájás, ovu teszt). Az utóbbi 2 ciklusom elnyúlt 40 napig, de ekkor is tudtam, hogy mikor ovulálok. Az orvosom elküldött laborba, a 22. napi progeszteron szintem 1,32 volt. Azt monda ez nagyon alacsony, ezért írt fel duphastont 14.naptól 10 napon át 2 szemet 3 hónapig.
Az lenne a kérdésem, hogy mivel az ovulációm a vérvétel után volt, nem téves egy kicsit ez a következtetés, nem kellett volna figyelembe venni az én ciklusomat? Nem lett volna értelme elküldenie UH-ra, hátha cisztáim vannak, nem reped meg a tüsző, hiába csípjük el a jó napokat? Sokat olvastam már utána, és kicsit kételkedem abban, hogy csak a duphaston szedésével sikerrel járunk.
Köszönöm a segítségét!
Gondolatmenete teljesen logikus. A tüszőérést és a tüszőrepedést megbízhatóan elsősorban sorozatos ultrahang-vizsgálatokkal lehet igazolni. A feltételezett ovulációt követően kialakuló sárgatest terhesség megtartásában szerepet játszó progeszterontermelését tükrözi a progeszteron szintje. Ez átlagos-28 napos- ciklusban a 22. napon már megbízható információt ad. Azonban ennél lényegesen hosszabb ciklusok esetén - amely már eleve a petefészek működésének zavarára utal - a fenti időpontban mért eredmény csak a működő sárgatest hiányát bizonyítja. Az alacsony progeszteron szint pótlására a Duphaston is megfelelő gyógyszer lehet, de csak a bizonyított ovuláció után fog a terhesség megtartásában szerepet játszani. Az ajánlott kezelési sémában bizonyára rendezni fogja menstruációs ciklusát, de a terhesség létrejöttéhez nem biztos, hogy elégséges lesz. A három hónapos kezelés eredménytelensége esetén keressen fel egy meddőségi szakrendelést.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség trombózis
Tisztelt Doktor Úr!
... éves nő vagyok. Nemrég költöztem külföldre. MVT miatt évek óta syncumart szedek. Tegnap derült ki, hogy terhes vagyok - számításaim szerint kb. ... hetes. Ma voltam a háziorvosomnál, aki írt fel heparint és kérte a helyi kórház nőgyógyászati osztályát, hogy mielőbb hívjanak be kivizsgálásra. Nőgyógyásznál tehát itt még nem voltam, de érdekel egy hazai szakorvos véleménye, hogy vajon mennyire és hogyan károsodhatott a magzat, ill a tanácsa, hogy mitévő legyek ebben a helyzetben.
Előre is köszönöm válaszát.
A terhesség első három hónapjában alkalmazott Syncumar kezelés a magzat fejlődési rendellenességét okozhatja, ezért alkalmazása nem ajánlott. Mielőbb át kell térni a Heparin kezelésre, de megfontolandó a terhesség megszakítása is. A döntésben esetleg segítséget nyújthat egy alapos ultrahangos vizsgálat, ezért mihamarabb keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
Azzal a problémával fordulok Önhöz hogy párommal 3 napja szeretkeztünk, mielőtt behatolt azelőtt egyszer már elélvezett. Azóta hasi fájdalmaim vannak, inkább a hasam bal oldala fáj.Itt lehet terhességről szó? válaszát előre is köszönöm !
A behatolás előtt bekövetkezett magömlésből is származhat terhesség, de ennek jeleit Ön még nem érezheti.
Hasi fájdalmának egyéb oka van. Mindenesetre, ha menstruációja nem jelentkezik a várt időben, csináljon egy terhességi tesztet.

Üdvözlettel:
Jó napot, Doktor Úr!
13+5 hetes? 25éves kismama vagyok. Terhességem elején erős barnás folyás jelentkezett,amire az orvosov Utrogesztán kapszulákat írt ki. A folyás elmúlt, de pár hét múlva ismét jelentkezett,bár csak pecsételő,nagyon kiss mennyiségben,ami az orvosom szerint nem a méhemből jön,és nem is állandó. Kb.3hete erősen elkezdtem vérezni,mire a kórházba értem magától elállt,az ultrahangvizsgálaton minden rendben volt. Egy hétre rá mentem vizsgálatra,és vittem a vér-, és vizeletvizsga eredményeit,amit az orvos megnézett, de semmit sem mondott rá. Engem az aggaszt, hogy az eredményben az áll, hogy a vizeletemben található kis baktérium, és elég sok gomba(aznap reggel szintén volt barna folyásom,lehet attól van?). Mivel a doki erre nem mondott semmit,nem tudok mit gondolni... Az előzményeknek nem tudom összefüggésben állnak e ezzel, de jobbnak láttam tiszta képet alkotni.A baktériumok és gombák nem veszélyeztetik a kisbabám életét? Kezeltetnem kellene ezt?
Válaszát előre is hálásan köszönöm !
A vérzés illetve a barnás folyás - ami ugyancsak a vérzés következménye - és a vizeletvizsgálat eredménye között nincs összefüggés. A vizeletben lévő baktériumok és gombák - hüvelygyulladás, vagy húgyúti fertőzés jelei - direkt módon semmilyen magzati károsodást nem okoznak, azonban jelentősen növelik a koraszülés kockázatát. Emiatt a vizsgálat ismétlése és hasonló eredmény esetén kezelése feltétlenül javasolt.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves Doktor úr !
13+6 terhesen voltam ismét ultrahang vizsgálaton. Leírom az adatokat,és kérem állapítsa meg, hogy megfelelőek e, az orvosom nem mondott semmit,sietett tovább. Nem magyar orvosnál voltam,ezért megpróbálom átfordítani,amit úgy gondolok,hogy kell.
Placenta:hátsó fal
Elülső hasfal zárt
Magzatvíz: elegendő mennyiség
Szívhangok és mozgás regisztrálódnak
Köldökzsinór:szabályos beszúrás, 3 ér
CRL:79,2mm
BPD:24,7mm
FL:13,8mm
NT:201mm
arc:szabályos vonalak
gyomor:látható
hólyag:látható
végtagok:jelen vannak, szimetrikusak
hátgerinc:b.o (személyiség nélkül )
DG:GRAV HBD XIV
Válaszát előre is köszönöm !
A közölt lelet alapján - ezt gondolom Ön is megállapíthatta - fejlődési rendellenesség a felsorolt testrészeken és szerveken nem volt megállapítható.
A számadatok/ a magzat ülőmagassága, a koponya átmérője és a combcsont hossza az adott terhességi kor átlagának megfelelő. Az NT értékét valószínűleg elírhatta. Az NT a nemzetközi irodalomban angolul a nyaki bőrredő vastagságát jelenti, melynek normális értéke max.3 mm. A 201 mm lehetetlen érték,vagy pedig valamilyen számomra ismeretlen mérést takar.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
Ebben a ciklusomban kezdtem el szedni a L-thyroxin és a Cortidexason nevű gyógyszereket hormob problémákra. Ma vagyok a 12. Dpo-n és pozitív a tesztem. A 9. Dpo- tól teszteltem, és erősödik a csík. Azt szeretném megkérdezni,hogy ezektől a gyógyszerektől lehet ppozitív a teszt vagy babát várunk végre:) és szedhetem tovább, vagy árthat a babának? Válaszát előre is köszönöm.
A terhességi tesztek felvetik a terhesség alapos gyanúját, de pontos megállapítása ultrahang vizsgálattal lehetséges.

Amennyiben terhessége beigazolódik az L-thyroxin szedhető, azonban a Cortidexason szedése terhesség alatt nem javasolt.

Üdvözlettel:
Témakörök: szülés terhesség műtét
Kedves Doktor Ur/No!

5 napja volt abortuszom, azota kis verzes es tompa fajdalom volt am de ket napja eros gorcseim vannak ( nemosszefuggo hanem csak jon a gorcs egy egy ket ora mulva elmulik ) nagyon feszult a hasam olyan erzes volt mintha huzodna ossze a mehszajam, tegnap fokozodott a ver mennyisege egy egy kb 10 cm hosszu alvadt ver darab tavozott majd 5 percel kesobb sok ver azota nem jott ujabb alvadt ver darab, a verzes most kicsit gyengebb lett.
Ma olvastam hogy kerulni kellett volna a kadban valo furdozest. En errol nem tudtam es csak ketszer de furodtem kadban. Lazam nincs. A mutet ota puffadt az egezs hasam.
Kicsit felek hogy esetleg ez lehet-e egy fertozes elojele, vagy esetleg nem volt teljesen sikeres a mutet?
Valaszat elore is koszonom.
Tisztelettel, Matyas Alexandra
A terhességmegszakítás után könnyen alakulhat ki kismedencei gyulladás, elsősorban méhgyulladás, amelynek nem kezelt állapotban komoly következményi lehetnek.
A gyulladás kialakulása lehet akár a kádfürdő következménye is. Tünetei alapján felmerül ennek a lehetősége, de nem zárható ki a terhesség egy részének visszamaradása sem, ezért mihamarabb keresse fel a műtétet végző orvost, hogy az esetleg szükséges kezelést megkapja!

Üdvözlettel:
Témakörök: bélbetegség terhesség
Tisztelt Doktor Úr!!!

Arról szeretnék érdeklődni , hogy több éve hogy Colitis-s vagyok most ... éves vagyok és gyermeket szeretnénk nem szedek fogamzásgátlót csak a Salofalk 500 az napi 3x2 -t szeretném tudni , hogy ez akadályoz e a teherbe esésben vagy így lehet e babám???Tünet mentes vagyok több mint ... éve csak ezt szedem!!!A válaszát köszönöm!!

Tisztelettel:
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Salofalk bármilyen magzati rendellenességet okozna.
Így tehát a terhességnek nincs akadálya. Mivel hosszú ideje panaszmentes,kérdezze meg kezelőorvosát, hogy csökkenthető-e a gyógyszer adagja, illetve elhagyható a -e a gyógyszer, mivel a terhesség első három hónapjában általában is fokozott óvatosság szükséges a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség sugárártalom
Most 6 hetes terhes vagyok,múlt héten tudtam meg,de nem volt tervezve:Kérdésem az lenne Ön szerint mennyire ártalmas a rtg. sugárzás a terhesség elején 1-3 hét.Műtősnőként dolgozom a kórházban .Ólomkötényt viseltem. Utánanéztem kb. 6 -7 órán keresztül volta Aktívan,tehát sugár közvetlen közelében.Ön mit javasol?
A fogamzástól számított négy héten belül kapott rtg sugárzás nem jelent veszélyt a születendő gyermekre.
Ez alatt az idő alatt az úgynevezett minden vagy semmi törvénye érvényesül. Ez azt jelenti, hogy vagy elpusztul a terhesség, vagy pedig zavartalanul és következmények nélkül fejlődik tovább. Így tehát a jelzett időpontban elszenvedett esetleges sugárterhelés miatt nem kell aggódnia.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség hepatitisz
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Hepetitis B elleni emlékeztető oltáshoz elenőríztettem ellenanyag szintemet. Mivel az kiugróan magas lett, további vizsgálatokat végeztettem. Az anti HBC totál pozitív lett, a HBsAg negatív. Kiderült, ez azt jelenti életem során megfertőződtem Hepatitis B vírussal, de meggyógyultam. Úgy tudom a vírus örökre ott marad a májsejtekben, és ha az immunrendszer legyengül, aktiválódhat.
Már egy ideje gyermeket tervezünk a párommal, lehetséges, hogy már állapotos is vagyok. Kelle-e valamilyen kezelést igénybevennem a terhesség előtt/alatt a magzat védelmében?Egyáltalán vállalhatok-e gyermeket?Megfertőződhet-e a magzat (bár tudom a vírus "csak" a májamban van)? Szóval mi a teendő gyermekvállalás esetén vagy ha már megfogant a baba?
Előre is köszönöm válaszát.
A HBsAg-negativitás azt jelenti,hogy Ön nem vírushordozó,következésképpen születendő gyermekét nem fertőzheti meg, így tehát aggodalomra semmi oka.

Üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Szakértő!

Peteérés környékén voltunk együtt barátommal, az aktus végén mikor a barátom kivette, az óvszer lecsúszott, de csak a felső vége maradt a hüvelyemben és a szája 2-3 cm-rel kilógott. Tehát a hüvelyembe nem juthatott semmi, ki se szakadt, megnéztük és egyébként is nagyon szoktunk vigyázni. Viszont aztán a ciklusom 24-26 napjain enyhe barna folyásom volt. Lehetett ez beágyazódási vérzés? A ciklusaim egyébként 30-31 naposak, amióta nem szedem a fogamzásgátlót (június). A menstruációmnak a napokban kellene megjönnie, enyhén fáj is a hasam, de még semmi. Válaszát előre is köszönöm!
A leírt körülmények mellett a teherbeesés valószínűsége meglehetősen csekély, és a vérzés biztosan nem a beágyazódás következménye. Mivel abszolút biztonságos védekezési módszer nincs, ha késik a menstruációja, végezzen egy terhességi tesztet. Ha még nem óhajt terhességet, biztonságosabb lenne ismét fogamzásgátlót szednie.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Üdvözlöm!23 hetes kismama vagyok és egy pár napja szúró fájdalmat érzek a hasam felső részénél középtájon gyomor ,vagy borda körül egy ponton ami mozgás hatására fokozódik.a babát rendszeresen érzem mozogni.más kellemetlen tünetet nem észlelek.Mi okozhatja ezt ?12.-ére van időpontom az orvoshoz de addig is megnyugtatna a válasza.Előre is köszönöm!
Az teljesen biztos, hogy panaszai közvetlenül a terhességgel nem függenek össze, azt semmilyen szempontból nem veszélyeztetik. Emiatt nem kell aggódnia. A terhesség alatt az egész szervezetet érintő változások miatt azonban jelentkezhetnek különböző, ám veszélytelen tünetek egyéb szervek részéről. Így panaszait okozhatják a gyomor, az epehólyag kisebb rendellenességei, vagy akár a bordaközi idegek izgalma akár egy rossz mozdulat következtében is. Valószínű, hogy mire orvoshoz kerül, panaszai remélhetőleg megszűnnek.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Üdvözlöm!
A következő történt ...-n volt utoljára menzeszem ... napos ciklusaim vannak. ... éves vagyok ... gyermekem van. kb....-n kellett volna megjönnie.mindkét terhességemet 3 hetesen már felismertem és ennél is hasonló tüneteket produkáltam. ...-n voltunk együtt a párommal megszakított közösüléssel. ...-n tesztet csináltam halvány pozitív lett.majd pár nappal később is erősebb lett a csík. ....-n elmentem a nőgyógyászhoz és se tapintásra,se uh alapján nem állapított meg terhességet.Kicsit elszomorodtam,de vártunk. ... nap múlva elmúlt minden tünetem,ami terhességre utalhat.kicsit féltem. csináltam tesztet és halványabb volt.visszamentem a doktorhoz és szintén nem állapított meg terhességet.azt mondta lehetett korai terhesség. Aggodom,mert igaz megszakított volt,de szerettünk volna babát. Lehetek még terhes csak nem látta a babát? Azóta sem jött meg, de görcsöl folyamatosan a méhemnél és tejszerű váladék jön a mellemből. Hormon-probléma lehet?
Előre is köszönöm..
A jelzett időpontban történt együttlétből származó terhesség hüvelyi ultrahangvizsgálattal már kimutatható lett volna. Előfordul azonban, hogy a megtermékenyített petesejt elhal és felszívódik még mielőtt kimutatható lenne. Így a terhességnek meglehetősen kicsi a valószínűsége. A menstruáció elmaradása hormonális okok miatt gyakran előfordul. Ha a következő várt időben sem jelentkezne, forduljon ismét nőgyógyászhoz.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Dr. Úr!
Most vátottam fogamzásgátló gyógyszert. Eddig a gestomix 20 tablettát szedtem vagy 2 évig. De már lassan 10 éve szedek gyógyszert. Most az orvos felírta a Mirabella 30as tablettát. Kérdésem az lenne hogy valyon nagy bajt csináltunk a párommal hogy én a következő mestruáció után kezdtem el a gyógyszert szedni és a második szem után már gumi nélkül voltunk együtt. Lehet e ebből terhesség.
Válaszát köszönöm.
Amennyiben a Gestomix utolsó tablettájának bevétele és a Mirabella első tablettájának bevétele között egy hétnél több idő telt el,védettsége nem volt folyamatos,tehát a teherbeesés lehetősége nem zárható ki.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Üdvözletem!
A problémám kb.3éve kezdődött, a köldök melletti bal oldalon szúró fájásom szokott lenni. Volt már hasi ultrahangom, voltam vele a sűrgösségin, vérvételt csináltak. Nőgyogyásznál voltam rákszűrésen, és minden jó volt.Belgyogyászaton is voltam, ahol azt mondták,hogy nincs ok rá, hogy tükrözést csináljanak.
Nem tudom, hogy mit tegyek 13hetes terhes vagyok. Lelkileg gyötőr meg, mert szerintem ott az nem véletlenül fáj,és nemtudok ellenne tenni, mert az orvosok nem küldenek további vizsgálatra:( üdvözlettel:
Évek óta fennálló panaszai a terhesség zavartalan kiviselését és a szülést nagy valószínűséggel nem befolyásolják,és mivel hosszú ideje fennállnak nem lehetnek súlyos betegség következményei.Alaposabb kivizsgálását a szülés utánra kell halasztania,azonban egy sebészeti szakvizsgálat addig is szóba jön,mivel lehet,hogy egy kis köldöksérv okozza panaszait.

Üdvözlettel:
Szakterület: Diabetológia
Témakörök: terhesség
Üdvözlöm!
Nőgyógyászom bromocriptint és meforalt írt fel,hogy legyen peteérésem.Tavaly volt egy terhességem mikor megtudtam elmentem hozzá és azt mondta ne szedjem tovább a meforalt.Sajnos elhalt a terhességem beszéltem közbe egy diabetológussal aki azt mondta ő inkább azt javasolja szedjem 12.hétig a meforalt mert lehet többet ártok vele ha nem szedem.Voltam inzulin teszten is vércukor éhgyomorra 5,7 a 60 perces 5,3 a 120 perces 5,9 Az inzulin 12.4 a 60 perces 44,7 a 120 perces 30,6.
Kérdésem ha terhes leszek akkor szedjem a metformint a 12.hétig vagy ne?
Köszönöm válaszát!

Megjegyzések:

2014-01-06 17:17:43
Dr. Székely Gábor 2014-01-07 15:12:17:
Tisztelt Levélíró!

A terhesség/ és szoptatás alatt történő gyógyszeradást mindig sokkal nagyobb óvatosság övezi, a kismama - és a magzat, későbben az anyatejjel táplált újszülött érdekében.
Bemásolom Önnek a Meforal (bármelyik metformin-készítmény egyébként) orvosi előírásnak vonatkozó részét, amely a terhesség és szoptatás időszakára terjed ki.
"Terhesség
Terhesség alatt fennálló (terhességi vagy állandó) kontrollálatlan diabétesz születési a rendellenességek és a perinatalis halálozás fokozott kockázatával jár együtt.
A rendelkezésre álló korlátozott számú adat nem jelezte a születési rendellenességek fokozott kockázatát metformin alkalmazásakor terhes nők esetében Állatkísérletek nem igazoltak károsító hatást a terhességre, embrionális-, fötális-, és posztnatális fejlődésre és a szülésre vonatkozólag. Ha a beteg terhességet tervez, illetve fennáló terhesség alatt ajánlott, hogy a diabéteszt ne metforminnal kezejék, hanem inzulint kell alkalmazni a vércukorszint normálértéket lehető legjobban megközelítő beállítása érdekében, így csökkentve a magzati fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát.
Szoptatás
A metformin kiválasztódik az anyatejbe. Nem figyeltek meg mellékhatásokat anyatejjel táplált újszülöttek/csecsemők esetében. Mindazonáltal, mivel csak korlátozott adat áll rendelkezésre az anyatejjel való táplálás nem javasolt metformin-hidrokloriddal való kezelés ideje alatt.
El kell dönteni, hogy felfüggesszék-e a szoptatást, figyelembe véve az anyatejes táplálás előnyét illetve a lehetséges káros mellékhatások kialakulásának veszélyét a gyermeknél."

Tehát célszerű és javasolt a terhesség során NEM metforminnal folytatni a kezelést.

A választandó terápiát illetően a diabetológus kezelőorvos tud Önnek korrekt javaslatot adni!

üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr!
12 éve izületi gyulladásban szenvedek.Legutóbb családtervezés miatt csak apranaxot és salazopyrint szedtem.Ahogy teherbe estem, elhagytam ezeket is. Most három hónaposak vagyunk.Eddig jól éreztem magam,de most újra begyulladt egy-két ujjam.Az orvosaim szerint nyugodtan szedhetem a salazopirynt terhesség alatt.Ön mit gondol erről?Ellenben,ha nem szedem, a gyulladás milyen hatással van a magzatra?(megjegyzem, gyógyszer szedés mellett is állandóan voltak begyulladt izületeim). Mi lenne a jobb megoldás? Üdvözlettel: M.
A Salazopyrinnek bizonyítottan nincs magzatkárosító hatása,így amennyiben szükséges, terhessége alatt is nyugodtan szedheti.

üdvözlettel:
Tisztelt Dr. Székely Gábor!
Gyermekvallalason gondolkodunk a ferjemmel, aki az alabbi antidepresszansokat szedi:
Anafranil 10 mg naponta, Deanxit 1 tabletta naponta, Sedoxil 10 mg naponta. A kerdesem az lenne, hogy ajanlatos-e gyermeket vallalni ezen gyogyszerek szedese melett? Nem tudom, hogy mennyire helytallo a kerdesem, hiszen a feejem szedi a fenti gyogyszereket. Ha abba tudna hagyni a gyogyszerek szedeset, mennyi ido alatt urulnek ki a szervezetebol? Valaszat elore is koszonom! Udvozlettel

Megjegyzések:
Tisztelt Levélíró!

Lássuk sorban az egyes gyógyszereket:
Anafranil (clomipramine): az orvosi leírás a férfi termékenységgel kapcsolatos negatív hatásról nem számol be.
Deanxit (flupentixol): nálunk más neveken van forgalomban, az orvosi előírás szerint:
"emberekben mellékhatásokról számoltak be, mint hiperprolaktinémia, galactorrhoea, amenorrhoea, csökkent libidó, merevedési zavar, ejakulációs zavar. Ezek a hatások negatívan befolyásolhatják a nők és/vagy férfiak szexuális funkcióját vagy termékenységét."
Sedoxil (mexazolam): nálunk semmilyen néven nincsen forgalomban. A vegyület benzodiazapin, tehát elsősorban szorongásoldóként alkalmazható. Termékenységre gyakorolt hatással kapcsolatosan kevés az adat, Európában kevés helyen törzskönyvezett gyógyszer.

Felteszem, hogy valahol külföldön élnek és dolgoznak. (?)

Összefoglalóan: a kérdés mindenképpen helytálló, hiszen ahogy látja, a flupentixol pl. nem kevéssé befolyásolhatja a termékenységet. Pontosabb javaslatot a pszichiáter kezelőorvos tehet ezügyben. Főleg a flupentixol és a mexazolam esetén ajánlanék fokozott óvatosságot a gyermekvállalásnál. Esetleg érdemes lenne megkérdezni klinikai genetikust is.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves Doktor Úr!

... éve próbálkozunk sikertelenül. Voltam nőgyógyásznál, aki nem talált semmilyen szervi problémát, hormonokat is nézett, azt is rendben találta. Fiatalok (... évesek) és egészségesek vagyunk. Mit tehetnénk h sikerüljön teherbe esnek? Ön szerint is rendben vannak az alábbi értékek?
3. ciklusnap: TSH 1,64; FSH 6,9; LH 6,15; PRL 319,6; E2 94,3; TTE 0,36.
21. nap: FSH 2,32; LH 2,72; progeszteron 87,95.
Köszönöm,
Vérvételi eredményei teljesen rendben vannak,a petefészek normális működését igazolják.Azonban sikertelen próbálkozásaiknak számtalan egyéb oka is lehet.ezért mindenképpen javasolt a petevezetők átjárhatóságának vizsgálata,valamint párja andrológiai vizsgálata.A teendők összehangolására keressen fel egy meddőségi szakrendelést.

Üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr,

Szeretnék segítséget kérni. ... hetes kismama vagyok és a minap derült ki, hogy valószínűleg pajzsmirigy alulműködésem van.(TSH: 8.9, T3:6.31, T4:11.4) Felírták az L-Thyroxin nevű gyógyszert. A kérdésem az lenne, hogy egészen a mai napig ezt a betegséget nem kezeltük, okozhat ez problémát a magzatnak? Sajnos az internet tele van rémhírekkel és aggasztó.
Köszönöm előre is!
A pajzsmirigy alulműködése általában meddőséggel jár.
Terhesség csak az igen enyhe esetekben következik be, és ezekben az esetekben magzati fejlődési rendellenesség valószínűsége is meglehetősen csekély, és rendszeres ultrahangos vizsgálattal ezek kiszűrhetők. A megkezdett kezelés is csökkenti a veleszületett rendellenesség előfordulását.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr! Húgom ... hetes terhes, ma jött meg a laborvizsgálat eredménye TSH:10,58. A nőgyógyásszal egyeztetett aki endokrinológus szakorvos felkeresését javasolja, "nehogy vetélés legyen". Borzasztóan aggódik, ez mennyire veszélyes az első trimeszterben? Másfél éve elvetélt a 15. héten. Egy rendkívül sovány testalkatú nőről beszélünk.. Lehetséges, hogy csak a terhesség miatt magas az érték? Néhány éve vizsgálták normál tartományban volt! Köszönöm válaszát!
A laborvizsgálat eredménye kétségtelenül felveti a pajzsmirigy működésének elégtelenségét,bár egy vérvételi eredmény önmagában ezt nem bizonyítja.Amennyiben mégis erről van szó,a pajzsmirigyhormon gyógyszeres pótlásával ez megoldható.A vetélés kockázata egyébként sem jelentős ebben az állapotban.
Témakörök: terhesség
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi alapján lehet azt kiszámolni, hogy mi legyen a születendő gyermek neme?
Tisztelt Levélíró!

Ennek megjóslására nyilvánvalóan 100%-osan biztos orvosi módszer nincsen.

Paramedicinális módszerek vannak, de ezeket nem tudom ajánlani.

Kérdezze meg nőgyógyászát, és a genetikust is.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt Dr. Úr!Olyan problémával fordulok önhöz,elég fájós volt a havi vérzésem.Erős fájdalmaim voltak a gyógyszer is alig hatott.Többnyire csak pisiléskor jött egy kicsi és ennyi volt.Szóval meg is volt meg nem is. ... napig tartott. Kész szenvedés volt. Nem tudom összefügg e,de azóta étvágyam is alig van max nassolni valót kivánom. Hangulat ingadozásom megmaradt ami csak a havi vérzés előtt szokott lenni, utána megszűnik.
Gyors válaszát előre is köszönöm!
Tünetei alapján felmerül egy esetleges terhesség lehetősége-amennyiben nem védekezett biztonságos módszerrel.Nézzen egy gyógyszertárban kapható terhességi tesztet,és pozítív esetben forduljon orvoshoz.Ha a terhességi teszt negatív,várja meg a következő menstruációt,és amennyiben hasonló tüneteket észlel keressen fel egy nőgyógyászt.
Tisztelt Doktor úr! Kb. december utolsó napjain kezdődött nálam az övsömör, elkezdett fájni az oldalam, majd január elős napjain kijöttek a hölyagok is, elég súlyosan. Január 20-25 körül estek le a sebeim és elég sokáig még viszketett a helye. Kb. február 10-én teherbe estem. Nőgyógyászom szerint nagy az esélye annak, hogy beteg lett a magzat az övsömör vírus miatt, és lehet, hogy abortuszra kényszerülök. Nagyon megijesztett. Mondta, hogy mindenképpen szükséges genetikai vizsgálat. Kérdésem, hogy Ön szerint is nagy-e az esélye annak, hogy rendellenességet találnak a babánál? Gyors visszajelzését köszönöm!
Véleményem szerint aggodalomra semmi oka. A terhesség előtt lezajlott vírusfertőzés az utána bekövetkező terhességre semmilyen káros hatást nem gyakorol.Sőt,jelenlegi ismereteink szerint a terhesség alatt jelentkező övsömör sem okoz magzati ártalmat.Természetesen felkereshet egy Genetikai Tanácsadót a végleges megnyugtatás érdekében.
Témakörök: terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
Már egy éve Trexant szedek Ízületi gyulladásra. Annak ellenére, hogy védekeztünk a párommal, mégis terhes lettem. Még csak kb. két hetes a magzat. A Trexant hetente egyszer szedem, de két hete kihánytam, és legutóbb pedig nem vettem be, mert késett a menstruációm. Tudom, hogy súlyosan magzatkárosító, és rendellenességeket okoz. Az lenne a kérdésem, hogy mekkora az esélye, hogy beteg babánk születik, valamint mikor és hogyan tudhatjuk meg, hogy van-e a magzatnak bármilyen rendellenessége. Válaszát előre is köszönöm:
Elnézést kérünk, a levél technikai okok miatt került későbben megválaszolásra (a szerk.)

****

Sajnos nincs értelme annak latolgatásának,hogy mekkora esélye van egy súlyos fejlődési rendellenesség kialakulásának, a Trexan szedését követően.A súlyos magzatkárosodást okozó hatás a gyógyszer szedését követően három hónapig fennáll,és a magzat károsodásának pontos megállapítására biztos módszer nem áll rendelkezésünkre.Így sajnos a terhesség megszakítása a kisebb kockázattal járó döntés.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
23. hetes kismama vagyok, 7 hetes korom óta szedem a Rovamycin tablettát, pozitív toxoplasma eredményemre. Az első eredményem IgG poz. : 349,9 NE/ml, IgM: 0,33. Ekkor a doktornő azt mondta, hogy csinálnak majd még egyet és, ha nem növekszik az érték,akkor lehet hogy nem kell szedni a gyógyszert. Most kész van a második eredményem ami: IgG 110,30, IgM:0,31. Szeretném kérdezni, hogy Ön szerint szükséges-e továbbiakban is a gyógyszer szedése? (Rovamicyn 1,5 milliósat szedtem, dobozárat kellett fizetnem 300Ft/doboz, most ez már több mint egy hónapja nem rendelhető csak a 3 milliós amire nincs támogatás, ez 15 napra elég és 6300 ft)

Üdvözlettel
Bár fontos lenne tudni az első vérvétel időpontját a pontos véleményalkotáshoz,a két vérvételi eredmény alapján így is nagy valószínűséggel megállapítható,hogy nem a terhesség alatt szerzett fertőzésről van szó.
Ebben az esetben a gyógyszer további szedése nem szükséges. Azt ugyanis csak a terhesség alatt szerzett fertőzés esetében kell a terhesség egész ideje alatt szedni.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Kedves Doktor Úr!
30 éves vagyok, kislányom 19 hónapos! Kistestvért szeretnén, de egyelőre nem jön. Rendszeres28/5) ciklusaimat most egy 3 napig szedett antibiotikum valószínűleg megzavarta, amit az orvosom írt fel.Közti vérzés jeletkezett. Ez normális? Épp peteérésem után 2 nappal, utolsó menzeszem első napja után pedig 16 nappal jelentkezett az eddig nem tapasztalt vérzés. Jelent ez valami rosszat?
Babaprojectben vagyunk, de most értetlenül állunk a dolgok elött...
Ciszta nincs, mert volt uh. az elmúlt hónapban 2 alkalommal is. Ön szerint utalhat valamire ez a vérzés most, vagy csak az antibiotikum zavart meg, amit kb.15 éve nem is szedtem.
Köszönöm válaszát!
Nem ritka jelenség a peteérés idején,a középidőben jelentkező 1-2 napig tartó vérzés.Hormonális oka van, jelentősége nincs.Az antibiotikum szedésének ebben nincs szerepe. Ettől függetlenül ,reméljük,hogy a projekt rövid időn belül sikeres lesz.
Témakörök: terhesség
Kedves doktor úr! Az lenne a kerdesem aprilisba 17-21 egyutt voltunk surun a paromal majd aprilis 28 dikan megjött. az elsö 3 napba volt rendesen de uttaa eppen hogy csak volt valami. Majd Majus 16 dikan volt pecsetelö verzesem ami csak par oraig tartot . elöször fehernyalkasnyulos enyhen veres valadek majd nagyon minimalis verzes .amit alhasi fajdalom kisert föleg a következö nap. uttana enyhe alhasi fajdalom meg emlö erzekenyseg. Majus 26 dikan kellet volna megjönie akkor meg görcsoltem aztan 27 dikere nem fajt mar se a hatam s a hasam se görcsölt. mensi elött 3 napal csinaltam tesztet ami negativ let most viszont nem tudom csinaljak e vagy sem ? ilyen közti minimalis verzesem meg sose volt. tavaj majusba volt egy sikertelen terhesegem es nem szeretném beleringatni magam semmibe. Várom valaszat
Természetesen felmerül a terhesség lehetősége.Feltétlenül ismét csináljon egy terhességi tesztet,és ha pozitív ,keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést.
Ha a teszt negatív, és semmilyen panasza nincs, várja meg a következő menstruáció idejét. Ha nem jön meg a várt időben, járjon el a fent leírtak szerint.

üdvözlettel:
Témakörök: porckopás terhesség
Tisztelt Doktor Úr!
Porckopást diagnosztizáltak nálam, és elkezdtem szedni a cápaporc kapszulát. Rá van írva, hogy terhesség tervezésekor, ill. terhesség alatt érújdonképződés miatt nem ajánlott. Már évek óta próbálkozunk, hogy legyen kisbabánk, s nem tudom ez mennyire veszélyes a leendő babára nézve? Azért kezdtem el szedni, mert nem szeretnék fájdalomcsillapítón élni! Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A cápaporccal (shark cartilage) kapcsolatban nem találtam igazán megbízható orvosi szakirodalmi utalásokat, tehát ennek alkalmazása tapasztalati mintsem igazolt. Terhességben bizonyosan nem ajánlott.
Megnéztem egyben a szokásos porcjavító összetételeket (glukózamin, kondroitin) itt azt találtam, hogy kevés vagy nincsen adat terhességi alkalmazást illetően, tehát ezek szedése terhességben nem javasolt.
A kezelőorvosnak ezt kellene mérlegelni, és nyilvánvalóan a babavárás fontossága felülírná a porckopással kapcsolatos kezelést...
A baba megszületése és a szoptatás után már lehetne ismét alkalmazni porcerősítőket, de akkor sem a cápaporcot javasolnám, hanem a glukózamin-kondroitin-MSM tartalmú készítményeket.
Ezekből sokféle van, és a gyógyszerész tud ajánlani majd.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Tisztelt doktor Úr /Nő!

Kismama vagyok terhességem 16.hetének végén tartok, eddgi minden eredmény tökéletes volt. '12hetes uh-n már volt orr csontja a picinek és a tarkója is rendben volt. Kombinált down szűrés negatív lett.
Most a 16.héten voltunk ultrahangon és minden rendben volt, leszámítva hogy nem nagyon tudták megállapítani a jobb kezén a kisujj második ujj percének jelenlétét. 1-szer 2szer mintha látta volna az orvos, de folyamatosan úgy feküdt hogy takarta. Genetikai tanácsadást javallot. Megyünk is a jövőhéten. De nagyon félek! Ezzel kapcsolatban szeretném kérni véleményét!
Előre is köszönettel!
16 hetes terhességi korban az ujjcsontok rendellenességeinek pontos megállapítása meglehetősen nehéz ultrahang diagnosztikai feladat.
Ezért, és a kéz kedvezőtlen elhelyezkedése miatt, valamint,hogy a kialakított vélemény is bizonytalan volt, tanácsos az ultrahangos vizsgálat megismétlése, ami a genetikai tanácsadás során valószínűleg meg is történik. Bár az ilyen rendellenességek döntő többsége izoláltan - tehát egyéb fejlődési rendellenesség társulása nélkül - fordul elő, ritkán lehet bizonyos szindrómák, tehát több rendellenesség együttes előfordulásának részjelensége is. Ezek általában kromoszóma rendellenességhez köthetők, így a genetikai vizsgálat indokolt ennek bizonyítására, vagy kizárására.
Az esetleges társult rendellenesség kizárásában is segítséget nyújthat az újabb ultrahangos vizsgálat, amely során remélhetően minden negatív lesz.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Üdvözlöm
Arról szeretnék érdeklődni hogy volt egy spontán vetélésem amit mütéti úton fejeztek be 2014.05.19.-én.A párommal együtt voltam védekezés nélkül 06.07.-08.-án.06.18.-19.-én menstruációhoz hasonló enyhe alhasi görcseim voltak pecsételés nem volt.A mensim azóta sem jelentkezett.A baba amivel elvetéltem 4 év probálkozás után fogant meg,Ön szerint lehetséges lehet egy terhesség?07.02.-án kell vissza mennem 6.heti kontrollra addigra az esetleges terhességet észre lehet már venni.Előre is köszönöm válaszát
Természetesen lehetséges a terhesség,és vizeletből végzett terhességi reakcióval,vagy ultrahang segítségével már megállapítható lehet.

üdvözlettel:
Témakörök: terhesség
Jó napot kívánok!!
12 hetes genetikai ultrahangon mindent rendben találtak,5 nappal ezelőtt 15 hetesen 4d ultrahangon úgyszintén.15+5hetes vér eredményeim:
Hcg =92314 (3,85 mom)
Afp =56,27 (1,69 mom)
Mi van ilyenkor,amikor mindkét hormon ennyire magas?Az orvosok csak 10 nap múlva fogad,addig nagyon izgulok.
Köszönöm.
Aggodalomra semmi oka. A terhesség alatt az anyai vérből végzett vizsgálatok csak szűrővizsgálatok, diagnosztikus értékük nincs. Felhívhatják a figyelmet egyes fejlődési rendellenesség lehetőségére,amelyek ultrahangos vizsgálattal igazolhatók,vagy zárhatók ki. Ez Önnél ismételten megtörtént. Egyébként értékei a terhességi kornak megfelelő normál tartományban vannak.
Tisztelt dr ur!
2 eve abortuszom volt az orvos azt mondta minden rendbe van abortusz utan 2 honapra kaptam fogamzasgatlot a Jasmin nevezetut amitt szedtem 1 ev 5 honap.decemberbe hagytam abba. a parommal aktiv a sexualis eletunk. Kb 2 hete szolt h o 5 honapja h o nem vedekezet..es en meg sem estem teherbe miert? van valami bajom?menjek el egy kivizsgalasra?meg nincs tervbe a gyerek de nem baj ha teherbe esek.miotta nem szedem a fogamzasgatlot a mensesem minden honapba kesik 5-20 napot kesik...koszonom.
A jelenlegi álláspont szerint egy év eredménytelen terhességi próbálkozás után javasolt kivizsgálást indítani a sikertelenség okának kiderítésére.Rendszertelen menstruációi miatt azonban javasolt a nőgyógyászati vizsgálat.
Tisztelt doktorúr/doktornő!

Jun.21-én kezdtem el használni a nuvaringet. A menstruációm első napján helyeztem fel. A menzeszem kb 25-én ért véget. Azóta folyamatosan sötétbarna folyásom van. Pár napja inkább vér szerű. Ez normális? Forduljak orvoshoz?Nem úgy látom hogy hamarosan elmúlna...a másik kérdésem pedig,hogy ennek ellenére ma szeretkeztem a párommal és belém is élvezett. Lehetek terhes? Csökkenhetett a fogamzásgátló hatás a barna folyás miatt? (Az orvosom azt mondta használjunk kiegészítő védekezést a 2. gyűrűig,de a betegtájékoztatóban 7 nap volt írva. Ennek tudatában szerintem nem kéne hogy terhes legyek)
A menstruáció első napján felhelyezett gyűrű elvileg azonnali védelmet nyújt,a javasolt hét nap csak a nagyobb biztonság érdekében javasolt.Minden hormonális védekezés esetében -akár tabletta,akár gyűrű-előfordul úgynevezett áttöréses vérzés,főleg a kezdeti időszakban.Ha ez több hónapon keresztül ismétlődik célszerű más védekezési módszert,akár gyógyszert választani.Azonban mivel semmilyen módszer nem nyújt 100 %-os védelmet,kétség esetén terhességi teszt végzése javasolt.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktornő!

Terhességem 12. heti vérvételének eredménye az alábbi volt: TSH 38,73uIU/ml, szabadT4 0,73ng/dl. Panaszom igazából nincs, bár fáradékony és fázós vagyok.
A 14. héttől kaptam rá Letrox 50-et.
Kérdésem, hogy ez az alulműködés milyen hatással lehetett a babára, ill. másik kérdésem, hogy szükséges/javasolt-e jód bevitele a szervezetembe jódos víz fogyasztásával, vagy tablettával, a mellett, hogy az általam szedett terhesvitamin 150 ?g jódot tartalmaz.

Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Kérdező!

A kismama pajzsmirigy-alulműködése a kisbabánál később okozhat zavart a mozgásfejlődésben, illetve tanulási nehézséget. A terhesség alatti jódszükséglet kb. 200-250 mikrogramm/nap, ennek nagy részét fedezi az Ön által szedett terhesvitamin, a többit inkább étrendi úton javaslom bevinni. Jódban gazdagok a különböző halak (különösen a tőkehal és a tonhal), a rákfélék és a tojás, de használhat jódozott konyhasót is. A tabletta formájában történő jódpótlásról mindenképp egyeztessen endokrinológusával.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Andrea vagyok.és az lenne a problémám hogy kb 1 honapos terhes lehetek orvosnál nem voltam még.tavaly urologiai vizagálatokra jártam.mert fájt a hasam jobb oldalt nögyogyászatilag nemvolt gond.de a hasi ct én észre vtték hogy idézem kettös vese arteria mind két oldalon.a jobb vese caudalis artériája retrocavalis lefutásu és pyelo ureteralis határon nagy valoszinüségel leszoritást okoz. az orvos tavaszal mütétet javasolt de édesanyám nagyon beteg lett nem tutam elmenni.a kérdésem az lenne milyen kockázata van ha válalnánk a babát. mütéti javaslat a beteg jobb oldali passagezavarát renalis occlusiojátkeresztező érpár tartja fenn.javasolt laparascopos hyneas andersson plasztikaijobb oldali ureter antepositioval. mielöbbi válaszát köszönöm.tisztelettel.
A vese és a húgyhólyag közötti vizeletelvezetést biztosító húgyvezeték/ureter/külső leszorítása,melyet a rendellenesen futó ér okoz,vizeletelvezetési zavart és tartós fennmaradás esetén veseműködési zavart okozhat. A terhesség erre minden rendellenesség nélkül is hajlamosít.Így tehát ennek Önnél fokozott kockázata áll fenn. Átmeneti megoldásként a terhesség alatt a húgyvezetékbe felhelyezett katéter biztosíthat megoldást.

üdvözlettel
Témakörök: terhesség cukorbetegség
Tisztelt Válaszadó!

26 éves nő vagyok, párommal gyermeket tervezünk. Végeztettem inzulinterheléses vizsgálatot, ami kimutatta, hogy inzulinrezisztenciám van. Értékek a következők: Éhgyomri: 15,8; 60 perces: 103; 120 perces: 79,2.
Vércukor éhgyomri: 5,5; 60 perces: 9,4; 120 perces: 6,5.
A háziorvosom Merckformin XR 500mg Retard tablettát írt fel, napi fél szemet kell bevennem.
Súlyfelesleg (is) van rajtam.
A kérdésem az lenne, hogy a gyógyszer az számomra megfelelő?
Válaszát köszönöm!!
Kedves Kérdező!

A metformin (a Merckformin hatóanyaga) terápiás adagja napi 1500-3000 mg, a fél tabletta (250 mg) nem tudja kifejteni a kívánt hatást. A kezelést fokozatosan kell elkezdeni, hogy a szervezet hozzászokhasson a gyógyszerhez, este fél tablettával szokás kezdeni, amelyet fokozatosan kell emelni a kívánt adagolás eléréséig (2x1/2, 3x1/2, 1/2-1/2-1, 1-1/2-1, 1-1-1). A gyógyszer mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő étrendről és a testmozgásról sem.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Témakörök: terhesség gyógyszer
Tisztelt Doktor Úr!

Harmadik gyermek vállalását tervezzük. Férjem szinte mindenre allergiás, így ahhoz, hogy levegőt kapjon és tudjon éjszakánként aludni Nasonex orrsprayt használ naponta 1-2 alkalommal (orrdugulása folyamatos egész éven át, nem szezonális). Kérdésem, hogy az említett szteroid tartalmú orrspray károsíthatja e a baba egészségét, ha ennek használata közben vállalnák gyermeket.

Válaszát előre is köszönöm
Aggodalomra semmi oka,az alkalmazott gyógyszer nem befolyásolja születendő gyermeke egészségét.
Témakörök: bélbetegség terhesség
Tisztelt Doktor Nő/Úr!

2009 óta diagnosztizált Crohn beteg vagyok, jelenleg Pentasa granulátumot 2x2-t szedek, valamint Normafloret és Gragvidát.
Augusztus 26-án inszeminációm volt, előtte Clostilbegyt tablettát kellett szednem. Jelenleg 5 hetes kismama vagyok, és a múlt hét csütörtöki vérkép eredményemben a TSH érték 3,17 lett. A családtervezési időszakban ez az érték 2 körül mozgott.
Kérem segítségét abban, hogy ezzel a 3,17-es értékkel van-e valami teendő, kellene-e erre gyógyszert szedni. A háziorvosom szerint nincs teendő vele, endokrinológiára nem kaptam beutalót, a magán endokrinológus orvos csak jövő hét szerdán tud fogadni. Okozhat-e vetélést, vagy fejlődési rendellenességet ez 3,17-es érték? Várom megnyugtató válaszát! Köszönettel
Kedves Kérdező!

A várandósság alatt a TSH szint normál tartománya valóban alacsonyabb, de a 3,17-es érték ekkor is ide esik. Egyetértek háziorvosával, én sem adnék Önnek gyógyszert.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Témakörök: terhesség
Tisztelt doktorúr! Tegnap voltam 6 napos vèrzèskimaradàs miatt (28 naposabbik a ciklus ami) ,ès pozitív tesztek miatt ultrahangon, és ott 2 szabàlyos alakú petezsákot làttak, de az egyik 9mm, a màsik pedig csak 4 mm. Ekkora méretkülönbsèggel van esèlye, hogy esetleg mind a kettő megmarad? Vagy aggodalomra adhat okot ekkora különbsèg?Vàlaszàt előre is köszönöm.
Ilyen korai terhesség esetén nagyon nehéz megjósolni a terhesség jövőjét,de természetesen van esélye arra,hogy két egészséges gyermeket szül a jelenlegi méretkülönbség ellenére.
Témakörök: terhesség változókor
... éves nő vagyok augusztusban menstruáltam utoljára kérdésem meddig kell még védekezés mellett szexuális életet élnem ? Mennyi időnek kell eltelnie az utolsó menstruációtól ,hogy már nem kell erre gondolni

Köszönettel
Az utolsó menstruációt követő egy év elteltével védekezésre már biztosan nincs szüksége,bár a teherbeesés valószínűsége addig is elenyésző.
1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23 
Hirdetés