2014. november 24. hétfő, Emma napja van
Nyitólap  >  Címkék
Továbbküldés
Tartalom címe: Címkék

Címke találatok

Keresett címke: vírusfertőzés
Összes találat: 125
Témakörök: vírusfertőzés
Tisztelt Doktor Úr!
A lányom 14 éves,és 1 hete kiütött rajta a rózsahimlő, a kiütések 3 nap alatt visszahúzódtak, de viszont mire eltűntek a pöttyök, feldagadt a keze, és a lábfeje, és hólyagok jelentek meg a végtagjain, viszkettek, és pár perc után visszahúzódtak, nyomuk sem maradt. Ez a folyamat egy nap 3-szor jött elő. Még ma is meg volt dagadva az ujja, és a talpa. Szeretnénk tudni mitől van ez, és hogy mivel lehet kezelni, mit kell tegyünk ellene?Kérem, ha tudja a válszt válaszoljon.
Tisztelt Kérdező!

Látatlanban nehéz nyilatkozni, de remélhetőleg nem rubeola, azaz rózsahimlő okozhatta lánya panaszait, hanem a most igen gyakori kéz-láb-száj betegség, melyet coxsackie vírus okoz, elvileg 7-10 nap alatt gyógyulnia kell. Elhúzódó esetben bőrgyógyászaton mutassa meg.

Mihamarabbi javulást,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
A munkahelyen mennyi az esélye hogy elkapjuk ezt a fajta influenzát ?
Tisztelt Olvasónk!

Ugyan email-címéből nem derül ki, azt kell mondanom, mindegy is, milyen jellegű munkát végez, milyen munkahelyen. Azokban a munkakörökben dolgozók, ahol igen nagy és változó az emberforgalom - rendőrök, mentősök, tűzoltók, tanárok, taxisok, tömegközlekedésben dolgozók, ügyfélszolgálati alkalmazottak és pl. mi magunk is, orvosok - számítani lehet a nagyobb fertőzési kockázatra.

Mivel a H1N1, csakúgy, mint a legtöbb léúti betegség, cseppfertőzéssel terjed, elég a sarki pékségben tüsszenteni és az áruk egy része máris hordozóvá válik.

A WHO és az ÁNTSz egybehangzó véleménye az, hogy a legteljesebb védelmet védőoltással érhetjük el a H1N1 ellen. Ön, aki nyilvánvalóan aktív korú, dolgozó ember, ennek az újfajta influenza megbetegedésnek sajnos fokozottabban ki van téve. Ha még nem kapta meg oltását, célszerű a háziorvostól - a WHO ajánlását figyelembe véve - nemcsak a világjárvány, hanem a szezonális influenza elleni oltóanyag receptjét is elkérnie, majd mindkettővel beoltatnia magát.

Jó egészséget kívánok,

Dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Tüneteim: fejfájás, láz, végtag elgyengülés, torokfájás. Mi lehet a betegségem?
Kedves lala09@citromail.hu!

Röviden: influenza.

Bővebben: bármely, jelenleg járványt okozó influenza vírus tünetegyüttese.

Jobbulás kívánok,

Dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Ha fémallergiás vagyok,s nem vehetem fel az oltást,milyen alternatív megoldások léteznek? Olvastam egy homeopátiás gyógyszerről,most semmi hír erről, s a csillagánizs jótékony hatásáról.
Tisztelt Olvasó!

A H1N1 védőoltás valóban tartalmaz thiomersal-t (szerves, un. etilhiganyt), ami nagyszámú vizsgálatokban bizonyított: nem káros a szervezetre, felezési ideje kb. 7 nap és szervetlen higannyá alakulva távozik (döntően a széklettel) a szervezetből. A sokkal inkább raktározódó metilhigany nem található meg a jelenleg forgalomban lévő oltásokban.

A magyar H1N1 vakcina higany mellett ártalmatlan kálium- és nátriumsókat, valamint alumínium vegyületeket tartalmaz. Mint minden szennyezés esetében, itt is a mérgező hatás dózisfüggő. Az oltás - a jelenleg hatályos OGYI előírat szerint - 0,33 milligramm Al3+ -t tartalmaz, melynek nap, mint nap feltehetőleg a többszörösét vesszük magunkhoz ivóvízzel, táplálékkal.

Egyrészt tehát érdemes tisztázni, az Ön esetében milyen fémek, milyen mértékű allergiájáról van szó? Elképzelhető, hogy mégis oldható lenne?

Másrészt célszerű több jelentős szakmai véleményét elolvasni: a influenza a különböző vitamin-, homeopátiás készítményekkel nem gyógyítható, legfeljebb a szervezet roborálása oldható meg ezen készítményekkel.

Ez utóbbi azonban nem kevés, ha tudjuk, hogy emberről-emberre változhat ugyanazon vírus megbetegítő képessége; azaz feltehetően gyengébb tünetekkel, hamarabb gyógyulhat az, akinek a védekezőképessége mögött egy egészséges szervezet áll.

Jó egészséget kívánok,

Dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Beadtam magamnak a H1N1 oltást.
Azt hallottam, hogy 12 nap után ad védettséget, de meddig hat az oltóanyag?
Ha kialakul a védettség, utána fertőzők-e?
Tisztelt Olvasó!

A hazai H1N1 elleni oltás hatása valóban 10-14 nap között éri el a kívánatos védettségi szintet. Az OGyI - Országos Gyógyszerészeti Inézet - honlapjáról letölthető aktualizált Alkalmazási előírat szerint a vakcináció után kialakult ellenanyag-szint alakulására nincs még jelenleg adat - azaz nem ismerhetjük, pontosan mennyi ideig hat az oltás.

Hasonlóan nem áll rendelkezésre azonban a 'nagytestvér' influenza oltásról sem: itt ugyanis minden évben más és más inaktivált A illetve B influenza vírusok oldata kerül a vakcinába. Az A vírusokra - így a jelenleg világjárványt okozóra is - jellemző a nagyfokú mutációs hajlam, ez az oka, hogy mind a WHO (Egészségügyi Világszervezet), mind az EMEA (Európai Gyógyszerügynökség) minden évre új ajánlást tesz közzé a hatóanyagot illetően.

Bár ezeddig jelentős mutációról nem hallottunk a pandémiás vírus kapcsán, szinte bizonyos, ennek is meg fog változni a genetikai állománya. Jelentős, akár drift vagy shift típusú változás új oltás kidolgozását teheti szükségessé.

Utolsó kérdésére válaszolva: a kialakult immunitás hordozást nem tesz lehetővé. A vírusok ugyanis csak néhány óráig képesek nem élő környezetben 'életben' maradni.
A vakcina által ígért 70-90% közötti védettség kialakulása - max. 14 nap - után nincs fertőző képesség.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Angliában dolgozom, otthon megvásárolhatom-e a védőoltást és beadathatom-e magamnak? /mert ezt is gondolom csak a nyugdíjas kapja ingyen/ Kb. mennyibe fog kerülni, mert a fiam és családja viszont fizet tb-t de biztos így sem lesz olcsó! Köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Amennyiben Ön ill. családja biztosított, itthon természetesen megvásárolhatja a vényre a védőoltást, ez nem ingyenes.
Javaslatunk egyszerűbb: jelenleg már kiterjedten működnek oltópontok itthon, mintegy 200 helyen. Az oltópontokon 3000 Ft befizetése ellenében beadatható a védőoltás a H1N1 ellen, tehát, ha amúgy is hazatér, akkor célszerű lenne ezt a megoldást választania!

Tisztelettel:
Szakterület: Infektológia
A H1N1-et ll.hó.16.-kán vettem fel. Jelenleg hasmenésem van két napja és jobboldalon görcsölök. Nem tudom mi tévő legyek?
Tisztelt Olvasó!

A hazai H1N1 oltás, a Fluval P jelenleg érvényes alkalmazási előiratában (OGyI 2009.november 2.) nem szerepel hasmenés a '4.8. Nemkívánatos hatások, mellékhatások' szövegrészben. Saját, gyermek körzeti orvosi tapasztalatom - melynek során felnőtteket is oltanom kellett -, sem mutatja, hogy hasmenés alakult volna ki az oltást követően, bizonyítottan az oltás mellékhatásaként. A jobb oldali görcsös fájdalom önmagában - amennyiben izom eredetű - azonban elképzelhető, hogy az oltás következménye. A leirat szerint ugyanis közelebbről meg nem határozott izomfájdalom előfordult ≥1/1000 és <1/100 arányban.

Az Ön által leírt 2 tünet, valamint a H1N1 oltás óta eltelt tetemes idő alapján azonban azt kell mondanom, tünetei - panaszai hátterében akár a szezonális influenza, vagy bármely egyéb vírus szóba jöhet, esetleg epeérintettség is, de legkevésbé a Fluval P mellékhatása.

Jobbulást kívánok,
Szakterület: InfektológiaBelgyógyászat
Tisztelt Szerkesztőség!

5 hete kaptam meg a H1N1 elleni védőoltást. Nem hagytam abba a napi 85mg szalicilsav szedését. Mit tegyek?
Tisztelt Olvasó!

Az acetil-szalicilsav használatát elsősorban a Reye-szindróma kialakulásának lehetősége miatt szoktuk kevéssé javasolni: ez a ritka, életveszélyes tünetegyüttes elsősorban gyermekeknél és/vagy többnyire vírusos (influenza, bárányhimlő) megbetegedéseknél jelentkezik, különösen aspirin szedése mellett.

Bár egyes amerikai cikkek szerint a ciklooxigenáz-gátlók mellett a védőoltások hatékonysága csökkenhet (!), az idei évre is - csakúgy, mint az előzőekre - a CDC és az AAP is kifejezetten javasolja acetil-szalicilsavat szedő gyermekek részére az oltás(ok) felvételét, hisz ennél a csoportnál az esetleges fertőzéssel is már többszörös az esély a Reye-szindróma kialakulására.

A hazai inaktivált H1N1 vakcina nem jelent veszélyt acetil-szalicilsav krónikus szedése esetén, illetve a jelenleg érvényes alkalmazási előirata (OGyI 2009.november 2.) nem tartalmaz COX gátlóra vonatkozó bejegyzést.

Ennél részletesebb információért javaslom, forduljon az OEK, vagy a Szent László Kórház Védőoltási Tanácsadásához.
Mivel lehet megelőzni a hólyagos kiütést az arcon gyermekkorban?
Már 3 alkalommal kiütött a fiam arcán.
Tisztelt Kérdező!

Hólyagos kiütést igen sok betegség okozhat, jó részükben - főleg az allergiás eredetűeknél - nem sikerül azonosítani az allergént.

A tüneti kezelés részeként viszkető hólyagok esetén antihisztaminok javallottal akár helyileg, akár gyógyszerként szedve. Célszerű ilyenkor fokozottan figyelni a kézhigiéniára: a köröm alatt megbújó baktériumok vakarózás közben bejutnak a megnyílt hólyagokba, másodlagos fertőzést okozva ezzel. Más esetekben az egyszerű hidratálás is segíthet, vagy lipidbázis kenőcsök használatával sikerül eltüntetni a kiütéseket.

Mindenképpen konzultáljon házi gyermekorvosával, vagy keressen fel beutalóval egy gyermek bőrgyógyászati rendelést.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Szakterület: Infektológia
Szeretném megkérdezni hogy mikortól lehet kapni a gyógyszertárban az új influenza elleni oltást illetve a szezonális influenza elleni oltást lehet már kapni gyógyszertárban?
Tisztelt Kérdező!

Az új, A/H1N1 influenzavírus elleni oltást, a Fluval P-t ősszel kiszállították a patikákba: az oltandók egy körének ez ingyenesen hozzáférhető - erről felnőtt háziorvosánál tájékozódjék -, másoknak azonban vényköteles, ára 1930 Ft.

A Fluval P-vel egyidőben mind a korszerű split, mind a teljes, inaktivált vírust tartalmazó szezonális influenza elleni vakcinák is forgalomba kerültek. Ezen oltások összetételére vonatkozóan a WHO és az EMEA 2009/2010-es influenza szezonra való ajánlásait vették figyelembe a gyártók.

A WHO erősen javallja idén mindkét vakcina felvételét az esetleges újabb reasszorció (amikor a vírusok genetikai állománya keveredik) lehetősége miatt.

A A/H1N1 vírus is maga 4x reasszortáns vírus, Észak-amerikai sertés-, európai és ázsiai sertés-, madár és emberi influenza genetikai elemeket hordoz génállományában, tehát nem alaptalan az elővigyázatosság!

Jelenleg az oltópontok javarésze már nem üzemel, az oltás azonban hozzáférhető közforgalmú patikákban.

Jó egészséget kívánok,

dr. Altorjai Péter
Mivel enyhíthetem a viszketést bárányhimlős gyermekemen? Több cikket is elolvastam, de nem találok rá választ, csak annyit hogy rázókeverékkel NE.
Tisztelt Kérdező!

A legolcsóbb megoldás a gyakori zuhanyoztatás; patikai készítmények terén a mentás hintőport javasolnám első körben, azonban létezik olyan hűsítő hab is (az angol himlő=pox elnevezésből ered a neve), mely kissé költségesebb, de ugyanúgy hatékony megoldást nyújt.
A szájon keresztüli antihisztaminokat a kifejezetten viszketős gyermekeknél javaslom, illetve ha familiáris a homeopátiával, szóba jönnek ilyen készítmények is.

A rázókeverék ellen évek óta küzdünk, sajnos jelenleg is van patika, ahol kiadják ezt a vény nélküli készítményt a kis bárányhimlős betegek aggódó szüleinek, pedig használatával lap szerint terjedő bőr alatti szöveti bakteriális gyulladások alakulhatnak ki, nemkívánatos szövődményeként a sokszor csak kisebb tüneteket okozó betegségnek.

Jobbulást kívánok,

dr. Altorjai Péter
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Nemrég kaptam meg a 2. HPV elleni oltást. Az lenne a kérdésem, hogy a 3. oltásig tartó pár hónapot érdemesebb lenne-e kirukkolni szexuális együttlét nélkül, vagy az első 2 oltás elégséges védelmet nyújt egy esetleges fertőzéssel szemben?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

A HPV vakcinák csak profilaktikus, tehát megelőző hatással bírnak, és csak meghatározott HPV-típusok ellen. Aktív HPV-fertőzés ill. más egyéb nemi betegség ellen nem hat, feltehetően erről tájékoztatták Önt.
A gyógyszer még viszonylag új, tehát korlátozott vele a klinikai tapasztalat.
Szexuális együttlét nem tilos, de a fentieket figyelembe kell venni, és megfelelő egyéb módon is védekezni, pl. kondommal.
A legfontosabb talán az ismert, állandó partner - aki ráadásul egészséges is...

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

A kérdésem a következő: a makkom pereménél elszíneződés látható, melyen apró kis valamik láthatóak, ezek száma idővel nőtt , és a bőr is érzékenyebb lett. A szájban pedig eleinte apró kis piros foltok a nyelv alatt, most már a garat lágy részénél is de nagyobb, mintha kiütések lennének állandó krákogással jár , és rossz érzéssel.
Azért kérdezek, mert nem tudom összefügg e ez a kettő, de a volt barátnőm kezelték HPV-vel, akivel egy éve volt szexuális kapcsolatom, és felhívott és elmondta magánrendelésen járt ezért.
Szóval most bőrgyógyászhoz, vagy urológushoz menjek, tovább nem merem halogatni, mert mindenhol nő a látható "ragyák "száma.
Válaszát várom!
Valóban nincs értelme halogatnia az orvos felkeresését. Különösen akkor, ha barátnője ismert HPV-beteg.
A humán papillomavírus szexuális érintkezés útján terjed, sokszor előfordul, hogy különösebb tüneteket sem okoz, illetve azok későbbe, esetleg hetekkel, hónapokkal későbben alakulnak csak ki, és természetesen férfiakon is.
Különböző kezelési eljárásai léteznek, de tüneteitől függően a bőrgyógyászt minél előbb keresse fel, urológust csak abban az esetben, hogy a bőrgyógyász valóban HPV-t talált Önnél, és ezt ajánlja, javasolja is.
Amennyiben ténylegesen HPV-fertőzésről van szó, az nem gyógyítható, de jól kezelhető helyi kezeléssel, lézerrel, fagyasztással, egyéb módszerekkel.
Ha nem HPV, akkor célirányosan kell majd kezelni.
Tehát várakozás nélkül keresse meg a bőrgyógyászt!

Jó egészséget kívánunk!
üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr!

Kislányomat 7 évvel ezelőtt oltattuk bárányhimlő ellen. (most 15 éves).
Most azt hallottam, hogy kellene még egy oltást kapnia, mert az az egy oltás nem ad teljes védettséget. Ennyi év után valóban hatásos lenne a második oltás?
Köszönöm a választ!
A bárányhimlő elleni védőoltással kapcsolatban idéznénk pontosan a gyermekgyógyászi szakmai állásfoglalást:
"...Több, mint 10 éves nemzetközi tapasztalat szerint a leghatékonyabb védelmet a bárányhimlő ellen minden életkorban két adag oltóanyaggal érhetjük el. (Az oltás nem adható be 9 hónapos életkor alatt.) A legújabb hazai szakmai útmutatások szerint a védőoltást 15 és 18 hónapos életkorban ajánlott beadni, a kötelező oltásokkal egyidőben.

Azoknak a gyermekeknek, akik korábban már kaptak egy adag oltást, szintén szükségük van még egy adag oltás beadására, függetlenül attól, hogy mikor kapták meg az első adagot. Abban az esetben, ha időközben a gyermeknek az oltás ellenére bárányhimlője volt, a 2. adag beadása szükségtelen.

A 2. adagot legkésőbb egy új közösségbe kerülés előtt ajánlott beadni, tehát mielőtt óvodából iskolába megy a gyermek, vagy óvoda- ill. iskolaváltáskor.

A két adag oltás között minimum hat hétnek el kell telnie. A 2. adagot semmilyen körülmények között nem lehet beadni 4 héten belül."

Ezek alapján a válaszunk, ha a 7 évvel ezelőtti oltás csak egy adag volt, akkor meg kell ismételni az oltást, ahogy az idézett szövegben is látható, kivéve ha időközben átélte a bárányhimlőt esetleg.
A teljeskörű védelem csak így biztosítható a leánya számára!

üdvözlettel:
Szakterület: BelgyógyászatInfektológia
Tisztelt Szakértő!

Félek, hogy HIV-fertőzött vagyok! Lassan 1 éve a tesztet nem merem megcsináltatni. 1 év után mik lehetnek a lehetséges tünetei?
Egyébként elég régóta van visszatérő szájfertőzésem, persze nem gombás vagy ilyesmi. A barátomnak pedig visszatérő hasmenése. Lehet ennek akármilyen köze is a HIV-hez?
Köszönöm a válaszát!
Lehet, de nem valószínű. Ha valóban pl. valamilyen kockázati tényező (túl sok partner, homoszexualitás, vérkészítményekkel történő régebbi kezelés, stb.) miatt felmerülhet az AIDS gyanúja, az országos Epidemiológiai Központban (1097 Budapest, Gyáli út 2-4) jelentkezhetnek ingyenes vérvételre.

Egy év után az AIDS tünetekkel nem jár. 4 év után jelentkeznek az első tünetek (generalizált limfadenopátia), vagyis a nyirokcsomók megduzzadása testszerte, mérsékelt láz kíséretében. A fertőzés az expozíció után legkorábban 12 hét múlva mutatható ki vérből, ld. a fenti címet.
Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődni szeretnék (csak úgy általánosságban),hogy a végbélnyíláson nőtt szemölcs az mindenképpen nemi eredetű? Vagy elvileg lehet "hagyományos" szemölcs is?

Köszönöm válaszát.

Tisztelettel:
Ezt most csak levélben küldöm Önnek, nem tesszük fel az oldalunkra.

A nemi szerveken, ill környékükön nőtt szemölcsök általában HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés következményei. Többféle lehetséges, általában a condyloma gyakoribb típus (hegyes függöly).
Amennyiben valóban ilyen szemölcsöt észlelt, akár ha az még fájdalmatlan is, célszerű mielőbb bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni a további diagnózist és kezelést illetően. Általánosságban mondható, hogy ezeket a kellemetlen szemölcsöket csak "sebészi" úton lehet eltávolítani, konzervatív kezeléssel ez nem oldható meg.
A HPV nemi érintkezés útján, a hám mikrosérülésein keresztül terjed.

Jobbulást kívánunk, keresse fel a bőrgyógyászatot mielőbb,
üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem , hogy a páromnak ( férfi) pár hónapja a nemi szerve körül illetve a péniszén is több helyen vad hús szerű kinövések jelentek meg amiket ha megsértett nagyon véreztek. Elkezdtük kezelni Verrumal oldattal . Néhány hosszu idő elteltével leesett vagyis leszáradt heget hagyva maga után de sajnos állandóan előjön egy kettő új. Az lenne a kérdésem , hogy mi ez és hogyan tudnánk véglegesen kiírtani.?Én még eddig nem kaptam el tőle. De tartok tőle hogy fertőző is lehet.Kérem mielőbbi válaszát: Köszönettel
Nagyon képszerűen írta le az elváltozást, amely nagy valószínűséggel a condyloma acuminatum (vírusszemölcs) nevű betegség. Itt röviden leírjuk a lényegi tudnivalókat.

A végbélnyílás körül, nemi szerveken fordul elő, A HPV (Humán Papilloma Vírus) családba tartozó vírus okozza. Karfiolszerű növedékek, szemölcsök alakulnak ki. A fertőzés beterjedhet a hüvelybe, a húgycsőbe vagy a végbélbe.

A kialakulás folyamata:
A bőrrel érintkezésbe kerülő vírus mikrosérülésen keresztül behatol a bőrbe, a hámsejtekbe, azokat fokozottabb szaporodásra készteti, így jön létre a szemölcs. A lehámló hámsejtek tartalmazzák a vírust, tovább fertőznek.

Főleg szexuális érintkezés útján terjed, a megfertőződés idejét nehéz meghatározni (1-8 hónap, hosszú ideig is rejtett maradhat). A látható kondilómákat minden esetben kezelni kell, folyamatosan növekednek, emellett rákmegelőző állapotnak tekinthetők.

A kezelés lehetőségei: folyadékkal, krémmel kezelni, szikével kimetszeni, Volkmann kanállal kikaparni, elektromos késsel kiégetni, folyékony nitrogénnel elfagyasztani.

Mindezt természetesen csak bőrgyógyász, és/vagy sebész tudja és hivatott elvégezni, tehát keressék fel mielőbb a bőrgyógyászt.
A fertőzés természetesen - sajnos - átterjedhet - tehát várakozás, és házi kezelgetés nélkül javaslom, keressék fel a szakembert!

Javulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: NeurológiaInfektológia
Témakörök: vírusfertőzés stroke
Tisztelt Doktor Úr!

Az elmúlt ősszel volt egy vírusos agyvelőgyulladásom, ami okozott az agyban egy agyi infarktust is. 33 éves vagyok. A kórházba úgy kerültem be, hogy a jobb kezem lebénult, és a jobb lábamra se bírtam már ráállni, illetve képtelen voltam beszélni. A vírus a baloldali agyféltekémet támadta meg, az EEG bal agyféltekei lassulást mutatott. Csináltak egy gerinc-csapolást, kaptam vírus elleni szert és egész gyorsan helyrejöttem, minden maradványtünet nélkül.

Eltelt azóta két hónap, szerencsére semmi komolyabb bajom nincs, az eredményeim jók, az EEG is normális értéket mutat most már, csak aggaszt az állandó fáradság, gyengeség, ez miatt most munkahelyet is váltok, mert fizikai álló munkát végeztem és nagyon sokszor nem akar megtartani a lábam.

Normális még ez? A neurológusom azt mondja hogy a teljes felépüléshez lehet, hogy kell fél év, de még az 1 év sincs kizárva. Illetve javasol-e valamilyen immunerősítést?
Köszönöm válaszát!
Az agyvelőgyulladást követő agyi infarktus (stroke) után feltehetően kapott, és jelenleg is kap véralvadásgátló kezelést (?) Ezzel kapcsolatban annyit jegyeznék meg, hogy állandó, folyamatos és rendszeres kontrollt igényel a PTI idő (protrombin) és az ún. INR-érték tekintetében, hogy a véralvadás gátlása kellő mértékű legyen.

Esetleg ha a gyógyszerelését megírná jobban tudnánk segíteni (beleértve, hogy milyen vírusellenes kezelést kapott korábban).

A neurológiai javulás lassú, valóban mert az egyes agyterületek esetleges- vagy valódi funkcióvesztése lassan áll helyre, az agyi plaszticitás nagy, de bizonyos funkciók, érző- és mozgatórendszeri működések visszaállása hosszabb rehabilitációs időszakot igényel.

Az immunrendszernek valódi erősítésére multivitaminok és nyomelemek igen széles választéka áll rendelkezésre.
Nagyon fontos lehet a gyógytorna, fizikai rehabilitáció, lassan és fokozatosan. Biztosan munkahelyet kell váltania, valamilyen - a korábbinál könnyebb terheléssel.

Jobbulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: Gasztroenterológia
Témakörök: hasmenés vírusfertőzés
... éves férfi vagyok. Problémám még tavaly novemberben kezdődött, amikor is elkaptam a "hányós, hasmenéses" vírusfertőzést. 38 fokos lázzal 4 nap alatt átment rajtam a vírus. Azóta folyamatos tompa szúró fájdalmat érzek a bal bordám alatt, a vastagbél környékén. A gyomrom folyamatosan korog függetlenül attól, hogy ettem avagy nem.
3 napja viszont újra hasmenésem van, a tompa szúró fájdalom is megvan, lázam nincs, viszont a gyomor korgás nagyon hangos és szinte folyamatos. A székletem sötét zöldes-szürkés és folyik belőlem. A háziorvosom Smecta por és Normaflore szedését ajánlotta. Két nap távlatában a székletem kicsit keményedett, de maradt minden a régi, szúrás, gyomorkorgás stb. Komoly lehet a dolog?
Várom válaszát!
A tünetek valóban vírusos hasmenésre (pontosabban gastroenteritisre) utalnak.
Elképzelhető, hogy volt időközben egy "nyugvó" fázis, és most mindez újra fellángolt. Érdemes lenne tenyésztést készíttetni (székletből) és megnézni, hogy Calici-, egyéb Adenovirus vagy milyen kórokozó jelenik meg a tenyészetben.
Mivel a vírusfertőzés gyógyszeres úton nem kezelhető, tehát tüneti szerek jöhetnek szóba főként, ahogyan a háziorvos is rendelte. Súlyosabb hasmenést követően talán érdemes megvenni a patikákban kapható orális rehidrációs készítményt, mely alkalmas a szervezet sóháztartása egyensúlyának helyreállítására.

Javulást kívánunk!
üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaBelgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr!

FSME-Immun oltás általi immunizációs időszak alatt Ibalgin 400 fájdalomcsillapítót alkalmaztam migrénes fejfájás csillapítására. Ezen kívül fogamzásgátlót (Maitalon) szedek, és nikkel allergiám van. Befolyásolhatja bármelyik tényező a megfelelő immunitás kialakulását?

Köszönöm a válaszát!
A FSME Immun alkalmazási előírást átnéztem. Ebben a felsoroltakkal kapcsolatosan: tehát a fájdalomcsillapító, az oralis fogamzásgátló nem szerepel megkötés.

Nem súlyos allergia sem képez ellenjavallatot, tehát ebben az esetben úgy tűnik, hogy a felsorolt tényezők nem akadályozhatják a kellő immunitás kialakulását.

Egy megjegyzés az előírásból, ez már független a fentiektől:
"Mint bármilyen más vakcina, az FSME-Immun felnőtteknek sem véd meg teljesen minden beoltott személyt az ellen a fertőzés ellen, amely ellen beoltották."

Jó egészséget kívánok,
üdvözlettel:
Tisztelt Doktornő(úr).

A HPV vírusssal kapcsolatban érdeklödenék.Hagyan alakulhat ki? és milyen uton terjed?És mi a megoldás vagy kezelés annak érdekében,hogy meggyogyuljak?Ebben kérem a szakvéleményét,mert az a gond,hogy még nem voltam terhes és szeretnék legaláb 2-t gyeremeket szülni.
Elöre is köszönöm a segítségét.

-Útó.Elvagyok egy kicst keseredve.
A HPV fertőzés szexuális uton terjed.

A fertőzöttség a terhességet semmilyen módon nem befolyásolja,és az esetek döntő többségében kezelés nélkül megszűnik. A vírus ellen hatékony kezelés nincs,a szervezet ellenállóképességét növelő, immunerősítő készítmény szedhető,bár hatása kétséges.Azon ritka esetben amikor a vírus a méhnyak szöveteiben rosszindulatú elváltozás kialakulását indítja el szükségessé válik az orvosi beavatkozás, egyszerű műtét formájában,amely azonban a tervezett terhességet nem befolyásolja.Azonban a vírus ilyen hatása többéves folyamat során érvényesül, ezért az évenként végzett szűrővizsgálattal igen korai stádiumban felfedezhető, és kisműtéti beavatkozással maradéktalanul gyógyítható.

Üdvözlettel:
Kisfiam Parvo B19 vírusfertőzésen esett át,épp mikor teherbe estem.Kiütései a peteérés után 3,5 nappal jelentkeztek Nála és 12 nap után tűntek el (az elmaradt menstruáció után 2 nappal).

Nekem semmi tünetem nem volt .A 6. hétben elvégzett Parvo B19 ellenanyag vizsgálata nálam az alábbi értékeket adta: IgG 99IU/l "pozitív", IgM 0,9 "kétes",emiatt visszahívtak kontrollvérvételre,ennek 2 hét múlva lesz az eredménye. Ha jól értem,akkor átestem a fertőzésen és kétséges,hogy a közelmúltban történt-e.

Bár,mivel sosem találkoztam még ezzel a betegséggel kisfiam előtt, valószínű, friss a fertőzés.Ha jól tudom,a kiütések megjelenésekor már nem fertőzőképes és kb egy héttel a kiütések előtt már fertőzhet. Eszerint a barázdálódás időszakában,vagy a megtermékenyülés előtt fertőződhettem meg Kérdésem, hogy ebben a korai szakaszban elszenvedett fertőzés okozhat-e fejlődési rendellenességet,illetve anaemiát a magzatban?

Milyen teendőim vannak e kérdésben (vizsgálatok, stb.) ? ... hetes terhes vagyok.Köszönettel :
Ismereteink szerint a szülőnők 50%-a átesett tünetmentes parvovirus fertőzésen élete során,tehát a fogamzás időpontjában már védett a fertőzéssel szemben.

A fertőzés időpontja az ismételt vizsgálattal tisztázható. A terhességnek Ön által említett korai időszakában elszenvedett fertőzés a magzatra nézve veszélytelen. Magzati anaemiát a terhesség 20. hete után a méhlepényen átjutva okozhat, amennyiben az anya a terhesség ezen időszakában frissen fertőződik.
Aggodalomra tehát nincs oka,és ezzel kapcsolatos teendői sincsenek.

Üdvözlettel:
Kedves Doktor Úr!

...-ban született a kisfiam 4,3 kg.-mal. Születése után besárgult, ezért kék fényt és antibiotikumos infúziót kapott, egy hét után engedtek ki bennünket. UH vizsgálaton vesetágulatot láttak, ami mostanra nem látszik, helyette a májában egy 11 mm-es ciszta látszik.

Vért vettek, a lelet a következő:
Cytomegalovirus IgM pozitív, aktuális fertőzés lehetséges, IgG Pozitív
Epstein-Barr IgM negativ, IgG pozitiv, fertőzést átvészelt
Herpes Simplex 1 IgM negatív, IgG pozitív, primer fertőzésen átesett.
Nefrológiai rendelésen erről egy szót sem említettek, itthon hazaérve a leletet elovasva rémültem meg, főleg amikor a neten utána néztem.

Kérdéseim a következők:
Akkor mi is ez pontosan?
Veszélyes? Kezelhető?
Következő terhességem előtt kell e vérvizsgáltot kérnem ezekre a vírusokra? ( Azt olvastam az anyaméhben fertőződés súlyos magzati rendellenességeket okoz.)

Mi (szülők) is fertőzöttek vagyunk?

Köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Januári születésű fiúcsecsemője újszülöttkori sárgaságát kékfény-terápiával kezelték, az antibiotikumos infúziót feltehetően a mellette egyéb okból észlelt bakteriális fertőzés vagy annak gyanúja miatt alkalmazták.

Az UH vizsgálaton észlelt vesemedence-tágulat gyakran látott, többnyire ártalmatlan elváltozás, azonban mindenképpen követendő, azaz kontrollálandó. Jelentőségét az adhatja, hogy lázas állapot, bizonytalan hátterű gyarapodási zavar, stb. esetén hamarabb kell, hogy gondoljon a gyermekorvos húgyúti fertőzés lehetőségére, mely egyszerű vizeletvizsgálattal azonban kizárható.

Ami a vírusserológiai leletet illeti:

1.,a CMV a cytomegalovírus, azaz a zárványsejtes betegség kórokozójának nevét fedi. A kor előrehaladtával gyakorlatilag majdnem a teljes felnőtt lakosság fertőzötté válik, megbetegedést azonban csak a szerzett vagy veleszületett immunhiányos állapotok (ide tartoznak az újszülöttek, HIV-betegek, szervátültetettek, stb.) esetén okoz.
Az un. TORCH komplex részeként (C betű) magzatkárosító hatással is bírhat, amennyiben az anya friss fertőzésen esik át. Az IgM pozitivitás durva megközelítésben a friss fertőződést, az IgG pozitivitás pedig az átvészeltséget jelenti.

2., Epstein-Barr: a mononucleosis szindróma egyik okozója

3.,Herpes simplex 1 - elsősorban szájüregi és környéki fertőzésekért felelős vírus, szintén a TORCH komplex része (H betű), azaz friss anyai fertőzés magzatkárosító hatással bírhat.

Az mindenesetre furcsa, hogy egy 5 hónapos gyermeknél mind az EBV, mind a HSV1 antitestek (IgG) átvészeltséget jeleznek, illetve, hogy mindennek mi köze van a nephrológiai vizsgálathoz?

A fent leírtak szerint a kor előrehaladtával a felnőttek egyre nagyobb százalékánál találunk átvészeltséget mind a CMV, mind az EBV, mind a HSV különféle csoportjai tekintetében.

Remélem segítettem válaszommal,

dr. Altorjai Péter

Jelenleg nem kötelező a TORCH kórokozókra történő szűrés, de kérheti nőgyógyászától következő terhesség vállalása esetén vizsgálatát.
Szakterület: Bőrgyógyászat
Tisztelt Szakértő!

A bokámnál és a lábfejemen is futószemölcsök hada van.Már megjelentek a másik lábamon is, és feljöttek a térdhajlatomig.Ez a folyamat kb.10-15 éve zajlik.Már annyi van,hogy ecsetelni nem tudom egyenként.(kutyatej).
Feleségemnek volt az arcán, azokat kb 30 éve lézerrel leszedték.Ez most -ahogy néztem-megfizethetlen.
Kétszer orbáncom is volt az elmúlt évben,ugyancsak a lábfejemen és a bokámon.Érzésem szerint valami összefüggés van a kettő között.
Kérem adjanak tanácsot, mivel egy doki egy vagon antibiotikumot akart hosszú távon etetni velem.
Olvasatom szerint ez vírus és nem bacilus, de ... vagyok, tehát nem a szakmám.
Köszönettel:
Először is azt kellene mindenképpen tisztázni, hogy valóban víruseredetű szemölcsökről (HPV) van-e szó, amit levélben futószemölcsként említett.

A víruseredetű szemölcsök egyetlen valóban hatékony kezelési módja a szemölcsök eltávolítása, tehát akár műtéti, akár lézeres beavatkozás révén.

A kérdés egyértelműen bőrgyógyász szakorvosra tartozik, mivel írja hogy kb. 10-15 éve zajlik ez a folyamat, kérdezem, hogy ennyi idő alatt nem merült fel a műtéti eltávolítás lehetősége?

Az antibiotikum-szedésnek csak egy esetben van bármilyen értelme - ha az elváltozások baktérium-eredetűek. az antibiotikumok ugyanis vírusokra egyáltalán nem hatnak, tehát ha itt vírusok okozta szemölcsökről van szó, akkor teljességgel indokolatlannak látszik bármilyen antibiotikum adása.

Ezért jeleztem, hogy először azt kellene tisztázni, mielőtt bárki bármit kezelni kezdenek, hogy milyen eredetű az elváltozás, és mi okozza.

Tehát bőrgyógyász szakorvosnak, kórházi osztálynak stb. kellene megmutatnia először.

Jobbulást kívánok!
üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Üdvözlöm !
a fiamnál mononucleosis infectiot diagnostizáltak..
... éves és mellette a nyaki nyírokcsomó duzzadat nagyon ezért ultrahangra küldtek..Az lenne a kérdésem hogy ezt hogyan és honnan kaphatta el vagy mitől és mennyire veszélyes ez őrá nézve..Májnagyobodása és lép nagyobodása van... Úgy-e ez kezelhető ..??? Van egy ... éves kislányom és kérdésem hogy ő nincsen veszélyben a fiam mellett..Nem kaphatja e el tőle...Szeretnék bővebb információt kapni erről a fertőzésről és mi veszélyes őrá nézve.
Előre is köszönöm válaszát...Kértek tőle egy Monostikon tesztet is..Ez mit jelent???? Köszönöm..
A másnéven Epstein-Barr vírus (EBV) fertőzésnek, régebben Pfeiffer-féle mirigyláznak, újabban "csókbetegségnek" nevezett mononukleózis valójában fontos - általában nem igazán veszélyes vírusfertőzés.

A legtöbben már gyermekkorban átesnek az EBV fertőzésen, méghozzá klinikai tünetek jelentkezése nélkül, esetleg influenzaszerű tünetekkel - ebben az esetben későbben már nem fejlődnek ki definitív tünetek.
Főként a serdülőkben. fiatal felnőttekben gyakoribb.
Főbb tünetei:
láz, fáradtságérzés, súlycsökkenés, rossz közérzet, torokgyulladás, apró bevérzések a bőrön, étvágycsökkenés.
Jellemző még a nyirokmirigy-duzzanat, máj- és lépnagyobbodás, sárgaság. Idősebbekben inkább ez utóbbiak, a nyirokmirigyduzzanat kevésbé.
A fertőzés 4-7 hét alatt tör felszínre, zajlása ezután kb. 2-3 hét, egyes tünetek még megmaradhatnak később is. Nyál útján terjed (csókbetegség elnevezése innen ered).
Kezelés:
A betegség magától mutat múló tendenciát, tehát gyógyszeres kezelésre nincsen szükség. Pihenés, ágy/nyugalom szükséges főként a zajlás 2-3 hetében. A lázat és egyéb tüneteket lehet mérsékelni, csökkenteni.
Az esetek kb. 5%-ában fordulhat elő szövődmény, akkor az már kezelendő. (ilyen lehet pl: agyhártyagyulladás, egyes idegrendszeri betegségek).
A betegben a vírus (EBV) szunnyadó állapotban megmarad. A későbbiekben a beteg élete során esetleges autoimmun betegségek oka lehet (pl. SLE, szklerózis multiplex, reumatoid artritisz.)
A monosticon teszt szerológiai vizsgálat, antitest pozitivitásra vonatkozik, nem mindig ad megbízható eredményt.

Üdvözlettel, és jobbulást kívánok!
Tisztelt cím !!

Újabb kérdésekkel fordulok önökhöz..a fiamnál mononucleosis infectiot állípítottak meg... Mára elkészültek a labortsztek és a vérkép teljesen visszaállt a normálra.. A nyaki nyírokcsomo kiderült hogy nem is nyirokcsomó hanem egy echoszegény valami ami épp ...Nincsenek nyirokcsomok sem a nyakán... Még a monosztikon eredményt várjuk..volt egy úgyanilyen eset a fiam barátjánál..Ő 4 éve esett át ezen a fertőzésen, és most egy nyirokcsomó alakult ki a hónalján ami nagyobodik és fájdalmas neki, már meg is vágták 2-szer..ez 4 év után jött ki neki a fertőzést kővetően..Én most kissé megijedtem , mivel a fiam eredményei a monosticonon kivül jók lettek(mert azt még nem tudjuk), várható-e hogy évek múlva ez nekünk is okozhat próblémát,?? Ez benne marad a szervezetében és élete során még rákot is okozhat vagy valamit,?? Mit csináljak a jövőre nézve, milyen vizsgálatokat hogy tudjam biztosan hogy nem lesz ebből gond a későbbiekben..Hogy tudom ezt megelőzni...
A mononukleózisról (EBV-fertőzés) a múltkori levélben részletesen írtam Önnek.

A késői szövődményeket illetően:

Kiújulás
Ha az "alvó" EBV későbben aktiválódik, egészséges emberben nincsenek tünetek. Gyengült immunműködés esetén (HIV-fertőzés, AIDS), vagy immunműködést csökkentő gyógyszeres kezelés - kiújulhatnak a tünetek, sárgaság, hepatitisz, lépnagyobbodás, egyéb szervi gyulladások.

Daganatos betegség
Igen ritkán, az EBV okozhatja (késői formában) néhány daganattípus megjelenését. Ezek a Hodgkin-kór, a Burkitt-limfóma és orrgaratüregi daganatok, főként a nyirokrendszert érintő daganatok ezek.

forrás: MSD Orvosi Kézikönyv.

E kérdésekben infektológus-belgyógyász (fertőző betegségek szakorvosa) tud Önöknek pontos és korrekt felvilágosítást adni.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor Úr!

Kb. ... hónapja a párom péniszén szemölcsök jelentek meg. Ugyan, azóta is orvosi kezelés alatt áll, ecsetelőt használ, de nem akarnak elmúlni. Félek tőle, hogy én is elkaphatom, bár óvszert használunk. Ez azonos a HPV-vel? Csak nemi úton terjed, vagy akár úgyis elkaphatom, ha a fertőzött bőrfelülethez érek vagy ő ér hozzá, és utána esetleg kézmosás nélkül a saját nemi szervemhez vagy bármely testrészemen megjelenhet?

Válaszát előre is köszönöm!
Természetesen azt nem tudhatjuk, ha nem rendelkeznek bőrgyógyászati diagnózissal, hogy itt valóban HPV (humán papillomavírus) - fertőzésről van-e szó.

Ezzel együtt leírom, hogy a HPV hogyan terjedhet, erről egyébként a bőrgyógyász és/vagy infektológus is kell hogy tájékoztatást adjon a betegnek! Amennyiben a kezelés az ecsetelővel nem eredményes, vissza kell menni, és ezt jelezni, más terápiával folytatni, amit a szakorvos rendel.

Lássuk, tehát:

A HPV terjedésének módjai:
- Extragenitális terjedés, a bőrfelületek érintkezése révén:
A nagyajkak, here, végbélnyílás fertőzött bőrfelületével érintkezés útján. A behatolás nélküli nemi aktus során is terjedhet a HPV fertőzés! Az óvszer sajnos nem nyújt teljes körű védelmet, mivel a bőrfelületek érintkezése miatt a vírus továbbkerül. Az onkogén típusú HPV 16 az ujjak és a nemi szervek közvetlen érintkezése kapcsán is terjedhet.
- Terjedés nemi úton:
A nemi szervek bőrfelületének érintkezésekor
- Szülő-gyermek:
A HPV ritkán terjedhet az anyáról a gyermekre is (főként a szülés közben).

Felhívom a figyelmét, hogy szexuális érintkezésnél sem a testnedvek "cseréjével" fertőz a HPV, hanem a bőrkontaktus útján, ezért nm biztosít 100%-os védelmet ez esetben az óvszer.

Mindez természetesen csak abban az esetben igaz, ha valóban HPV-fertőzés áll fenn.

Javaslom a bőrgyógyász ismételt felkeresését, és ezen kérdések megbeszélését a pontos diagnózis ismeretében

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Doktor Úr!
Övsömör után 5 héttel,a külső tünetnyomok alig láthatók,de idegfájdalmaim erősek.Az antibiotikum elfogyott,külömböző fájdalomcsillapítókat szedek,nemsok sikerrel.A hólyagok a baloldalamon jelentek meg,viszont már 1 hete a jobb térdem annyira fáj és kisugárzik az egész lábamra.Lehetséges hogy igy "keresztben"is ettől ered?Milyen hatásos gyógyszert tudna ajánlani? Köszönettel:
Néhány sort írok Önnek a herpes zosterről, az övsömörről.

A betegség a bárányhimlő felnőttkori formája (VZV, azaz varicella zoster vírus fertőzés), általában 50 éves kor felett fordul elő ebben a formában.
A vírus hosszú ideig meghúzódhat a szervezetben, az idegsejtekben, a gerincvelőben, agyidegek területén, tünetmentesen. Akár évtizedekkel később is felszínre kerülhet, és az ún dermatomák mentén jelenik meg fájdalmas kiütések formájában. Maga a betegség néhány hét alatt lezajlik, de fennmarad utána az Ön által is jelzett postherpeses neuralgia, fájdalmakkal.

A kezelés, miután vírusfertőzésről van szó (vigyázat itt nem antibiotikumot kaphatott, hanem vírusellenes szert), általában a fájdalom kezelésére szorítkozik - és az esetleges szövődmények megelőzésére.

A "keresztben" való terjedés lehetséges éppen az említett ún. dermatómák miatt, amelyek követik az idegek lefutását a test mentén jellegzetes hosszanti alakzatok szerint.

A javasolható fájdalomcsillapítók ismertek, van néhány kimondottan ilyen típusú idegfájdalmakban alkalmazott gyógyszer, pl. a gabapentin hatóanyagtartalmú szerek.

Javaslom háziorvosával ezt megbeszélni, és megemlíteni a gyógyszert is.

Jobbulást kívánok,
üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: vírusfertőzés
Tisztelt Doktornő/Úr!
Neurológusom a következő vérvizsgálatokat rendelte el:
GLU,BUN,KREA,GOT,GPT,CK,GGT,NA-K,CRP,WE,VK, ANTI HBS,IMM.GLOB,ANTI HBS ELFA (BIOM),ANTI HBCT,ANTI NBC TOT ELFA (BIOM),HBS AG,TŰBALESET,TRAFO,HBSAG ULTRA,HCV AT,HCV AT EIA (MUREX),HIV AG/AB,HIV UNI VIRO,CMV AT,TRAFO 3 HÓNAPON BELÜL,CMV IGG ELFA (SORIN),EBNA IGG ELFA (BIOM),EBV AT,EBV EA IGG SORIN,EBV VCA IGG EIA (SORIN),EBV VCA IGM (SORIN),TREP AT,TRP AT EIA (BIOM)
Szeretném megkérdezni,hogy ezekből a vizsgálatokból mire lehet következtetni?
Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:
Miután problémájával, esetleges betegségével vagy tüneteivel kapcsolatban semmilyen tájékoztatást nem adott, csak és kizárólag a laborparaméterek alapján tudok néhány lehetőséget felvillantani.
A szokásosnak értelmezhető vérképi és májfunkciós paraméterek mellett a fontosabbnak tűnők mind vírustesztek:
HCV: hepatitisz C,
HIV: AIDS-teszt,
EBV: Epstein-Barr vírus, mononukleózis,
CMV: citomegalovírus
valamint a vértranszfúzióra utaló TRAFO megnevezés.

Üdvözlettel:
Tisztelt Cím!
... éves vagyok, ...-ban volt egy terhességem,és a 12.heti vérvételen kiderült,hogy a Rubeola vírus IgG és IgM értékek is pozitívak lettek!IgG 38,95U/mL,IgM 28,49.Gyermekkoromban védőoltást kaptam.
Az adott időben semmilyen tünetem nem volt.
Nem igazán foglalkoztak vele,minden ment tovább,majd a 18.héten sajnos kiderült,hogy végtagfejlődési zavar alakult ki,és meg kellett szakítani a terhességet.Nem derült ki,hogy mi okozta a bajt,csak találgattak...
Most,hogy újra szeretnénk babát,így egy újabb vérvétel eredményét megkaptam,és még mindig pozitív!
IgG 43,83,IgM 24,32 lett!Reaktív,küszöbérték index>15.
Ilyenkor mi a teendő?Mi történik,ha így esek teherbe?Károsodik a magzatom?Újra védőoltást kell kapnom?Sok lehet az ellenanyag a szervezetemben,és ezért állandóan pozitív?Kihez forduljak segítségért?
Elnézést a sok kérdésért,de nagyon kétségbe vagyok esve!
Válaszukat előre is köszönöm!
A rubeola-ellenes ellenanyagok a vérben vagy egy tünetmentesen lezajlott fertőzés, vagy az alkalmazott védőoltás következtében jelennek meg, és védettséget jelentenek.
Fejlődési rendellenességet csak a terhesség alatt szerzett friss fertőzés okozhat, és a védett személyek újrafertőződése extrém ritkán fordul elő. Valószínű, hogy az előző terhességében kialakult fejlődési rendellenességet sem rubeola fertőzés okozta, az ugyanis elsősorban szem-, szív- és központi idegrendszeri rendellenességet okoz és nem végtagfejlődésit.

Így, véleményem szerint aggodalomra nincs oka, bátran vállalhat egy következő terhességet. Aggodalmát végképp eloszlathatja egy személyes beszélgetés egy Genetikai Tanácsadóban. Keressen fel egyet!

Üdvözlettel:
Szakterület: Pulmonológia
Témakörök: asztma vírusfertőzés
Tisztelt Doktor UR!
Ma kezdtem 2 hetes turnusomat ausztriában mint gondozonö.Elözményem 3 nappal ezelött berekedtem ,torkom égett,náthás lettem,mely azóta is tart Höemelkedésem volt.Szopogato tablettát ,fájdalomcsillapito és mivel astmam van seretide 500 -ast használok.
Gondom az hogy amint aludni szeretnék rohamokba tör rám a köhögés ami reggelig eltart.Muszáj volt ma jönnöm dolgozni de 2 hétig itt leszek.E card kártyám van itt fizetem a társadalombiztosítást,de nem akarom itt a családnál avval kezdeni hogy vigyenek el az orvoshoz mert beteg vagyok.Mindigis nagy köhögö voltam de ez egy idegen családnál kellemetlen.Ma éjszaka kezdődőtt és ma kezdtem turnust is.Tud tanácsolni valami.Köszönettel
Ha jól értem asztmájának kezelése beállított, és (leszámítva a jelen állapotot) egyensúlyban van a Seretide-del.
A leírtak alapján a köhögés víruseredetűnek tűnik, de ennek megerősítésére orvosi vizsgálat lenne szükséges, legalább annak tisztázására, hogy nincsen esetleg tüdőgyulladása. A tüneti szerek hasznosak, amennyiben víruseredetű a köhögés, szisztémás kezelés amúgy sem várható. Ha esetleg bakteriális (az inkább átmenne hurutos típusba) az antibiotikummal kezelhető/kezelendő.
Mindezt az orvos dönti el, tehát azzal együtt hogy gondozóként dolgozik (sőt így talán még fontosabb is) meg kellene látogatnia kint az orvost.

Üdvözlettel:
Szakterület: Gyermekgyógyászat
Tisztelt Doktor Úr!

A fiam 3 éves és 2 évesen kruppos lett. Hála istenek azóta nem jelenkezet nála az ugatós köhögés. Akkor a gyerekorvos Rectodelt kúpot írt fel 2x1 2 napi adagolásban és abban a pillanatban be kellett adni a kúpot, ha jelentkezett a krupp, és így 2 nap alatt megkapta mind a 4 db kúpot. Kérdésem a következő. Nem sok egy kicsit ez a 4 db kúp egy 3 éves számára, mert azt hallottam, hogy 1 db maximum 2 db kúpot lehet adni a gyereknek. Nem-e lehet ebből valami hátránya, betegsége?
Válaszát előre is köszönőm.
Tisztelt Levélíró!

A krupp, pszeudokrupp sürgősségi helyzet, tehát itt gyorsan kell cselekedni, és erős hatású gyógyszerrel legyőzni a veszélyes "álhártyás gégehurutot".
A Rectodelt alkalmazási előírás megfelelő részét idézem Önnek:
"Gyermekpopuláció:
Akut indikációkban egyéb adagolási módokhoz viszonyítva sokkal könnyebben alkalmazható. A szokásos napi dózis 100 mg, azonban az állapot súlyosságától függően 5-20 mg/ttkg is adható naponta.
A kezelés időtartama:
Egyedi mérlegelést igényel a betegség súlyosságát figyelembe véve. Akut betegségekben a rövidtávú kezelés az elfogadott. Pszeudokrupp kezelésében a 100 mg-os kúpot alkalmazva 2 nap a maximális kezelési idő."

Tehát nyilván nem lehet hosszú távon adni, maximum 2 napig, de a kúp formában adott szteroid ennyi idő alatt gyors és erős gyulladáscsökkentést eredményez.
Más kérdés, hogy antibiotikum adása is szükséges lehet, tehát úgy értse, hogy a Rectodelt sürgősségi (akut) kezelés, és a gyermekorvos kell írjon antibiotikumot - ha azt szükségesnek látja.

A krupp lehet vírusos (alapban), de lehet rárakódott bakteriális fertőzés is.
Ajánlom cikünket is a kruppal kapcsolatosan:
http://www.egeszsegkalauz.hu/gyermekbetegsegek/krupp-croup-egy-eletveszelyes-leguti-fertozes-107204.html

Üdvözlettel:
Témakörök: vírusfertőzés
Kedves Doktor Nő/Úr!
Sokat olvastam utána a genitalis herpes fertőzésnek, de nem igazán találtam egyértelmű választ azzal kapcsolatba, hogy annak akinek jelentkeztek a tünetek utána tünetmentes időszakba elegendő-e ha gyógyszeres fogamzásgátló módszert használ?(pl Laurina tabletta)
A tünetek első megjelenése után párommal nem használtunk óvszert és nem fertőződött meg és sose voltak tünetei. Most rá egy évre újra jelentkeztek a tünetek, azzal tisztába vagyok, hogy ilyenkor TILOS a nemi érintkezés!
Választ előre is köszönöm!
Tünetmentes állapotban - tehát amikor a az első tünetek,szeméremtesti duzzanat, fájdalom, vörös elszíneződés sem jelentkeztek - a folyamat nem fertőz, tehát speciális védekezés nem szükséges.

Üdvözlettel:
Szakterület: Bőrgyógyászat
Témakörök: szemölcs vírusfertőzés
... Eves vagyok es meg nem kerultem szexualis kapcsolatba ferfival. Nem sokara ferjhez megyek, de viszont tartok valamitol. A fenekem kornyeken es a fenekem es a nemiszervem kozott van par szemolcsom. Ennek nem tudom hogy mi az oka. Picik de nem mulnak el. A kerdesem az hogy mitol nottek ki es hogy mi lenne a legjobb alkalmazas hogy eltavolistam oket. Nem fajnak nem viszketnek. Es hogyha elvannak mar tavolitva akkor tartanom kell attol hogy visszanonek es hogy a ferjem is elkaphatja oket a szexualis uton???

Evek ota szenvedek ettol, nagyon halas lennek hogyha segitene nekem,

Tisztelettel:
Vannak olyan vírusfertőzés okozta szemölcsök, amelyek szexuális érintkezéssel átadhatók, és vannak olyanok, amelyek nem.

Keressen fel egy bőrgyógyászati szakrendelést,ahol a végleges gyógyulását biztosítják.

Üdvözlettel:
Tisztelt Doktor úr/nő!
Kb .... ével ezelőtt zsírmájat állapítottak meg nálam kissé túlsúlyos is vagyok..most ... hetes terhes vagyok .érdekelne nem okozhat ez gondot a terhességem alatt.?és hogy egy lezajlott cmv fertőzés ami szintén 3 éve volt visszatérhet e és okozhat e komolyabb károsodást a magzatomnak? várom válaszát!
köszönöm.
A zsírmáj és a súlytöbblet adott tények. Ezen már változtatni nem tud. Terhesség alatt fogyókúrázni egyáltalán nem tanácsos, viszont az ajánlott diéta betartása feltétlenül szükséges.
Kérje kezelőorvosa és védőnője tanácsát, és ha betartja, emiatt jelentős kockázatfokozódástól nem kell tartania. A CMV fertőzés kiújulhat, de ellentétben a terhesség alatt szerzett friss fertőzéssel rendkívül ritkán okoz magzati fejlődési rendellenességet. Mindenesetre tájékoztassa kezelőorvosát.

Üdvözlettel:
Szakterület: InfektológiaPszichiátria
Tisztelt Doktor Úr! ... óta depreszió zavarom van amivel volttam többször is Neurúlógián szedem is agyógyszet.De a mai napig fáj a fejem és az orvosom azt tanácsolja hogy szedjem tovább a Sandoxot, vizygálatokra nem küld el.Most 2 napig 39-5 volt a lázam,hánytam,nagyon fájt a fejem és a lábam, estére mindkét kezem elzsibbadt meg picit meg dagadt.Nem birttam fogni a kezemmel,de ez 2 óráig tartot utána elmúlt.A hátamba szúrások jönnek bele meg fáj is a hátam.Volttam vele orvosnál,de csak algopyrint írt fel.Remélem tud nekem segíteni .Előre is nagyon szépen köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

A depresszió ha jól értem szakorvos által megállapított diagnózis. Sandox néven nem találok magyarországi gyógyszert, kérem írja meg milyen hatóanyag van benne (dobozon, leírásban szerepel.)

A továbbiakban leírt tünetek nagy valószínűség szerint heveny vírusfertőzésre utalnak, melyre hagyományos láz- gyulladás- és fájdalomcsillapítókat lehet adni - antibiotikum nem hat a vírusokra.

Egyelőre ennyit tudok segíteni, várom a gyógyszer pontos nevét.

üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: vírusfertőzés
Tisztelt Doktor Úr!

Külföldön egy 4 csillagos hotelban dolgoztam mint takarító, ám ... héttel ezelőtt megszúrt egy tű a munkahelyemen. A szemetesben volt , amikor megbökött. Van esélyem ilyen úton elkapni az aids -t? Az elmúlt hetekben jobban odafigyeltem az egészségemre és észrevettem tüneteket amelyeket az interneten olvastam és nagyon megijedtem. Válaszát előre is köszönöm.
Bár kétségtelen, hogy a fertőzést elkaphatta a szúrás következtében, amennyiben a tűt megelőzően egy AIDS fertőzésben szenvedő nyilván kábítószerélvező használta, de ilyen rövid idő alatt a fertőzés semmilyen tünetet nem produkál.
A fertőzés és a tünetek jelentkezése között minimum több hónapnak kell eltelnie. Átlagosan ez tíz év. Vélt tünetei tehát biztosan nem lehetnek egy friss fertőzés következményei. Megnyugtatásképpen keressen fel egy Bőr és Nemibeteg gondozót, ahol a szűrést elvégzik. Név nélküli szűrésre is van lehetőség.

üdvözlettel:
Tisztelt Doktor Úr!

Amiatt, keresem, hogy kb. két hónapja a ?hüvelybejáratnál?, ill. a hüvelyen belül észlelek kisebb nagyobb csomókat. A hüvelyen belül egy nagyobbat, rajta pedig néhány kisebbet, tapintásra olyanokat, mint a hüvely bejáratánál. Ezek testszínűek, különböző méretűek. Ugyan nem okoznak komolyabb problémát, de mégis zavaróak. Már második alkalommal fordul elő,hogy a menstruáció előtti héten nagyon görcsöl az alhasam. Kb. másfél hónapja hagytam abba a fogamzásgátló szedését, talán ez is befolyásolhatja, esetleg a csomók megjelenésében is köze lehet. ? ? több kisebb és egy 2 cm-es petefészek cystát találtak a hasi uh-on, nem tudom, köze lehet e ennek a csomók megjelenésének. Időnként fáj a hasam alja akkor is, ha éppen nem menstruálok. Olvastam a Bartholin-mirigyről. Esetleg ez is az lehet?

Várom válaszát.

Üdvözlettel:
Az biztosan állítható, hogy nem a Bartholin mirigyről van szó. A leírtak alapján nagy valószínűséggel egy vírus okozta szemölcsös elváltozás okozza tüneteit. Keletkezésükben sem a fogamzásgátlónak, sem a szedés abbahagyásának nincs szerepe. Lehet viszont az alhasi görcsök oka a fogamzásgátló abbahagyása. A hasi ultrahangon talált elváltozás nem igazán kóros, és semmilyen panaszt nem okoz, és nincs köze a csomók megjelenéséhez. Feltétlenül keressen fel egy nőgyógyászati szakrendelést mielőtt még csomói módfelett elszaporodnának.

Üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Kérdésem az lenne, hogy mennyire kell megijednünk attól, hogy ha bárhol egy kóbor kutya megnyalja a gyerekünk vagy a mi kezünket, és nem tudjuk, hogy az állat tartozik-e valakihez, ill. be van-e oltva veszettség ellen egyáltalán? Ugyanis a lányom imádja a kutyákat, és bárhova megyünk, mindig kapcsolatba kerül idegen kutyákkal. Olvastam, hogy nem csak harapással terjed a veszettség vírusa, hanem benyálazással is, valamint nyálkahártya fertőződésével. Egyébként a nyálkahártya fertőződése mit jelent pontosan? Azt, pl. hogy a kutya által benyálazott kezünk hozzáér a szem nyálkahártyájához, vagy a száj nyálkahártyájához és így kerül be a vírus a szervezetbe?
Várom válaszukat.
Tisztelt Levélíró!

A lyssa virus, a veszettség (rabies) vírusa tipikusan a veszett állatok harapása útján terjed. Orvosi szakkönyv szerint
"... nyálkahártyára, vagy bőrsérülésre került (fertőzött) nyál ritkán okoz veszettséget. Más igen ritka esetekben a légutakon keresztül figyeltek meg átvitelt. Világszerte a veszett kutyák jelentik a legnagyobb veszélyt az emberre nézve..."
Szerintem kerülni kellene ennek ellenére minden lehetséges kontaktust, főként ismeretlen, idegen állattal, és főként ha az szokatlan módon viselkedik. A vírus neurotróp, tehát be kell kerüljön a vérbe, majd onnan az idegek útján a gerincvelőbe és az agyba. (majd onnan kerül az állatok nyálmirigyébe, nyálába.)
Tanácsom tehát a lehetséges teljes higiénia, szemhez még véletlenül se nyúljunk piszkos kézzel, ezek csak általános elvek persze, bármely fertőzésre. A személyes higiénia igen fontos, kisgyermeket kóbor kutyához ne engedjenek, megtalálhatatlan, hogy volt-e oltva.
Bármilyen gyanús tünet, illetve az állat okozta sérülés, harapás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

üdvözlettel:
Témakörök: vírusfertőzés
Tisztelt Doktor úr!
Nemrég HPV 16ot diagnosztizáltak nálam. A citológiám szerencsére jó eredményt hozott. Viszont kezelést, egyéb infot nem kaptam. A neten találtam egy indole-3 carbinol nevű vitamint, amiről azt írták, hogy kialakult HPV esetén napi 2szer kell szedni 3 hónapon át a párommal együtt. Önök mit ajánlanak? Esetleg tudnak más vitamint?
A párom sajnos nem tud óvszert használni mert allergiás rá. Mit javasolnak, hogy kerülhetnénk el az oda- visszafertőzést?
Másik kérdésem pedig, hogy a fogamzásgátlóim hosszabb távú használata után hüvelyszárazság jelentkezik. Korábban a Mercilon szedését abbahagytam, a panaszaim teljesen elmúltak. A Yadinet több, mint egy éve szedem és ismét problémám van. Egy ismerősömnek az Ovestin krém használatát javasolták a fogamzásgátlóval egyidejűleg. A HPV nem kizáró ok a krém használatára?
Válaszát előre is köszönöm!
A magas kockázatú HPV vírusok-ezek közé tartozik a 16-os típus is-a hordozók csekély részében méhnyakrák kialakulását okozhatják.
Ez természetesen hosszú, több évig tartó folyamat, és fél évenkénti citológiai vizsgálattal még a rákot megelőző állapot felismerhető, és kis műtéti beavatkozással a folyamat megállítható. Negatív, tehát jó citológiai eredmény mellett kezelésre nincs sem lehetőség, sem szükség. Ugyanis nincs direkt módon a vírusra ható szer. Azonban egy egészséges ellenálló képességgel rendelkező szervezet a fertőzést legyőzi, és a vírus eltűnik a szervezetből. Ez évenkénti HPV vizsgálattal ellenőrizhető. Egyes vélemények szerint - bár ez nem bizonyított - az immunerősítő szerek segíthetnek a fertőzés leküzdésében. Valószínűleg ezek közé tartozik az Ön által talált vitamin is. Ártani valószínűleg nem árt, hatásossága azonban kérdéses. Párja,ha fogékony volt a fertőzésre, már valószínűleg megkapta, így ez ellen nincs teendő. A hüvelyszárazság ellen természetesen használható az Ovestin krém, Cikatridina krém, vagy hüvelykúp.

üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: vírusfertőzés
Kedves Dr. Úr!!!
Megszeretném kérni, hogy a következő labort értékelje ki, mi a véleménye?! Van ok aggódalomra, ha igen mi, és mit lehet tenni annak érdekében?! Adott a fertőzés, az illető fertőz, hogyan és mikor? Lehet tudni a fertőzés idejét?!
Előre is köszönöm válaszát!

1). Herpes Simplex IgG 7.72 < O.9 ELISA
2). Herpes Simplex IgM O.31 < O.9 ELISA
Tisztelt Levélíró!

Magam nem lévén infektológus, egy laboratóriumi normálérték-táblázat vonatkozó részletét másolom ide Önnek:

Herpes simplex 1 IgM / ELISA DiaPro <1,0 1,0-1,2 >1,2
Herpes simplex 1 IgM / ELISA Vircell <9,0 9,0-11,0 >11,0
Herpes simplex 2 IgM / ELISA DiaPro <1,0 1,0-1,2 >1,2
Herpes simplex 2 IgM / ELISA Vircell <9,0 9,0-11,0 >11,0
Herpes simplex 1 IgG / ELISA Focus <0,9 0,9-1,1 >1,1
Herpes simplex 1 IgG / ELISA Vircell <9,0 9,0-11,0 >11,0
Herpes simplex 2 IgG / ELISA Focus <0,9 0,9-1,1 >1,1
Herpes simplex 2 IgG / ELISA Vircell <9,0 9,0-11,0 >11,0

Tehát látható, hogy nem mindegy milyen vírustesztnek melyik változatával készült a vizsgálat. A szakorvosnak ebből a szempontból kell majd értékelnie a laborleletet.

üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Tisztelt Cimzett!
Megallapitottak,hogy hpv fertozott vagyok.megcsinatattam a tesztet ahol a 6-os szamu eredmeny mutatkozott.A citologiam p2.kerdesem az lenne hogy kaptam ecsetelot,condyline es immunerositot isoprinoine.mar ket dobozzal beszedtem es meg egyet mondott az orvos,hogy szedjek be.viszont allandoan elojonnek a szemolcsok.nem tudom hogy tudnam ezt
megszuntetni.a paromnak is volt tavaly nyaron de azota tunet mentes.a kerdesem az,hogy ha nekem elmulik es neki sem jonnek elo a szemolcsok akkor meg o megfertozhet engem? A masik kerdes az lenne,hogy en magamat is fertozhetem tovabb? Arra gondoltam hogy amikor szunetelni kell az ecsetelovel aloe vera viragjanak a nedvevel kenegetnem.ez segithet? Esetleg valami mas gyogyszer?olvastam azt is hogy a gyogyszernel is kellene ket hetes szuneteket tartani...
Elore is koszonom valaszat!
A HPV vírusra direkt módon ható vírusellenes gyógyszer nincs,viszont egy egészséges immunrendszerű egyén a fertőzést előbb-utóbb leküzdi.Ebben segíthet az immunerősítő hatású Isoprinosine.Ha ez bekövetkezik,újabb szemölcs megjelenésétől nem kell tartania.Egyéb kezelés felesleges,és eredmény nem várható tőle.A gyógyszer szedésére több ajánlott séma is van,az esetlegesen várható jó hatására azonban meggyőző bizonyíték nincs.
Szakterület: Infektológia
Témakörök: vírusfertőzés
T. Doktor nő/úr! Kérdésem lehet, hogy banális, azonban eléggé aggódós vagyok és félek a fertőző betegségektől. A minap frissen borotváltan (láb, hónalj, bikinivonal) mentem egy szálloda wellness részlegébe és az uszodában, gőzkabinban, szaunában, stb. töltöttem az időt. Ez nem is lenne baj, de a borotválkozás közben több apró sebet is ejtettem magamon, ami vérezhetett. Aztán ráültem törülköző nélkül pl. a gőzkabin ülőkéjére, ahol sok más ember is ült, és a sebem érintkezhetett esetleg fertőző testváladékkal, stb. Akkor ezen nem is gondolkoztam, csak utólag merültek fel bennem az aggályos kérdések. Kérdésem, hogy elkaphattam-e ily módon a HIV vírust? Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelt Levélíró!

Az kétségtelen, hogy a HIV-fertőzés bizonyos testfolyadékokon keresztül terjed (ondó, vaginális váladék, vér, anyatej) egyes testfolyadékokkal pedig nem (verejték, könny, vizelet, széklet) és az is hogy elsősorban közvetlen szexuális kontaktus révén (vaginalis szex, orális szex, anális szex, stb.), de kétségtelen hogy vannak egyes határesetek is.
Figyelmébe ajánlom egy amerikai oldal vonatkozó cikkét:
http://www.hiv.va.gov/patient/basics/how-HIV-spread.asp
Javaslom, hogy mindenképpen keresse fel orvosát, ha ezt a helyzetet aggályosnak érezte.

üdvözlettel:
Szakterület: Infektológia
Témakörök: vírusfertőzés
Három hónapja piros folt jött ki a makkomon ezért elmentem bőrgyógyászhoz azt mondták allergiás reakció de?

kötelességük csinálni nemi tesztet, szifilisz hív meg ilyesmi. Nem mentem vissza az eredményért mert nincs semmi ilyen bajom egy partnerem van akivel már ... éves korom óta járok. Gondolom ha valami bajom lenne már felhívtak volna? A telefonszámom is elkérték. Ha jól tudom ilyen titkos teszten csak kapsz egy számot és névtelennek lehet maradni, de mi a helyzet ha egy normál szakrendelőben csinálod?
Kedves Kérdező!

Tudomásom szerint ma Magyarországon kizárólag a HIV szűrés lehet anonim és az is csak meghatározott helyeken. Az eredmény miatt keresse fel ismét a szakrendelőt, mert bár elkérték a telefonszámát, mégis előfordulhat, hogy valami miatt mégsem értesítették, holott pozitív az eredménye. Lehetséges, hogy telefonon nem adnak felvilágosítást, ezért személyesen kell megjelennie, ez azonban arra is alkalmat ad, hogy pozitív eredmény esetén azonnal konzultálhasson az orvossal.

Üdvözlettel:

Dr. Pallay Kinga
Azzal a kerdessel fordulok onokhoz,hogy huvelygombam volt es amelett gyulladas is..ezzel egyutt rakszurest is vegeztek majd egy honap mulva kiderult hogy p2 es hpv gyanu..nagyon felek..partenerem nem valtogatom 17eves vagyok. Van okom aggodalomra? Vagy csak a gombas gyulladas miatt lehetett elvaltozas? Koszonom!!!!
Aggodalomra semmi oka! A P2 eredmény teljesen rendben van-ez a normális.A HPV vírus okozta sejtelváltozás gyanúja felmerülhet egyéb gyulladás esetén is.Egyébként a HPV vírus jelenléte sem okoz gondot,addig amíg nem hoz létre olyan elváltozást a sejtekben,amely már a szűrés pozitív eredményében is jelentkezik.
Rákszűrés eredményemen ezek szerepelnek P2 negatív HPV gyanú HPV tipizálás 6 hónap múlva kontol.Panaszom amivel orvosomhoz mentem menstruáció után rendszeresen 14 napra kis menyiségü vérzésem volt ami legtöbbször toalett papíron mutatkozót egy két napig tartót és utána újra menstruáció előtti napokba jelentkezett.Kaptam egy gyógyszert amit három hónapon keresztül kell szednem Clostlbegyt.Egy hónapba már szedtem de csak ugyan úgy jelentkezik a problémám most akkor mit csináljak? Lehet hogy rákos vagyok?
Az teljesen biztos,hogy nem rákos!
Félelme alaptalan. Negatív szűrési eredmény esetén még a rákot megelőző elváltozás is kizárható. Az Ön által szedett gyógyszer bizonyos hormonális zavarok esetén javasolt,elsősorban terhesség tervezése esetében. A középidőben jelentkező vérzés a peteérés idejét jelzi,jelentősége nincs. Ha aktuális a családtervezés,szedje a Clostilbegytet, amennyiben még nem kíván terhességet,szedjen fogamzásgátlót. Vérzészavara rendeződni fog.

üdvözlettel:
T. Doktor úr!
Mostanában észrevettem, hogy erősebben hullik a hajam, főleg ha picit beletúrok, bár régebben is hullott valamikor jobban. 21 éves vagyok, fiú. Szorongással kezeltek, szedtem gyógyszert, nem tudom, hogy attól lehet-e, valamint voltam GYORS-HIV teszten is, amikor konkrétan a vírust nézte a vérben a doktornő. Negatív, de olvastam, hogy a jó (nem hamis) eredmény esélye 98%. Mivel szorongásos koromban is rettegtem ettől a betegségtől, tüneteket olvastam az interneten, mennyi lehet az esélye annak, hogy HIV fertőzött vagyok, és attól van a hajhullás?
Mi okozhatja?
A nemi szervnél is ha kicsit ,meghúzom, egyből kijön a szőr, ott is, és hajamnál is mindig a kezemben marad 2-3 szál.
Vérvételre el fogok menni, de nem tudom, hogy van-e okom a félelemre főleg a HIV miatt.

Mitől lehet ez? Vagy lehetséges, hogy a szorongás nem múlt el?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Levélíró!

Ha a kérdéses HIV-teszt negatív lett, akkor nincsen oka az aggodalomra (különösen ha egyébként sem volt érintett ebben a kérdésben, tehát nem érintkezett igazoltan HIV-fertőzött személlyel.)
A haj- illetve szőrhullás ilyen mértéke nem ad szintén aggodalomra okot, hiszen a hajzat, szőrzet vált, váltakozik, nő és hull. Amennyiben hajhullásának mértéke fokozottabb és tartósan fennáll, érdemes orvoshoz fordulni.

A HIV-tesztet meg lehet ismételtetni, de valószínűleg ennek jelentősége nincsen, és a két dolog összefüggése sem valószínű.

üdvözlettel:
Témakörök: vírusfertőzés
(az előző levél folytatása)
Októberben újabb kenet vétel történt,eredmény: P2,benignus sejtelvál.járó gyulladás,vírus fert. gyanúja,reaktív sejtelv.járó gyulladás, kontroll 6 hónap múlva.
Semmilyen kezelést nem kaptam. Tüneteim nincsenek,fogamzásgátlót augusztus óta nem kapok,38 éves vagyok.Szeretném megkérdezni, hogy ön mit javasol ebben az esetben. Várom válaszát.Tisztelettel Stégermájer Mónika
A hüvelyben élettani körülmények között is számtalan különböző baktérium található.Ezek egyensúlyban lévén,semmilyen panasz nem okoznak,azonban a szűrés alkalmával vett kenetben az értékelést nehezítő elváltozást idézhetnek elő.Ilyen esetben szükséges a következő szűrés előtt gyulladásellenes kezelést alkalmazni.Az egyensúly felborulása esetén alakul ki a panaszokat okozó hüvelygyulladás.A hüvelyben a baktériumok mellett gombák és virusok is előfordulnak,pl.a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó HPV.Ezt a virust az Önnél elvégzett vizsgálat nem igazolta,és szűrési eredménye is negatív.Aggodalomra tehát nincs oka.
A hüvely gyulladásokkal szembeni ellenálló képességének fokozására alkalmas az Önnél egyszer már alkalmazott Vitagyn C rendszeres, heti egy alkalommal történő használata.
1  2  3  4  5 
Hirdetés