Hirdetés

Gyakorlatok a csontritkulás megelőzésére

A rendszeresen végzett csonttömeg-megtartó gyakorlatok (séta, jogging, tánc) mind-mind alkalmas lehet a csontritkulás megelőzésére. Az erősítő gyakorlatok (pl. futóedzés, súlyemelés, aerob fitness) végzése is segíthet a csonttömeg megtartásában, és a csontritkulás megelőzésében.
Az úszás, biciklizés javítja a szív- érrendszer működését, erősíti az izmokat, de a csontritkulás megelőzésében nem jut szerephez. Ha bármilyen új, rendszeresen végzett mozgástípusba, edzésbe kezd valaki, mindig érdemes előbb az orvossal is konzultálnia erről.
Milyen gyakorlatok segíthetnek a csonttömeg megtartásában?

Néhány tipp, tanács a mozgásformákra, a fizikai aktivitásra:

  • Menjünk sétálni! – a gyerekekkel, a kutyával, barátainkkal, vagy akár egyedül is, legyen ez egy rendszeres napi elfoglaltság.
  • Kertészkedjünk! – a kertápolás nagyon jó és egyben hasznos kikapcsolódás, fizikai aktivitás, az év nagyobb részében rendszeresen folytatható.
  • Gyűjtsük össze barátainkat, keressünk meg velük együtt a közelben egy sportközpontot! Sok helyütt lehet focizni, kosarazni, vagy esetleg teniszezni, fallabdázni stb. Ezek azért is hasznosak, mert nem kizárólag teljesítmény- és eredmény-centrikusak, inkább az együttlét a fontos bennük. Ha együtt vagyunk, egymást is motiválhatjuk.
  • Keressük meg a helyi művelődési központot, milyen klubokat kínálnak, ahol mozgás, tánc a közös elfoglaltság (pl. hastánc, salsa stb)
  • Menjünk a gyerekekkel a szabadba! Magunk is újra gyerekek lehetünk… a vidám játék, sport a mozgás mellett hangulatunkat is javítja, és sok közös élményünk lesz így gyermekeinkkel.
  • Ha üzletbe indulunk (és nem nagyobb mennyiségeket kell vennünk), menjünk inkább gyalog, egy kellemes sétát és a bevásárlást együtt még hasznosnak is érezzük majd.
  • Ne érezzük úgy, hogy a házimunka csak fárasztó kötelesség! Tegyünk be egy CD-t, és hallgassunk zenét porszívózás, takarítás közben… mindjárt kellemesebben érezzük magunkat.
  • Végezzünk néhány erősítő gyakorlatot! Nem kellenek ehhez nagyobb súlyok, az ún. kisebb kézisúlyok is megfelelnek, de érdemes erről profi edzőt is megkérdeznünk, ha lehetséges.

További tartalmak csontritkulás témában

Aktuális hírek

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

Derékfájás vagy lumbágó: ez a különbség

A lakosság négyötöde találkozik a derékfájdalommal élete során legalább egyszer, mégsem tudja pontosan, hogy lumbágója van, vagy csak krónikus fájdalma. Hogyan tudjuk megkülönböztetni a fájdalmat...

Reumás panaszokat okozhat a teflon

Mindannyian ismerjük és használjuk a teflon edényeket, ugyanakkor egyik komponensük növeli az artritisz kialakulásának kockázatát. Mitől alakulhat ki a fájdalmas gyulladás szervezetünkben?

Dió, mogyoró: már napi tíz gramm csodát művel

A dió és mogyoró fogyasztása igen egészséges, sok fehérjét tartalmaznak, és jótékony hatásuk lehet egyes betegségekkel szemben. A dió például javíthatja a szellemi működést, és segíthet a szív...

Így teszi tönkre a szervezetünket az alkohol

Mi az igazság, jót tesz napi egy-két pohár alkohol? Meg tudunk állni egyáltalán ennyinél?

további cikkek >>