Hirdetés

Gyakorlatok a csontritkulás megelőzésére

A rendszeresen végzett csonttömeg-megtartó gyakorlatok (séta, jogging, tánc) mind-mind alkalmas lehet a csontritkulás megelőzésére. Az erősítő gyakorlatok (pl. futóedzés, súlyemelés, aerob fitness) végzése is segíthet a csonttömeg megtartásában, és a csontritkulás megelőzésében.
Az úszás, biciklizés javítja a szív- érrendszer működését, erősíti az izmokat, de a csontritkulás megelőzésében nem jut szerephez. Ha bármilyen új, rendszeresen végzett mozgástípusba, edzésbe kezd valaki, mindig érdemes előbb az orvossal is konzultálnia erről.
Milyen gyakorlatok segíthetnek a csonttömeg megtartásában?

Néhány tipp, tanács a mozgásformákra, a fizikai aktivitásra:

  • Menjünk sétálni! – a gyerekekkel, a kutyával, barátainkkal, vagy akár egyedül is, legyen ez egy rendszeres napi elfoglaltság.
  • Kertészkedjünk! – a kertápolás nagyon jó és egyben hasznos kikapcsolódás, fizikai aktivitás, az év nagyobb részében rendszeresen folytatható.
  • Gyűjtsük össze barátainkat, keressünk meg velük együtt a közelben egy sportközpontot! Sok helyütt lehet focizni, kosarazni, vagy esetleg teniszezni, fallabdázni stb. Ezek azért is hasznosak, mert nem kizárólag teljesítmény- és eredmény-centrikusak, inkább az együttlét a fontos bennük. Ha együtt vagyunk, egymást is motiválhatjuk.
  • Keressük meg a helyi művelődési központot, milyen klubokat kínálnak, ahol mozgás, tánc a közös elfoglaltság (pl. hastánc, salsa stb)
  • Menjünk a gyerekekkel a szabadba! Magunk is újra gyerekek lehetünk… a vidám játék, sport a mozgás mellett hangulatunkat is javítja, és sok közös élményünk lesz így gyermekeinkkel.
  • Ha üzletbe indulunk (és nem nagyobb mennyiségeket kell vennünk), menjünk inkább gyalog, egy kellemes sétát és a bevásárlást együtt még hasznosnak is érezzük majd.
  • Ne érezzük úgy, hogy a házimunka csak fárasztó kötelesség! Tegyünk be egy CD-t, és hallgassunk zenét porszívózás, takarítás közben… mindjárt kellemesebben érezzük magunkat.
  • Végezzünk néhány erősítő gyakorlatot! Nem kellenek ehhez nagyobb súlyok, az ún. kisebb kézisúlyok is megfelelnek, de érdemes erről profi edzőt is megkérdeznünk, ha lehetséges.

További tartalmak csontritkulás témában

Aktuális hírek

Leégett a napon? Itt a top 5 házi gyógymód!

Az egészséges barnaság elérésekor sajnos néha elfeledkezünk bőrünk megfelelő védelméről. Összeszedtünk néhány házi praktikát, amelyekkel enyhíthetőek a kellemetlen fájdalmak.

Derékfájás vagy lumbágó: ez a különbség

A lakosság négyötöde találkozik a derékfájdalommal élete során legalább egyszer, mégsem tudja pontosan, hogy lumbágója van, vagy csak krónikus fájdalma. Hogyan tudjuk megkülönböztetni a fájdalmat...

Rézhiány is okozhatja a vastagbélrákot?

Viszonylag ritkán fordul elő a súlyos rézhiány a többi hiánybetegséghez képest, ugyanakkor mégis érdemes figyelni rá, hiszen megannyi betegség rizikófaktorát növelheti. Mi a jelentősége...

Egészségesebbek az idősebbek?

Egy jelenleg is folyó kutatás arra keresi a választ, hogy mennyire élnek egészségesen a különböző generációk tagjai? Töltse ki Ön is a rövid kérdőívet, most menedzserszűrést is nyerhet!

Elkerülhető a spontán vetélés?

Minden terhes nő rémálma a vetélés. Sajnos, sokaknak ez nem is csak egy rettegett, de soha be nem következő dolog, mivel ma, hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel ér véget. Az okok között...

Ősztől jön az e-recept: kisebb lesz a sor a patikákban?

November 1-től már az összes patikában leváltja a papír alapú receptet az elektronikus recept. Gyorsabban kerülünk majd sorra? Van esély rá, hogy...

további cikkek >>