Hirdetés

Gyakorlatok a csontritkulás megelőzésére

A rendszeresen végzett csonttömeg-megtartó gyakorlatok (séta, jogging, tánc) mind-mind alkalmas lehet a csontritkulás megelőzésére. Az erősítő gyakorlatok (pl. futóedzés, súlyemelés, aerob fitness) végzése is segíthet a csonttömeg megtartásában, és a csontritkulás megelőzésében.
Az úszás, biciklizés javítja a szív- érrendszer működését, erősíti az izmokat, de a csontritkulás megelőzésében nem jut szerephez. Ha bármilyen új, rendszeresen végzett mozgástípusba, edzésbe kezd valaki, mindig érdemes előbb az orvossal is konzultálnia erről.
Milyen gyakorlatok segíthetnek a csonttömeg megtartásában?

Néhány tipp, tanács a mozgásformákra, a fizikai aktivitásra:

  • Menjünk sétálni! – a gyerekekkel, a kutyával, barátainkkal, vagy akár egyedül is, legyen ez egy rendszeres napi elfoglaltság.
  • Kertészkedjünk! – a kertápolás nagyon jó és egyben hasznos kikapcsolódás, fizikai aktivitás, az év nagyobb részében rendszeresen folytatható.
  • Gyűjtsük össze barátainkat, keressünk meg velük együtt a közelben egy sportközpontot! Sok helyütt lehet focizni, kosarazni, vagy esetleg teniszezni, fallabdázni stb. Ezek azért is hasznosak, mert nem kizárólag teljesítmény- és eredmény-centrikusak, inkább az együttlét a fontos bennük. Ha együtt vagyunk, egymást is motiválhatjuk.
  • Keressük meg a helyi művelődési központot, milyen klubokat kínálnak, ahol mozgás, tánc a közös elfoglaltság (pl. hastánc, salsa stb)
  • Menjünk a gyerekekkel a szabadba! Magunk is újra gyerekek lehetünk… a vidám játék, sport a mozgás mellett hangulatunkat is javítja, és sok közös élményünk lesz így gyermekeinkkel.
  • Ha üzletbe indulunk (és nem nagyobb mennyiségeket kell vennünk), menjünk inkább gyalog, egy kellemes sétát és a bevásárlást együtt még hasznosnak is érezzük majd.
  • Ne érezzük úgy, hogy a házimunka csak fárasztó kötelesség! Tegyünk be egy CD-t, és hallgassunk zenét porszívózás, takarítás közben… mindjárt kellemesebben érezzük magunkat.
  • Végezzünk néhány erősítő gyakorlatot! Nem kellenek ehhez nagyobb súlyok, az ún. kisebb kézisúlyok is megfelelnek, de érdemes erről profi edzőt is megkérdeznünk, ha lehetséges.

További tartalmak csontritkulás témában

Aktuális hírek

Fájó ízületek, emésztési gondok: ez is cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Milyenek...

Természetes dopping: a céklalé!

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó.

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

további cikkek >>