Jelenlegi hely

Hirdetés!

A 2-es típusú cukorbetegség ellen az életmódváltoztatás is hatékony

  1. 2030-ra a becslések szerint a világon meg fog duplázódni a 2-es típusú cukorbetegek száma, ami komoly egészségügyi problémát fog jelenteni, hacsak el nem kezdünk létrehozni komoly megelőző programokat.

Hirdetés

A 2-es típusú cukorbetegség ellen az életmódváltoztatás is hatékony

A cukorbeteget megelőző állapotként tartják számon az ún. kóros cukortűrési képességet. A Leicester Egyetem kutatói megállapították, hogy a megelőzés tekintetében a gyógyszeres kezeléshez képest ugyanolyan hatékony az életmód megváltoztatása is.

A kettes típusú, azaz nem inzulinfüggő cukorbetegség egyre nagyobb probléma nemcsak Angliában, hanem az egész világon. Angliában közel 1,3 millió ember szenved cukorbetegségben, és a betegek kezelésére az egészségügyi költségvetés 5%-át is elköltik.

Dr. Clare L. Gillies vezette azt a kutatócsoportot, amelyik 21 olyan vizsgálat eredményei között keresett kapcsolatot, melyek a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának késleltetésére kerestek lehetőségeket. Megállapították, hogy a kóros cukorterhelő képességű betegek esetében - akik nagy eséllyel betegszenek meg később cukorbetegségben is - az egészségesebb táplálkozásra történő átállás legalább olyan hatékony a megelőzés tekintetében, mintha gyógyszert kezdenének el szedni. Az adatok elemzése során fény derült arra, hogy az egészséges táplálkozás önmagában felére csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét, emellett jóval kevesebb mellékhatás jelentkezett a gyógyszeres kezeléshez képest.


  1. 2030-ra a becslések szerint a világon meg fog duplázódni a 2-es típusú cukorbetegek száma, ami komoly egészségügyi problémát fog jelenteni, hacsak el nem kezdünk létrehozni komoly megelőző programokat. Ha csupán az étkezési szokások megváltoztatása felére csökkenti a betegség kialakulásának valószínűségét, akkor meg kell találni a módot arra, hogy az embereket ösztönözzük az egészséges táplálkozásra.
medipress.huHirdetés