Hirdetés

Cukorbetegség: ezek okozzák a bőrproblémákat!

Amikor a cukorbetegség súlyos szövődményeire gondolunk, általában csak az elhízás, a látásromlás vagy éppen az amputáció jut eszünkbe. Azonban a diabétesz a bőrünket is tönkreteheti, és bár ez elsőre nem tűnik olyan „komoly” problémának, idővel azonban visszafordíthatatlan következményei is lehetnek.

Miért kell a cukorbetegeknek különösen figyelni a bőrápolásra?

A nem – vagy nem megfelelően – kezelt cukorbetegség az évek alatt fokozatosan tönkreteszi a szerveinket, így a bőrünket is. A szakemberek szerint a diabéteszeseknek különösen oda kell figyelniük a bőrápolásra, többek között, mert a cukorbetegség miatt romlik a vérkeringés, roncsolódnak az idegek (a neuropátia következménye pedig az érzékelés romlása is lehet), a sebek és sérülések nehezebben gyógyulnak.

Általánosságban az is igaz, hogy a cukorbetegek bőre jóval szárazabb, viszketésre és irritációra hajlamos, valamint a különböző fertőzésekre, pl. a gombásodásra is fogékonyabb. 

Bár ezek a bőrhibák nem tűnnek olyan nagy problémának, idővel azonban egyre komolyabb gondokat okozhatnak, ráadásul előrehaladottabb állapotban egyre nehezebb gyógyítani ezeket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ezek a bőrproblémák a megjelenést is befolyásolhatják, gyakran az önbizalom csökkenésével és az életminőség romlásával is együtt járnak!

Könnyen előfordulhat az is, hogy ezek a látványos tünetek figyelmeztetnek először a cukorbetegségre, különösen azok esetében, akik nem járnak rendszeresen szűrővizsgálatokra.

diabeteszes láb
A diabetesszel együtt jár, hogy a sebek és sérülések nehezebben gyógyulnak

Milyen bőrbajokat okozhat a cukorbetegség?

A bőr elszíneződését okozhatja az acanthosis nigricans nevű betegség, mely főként a hajlatokat (így a nyak területét, az ágyékot, a hónaljat), de akár az arcot is érintheti. A bőr nemcsak sötétebb árnyalatúvá válik és megvastagszik, de a felülete is megváltozik, bársonyra emlékeztető lesz.

Az acanthosis nigricans kialakulásának rizikóját növeli a túlsúly, illetve az is, ha valakinek a családjában már előfordult ez a bőrhiba. Bár ezek a foltok ritkán okoznak fájdalmat, erősen viszkethetnek, esetenként kellemetlen égő érzéssel járhatnak együtt. 

Elszíneződéssel és a bőr felületének (alig észrevehető) egyenetlenségével jár együtt a diabéteszes dermopátia, mely a vérkeringés romlásának szövődményeként alakul ki. Az elszíneződések, barnás árnyalatú foltok általában a lábszáron alakulnak ki, de megjelenhetnek a karokon vagy a combokon is. 

A cukorbetegség szövődményeként apró, kemény, a bőr felületéből kiemelkedő, sárgás színű „kinövések” is megjelenhetnek. Ezt xanthomatosisnak nevezik, és a megjelenése szoros összefüggésben lehet az emelkedett vérzsír- és koleszterinszinttel (a xanthomatosis közeli „rokonságban” áll a szem körül kialakuló sárga színű bőrhibákkal, koleszterin-lerakódásokkal).

A kinövések környéke kipirosodhat és a viszketés, irritáció is igen jellemző lehet rájuk. A bőrhibák a leggyakrabban a kézfejen, a könyök környékén, a fenék területén jelenhetnek meg. Mivel viszketnek, könnyű ezeket elvakarni, a cukorbetegség egyéb szövődményei miatt a kialakuló sebek nehezebben, lassabban gyógyulhatnak meg.

Kívül, belül megvisel a diabetesz, ne hanyagolja el! Olvasson tovább!

A cukorbetegek kezén és lábán, a kéz- és a lábujjakon égési sérülésekre emlékeztető hólyagok is megjelenhetnek, melyek bár nem különösebben fájdalmasak, de nagyon könnyen elfertőződhetnek. 

Súlyos és esztétikailag is igen zavaró, bár ritkább szövődmény lehet a necrobiosis lipoidica nevű betegség, mely a bőr elszíneződésével (sárgás árnyalatúvá válásával), megkeményedésével jár együtt, a bőr felülete viaszos tapintatú, emellett pedig a fájdalom és a viszketés is jellemző lehet. A betegség főként az alsó végtagokat érinti, főként a lábszárakat, a sípcsont környékét.

Az érintett területen romlik a vérkeringés, és jelentősen megnő a sebek, fekélyek megjelenésének rizikója, ráadásul ezek a sebek általában nem gyógyulnak megfelelően, vagy sötét hegek maradnak utánuk.

További tartalmak diabétesz témában

További tartalmak túlsúly témában

További tartalmak sebkezelés témában

Aktuális hírek

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

Derékfájás vagy lumbágó: ez a különbség

A lakosság négyötöde találkozik a derékfájdalommal élete során legalább egyszer, mégsem tudja pontosan, hogy lumbágója van, vagy csak krónikus fájdalma. Hogyan tudjuk megkülönböztetni a fájdalmat...

Reumás panaszokat okozhat a teflon

Mindannyian ismerjük és használjuk a teflon edényeket, ugyanakkor egyik komponensük növeli az artritisz kialakulásának kockázatát. Mitől alakulhat ki a fájdalmas gyulladás szervezetünkben?

Dió, mogyoró: már napi tíz gramm csodát művel

A dió és mogyoró fogyasztása igen egészséges, sok fehérjét tartalmaznak, és jótékony hatásuk lehet egyes betegségekkel szemben. A dió például javíthatja a szellemi működést, és segíthet a szív...

Így teszi tönkre a szervezetünket az alkohol

Mi az igazság, jót tesz napi egy-két pohár alkohol? Meg tudunk állni egyáltalán ennyinél?

további cikkek >>