Hirdetés

Cukorbetegségben együnk sajtot?

A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát. Amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine karácsony előtti száma közölte.

Néhány hete az Egyesült Államokban riasztó adatok jelentek meg a cukorbetegség terjedéséről. Elbert S. Huang és munkacsoportja a cukorbaj kezelési költségeinek változásával foglalkozott és számításaik szerint a cukorbetegek száma az USA területén a következő 25 évben megduplázódik, a betegség költségei pedig a jelenlegi összeg háromszorosára növekednek. Az elszomorító jóslatot a most nyilvánosságra kerülő vizsgálati eredmények szakértők szerint némileg ellensúlyozhatják.

A legtekintélyesebb amerikai egyetem, a Harvard közegészségügyi karának (HSPH) munkatársai nagy nemzetközi munkacsoport együttműködésével tanulmányozták a legtöbbet fogyasztott tejtermékek befolyását a cukorbetegség kialakulására.

Dariush Mozaffarian és munkacsoportja az egyik leghosszabb ideje folytatott népességi vizsgálat adatait értékelte. A Cardiovascular Health Study két évtizeddel korábban indult annak tanulmányozására, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezőinek milyen szerepe van az infarktus vagy az agyi katasztrófa bekövetkezésében. Az így megfigyelt emberek anyagcsereadatait - vércukorértékét, inzulin- és vérzsírszintjét - 20 éven keresztül rendszeresen mérték.

A laboratóriumi adatok között a transz-palmitolajsav is szerepelt. Ez az esszenciális zsírsavak közé tartozik, amelyeket az emberi szervezet nem tud előállítani, csak az étellel juthat hozzá.Szerencsére szinte minden tejtermékben megtalálható, a tejtől a sajton át a joghurtig.

Az évek múlása során mind világosabban látszott, hogy akinek a vérében sok volt a transz-palmitolajsav, annak lényegesen kisebb volt az esélye, hogy cukorbeteg legyen, mint azoknak, akik kevés ilyen zsírsavat, tehát tejterméket fogyasztottak. A védőhatás rendkívülinek bizonyult: 60 százalékkal ritkábban lett cukorbeteg az, akinek magas volt ez a vérzsírszintje.

A kutatók most olyan vizsgálatra készülnek, amelyben transz-palmitolajsav célzott adagolását tervezik.

 

További tartalmak diéta témában

További tartalmak cukorbetegség témában

További tartalmak általános egészségügyi téma témában

Aktuális hírek

5 hasznos tipp, ha a gyerek táborba megy

Mi van, ha most megy először táborba a gyerek? Mivel ösztönözzük, ha félénk és még nem önálló? Mit pakoljunk neki és mit ne? A K&H gyógyvarázs program a kisgyermekek testi és lelki...

Rosszak a fogai, fájnak az ízületei? Ez foszforhiány is lehet!

A foszfor, bár jóval kevesebbet hallunk róla, mint más ásványi anyagokról, igen fontos a szervezetünknek. Hiánya nemcsak a csontok és a fogak romlását, de légzési és nyelési nehézségeket, és az...

A fogyás ellensége: a BPA

Egyre népszerűbbek azok a trendek, amik az ételek előre csomagolását hirdetik. A divatos hóbort ugyanakkor jelentős kockázatokkal is járhat, ami nem csak az elhízás. Mi az a BPA? Félnünk kell tőle...

Biztosan "szuperételt" eszik?

A superfood fogalom manapság egyre népszerűbb a táplálkozásukra tudatosan odafigyelők körében. Ők azok, akiknek fontos, hogy milyen alapanyagokból készítik napi ételeiket. Ezek a hozzávalók...

Ősztől jön az e-recept: kisebb lesz a sor a patikákban?

November 1-től már az összes patikában leváltja a papír alapú receptet az elektronikus recept. Gyorsabban kerülünk majd sorra? Van esély rá, hogy...

Pár nap eső: jönnek az ízletes és a halálosan mérgező gombák

A gombaszedés nagyon kellemes "sport" és jó esetben megvan a vacsorára való is. Arra viszont érdemes nagyon vigyázni, hogy ez nehogy az utolsó vacsora legyen. Hogyan kerülhetjük el a...

további cikkek >>