Jelenlegi hely

Hirdetés

Egy kis fogyás is segít

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára állapotuk javítása érdekében javasolt az ideális testsúly elérése.

Hirdetés

Egy kis fogyás is segít

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára állapotuk javítása érdekében javasolt az ideális testsúly elérése. Jó hír azonban, hogy már egészen kis mértékű testsúlycsökkenéssel is sokat tehetünk egészségünk érdekében.

A Diabetes Care folyóirat közlésében megjelent tanulmány során 5,145 2-es típusú cukorbeteg személyt vizsgáltak. A Look AHEAD (Action for Health in Diabetes) elnevezésű kutatás eredményei igazolták, hogy a betegek állapotában már mérsékelt, megközelítőleg 8 százalékos testsúlyvesztés is jelentős javulást hozott.

A vizsgálatban résztvevő személyeket, egészségi állapotuk felmérése után két csoportra osztották. Az első csoport tagjai minden segítséget megkaptak a fogyás eléréséhez. Készült részükre speciálisan összeállított étrend, csoportos foglalkozásokon vettek részt, személyi edző, pszichológus segítette őket a kitűzött 7 százalékos súlyvesztés elérésében.

A másik csoport tagjai ezzel szemben átlagos foglalkozásokon, néhány csoportos találkozón vett részt, s részükre sem étrend, sem pedig edzés terv nem készült. Az intenzív programban részesülő csoport tagjai az év végére átlagos 8.6 százalékos súlycsökkenést értek el, szemben a kontrol csoport 1 százalékos súlyvesztésével.

A súlycsökkenés hatására javult a vércukorszint szabályozása, illetve csökkent a diabétesz és a magas vérnyomás kezelésére szolgáló szerek alkalmazása. A vizsgálat igazolta, hogy a túlsúlyos 2-es típusú diabéteszes személyek képesek egy év leforgása alatt 7-10 százalékos súlyvesztést elérni, s ezzel egészségi állapotukat javítani.

medipress.huHirdetés