Ezeket látta már?

Jobb lehet a barna rizs!

2010.06.21. Módosítva: 2015.11.04.

Barna rizzsel a diabétesz ellen. Új kutatások szerint ha a fehér rizst barna rizzsel vagy más, teljes kiőrlésű maggal helyettesítjük, sokkal valószínűbb, hogy elkerüljük a cukorbetegséget.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy ha heti ötször vagy még többször fogyasztunk fehér rizst, akkor 17 százalékkal nagyobb eséllyel diagnosztizálhatják nálunk a 2-es típusú diabéteszt.

Az Archives of Internal Medicine cikke szerint ha a fehér változatot barna rizzsel cseréljük ki, 16 százalékkal csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az elmúlt évtizedben hihetetlen mértékben megnőtt a rizsfogyasztás, ami azonban sajnálatos, hogy az ételek mellé felszolgált rizs 70 százaléka fehér – mondta dr. Qi Sun.

Sun szerint a barna rizs azért ad valamennyi védettséget, mert a teljesen lecsupaszított fehér rizzsel ellentétben – amelyből az őrlés során szinte minden tápanyag és vitamin eltűnik - ez még tartalmaz bizonyos mennyiségű tápanyagot és rostot.

A fehér rizs legnagyobb része már csak fehérje és keményítő. Így ebből a gabonaféléből csakis olyan szénhidrátokat von ki a szervezet, amelyek könnyen emészthetőek. Ennek köszönhetően pedig a vércukorszint hirtelen megugrik, az ingadozás pedig egy idő után a cukorbetegség kialakulását eredményezheti.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához