Hirdetés

Minden harmadik ember élete során számolhat a cukorbetegséggel!

Friss adatok szerint a cukorbetegség és szövődményei az Országos Egészségbiztosítási Pénztár éves kiadásainak 13 százalékát teszik ki. Folyamatosan emelkedik az érintettek száma is az országban, egyes területeken 10 százalék is lehet.

diabéteszKorábban nem publikált adatok alapján a hazai cukorbetegségben érintettek száma - a gondozási és gyógyszer forgalmazási adatok alapján - folyamatosan emelkedik, egy közelmúltban végzett nyugat-dunántúli vizsgálatsorozat pl. 10 százalékot meghaladó előfordulást észlelt. Lényegesen magasabb ez az érték, mint a korábban elfogadott 7,6 százalékos előfordulás. A közelmúltban végzett felmérésből, melyet a Magyar Diabetes Társaság végzett a 77 Elektronika Kft. támogatásával, kiderül, hogy nőtt az esetek előfordulása a gyermekek közt is: a gyermek-diabetes - azaz egyes típusú cukorbetegség 100.000 14 év alatti gyerekre vetített évenkénti előfordulása 7,87 százalék.

MDT: közel a vizsgáltak 13 százalékánál találtak cukoranyagcsere zavart

Finnországban a közelmúltban zárult a FINDRISC névre hallgató szűrővizsgálat, amely hatékonysága révén széles körű érdeklődést és elismerést váltott ki. E vizsgálat a diabetes szempontjából fokozott kockázatú személyek szénhidrát-anyagcserezavarainak korai felismerését célozta. Ezt alapul használva a Magyar Diabetes Társaság az országban elsőként kockázat-alapú szűrővizsgálatot indított az alapellátásban dolgozók bevonásával. Két lépésben - először az északi országban is használt kérdőív kitöltésével, majd a válaszok alapján 12 pontnál többet összegyűjtők szűrésben történő részvételével - történt a vizsgálat. Azoknál, akiknél a szűrővizsgálat határérték feletti adatokat mutatott ki, cukorterheléses vizsgálatot is végeztek.

Mérsékelt vagy annál magasabb kockázatfokkal rendelkeznek a megkérdezettek közül 4286-an. Az ő átlagéletkoruk 53,4 év, testtömegindexük 29,9. Közülük 283 főnél, tehát 6,6 százaléknál emelkedett éhomi vércukorszint, 122 esetben - ez 2,85 százalék - emelkedett éhomi vércukorszint és csökkent glukóz tolerancia, 19 személynél - alig 0,44 százalék - pedig csak csökkent glukóz tolerancia volt megállapítható. "Már meglévő, de a szűrés megtörténtéig fel nem ismert diabetest találtunk 129 személy esetében, tehát 3,01 százaléknál" - olvasható a társaság közleményében.

Több fokozat, hét pont alatt alacsony veszély

A több mint egy éven át -2009. március 31-ig tartó - felmérésben csak 8921 felnőtt vett részt, közülük 59,7 százalék volt nő. Igen alacsony veszélyeztettséggel rendelkeznek azok, akik az adatlapon hét vagy annál kevesebb pontot értek el, egy a hathoz az esélye viszont, hogy a 12-14 pontot kapók közt kialakuljon valamilyen cukorbetegség. Ennél többet összegyűjtve a magas, majd az igen nagy kockázati csoportba kerültek a megkérdezettek. Utóbbi két csoport esetén minden harmadik, illetőleg minden második érintettnél fordulhat elő cukorbetegség.

Utolsó hivatalos adat: 1983...

Hivatalos, az egész országot átfogó adatok nincsenek: a Központi Statisztikai Hivatal 1983-ig közzétette a nyilvántartott - azaz önkéntes bejelentéseken alapuló - halálozási adatokat. Az utolsó hivatalos adat így 1983-ból 2,1 százalékban adja meg a diabetes előfordulását a halálozási okok közt átlagosan az országban. Szükségesnek teszi tehát - az MDT közleménye szerint - az elriasztó adatsor, hogy minél több embert tegyenek az illetékes szervek érdekelté a szűrővizsgálatokban.

Gyermekek: 660-ból 285 fokozott kockázattal bír

Összesen húsz házi gyermekorvosi praxis vett részt a felmérésen, melyre bármilyen nemű, 12-18 éves fiatal jelentkezhetett. Különbség a felnőttek körében végzett felméréshez képest, hogy itt az Amerikai Diabetes Társaság ajánlásai alapján elkészült kérdőívet használták fel szemben a felnőtteknél alkalmazott finn változattal szemben. "Összesen 660 serdülő korú személy került a vizsgáltak közé, 285 esetén pedig jelen volt fokozott kockázat" - derül ki a közleményből. "Utóbbiak közül 5,6 százalék esetében már a cukoranyagcsere valamilyen kórós eltérése volt tetten érhető". Ugyancsak a közleményben jelentik ki a felmérés eredményére hivatkozva, hogy a 12-18 évesek körében a testtömegindex - más nevén BMI - egy egységgel történő növekedése átlag 22 százalékkal növeli a cukoranyagcsere kórós elváltozásának a kockázatát.

Nem csak az OEP tárcáját terheli meg a cukorbetegség

"Friss magyar adatok szerint a gyógyszeres kezelésben részesülő betegeket tekintve a cukorbetegség és szövődményei egy évben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kiadásainak 13 százalékát, azaz az ország GDP-ének 0,65 százalékát jelentik. Forintban kifejezve ez több mint 174 milliárd. Ezen belül is a 2-es típusú diabétesz 6 legjelentősebb szövődménye orvosi kezelésének éves biztosítói költsége a teljes gyógyító-megelőző kiadásainak közel 1,6 százaléka" - áll a szerdán kiadott közleményben. "Társadalmi szinten egyelőre nem ismert az indirekt egészségügyi kiadások mértéke - ide tartozik a táppénz, munkaképesség csökkenés, elmaradt társadalmi termelés, halálozás is-, de bátran kijelenhetjük: a cukorbetegség népegészségügyi jelentőségét nemcsak az aggasztó epidemiológiai adatok jelentik, hanem mind az egyénre, mind a társadalomra nehezedő következmények".

További tartalmak terápia témában

További tartalmak cukorbetegség témában

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak anyagcsere betegségek témában

Forrás: 

Aktuális hírek

Milyen betegségre utalhat az állandó fáradtság?

A fáradtságot érző emberek 20-30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt vagy, és az érzés csak fokozódik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötör. Ha pedig...

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

további cikkek >>