Hirdetés

Vércukrot is mér az új okos kontaktlencse

Ha lehetne kontaktlencsével is mérni vércukrot gond nélkül, miért kell naponta többször is megszúrni az ujjunkat? – kérdezi az Oregon State University kutatócsoportja, teljesen jogosan.

 

Gregory Herman és kutatótársai teljesen mindennapos problémára keresték a megoldást: a cukorbetegeknek ugyanis naponta többször kell mérniük (étkezések előtt és után) vércukrukat, ez pedig hosszú távon fájdalmas, zavaró és az ujjbegyek szükségtelen elvastagodásához vezet.

Mi lenne akkor, kérdezte meg Herman, ha lenne egy olyan készülék, amely képes folyamatos vércukorszint-vizsgálatra és azonnal szólna, ha a szintek a normális szint fölé (vagy alá) változnak? Valami olyan eszköz kellene, ami  nem is hasonlít a jelenlegiekre, amelyek bőr alá helyezett elektródákkal működnek (és amelyek nemcsak fájdalmasak, de fertőzéshez vagy bőrirritációhoz vezetnek).

Az orvoshoz sem kell már elmenniük a cukorbetegeknek - nézze meg, hogy segít rajtuk a telediabetológia!

A kontaktlencse erre tökéletesen alkalmas, hisz folyamatosan tud vércukrot mérni úgy, hogy nem is zavaróak és gyakorlatilag észre sem vesszük őket.

Vércukormérés kontaktlencse
Az új kontaktlencsével elkerülhető az ujjszúrásos vércukormérés

A kutatók az okoskontaktlencse elkészítése során IGZO-t (indium gallium cink-oxidot) használtak (okostelefonoknál és tableteknél például ezzel biztosítják a jobb képminőséget és érzékenyebb, energiatakarékosabb érintőképernyő-használatot, az iPhone- vagy lapostévétulajoknak innen biztos ismerős az anyag neve). Az IGZO-alapú tranzisztorokkal fedett kontaktlencsékre GOX, azaz glükóz-oxidáz került.

Ennek köszönhetően amikor a konktaktlencsék glükózzal kerültek kapcsolatba, a lencséken lévő enzim elkezdte lebontani a cukrot, a tranzisztorok pedig meg tudták figyelni ezt a reakciót a lencsén átfutó áramingadozásnak köszönhetően.

A kutatók szerint még a nagyon alacsony glükózkoncentrációt is képesek a szenzorok érzékelni, gondolunk itt arra a mennyiségre, amely általában az emberi könnyben található.

Elméletileg több mint 2500 ilyen szenzort lehet egy négyzetmilliméteres lencsefelületre helyezni, a lencsék pedig Bluetooth vagy WiFi segítségével telefonunkra vagy bármely más készülékre tudják továbbítani adatainkat.

 Ezen technológia pedig nemcsak a cukorbetegek monitorozása, hanem rák, AIDS, glaukóma, ill. máj- vagy vesebetegség megfigyelésére is igen hasznos lehet.

 

Forrás: livescience.com

 

További tartalmak cukorbetegség témában

További tartalmak vércukormérés témában

További tartalmak kontaktlencse témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>