Hirdetés

Vércukrot is mér az új okos kontaktlencse

Ha lehetne kontaktlencsével is mérni vércukrot gond nélkül, miért kell naponta többször is megszúrni az ujjunkat? – kérdezi az Oregon State University kutatócsoportja, teljesen jogosan.

 

Gregory Herman és kutatótársai teljesen mindennapos problémára keresték a megoldást: a cukorbetegeknek ugyanis naponta többször kell mérniük (étkezések előtt és után) vércukrukat, ez pedig hosszú távon fájdalmas, zavaró és az ujjbegyek szükségtelen elvastagodásához vezet.

Mi lenne akkor, kérdezte meg Herman, ha lenne egy olyan készülék, amely képes folyamatos vércukorszint-vizsgálatra és azonnal szólna, ha a szintek a normális szint fölé (vagy alá) változnak? Valami olyan eszköz kellene, ami  nem is hasonlít a jelenlegiekre, amelyek bőr alá helyezett elektródákkal működnek (és amelyek nemcsak fájdalmasak, de fertőzéshez vagy bőrirritációhoz vezetnek).

Az orvoshoz sem kell már elmenniük a cukorbetegeknek - nézze meg, hogy segít rajtuk a telediabetológia!

A kontaktlencse erre tökéletesen alkalmas, hisz folyamatosan tud vércukrot mérni úgy, hogy nem is zavaróak és gyakorlatilag észre sem vesszük őket.

Vércukormérés kontaktlencse
Az új kontaktlencsével elkerülhető az ujjszúrásos vércukormérés

A kutatók az okoskontaktlencse elkészítése során IGZO-t (indium gallium cink-oxidot) használtak (okostelefonoknál és tableteknél például ezzel biztosítják a jobb képminőséget és érzékenyebb, energiatakarékosabb érintőképernyő-használatot, az iPhone- vagy lapostévétulajoknak innen biztos ismerős az anyag neve). Az IGZO-alapú tranzisztorokkal fedett kontaktlencsékre GOX, azaz glükóz-oxidáz került.

Ennek köszönhetően amikor a konktaktlencsék glükózzal kerültek kapcsolatba, a lencséken lévő enzim elkezdte lebontani a cukrot, a tranzisztorok pedig meg tudták figyelni ezt a reakciót a lencsén átfutó áramingadozásnak köszönhetően.

A kutatók szerint még a nagyon alacsony glükózkoncentrációt is képesek a szenzorok érzékelni, gondolunk itt arra a mennyiségre, amely általában az emberi könnyben található.

Elméletileg több mint 2500 ilyen szenzort lehet egy négyzetmilliméteres lencsefelületre helyezni, a lencsék pedig Bluetooth vagy WiFi segítségével telefonunkra vagy bármely más készülékre tudják továbbítani adatainkat.

 Ezen technológia pedig nemcsak a cukorbetegek monitorozása, hanem rák, AIDS, glaukóma, ill. máj- vagy vesebetegség megfigyelésére is igen hasznos lehet.

 

Forrás: livescience.com

 

További tartalmak cukorbetegség témában

További tartalmak vércukormérés témában

További tartalmak kontaktlencse témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>