Hirdetés

Vércukrot is mér az új okos kontaktlencse

Ha lehetne kontaktlencsével is mérni vércukrot gond nélkül, miért kell naponta többször is megszúrni az ujjunkat? – kérdezi az Oregon State University kutatócsoportja, teljesen jogosan.

 

Gregory Herman és kutatótársai teljesen mindennapos problémára keresték a megoldást: a cukorbetegeknek ugyanis naponta többször kell mérniük (étkezések előtt és után) vércukrukat, ez pedig hosszú távon fájdalmas, zavaró és az ujjbegyek szükségtelen elvastagodásához vezet.

Mi lenne akkor, kérdezte meg Herman, ha lenne egy olyan készülék, amely képes folyamatos vércukorszint-vizsgálatra és azonnal szólna, ha a szintek a normális szint fölé (vagy alá) változnak? Valami olyan eszköz kellene, ami  nem is hasonlít a jelenlegiekre, amelyek bőr alá helyezett elektródákkal működnek (és amelyek nemcsak fájdalmasak, de fertőzéshez vagy bőrirritációhoz vezetnek).

Az orvoshoz sem kell már elmenniük a cukorbetegeknek - nézze meg, hogy segít rajtuk a telediabetológia!

A kontaktlencse erre tökéletesen alkalmas, hisz folyamatosan tud vércukrot mérni úgy, hogy nem is zavaróak és gyakorlatilag észre sem vesszük őket.

Vércukormérés kontaktlencse
Az új kontaktlencsével elkerülhető az ujjszúrásos vércukormérés

A kutatók az okoskontaktlencse elkészítése során IGZO-t (indium gallium cink-oxidot) használtak (okostelefonoknál és tableteknél például ezzel biztosítják a jobb képminőséget és érzékenyebb, energiatakarékosabb érintőképernyő-használatot, az iPhone- vagy lapostévétulajoknak innen biztos ismerős az anyag neve). Az IGZO-alapú tranzisztorokkal fedett kontaktlencsékre GOX, azaz glükóz-oxidáz került.

Ennek köszönhetően amikor a konktaktlencsék glükózzal kerültek kapcsolatba, a lencséken lévő enzim elkezdte lebontani a cukrot, a tranzisztorok pedig meg tudták figyelni ezt a reakciót a lencsén átfutó áramingadozásnak köszönhetően.

A kutatók szerint még a nagyon alacsony glükózkoncentrációt is képesek a szenzorok érzékelni, gondolunk itt arra a mennyiségre, amely általában az emberi könnyben található.

Elméletileg több mint 2500 ilyen szenzort lehet egy négyzetmilliméteres lencsefelületre helyezni, a lencsék pedig Bluetooth vagy WiFi segítségével telefonunkra vagy bármely más készülékre tudják továbbítani adatainkat.

 Ezen technológia pedig nemcsak a cukorbetegek monitorozása, hanem rák, AIDS, glaukóma, ill. máj- vagy vesebetegség megfigyelésére is igen hasznos lehet.

 

Forrás: livescience.com

 

További tartalmak cukorbetegség témában

További tartalmak vércukormérés témában

További tartalmak kontaktlencse témában

Aktuális hírek

5 hasznos tipp, ha a gyerek táborba megy

Mi van, ha most megy először táborba a gyerek? Mivel ösztönözzük, ha félénk és még nem önálló? Mit pakoljunk neki és mit ne? A K&H gyógyvarázs program a kisgyermekek testi és lelki...

Rosszak a fogai, fájnak az ízületei? Ez foszforhiány is lehet!

A foszfor, bár jóval kevesebbet hallunk róla, mint más ásványi anyagokról, igen fontos a szervezetünknek. Hiánya nemcsak a csontok és a fogak romlását, de légzési és nyelési nehézségeket, és az...

A fogyás ellensége: a BPA

Egyre népszerűbbek azok a trendek, amik az ételek előre csomagolását hirdetik. A divatos hóbort ugyanakkor jelentős kockázatokkal is járhat, ami nem csak az elhízás. Mi az a BPA? Félnünk kell tőle...

Biztosan "szuperételt" eszik?

A superfood fogalom manapság egyre népszerűbb a táplálkozásukra tudatosan odafigyelők körében. Ők azok, akiknek fontos, hogy milyen alapanyagokból készítik napi ételeiket. Ezek a hozzávalók...

Ősztől jön az e-recept: kisebb lesz a sor a patikákban?

November 1-től már az összes patikában leváltja a papír alapú receptet az elektronikus recept. Gyorsabban kerülünk majd sorra? Van esély rá, hogy...

Pár nap eső: jönnek az ízletes és a halálosan mérgező gombák

A gombaszedés nagyon kellemes "sport" és jó esetben megvan a vacsorára való is. Arra viszont érdemes nagyon vigyázni, hogy ez nehogy az utolsó vacsora legyen. Hogyan kerülhetjük el a...

további cikkek >>