Hirdetés

Vércukrot is mér az új okos kontaktlencse

Ha lehetne kontaktlencsével is mérni vércukrot gond nélkül, miért kell naponta többször is megszúrni az ujjunkat? – kérdezi az Oregon State University kutatócsoportja, teljesen jogosan.

 

Hirdetés

Gregory Herman és kutatótársai teljesen mindennapos problémára keresték a megoldást: a cukorbetegeknek ugyanis naponta többször kell mérniük (étkezések előtt és után) vércukrukat, ez pedig hosszú távon fájdalmas, zavaró és az ujjbegyek szükségtelen elvastagodásához vezet.

Mi lenne akkor, kérdezte meg Herman, ha lenne egy olyan készülék, amely képes folyamatos vércukorszint-vizsgálatra és azonnal szólna, ha a szintek a normális szint fölé (vagy alá) változnak? Valami olyan eszköz kellene, ami  nem is hasonlít a jelenlegiekre, amelyek bőr alá helyezett elektródákkal működnek (és amelyek nemcsak fájdalmasak, de fertőzéshez vagy bőrirritációhoz vezetnek).

Az orvoshoz sem kell már elmenniük a cukorbetegeknek - nézze meg, hogy segít rajtuk a telediabetológia!

A kontaktlencse erre tökéletesen alkalmas, hisz folyamatosan tud vércukrot mérni úgy, hogy nem is zavaróak és gyakorlatilag észre sem vesszük őket.

Vércukormérés kontaktlencse
Az új kontaktlencsével elkerülhető az ujjszúrásos vércukormérés

A kutatók az okoskontaktlencse elkészítése során IGZO-t (indium gallium cink-oxidot) használtak (okostelefonoknál és tableteknél például ezzel biztosítják a jobb képminőséget és érzékenyebb, energiatakarékosabb érintőképernyő-használatot, az iPhone- vagy lapostévétulajoknak innen biztos ismerős az anyag neve). Az IGZO-alapú tranzisztorokkal fedett kontaktlencsékre GOX, azaz glükóz-oxidáz került.

Ennek köszönhetően amikor a konktaktlencsék glükózzal kerültek kapcsolatba, a lencséken lévő enzim elkezdte lebontani a cukrot, a tranzisztorok pedig meg tudták figyelni ezt a reakciót a lencsén átfutó áramingadozásnak köszönhetően.

A kutatók szerint még a nagyon alacsony glükózkoncentrációt is képesek a szenzorok érzékelni, gondolunk itt arra a mennyiségre, amely általában az emberi könnyben található.

Elméletileg több mint 2500 ilyen szenzort lehet egy négyzetmilliméteres lencsefelületre helyezni, a lencsék pedig Bluetooth vagy WiFi segítségével telefonunkra vagy bármely más készülékre tudják továbbítani adatainkat.

 Ezen technológia pedig nemcsak a cukorbetegek monitorozása, hanem rák, AIDS, glaukóma, ill. máj- vagy vesebetegség megfigyelésére is igen hasznos lehet.

 

Forrás: livescience.com

 

További tartalmak cukorbetegség témában

További tartalmak vércukormérés témában

További tartalmak kontaktlencse témában

Aktuális hírek

Májrák és a máj érbetegségei

Ebben a cikkben a májat érintő betegségek közül a portális véna trombózist, és a rettegett májrák betegségeket mutatjuk be.

Miért fogy el belőlünk a vas?

Mihez kell, hogyan termelődik és mitől lesz bennünk kevés a vas? 

Ezért fontos a terhességi diabetes gyors kezelése

A várandósság időszaka alatt sajnos kialakulhatnak olyan állapotok, melyek veszélyeztetik mind a kismama, mind a baba egészségét. Ilyen például a terhességi diabetes, mely napjainkban igen sok nőt...

9 tünet, amiből tudhatjuk: szerelmesek vagyunk

A szerelem olyan intenzív érzés, hogy szinte belebetegszünk a nagy érzelmekbe. A szerelem vak – hát bizony sok minden megváltozik bennünk és körülöttünk akár még a "látásunk", a mozgásunk is. Van-...

Ne spenóttal akarjuk megoldani a vashiányt

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, elsősorban a nők körében. Ma már kaphatóak vastartalmú étrend-kiegészítők, ám vasraktáraink feltöltésében a táplálkozásunknak is jelentős szerepe van...

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció

Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet. Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

további cikkek >>