Hirdetés

Új képalkotó eljárás segíti a mellrákosokat

Világszerte milliókat diagnosztizálnak mellrákkal, és igen nagy részüknél műtétre is szükség van a daganat eltávolítása végett. Egy új eljárásnak köszönhetően azonban pontosan láthatjuk, hogy sikerült-e a tumor egészének eltávolítása.

A lumpektómia nevű eljárás során csak a beteg, daganatos szöveteket távolítják el, emellett cél, hogy minél több egészséges szövet megmaradjon, ez általában jóval kisebb lelki és fizikai megterheléssel jár, mint a masztektómia, vagyis a teljes mell-eltávolítás. 

Mi történik a daganattal?

Azonban nem minden esetben sikerül az orvosoknak az egész daganatot kimetszeni. Ez a műtéten átesettek közel 25-40 százalékát érinti.

Egy új módszer azonban nagymértékben megkönnyítheti a szakorvosok munkáját, és csökkentheti azon hölgyek számát, akiknél egy második operációra is szükség van. Jelenleg ugyanis a műtét utáni szövetvizsgálat általában néhány napot, sőt hetet is igénybe vehet. 

Hogyan vesznek mintát a daganatból?

Ilyenkor a kimetszett szövetből mintát készítenek, melyet megfestenek és elemeznek. Amennyiben a minta felületén daganatos sejteket találnak, az arra utal, hogy az orvosok „átvágták” a tumort, vagyis annak egy része a beteg szervezetében maradt. A fotoakusztikus leképezésnek nevezett technológia azonban sokkal gyorsabb és pontosabb, mint a hagyományos vizsgálati eljárások.

emlőrák
A fotoakusztikus eljárás megkönnyíti a sebészek munkáját

A Washington University School of Medicine és a California Institute of Technology (Caltech) szakemberei kifejlesztettek egy olyan mikroszkópot, mely a már ismert fotoakusztikus hatást alkalmazza a gyakorlatban.

Amikor egy megfelelő hullámhosszú fénysugár nekiütközik egy molekulának, az az energia egy részét elnyeli, majd „vibrálni” kezd, és a vibrálás során ultrahang-hullámok jönnek létre. Ezek a hanghullámok mérhetőek, és a segítségükkel képeket is alkothatunk. Tulajdonképpen minden molekulánál lehet ezt a módszert alkalmazni, csak meg kell találni a megfelelő fénysugarat. 

Hol kezdődik az egészséges szövet, és hol a beteg?

Lihong Wang, a Caltech egészségügyi mérnöke, a kutatás egyik vezetője és társai úgy találták, hogy az egészséges és a daganatos szövetek között jól mérhető sejtszintű különbségek vannak (például a sejtek sűrűbben helyezkednek el a rákos szövetben), ezt pedig a fotoakusztikus mikroszkóppal könnyen észlelni és elemezni is lehet.

Vagyis az új eljárásnak köszönhetően anélkül tudják meghatározni, hogy hol van az egészséges és a beteg szövet határa, hogy a szövetből vett mintát megfestenék, illetve egyéb módon előkészítenék.

A rosszindulatú daganatok gyakorlatilag ismeretlenek voltak az antik világban. Vajon miért? Kattintson!

Bár az elsődleges vizsgálatoknál csak a mell daganataira koncentráltak, a szakemberek szerint a módszert bármilyen más tumoros betegségnél alkalmazni lehet. A kutatás folytatásaként Wang és társai szeretnék minél jobban lecsökkenteni azt az időt, mely alatt a mikroszkóp kielemez egy-egy mintát. 

Mikor lesz elérhető a fotoakusztikus képalkotás?

Jelenleg ez nagyjából 3 órát vesz igénybe (a „hagyományos” eljárással közel 7 órára van szükség azonos eredmény eléréséhez), de Wang szerint ez az időtartam 10 percre csökkenthető, például úgy, hogy nem egy fénysugarat irányítanak a mintákra, hanem többet.

„Az eszköz nem érinti közvetlenül a beteget, így biztonságos és gyors diagnózist adhat, ami jelentős mértékben megkönnyítheti a sebészek munkáját” - mondta. „Ha minden a terveink szerint alakul, a fotoakusztikus képalkotás már néhány éven belül elérhető lesz a műtőkben, és a szakorvosok perceken belül ellenőrizni tudják, hogy a teljes daganatot eltávolították-e.”

A kutatás eredményeiről a Science Advances című szaklapban számoltak be.

További tartalmak mellrák témában

További tartalmak daganatos betegségek témában

További tartalmak diagnosztika témában

Aktuális hírek

Pattanást és rosaceát is okozhat a bőratka

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Miért veszélyes...

Így jelzi a szervezete, ha vashiányos

Úgy érzi nincs elég energiája a napi feladatokhoz? Fáradékony, gyenge, gyakran fázik ok nélkül? Valószínűleg a vashiány kellemetlen tüneteitől szenved. Íme a legfontosabb tudnivalók a nők...

Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa...

Laktózmentes vagy vegán fagyi? Nem mindegy!

Az áruházak mélyhűtőiben egyre több különböző jelölésű fagylaltot találhatunk: vegán, laktózmentes, paleo, cukormentes. Melyik típust válasszuk ételintolerancia vagy diéta esetén?

Tényleg nehezebb 35 éves kor után teherbe esni?

Ma sok nő a harmincas évei közepére jut el oda, hogy megszülje első gyermekét, míg a babát tervező 35 év feletti párok másik fele hiába próbálkozik. Ketyeg az a bizonyos biológiai óra, de vajon...

5 betegség, ami fehér foltokat okozhat a mandulákon

Milyen esetben fontos mindenképp orvoshoz fordulni, ha fehér foltokat látunk a mandulánkon?  

további cikkek >>