Hirdetés

Az antidepresszánsok növelik a szürkehályog kialakulásának kockázatát

A Brit Kolumbia Egyetem, és a McGill Egyetem kutatói szerint néhány antidepresszáns gyógyszer növeli a szürkehályog (katarakta) kialakulásának esélyét.

Hirdetés

A vizsgálat 200 ezer, 65-nél idősebb quebec-i lakost felölelő adatbázis alapján készült. Statisztikailag szignifikáns összefüggés volt a katarakta diagnózisa, illetve katarakta miatti sebészeti beavatkozás, és a kórelőzményben szereplő szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antidepresszáns szedése között.

Az Ophthalmology március 8-i számában megjelent tanulmány csak az összefüggésre világít rá, az okokra nem. A kutatók szerint éppezért más klinikai faktorok – például dohányzás – figyelembevételével a megerősítéshez további elemzések szükségesek.

Korábban állatkísérletes vizsgálatok jutottak arra a következtetésre, hogy az SSRI-osztályú gyógyszerek növelik a katarakta kialakulásának esélyét. A szóban forgó vizsgálat, melyet a vancouveri Dr. Mahyar Etminan vezetett, azonban rámutatott, hogy betegek esetén az SSRI-k egészében véve 15%-kal emelik a veszélyt, azonban az egyes gyógyszerek között különbségek vannak: a fluvoxamin szedése 51%-kal, a venlafaxin 34%-kal hordozott nagyobb kockázatot, míg hasonló összefüggést nem találtak a fluoxetin, a citalopram és a sertralin hatóanyagú gyógyszerekkel kapcsolatban. A szürkehályog a gyógyszerek hatására átlagosan két év alatt alakult ki.

További tartalmak pszichés betegségek témában

További tartalmak szembetegség témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>