Hirdetés

Tavaszi depresszió - téli levertség...?

A tavaszi depressziót gyakran összekeverik a téli levertséggel. Pszichológus szakértőnk Dr. Tóth Mercédesz segít felfedni a különbségeket.

Tavaszi depresszió - téli levertség...?A három hosszú téli hónap nagyon sok energiát kivesz belőlünk. Legyengülünk mind lelkileg, mind testileg. Nem biztos, hogy megfelelően táplálkozunk, sokkal kevesebb vitaminhoz jutunk, és a lelkünk tápláléka a fény is korlátozottabb mennyiségben áll a rendelkezésünkre. Sajnos nem vagyunk medvék, hogy átaludjuk a telet! Télen az próbálunk egy kicsit túlélni. - kezdi Dr. Tóth Mercédesz pszichológus, aki szerint ezek a tényezők is vezethetnek a tavaszi depresszióhoz.

Az emberek sokszor nem tudják értékelni, hogy tavasz van, és inkább "bezárkózva maradnak" a szobába sötétjében. Nem lehet, hogy a sok télen felgyülemlett problémának köszönhető, hogy depresszióba esünk? Az nagyon jó kifejezés, hogy bezárkózva maradnak, hiszen a depresszió lényege, hogy egy ívet húzunk magunk köré. - erősíti meg Tóth doktornő - a szó eredetileg azt jeleni, hogy nyomás. A depressziós ember nem tud kilépni a saját lelki világából. Tulajdonképpen ez egy kémiai változásnak a folyamata, ami lelki vagy genetikai háttérrel egyaránt rendelkezhet.

Az lenne a legjobb, ha minél hamarabb felismernénk magunkon a depresszió jeleit és szakemberhez fordulnánk. Ha valaki figyel, akkor észreveheti, hogy amiben szenved az már nem csak egy tél végi levertség. Tóth doktornő szerint érdemes különbséget tenni aközött, hogy milyen stresszhelyzeteket élünk meg. A kedvetlenség és a depresszió tünetei megegyeznek a legnagyobb különbség az időtartamban keresendő. A tipikus depressziós tünetek a levertség, az álmatlanság, az étvágytalanság, az életkedv eltűnése, az önmarcangolás, a társas viszonyok kerülése tartósan állnak fenn.

A Csak csajok adásának egyik vendége Csala Zsuzsa mag is átélt ehhez hasonló helyzetet. "Érthetetlen módon, amikor a pályám csúcsán voltam pánikbetegséget kaptam, bár akkor még nem volt neve." - meséli a színésznő - "Nem értettem mi történik. Semmi nem kellett, ami körülvett, bezárkóztam, de később saját akaratomból kijöttem belőle."

"Ha valakinek nagyon erős a személyisége, ki lehet jönni egy ilyen helyzetből saját akaratból is." - összegzi a pszichológus. Fehér Anettka műsorvezető saját bevallása szerint soha nem volt depressziós, mert egyszerűen eldöntött, hogy nem lesz az. "Ép testben, ép lélek! Figyelek arra, hogy a testemet kondiban tartsam és télen elmegyek szoláriumba, edzőterembe, nem hanyagolom el a barátaimat. Éppen ezért hiába zúdul rám, hogy depressziósnak kell lenni, eldöntöm, hogy kikerülöm." - fejti ki Anettka.

A tudatosság nagyon fontos és, ha valaki tesz az egészségéért, ha megadja a szervezetének, lelkének, amire szüksége van, akkor ki lehet kerülni a depressziót. Ehhez az ösztönhöz, hogy tudatosan tápláljuk magunkat, elengedhetetlen az erős személyiség.

További tartalmak depresszió témában

További tartalmak pszichés betegségek témában

További tartalmak életmód témában

Aktuális hírek

Fájó ízületek, emésztési gondok: ez is cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Milyenek...

Természetes dopping: a céklalé!

A cékla jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, nemrég az is kuderült, hogy sportolóknak is tökéletes természetes teljesítményfokozó.

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

további cikkek >>