Hirdetés

Mennyire veszélyes a biopszia?

A biopszia vagyis szövetmintavétel is rejt magában kockázatot, de a problémák, esetleges szövődmények rizikója igen kicsi. Milyen következményekkel számolhatunk?

A biopszia, vagyis a szövetmintavétel – más beavatkozásokhoz hasonlóan –, hordoz magában bizonyos kockázatokat, veszélyeket, de ezek a lehetséges szövődmények szerencsére rendkívül ritkák és általában könnyen, gyorsan elmúlnak. Az, hogy milyen problémák jelentkezhetnek a biopszia után, számos dologtól függ, elsősorban természetesen az eljárástól.

A „kisebb”, például tűvel végzett mintavétel jóval kevesebb kockázatot hordoz magában, mint az, melynél esetleg műtétre, altatásra is szükség van. A rizikó függ emellett a biopszia helyétől, vagyis hogy mely szervből kívánnak mintát venni: a bőrbiopszia általában kevesebb és enyhébb szövődménnyel jár, mint például az agy- vagy tüdőbiopszia

Az esetleges szövődmények a biopsziában „részt vevő” személyektől is függhetnek, vagyis a betegtől és a szakembertől egyaránt. Egy gyakorlottabb, tapasztaltabb szakembernél általában ritkábban a biopsziát követő problémák. Az esetleges rizikót növeli a beteg általános egészségi állapota vagy korábbi, esetleg krónikus betegségei. 

mintavétel
A mintavétel nem veszélyes, de minden tünetre figyelni kell

Milyen szövődmények lehetségesek?

Nemcsak a szövődmények kialakulása, de azok mértéke, típusa is nagy mértékben függ a biopszia típusától, helyétől, illetve a beavatkozás nagyságától. A legtöbb esetben – függetlenül attól, hogy mely területet érintette a beavatkozás – a beteg tapasztalhat a biopszia után némi vérzést (vagy a biopszia helyén véraláfutás alakulhat ki). Ezt minden esetben jelezni kell a kezelőorvosnak, mert ő képes megállapítani, hogy a vérzés normális mértékű-e, rövid időn belül elmúlik-e magától, vagy szükséges-e valamilyen óvintézkedés, kezelés.

A belső szerveket (pl. tüdőt, májat, vesét) érintő biopsziánál különösen figyelni kell az esetleges vérzésre, illetve annak mértékére, mert rendkívül ritkán bár, de előfordulhat, hogy a vérzés következményeként műtétre, vérátömlesztésre van szükség.

A súlyos vérzés rizikójának csökkentésére a beavatkozást megelőzően gyógyszert adhatnak a betegnek, és általában ezért van szükség arra is, hogy a biopszia után néhány óráig megfigyeljék a beteget. Véralvadási rendellenességek, esetleg véralvadásgátló gyógyszerek szedése esetén a biopsziát általában nem végzik el (vagy a szakemberek nagyon alapos mérlegelés után döntenek arról, elvégzik-e a mintavételt vagy sem).

Mikor van szükség biopsziára? Olvasson tovább!

Szintén előfordulhat a biopsziát követő napokban fájdalom, de ez általában csak olyan mértékű, hogy vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerekkel is jól kezelhető. A modern eljárásoknak és fertőtlenítési, sterilizálási előírásoknak köszönhetően rendkívül ritka, hogy a mintavétel helyén fertőzés alakuljon ki. Szintén igen ritka, hogy a biopszia során megsérülnek a mintavételi hely környékén lévő szövetek (pl. a vesebiopszia esetén a belek vagy a májbiopszia esetén a tüdő). 

További tartalmak biopszia témában

További tartalmak fájdalom témában

További tartalmak bevérzések témában

Aktuális hírek

Izomfájdalom - lazítsunk gyógynövényekkel!

Még egy könnyű mozdulat is pokolian fáj - ugye ismerős? Az izomfájdalom kellemetlen tud lenni, de gyógynövény krémekkel, fürdőkkel is segíthetünk magunkon.

Dobd fel a szürke őszt különleges masszázsélményekkel! (X)

Képzeld el, hogy minden fárasztó, stresszes nap után egy profi masszőr vár az otthonodban, hogy különböző masszázsélményekkel kényeztessen. Fáradt izmaid felfrissülnek, a feszültséged elillan,...

Ezek a szén-monoxid mérgezés tünetei

Miért veszélyes a szén-monoxid és honnan ismerhetjük fel a szén-monoxid-mérgezés tüneteit? Íme!

Igazgatónak lenni káros az egészségre?

Steve Tappin, a "The Secrets of CEOs" című könyv szerzője szerint a felsőszintű vezetők nagy többségének életét a stressz, frusztráció, csalódottság, ingerültség és túlhajszoltság érzései uralják...

Női betegség a gyulladásos bélbetegség?

Összefügghet a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás megnövekedett kockázatával az endometriózis. Az endometriózisban szenvedő nőkben akár 80 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki...

Szexuális zavarokat okozhat a cukorbetegség

A legtöbb ember a cukorbetegséget a látásromlással, az érszűkülettel és a lábfekéllyel kapcsolja össze, azonban kutatások szerint a szexuális életre és a nemzőképességre is hatással van a...

további cikkek >>