Hirdetés

Ultrahangvizsgálat

Az ultrahang néhány évtizede igen népszerűvé vált az orvosi gyakorlatban. Napjainkban talán a leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálat. A hanghullámokat piezoelektromos kristályok hozzák létre, mely hullámok a vizsgálat alkalmával részben elnyelődnek, részben pedig visszaverődnek. A visszavert hanghullám intenzitása alakítja ki a képpont "szürkeségét". A módszer előnye, hogy semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a beteg, a vizsgált személy számára. Nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak.

UltrahangvizsgálatA korszerű vizsgálófejek (transzducerek) tartalmazzák a hanghullámokat generáló és érzékelő kristályokat is. Másodpercenként 24 kép, felvétel készíthető, tehát tulajdonképpen valósidejű mozgást tud érzékelni a vizsgáló. A transzducer-fejekben nagy technikai fejlődés volt ez elmúlt évtizedekben, így ma már speciális helyekre speciális „fejekkel” lehet behatolni (pl. a nyelőcsőbe, vaginába, végbélbe, egyes erekbe stb.) A jobb képminőség érdekében – külső felületen végzett vizsgálat esetén - a test és a vizsgálófej közé zselés anyagot juttatnak. A transzducer fej számítógéphez kötött, így a vizsgáló rögtön látja az eltéréseket, "real time"-ban tudja vizsgálni a szervek működését, a különböző áramlási jelenségeket.

Az ultrahangvizsgálat alkalmazási területe


Alkalmazása igen kiterjedt, a belszervek vizsgálatában. Ahogy a röntgen nem igazán alkalmas, a belszervek, "lágyrészek" vizsgálatára, az ultrahang viszont kiválóan, és kellő rugalmassággal. A hasi-, és a kismedencei szervek vizsgálatára rendkívül jól alkalmazható, tehát a vese, máj, lép, hasnyálmirigy, nagyerek, epe, a nyirokrendszer elemei jól vizsgálhatóak ultrahanggal. Pont a rugalmasság, a sokirányú látószög és a valósidejű leképezés miatt pontos képet alkot pl. daganatokról, cisztákról, az epe- és vesekövességről, esetleges elzáródásokról.
Említettük fentebb a testüregi ultrahangvizsgálat lehetőségét is, ez kiterjedt alkalmazást nyer az urológiában, akár a prosztatarák diagnózisában, akár pedig a hólyagbetegségek felismerésében.

Külön fontossággal bír az ultrahang nőgyógyászati alkalmazása.
Ma már gyakorlatilag végig követhető vele a terhesség folyamán a magzati érés, a magzat elhelyezkedése a méhen belül, a nem megállapítása, és talán a legfontosabb mindezek között az, hogy bizonyos fejlődési rendellenességek is kiszűrhetőek a magzati ultrahangvizsgálat révén. Legkorábban a harmadik terhességi héten lehet (értékelhető) hüvelyi ultrahangot végezni, a speciális hüvelyi transzducer fej segítségével.

Egyéb nőgyógyászati alkalmazás: jól vizsgálható a méh és petefészkek helyzete, nagysága, szerkezete, esetleges elváltozásai, a petefészek működése, a méhnyálkahártya hormonális változásai: pl. a peteérés és tüszőrepedés megállapítása. Kimutathatók a kismedencei térfoglaló folyamatok, pl. a méhizom daganat. A petefészkek vizsgálata során a ciszták. Teljes biztonsággal ellenőrizhető a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) helyzete.

UltrahangvizsgálatEgyéb alkalmazások: a Color-doppler (duplex ultrahang), illetve az echokardiográfia, ezekről külön cikkekben fogunk beszámolni, a szív és az erek vizsgálatait illetően.

Az ultrahangvizsgálat előkészítése


Általában a hasi ultrahangvizsgálathoz sem kell komolyabb előkészület, egyes hasi szervek vizsgálatához előzetesen előírják a telt hólyag meglétét – hüvelyi ultrahang esetén pedig éppen ellenkezőleg: ehhez üres hólyag szükséges. A hasi ultrahanghoz alkalmazott "ultrahangzsír" kissé kellemetlen lehet, de a vizsgálatot követően azonnal letörölhető.

Az ultrahangvizsgálat mellékhatásai


Említettük, hogy a vizsgálat gyakorlatilag teljesen veszélytelen, nincsen sugárdózis, éppen ezért tulajdonképpen minden speciális élethelyzetben, állapotban alkalmazható.

Az ultrahangvizsgálat előnyei/hátrányai


- Nem szükséges kontrasztanyag alkalmazása
- Nem invazív, tehát (kivéve a testüregi UH-t) nem jár különösebb beavatkozással, kellemetlenséggel
- Könnyen, gyorsan hozzáférhető, maga a készülék is portábilis, szállítható, mozgatható.
- Tetszőleges irányú képet készít, tehát ugyanarról a szervről, elváltozásról több irányból lehet képet nyerni.
- Mivel real time, minden mozgásjelenség, áramlás jól követhető vele.
- Hátránya, hogy ha a hangjelenség a környezethez hasonló, akkor nem ábrázolódik.
- Szintén hátrány, hogy ún. "akusztikus ablak" igényű, tehát pl. kövérség, felfúvódott belek, csontok a képen, esetleges kötések stb. zavarhatják a képalkotást.

Forrás: Berényi-Bogner-Horváth-Repa: Radiológia, Springer Hungarica, 1997.

További tartalmak diagnózis témában

További tartalmak általános egészségügyi téma témában

Aktuális hírek

Milyen betegségre utalhat az állandó fáradtság?

A fáradtságot érző emberek 20-30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt vagy, és az érzés csak fokozódik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötör. Ha pedig...

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

további cikkek >>