2015. szeptember 2. szerda, Rebeka, Dorina napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Diagnosztika
Továbbküldés
Tartalom címe: Ultrahangvizsgálat

  Ultrahangvizsgálat

  Az ultrahang néhány évtizede igen népszerűvé vált az orvosi gyakorlatban. Napjainkban talán a leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálat. A hanghullámokat piezoelektromos kristályok hozzák létre, mely hullámok a vizsgálat alkalmával részben elnyelődnek, részben pedig visszaverődnek. A visszavert hanghullám intenzitása alakítja ki a képpont "szürkeségét". A módszer előnye, hogy semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a beteg, a vizsgált személy számára. Nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak.

  Ultrahangvizsgálat
  Pajzsmirigy, normál állapotának ultrahang-képe

  A korszerű vizsgálófejek (transzducerek) tartalmazzák a hanghullámokat generáló és érzékelő kristályokat is. Másodpercenként 24 kép, felvétel készíthető, tehát tulajdonképpen valósidejű mozgást tud érzékelni a vizsgáló. A transzducer-fejekben nagy technikai fejlődés volt ez elmúlt évtizedekben, így ma már speciális helyekre speciális „fejekkel” lehet behatolni (pl. a nyelőcsőbe, vaginába, végbélbe, egyes erekbe stb.) A jobb képminőség érdekében – külső felületen végzett vizsgálat esetén - a test és a vizsgálófej közé zselés anyagot juttatnak. A transzducer fej számítógéphez kötött, így a vizsgáló rögtön látja az eltéréseket, "real time"-ban tudja vizsgálni a szervek működését, a különböző áramlási jelenségeket.

  Az ultrahangvizsgálat alkalmazási területe

  Külön fontossággal bír az ultrahang nőgyógyászati alkalmazása.
  Ma már gyakorlatilag végig követhető vele a terhesség folyamán a magzati érés, a magzat elhelyezkedése a méhen belül, a nem megállapítása, és talán a legfontosabb mindezek között az, hogy bizonyos fejlődési rendellenességek is kiszűrhetőek a magzati ultrahangvizsgálat révén. Legkorábban a harmadik terhességi héten lehet (értékelhető) hüvelyi ultrahangot végezni, a speciális hüvelyi transzducer fej segítségével.

  Egyéb nőgyógyászati alkalmazás: jól vizsgálható a méh és petefészkek helyzete, nagysága, szerkezete, esetleges elváltozásai, a petefészek működése, a méhnyálkahártya hormonális változásai: pl. a peteérés és tüszőrepedés megállapítása. Kimutathatók a kismedencei térfoglaló folyamatok, pl. a méhizom daganat. A petefészkek vizsgálata során a ciszták. Teljes biztonsággal ellenőrizhető a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) helyzete.

  Ultrahangvizsgálat
  Pajzsmirigy, jobb oldalt alul struma észlelhető

  Egyéb alkalmazások: a Color-doppler (duplex ultrahang), illetve az echokardiográfia, ezekről külön cikkekben fogunk beszámolni, a szív és az erek vizsgálatait illetően.

  Az ultrahangvizsgálat előkészítése

  Az ultrahangvizsgálat mellékhatásai

  Az ultrahangvizsgálat előnyei/hátrányai

  Forrás: Berényi-Bogner-Horváth-Repa: Radiológia, Springer Hungarica, 1997.

  Megjelent: 2010. december 10.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Ha ezt Kleopátra tudta volna!

  Tegye fel a kezét, aki ragyogó, feszes és fiatalosan üde arcbőrre vágyik! Az Önök számára fantasztikus hírünk van! A TIENS két olyan innovatív arcmaszkot hozott a piacra, amely a SPA kényeztető simogatását nyújtja az otthoni környezet nyugalmában. 15 perc relaxáció és bőre ujjá éled. Járjon bőre kedvében és helyezzen fel egy TIENS Time Shadow Arcmaszkot!

  Tovább a cikkre