2014. október 20. hétfő, Vendel napja van
Nyitólap  >  Betegségek - tünetek  >  Diagnosztika
Továbbküldés
Tartalom címe: Ultrahangvizsgálat

  Ultrahangvizsgálat

  Az ultrahang néhány évtizede igen népszerűvé vált az orvosi gyakorlatban. Napjainkban talán a leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálat. A hanghullámokat piezoelektromos kristályok hozzák létre, mely hullámok a vizsgálat alkalmával részben elnyelődnek, részben pedig visszaverődnek. A visszavert hanghullám intenzitása alakítja ki a képpont "szürkeségét". A módszer előnye, hogy semmilyen kellemetlenséget, vagy kockázatot nem jelent a beteg, a vizsgált személy számára. Nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak.

  Ultrahangvizsgálat
  Pajzsmirigy, normál állapotának ultrahang-képe

  A korszerű vizsgálófejek (transzducerek) tartalmazzák a hanghullámokat generáló és érzékelő kristályokat is. Másodpercenként 24 kép, felvétel készíthető, tehát tulajdonképpen valósidejű mozgást tud érzékelni a vizsgáló. A transzducer-fejekben nagy technikai fejlődés volt ez elmúlt évtizedekben, így ma már speciális helyekre speciális „fejekkel” lehet behatolni (pl. a nyelőcsőbe, vaginába, végbélbe, egyes erekbe stb.) A jobb képminőség érdekében – külső felületen végzett vizsgálat esetén - a test és a vizsgálófej közé zselés anyagot juttatnak. A transzducer fej számítógéphez kötött, így a vizsgáló rögtön látja az eltéréseket, "real time"-ban tudja vizsgálni a szervek működését, a különböző áramlási jelenségeket.

  Az ultrahangvizsgálat alkalmazási területe


  Alkalmazása igen kiterjedt, a belszervek vizsgálatában. Ahogy a röntgen nem igazán alkalmas, a belszervek, "lágyrészek" vizsgálatára, az ultrahang viszont kiválóan, és kellő rugalmassággal. A hasi-, és a kismedencei szervek vizsgálatára rendkívül jól alkalmazható, tehát a vese, máj, lép, hasnyálmirigy, nagyerek, epe, a nyirokrendszer elemei jól vizsgálhatóak ultrahanggal. Pont a rugalmasság, a sokirányú látószög és a valósidejű leképezés miatt pontos képet alkot pl. daganatokról, cisztákról, az epe- és vesekövességről, esetleges elzáródásokról.
  Említettük fentebb a testüregi ultrahangvizsgálat lehetőségét is, ez kiterjedt alkalmazást nyer az urológiában, akár a prosztatarák diagnózisában, akár pedig a hólyagbetegségek felismerésében.

  Külön fontossággal bír az ultrahang nőgyógyászati alkalmazása.
  Ma már gyakorlatilag végig követhető vele a terhesség folyamán a magzati érés, a magzat elhelyezkedése a méhen belül, a nem megállapítása, és talán a legfontosabb mindezek között az, hogy bizonyos fejlődési rendellenességek is kiszűrhetőek a magzati ultrahangvizsgálat révén. Legkorábban a harmadik terhességi héten lehet (értékelhető) hüvelyi ultrahangot végezni, a speciális hüvelyi transzducer fej segítségével.

  Egyéb nőgyógyászati alkalmazás: jól vizsgálható a méh és petefészkek helyzete, nagysága, szerkezete, esetleges elváltozásai, a petefészek működése, a méhnyálkahártya hormonális változásai: pl. a peteérés és tüszőrepedés megállapítása. Kimutathatók a kismedencei térfoglaló folyamatok, pl. a méhizom daganat. A petefészkek vizsgálata során a ciszták. Teljes biztonsággal ellenőrizhető a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) helyzete.

  Ultrahangvizsgálat
  Pajzsmirigy, jobb oldalt alul struma észlelhető

  Egyéb alkalmazások: a Color-doppler (duplex ultrahang), illetve az echokardiográfia, ezekről külön cikkekben fogunk beszámolni, a szív és az erek vizsgálatait illetően.

  Az ultrahangvizsgálat előkészítése


  Általában a hasi ultrahangvizsgálathoz sem kell komolyabb előkészület, egyes hasi szervek vizsgálatához előzetesen előírják a telt hólyag meglétét – hüvelyi ultrahang esetén pedig éppen ellenkezőleg: ehhez üres hólyag szükséges. A hasi ultrahanghoz alkalmazott "ultrahangzsír" kissé kellemetlen lehet, de a vizsgálatot követően azonnal letörölhető.

  Az ultrahangvizsgálat mellékhatásai


  Említettük, hogy a vizsgálat gyakorlatilag teljesen veszélytelen, nincsen sugárdózis, éppen ezért tulajdonképpen minden speciális élethelyzetben, állapotban alkalmazható.

  Az ultrahangvizsgálat előnyei/hátrányai


  - Nem szükséges kontrasztanyag alkalmazása
  - Nem invazív, tehát (kivéve a testüregi UH-t) nem jár különösebb beavatkozással, kellemetlenséggel
  - Könnyen, gyorsan hozzáférhető, maga a készülék is portábilis, szállítható, mozgatható.
  - Tetszőleges irányú képet készít, tehát ugyanarról a szervről, elváltozásról több irányból lehet képet nyerni.
  - Mivel real time, minden mozgásjelenség, áramlás jól követhető vele.
  - Hátránya, hogy ha a hangjelenség a környezethez hasonló, akkor nem ábrázolódik.
  - Szintén hátrány, hogy ún. "akusztikus ablak" igényű, tehát pl. kövérség, felfúvódott belek, csontok a képen, esetleges kötések stb. zavarhatják a képalkotást.

  Forrás: Berényi-Bogner-Horváth-Repa: Radiológia, Springer Hungarica, 1997.

  Megjelent: 2010. december 10.
  Legutóbb frissítve: 2014. március 20.
  Hirdetés

  Fokozza a látásélményt!

  Ismerős Önnek a probléma? Nem elég hosszú a karja, hogy elolvassa az apró betűs szöveget? Presbyopia – látásunk 40 éves kor felett változni kezd.

  Természetes szépség, korhatár nélkül

  A Biovanne most bebizonyítja: a szépség mindenki számára elérhető, kortól függetlenül. Már több, mint egy havi kúrán vannak túl a azok a nők, akiktől most első kézből hallható őszinte véleményük a népszerű szépségvitaminról.