Jelenlegi hely

Hirdetés!

Döbbenet: rovarirtót találtak a mézben!

Svájci kutatók a világon termelt mézek 75%-ában találtak rovarirtószereket. A jelenlegi példa is jól mutatja, hogy a fogyasztók sokszor nincsenek tisztában azzal, mit is visznek be a szervezetükbe.

Hirdetés

A kutatók az Antarktisz kivételével az összes kontinensről és egyéb szigetekről származó körülbelül 200 mézmintát vizsgáltak meg. Ekkora mennyiségű szer a napi mézfogyasztóknál tartós egészségügyi károkat tud okozni.

Ezeket a rovarirtószereket keresték a vizsgált mézekben: imidakloprid, klotianidin, acetamiprid, tiametoxam, és tiakloprid

Európai, ázsiai és észak-amerikai méz mintákban fordultak elő legnagyobb részben ezek a szerek.

A méhek nagyon szorgosan gyűjtik a mézet.

Hogyan jutott a mézbe a vegyszer?

Az eredmények alapján legalább a mézek háromnegyedében kimutatható volt egyféle neonikotinoid. A neonikotinoidok a világ egyik leghatékonyabb rovarirtó szerei.

Ezt az anyagot nem a levélre permetezik, hanem a magot vonják be, hogy a talajban levő kórokozóktól védje. A kis fejlődő csíra ezt a szert magába szívja, így kap egy „védelmet” a rovarokkal szemben. Ám ez az anyag nem csak a védi a növényt, még a pollenbe is bejut, ami veszélyezteti a beporzókat is.

Sötét és világos méz: melyik, milyen bajra jó? Kattintson!

Miket okozhat a rovarirtó a mézben?

Érdekesség, hogy még ha viszonylag alacsony számban található is meg a növényvédőszer a mézekben, a hosszútávú hatása igen káros lehet, közölte Alexandre Aebi, az egyik kutató.

Immunműködés romlását és gerincesekben fejlődési visszamaradást tud eredményezni. Sőt, a vizsgált minta egyharmada káros a méhekre és egyéb más beporzókra is.

 

forrás: independent.co.ukHirdetés