Hirdetés

5 meglepő tény a rágózás jótékony hatásairól

A gyakran rágózók számára jó hír lehet, hogy előnyös a rágógumizás, javítja egészségi állapotunkat. Lássuk konkrétabban, hogy milyen téren?Valószínűleg ott is, amire nem gondolnánk...

Hirdetés

5 meglepő tény a rágózás jótékony hatásairól1. Javul az agyműködés
Ez elsőre azért elég fantasztikusnak tűnik… Pszichológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára. Egy vizsgálatban két csoportot képeztek. Az egyik csoport rágózott, a másik nem. Az eredmények szerint a rágózók jobb eredményeket értek el a teszteken.

A memória serkentése összefügghet az állkapocs rágó mozgásával, ugyanis az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett maga a rágó mozgás a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nő a pulzus, több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

2. Csökken a stressz és a feszültség
A rágózás csökkenti a stresszt, a szorongást. Kutatások szerint a rágózó diákok éberebbek, és jobban figyelnek. Nemcsak a stressz csökkenthető, de az irritáltság, a frusztráció is csökken, a rágózás segít a relaxációban.

3. Testsúlycsökkentő hatású?
Testsúlycsökkentő programban résztvevők számára is hasznos lehet a rágózás. Ha éppen nassolni, vagy édességre vágyna valaki, inkább rágózzon egyet… a rágógumi is édes, de igen alacsony a kalóriatartalma, diétázók számára ezért ideális lehet. Maga a rágózás ténye, és a rágó ízesítése is csökkentheti a nassolás utáni vágyódást, így elkerülhetjük a nagyobb kalória- és zsírtartalmú ételek (felesleges) fogyasztását.

4. Javul a szájhigiénia
Kiskorunkban mindig azzal ijesztgettek, hogy az édesség és cukor tönkreteszi a fogainkat. A rágózás viszont ilyen szempontból is előnyös: a szájüregi problémák, rossz lehellet, ínygyulladás rágógumizással csökkenthető. Fokozódik a nyáltermelés, ez is hozzájárul a szájüregi higiénia helyreállításához. A nyál antibakteriális hatású, segít az ételmaradék, a káros savak és a cukordarabkák eltávolításában. A cukormentes rágó is hatékony a fogak, a szájüreg egészségének megóvásában.

5. Javul az emésztés
Erre nem biztos hogy gondolunk, hogy az étkezés utáni rágózás még az emésztésre is jótékony hatással lehet. Számoljuk ki, hány rágó mozdulatot teszünk, milyen mennyiségű nyál termelődik ezalatt – és ez mennyire segíti azután a gyomorban az emésztő hatású anyagok termelődését.

Aktuális hírek

Álmatlanság kínozza? Ezek a gének lehetnek a felelősek

Az álmatlanságban szenvedők valószínűleg gyakran hallják, hogy mindez úgyis a fejükben dől el, azonban egy új tanulmány szerint ebben nem csak a pszichológiai tényezők, hanem a biológiai...

Strandolás: óriási veszélyben lehetünk, ha nem figyelünk oda

A vízi balesetek veszélyeire hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki az MTI-nek azt mondta: kellő odafigyeléssel elkerülhetők az életveszélyes sérülések vagy a halálesetek...

Táplálkozási tippek totális hőség esetére

Kánikulában étkezési szokásaink is megváltoznak. Szervezetünk okosan jelzi, hogy több folyadékot igyunk, kevésbé megterhelő ételeket együnk: hallgassunk rá! Az Országos Élelmezés- és...

Mit tegyünk, ha napszúrást kaptunk?

A nyári melegnek nemcsak kellemes hatásai vannak, hiszen a hőség sajnos komoly veszélyekkel is együtt járhat. Ezek közül az egyik leggyakoribb a napszúrás, mely tulajdonképpen a fedetlen fejet érő...

Hőség jön: itt a másodfokú hőségriasztás

Trópusi meleg napok várhatók, a hőség az egészséges embereket is megviselik, hát még a betegeket, gyerekeket, időseket. Előzzük meg a bajt!

Hőségriadó: ezt tanácsolják a sürgősségi osztályon

Továbbra is marad a hőség és úgy tűnik, hosszú, forró nyarunk lesz, nyaraljunk bári itthon, vagy külföldön. Hogyan védekezzünk a szélsőséges időjárás okozta panaszok ellen?

további cikkek >>