Hirdetés

5 meglepő tény a rágózás jótékony hatásairól

A gyakran rágózók számára jó hír lehet, hogy előnyös a rágógumizás, javítja egészségi állapotunkat. Lássuk konkrétabban, hogy milyen téren?Valószínűleg ott is, amire nem gondolnánk...

5 meglepő tény a rágózás jótékony hatásairól1. Javul az agyműködés
Ez elsőre azért elég fantasztikusnak tűnik… Pszichológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára. Egy vizsgálatban két csoportot képeztek. Az egyik csoport rágózott, a másik nem. Az eredmények szerint a rágózók jobb eredményeket értek el a teszteken.

A memória serkentése összefügghet az állkapocs rágó mozgásával, ugyanis az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett maga a rágó mozgás a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nő a pulzus, több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

2. Csökken a stressz és a feszültség
A rágózás csökkenti a stresszt, a szorongást. Kutatások szerint a rágózó diákok éberebbek, és jobban figyelnek. Nemcsak a stressz csökkenthető, de az irritáltság, a frusztráció is csökken, a rágózás segít a relaxációban.

3. Testsúlycsökkentő hatású?
Testsúlycsökkentő programban résztvevők számára is hasznos lehet a rágózás. Ha éppen nassolni, vagy édességre vágyna valaki, inkább rágózzon egyet… a rágógumi is édes, de igen alacsony a kalóriatartalma, diétázók számára ezért ideális lehet. Maga a rágózás ténye, és a rágó ízesítése is csökkentheti a nassolás utáni vágyódást, így elkerülhetjük a nagyobb kalória- és zsírtartalmú ételek (felesleges) fogyasztását.

4. Javul a szájhigiénia
Kiskorunkban mindig azzal ijesztgettek, hogy az édesség és cukor tönkreteszi a fogainkat. A rágózás viszont ilyen szempontból is előnyös: a szájüregi problémák, rossz lehellet, ínygyulladás rágógumizással csökkenthető. Fokozódik a nyáltermelés, ez is hozzájárul a szájüregi higiénia helyreállításához. A nyál antibakteriális hatású, segít az ételmaradék, a káros savak és a cukordarabkák eltávolításában. A cukormentes rágó is hatékony a fogak, a szájüreg egészségének megóvásában.

5. Javul az emésztés
Erre nem biztos hogy gondolunk, hogy az étkezés utáni rágózás még az emésztésre is jótékony hatással lehet. Számoljuk ki, hány rágó mozdulatot teszünk, milyen mennyiségű nyál termelődik ezalatt – és ez mennyire segíti azután a gyomorban az emésztő hatású anyagok termelődését.

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>