Jelenlegi hely

Hirdetés

5 meglepő tény a rágózás jótékony hatásairól

A gyakran rágózók számára jó hír lehet, hogy előnyös a rágógumizás, javítja egészségi állapotunkat. Lássuk konkrétabban, hogy milyen téren?Valószínűleg ott is, amire nem gondolnánk...

Hirdetés

bjhb

1. Javul az agyműködés
Ez elsőre azért elég fantasztikusnak tűnik… Pszichológusok szerint a rágózás jótékonyan hat a memóriára. Egy vizsgálatban két csoportot képeztek. Az egyik csoport rágózott, a másik nem. Az eredmények szerint a rágózók jobb eredményeket értek el a teszteken.

A memória serkentése összefügghet az állkapocs rágó mozgásával, ugyanis az agy hippokampusz nevű része stimulálódik, amely fontos szerepet játszik a memória működésében. Emellett maga a rágó mozgás a pumpálás révén több vért juttat az agyba, nő a pulzus, több oxigén is jut az agyba a keringés serkentése révén.

2. Csökken a stressz és a feszültség
A rágózás csökkenti a stresszt, a szorongást. Kutatások szerint a rágózó diákok éberebbek, és jobban figyelnek. Nemcsak a stressz csökkenthető, de az irritáltság, a frusztráció is csökken, a rágózás segít a relaxációban.

3. Testsúlycsökkentő hatású?
Testsúlycsökkentő programban résztvevők számára is hasznos lehet a rágózás. Ha éppen nassolni, vagy édességre vágyna valaki, inkább rágózzon egyet… a rágógumi is édes, de igen alacsony a kalóriatartalma, diétázók számára ezért ideális lehet. Maga a rágózás ténye, és a rágó ízesítése is csökkentheti a nassolás utáni vágyódást, így elkerülhetjük a nagyobb kalória- és zsírtartalmú ételek (felesleges) fogyasztását.

4. Javul a szájhigiénia
Kiskorunkban mindig azzal ijesztgettek, hogy az édesség és cukor tönkreteszi a fogainkat. A rágózás viszont ilyen szempontból is előnyös: a szájüregi problémák, rossz lehellet, ínygyulladás rágógumizással csökkenthető. Fokozódik a nyáltermelés, ez is hozzájárul a szájüregi higiénia helyreállításához. A nyál antibakteriális hatású, segít az ételmaradék, a káros savak és a cukordarabkák eltávolításában. A cukormentes rágó is hatékony a fogak, a szájüreg egészségének megóvásában.

5. Javul az emésztés
Erre nem biztos hogy gondolunk, hogy az étkezés utáni rágózás még az emésztésre is jótékony hatással lehet. Számoljuk ki, hány rágó mozdulatot teszünk, milyen mennyiségű nyál termelődik ezalatt – és ez mennyire segíti azután a gyomorban az emésztő hatású anyagok termelődését.Hirdetés