Hirdetés

A tavasz ravasz! – Apró praktikák a tavaszi megfázás ellen

Már kiskorunkban is számtalanszor hallhattuk ezt a bölcs mondást! De mi az oka, hogy ez a találó kifejezés megszületett? A hosszú hideg tél után ki ne vágyna arra, hogy a vastag pulóverektől és a csizmától megszabadulva kiélvezze a tavasz első napsugarait. Gyakran még a vékony átmeneti kabátunkat sem vesszük fel, néhány nap múlva azonban jelentkeznek a már jól ismert megfázásos tünetek: torokfájás, köhögés, rossz közérzet, tüsszögés. Dr. Nagy Judittól, a Budai Egészségközpont szakorvosától az alábbiakban megtudhatjuk, hogy miért fázunk meg könnyebben tavasszal, és mit lehet ellene tenni.

tavasz„Ahogy beköszönt a jó idő, hajlamosak vagyunk arra, hogy ledobjuk a kabátot, és csupán egy pulóvert vagy egy vékony inget viseljünk. A szikrázó napsugarak megtévesztenek minket, mely a hőérzetünket is becsapja: nem vesszük figyelembe a hőmérsékleti viszonyokat és a hűvös szellőt, amely könnyen megfázáshoz vezethet. Ha odafigyelünk, és betartunk néhány szabályt, elkerülhetjük, hogy a megfázás beárnyékolja a tavaszi napsugaras hétköznapokat” – mondta dr. Nagy Judit.

Szeszélyes időjárás ellen réteges öltözködés

Mivel a tavaszi időjárás elég változatos, soha nem tudhatjuk, mire is számíthatunk aznap: reggel még hűvös az idő, de délutánra felemelkedik a hőmérséklet. Akármikor elkaphat minket egy kisebb zápor, és estére annyira lehűl a hőmérséklet, hogy azt hinnénk, újra a tél közeleg. Így elég nehéz eltalálni a megfelelő öltözéket. Ahhoz, hogy elkerüljük a megfázást öltözzünk az évszaknak megfelelően, rétegesen, és mindig legyen náluk egy kardigán vagy egy pulóver arra az esetre, ha hűvösebbre fordulna az idő. Nem szükséges azonban a túlzottan vastag ruhadarabok viselése, hiszen az sem jó, ha megizzadunk. Az ablakon beszűrődő napsugarak olykor csalóka képet adnak a kinti hőmérsékletről. Előfordulhat, hogy a szabadban jóval hűvösebb van, mint bent, így ha az irodán kívül van elintézni valónk, mindenképp vegyünk magunkra valamit.

A sportolás fél egészség

Rendszeres sportolással is fokozhatjuk állóképességünket. A jó idő beköszöntével az edzőtermek helyett inkább a természetben sportoljunk, vagy szervezzünk a közelgő hétvégére nagyobb túrákat!. Ha a kirándulás alatt megállunk vagy az izgalmas mérkőzés közepén megpihenünk, mindig vegyünk fel egy pulóvert vagy egy dzsekit, hiszen kimelegedve és izzadtan könnyebben megfázatunk. Gyermekünk figyelmét is hívjuk fel erre és törekedjük rá, hogy ebben az időszakban nála is legyen plusz pulóver vagy esőkabát.

Az erős immunrendszer ellenáll a támadásoknak

„Immunrendszerünket folyamatosan erősítsük vitaminokkal is, hogy ellenállóvá váljunk a betegségekkel szemben. Részesítsük előnyben a friss zöldségeket és gyümölcsöket, ám ha télen erre nincs lehetőségünk, kiegészítésként szedjünk vitaminkészítményeket. Ha ezt a néhány dolgot betartjuk, a tavasz minden percét kiélvezhetjük és elkerülhetjük, hogy a megfázás ágynak döntsön minket. Figyeljünk oda a folyadék bevitel mennyiségére, nem elég hangsúlyozni a napi 2-3 l folyadék bevitel szükségességét” – mondta a doktornő.

További tartalmak légúti betegség témában

További tartalmak nátha témában

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>