Hirdetés

Agyi flexibilitás: milyen funkciók "vehetők át"?

A hiányzó hallás "helyét" másra használhatja az agy. Az agy újrahuzalozhatja süket embereknél azt a területet, melyet a hallásra használna, így javítva a látást - vélik állatkísérleteik alapján kanadai kutatók.

Agyi flexibilitás: milyen funkciók "vehetők át"?A Nature Neuroscience című szakfolyóiratban vasárnap ismertetett tanulmányban születésüktől süket macskákon vizsgálták az elmélet helyességét a Nyugat-Ontariói Egyetem munkatársai - idézte a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Megfigyelések szerint jobb a periférikus látása a születésüktől süket embereknek, míg a születetten vakoknak más érzékelésük, például a hallásuk vagy a tapintásuk javul az agyi kompenzáció következtében.

A macskákkal végzett kísérletekben a normál látással még éppen csak látható periférián villogott fény az állatok mellett. Amikor az általában hallásra használt agyterületet átmenetileg működésképtelenné tették a süketen született macskáknál, egyúttal a feljavult periférikus látás is kikapcsolt. Tovább szűkítve a vizsgálatokat, a kutatók megállapították, hogy a ki-bekapcsolt agyterület az auditív érzékelésen belül a periférikus hallásnak felel meg.

Mint Stephen Lomber kutatásvezető kiemelte, "az agy igen hatékony, nem vesztegeti el a kihasználatlan helyeket", hanem kompenzálja a veszteséget egy másik, hasznosítható érzékelési terület erősítésével. Egy hallásában korlátozott embernek előnyös például, ha korábban észreveszi az oldalról érkező autót - magyarázta a szakember.

További tartalmak szembetegség témában

További tartalmak érzékszervek betegségei témában

További tartalmak fül-orr-gégészeti betegségek témában

További tartalmak pszichológia témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>