Hirdetés

Agyi flexibilitás: milyen funkciók "vehetők át"?

A hiányzó hallás "helyét" másra használhatja az agy. Az agy újrahuzalozhatja süket embereknél azt a területet, melyet a hallásra használna, így javítva a látást - vélik állatkísérleteik alapján kanadai kutatók.

Agyi flexibilitás: milyen funkciók "vehetők át"?A Nature Neuroscience című szakfolyóiratban vasárnap ismertetett tanulmányban születésüktől süket macskákon vizsgálták az elmélet helyességét a Nyugat-Ontariói Egyetem munkatársai - idézte a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

Megfigyelések szerint jobb a periférikus látása a születésüktől süket embereknek, míg a születetten vakoknak más érzékelésük, például a hallásuk vagy a tapintásuk javul az agyi kompenzáció következtében.

A macskákkal végzett kísérletekben a normál látással még éppen csak látható periférián villogott fény az állatok mellett. Amikor az általában hallásra használt agyterületet átmenetileg működésképtelenné tették a süketen született macskáknál, egyúttal a feljavult periférikus látás is kikapcsolt. Tovább szűkítve a vizsgálatokat, a kutatók megállapították, hogy a ki-bekapcsolt agyterület az auditív érzékelésen belül a periférikus hallásnak felel meg.

Mint Stephen Lomber kutatásvezető kiemelte, "az agy igen hatékony, nem vesztegeti el a kihasználatlan helyeket", hanem kompenzálja a veszteséget egy másik, hasznosítható érzékelési terület erősítésével. Egy hallásában korlátozott embernek előnyös például, ha korábban észreveszi az oldalról érkező autót - magyarázta a szakember.

További tartalmak szembetegség témában

További tartalmak érzékszervek betegségei témában

További tartalmak fül-orr-gégészeti betegségek témában

További tartalmak pszichológia témában

Aktuális hírek

A vesekő típusától függ az étrend

Vesekő esetén az életmódra vonatkozóan vannak általános szabályok, például a bőséges vízfogyasztás, a helyes étrend azonban nagyban függ attól, mitől képződött a nemkívánt kő. Ezeket tekintjük...

Pásztortáska legyen otthon, ha túl erős a menstruáció

Mire jó a híres gezemice, avagy pásztortáska?

Cukorbetegség teszt: nézze meg, Ön érintett-e!

Nem tudja, mi okozza a tüneteit? Megnézné, hátha cukorbetegségről van szó? Töltse ki ezt a rövid tesztet!

 

Ha ilyen a sütőolaja, azonnal dobja ki!

Zsír vagy olaj? Vaj vagy margarin? Hogy és meddig süssünk ezekben? Miért jó tudni a zsiradékok füstölési pontját és miért nem elég leszűrni és friss olajjal frissíteni a használt sütőolajat? Most...

Milyen bajokra gyógyír a bazsalikom?

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de gyógynövényként mégis kevesen használják. Pedig ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. 

Polip: hol alakulhat ki és hogy távolítható el?

Polip: rettentően hangzik, mégis ez a legjobb diagnózis, amit egy vizsgálat eredményeként kaphatunk. Minél előbb sikerül felfedezni és eltávolítani, annál kisebb az esély a további burjánzásra....

további cikkek >>