Hirdetés

Betegségek - és babonák?

Egy tanulmány szerint továbbra is sok brit hisz a kisebb betegségekkel kapcsolatos babonákban.

Hirdetés

Betegségek - és babonák?A megkérdezett kétezer brit felnőtt zömében olyan hiedelmek élnek, hogy a répafogyasztás javítja az éjszakai látást, vagy a sok stressztől megőszül a haj. Mike Smith, a kutatás vezetője maga is "hihetetlennek" nevezte közleményében, hogy még mindig mennyi téves képzet él manapság is az emberek fejében az enyhébb betegségek okairól, illetve megelőzéséről.

A válaszadók több mint egyharmada gondolta, hogy a cukor váltja ki a gyerekek hiperaktivitását. A megkérdezettek 37 százaléka pedig úgy vélte, hogy testhőmérsékletünk javát a fejünkön keresztül veszítjük el.

Valójában az arc, a fej és a mellkas érzékenyebb a hőmérsékletváltozásra, mint a test többi része, a kutatások szerint azonban teljesen mindegy, hogy a test melyik részét burkoljuk be, ugyan azt a hatást érjük el.

A tanulmány eredményei arra utalnak: a lakosság zöme még mindig elhiszi, hogy a sok tévézéstől négyzet alakú lesz a szeme, vagy a répától jobban lát éjszaka. Ezeknek a hiedelmeknek nyilvánvalóan semmi köze a valósághoz, ellenben jól mutatják, hogy mindegy, hány milliót ölünk az egészségügybe és a felvilágosításba, egyes egészséggel kapcsolatos mítoszok tovább élnek - mondta Smith.

A "Fertőzés-tanulmány" arra is rámutatott, hogy a britek csaknem fele szerint a férfiak felnagyítják panaszaikat, hogy nagyobb együttérzést váltsanak ki. A résztvevők 38 százaléka úgy vélte: a férfiak egyébként is hosszabb idő alatt kecmeregnek ki egy betegségből, mint a nők. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele internet segítségével önmagát diagnosztizálja betegség esetén.

A felmérésre Matt Damon, Gwyneth Paltrow és Jude Law új thrillerének, a Fertőzés című filmnek a bemutatása alkalmából került sor Nagy-Britanniában.

További tartalmak életmód témában

További tartalmak általános egészségügyi téma témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>