Hirdetés

Betegségek - és babonák?

Egy tanulmány szerint továbbra is sok brit hisz a kisebb betegségekkel kapcsolatos babonákban.

Betegségek - és babonák?A megkérdezett kétezer brit felnőtt zömében olyan hiedelmek élnek, hogy a répafogyasztás javítja az éjszakai látást, vagy a sok stressztől megőszül a haj. Mike Smith, a kutatás vezetője maga is "hihetetlennek" nevezte közleményében, hogy még mindig mennyi téves képzet él manapság is az emberek fejében az enyhébb betegségek okairól, illetve megelőzéséről.

A válaszadók több mint egyharmada gondolta, hogy a cukor váltja ki a gyerekek hiperaktivitását. A megkérdezettek 37 százaléka pedig úgy vélte, hogy testhőmérsékletünk javát a fejünkön keresztül veszítjük el.

Valójában az arc, a fej és a mellkas érzékenyebb a hőmérsékletváltozásra, mint a test többi része, a kutatások szerint azonban teljesen mindegy, hogy a test melyik részét burkoljuk be, ugyan azt a hatást érjük el.

A tanulmány eredményei arra utalnak: a lakosság zöme még mindig elhiszi, hogy a sok tévézéstől négyzet alakú lesz a szeme, vagy a répától jobban lát éjszaka. Ezeknek a hiedelmeknek nyilvánvalóan semmi köze a valósághoz, ellenben jól mutatják, hogy mindegy, hány milliót ölünk az egészségügybe és a felvilágosításba, egyes egészséggel kapcsolatos mítoszok tovább élnek - mondta Smith.

A "Fertőzés-tanulmány" arra is rámutatott, hogy a britek csaknem fele szerint a férfiak felnagyítják panaszaikat, hogy nagyobb együttérzést váltsanak ki. A résztvevők 38 százaléka úgy vélte: a férfiak egyébként is hosszabb idő alatt kecmeregnek ki egy betegségből, mint a nők. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek több mint fele internet segítségével önmagát diagnosztizálja betegség esetén.

A felmérésre Matt Damon, Gwyneth Paltrow és Jude Law új thrillerének, a Fertőzés című filmnek a bemutatása alkalmából került sor Nagy-Britanniában.

További tartalmak életmód témában

További tartalmak általános egészségügyi téma témában

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>