Ezeket látta már?

Bőrszépítő gyümölcseink nyomában

2011.10.14. Módosítva: 2015.11.04.

A bőr a legnagyobb szervünk, tehát amit megeszünk az hatással van a bőrünkre is. Néhány tápláló gyümölcs segítségével mérsékelni tudjuk az öregedés jeleit, fényessé tehető a tompa arcszín, feszesebbé a megereszkedett arcbőr.

Természetesen a gyümölcsökben lévő vitamintartalom is fontos a szervezet számára.

Bőrszépítő gyümölcseink nyomában

Színorgia: lássuk a pirosakat: lilák és pirosak...

A mély, színárnyalatokban gazdag szeder, áfonya, eper és szilva magas koncentrációban tartalmaz.antioxidánsokat.

Azonban a kutatási eredmények ellentmondóak: az antioxidánsok – különösen az ún. flavonoidok – semlegesítik a szabadgyököket, amelyek károsíthatják a bőrsejteket.

Könnyű megjegyezni melyik gyümölcs tartalmaz antioxidánsokat, mert azok színekben gazdagok.

A cseresznye, a piros szőlő, narancs, citrom és lime is számításba kerül mint antioxidáns-forrás, bár ezek nem tartalmaznak annyit. [forrás: Nemzetközi Élelmiszer Információs Tanács].

A papaya vitaminlökést adhat, ez többet ér mint csak az ízek – összetevői megakadályozzák a bőr megereszkedését. Magas antioxidáns tartalmú, ebben a trópusi gyümölcsben szintén található béta-karotin, C-vitamin, flavonoidok, folsav, kálium, magnézium és rostok. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén előállításához, fehérjét biztosít a bőr szerkezetének, szilárddá és erőssé teszi azt.

A gyümölcsökben található növényi rost, segít megszabadítani a szervezetet a káros méreganyagoktól. Számos gyümölcs, beleértve a körtét, datolyát, almát, áfonyát és banánt, mind tartalmaznak növényi rostokat, és ezek természetes cukorforrások. A cukorral bánjunk óvatosan: elősegíti a gyulladást, ami károsíthatja a bőrt [forrás: Tufts Egyetem].

Bőrszépítő gyümölcseink nyomában

Ha száraz a bőrünk, érdemes kipróbálni az avokádót. Annak ellenére, hogy ezeknek a gyümölcsöknek magas a zsírtartalmuk, magas az egyszeresen telítetlen zsírok aránya, ezeket tipikusan "hasznos" zsíroknak tekinthetjük. Az egyszeresen telítetlen zsírok igen lényegesek a bőrnek, mert hidratálják és pótolják a bőr olajosanyag-tartalmát.

forrás: howstuffworks.com, MSD Orvosi Kézikönyv a családban

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához