Hirdetés

Hogy ne a gipszről szóljon a nyár!

Sportbalesetek kezelése gyorsan, oxigénnel. A nyári hosszú nappalok és a kellemes idő a legtöbb embert mozgásra csábítja. Még azok is elő-elő veszik a futó és a túracipőt, a biciklit, a görkorit, akik év közben csak ritkán. Ha azonban a sportolás balesetbe torkollik, az oxigénterápia segít a gyors felépülésben.

Hogy ne a gipszről szóljon a nyár!Egy jó strandröplabda meccs, egy kellemes úszás, vagy egy egyszerű reggeli futás kiváló lehetőséget kínál izmaink felfrissítésére, mozgásigényünk kielégítésére.

A sportolókkal és az alkalmi sportolókkal együtt azonban ugrásszerűen megnő a sportbalesetek száma. Egy hirtelen mozdulat, egy rossz lépés is elég ahhoz, hogy a kellemes időtöltés hetekig vagy akár hónapokig tartó rémálommá változzon. Legyen az rándulás, húzódás, zúzódás, ficam vagy törés, egy-egy ilyen baleset tönkre teheti az egész nyarunkat, de akár még hosszútávra szóló hatásai is lehetnek.

A ficam, a rándulás és a törés első tünetei nagyjából egyformák, ezért fontos, hogy ha nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy melyik helyzet állhat fenn, forduljunk inkább orvoshoz. Ha a baleset következtében nyílt seb is keletkezik, azt tisztítsuk ki és fertőtlenítsük le minél előbb, de a különböző fertőzések elkerülése érdekében célszerű ezzel is orvoshoz fordulni, mert lehet, hogy tetanusz injekcióra is szükség lesz.

Ha már megtörtént a baj, és az orvos ellátta a beteget, gyakorlatilag nem sokat tehetünk. Ezen sérülések közös jellemzője ugyanis, hogy az érintett testrészt pihentetni kell, és a teljes gyógyulás akár hónapokat is igénybe vehet.

Ilyen esetekben a lábadozási idő lerövidítésére tökéletes megoldást kínál a hiperbár oxigénterápia. A fájdalommentes kezelés különösen hatékony ízületi duzzanatok, zúzódások, csonttörések esetén, a nagy nyomáson belélegzett, 100%-os oxigén ugyanis nagymértékben javítja a sérült szövetek vérkeringését és oxigénellátottságát, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatot. A kezelés során az oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szor nagyobb koncentrációban éri el a sejteket. Egy csonttörés esetén tehát a magasabb oxigénkoncentrációnak köszönhetően hamarabb indul be a csontosodási folyamat, emellett nő az ásványianyag-tartalom, a kialakuló új csont pedig erősebb és ellenállóbb lesz a kezelés hatására. Az oxigén fertőtlenítő hatásának köszönhetően pedig nem csupán hamarabb gyógyul a sérülés, de fertőzések is ritkábban jelentkeznek.

A kezelés hatékonyságát számos sportoló igazolhatja. Erőss Zsolt hegymászó a hiperbár oxigénterápia segítségével épült fel amputációja után, Mihók Ádám tornász edzése során szerzett bicepsz sérülése után lábadozott a keszon kamrában, Tóth Ágota gyorskorcsolyázó a megerőltető edzés következtében keletkezett mikrohúzódásait és izomkimerültségét kezeltette oxigénnel, míg Tokay Máté hasizom húzódása után vette igénybe a regeneráció e formáját. Dragóner Attila, Kiss Zoltán és Vermes Krisztián focisták szintén a kamra gyógyító erejére esküsznek.


A hiperbár oxigénterápiáról

A hiperbár oxigénterápia során a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket. A megnövekedett oxigénmennyiség hatására olyan élettani folyamatok indulnak be a szervezetben, amelyek a sérült, nehezen gyógyuló területek gyorsabb regenerációját idézik elő.
A terápia eredményesen alkalmazható lábszárfekély, nehezen gyógyuló sebek, csont- és ízületi sérülések esetében, plasztikai vagy helyreállító beavatkozások után, fertőzések (húsfaló baktérium, Lyme-kór), gyulladások (pl.: csontgyulladás), fülzúgás, migrén kezelésére, valamint agyvérzés miatt kieső funkciók bizonyos mértékű helyreállítására is.
Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, amelynek a budapesti Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet ad helyet. A centrum 2005 szeptemberében kezdte meg működését.

További információk: www.baromedical.hu
Sajtóinformáció:
Pete Renáta - Well PR Ügynökség
E-mail: r.pete@well.hu

További tartalmak terápia témában

További tartalmak testmozgás témában

További tartalmak sport témában

Aktuális hírek

Anyajegye miatt jár orvoshoz a Barátok közt sztárja

 Mára ez lett a védjegye, ugyanakkor orvosnak is legalább évente megmutatja. Miért aggódik R. Kárpáti Péter?

Trombózis vagy embólia: melyik a veszélyesebb?

A rossz keringéssel és a vénás betegségekkel kapcsolatban gyakran lehet hallani a trombózis, illetve az embólia fogalmakat. Melyik mit jelent? Mi a különbség közöttük? Melyik a veszélyesebb? 

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

további cikkek >>