Hirdetés

Nálatok is laknak állatok? (zoonózisok nyomában)

Betondzsungel, benzingőz, plázák, mesterséges fények, klímával tisztított levegő, gépzene, virtuális barátok – életünk jellemzői. Törvényszerű, hogy ebben a "való világban" egyre több ember igényli, hogy a természet egy darabkáját becsempéssze a lakásába, legyen az pár cserép növény, egy akvárium vagy valamilyen kisállat.

Hirdetés

Nálatok is laknak állatok? (zoonózisok nyomában)Sokan ugyanakkor még ma is elítélik a városi állattartást, hol az állatot védve (nem való egy kutyának a panel), hol a család egészségét féltve a kedvencektől. Különösen a várandós kismamák és a kisgyerekes családok kapnak hideget-meleget, sőt még a humán orvosok jó része is a kedvenc eltávolítását javasolja, ha kiderül, hogy bővülni fog a család.

Valóban ekkora veszélyt jelent egy macska vagy egy kutya tartása? Mindenféle betegséget terjeszthetnek, amely akár az egész családot veszélyeztetheti?

Mi a zoonózis?

Az állatról emberre terjedő betegségeket nevezzük zoonózisoknak. Sok közülük egzotikus betegség, vagy csak extrém körülmények között élő embereket betegíthet meg, de van néhány, a hazai viszonyok között is előforduló, a kedvencként tartott fajokról az emberre terjedhető betegség is. A legfontosabb, kutyától, macskától kapható betegségeket mutatjuk be alább.

A gyakoribb zoonózisok néhány szóban

Veszettség

Gyógyíthatatlan, halállal végződő, vírusos betegség. Minden emlősállatot és az embert is megbetegíthet. A vírust a fertőzött állat nyála terjeszti. A leggyakrabban harapott, vagy már meglévő nyílt seben keresztül fertőződhet az ember. A kutyákat kötelező évente vakcinázni ellene, de számomra teljesen érthetetlen, hogy miért nem teszik kötelezővé a macskák oltását is.

Minden felelős gazdának ajánlom, hogy a "kijárós" cicákat évente oltassák, hiszen különösen vidéken, de hegyvidéken, zöldövezetekben sem kizárható, hogy a macska vadállattal vagy kóbor háziállattal találkozik. Az is nagyon fontos, hogy értessük meg a gyerekekkel, hogy vadállatot, gazda nélkül kóborló kutyát-macskát tilos megfognia. Ha mégis megteszi, és netán az állat megharapta, azonnal forduljunk orvoshoz!

Bélférgesség

Kölyökkortól rendszeresen kell féregteleníteni a kutya- és macskakölyköket, betartani a higiénés szabályokat. Ebből a szempontból nem a megfelelően tartott saját állat veszélyes, sokkal inkább a kezeletlen, kóbor állatok. Kockázatot jelenthetnek a játszótéri homokozók, hiszen különösen a macskák szívesen ürítenek ide, de gyakran felkeresik vadmadarak és egyéb állatok is.

Toxoplazmózis

A Toxocara gondii nevű, sejten belül élősködő parazita okozza, végleges gazdaállata a macska. Bonyolult, ivaros és ivartalan szaporodási fázisainak ismeretében elmondható, hogy a fő veszélyforrásnak tekintett macska csak akkor lehet fertőzésközvetítő, ha maga is frissen fertőződött. Az ivaros szaporodási fázis oocystáit mintegy 10 napon át a bélsarával üríti, ezek 1-5 nap alatt kerülnek spórás, fertőzőképes állapotba. Megjegyzendő, hogy az ivartalan szaporodási fázison átesett alakok más állatok bélsarával szennyezhetik a zöldségeket, gyümölcsöket, sőt, akár a nyers húst is.

Mi következik ebből? Egyrészt egy várandós anyukának nem kell megszabadulni a szeretett cicától, csak arra kell figyelni, hogy a macskaalom naponta akár többször is ki legyen cserélve (ezt lehetőleg ne a kismama végezze), másrészt a terhesség alatt csak alapos, lehetőleg gumikesztyűben végzett mosás után fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt.

Jelent-e valós veszélyt a velünk családtagként élő kisállat?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy megfelelő higiénés viszonyok között tartott, oltott, féregtelenített kedvenceink nem, vagy csak elhanyagolható mértékben jelentenek egészségügyi kockázatot a környezetükre!

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak általános egészségügyi téma témában

Aktuális hírek

9 tünet, amiből tudhatjuk: szerelmesek vagyunk

A szerelem olyan intenzív érzés, hogy szinte belebetegszünk a nagy érzelmekbe. A szerelem vak – hát bizony sok minden megváltozik bennünk és körülöttünk akár még a "látásunk", a mozgásunk is. Van-...

Ne spenóttal akarjuk megoldani a vashiányt

A vashiány az egyik leggyakoribb hiányállapot, elsősorban a nők körében. Ma már kaphatóak vastartalmú étrend-kiegészítők, ám vasraktáraink feltöltésében a táplálkozásunknak is jelentős szerepe van...

Jelek, hogy nincs rendben a menstruáció

Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet. Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Fogkrémtől a zsíroldóig: mire jó még a szódabikarbóna?

Hogyan, mire használhatjuk a házi tisztítószek koronázatlan királyát, a szódabikarbónát? Fogkrémtől a zsíroldóig - íme néhány tipp, használati útmutatóval.  

Puffadás a menstruáció előtt – mit tegyünk ellene?

A nők többsége számára bizonyára nem ismeretlen ez a havonta jelentkező kellemetlenség, elsősorban az alsó végtag és a has puffadása "azok a napok..." előtt. A jelenség oka - amely egyébként a PMS...

Eperallergia: ismeri a tüneteket?

Kimagasló C-vitaminszint, magas vas-, kalcium-, magnézium- és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Kedvező tulajdonságai...

további cikkek >>