Hirdetés

Nálatok is laknak állatok? (zoonózisok nyomában)

Betondzsungel, benzingőz, plázák, mesterséges fények, klímával tisztított levegő, gépzene, virtuális barátok – életünk jellemzői. Törvényszerű, hogy ebben a "való világban" egyre több ember igényli, hogy a természet egy darabkáját becsempéssze a lakásába, legyen az pár cserép növény, egy akvárium vagy valamilyen kisállat.

Nálatok is laknak állatok? (zoonózisok nyomában)Sokan ugyanakkor még ma is elítélik a városi állattartást, hol az állatot védve (nem való egy kutyának a panel), hol a család egészségét féltve a kedvencektől. Különösen a várandós kismamák és a kisgyerekes családok kapnak hideget-meleget, sőt még a humán orvosok jó része is a kedvenc eltávolítását javasolja, ha kiderül, hogy bővülni fog a család.

Valóban ekkora veszélyt jelent egy macska vagy egy kutya tartása? Mindenféle betegséget terjeszthetnek, amely akár az egész családot veszélyeztetheti?

Mi a zoonózis?

Az állatról emberre terjedő betegségeket nevezzük zoonózisoknak. Sok közülük egzotikus betegség, vagy csak extrém körülmények között élő embereket betegíthet meg, de van néhány, a hazai viszonyok között is előforduló, a kedvencként tartott fajokról az emberre terjedhető betegség is. A legfontosabb, kutyától, macskától kapható betegségeket mutatjuk be alább.

A gyakoribb zoonózisok néhány szóban

Veszettség

Gyógyíthatatlan, halállal végződő, vírusos betegség. Minden emlősállatot és az embert is megbetegíthet. A vírust a fertőzött állat nyála terjeszti. A leggyakrabban harapott, vagy már meglévő nyílt seben keresztül fertőződhet az ember. A kutyákat kötelező évente vakcinázni ellene, de számomra teljesen érthetetlen, hogy miért nem teszik kötelezővé a macskák oltását is.

Minden felelős gazdának ajánlom, hogy a "kijárós" cicákat évente oltassák, hiszen különösen vidéken, de hegyvidéken, zöldövezetekben sem kizárható, hogy a macska vadállattal vagy kóbor háziállattal találkozik. Az is nagyon fontos, hogy értessük meg a gyerekekkel, hogy vadállatot, gazda nélkül kóborló kutyát-macskát tilos megfognia. Ha mégis megteszi, és netán az állat megharapta, azonnal forduljunk orvoshoz!

Bélférgesség

Kölyökkortól rendszeresen kell féregteleníteni a kutya- és macskakölyköket, betartani a higiénés szabályokat. Ebből a szempontból nem a megfelelően tartott saját állat veszélyes, sokkal inkább a kezeletlen, kóbor állatok. Kockázatot jelenthetnek a játszótéri homokozók, hiszen különösen a macskák szívesen ürítenek ide, de gyakran felkeresik vadmadarak és egyéb állatok is.

Toxoplazmózis

A Toxocara gondii nevű, sejten belül élősködő parazita okozza, végleges gazdaállata a macska. Bonyolult, ivaros és ivartalan szaporodási fázisainak ismeretében elmondható, hogy a fő veszélyforrásnak tekintett macska csak akkor lehet fertőzésközvetítő, ha maga is frissen fertőződött. Az ivaros szaporodási fázis oocystáit mintegy 10 napon át a bélsarával üríti, ezek 1-5 nap alatt kerülnek spórás, fertőzőképes állapotba. Megjegyzendő, hogy az ivartalan szaporodási fázison átesett alakok más állatok bélsarával szennyezhetik a zöldségeket, gyümölcsöket, sőt, akár a nyers húst is.

Mi következik ebből? Egyrészt egy várandós anyukának nem kell megszabadulni a szeretett cicától, csak arra kell figyelni, hogy a macskaalom naponta akár többször is ki legyen cserélve (ezt lehetőleg ne a kismama végezze), másrészt a terhesség alatt csak alapos, lehetőleg gumikesztyűben végzett mosás után fogyasszon zöldséget, gyümölcsöt.

Jelent-e valós veszélyt a velünk családtagként élő kisállat?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy megfelelő higiénés viszonyok között tartott, oltott, féregtelenített kedvenceink nem, vagy csak elhanyagolható mértékben jelentenek egészségügyi kockázatot a környezetükre!

További tartalmak fertőző betegség témában

További tartalmak életmód témában

További tartalmak általános egészségügyi téma témában

Aktuális hírek

Milyen betegségre utalhat az állandó fáradtság?

A fáradtságot érző emberek 20-30 százalékában valamilyen betegség okozza az állapotot. Ha túlságosan fáradt vagy, és az érzés csak fokozódik, elképzelhető, hogy valami betegség gyötör. Ha pedig...

Káros a tavaszi óraátállítás?

A nyári és téli időszámítás életvitelre, egészségi állapotra gyakorolt hatásairól állítottak össze közös nyilatkozatot vezető európai egyetemek kronobiológiával foglalkozó kutatói. A tudományos...

Tavaszi krumplifőzelék

Kora tavasszal az erdőt járva magunk is szedhetünk medvehagymát, csalánt, egyéb szezonális vadnövényt. Ezek többsége gyógynövény is, érdemes őket bevinni a konyhába. Most egy egyszerű...

Rejtélyes betegség - az endometriózis

Itt egy viszonylag rövid, mégis alapos, mindenre kiterjedő leírást olvashat arról, mi is pontosan az endometriózis, kiket érinthet, és milyen tünetekkel jár.

 

Az epekő okai és tünetei

Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a...

OÉTI: miből álljon a tartható fogyókúra?

Ne akarjunk 1 hét alatt 10 kg-ot fogyni! Különösen a sokat ígérő sztárdiétákat hanyagoljuk. Jól megtervezett, kiegyensúlyozott tápanyagbevitelt biztosító diétával ésszerű cél a heti 0,5 kg fogyás...

további cikkek >>