Hirdetés

Új szer a láthatáron - a bioritmus szabályozására

Sikeresen indították újra és állították be egerek biológiai óráját egy kísérleti szerrel, amelyről a kutatók úgy vélik, embereknél is alkalmas lehet olyan problémák kezelésére, mint az időzónaváltásból eredő alvászavar vagy a hangulati élet rendellenességei.

Új szer a láthatáron - a bioritmus szabályozásáraA gyógyszer embereknél is biztonságosan alkalmazható változatának kifejlesztése még évekig eltarthat. Működése egy olyan enzim aktivitásának megváltoztatásán alapul, amely befolyásolja a szervezet belső órájának sebességét.

Andrew Loudon, a Manchesteri Egyetem munkatársa és kutatótársai szerint a hatóanyag helyreállíthatja azok napi ritmusát, akiknél ennek természetes rendje felborult a több műszakban végzett munka, nagy távolságú repülőút vagy egyes pszichiátriai zavarok következtében.

"Felfedeztük, hogy képesek vagyunk kontrollálni az egyik kulcsmolekulát, amely szerepet játszik belső biológiai óránk sebességének beállításában, így akár új ritmusba is átbillenthetjük az órát" - magyarázta Loudon.


Bioritmus-zavarok és a melatonin

Az elmúlt 1-2 évtizedben igen komoly érdeklődést váltott ki az alvászavarok, alvás-ébrenlét ciklus problémák kezelésében a melatonin, és annak lehetséges terápiás alkalmazása. A melatonin hormonszerű vegyület, a szervezetben a (kevéssé ismert) tobozmirigy termeli, főként éjjel termelődik.

A melatonin ismert hatásai: elnyomja a libidót az LH és FSH serkentő hormonok gátlása révén, főként azokban az emlősökben, amelyek a hosszú nappalok idején szaporodnak, raknak almot.

Emberben szabályozza az alvás-ébrenléti ciklust, de csak kiegészíti a központi idegrendszer (CNS) ebbéli hatását. Antioxidáns, szabadgyök-fogó hatása is ismert.

Számos klinikai területen próbálták tanulmányozni az alvás-ébrenléten túl is (pl. szív-isémia, tanulás, memória, Alzheimer-kór, fejfájás, hangulatzavarok, figyelemhiányos hiperaktivitás stb.)

Jelenleg vénynélküli termékként már itthon is elérhető.
(Dr. Székely G.)

A legtöbb élőlény rendelkezik egy belső időzítő rendszerrel, amelyet a szervezet belső órájának is szokás nevezni, és amely meghatározza életük ritmusát az emlősök alvás és ébrenlét váltakozásától a növények a virágzási idejéig. Az óra beállításában alapvetően fontos a fény, a nappalok és éjszakák ciklusa, finomra hangolását pedig több enzimfehérje működése segíti. Ezek között van az úgynevezett kazein-kináz-1 vagy CK-1 is.

Loudon kutatócsoportja - melyben a Brit Orvosi Kutatási Tanács (MRC), valamint egy nagy amerikai gyógyszeróriás szakemberei is részt vettek - úgy találta, hogy a kísérleti szer, amely lelassítja vagy gátolja a CK-1 működését, lehetővé tette az egerek korábban leállított belső órájának újraindítását.

A CK-1 inhibitorral egérkísérletekben elért eredményeit az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában (PNAS) hétfőn tette közzé a
kutatócsoport.

További tartalmak alvászavar témában

További tartalmak idegrendszeri betegség témában

További tartalmak életmód témában

Aktuális hírek

A vashiány 6 furcsa tünete

A vas a szervezet számára nélkülözhetetlen elem, mert biztosítja az oxigén eljutását a sejtekhez, vagyis a hiánya komoly problémákat okozhat. A vashiányt felismerni, amikor még a vérképen esetleg...

A hőhullámok a szívet is kikészítik

Egy új kutatás szerint összefüggés van a menopauza körüli hőhullámok és a szív- és érrendszeri betegségek közt, vagyis megdőlt az a nézet, hogy a szívbetegségek inkább a férfiakat sújtják.

Fehér foltok a körmön: ártalmatlan pöttyök?

A körmökön megjelenő fehér pöttyök, foltocskák nagyon gyakoriak, szinte minden ember észreveheti ezeket a kezén legalább egyszer. De érdemes ezekkel foglalkozni, esetleg bőrgyógyászati vizsgálatra...

Mekkora az ideális péniszméret? - Nők elmondták

Számtalan vicc forrása a kérdés, egy újabb kutatás szerint azonban végre megvan a megoldás, mit is mondanak erről a hölgyek. A PlOS One-ban megjelent tanulmány talán pontot tehet a talányra. 

Házi praktikák benőtt körmök ellen

A benőtt köröm tulajdonképpen azt jelenti, hogy a köröm éles, hegyes széle „belenő” a köröm mellett található, lágy, puha bőrrészbe, és ott nemcsak kellemetlenségeket, de erős fájdalmakat is...

Mikor kóros a menstruációs vér?

Bár nem a legkellemesebb, legesztétikusabb téma, a menstruációs vér meglepően sokat elárulhat a hölgyek egészségéről. Akárcsak a ciklus egyéb jellemzőit, ezt is érdemes figyelni, mert az esetleges...

további cikkek >>