Hirdetés

Új szer a láthatáron - a bioritmus szabályozására

Sikeresen indították újra és állították be egerek biológiai óráját egy kísérleti szerrel, amelyről a kutatók úgy vélik, embereknél is alkalmas lehet olyan problémák kezelésére, mint az időzónaváltásból eredő alvászavar vagy a hangulati élet rendellenességei.

Hirdetés

Új szer a láthatáron - a bioritmus szabályozásáraA gyógyszer embereknél is biztonságosan alkalmazható változatának kifejlesztése még évekig eltarthat. Működése egy olyan enzim aktivitásának megváltoztatásán alapul, amely befolyásolja a szervezet belső órájának sebességét.

Andrew Loudon, a Manchesteri Egyetem munkatársa és kutatótársai szerint a hatóanyag helyreállíthatja azok napi ritmusát, akiknél ennek természetes rendje felborult a több műszakban végzett munka, nagy távolságú repülőút vagy egyes pszichiátriai zavarok következtében.

"Felfedeztük, hogy képesek vagyunk kontrollálni az egyik kulcsmolekulát, amely szerepet játszik belső biológiai óránk sebességének beállításában, így akár új ritmusba is átbillenthetjük az órát" - magyarázta Loudon.


Bioritmus-zavarok és a melatonin

Az elmúlt 1-2 évtizedben igen komoly érdeklődést váltott ki az alvászavarok, alvás-ébrenlét ciklus problémák kezelésében a melatonin, és annak lehetséges terápiás alkalmazása. A melatonin hormonszerű vegyület, a szervezetben a (kevéssé ismert) tobozmirigy termeli, főként éjjel termelődik.

A melatonin ismert hatásai: elnyomja a libidót az LH és FSH serkentő hormonok gátlása révén, főként azokban az emlősökben, amelyek a hosszú nappalok idején szaporodnak, raknak almot.

Emberben szabályozza az alvás-ébrenléti ciklust, de csak kiegészíti a központi idegrendszer (CNS) ebbéli hatását. Antioxidáns, szabadgyök-fogó hatása is ismert.

Számos klinikai területen próbálták tanulmányozni az alvás-ébrenléten túl is (pl. szív-isémia, tanulás, memória, Alzheimer-kór, fejfájás, hangulatzavarok, figyelemhiányos hiperaktivitás stb.)

Jelenleg vénynélküli termékként már itthon is elérhető.
(Dr. Székely G.)

A legtöbb élőlény rendelkezik egy belső időzítő rendszerrel, amelyet a szervezet belső órájának is szokás nevezni, és amely meghatározza életük ritmusát az emlősök alvás és ébrenlét váltakozásától a növények a virágzási idejéig. Az óra beállításában alapvetően fontos a fény, a nappalok és éjszakák ciklusa, finomra hangolását pedig több enzimfehérje működése segíti. Ezek között van az úgynevezett kazein-kináz-1 vagy CK-1 is.

Loudon kutatócsoportja - melyben a Brit Orvosi Kutatási Tanács (MRC), valamint egy nagy amerikai gyógyszeróriás szakemberei is részt vettek - úgy találta, hogy a kísérleti szer, amely lelassítja vagy gátolja a CK-1 működését, lehetővé tette az egerek korábban leállított belső órájának újraindítását.

A CK-1 inhibitorral egérkísérletekben elért eredményeit az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában (PNAS) hétfőn tette közzé a
kutatócsoport.

További tartalmak alvászavar témában

További tartalmak idegrendszeri betegség témában

További tartalmak életmód témában

Aktuális hírek

10 fehérjeforrás - a húson túl

Egy átlagos felnőtt napi fehérjeszükséglete aktivitástól függően 70-100g. Ez a mennyiség húsevőkre és vegetáriánusokra egyaránt érvényes. Talán nem is gondolnánk, milyen értékes és ízletes...

Szívelégtelenség kezelése: az életmódnál kezdődik

A szívelégtelenségben szenvedő betegnek csaknem mindig életmód változtatásra van szüksége, melyet a kezelőorvosa tanácsai alapján kell végrehajtania a sikeres gyógyulás érdekében. 

Hirtelen eszméletvesztés: nem biztos, hogy a meleg az oka

Biztosan sokan érezték már, hogy mindjárt elájulnak, ha valami miatt túl sokáig kellett állniuk a napon. Sokszor ilyen nyilvánvaló okok állnak a jelenség mögött, azonban dr. Sztancsik Ilona, a...

Mit árul el az egészségünkről az izzadságunk?

Tudta, hogy a kávétól is izzadhatunk? Vagy hogy egyes betegségek is nyomot hagynak az izzadságunkban? Mire következtethetünk mennyiségéből, szagából?

Új meggyfajta lehet a magyar superfood

Teljes C-vitamin bevitelünket kiválthatjuk egy nemrég bemutatott magyar meggyfajtával, a Pipacs 1-gyel. 

Úti tippek nyaraláshoz

Nincs annál rosszabb, mint amikor egy váratlan betegség beárnyékolja az oly rég várt családi nyaralást vagy kirándulást. Némi felkészüléssel azonban nagy eséllyel megelőzhetjük, hogy a...

további cikkek >>