Hirdetés

Ótvar

Hirdetés

Az ótvar egy igen ragályos bőrfertőzés. Leggyakrabban csecsemőknél és gyermekeknél észlelhető, elsősorban a gyermekközösségbe kerülést követően. Általában az arcon jelenik meg, különösen az orr- és a szájkörnyéki területet érinti.

Mi okozza az ótvart?
A betegséget két baktérium okozhatja: a Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes. Ezek a kórokozók mind a normál, mind a már egyéb bőrbetegség – ekzema, rovarcsípés – kapcsán érintett bőrt megfertőzhetik.

Melyek az ótvar tünetei?
A betegség rendszerint apró, a bőrből kiemelkedő foltokkal indul, melyekből gyorsan folyadékkal vagy gennyel telt hólyagok alakulnak ki. A hólyagok felszakadhatnak, belőlük genny vagy ritkábban tisztább folyadék ürülhet. Ezután sárgás-barnás pörkösödés indul meg, ami akár viszkethet is, de jellemzően nem fájdalmas. Az apró bőrsebek akár borsó, akár nagyobb méretűek is lehetnek.

Hogyan kezelhető a betegség?

Amint ótvar gyanúja merül fel, vigyük gyermekünket orvosához. Az orvos a vizsgálatot követően mintát is vehet vattapálcával a hólyagokból szivárgó folyadékból, amit aztán laborvizsgálatra küld. A szájon keresztül szedendő antibiotikum mellé orvosunk az érintett felszínre antibiotikum-tartalmú kenőcsöt is írhat fel, és tanácsot adhat, miként mossuk a sebes bőrfelszínt. Kövessük ezeket a tanácsokat figyelmesen, győződjünk meg, hogy az antibiotikum-kúrát végigszedte gyermekünk.

A bőrsebek kezelése

A sebes bőrfelületet a fertőzés terjedésének megakadályozása végett a következőképpen kell tisztán tartani és fedni:

  • Mossunk jól kezet vízzel és szappannal.
  • Alaposan töröljük meg kezeinket, lehetőség szerint eldobható konyhai törlővel.
  • Tisztítsuk meg finoman vízzel és szappannal, vagy doktor által javasolt fürdetővel a sebes bőrfelszínt, míg le nem áznak a pörkök.
  • Újra mossunk jól kezet.
  • Vattával vigyük fel az esetlegesen felírt antibiotikumos krémet.
  • Vízálló kötéssel fedjük a sebeket nappalra.
  • A használt kötést műanyag zacskóban tároljuk, kidobás előtt pedig zárjuk le.
  • Ismét mossunk kezet.


Ami a családot illeti

Az ótvar igen fertőző betegség. Ne küldjük gyermekünket közösségbe a kezelés megkezdése előtt, illetve míg vízálló kötéssel nem fedtük az összes sebet.
A fertőzött gyermek ne használja ugyanazt a törülközőt, ágyneműt és alsóruhát, mint a többiek a családban. Ne használja a közös tisztálkodó eszközöket – körömcsipeszt, körömvágót és fogkefét -, amíg a sebek be nem gyógyulnak.
A család minden többi tagja ügyeljen nagyon a kézmosásra. Próbáljuk megakadályozni, hogy akár a gyermekünk, akár a többiek piszkálják a sebeket. A gyermek körmét pedig vágjuk rövidre, nehogy elvakarja azokat.

Keressük fel az orvost, ha:

  • a kezelés ellenére a sebek nem gyógyulnak, vagy rosszabbodnak
  • a gyermek egyébként nincs jól


Ritkán, a Streptococcus baktérium okozta ótvart követően 2 héttel veseérintettség alakulhat ki. Ilyenkor az arc duzzanata, hányinger – hányás vagy háti fájdalom lehetnek a figyelmeztető jelek. Az érintett gyermekeknek a normálisnál kevesebb, véres vagy elszíneződött lehet a vizelete, ízületeik pedig fájdalmasak vagy feszesek lehetnek. Ilyen tünetek észlelésénél azonnal keressünk fel orvost.

További tartalmak gyermekbetegség témában

További tartalmak ótvar témában

További tartalmak fertőző betegség témában

Aktuális hírek

Mivel fordítható vissza az öregedés?

A szervezetünk minden pillanatban oxidálódik, ennek látható jele az öregedés. Antioxidánsokkal segíthetünk a szervezetnek lassítani a folyamatot. Sokszor halljuk manapság ezt a kifejezést, de...

Mit árul el rólunk a fanszőrzetünk?

Mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy a fanszőrnek miként kell kinéznie. Az viszont már fontosabb kérdés, hogy külseje és állapota mit árul el egészségi állapotunkról.

Ki vehet részt és mennyiért gyógyszerkísérletben?

Sok tévhit kering az embereken végzett klinikai vizsgálatokról.  Ki vehet részt benne? Kell-e fizetni érte? Várható-e gyógyulás?

Ezekre ügyeljen, ha véralvadásgátlót szed

A vénás és az artériás trombózis elkerülése érdekében sokak számára javasol az orvos véralvadásgátló terápiát, megakadályozva ezzel az életveszélyes vérrögök kialakulását. Prof. Blaskó György, a...

Az örök fiatalság 7 titka

Lehet, hogy a test-lélek-szellem egységének megőrzése az "örök fiatalság" titka? Lássuk, mire figyeljünk fitalságunk megtartásáért!

 

Góc a betegség mögött: hogy találjuk meg?

Előfordul, hogy rendszeresen visszatérő vagy folyamatosan fennálló egészségügyi problémáinkból egyszerűen nem tudunk kigyógyulni, ugyanazt a betegséget újra és újra elkapjuk. A gondot általában az...

további cikkek >>