Hirdetés

Ótvar

Az ótvar egy igen ragályos bőrfertőzés. Leggyakrabban csecsemőknél és gyermekeknél észlelhető, elsősorban a gyermekközösségbe kerülést követően. Általában az arcon jelenik meg, különösen az orr- és a szájkörnyéki területet érinti.

Mi okozza az ótvart?
A betegséget két baktérium okozhatja: a Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes. Ezek a kórokozók mind a normál, mind a már egyéb bőrbetegség – ekzema, rovarcsípés – kapcsán érintett bőrt megfertőzhetik.

Melyek az ótvar tünetei?
A betegség rendszerint apró, a bőrből kiemelkedő foltokkal indul, melyekből gyorsan folyadékkal vagy gennyel telt hólyagok alakulnak ki. A hólyagok felszakadhatnak, belőlük genny vagy ritkábban tisztább folyadék ürülhet. Ezután sárgás-barnás pörkösödés indul meg, ami akár viszkethet is, de jellemzően nem fájdalmas. Az apró bőrsebek akár borsó, akár nagyobb méretűek is lehetnek.

Hogyan kezelhető a betegség?

Amint ótvar gyanúja merül fel, vigyük gyermekünket orvosához. Az orvos a vizsgálatot követően mintát is vehet vattapálcával a hólyagokból szivárgó folyadékból, amit aztán laborvizsgálatra küld. A szájon keresztül szedendő antibiotikum mellé orvosunk az érintett felszínre antibiotikum-tartalmú kenőcsöt is írhat fel, és tanácsot adhat, miként mossuk a sebes bőrfelszínt. Kövessük ezeket a tanácsokat figyelmesen, győződjünk meg, hogy az antibiotikum-kúrát végigszedte gyermekünk.

A bőrsebek kezelése

A sebes bőrfelületet a fertőzés terjedésének megakadályozása végett a következőképpen kell tisztán tartani és fedni:

  • Mossunk jól kezet vízzel és szappannal.
  • Alaposan töröljük meg kezeinket, lehetőség szerint eldobható konyhai törlővel.
  • Tisztítsuk meg finoman vízzel és szappannal, vagy doktor által javasolt fürdetővel a sebes bőrfelszínt, míg le nem áznak a pörkök.
  • Újra mossunk jól kezet.
  • Vattával vigyük fel az esetlegesen felírt antibiotikumos krémet.
  • Vízálló kötéssel fedjük a sebeket nappalra.
  • A használt kötést műanyag zacskóban tároljuk, kidobás előtt pedig zárjuk le.
  • Ismét mossunk kezet.


Ami a családot illeti

Az ótvar igen fertőző betegség. Ne küldjük gyermekünket közösségbe a kezelés megkezdése előtt, illetve míg vízálló kötéssel nem fedtük az összes sebet.
A fertőzött gyermek ne használja ugyanazt a törülközőt, ágyneműt és alsóruhát, mint a többiek a családban. Ne használja a közös tisztálkodó eszközöket – körömcsipeszt, körömvágót és fogkefét -, amíg a sebek be nem gyógyulnak.
A család minden többi tagja ügyeljen nagyon a kézmosásra. Próbáljuk megakadályozni, hogy akár a gyermekünk, akár a többiek piszkálják a sebeket. A gyermek körmét pedig vágjuk rövidre, nehogy elvakarja azokat.

Keressük fel az orvost, ha:

  • a kezelés ellenére a sebek nem gyógyulnak, vagy rosszabbodnak
  • a gyermek egyébként nincs jól


Ritkán, a Streptococcus baktérium okozta ótvart követően 2 héttel veseérintettség alakulhat ki. Ilyenkor az arc duzzanata, hányinger – hányás vagy háti fájdalom lehetnek a figyelmeztető jelek. Az érintett gyermekeknek a normálisnál kevesebb, véres vagy elszíneződött lehet a vizelete, ízületeik pedig fájdalmasak vagy feszesek lehetnek. Ilyen tünetek észlelésénél azonnal keressünk fel orvost.

További tartalmak gyermekbetegség témában

További tartalmak ótvar témában

További tartalmak fertőző betegség témában

Aktuális hírek

Új szívgyógyszereket fejlesztenek Debrecenben

Ironheart: ez a projekt neve, amelynek keretében új gyógyszereket és diagnosztikai eljárásokat fejlesztenek a Debreceni Egyetem szív- és érrendszeri betegségek kutatásával foglalkozó központjában...

Mi a tüdőfibrózis?

A napokban megjelent hírekből sokan felfigyelhettek rá, hogy évről évre nő az ismeretlen eredetű tüdőfibrózisos esetek száma Magyarországon. Melyek a betegség tünetei és hogyan ismerhetjük fel?

Fájdalom, görcs, zsibbadás: csillapíthatjuk gyógyszer nélkül?

Most egy olyan gyógyszermentes terápiát mutatunk be, amely fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, ideg- és izomstimulációra, diabétesz kezelésére is alkalmas, ráadásul mellékhatások nélkül...

Hogyan előzhető meg a trombózis?

A trombózisnak – vagyis a vérereinkben kialakuló vérrögöknek – időnként súlyos, sőt életveszélyes szövődményei is lehetnek, ezért érdemes mindent megtenni azért, hogy megelőzzük ezt a betegséget....

Mit tegyünk, hogy fiatal maradjon a szívünk?

Minden embernek a szíve egyedi, leutánozhatatlan – és ami a legfontosabb, pótolhatatlan. Testünk motorja folyamatosan dolgozik életünk végéig, ezért vigyáznunk kell rá. Tanácsok a Szív Világnapján...

Mitől jó élni? A boldogság kémiája

Vannak olyan emberek, akik nem termelnek boldogsághormont és ezt pótolniuk kell. Íme, néhány tipp és trükk, amivel emelhetjük boldogságérzetünket a mindennapokban. 

további cikkek >>