A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

30 orvosi furcsaság, ami érdekes lehet

#diagnózis #genetika #terápia
2015.09.06. Módosítva: 2016.03.25.
Hirdetés

Tudta, hogy egy egészséges ember körmének hat hónap kell hogy teljesen megnőjön? Íme hát néhány egyéb érdekes orvosi adat.

Hirdetés

Minden ezredik csecsemő foggal születik

  • Az ember hamarabb halna meg alváshiányban, mint az éhezésben, amely akár hetekig is eltarthatAz Ebolával fertőzött emberek nyolcvan százaléka meghalAz ember kromoszómaszáma 46, a borsóé 14, a homáré 200Az emberi testben kb. 96 000 km hosszú érhálózat vanHa nem lenne gyomornyálkahártya, a gyomrunk felemésztené saját magátEgy ember élete során 22 kilogramm bőrt veszít elEgy kézfogással több baktérium cserél gazdát, mint egy csókkalAz emberi szív 100 000-et ver napontaCsak a terhesség harmadik hónapjában alakul ki a magzat ujjlenyomataA pattanásosság inkább a fiúkra jellemző (három a kettőhöz az aránya)Az emberi DNS 94 százalékban egyezik meg a csimpánzéval és 70 százalékban a meztelen csigáévalA magzatok a hangos rockzenére rugdosással válaszolnakMár a 12 hetes magzat is tud bandzsítani és a homlokát ráncolniAz éjszakára 6 százalékos sósavban tartott csont olyan lágy lesz, hogy csomót lehet rá kötniMinden huszadik embernek van plusz egy bordája és ezek legtöbbször férfiakSzületésünkkor 300 csontunk van, de mire felnövünk, már csak 206. A különbség abból adódik, hogy bizonyos csontok összenőnekAz emberi test legnagyobb sejtje a női petesejt, kb. 175 000-szer nagyobb mint egy férfi spermaEgy átlagos embernek kb. 100.000 szőrszál van a fejénHa szemünkkel nézünk egy tárgyat, az retinánkon fejjel lefelé jelenik meg, de agyunk automatikusan korrigálja a képet, így azt a helyes pozícióban észleljükAz emberi testben található legkeményebb anyag a fogzománcAz aspirin és az alkohol a gyomornyálkahártyán keresztül közvetlenül a véráramba szívódnak felA talpunk több izzadságmirigyet és nyomás-érzékeny idegvégződést tartalmaz mint testünk bármely másik részeAkár az ujjlenyomat, nyelvünk mintázata is egyediVeséink naponta 300-szor szűrik át vérünketA magzat első 6 hetében nincs különbség a férfi és a nő köztAz ember élete során több mint 25 milliószor hajlítja be és nyújtja ki ujjaitAz emberi test 30 000 milliárd vörös vértestet tartalmazAz amerikai felnőtt lakosság 60 százaléka fogszuvasodás miatt veszti el a jobb felső zápfogát
Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.