A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó...

#életmód
2010.03.22. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Már gyermekként sem gondoltuk teljesen komolyan, amikor ezt skandálva ígértünk meg valamit, felnőttként pedig sajnos még kevésbé teszünk így.

Hirdetés

Mégis vannak, akik már kórosan űzik a hazudozás sportját. Ők azok, akik semmilyen lelki teher alatt nem képesek igazat mondani, mindenfajta hazugság-vizsgáló gépek rémálmai.

Mondtad már beteg szemébe, hogy meg fog halni?

Nem vagyunk mindannyian orvosok, így a szerencsésebbeknek nem kellett átélnie ilyen pillanatokat. A válasz egyébként nem igen vagy nem. A válasz az, hogy nem mondhatod a beteg szemébe, hogy nem fog felépülni. Persze, ott vannak a csodák, a hírértékkel bíró, újságok hasábjaira kívánkozó ritkaságok, de mi az az egy-két ember ahhoz a sok millióhoz képest, akiket már elvitt az a betegség?

A társadalom egyik mozgatórugója a hazugság. Ez a fajta valótlan állítás pedig nem más, mint egy szükséges rossz, amire szüksége van az embernek, mint szomjazónak a vízre. Néha egyes szituációk, életszakaszok túléléséhez, ott, ahol a remény már nem segít, a csodákban kell hinnünk.

A magyar hazudozók

2009 októberében egy felmérés eredményeit tette közzé a tarki.hu, "Kutatás a magyar társadalom értékszerkezetéről, gazdasági attitűdjeiről" címmel.

Elmondják benne, hogy hazánk emberei milyen sötéten látják a jelent, a múltat, a jövőt, miközben mindenkiből kinézik a hazugságot, ezen felbuzdulva pedig maguk sem átallnak valótlant állítani.

De a felmérés kitér az okokra is. Azokra a nemzetünket ért eseményekre, amik felelősek azért, hogy ilyenek lettünk. Mert így védekeztünk, így maradhattunk fenn.

A hazugság tehát sokszor nem más, mint egy tény, amivel képtelen vagyunk szembenézni. De gyakrabban egyszerűen nem is akarunk.

Mik az okok?

Persze ez nem mentség annak, aki hűségéről biztosítja a feleségét, miközben a fejében még mindig a titkárnőjével átélt élmény kavarog. Hazudni bűn, hiába állítják közben kutatások, hogy a kóros füllentés nem csak pszichés, hanem testi eredetű is lehet.

A Dél-Kaliforniai Egyetemen vizsgálták a hazudás fiziológiáját, és arra jutottak, hogy az igazság elkendőzésére hajlamos egyének fejében akár huszonhat százalékkal több fehérállomány tálalható, mint az őszinte emberek agyában.

Kényszerbetegség?

Úgy tűnik, hogy a valóság állandó elferdítése nem más, mint egy verbális pirománia, ami egy idő után nem lángokat, hanem indulatokat szül. Vajon a hazudozónak is olyan érzelmi töltést jelent egy-egy súlyos átverés, mint a kleptománnak egy jól sikerült bolti szarkaság?

Erről őket kéne megkérdezni. A kérdés, hogy hihetünk-e nekik, bármit is állítsanak?

Az eredet cikk itt olvasható:

Szerző: Sárosdi Ádám

Forrás: Napidoktor
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.