A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Már az anyaméhben kezdődik...

#életmód #gyermeknevelés
2010.02.22. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Azok a babák, akik már az anyaméhben rendszeresen két nyelvet hallanak, nagyobb eséllyel lesznek később kétnyelvűek - közölték kutatók a Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Hirdetés

A University of British Columbia pszichológusai egy francia kutatóval együtt vizsgálták újszülöttek két csoportját. Az egyik csoportba tartozó babák csak angol nyelvű beszédet hallottak méhen belül, míg a másik csoportba tartozó magzatok az angolon kívül tagalog nyelvet is hallottak, amelyet a Fülöp-szigeteken beszélnek.

A kutatók a babák nyelvek iránti preferenciáját az újszülöttek szopóreflexének segítségével vizsgálták, mert igyekvőbb szopásuk az inger iránti érdeklődésüket jelzi.

Az első tesztben a csecsemők 10 percen át hallottak beszédet, mely percenként váltakozva angol vagy tagalog volt. Azok az újszülöttek, akik az anyaméhben csak angol beszédet hallottak, nagyobb érdeklődést mutattak az angol iránt, azaz szopóreflexük erősebb volt ilyenkor, mint amikor tagalog nyelv hangzott fel mellettük. A magzatként már két nyelvnek kitett csecsemők ezzel szemben egyforma érdeklődést mutattak az angol és a tagalog iránt is. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a születés előtti kétnyelvűség hatására a babák jobban figyelnek mindkét nyelvre, vélhetően könnyebben meg is tanulják azokat.

A szakemberek azt is vizsgálták, vajon különbséget tudnak-e tenni az újszülöttek a két nyelv között, ami a kétnyelvűség feltétele. A kutatók szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kétnyelvű csecsemők az egynyelvűekhez hasonlóan képesek voltak a nyelvek megkülönböztetésére, ami hozzájárul ahhoz, hogy ne keverjék össze a későbbiekben két nyelvüket.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.