A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Mikor kezdődik a terhesség?

#kutatás #terhesség
2011.11.20. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Az amerikai orvostársadalom többségének véleménye szerint a terhesség a női petesejt megtermékenyítésének pillanatában kezdődik, míg a téma vezető szakértői testületének álláspontja szerint a várandósság csak néhány nappal később veszi kezdetét.

Hirdetés

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának (ACOG) hivatalos meghatározása szerint a terhesség akkor kezdődik, amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe, nagyjából egy héttel a fogantatást követően. "Az eredményeink azonban azt bizonyítják, hogy az amerikai orvostársadalmon belül igenis megoszlanak a vélemények ezzel kapcsolatban" - mondta a Chicagói Egyetem munkatársaként dolgozó Farr Curlin, a kérdésről készült tanulmány vezető szerzője.

Kutatásuk során Curlin és kollégái több mint ezer szülész-nőgyógyásznak küldtek szét kérdőíveket, azzal kapcsolatban, hogy a szakemberek a fogantatás, illetve a beágyazódás pillanatától számítják-e a terhesség kezdetét, vagy nem tudnak egyértelmű választ adni a kérdésre. Az orvosok többségének - minden 100-ból 57-nek - az álláspontja szerint a terhesség a fogantatás pillanatában, míg minden 100 szakemberből 28 szerint a beágyazódáskor kezdődik. Maradékuk - minden 100-ból 15 - pedig bizonytalan volt a kérdést illetően.

Az American Journal of Obstetrics and Gynecology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a magukat vallásosnak, abortusz-, illetve fogamzásgátlás-ellenesnek valló orvosok hajlamosabbak voltak azt válaszolni, hogy a terhesség a fogantatás pillanatában kezdődik.

A tudományos kutatások során használt embrionális őssejteket gyakran azokból a "többlet" embriókból nyerik, amelyeket nem használtak fel a mesterséges megtermékenyítés során, és a méhen belüli fogamzásgátló eszközök - például a spirál - éppen a beágyazódás megakadályozására szolgálnak. A beágyazódásra nagyjából egy héttel a megtermékenyítés után kerül sor, amikor a blasztocita - amelynek belső sejtjeiből később kialakul a magzat - beágyazódik a méhfalba.

A szakembereket nagyon meglepte, hogy az amerikai orvosok többsége nem ért egyet az ACOG álláspontjával. A szervezet nem reagált a felméréssel kapcsolatos megkeresésre. Ugyanakkor Curlin hangsúlyozta: a tanulmány egyik gyenge pontja az volt, hogy a "fogantatás" kifejezést használták a megtermékenyítés helyett, előbbit ugyanis sokan felcserélik a beágyazódással.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.