A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Szex a terhesség alatt? Hogyan?

#baba #szex #terhesség
2018.05.11. Módosítva: 2018.05.11.
Hirdetés

Nagyon sok pár fél a terhesség alatti szexuális együttléttől. A félelmük szerencsére a legtöbb esetben alaptalan, de azért nem árt betartani néhány alapszabályt.

Hirdetés

A várandósság alatti biztonságos együttlét feltételeiről Ratkó Tünde szülésznő beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Hormonlöket és növekvő szexuális étvágy

Hazánkban és világszerte is egyre több a meddő pár, így nem csoda, hogy amikor végre összejön a baba, akkor a szexualitástól már félnek a párok, nem mernek kockáztatni. Ez azonban rányomhatja a bélyegét a kapcsolatra, és stresszforrás is lehet, ami nem tesz jót a kismamának és a babának sem!

A szex egy teljesen természetes folyamat, így a test is "számol" vele. Ez azt jelenti, hogy abban az esetben, ha a szakember mást nem mond, akkor a szeretkezés tökéletesen biztonságos. A méhszáj zárva van, így a babához nem juthat be semmi, és a lökésektől sem kell félni, hiszen több lépcsős rendszer védi a magzatot, többek között a méh fala, valamint a magzatvíz is. Így az együttlét során inkább csak ringatózást észlelhet a pici, de ez számára semmi esetre sem rossz vagy kellemetlen.

Azért vannak szabályok!

Mindenképpen kerülni kell a durvulást, és a megterhelő pózokat is. ezek ugyanis jelenthetnek gondot, amit mindenki szeretne elkerülni!

Még egy fontos dolog: az óvszer! Abban az esetben, ha a pár mindkét tagja egészséges, és tartós kapcsolatban élnek, akkor szükségtelen, ám ha betegség lehetősége merül fel, akkor az óvszer mindenképpen javasolt! Óvszerre akkor is gondolni kell, ha olyan helyzet alakul ki, hogy a kismama egyedülállóvá válik. Ilyenkor sem kell felhagyni a párkereséssel, de mindenképpen gondolni kell a fokozott védelemre!

Ennek oka egyszerű: mindent meg kell tenni azért, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a felszálló fertőzések kialakulásának lehetőségét. Ennek egyik hatékony eszköze az óvszer, a másik pedig a megfelelő tápanyagellátottság, mely hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez. A várandósság során megemelkedett tápanyagigény fedezésére a szakemberek többsége várandós vitamin szedését javasolja. A készítmények esetében nagyon fontos a szerves (például –citrát, -glükonát) kötési formák jelenléte, illetve az, hogy a különböző trimeszterek eltérő igényeit megfelelő tagolással legyenek képesek kiszolgálni.

Baj az alacsony trombocitaszám terhesség alatt? Kattintson tovább!

A tápanyagraktárak feltöltése segít csökkenteni mindennemű probléma kialakulásának kockázatát, de természetesen a szakember felügyeletét nem helyettesíti. A kismamák számára ez a helyzet, a várandósság és annak szinte minden mozzanata új, éppen ezért nyugodtan kérdezzenek. A szakemberek sokkal többet tudnak ezekről a dolgokról, és szívesen segítenek is, ezzel pedig a kismama is megnyugszik, nem teszi ki magát tovább a stressz jelentette kihívásnak. Ez pedig mindenképpen pozitív dolog!

Forrás: ratkotunde.hu

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.