A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Agyműködésünk titkai

#idegrendszer #kutatás #pszichológia
2014.01.13. Módosítva: 2015.11.04.

Az idősebbeknek jobban pörög az agya! Tudta, hogy agyunk egyes területei az idő múlásával egyre jobban működnek, sőt egyes funkciók csak idős korunkra fejlődnek ki? Tesztelje le Ön is!

Hirdetés

Vegye szemügyre figyelmesen a következő számsort: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ...

Meg tudja mondani, hogy mi a következő szám?

Vigyázzon, mert a válasza alapján kitaláljuk a korát!

Nos tehát... Ön szerint milyen szám jön a 21 után?

A megoldás 34! Ha helyesen tippelt, jó esély van rá, hogy elmúlt 34 éves. Sőt, nagyon valószínű, hogy már a 44-en is túl jár.

Miként tudtuk belőni a korát egy ilyen egyszerű játék segítségével? A műszeres vizsgálatok szerint a fiatal emberek hajlamosak csak az egyik agyféltekéjüket használni az ehhez hasonló feladatok megoldása során, szemben az idősebbekkel, akik általában az agy mindkét féltekét aktiválják az eredmény érdekében. A jelenséget bilateralizációnak hívjuk, ami a két félteke közötti kapcsolat idővel egyre szorosabbá válását fedi; ennek köszönhetően a korosabb emberek hatékonyabban oldják meg az ehhez hasonló logikai feladatokat.

De vajon milyen titkos képletek segítségével számolja ki agyunk, hogy egy személy szép, vonzó-e számunkra? Mitől függ, hogy egy emberben milyen erős a rivalizáló hajlam? Miért kapcsolunk bizonyos színeket bizonyos dolgokhoz? Hogyan fejleszthetjük a térbeli információkkal kapcsolatos memóriánkat?

Többek között ezekre keres válaszokat a nagy sikerű, Emmy-díjra jelölt Eszement játékok (Brain Games) című tudományos-szórakoztató filmsorozat második évada, amely vadonatúj kísérletekkel, beugratásokkal és fejtörőkkel jelentkezik a National Geographic Channel műsorán.

A népszerű Jason Silva által vezetett sorozat az új epizódokban a vonzalmat, a bizalmat, a versengést, a stresszt és a színérzékelést állítja a középpontba, a pszichológia és az idegtudomány legújabb eredményeit felhasználva. A műsor játékos feladatokkal teszteli "működésünket", valamint az agy reakcióit a különböző élethelyzetekben.

Az Eszement játékok a szürkeállomány valamennyi sejtjét megmozgató interaktív televíziós agytorna, amelynek a néző is aktív részese lehet!

A műsor epizódjai vasárnap estéként, hét héten keresztül láthatóak a National Geographic Channel műsorán.Bemutató: 2014. február 16-án, vasárnap 21 órakor.

Forrás: Sajtóközlemény
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.