A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Dehidratáció, azaz kiszáradás

#általános egészségügyi téma #életmód
2010.07.14. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

A kiszáradást a testünk nedvességtartalmának nagymértékű csökkenése okozza. Szerveink megfelelő működéséhez bizonyos mennyiségű folyadék szükséges. A minimum napi négy pohár víz, ideálisnak pedig nyolc pohár tekinthető. Ha több folyadékot vesztünk, mint amennyit visszapótolunk, akkor az kiszáradáshoz vezet.

Hirdetés

Bár az egyéni szükségletek az életkor és a napi aktivitás függvényében eltérőek lehetnek. A nagyon aktív emberek folyadékigénye akár az alap mennyiség 2 – 3- szorosa is lehet.

Normál esetben a folyadékvesztés szomjúságérzést vált ki, így pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha ez nem történik meg, néhány napon belül súlyos kiszáradás lép fel. Ez megváltoztatja a szervezet működését, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat. A kiszáradás ezen, súlyos formája azonnali orvosi ellátást igényel.

Ezen kívül még számos egyéb állapot, műtét, valamint gyógyszer okozhat kiszáradást.

A kiszáradás tünetei

 • Enyhe vagy fokozottabb szomjúság.
 • Hitelen súlyvesztés.
 • Az ajkak és a nyelv kiszáradnak.
 • A vizelet mennyisége csökken, és koncentráltabbá válik. (Ez azon is látszik, hogy a színe sötétebb, mint a normál vizeleté).
 • A pulzus és a légzésszám megnő.
 • Gyengeség, vagy szédülés (különösen álló helyzetben).
 • A bőr láthatóan kiszárad, elveszti rugalmasságát.
 • Beesett szemek.
 • A csecsemőknél a kutacs behorpad.

A csecsemőknél a kutacs behorpad.

A kiszáradás lehetséges szövődményei

 • Vesekárosodás.
 • Sokk.

Sokk.

Kommentár: orális rehidráció

Ez a nagyon tudományosan hangzó kifejezés igen fontos fogalmat takar. Az orális rehidrációt, azaz a folyadék- és elektrolit (só-) pótlást elsősorban akkor alkalmazzák, ha heves hasmenést követően fennáll a kiszáradás veszélye. Vannak egészen agresszív hasmenések, többek között a kolera- vagy rotavírus okozta esetek. Lehet persze ezt a sókeveréket egyéb kiszáradás esetén, tehát a hőség okozta esetleges kiszáradásban is alkalmazni.

A sókeverék összetétele a WHO előírása szerint: nátrium-klorid (NaCl) 2,6 g/liter, kálium-klorid (KCl), 1,5 g/liter, glukóz 13,5 g/liter és nátrium-citrát (Na3C6H5O7) 2,9 g/liter. (Gyógyszertárakban kapható a sókeverék).

Célszerű tiszta vízben oldani elfogyasztás előtt, de pl. joghurtban, vagy zöldség- ill. csirkelevesben is oldható. Javasolt, hogy egészségügyi dolgozó is "legyen közelben", ilyen helyzetekben könnyen felborul a szervezet só-vízháztartása.

Ha komolyabb probléma áll fenn, azonnal orvoshoz kell fordulni!

(Dr. Székely G.)

Mit tehetünk kiszáradás gyanúja esetén?

 • Igyunk sok folyadékot, az alkoholt és a koffeint viszont kerüljük.
 • Alkalmazzuk a rehidráló sókeveréket. (ld. kommentár)
 • Azonnal forduljunk orvoshoz, ha csecsemőn, vagy kisgyermeken jelentkeznek a kiszáradás jelei. Ugyanezt tegyük súlyos, csillapíthatatlan hányás esetén is.
 • A beteget szállítsuk azonnal kórházba, ha a sokk jelei mutatkoznak rajta.
 • Vegyünk magunkhoz némi táplálékot is, ha képesek vagyunk rá. Kerüljük azonban a magas rost tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Vegyünk magunkhoz némi táplálékot is, ha képesek vagyunk rá. Kerüljük azonban a magas rost tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket.

Mit tehet az orvos?

Az orvos feltárja a kiszáradás okát, szükség esetén pedig kórházban történő intravénás folyadékpótlást ír elő.

Hogyan előzhetjük meg a kiszáradást?

Nagymértékű folyadékfogyasztással megelőzhető a kiszáradás, még olyan esetekben is, mint az extrém meleg időjárás, megerőltető testmozgás, hosszan tartó hasmenés. Ha súlyos hányástól szenvedünk, próbáljuk lassan, kortyonként visszapótolni az elvesztett folyadékot.

Hogyan védekezzünk melegben a kiszáradás ellen?

A folyadékvesztést legjobban vízfogyasztással ellensúlyozhatjuk. Már az előtt igyunk, mielőtt megszomjaznánk. Ne feledjük, hogy a szénsavas, cukros üdítők, a kávé és az alkohol nem helyettesíthetik a vizet. Bár ezek is tartalmaznak némi vizet, azon kívül még dehidratációt okozó anyagok is találhatók bennük.

Az úgynevezett izotóniás sportitalok képesek a hosszú távú és intenzív testmozgás során elvesztett ásványi anyagok egy részét pótolni, de estünkben nem elegendőek a folyadékpótláshoz.

A kiszáradás megelőzése nagy melegben

Melegben nagyon fontos, hogy ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk. Félóránként igyunk meg legalább másfél pohár vizet, valamint fogyasszunk el ugyanennyi folyadékot 20 – 30 perccel sportolás előtt is.

Egyéb tippek a kiszáradás elkerülésére nagy melegben:

 • Kerüljük a napot a déli órákban, a szabadtéri tevékenységekhez válasszuk a kora reggeli, vagy az esti órákat.
 • Viseljünk napszemüveget, és védjünk arcunkat, nyakunkat, fülünket kalappal a leégéstől. Ez utóbbi ugyanis megakadályozza testünket abban, hogy megfelelően tudja hűteni magát.
 • Szellős, laza ruházatot hordjunk, amely lehetővé teszi a levegő szabad áramlását, így elpárologtatva az izzadságot.
 • Valamint kerüljük a sötét színű ruhákat, mert ezek több hőt nyelnek el, mint a világos színek.

Valamint kerüljük a sötét színű ruhákat, mert ezek több hőt nyelnek el, mint a világos színek.

Ha megtanuljuk felismerni a kiszáradás jeleit, valamint azt, hogyan tudjuk kivédeni, akkor kellemes és biztonságos nyárnak nézünk elébe!

Fordította: Ehardt Andrea

Forrás: MyDoctor
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.