A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Fénylő részecskék segíthetik a rák diagnózisát

#daganatok #tumor #diagnózis
2018.09.27. Módosítva: 2018.09.28.
Hirdetés

A bélrendszeri daganatok korai diagnózisát segítő módszer kifejlesztésén dolgoznak német tudósok. Az új módszer a nanotechmológián alapul, és a szakemberek szerint sokkal hatékonyabbá tehetné a bélrendszeri daganatok megelőzését.

Hirdetés

A vastagbélben kialakuló kolorektális karcinóma (CRC) az egyik legtöbb halálos áldozatot követelő daganattípus, ráadásul Európában ez a második leggyakoribb daganatos betegség. A korán felfedezett CRC azonban jól kezelhető, a tumor könnyen eltávolítható, ehhez azonban az kell, hogy rendszeresen járjon valaki szűrővizsgálatokra. A szakemberek által javasolt kolonoszkópián azonban sokan nem vesznek részt – így csak akkor derül ki a betegség, amikor a daganat már túlságosan nagyra nőtt, esetleg áttéteket is képzett –, és az is előfordul, hogy a kisebb méretű elváltozásokat nem veszik észre. Egy új módszer azonban lehetővé teheti, hogy a legkisebb daganatokat is diagnosztizálják.

A legkisebb rákos szövetet is kiszúrják

Egy nemzetközi kutatócsoport, Paul Debbage biológus vezetésével, azon dolgozik, hogy olyan fluoreszkáló nanorészecskéket fejlesszenek ki, amelyek képesek hozzákapcsolódni a daganatos sejtek membránjához, így jobban láthatóvá, könnyebben észrevehetővé teszik azokat. A nanorészecskék sokkal nagyobbak, mint a sejtek fehérjemolekulái, de kisebbek, mint a sejt maga: nagyjából 30 nanométer átmérőjűek (vagyis akár több ezerszer vékonyabbak, mint egy-egy emberi hajszál átmérője). Ráadásul a nanorészecskék az emberi vér szérumának egyik komponensén alapulnak, csak egy nagyon apró részük, a daganatos sejt membránjának proteinjét felismerő antitest állati eredetű – így az eljárásnak nincs toxikus, károsító hatása az emberi testre.

Rossz emésztés, fejfájás, fáradtság: nehézfém is okozhatja, így vezesse ki - kattintson tovább!

Az előzetes vizsgálatokban a nanorészecskék nagyszerűen szerepeltek. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy a lehető leghatékonyabban tudják eljuttatni őket a rendeltetési helyükre. Bár az eredmények igen biztatóak, a kísérletek rendkívül költségesek, valószínűleg jó néhány évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a jelenleg kolonoszkópiával vizsgált érintettekhez is eljusson a módszer. Debbage professzor azonban optimista, és azt is hangsúlyozta, hogy más daganatos betegségek diagnosztizálásában is alkalmazni lehetne a nanorészecskéket. "A bőr-, az orrüregi, a gyomrot érintő vagy éppen a tüdőrákot is hamarabb meg lehetne állapítani ezzel a módszerrel. Tulajdonképpen minden olyan daganattípust diagnosztizállni lehetne vele, melynek helye »kívülről« elérhető. Nincs szükség ugyanis arra, hogy a véráramba juttassuk a nanorészecskéket" - mondta.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.