A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hatvanezer magyar él nyugtatókon és altatókon

#egészség
2017.08.23. Módosítva: 2017.08.23.
Hirdetés

A toxikológus szerint debrecennyi magyar él jelenleg gyógyszerfüggőként, amely igen nagy számnak tűnik ha belegondolunk, mennyire keveset is tudunk a témáról.

Hirdetés

Zacher Gábor szerint nagyjából hatvanezren szenvednek jelenleg altatók vagy nyugtatószerek okozta függőségtől, több százezren pedig a hashajtók és az orrcseppek miatti addikciók kellemetlen tüneteitől kínlódnak nap mint nap.

Milyen szerektől függ a magyar leggyakrabban?

A toxikológus szerint az ópiát-tartalmú fájdalomcsillapítók okozta függőség jelenleg nem olyan gyakori jelenség Magyarországon, mint az USÁ-ban, ahol naponta kilencven ember hal meg valamilyen túladagolás következtében. A legnagyobb problémát az altatók és a nyugtatószerek okozzák, amelyek jelenleg még mindig tabunak számítanak a köztudatban.

Ráadásul, a magas számban fogyó nyugtatók mellett a lakosság rosszul táplálkozik, így a probléma már népegészségügyi gonddá válik – mondja Zacher Gábor.

Mi az a politoxikománia és miért veszélyes?

A szó klasszikus jelentése: több szertől való függőség, így ide sorolható az alkohol és a nyugtatószerek együttes használata, de ezek közül akár bármelyiket felválthatja egy veszélyesebb designer drog is. Jelenleg a politoxikománia a fiatalokra a legveszélyesebb, hiszen ők azok, akik nincsenek tisztában a legális és az illegális drogok közötti különbséggel, így figyelmen kívül hagyják a tiltólistán még nem szereplő drogokat.

Ráadásul ugyanazt a szert sokszor egy héttel később már más néven árusítják, így a mellékhatások egészen kiszámíthatatlanok is lehetnek.

Mik a gyógyszerfüggőség legfontosabb tünetei? Tudja meg most! Veszélyesebb a kokain, mint az altató?

Sokan nem tudják, de kémiai addikciót (azaz szerfüggőséget) nem csak az illegális szerek (kokain, heroin) okozhatnak. Legalább ennyire veszélyes az alkohol, a nikotin, a koffein és a receptköteles pszichiátriai gyógyszerek is. Az ilyen, pszichiáter által felírt készítmények tehát szakszerű alkalmazást igényelnek, ugyanakkor tény, hogy szedésük hosszútávon, nagy dózisban bizonyítottan szomatikus és pszichés függőséghez vezethet, akár pszichiáter írja fel, akár nem.

Forrás: MTI és stresszdoktor.hu

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.