A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés
Szponzorált tartalom

„Már a nyelés is nehezen ment” – betegsége furcsa kísérőtünetéről mesélt a diabéteszes férfi

#diabétesz
2019.02.05.

Nem könnyű a cukorbetegek élete, az 52 éves András ráadásul egy olyan tünettel is szembesült, amire nem számított. Ma már tudja, diabéteszeseknél nem ritka ez a probléma.

Egy őszinte vallomás

– Ötven éves alig múltam, amikor fény derült a cukorbetegségemre – idézi fel András. – Eleinte azzal vigasztaltam magam, hogy ez valahol „családi örökség” nálunk, hiszen idősebb korában az apám is ugyanezzel a problémával élt. De ha őszinte akarok lenni önmagamhoz, be kell látnom, hogy az életvitelemmel én magam is nagyban hozzájárultam ahhoz, hogy viszonylag korán kialakult nálam is ugyanaz az „időskori” diabétesz, mint az apámnál. Végül is soha nem vigyáztam a testsúlyomra, az édességeknek pedig végképp képtelen voltam ellenállni. Ha megtehetném, biztosan visszaforgatnám az idő kerekét, és sokkal egészségtudatosabban élnék, de sajnos ez már késő bánat – sóhajt nagyot az 52 éves fényképész.

Nem várt tünet jelentkezett

– Ahhoz hamar hozzászoktam, hogy gyakrabban pisilek, amint az a cukorbetegekre amúgy is jellemző. Utánaolvastam, így tisztában voltam vele, ez sajnos attól van, hogy a vizelettel kiürülő felesleges cukor sok vizet visz magával. Az „alul” elvesztett folyadékot „felül” is maradéktalanul pótoltam, hiszen állandóan szomjas voltam, sokat ittam, mégis folyton száradt a szám. Bár rossz érzés volt, egy ideig nem is törődtem vele különösebben, csak miután a szám belseje elkezdett kipirosodni, begyulladni. Egyre kellemetlenebbé vált az evés, sőt a beszéd is, és szinte már a nyelés is nehezen ment. Végül egy szájöblítő segített, amit a patikában szereztem be. Ez nemcsak a gyulladásos tüneteket csökkentette, hanem ennek elmúltával az állandó szájszárazság érzését is enyhítette – vonta le a tanulságot András.

HirdetésKiket érinthet a szájszárazság?

A diabéteszes betegeknél gyakori tünet a szájszárazság, ami egyébként úgy is kialakulhat, ha valaki történetesen nem „cukros”. Megjelenhet például egyes gyógyszerek mellékhatásaként vagy egyéb betegségek kísérőtüneteként, illetve daganatos betegek fej-nyaki sugárterápiája idején. Ha szájszárazságot tapasztalnánk, sokat segít, ha többet iszunk, és az is jót tesz, ha a folyadékot apró kortyokban fogyasztjuk, és gyakran iszogatunk citromos vizet. Fokozottan kell ügyelni ilyenkor a szájhigiénére is, hiszen a kiszáradt nyálkahártyán – különösen cukorbetegeknél – könnyebben alakulhatnak ki fertőzések. Fontos a rendszeres fogmosás, illetve az étkezések után tanácsos legalább szájöblítést végezni.

Forrás: EgészségKalauz

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.