A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Milyen veszélyekre kell figyelniük otthon?

#veszélyes #otthon #baleset #sérülés
2019.01.04.
Hirdetés

Balesetmegelőzési és munkavédelmi oktatási csomagot biztosít az Európai Munkavédelmi Ügynökség az általános iskoláknak

Hirdetés

Nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekek oktatását a környezetükben lévő veszélyek felismerésére és az alapvető munkahelyi biztonsági és balesetmegelőzési ismeretekre - hívják fel a figyelmet munkavédelmi szakemberek. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség általános iskolásoknak összeállított, ingyenesen elérhető oktatási csomagja már több hazai iskolában is sikeresen vizsgázott. Az óravázlatokat, feladatjavaslatokat és az ezekhez kapcsolódó letölthető segédanyagokat is tartalmazó digitális tananyag segítséget nyújt a pedagógusoknak, hogyan építsék be játékosan a munkavédelem témaköreit a tantervbe. Az oktatóanyagon Napo, a szavak nélkül kommunikáló rajzfilmfigura kíséri végig a gyerekeket, aki játékos, interaktív formában nyújt bevezetést a munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel kapcsolatos témákba és a kockázatok helyes felismerésébe.

Így lehet játékosan tanítani

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 7-9, illetve 9-11 éves általános iskolások számára összeállított, már több hazai iskolában is futó interaktív munkavédelmi oktatóprogramja hatékonyan készíti fel a gyerekeket, hogy a környezetükben, majd a jövőben a munkahelyükön felismerjék a veszélyhelyzeteket.

A program nagy előnye a vizuális megjelenítés, ami az információk többcsatornás közlését is lehetővé teszi. A tanultak így sokkal mélyebben rögzülnek, mintha csupán szóban elmondtuk volna, hogy mit szabad és mit nem – hangsúlyozta Szomorkay-Lupszki Judit pedagógus, munkavédelmi szakember. A játékos feladatok megoldása után a gyerekek jobban figyeltek saját és társaik épségére, a környezetükre.

A tanároknak szóló oktatási anyagok azokkal az alapvető biztonsági tudnivalókkal ismertetik meg a gyerekeket, amelyek felnőttkorban a munkavédelem elemeiként köszönnek vissza. A kisfilmek és kreatív feladatok célja, hogy szórakoztató, játékos módon keltsék fel az általános iskolás gyerekek figyelmét a biztonság és az egészségvédelem iránt.

A tanulmányi csomagok az óravázlatokat, feladatjavaslatokat és az ezekhez kapcsolódó, letölthető segédanyagokat is tartalmazzák, iránymutatást nyújtva a pedagógusoknak, hogyan építhetik be a munkavédelem témaköreit a tanórákba. A rugalmas óravázlatokat úgy állították össze, hogy azok illeszkedjenek a tantárgyakhoz. A tananyagok természetesen a gyerekek korosztályi sajátosságaikhoz igazodnak, így például a 7-9 éves kisiskolások az alapvető biztonsági, figyelmeztető jelzésekkel ismerkednek meg.

„A gyermekek 7 és 9 éves koruk között teszik meg az első lépéseket az absztrakt gondolkodás felé, ekkor kezd kialakulni az érvelési készségük, és tanulási módszerüket illetően a megfigyelés mellett a nyelv és a logika is előtérbe kerül – fogalmazott Szomorkay-Lupszki Judit. Kulcsfontosságú, hogy ebben az időszakban megismerkedjenek a biztonság és az egészségvédelem alapjaival is.”

A „Napo pedagógusoknak” című tananyag és oktatási segédlet ingyenesen elérhető az uniós tagállamokban, 18 nyelven, köztük magyarul is. A kampány hazai megvalósításáért az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja felel, amelyet a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya működtet.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.