A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ne legyen szenvedés az utazás: így válasszunk ételeket, italokat!

#egészség
2018.08.06. Módosítva: 2018.08.06.
Hirdetés

Hónapok óta készül egy utazásra, hogy aztán jó néhány napot a vécén kuporogva, lázasan töltsön? Az utazók hasmenésének nevezett tünetegyüttes rendkívül gyakori, de megfelelő étel- és italválasztásokkal általában megelőzhető.

Hirdetés

Az ételeinkben, italainkban könnyen elszaporodhatnak különböző kórokozók, melyek a szervezetünkbe kerülve hányást, hasmenést vagy lázat okozhatnak. Ezeket a problémákat összefoglaló néven ételmérgezésként ismerjük, melyeket okozhatnak baktériumok, vírusok vagy paraziták is. Ezeket a betegségeket megfelelő előkészítési és elkészítési módszerekkel általában megelőzhetjük, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy külföldön, különösen az egzotikus országokban gyakoribbak lehetnek a fertőzések.

Hogyan válasszunk az étlapról?

Bár a fejlett országokban – így Európa nagy részében – tiszta az ivóvíz és az élelmiszerek elkészítésére, tárolására is szigorú szabályozások vonatkoznak, távolabbi tájakon sokkal óvatosabbnak kell lennie az utazóknak. Egyrészt előfordulhat, hogy a higiéniás körülmények nem megfelelőek (vagy éppen nem ismertek), másrészt az ételkészítési, tárolási szokások is eltérhetnek az itthon megszokottaktól. Nem érdemes tehát kockáztatni.

A nyers ételekben például könnyen megtelepedhetnek, elszaporodhatnak a kórokozók, így ne együnk friss salátákat, húsokat és tengeri herkentyűket, nyers tojást vagy pasztörizálatlan tejtermékeket tartalmazó ételeket. Kerüljük a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, mert ezeket általában csapvízben mossák meg, és a víz szintén szennyezett lehet. Csak olyan gyümölcsöt együnk, melyet mi magunk hámozunk meg (vagy mi mossuk meg ezeket tiszta, esetleg üveges vízben).

Nagyon ügyeljünk arra, hogy csak olyan ételt együnk, ahol az ételt elkészítő személy betartja a higiéniás szabályokat, pl. rendszeresen megmossa a kezét! Az utcai árusoknál kapható fogásokkal legyünk különösen óvatosak! Csak olyan ételt kóstoljunk meg, melynek útját követni tudjuk: biztonságosabbnak tekinthető például az, ha a grillrácsról egyből a tányérunkra kerül az étel.

Általában biztonságosnak tekinthetőek az alaposan átforrósított ételek – de ne együnk olyan ételből, mely elkészítés után hosszabb ideig állt szobahőmérsékleten. Szintén biztonságosak a "száraz" élelmiszerek (pl. kenyér, keksz), valamint a konzervek, gyárban csomagolt ételek.

Fagylalt, jégkrém, jégkása: melyik a legegészségesebb? Kattintson tovább!

Mit igyunk és mit ne?

A gyárilag lezárt üvegekből, dobozokból származó innivalók általában biztonsággal fogyaszthatóak, míg a csapvízzel legyünk óvatosak. A csapvizet érdemes fogyasztás előtt alaposan felforralni vagy más módon elpusztítani az esetlegesen benne lévő kórokozókat! A forró italok (pl. tea vagy kávé) kevésbé veszélyesek, mint a hideg italok.

A jégkocka meglepően sok kórokozót hordozhat magában, mert a legtöbb helyen csapvízből készül. Éppen ezért, csak teljesen biztonságosnak tartott helyen fogadjuk el a jégkockát az italunkba, és kerüljük a jégkását vagy más hasonló jellegű édességeket is.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.