A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Lehet, hogy Önnek is a tengerparton a legjobb?

#életmód #pszichológia
2012.04.24. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

A dalok és a képeslapok nem hazudnak: a legújabb kutatások szerint az emberek valóban odavannak a tengerért.

Hirdetés

A Brit Pszichológiai Társaság 2750 ember közreműködésével készült felmérése során a tudósok a különböző kültéri helyszínek az emberi pszichére gyakorolt hatásait vizsgálták.

Az eredmények szerint a tengerpart sokkal pozitívabban hat az emberekre, mint akár egy fás park, akár a vidéki táj.

Mathew White szerint ez a belénk kódolt vízszeretetnek köszönhető: "A legtöbb ember odavan a víz látványáért és hangjaiért." A kutatók megvizsgálták, mely kültéri környezet van leginkább nyugtató hatással az emberekre.

A Katherine Ashbullby és Mathew White vezetésével készült tanulmány elkészítése során két év alatt 2750 embert vizsgáltak meg a szakértők és rájöttek, hogy a legtöbben tengerparti környezetben tudták leginkább elengedni magukat.

A legnagyobb nyugalmat a tengerparti testmozgás okozza, ez a leginkább pozitív élmény a kültéri programok közül - állítják a felmérést végző tudósok.

Az önkéntes résztvevők különböző korcsoportok szerint voltak felosztva, de mindegyiküknél egyértelműen a tengerparti környezet volt a népszerűbb a városi parkokkal és vidéki tájakkal szemben.

"Ennek oka egyrészt az ember veleszületett vízszeretetében gyökerezik, másrészt pedig a boldog gyerekkori emlékekben, amelyek gyakran a tengerparthoz kötődnek.

Az biztos, hogy a tengerpart, de úgy általában a természetes vizek közelsége is jótékony hatással van az emberek pszichéjére és kedélyállapotára, ez pedig fontos lehet a depresszióra és más kedélybetegségekre hajlamosaknál" - összegezte Dr. White.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.