A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Rák: már nem kell belehalni!

#Daganatos betegségek #rák #szűrővizsgálatok
2018.09.17. Módosítva: 2018.09.17.

Április 10. a Nemzeti Rákellenes Nap. Ebből az alkalomból ne csak a gyógyulási esélyekről beszéljünk, hanem a beteg és környezete kapcsolatáról és arról is, hogy miként tudunk hozzájutni olyan információkhoz, amelyek tényleg a gyógyulást támogatják.

Hirdetés

Hazánkban a különféle rákos megbetegedésekben szenvedők száma jelentős, a rák a 3. leggyakoribb haláloknak számít. Ezen belül a tüdőrák a halálozások egynegyedéért felelős. Az emléknap apropóján szeretnénk megosztani néhány gondolatot annak a fontosságáról, hogy a beteg és környezete – a kezelőorvostól kapott információ mellett - milyen forrásból tájékozódik a betegséggel, annak jellemzőivel kapcsolatban.

Milyen tévhitek nehezítik a rákos beteg körülményeit?

Számos tévhit létezik, azonban talán amelyik a leginkább megnehezíti a rákos beteg és környezete kapcsolatát, az a feltételezés, hogy a rák fertőző betegség. Ebből a tévhitből adódóan a beteg megbélyegzetté válhat, elszigetelődhet a munkahelyén, de szűkebb környezetében is. Hasonló nehézségek adódhatnak a gyógyult beteg számára is, amikor visszailleszkedik a munkaerőpiacra.

Másik gyakran felmerülő téveszme, miszerint minden rák gyógyíthatatlan, holott a daganatos megbetegedések számos fajtája gyógyítható. A gyógyulásban, az életminőség fenntartásában, az életesély növelésében azonban nagy szerepet játszik a korai felismerés és a megfelelő, személyre szabott terápia kiválasztása. Minden életkorban fontos, hogy részt vegyünk az aktuális szűrővizsgálatokon, kiváltképpen, ha az egészséget veszélyeztető életmódot folytatunk, pl. dohányzás esetén fontos lehet a részvétel a tüdőszűrésen.

Bár Magyarországon a tüdőszűrés vizsgálatot a TBC felismerésére és a fertőző kór visszaszorítására vezették be, több esetben fedeztek fel tüdőrákos megbetegedést is a vizsgálat során. Mivel a dohányzók esetében mintegy negyvenszer nagyobb az esély tüdőrák kialakulására, a tüdőgyógyászok fontosnak tartják a rendszeres röntgen vizsgálatot a rendszeresen dohányzó, 40-70 éves korosztályban. Fontos azonban kiemelni, hogy sem a szűrővizsgálattal, sem a röntgen vizsgálattal nem lehet megelőzni a rák kialakulását, de esélyt adhatunk a korai felismerésre, ami nagyobb gyógyulási eredményhez vezethet.

Honnan érdemes információt gyűjteni?

Érdemes a hozzátartozóknak olyan szakemberrel beszélniük, aki segít eligazodni abban, hogy a daganatos beteggel miként lehet empatikus, de nem tolakodó módon kommunikálni. Figyelembe kell venni, hogy a helyzet a beteg és a környezete számára is megterhelő lehet lelkileg és anyagilag is. Két kulcsszó a türelem és a bizakodás.

Sokat segíthet az is, ha a betegek vagy a hozzátartozók felveszik a kapcsolatot olyan betegszervezetekkel, közösségekkel, amelyek közreműködésével megoszthatják egymással betegségük, gyógyulásuk történetét, nehézségeiket. S ezzel máris egy fontos lépést tettek abba az irányba, hogy olyan információból gazdálkodjanak, amely hiteles és ellenőrzött.

Ide kattintva6 gyakori rákbetegség tüneteiről olvashat.

A beteg gyógyulni szeretne, a hozzátartozó pedig segíteni, ezért sokan esnek abba a csapdába, hogy az interneten fellelhető olcsó, gyors és hatásos rákellenes csodaszereknek és elméleteknek hisznek, sokszor értékes időt és pénzt pazarolva a nem bizonyított hatékonyságú kúrákra.

Nagyon fontos a hatékony terápia érdekében, hogy a beteg és orvosa között bizalmi viszony alakuljon ki. Az orvosok naprakész információval rendelkeznek a legújabb tudományos eredményekről és az új, innovatív terápiás módszerekről, így személyre szabott terápiát képesek alkalmazni. Bizalmi viszony fontos azért is, hogy a beteg merjen kérdezni, eloszlassák indokolatlan félelmeit az egyes kezeléstípusokkal (sebészeti megoldás, kemoterápia, sugárterápia, gyógyszeres kezelés stb.) kapcsolatban, hiszen a beteg gyógyulásba vetett hite segít a javulásban.

Magyarországon a rák a 3. leggyakoribb haláloknak számít

Magyarországon minden évbenáprilis 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napotdr. Dollinger Gyula orvos emlékére, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, s akire a hazai rákkutatás úttörőjeként tekinthetünk. Ez alkalomból konferencián mutatták be az Európai Rákellenes Kódexet.

A rákmegelőés 12 pontja

A kódex óriási, nemzetközi együttműködés eredménye. Olyan tanulmányok eredményeiből alakították ki az ajánlásokat, amelyeket 10-20 vagy 50 éven át végeztek több százezer emberrel.

A kódex az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája. Abizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében az alábbi javaslatcsomagot dolgozták ki a rákmegelőzés érdekében:

1.Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté!

2.Egészséges testsúly: tegyen arról, hogy egészséges testsúlya legyen, ne hízzon el!

3.Testmozgás: próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülő helyzetben!

4.Táplálkozás: egészséges ételeket fogyasszon, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket! Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket!

5.Alkohol: tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, hogyha egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt!

6.Napozás, UV-terhelés: óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, valamint használjon naptejet; mértékkel használjon szoláriumot!

7.Szennyező anyagok: kövesse a szükséges biztonsági előírásokat és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés, stb.), függetlenül attól, hol is tartózkodik!

8.Sugárzás: tudakozódjon róla, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak, ha igen, tegyen lépéseket ezen állapot csökkentésére!

9.Szoptatás: a kismamák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért, ha csak teheti, szoptassa kisbabáját!

10.Hormonterápia: a hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket!

11.Védőoltások és fertőzések: gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban: Hepatitis B, Humán papillomavírus (lányok).

12.Szűrés: az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrő programokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nőhet az adott kezelés sikeressége! Szűrések: vastagbélrák (férfiak és nők), emlőrák és méhnyakrák (nők). Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!

A Kódexszel, illetve annak történetével, a kutatásokkal kapcsolatos további fontos információk itt találhatóak: https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/hu/a-kodexrol

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.