A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Egy jó hír a hosszú élet titkáról...

#általános egészségügyi téma #életmód #pszichológia
2010.08.19. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

A 104. születésnapját ünneplő csurgói Póznik István szerint a hosszú élet titka egyszerű: jó géneket kell örökölni. Azért 94 évesen ő is letette a cigarettát - vallotta be a Somogyi Hírlapnak a tisztes kort megélt férfi.

Hirdetés

Az emberek rendre firtatják, hogy Pista bácsi minek köszönheti a megért szép kort - írta keddi számában a megyei napilap a család beszámolója alapján, amelyből az is kiderül: titok nincsen, hacsak az nem, hogy jó géneket örökölt, sokat dolgozott, sokat volt a friss levegőn.

A csurgói férfit az egyik legjobb hírű, legprecízebb ácsként tartották nyilván a térségben. Ügyes keze családi örökség, felmenői is iparos emberek voltak.

A hosszú élet? Titok?

Egy nagyon szubjektív komment a hírhez, valószínűnek tartom - úgyis mint lassan érintett ezügyben - hogy megöregedni csak "szépen" lehet és érdemes... Vagyis nem elég a génekre hivatkozni, meg a fizikai egészségre. Az nagyon fontos ugyanis, és ezt az tudja leginkább a krónikus, vagy esetleg gyógyíthatatlan betegségben szenved.

Nem, talán a legfontosabb a világra való nyitottság, az érdeklődés, a kreativitás, a tevékenykedés megőrzése, no persze meg egy biztos családi háttér /is, hogy ne a négy falnak beszéljünk, hanem a szeretet valamilyen emberi módja vegyen minket körül - amíg csak lehet...

Ahol család, gyerekek, unokák vannak, ott mindig történik valami fontos... és ez jó!

(A szerk.)

Hatvanéves volt, amikor házukat, amelyben most is laknak, elkezdte építeni, és a munkák hetven százalékát saját kezűleg csinálta, amolyan mindenhez értő iparos módjára. Ma is jó egészségnek örvend - csupán vérnyomáscsökkentőt szed -, és élénken követi a világ eseményeit.

A férfi 95 éves felesége a mindennapjaikról azt mondta: párja leginkább tévézik, vagy pihenget, miközben ő megfőz, és egy kicsit dolgozgat a kertben.

Közös örömük két gyerekük, három unokájuk és hat dédunokájuk. Jövőre ünneplik házasságkötésük hetvenedik évfordulóját.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.