A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Gének - lassú anyagcsere - túlsúly?

#elhízás #genetika
2013.10.25. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Kutatók szerint nem mindig puszta kifogás, amikor túlsúlyos emberek lassú anyagcseréjükkel magyarázzák hízásukat. A Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja megtalálta az első bizonyítékát annak, hogy egy DNS-mutáció valóban lelassítja az anyagcserét, ami elhízást okozhat.

Hirdetés

A Cell című szaklapban megjelent tanulmány szerint az emberek kevesebb mint egy százalékát érinti az elváltozás, ők gyakran kora gyermekkoruktól fogva súlyos elhízástól szenvednek - írta a BBC hírportálja.

A cambridge-i Anyagcsere-tudományi Intézet kutatói tudták, hogy a DNS egy szakasza, a KRS2 nevű gén nélkül született egerek könnyebben híznak. Azzal azonban nem voltak tisztában, hogy milyen szerepet játszhat ugyanez az embereknél, ezért elemezni kezdték 2101, súlyosan elhízott személy DNS-ét. Közülük egyeseknél a KSR2 mutációját fedezték fel. Ennek a változatnak kettős hatása volt: növelte az étvágyat, közben lassította az anyagcserét.

Sadaf Farooqi, a kutatás vezetője elmagyarázta, hogy a génmutáció miatt ezek az emberek nagyobb mennyiségű ételt kívánnak, mivel azonban lassabban emésztenek, nem esik jól nekik a mozgás, és valószínűleg már fiatal korukban kettes típusú cukorbetegség is kialakul náluk. Hozzátette, hogy a kalóriaégetés képessége lassul le náluk, ez pedig azért jelentős, mert új magyarázattal szolgál az elhízásra.

A KSR2 leginkább az agyban fejti ki hatását oly módon, hogy befolyásolja, az egyes sejtek miként értelmezik a szervezet jeladásait, köztük a vér inzulinszintjének változását. Ez a módosult értelmezés van hatással a test kalóriaégető képességére.

A kutatás vezetője szerint az emberek kevesebb mint egy százalékánál fordul elő a KSR2 mutációja, közöttük lehetnek normál testsúlyúak is. Az ötévesen elhízott gyermekeknek azonban két százaléka rendelkezhet a génmutációval.

A kutatók szerint ha a mutált KSR2 működését módosító gyógyszert fejlesztenek ki, az minden túlsúlyos számára kedvező hatású lehet.

(http://www.bbc.co.uk/news/health-24610296)

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.