A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ír a sebgyógyulásra

#terápia
2010.04.22. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Egy, a sebgyógyulással kapcsolatos új felfedezés hatására javulhat a lassan gyógyuló sebek kezelése a cukorbetegek és más páciensek esetében.

Hirdetés

A Loyola Egyetem Orvosi Karának kutatói felfedezték, hogy egyes immunsejtek lassítják a sebgyógyulás folyamatát, így ezek kikapcsolásával gyorsítható lenne a gyógyulás. Dr. Elizabeth Kovacs sebészprofesszor és munkatársai azt találták, hogy az úgynevezett természetes ölő (natural killer) T-sejtek (NKT sejtek), melyek elpusztítják a daganatos és vírussal fertőzött sejteket, ugyanakkor lassítják a sebgyógyulás folyamatát.

A kutatók állatkísérletes modell segítségével vizsgálták az NKT-sejtek sebgyógyulásra gyakorolt hatását és kiderült, hogy az ilyen sejtekkel nem rendelkező egereknél nem tapasztalható ilyen hatás. "Bizonyítottuk, hogy a korai sebzáródás NKT sejtek hiányában sokkal gyorsabban ment végbe" – írták a szerzők a Journal of Surgical Research folyóiratban közzétett tanulmányban. "Azt is megfigyeltük, hogy az NKT-sejtek részt vesznek a sebgyógyulás korai szakában bekövetkező gyulladásos reakcióban."

Egyes állapotok, például a cukorbetegség és a fertőzések lelassítják vagy meggátolják a sebgyógyulást. A vizsgálatból kiderült, hogy ezért legalábbis részben az NKT-sejtek felelősek. Még nem ismert, hogyan lassítják az NKT-sejtek a folyamatot, a kutatók jelenleg antitestek segítségével próbálják meg inaktiválni az NKT-sejteket.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.