A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Kézmosás világnapja: 20 másodperc az egészségért!

#egészség
2014.10.16. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Október 15. a kézmosás világnapja. Ezt hallva elsőre bizonyára sokan megvonják a vállukat, hogy miért is érdemes egy ilyen mindenki számára egyértelműnek gondolt tevékenységről beszélni. Azonban felmérések alapján a 21. században sajnos még mindig nem természetes a kézmosás; például napjainkban hét emberből átlagosan egy nem mos kezet, miután lehúzza a WC-t . Sőt, vannak olyanok is, akik egyáltalán nem szoktak kezet mosni. Ez igazán elgondolkodtató adat, főleg akkor, ha egy kézfogás után készülünk elfogyasztani ebédünket, vagy például megosztozunk egy szendvicsen valakivel.

Hirdetés

Egy kutatás szerint, melynek során nyilvános mellékhelyiségekben vizsgálták az emberek kézmosási szokásait, megállapították, hogy húszból mindössze egy ember mos alaposan kezet WC használat után. A többség egyáltalán nem vagy helytelenül teszi ezt – minden tízedik embert pedig teljesen hidegen hagy a kézmosás kérdése. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az emberek 95%-a nem is tudja, hogyan kell alaposan kezet mosni. A többség mindössze 6 másodpercet szán erre, míg legalább háromszor ennyi időt kellene fordítani rá.

"A helytelen kézmosás könnyen okozhat hasmenést, hányást, ételmérgezést valamint elősegítheti az influenza vagy a fertőző májgyulladás terjedését" – nyilatkozta Dr Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa. A tiszta kezekért azonban nem kell sokat tenni, elég csupán 20 másodpercig meleg vízzel és szappannal alaposan megmosni kezeinket. "A hétköznapok során mi magunk is megfigyelhetjük, hogy vannak emberek, akik csak bevizezik kezeiket, majd lerázzák és mennek is tovább. Mindez megkönnyíti a kezünkön található baktériumok és vírusok terjedését, hiszen ilyenkor a távozó nedvességgel adjuk azokat tovább" – tette hozzá a szakértő.

A nyilvános mellékhelyiségeket vizsgálva alapvetően három fő viselkedéstípust különböztethetünk meg:

- a "kezet nem-mosó", aki még egy pillantást sem vet a csap irányába mielőtt elhagyja a mellékhelyiséget

- a "látszat ember", aki gyorsan bevizezi a kezét mielőtt sietve elhagyja a toalettet

- a "nem túl okos okostelefon használó" akinél még a WC fülkében is egyfolytában pittyeg a telefon, miközben a dolgát végzi – miért tenné azt le később egy kézmosás kedvéért?

Előbbi típusok főleg a férfiakra jellemzők. A kutatás ugyanis arra is rávilágított, hogy az erősebbik nem képviselőinek 15%-a egyáltalán nem mos kezet, míg a nők esetében ugyanez az arány 7%.

"Gyakran tapasztaljuk azt, hogy az emberek nem veszik elég komolyan a kézmosás fontosságát. Sokan úgy tartják, hogy jó, ha baktériumokkal érintkezünk, hiszen azok hozzájárulnak immunrendszerünk normál működéséhez" – mondta Somlai Anna, a Dettol kategóriamenedzsere. "Természetesen ebben van igazság, azonban számtalan kórokozó létezik, mely nem törődik immunrendszerünkkel, sőt, boldogan kihasználja, hogy gondtalanul terjedhet egy egyszerű kézfogással vagy egyéb személyes kontaktus segítségével. Ráadásul szemünk vagy szánk érintésével könnyedén bejuttathatjuk őket szervezetünkbe is."

Egészségünk megóvásának mai napig egyik legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb módja lehet a rendszeresés alapos kézmosás. "Kézmosáshoz használjunk szappant és meleg vizet és alaposan dörzsöljük át ujjainkat és kézfejünket. Itt azonban még nem ér véget a tevékenység, ügyeljünk arra is, hogy megfelelően megszárítsuk kezeinket. A kézmosás hatékonyságának fokozása érdekében használjunk antibakteriális szappant" – tette hozzá Dr. Fekete Ferenc.

Az alapos kézmosás mindössze 20 másodpercet vesz igénybe, és nagyban hozzájárulhat saját magunk és környezetünk egészségének megőrzéséhez.

Felhasznált források: Michigan Állami Egyetem; Járványügyi és Megelőzési Központ; Queen Mary, Londoni Egyetem; London School of Hygiene & Tropical Medicine, Global Handwashing Day, metro.co.uk

Forrás: Sajtóközlemény
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.