A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Légkondi, klíma - nem ez a megoldás!

#életmód #környezetvédelem
2011.08.28. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Hűtünk, megsülünk, hűtünk, megsülünk, hűtünk, végünk... Ördögi körbe taszítanak minket a klímaberendezések. Minél többet használjuk a légkondicionálót, annál melegebb lesz a hőmérséklet. Van megoldás! A szigetelés megóvja a pénztárcánkat és a Földünket is.

Hirdetés

Magyarországon az elmúlt száz év alatt közel 0,7 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, folyamatosan dőlnek a melegrekordok, egyre szélsőségesebb az időjárás, mialatt energiafelhasználásunk - ennek következtében pedig széndioxid kibocsátásunk is - folyamatosan növekszik. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) globálisan a legmelegebb évnek nyilvánította 2010-et, a Kárpát-medence pedig fokozottan sérülékeny terület ebből a szempontból, hiszen ami világszerte 2 °C hőmérséklet-emelkedést jelent, az itthon 3-4 °C-ban realizálódhat a következő századfordulóra.

Mindez egyenes arányban áll energiafelhasználásunkkal, s az ennek következtében emelkedő CO2 kibocsátással, amelyet nyáron legnagyobb részt légkondicionálók használata idéz elő. Ördögi körforgásba érünk ezzel, mivel a légkondicionálók működtetése a legtöbb energiát igénylő megoldás, amivel csak tovább emelkedik a légkör CO2 tartalma, mely tovább növeli az átlaghőmérsékletet és 8-10 ezer forinttal növeli a villanyszámlát. Emellett kevesen tudják, hogy az otthonok hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentése háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése.

A Knauf Insulation szakemberei szerint klímaberendezések helyett árnyékolás és egy legalább 10 cm vastag ásvány- vagy üveggyapot szigetelés révén 5-7 fokkal is csökkenhet a lakások belső hőmérséklete, anélkül, hogy terhelnénk a Föld energiakészletét. Ráadásul az üveggyapot csaknem 100%-ban újrahasznosított üvegből készült termék, emiatt pedig nem csak pénzt és energiát spórolunk, de aktívan hozzájárulunk a környezetvédelemhez.

Az energia nem vész el, csak szén-dioxidot termel

Magyarországon az elmúlt száz év során mintegy 0,7 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, mely fokozatosan gyorsuló ütemben növekszik, 2100-ra a nyári átlaghőmérséklet növekedése akár 1,5-2 fokos is lehet. A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia (NÉS) dokumentuma radikális széndioxid kibocsátás csökkentést és a zöld beruházások jelentős élénkítését irányozza elő, ám a lakosság ehelyett nagyobb mértékben választja a légkondicionálást, az egyik leginkább környezetszennyező, energiapazarló megoldást lakások és irodák nyári hűtésére. A NÉS háttéranyagaként szolgáló dokumentum szakértői becslése alapján a hűtőberendezések működtetésének energiaigénye akár 300.000 tonna CO2 kibocsátást is jelenthet Magyarországon.

A Magyar Tudományos Akadémia és a Környezetvédelmi Minisztérium kutatói szerint a szélsőséges időjárási események évente kb. 150-180 milliárd forintnyi kárt okoznak Magyarországnak. Ez az arány pedig csak növekszik, ha figyelembe vesszük, hogy évről évre egyre emelkedik a hőmérséklet. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének jelentése alapján globálisan 2010 jelentette a valaha mért legmelegebb esztendőt.

Van környezetkímélő megoldás

Az energiapazarló klímaberendezések használata helyett, a Knauf Insulation szakértői szerint, lényegesen hatékonyabban és költségkímélőbben védekezhetünk megfelelő szigeteléssel.

"A magas CO2 kibocsátás változást eredményezett a Föld légkörében, s hogy védekezzen az így okozott meleg hatás ellen, a lakosság klímaberendezések használatába menekül, mellyel csak fokozza a bajt" - mondta Aszódy Tamás, ügyvezető igazgató. "Megfelelő szigeteléssel télen a falak állapotától függően 35-40%, de akár 60-65%-os energia-megtakarítás is elérhető, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenti a lakások hőmérsékletét, mely az áramszámlákat is jelentősen csökkenti" - tette hozzá a szakember.

Egy átlagos teljesítményű klímaberendezés ugyanis havonta kb. 250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, ami pedig mintegy 8-10 ezer forinttal terheli meg villanyszámlánkat. Ezzel szemben az újrahasznosított anyagból készülő szigetelés már az első, de legkésőbb a második nyáron megtérülő befektetést jelent, anélkül, hogy növelné a levegő széndioxid-tartalmát.

Ördögi körbe taszítanak minket a klímaberendezések. Minél többet használjuk a légkondicionálót, annál melegebb lesz a hőmérséklet. Van megoldás! A szigetelés megóvja a pénztárcánkat és a Földünket is.

Forrás: Napidoktor
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.