A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Az Eltűntek Világnapja margójára...

#életmód #pszichés betegségek #szociális problémák
2012.08.31. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet 2000-ben nyilvánította augusztus 30-át az eltűntek világnapjává. Az MTVA Sajtó és Fotóarchívumának ismertetése a világnapról.

Hirdetés

Az eltűntek listájára többféle okból kerülhet valaki: vannak, akik önszántukból "kilépnek" addigi életükből, és valahol másutt, netán más országban, földrészen új névvel kezdenek új életet. Mások esetleg bűncselekmény áldozatává válnak és holttestük nem kerül elő, de legnagyobb számban természeti katasztrófákban, fegyveres konfliktusokban eltűnt emberek vannak köztük.

A Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata az első világháború óta tevékenykedik, szorosan együttműködve a Nemzetközi Vöröskereszt genfi központi keresőszolgálatával, valamint az egész világra kiterjedő keresőszolgálat-hálózattal. A humanitárius szervezetnek ez a - térítésmentes - szolgálata azokat a családokat támogatja, amelyek háborúk, fegyveres konfliktusok következtében vagy a hidegháború idején, politikai elnyomó rendszerektől menekülve vesztették el a kapcsolatot családtagjaikkal.

Kivételes, humanitárius alapon segítenek megkeresni állami gondozásban felnőtt személyek szüleit, testvéreit, akik egyáltalán nem ismerik családtagjaik adatait. (Amikor a keresett személyt megtalálják, tájékoztatják arról, hogy ki keresi, és ha ő nem kívánja tartózkodási helyét felfedni, azt nem közlik a keresővel.)

A Nemzetközi Vöröskereszt adatbázisához naponta több ezer kérés érkezik a világ különböző pontjairól; egy-egy keresés évekig is eltarthat. Legtöbbször háborúk, polgárháborúk, természeti katasztrófák feltehető áldozatai után érdeklődnek: a volt Jugoszlávia területén például csaknem 40 ezer embernek veszett nyoma az évtizedes fegyveres összetűzésekben, a legtöbbnek közülük Boszniában.

Magyarországon évente 13-14 ezer személy (közülük 8-9 ezer gyermek) eltűnése miatt tesznek bejelentést, de 80-90 százalékuk néhány napon vagy héten belül előkerül, s csak néhány eset okoz komoly gondot a rendőrségnek. A határok nyitottá válásával sokan kalandvágyból, környezetük tájékoztatása nélkül hagyják el az országot, és a fiatalok pénz és jövedelem nélkül könnyen bűncselekmények áldozataivá válhatnak.

Az eltűntek felkutatásához régóta segít a Csellengők című televíziós műsor, és ma már több internetes adatbázis is.

Az eltűnt gyermekeknek külön világnapjuk van május 25-én.

Forrás: MTI
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.