A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

3 indok, amiért érdemes omega 3-at szedni

#omega-3 #szív- érrendszeri betegség #szívbetegségek
2018.06.02. Módosítva: 2018.06.04.
Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben rengeteg kutatás foglalkozott az omega 3 zsírsavval, és a tudósok számtalan bizonyítékot találtak arra, hogy az omega 3 szinte minden szervünkre pozitív hatással van. Mit érdemes tudni erről a mikrotápanyagról? Milyen problémák ellen vethetjük be?

Hirdetés

Az omega-3 zsírsavak az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak. Ezek az esszenciális zsírsavak (mint pl. az omega-3 és az omega-6) számos biokémiai folyamathoz szükségesek, éppen ezért nélkülözhetetlenek az egészségünk megőrzéséhez és a betegségek elleni küzdelemhez. Azonban, ezeket a zsírsavakat nem tudjuk előállítani, így kívülről kell azokat bevinnünk a szervezetünkbe, omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztásával. Az omega-3 zsírsavaknak három fő típusa van: az alf-linolén sav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), ezeket a legnagyobb mennyiségben a zsíros húsú, főként tengeri halakban, például a lazacban, makrélában, a hazai halak közül a busában találhatjuk meg, de bizonyos növényi olajok omega-3 tartalma is magas.

Omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy nemcsak az esszenciális zsírsavak megfelelő mennyiségét kell biztosítanunk a szervezetünk számára, hanem az omega-3 és az omega-6 zsírsavak arányára is. Az elmúlt évszázadokban ugyanis az étrendünk változásai miatt egyre több omega-6-ot és egyre kevesebb omega-3-at fogyasztunk (az ideális arány nagyjából 1:1 és 4:1 között lenne, de a modern nyugati étrendben ez teljesen eltolódott, a szakemberek szerint mintegy 15:1-re!), ez pedig egyáltalán nem előnyös, sőt a szakemberek szerint ez a változás is hozzájárul ahhoz, hogy napjainkban egyre több a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő ember. A bonyolult biokémiai folyamatokat nagyon leegyszerűsítve ugyanis tulajdonképpen arról van szó, hogy ha túl sok jut a szervezetünkbe az omega-6-ból, akkor az fokozza a gyulladásokat, illetve a krónikus, gyulladásokkal is összefüggő betegségek rizikóját, így a szívbetegségek kockázatát is. Vagyis, így nem érvényesülnek az esszenciális zsírsavak egyébként előnyös, szívet és ereket védő hatásai.

Miért olyan fontos az omega-3?

Az omega-3 olyan gyulladáscsökkentő, betegségmegelőző és kiegyensúlyozó hatásokkal bír, melyeket szinte minden szervünk ki tud használni. Vagyis ezek az esszenciális zsírsavak nemcsak azért szükségesek, hogy egészségesek maradjunk, de a szervezetünk megfelelő, optimális működését is biztosítják.

Az egyik legfontosabb hatása természetesen a kardiovaszkuláris rendszer támogatása. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szívritmus-zavarok kialakulásának rizikóját, a vérnyomást és a vér triglicerid-szintjét, gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak köszönhetően pedig az ereink állapotán is képesek javítani. Az omega-3 segít megőrizni az erek rugalmasságát, és az érfalon felgyülemlő plakkok eltávolításában is komoly szerepe van.

Fontos az omega-3, de nem mindegy, milyen! Kattintson tovább!

Az omega-3-ról kiderült az is, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti a depresszióval és szorongással összefüggő tüneteket, javítja a hangulatot és a kognitív képességeket.

A krónikus gyulladások sok rendkívül kellemetlen, fájdalmas betegséggel függnek össze, például az ízületi panaszokkal, a cukorbetegséggel, az asztmával. Az omega-3 zsírsavak csökkentik ezeket a gyulladásokat, így nemcsak a tüneteket képesek enyhíteni, de a betegségek progresszióját is.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.